Slika

Doriforija

Kvalifikovana snaga horoskopskog faktora


Ovaj pojam se odnosi na kvalifikovanu snagu horoskopskog faktora i od posebnog je značaja u delineacijama pitanja profesije i društvenog statusa. Kako je materija razbacana u dva milenijuma pisane astrološke tradicije, neophodno je proći kroz većinu relevantnih izvora da bi se pravilo objasnilo na sistematičan i dosledan način. Tri, odnosno, četiri doriforijske situacije navode se u izvorima. Jedan od ranijih autora koji spominje sve situacije je Hefestion iz Tebe koji to čini u 17. poglavlju "Apotelesmatike" s početka V veka.

Doriforija postoji kada planeta u sopstvenom domicilu ili egzaltaciji na uglu formira aspekt sa planetom koja je, takođe, u svom domicilu ili egzaltaciji, poput Marsa u Jarcu u opoziciji sa Mesecom ili Jupiterom u Raku.

Druga vrsta doriforije postoji kada svetlo formira aspekt sa nekom planetom, a koja se nalazi na uglu ili se samo svetlo nalazi na uglu. Za Sunce je bolje da je u aspektu sa deksternom dnevnom planetom (Jupiter, Saturn), za Mesec sa sinisternim inferiorcem (Merkur, Venera) ili noćnim superiorcem Marsom, ali je moguća i veza sa planetom iz suprotne sekte, iako se takva doriforija smatra slabijom. Po snazi, idu redom aspekti trigona, kvadrata, opozicije i sekstila, ali se i ovo može relativizovati u skladu sa drugim kvalifikacijama ako je, na primer, planeta iz sekstilne doriforije iz iste sekte, na jednom od dva ugla, u sopstvenom domicilu ili egzaltaciji, dok je trigonska iz kontrasekte, bez značajne esencijalne pozadine i sl. Kao i u svemu, poželjno je što veći broj kvalifikacija uzeti u obzir.

(Slika: Natalna karta Novaka Đokovića)

Treća vrsta doriforije (prikazana na slici) tiče se helijačke faze u odnosu na Sunce i pozicije u odnosu na Mesec. Za Sunce je doriforna planeta ona koja je oko 15 stepeni ispred njega, za Mesec oko 7 iza njega (u teoriji se pominje i ceo znak iza Meseca).

Indirektna doriforija, kao četvrta vrsta, postoji kada planeta aspektuje 15. stepen desno od Sunca, odnosno, 7. stepen levo od Meseca. Hefestion kaze da i svetla mogu da vrše ulogu kopljonoše za planete iz sekte ukoliko se nađu na uglu.

Kvalifikovana doriforija postojaće onda kada se više ovih situacija stekne u jednoj. Na primer, planeta se nađe između Sunca i padajućeg Meseca. Tipičan primer za ovu situaciju je natal Novaka Đokovića (videti sliku) koji između Meseca i Sunca ima Veneru i Jupiter. Obe su istočno od Sunca, a zapadno od Meseca, dok je Venera domicilna u znaku ugla. Istovremeno, Mesec je u sinisternom kvadratu sa parnjakom Marsom, preko recepcije u separaciji, prenoseći svetlo na duplo dorifornog Jupitera, čime se veza između Marsa i Jupitera preko uzajamne recepcije pojačava, iako su oba kadentna.

Autor: Nataša Karalić Koprivica

Za više informacija u vezi sa ovom temom možete pročitati tekst "O prominenciji".

"Svako od nas je deo duše univerzuma."

(Plotin, grčki filozof)