Vezba cini majstora

• 483 Odgovora
  • 276538 Pregleda
*

Van mreže Cherry

• 258
Re: Vezba cini majstora
« Odgovor #240 poslato: Jun 18, 2013, 01:39:07 pre podne »
Sad vidim da ima tema ovde na forumu..a pre sam nešto malo pročitala moguće na astro-artu.

Moram da priznam, ipak, ovako bar površno gledano, trebalo bi da taj njen partner bude baš nešto upečatljivo..a osim što je i Saturn u istom znaku i što je na Prokionu, i ne izgleda mi toliko loše..vladar VII u VII..ojačan..kako joj je baš muž ispao toliko problematičan..ne bih to rekla da će tako biti..za nju kao nju i ima logike..
Ili možda to što je te partnerske odnose podigla na toliki nivo važnosti..i bukvalno život svela samo na to (a i to mi opet nije jasno jer Mo nije ovde izolovan faktor, povezan je i sa So...)

« Odgovor #241 poslato: Jun 18, 2013, 01:45:11 pre podne »
Jel moze link do tog teksta o lunarnim manzilama pls :)

*

Van mreže Nataša

• 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
« Odgovor #242 poslato: Jun 18, 2013, 12:28:41 posle podne »
Nasla ga je Cherry na Scriptoriumu.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #243 poslato: Jun 18, 2013, 12:55:53 posle podne »

Moram da priznam, ipak, ovako bar površno gledano, trebalo bi da taj njen partner bude baš nešto upečatljivo..a osim što je i Saturn u istom znaku i što je na Prokionu, i ne izgleda mi toliko loše..vladar VII u VII..ojačan..kako joj je baš muž ispao toliko problematičan..ne bih to rekla da će tako biti.. to (a i to mi opet nije jasno jer Mo nije ovde izolovan faktor, povezan je i sa So...)

Nigde teorija nista ne svodi na jedan jedini faktor. Niti je sam nosilac natala predstavljen jedino asc (skup licnih faktora cini asc, njegov vladar, MO, SO, almuten, po nekima i fortuna i ME), niti je supruznik predstavljen samo dsc, odnosno, njegovim vladarem. Zaista nigde. Cak ni kod Ptolomeja imamo nekoliko univerzalnih signifikatora u kombinaciji. Ono sto se desava jeste da se sa licnog nivoa poneki faktora "preliva" na druge osobe u zivotu.Ipak i to je negde opravdano ako je suditi prema najvaznijim teoreticarima psihoanalize (Frojdu, Jungu i Adleru). Njen suprug predstavljen je SO i njegovim dispozitorom, odnosno predstavljen je svim sto je u vezi sa SO, vladarem 7. i jos ponecim, ali necu sa tim da ne bih sada komplikovala na ovom mestu. I sve to ga opisuje u nekom delu, nekom kontekstu. Kako je MO i licni faktor, bas kao i SO, ali je MO personalniji od SO, njega po dvojnom osnovu uzimamo i za njenog signifikatora (prvi vladar tripliciteta znaka na asc i univerzalni licni signifikator). Kao prvi vladar tripliciteteta znaka na asc simbolizuje osnovni temperament i prirodu rodjenog, njegove zudnje i zavisnosti (najvece karakterne slabosti). Ovo prema Al-Anadarzagaru. Tako je MO jednako njen i njegov signifikator i zaista negde se jesu prepoznali, ali nju u produzetku nastavlja da predstavlja Co na asc i SA u Ca u 7. SO, opsti muski signifikator, je u konjunkciji sa vladarem 6. i muz joj je bio tezak sizofrenicar koji je okoncao samoubistvom mnogo godina posto je ostavio nju i sina i formirao novu porodicu. Prakticno, dete nikada nije ni video, njeno dete, za drugom je imao jos dece, ali i od nje je otisao i ubio se u samoci i odbacenosti od svih. Imao je dijagnozu i nama je to sasvim dovoljno da bolest prepoznamo kroz ME, univerzalnog signifikatora dusevnih bolesti i poremecaja i ovde konkretno vladara kuce bolesti uz signifikatora muskarca. SO je mogao da bude i otac, ali ipak manje jer je rodjenje nocno. Delom njega opisuje i MA, kao drugi muski signifikator i dispozitor SO, ali ovo nas sada ne interesuje. Stvari su slozene i isprepletane, nema prave linije u natalnoj kao u horarnoj u kojoj se tacno zna ko je ko i sta je sta. MO aplikacija ka SO moze se tumaciti kao kvadarat izmedju luminara koji samostalno nosi kvalifikaciju za musko-zenske relacije i kao kvadrat koji se jednako odnosi na njega i nju jer su luminari licni faktori, a ovde jedan vlada 7. I ona ima dusevnih problema i to ozbiljnih i ako uzmemo da je MO otelotvorena dusa, personalizovana dusa, a SO nepersonalna esencija duse, sukob na ovoj liniji svedoci o tome da persona i dusa nisu u skladu, ali nije dovoljno sto su kvadratu preko esencijalno odgovarajucih pozicija. Ovde je SO kvalifikovano konjunkcijom sa vladarem 6. U tome je stvar, da te konjunkcije nije bilo, ne bi ni tih bolesti bilo. MO ne ide na cisto SO vec SO osteceno vladarem kuce bolesti. Jos nesto je ovde vazno, a to je mundani detriment SO (3. kuca). Kuca koja pripada MA i MO u prirodnom poretku, SO tu nikako nije mesto. Mundani detriment oznacava slabost integracije faktora. SO je faktor prve linije nosioca natala, ali i njegov prvi vanpersonalni (dusevni) faktor i univerzalni muski signifikator u mundanoj debilitaciji. Dakle, svaki detalj se mora uzeti u obzir jer oni nisu manje vazni. Konjunkcija sa vladarem 6. i 3. kuca za SO. Jednako tako, moramo biti vrlo pazljivi kod uzimanje pojedinacnih faktora u analizu jer svaki ima na oko desetak znacenja koja mozemo da prepoznamo u osnovnom osvrtu na natal. Ponovicu da svaka planeta nosi znacenje prema kuci u kojoj je, prema kuci kojom vlada, prema nivou tripliciteta onih kuca cijim elementom vlada i prema dve do tri univerzalne svoje signifikacije. I sve se to rasporedjuje u natalu prema tacnim uputima za svaki njegov segment i dalje boji aspektima, manjim delovima Zodijaka, narocito dodekatemorijama i sl.

*

Van mreže Cherry

• 258
« Odgovor #244 poslato: Jun 18, 2013, 10:25:23 posle podne »
Znam da nije samo jedan faktor, eto onako samo razmišljam glasno..u ovom slučaju imamo partnera u jednoj najgoroj manifestaciji..gore od toga bi bilo samo da je ubio nju i dete, ne daj Bože..
I ima tu nekih stvari koje ukazuju na probleme te vrste, i to pomenuto Sunce koje u kući suprotnoj od one u kojoj se raduje, u konjunciji sa vladarem VI..ali to Sunce je realno jako po svom osnovnom dostojanstvu..iako je slika bolesnog partnera moguća, meni to nekako liči na bolesnog partnera ali onog ko drži svoju bolest pod kontrolom,  ne da joj da se ispolji sasvim, jer ako Merkur nije kazimi, Sunce u Ovnu ga spaljuje..
čak i taj Mars u Ribama kao dispozitor nije dosta loš..
Eto razmišljam kako sa nekoliko faktora vezanih za muža, jedan je u znaku egzaltacije, drugi u sedištu na stepenu na kome počinje lunarna kuća i na istaknutoj fiksnoj zvezdi, dispozitor Sunca ima triplicitet, jedino Sa u VII, i sam loš položaj Sunca..ali nije ovo sve ništa lošije od prosečnog jednog natala..jako retko su svi faktori izezuzetno dobri i esencijalno u mundano..

Po ko zna koji put po nekim primerima ispada da osnovno dostojanstvo ništa ne vredi....i čak mi se čini da bi taj kvadrat luminara bio lakši da oboje nisu toliko jaki..

I ona živi u Su isto? Sećam se pisma njenoj majci sa remedijalnim merama, (ako je to bila ta karta, a mislim da jeste) pošto je više lunarni tip i zbog jake sedme savetovala se česta promena mesta između ostalog..Da li se ona pridržavala tih nekih remedijalnih mera uopšte, da li imaš tu informaciju?

A tačno je i zaista za to "prelivanje" u natalu..moju drugaricu počinju da gledaju kao da je ona sama Sa u VII..iako bi se taj Sa odnosio na partnera, ali kako njega nema, ona postaje sama sve više oličenje toga..
« Poslednja izmena: Jun 18, 2013, 10:27:55 posle podne od strane Cherry »

« Odgovor #245 poslato: Jun 18, 2013, 10:47:47 posle podne »
Hm, da li je prelivanje ili ta planeta najblize aspektuje stepen Asc. Koliko sam ja mogla da primetim planeta koja blisko aspektuje stepen Asc je od velikog uticaja na osobu. A muz vlasnice ovog natala apsolutno moze da bude takodje taj Saturn a ne Mesec jer je u 7oj kuci a planeta u kuci ima mozda i veci uticaj nego vladar same kuce. Taj Mesec moze da bude eventualno neki naredni jer je dalje od ugla u odnosu na Saturn.

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #246 poslato: Jun 18, 2013, 10:59:51 posle podne »
Saturn je, ipak, ona jer vlada asc i to je problem. Asc ima prednost u odnosu na sve. A to SO egzaltirano, ko zna sta je u njegovoj licnosti ili okolnostima opravdano ovom cinjenicom. Daleko od toga da sve o njemu znam. Takodje, SO je i nosilac profesije, donekle se i na to odnosi. Njegova sustina se sigurno ispoljava na neki kvalitet u njenom zivotu, ali sta tacno ko ce znati. I na njega svojevremeno verujem. Ima ona podosta od duhovnog kapaciteta i nacin na koji razmislja to opravdava, ali samo dok lunarno u njoj (3. kuca) ne razbuca svu inteligenciju i ispravno razmisljanje. Nije sve tako crno vec o crnom ovde jedino govorimo. Ovo egzaltirano SO ima negde dodira sa njegovom sustinom i nekim okolnostima, iskrenim i bolnim pokajanjima i pokusajima da se stvari "ispeglaju" posle toliko godina, ali o tome ne mogu ovde, nije sve za javnost. Egzaltirano SO jeste ispravan karakter, odnosno, sposobnost prepoznavanja greha, greske i snaga pokajanja. Neki ljudi umeju da priznaju svoj greh i umeju pre toga da ga prepoznaju, onako iskreno i srcano. Drugi pozive i 80 godina i ne shvate sta je ispravno, a sta nije, koga su povredili i sta je ispred cega. Esencijalno snazna planeta upravo to obezbedjuje, ne nepogresiv karakter, vec sposobnost prepoznavanja i priznavanja sopstvene greske koja ide pre pokajanja. On je u pokajanju sebi oduzeo zivot, odnosno, u agoniji pokajanja. Prilicno mi je mucno bilo da slusam neke stvari u vezi sa tim covekom.

*

Van mreže Cherry

• 258
« Odgovor #247 poslato: Jun 18, 2013, 11:08:03 posle podne »
Ja ipak tu vidim samo slabost, ne i veličinu njegove ličnosti..baš tim činom je najviše i pao..
Ako pokajanje ne uključi iskupljenje, to pokajanje nije..samoubistvo je veliki greh...
Drugo je ako ga je bolest navela na to..ako nije imao svest ni ko je, ni šta radi u datom momentu..

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #248 poslato: Jun 18, 2013, 11:17:48 posle podne »
Tesko da stvari tako definisane mogu biti. Iskupljenje moze zavisiti od samo jednog jedinog momenta, procena nije u nasoj objektivnoj nadleznosti. Jednako je i u suprotnom pravcu kada jedan trenutak srusi ceo relativno ispravan zivot. Sta se desava post mortem nije stvar astrologije jer ona je ogranicena na kosmolosko (mada ima u tome suprotnih tvrdnji koje govore u prilog kvaliteta samog SO i 7 arapskih tacaka) Subjektivna nasa osuda i procena je potpuno irelevantna jer je cinjenica da tog coveka i SO u Ar simbolizuje i da to nesto znaci, a po njenim recima zaista i znaci (sto je verujem najvaznije jer je na njoj i teret oprosta).

Sizofrenija je takva bolest da lucidni periodi umeju da budu vrlo dugi i intenzivni. Zavisi od vrste oboljenja. Pred samoubistvo je bio vrlo lucidan.

*

Van mreže Cherry

• 258
« Odgovor #249 poslato: Jun 18, 2013, 11:36:32 posle podne »
Pa ne može se ni do te mere relativizovati. Jedno je to što je ona njemu oprostila, ali time on objektivno nije postao ispravniji, jer se proces iskupljenja nije odigrao unutar njegove duše..jeste došao do saznanja da greši, ali je zatim pogrešio još više..

Mada pošto ovde govorimo o psihičkom bolesniku, može se naći neko opravdanje za njegov čin..moguće da je to sama bolest učinila..

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #250 poslato: Jun 18, 2013, 11:52:23 posle podne »
Pa ne može se ni do te mere relativizovati. Jedno je to što je ona njemu oprostila, ali time on objektivno nije postao ispravniji, jer se proces iskupljenja nije odigrao unutar njegove duše..jeste došao do saznanja da greši, ali je zatim pogrešio još više..

Sta je objektivna ispravnost iz perspektive hermetickog poimanja determinizma? Ovo je vanredno vazno jer je astrologija hermeticka stvar izvorno. Kasnije tek dobija i abahamske boje, ali i tu prilicno magli na gotovo svim nivoima onoga sto stavljamo u religijski doktrinarni korpus (dogmu). Sta se unutar njegove duse odigralo mi nikako ne mozemo znati. Ja znam sta mi je ona govorila, kako je opisivala odnos izmedju njih koji se pred kraj njegovog zivota ponovo intenzivirao u smislu kontakata. Njega nisam poznavala, ne poznajem ni nju dovoljno dobro i jedino cime baratam jeste njen opis stanja stvari kakve su bile. Cak i da sve znamo pod konac, putevi kojima je on intimno prolazio nama nikada nece biti poznati. Kao astrolozi objektivno se moramo drzati samo horoskopske karte koja kaze to sto kaze. SO je egzaltirano u mundanom detrimentu i egzaktnoj konjunkciji sa vladarem 6. na 90 od jednako kvalitetnog MO, cak i kvalitetnijeg u zbiru. Sve to jeste on na nekom nivou licnosti i dusevne esencije kao sto ce sve to biti svi njeni buduci (ako ih bude) prema razlicitim proporcijama istih faktora na nivoima njihovih licnosti i okolnosti. Natalna je zamrsena, bogata slojevima i od horarne se razlikuje po tome sto osobe u njemu nikada ne mozemo svesti na samo jedan faktor, niti odgovarajucu grupu relevantnih faktora na samo jednu osobu. Ovo znaci da mi uvek biramo isti tip partnera cak i kada su oni objektivno medjusobno vrlo razliciti. Iz nase perspektive to jeste tako, ali ne i iz astroloske jer mi, zapravo, govorimo o razlicitim mesavinama istih sastojaka. Ja, recimo, SO imam u Pi, a moj suprug je rodjen sa Sa na asc i SO u Ar, ali zato ja itekako prepoznajem Pi u njemu bas kao i u mom ocu koji, takodje, nije Pi po ova dva osnova. Personalizacija znaka je pogresna stvar jer mi prepoznajemo tek segment znakovne simbolike u manifestaciji. Pi kod mog supruga i mog oca imaju jednu zajednicku i nekoliko razlicitih izrazavanja, ali su sve iz SO u pi korpusa.

*

Van mreže Cherry

• 258
« Odgovor #251 poslato: Jun 19, 2013, 12:29:49 pre podne »
Ne, ne iskupljuje se čovek zbog dogme..mislim ne mogu to da objasnim očito, nema ni potrebe sad da širim priču.

Pa da, u vezi toga setih se da sam nešto sa drugaricom pričala skoro, nevezano za astrologiju, i ona je rekla baš: Pazi kada mi je svaki dečko dete razvedenih roditelja. (a osim toga recimo nemaju ništa slično).
Ja kod sebe i dalje ne mogu nešto da nađem neke sličnosti, jer ja imam čudnu tendenciju da posle dečka sa određenom istaknutom osobinom (a koja meni malo smeta), nađem sledećeg koji je karakterističan po tome da baš tu osobinu nema, ili bar izgleda da je nema.

Jedino što se javlja kao konstanta je da sam "slaba" na one momke koji imaju Sunce gde je moj Jupiter, baš negde oko tog stepena, (mada to posle obično budu neke komplikacije pa nisam ni sa jednim bila u dužoj vezi), kao i da se ozbiljno zaljubljujem samo u tom periodu kada je Sunce na početku Strelca..
A što se vladara VII tiče, ne odnosi se na tip momka kod mene, pre na tip veza pa su pretežno kratke, a zbog fiksnosti posle se to obično još neko vreme razvlači, retko ko je otišao iz mog života tek tako..

*

Van mreže mina

• 192
« Odgovor #252 poslato: Jun 19, 2013, 08:06:33 pre podne »
Cherry samo da nesto ispravim jedno je iskupljenje, jedno pokajanje, verovatno si mislila na pokajanje koje je najbukvalnije dar od Boga...ostalo je forma sto bi se reklo. Jer iskupljuje samo Bog nase grehe, ne mi sami, mi mozemo umisliti mazohisticko kaznjavanje zarad toga, ali to ne znaci i da je oprosteno.

Elem, kod mene imaju generalnu crtu - sebicluka, izgubljenosti u trenutku kada ih upoznajem ili ubrzo nakon toga ih salecu 'nepremostivi zivotni problemi', vecina je lagala, muljala, itd...

Ako poredim svog oca i recimo one koje sam ja volela i bolovala, on je Su u Vi, Asc Le, samouveren (lazno), demagog tezak, slabic koji se sluzio vikom i drekom, ni prstom nije mrdnuo u vidu pomoci, voleo zene, one njega jos vise, ostavljao ih cim se zasiti, poslednjih 20 godina ga izdrzavaju, voli kafanu, pije kao smuk. Dakle prepoznaju se crte i mojih veza.

Ako pak gledam drugu musku figuru svog brata, slabic, Su i Vi, Asc Ge, racio da, ali zena kolo vodi, ne pije, ne juri zene, ali zato nema odnos sa majkom i samnom jer mu zena 'brani' pa je mlakonjski dozvolio da bude papucic. Privrzen kuci i deci.

No posto su meni svi faktori ugrozeni, deterministicki gledano, onda cu u eshatonu valjda naci ispunjenje.

*

Van mreže Cherry

• 258
« Odgovor #253 poslato: Jun 19, 2013, 12:10:57 posle podne »
Ma ne mazohističko kažnjavanje, nego prihvatanje odgovornosti...ok bio sam takav i takav, nisam upoznao dete npr., pokajem se, prosvetlim i onda se ubijem jer ne me uplaši teret sopstvenih grešaka..a snage nije imao da proba da popravi...ne kažem da je zla ličnost, ali slaba da..

Ne znam da li je tako kod svih žena, ali ja sam primetila tendenciju da se najlakše zaljubim u osobe koje imaju "dušu" kao moj otac..Posle dva takve osobe sam shvatila da od toga nema ništa, i sada me to odbija kod osoba. U suštini ja sam imala u detinjstvu jako lep odnos sa ocem, negde kod puberteta se to promenilo u smislu da sam jasnije videla njegove mane.
A tek posle veza sa ljudima koji imaju tako nešto slično sam shvatila neke stvari, u mom detinjstvu mi sigurno ne bi imali tako dobar odnos da ja nisam bila dete od inicijative, dodje on s posla ja odmah kod njega, kao da mi zasija Sunce.  Jer je on zapravo dosta povučena osoba, negde u biti egoista koji je sam sebi dovoljan..mada može to da bude i od Meseca u Raku pa kao nije to tako, samo on to čuva u sebi (to je njegova verzija)..:)

U suštini ta dva dečka koja su imala tu neku crtu kao moj tata, zapravo me nisu volela dovoljno (ili uopšte), to je sve bila moja inicijativa..
jer ja u suštini, na neki način, nemam uopšte taj osećaj od strane oca da je on tu za mene..da kao neka pasivna figura, ali suštinski nemam ja taj osećaj kako je kada ti se neko baš posveti.
I kada nemam to onda mi odgovara veza gde i nisam voljena...jer jednostavno ne znam kako je to..i bežim od onih koji su spremni da mi pruže puno više jer mi to izaziva paniku..

Ali eto to uspela sam to da shvatim i malo su mi je blaga je reč smučili ti tipovi...valjda nikad nemamo samo jedan izbor, i što se natala tiče tu je više planeta..

I osobine dede srećem u nekim momcima..samo mi je tu bilo mnogo jasnije već u startu da to ne mogu da istrpim...jer sam od početka percipirala dedu kao osobu sa kojom se ne slažem (mada sam mu realno najsličnija)..

Čak je eto zanimljivo, baš me je Ile pitao, da li su mi bili momci tog tipa da su oni dominantni, kako bi trebalo zbog odnosa prve i sedme..i jeste bilo i takvih, ali je bilo dva eto markantna slučaja gde se ponavljala ova priča da sam ja bila neko ko je "vukao" celu priču, a oni bili pasivnije figure kao moj otac. Eto ti Mina, kako neki obrasci iz porodice idu i iznad natala!! Jer je bilo dosta tih takvih dominantnijih od mene, čak i sposobnih da mi dosta toga pruže, ali moje srce je biralo ove druge..

Dovoljno puta da uvidim da pogrešno postupam i da se totalno ohladim od takvih odnosa..

To što nam takvi likovi dolaze u život je samo zato što mi imamo potrebu za njima, ma koliko oni bili loši, to je nešto u nama.
A postoji više planeta u natalu pa se možeš otkačiti od tog Merkura, ali ne bez toga da iskreno uvidiš gde ti grešiš..

*

Van mreže mina

• 192
« Odgovor #254 poslato: Jun 19, 2013, 03:04:00 posle podne »
Ma Cherry, na kraju se ili svede na hocu maksimum (nema ga), ili daj mrvice (koje me tek zahebu)...bar tako poslednjih nekoliko godina...i opet ništa, jedno veliko ništa. Moj je deda bio gazda za neke pojmove, bio privatnik, imao zaposlene, prvi kupio TV i kola još 1950-ih godina..i moja se majka uda za sinjeg kukavca...i šta? Ništa...Mnogo pitanja, manji deo odgovora...

Evo ti primer najsvežiji, moja kuma koja je ako se sećaš jedva iz prvog vantelesno dobila blizance, eno razvodi se, obrazloženje - Ne volim muža. Dotle da suicidno pomišlja ako ništa ne bude kako treba ide da se baci sa sve decom sa mosta. Idiot. A muž je oličenje privrženosti tj. onoga svega ŠTO JA NISAM IMALA. Navodim samo da bi se shvatilo da je sušta suprotnost tim nekim muškarcima koji me poslednjih godina saleću. Dakle i da opere, i da skuva, i da prošeta decu, i da po kući uradi...ali prokletstvo...ona bi da ima para, a nema jer radi za platu kao i većina, da odjednom dobije pola stana, a ne može jer je majka živa, da ne znam šta se desi ne bili se parama "iskupio"...dakle ljubavi nema...a deca tek treba da stasaju...a čovek plače li plače, jer bi da očuva zajednicu.

Kod mene ni onaj Mars ne igra nikakvu ulogu osim da trošim pare koje nemam...stagnirao i kad je trebao...tako da sam digla ruke i od astrologije i od svega...kad nešto neće neće...a vidim kako je malo potrebno...