Forum tradicionalne astrologije

Astrološke diskusije => Scriptorium => Temu započeo: boki Oktobar 21, 2013, 04:38:43 posle podne

Naslov: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 21, 2013, 04:38:43 posle podne
Blagosloven onaj koji dolazi u ime Gospodnje.  :smiley:

Zahvaljujem Nataša na dozvoli da se učlanim. Nadam se da neću dugo ovdje biti, smetati vam, kako god, zapravo insistiraću kod sebe da kratko ostanem. A i ne vidim razloga, astrologija me sve manje interesuje, posebno ne ova, a polemika još manje. Diskusija ako bi se povela bila bi isključivo u ovom sokaku, o vašem iskustvu, više kao sažetak kako vi raščlanjujete šta je ok u toj rajskoj astrologiji, šta nije, o toj nemoguce mogućoj gnozi na svoj način, o nesagledivoj neoplatonistickoj misli kroz apstraktno neprimjenjeno u 21 vijeku - i posebno ako ima neko ko je Pravoslavac praktikant medju vama, o štetnosti demonskoj kroz astrologiju - tu ste bar neprikosnoveni jer ste ucenjem najblizi izvoru kroz te knjige, i zbog toga sam tu. Ja imam knjige Tertulijana, Origena, i vrlo malo bilo cega drugog znam...Osim da Sveti Oci govore to sto govore i sto je zasad kod mene, neoborivo. Ali sve nekako se nadam da ima jos nesto, pa otud interesovanje, da ne bacim sve u vodu bez poruke. Na kraju u najmanjem smislu moze posluziti nekome da ne ide zabludjelom stazom varke kao ja. 

Dakle, vi imate neki svoj rečnik, te okultno nije okultno kako ga drugi ljudi nauceni pogresno vide, no je okultno ok na nas nacin neki, te magija je ok, te gnoza bez dualnosti je ok. Na vas nacin naravno vi nemate problem, to nije nista novo, sto je intuicija za Hegela u recniku Montenja nije, itd. Za mene je ok da neko ima stav, pa kako god, nek je ne znam kakvo uvjerenje ako je uvjerenje, postujem to.

Dakle, za pocetak molio bih linkove gdje se to pisalo na ovom forumu o gore navedenom sto upitah, da ne citam sve, posebno ne o tim karambolima genitura, tripliciteta anlansera itd. no o filosofskoj misli ako ima nesto? :)

Zahvaljujem



 

   

Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 21, 2013, 06:56:06 posle podne
Zamolicu te samo da sve sto imas da kazes, kazes ovde. Dacu ti link do dve teme. Nazalost, neke stvari su recene i na drugim, ali ja to sada vise ne mogu da pronadjem jer je previse postova napisano. Bas zbog toga, da se ne bi ponavljalo, a mi onda nanovo jurili po temama, neka ova bude za ta neka "finija" pitanja. Citaj ove linkove, a komentarisi i pitaj na ovoj temi.

http://www.tradicionalnaastrologija.com/forum/index.php?topic=60.0
http://www.tradicionalnaastrologija.com/forum/index.php?topic=68.0
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 21, 2013, 10:16:32 posle podne
Baš ste se raspisali na ovim linkovima što si mi preporučila. Ako vam je išta teoretski jasno posloženo od ovoga, čestitam, ako ste praktično ušli ovlaš, onda kažem toliko poznajete nebesa da vam ona poručuju: vi puštate kišu mjesto nas!

No, da se uozbiljimo, nesvodivo je bilo šta tu kao metod koji nema grešku, a i kako bi drugačije moglo, astrologija je u pitanju nije šala, pa se pravi nemoguće kroz mjesanje svega i svačega oko neoplatonista, i metežnom rabotom se poziva na Aristotela, Ptolomeja, Klaudija, stoike, iako je štošta istorijski fakt, no njih ni Hajdeger i Kant zajedno ne razumiju a kamoli astrolozi da ih raspetljavaju kako njima odgovara. Čast izuzecima a da ja nisam čuo za njih, a volio bi da ih ima. Od svega Milan Uzelac je VRH obrazlozio, njega sam najvise čitao, ali ne i stigao dovršiti, kasnije ću.

Ako bi se moralo, vjerovatno ovo Natasino iz njenog vladar NE 180 SA u Ge kao zapetljano klupko ispalo iz haosa, bi bilo geslo:

Sve su to varijacije na istu temu i za filozfiju je karakteristicno da ne postoji ispravno i neispravno. Ako cemo da budemo iskreni, sve je pocelo sa presokratovcima i filozofijom prirode, a ako cemo da budemo jos iskreniji, doci cemo do Vavilona i njegove elementalne kosmogonije.

Drugim riječima, mnogo babica kilava djeca.

No najviše sam ovdje zbog jednog, Vavilon me interesuje! Daj mi odmah one demone ako imas dje, Enohov apokrif kako shvata Tradicionalna astrologija, Barakel, Kokabil, Azazel = Lucifer, Froli u odnosu na njih (ne mislim njegov horoskop da stavljate gdje bi se to najlakse možda vidjelo), ili bilo ko od vas kako razumije Vavilon, taj prvi čas, nebesa su se otvorila, munje sijevaju, silazi ozgo ko silazi, nudi znanje, asirski čobani i kaldejski svestenici zinuli u čudu i paf primilo se...

Zahvaljujem
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 21, 2013, 10:25:45 posle podne
http://en.wikipedia.org/wiki/Watcher_%28angel%29

E, na Vavilon ces da popricekas. U, kolika je to tema. Dao mi Miki knjiga za nepoverovati, komentara, citam jos uvek. Znas mene, sastavicu i to jednom. Ajd sad' popisi djavle sa ovog linka pa na spavanje.

Za domaci jos i ovo da procitas:

https://www.facebook.com/groups/astroloskidijalozi/

Na temi koju je postvaila Tanja Veselinovic o UR, NE, PL

https://www.tradicionalnaastrologija.com/tekstovi/astrologija-izmedju-vere-i-gnoze.html

https://www.tradicionalnaastrologija.com/tekstovi/perenijalna-kosmologija.html

http://www.tradicionalnaastrologija.com/forum/index.php?topic=19.0
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 21, 2013, 10:59:23 posle podne


E, na Vavilon ces da popricekas. U, kolika je to tema. Dao mi Miki knjiga za nepoverovati, komentara, citam jos uvek. Znas mene, sastavicu i to jednom. Ajd sad' popisi djavle sa ovog linka pa na spavanje.


E pa sad, na vikipediji piše ko šta stigne, a za toliko znamo i bez vikipedije. No šta vi znate o ovim palim andjelima, u vašem radu kako ih interpretirate, ovaploćujete, kako god, ako nije velika tema? Opa, Miki ti dao knjige dje si ga vidjela, nije mi javljao da je dolazio u BG, otkud njemu te knjige u HN?

Ajde sastavljaj to, pusti ove periferne stvari, prapocetak astrologije je tema svih tema! Ako ne možemo o tome bar nešto onda se zahvaljujem, linkove sam i sam valjda mogao naći...A mogu i ja tebi par linkova, za pocetak Bibliju...
daj da se ne zezamo, ili nesto radimo svojim riječima ili ne?

 

Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 21, 2013, 11:15:01 posle podne
Pa toliko si mojih reci procitao do sada, zasto bi problem bio jedan link. Ipak, imamo jos jednu verziju o Harutu i Marutu, samo sto isti nisu bili pali andjeli. Ajde, pisacu jednom o ovome. Ne moze to na precac jer sa Vavilonom imamo barem cetiri pravca, cetiri velike teme.

Bas ti hvala na preporuci za Bibliju, cita se i to celozivotno.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 22, 2013, 08:56:04 pre podne
Boko, jesi li ti pravoslavac po crkvi apostolskoj, ili po posledicama koncila u Nikeji?
I kao takav pravoslavac zašto Boga unižavaš koristeći metod jednog sataniste?
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 22, 2013, 09:19:23 pre podne
Evo da ga pitamo i kako to da kao verni preporucivalac Biblije ipak svetkuje gnosticku nedelju, a na sabat kako Bog zapoveda kroz Stari zavet i kako to da poznati nam veliki praznici padaju tu negde oko solarnih obratnica. Dobro, pricu o tri maga ce okrenuti na crkvenu interpretaciju, ali i mi mozemo da potegnemo veru u ideju o integraciji kosmoloskog i transkosmoloskog, cime astrologija dobija svoje opravdanje. Hriscanstvo je u sebi integrisalo paganiju, tacnije gnozu i to se najlepse kroz pricu o Vitlejemskoj zvezdi, trojici maga, reprezentima alhemije, astrologije i telurgije, vidi. Slika darivanja je slika integracije. E sad, jeste Crkva je ta koja se valja smatrati za jedinog ispravnog tumaca ovih stvari, ali i tome prethodi prica o nastanku iste...

Mozes i ovo da mi objasnis. Kako to da postmortem prica o dusi i prica o 40 dana koje je Hristos proveo sa apostolima, odgovara Merkurovom 40 dnevnom orjentalnom ciklusu (izlazi pre Sunca), a trojstvo Sunca i inferiornih planeta jesu hermeticka stvar, pandan Svetom Trojstvu vere. Slicno je i sa Venerom, 40 dana joj traje ciklus od r do d stanice u maksimumu. VE je kod nas gnostika simbol Duha Svetog, ako se posmatra kroz trojstvo SO/ME/VE. Samostalno duh je uvek SO, odnosno, SO ga simbolizuje. Ovo trojstvo svoj pandan ima i u starom Vavilonu, u prici o Semirami, poznata stvar. 50 dana je VE "nevidljivi" ciklus, kada je preblizu SO da bi se mogla videti golim okom pa se i ovo poklapa sa Pedeseticom, silaskom Duha Svetoga. Duh Sveti silazi, a VE postaje vidljiva (Duh se javlja). Ili treci dan uskrsnuca da se poklapa sa trecim danom lunarnog kresenda iz starog Vavilona (MO postaje vidljiv, ponovo uskrsava 3. dan posle konjunkcije sa SO. Iz ovoga je i izveden stepen lunarne egzaltacije na 3. Ta). Davno pre Hrista, za znak Ar se govorilo da je znak uskrsnuca Sunca, pa je Ta znak 3. dana posle tog uskrsnuca, kada se MO odvoji i postane vidljiv. Uskrsava telo, ne javlja se samo duh. Ar je solarni, to je duh, MO je u tradiciji telesni i uvek je telo, odnosno, dusa vezana, integrisana sa telom. I tako iz duhovne simbolike znaka Ar  u kome SO ponovo krece ka svom tronu, u zemljanom Ta dize se telo covekovo (lunarna egzaltacija). Jel' to Lucifer poklopio simbolike na svim nivoima. Ako jeste, opasno nas je sve navukao na nedelju i solarne cikluse. Ima jos podosta, ali bi ti bilo previse. Kasnije cu ako na ovo odgovoris.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 22, 2013, 10:39:40 pre podne
Moram jos i ovo jer je predivno:

"Osmog dana po rođenju, božanski Mladenac je donet u hram i obrezan, prema zakonu koji u Izrailju važi još od Avrama.Pritom su mu dali ime Isus, kako je to arhangel Gavrilo blagovestio Presvetoj Devi u Nazaretu. Starozavetno obrezanje predobražava novozavetno krštenje.Obrezanje Gospodnje pokazuje da je On primio na sebe istinsko ljudsko telo, a ne prividno, kako su kasnije tvrdili neki jeretici.Gospod je obrezan i zato što je hteo da ispuni sav zakon, kojeg je sam dao kroz proroke i praoce.Ispunivši taj propis, On ga je zamenio krštenjem u Svojoj Crkvi, „jer u Hristu Isusu niti obrezanje što pomaže niti neobrezanje, nego nova tvar"

Kakva direktna sugestija na SA. Zakon Izrailjev od vremena Avrama u ispunjenju. Dokaz primanja istinskog ljudskog tela (SA je telo, skelet, koza, anatomija u tradiciji) i vlada 8. ciklusom, 8. mundanom kucom u Haldejskom sledu. 8. dana, 8. kuca isto sto i 1. dan i planeta SA u 1. kuci. Ovde govorim o mundanim domicilima i egzaltacijama. Mundani domicil SA su 1. i 8. kuca, a mundana egzaltacija mu je u 12. Oktatopos (mundani sled do SA) sistem barem dva veka prethodi hriscanstvu.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 22, 2013, 11:31:30 pre podne
Možemo i o mojoj vjeri, nije problem, ali šta postižemo time, da sam vjernik sto vjerujem, da sam u zabludi, naivan, zaveden, preobraćen, šta god može od toga ispasti već, ali to nije tema ove priče, niti mog dolaska ovdje ako ste me tako shvatili. Ili ne dao Bog da vas nešto učim, kritikujem, smaram, namećem, sve se bojim nema vecih budala od mene koji to pokusavaju, a vi preceg posla da se i sa mnom pozabavite. Nepristojno je, što moje kad bi tako htio, što vaše da mi sada dajete lekcije o Crkvi, učenju, poklapanju, preklapanju, vadjanju konteksta, 40 dana, Venera retrogradna itd.

Priča je o tome ko je dao Astrologiju, a mozemo kasnije i o Crkvi Pravoslavnoj iz onoga koliko malo o tome znam, na raspolaganju sam iako je licno, intima najdublja jednog covjeka ma kakva da je.

Od svih ljudi koje poznajem u astrologiji (a ne znam ih nesto puno), jedino TA i ja, tvrdimo da je ona data Odozgo, da nije plod jednog čovjeka koji je nešto teoretisao, premišljao uprtog pogleda u nebo, nego da mu je saopšteno. Čim je sam ne bih mogao izmisliti, vala ne bi niko pa sam morao priznati da nije od covjekovog svetovnog genija, jelte. Nadilazi čovjeka, bez obzira što nije nastala u jednom času, nego vijekovima dopunjavana. 

I tu dolazimo do nekakve rajske astrologije. Dakle, vi kao TA vjerujete u andjele koji prenose znanje, ako se ne varam? Ti andjeli po svim relevantnim religioznim misliocima jesu pali andjeli koji su ukrali to nesto iz raja i donijeli na zemlju ali su pozeljeli da se ozene kao divovi sa zenama, i jos ponesto zavedeni zemaljskim, kaze predanje, i zbog toga su procerani u ad.

Pa i ova dva iz islamske mitologije, Harut i Marut, za koja reče Nataša da nisu pali andjeli, a ja nadjoh da su na kraju kaznjeni sto su ljude naucili da vračaju iako su govorili na pocetku ljudima ne vjerujte u nas mi smo tu da vas kusamo... i vise u Vavilonu iznad bunara, poslije ocerani u pakao, tandara manadar broc.

Dakle, ko je počeo ovu zbrku, ljepotu, smisleno, zabludu što se zove Astrologija?

Na pitanje kako radim kao "satanista" tu astrologiju, UR, NE, PL, pa tako što mi fercera! Neka je ludak najveći od svih astrologa zvani Krouli medju prvim koristio UR, NE i PL i ko zna jos ko ludji od njega, oni za mene nemaju pojma o modernoj psiholoskoj astrologiji! A i nemam neki otklon presudan iako se zgražavam, ako su drugi demoni iz Enohovog apokrifa Barakel, Kokabil, Azazel zvani lucifer i ko zna koliko njih jos, isti, veći, mudriji od ovih ludaka 20 vijeka, samo sto eto nisu lupetali kao Krouli i ekipa, pa oni nisu satanisti a oni jesu... Kako god se okrenes, dupe je pozadi...
Palo je palo, demonsko je demonsko, ako prihvatimo da je Astrologija od prognanih, neshvacenih, tajnih, umisljenih, malkice skrenutih andjela, onda su svi astrolozi svih vremena vjestice, satanisti, pa sad na kom nivou smijesno malom ili rade talismane i vracaju igrajuci uz vatrenu vodu oko totema nebitno...Ili magiju zovu magijom a ne znaju sta je magija jer magija nije magija no je magija i ovi nisu imali kud pa je proglasili da je magicna zato sto je magicna??!

Ili nisu? E zbog toga pitam vas, vaše knjige, iskustva. Zbog toga sam tu. I jos jedno bih zamolio ako je ikako moguce, da preskocimo rasplinjavanje, tema je Vavilon ako je on Prvi kada se nebesa otvaraju i kada andjeli lete u niskom letu, padaju, bacaju pamflete desant na Drvar samo sto nije poceo, kad u jednom proglasu, podjela sfera, ahtung.

Ako bas nekog interesuje to moje UR, NE, PL to smo Natasa i ja davno pisali, mozemo opet, ali da budemo usredsrijedjeni na Vavilon ako je moguce, da se ne rasplinjvamo ako se slazete, pa cemo onda i o toj mojoj ili svacijoj UR, NE, PL, astrologiji ako je toliki neizdrž:
http://www.astro-art.net/forum_old/topic-2880.html

U Pravoslavlju Amfilohije jednom pričao iz Knjige o Jovu, o Mazarotu da se pominje kao Astrologija. Episkop Danilo je napisao da su zvjezdoznanci bili mudri ljudi koji su gledali u zvijezde i najavili Hrista!...i to je sve sto sam pronasao u Pravolavlju a da koliko toliko direktno ne optuzuje Astrologiju?....Sve ostalo, vam je vec poznato.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 22, 2013, 11:48:34 pre podne
Od svih ljudi koje poznajem u astrologiji (a ne znam ih nesto puno), jedino TA i ja, tvrdimo da je ona data Odozgo, da nije plod jednog čovjeka koji je nešto teoretisao, premišljao uprtog pogleda u nebo, nego da mu je saopšteno. 
Lepo to tvrdiš, al je očigledno jedna čovek izvršio desant na astrologiju koju koristiš, pa me zanima kako te dve činjenice povezuješ?
tema je Vavilon ako je on Prvi kada se nebesa otvaraju i kada andjeli lete u niskom letu, padaju, bacaju pamflete desant na Drvar samo sto nije poceo, kad u jednom proglasu, podjela sfera, ahtung.
Iz tog desantovanog Vavilona je Jehova donesen u Izrael, a iz vere njihoive je Hrišćanstvo destilovano
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 22, 2013, 11:55:55 pre podne
O Vavilonu nema to sto ti hoces,  samo opsirna prica o stelarnoj religiji iz koje su pandani preneseni na abrahamske objave.  I to je sve.  Ako su divovi ti koji su nas svemu naucili, divovi su nas i ka Bogu odveli jer kako da pod tepih stavimo ovolike analogije.  Astrologija i njena mater stelarna religija prenete su u religijske objave. I dok starozavetni Jahve otkriva Saturnovo lice, dotle Hrist pokazuje solarno, dajuci svemu prethodnom konacni smisao povratka nam u predjasnje stanje. Izmedju ove dve krajnosti se svet udvaja i nasi zivoti se na tome napajaju.  Solarno hriscanstvo je zaista konacno ispunjenje integracije saturnijanskog relma prema gnostickim pravilima.  Andjeli su samo odigrali svoju ulogu. Dalje od toga ne idemo.  Racionalizacija koja stoji iza solarne nedelje koja zamenjuje Saturnovu subotu, jednaka je gnostickoj ideji o justifikaciji astrologije.  Ako pali andjeli stoje iza astrologije, stoje i iza ovog drugog.



Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 22, 2013, 12:11:18 posle podne
Miki, svaki covjek je stvoren po licu Bozjem...U svakom covjeku zivi i Dobro, pa i u onom najgorem pa i kada je satrto svim i svacim, pa se takav Zao covjek zove. Ali i takav moze dati nesto, i takav moze neko Dobro dati koliko mu je dato. Pa i Njutn tamo neki, koji je slao ljude falsifikatore na vjesala kao guverner. Pa i neki hirurg koji je i ubica usput, mozda spasi nekome zivot jer zna da reze, samo ako hoce, na spas. Pa i taj sto je napravio desant na astrologiju, ako je u pitanju samo jedan, pa zvao se on kako god se zvao.

E ovdje krece, sta je to dozvoljeno i koliko se covjek moze izboriti, kako moze birati? Po savjesti. Ali kazu sada, i savjest je moguce ukinuti odnosno znatno je smanjiti ukoliko stalno obitavamo u amoralnom.

S tim da ja nemam pojma ni o kavoj astrologiji, posebno ne o toj unakazenoj americkoj, engleskoj iz 20 vijeka? A i poznato je da sam jedan od najvecih boraca protiv tih ludaka koji uvrstavaju neke Hirone, asteroide itd...Ruzno je reci ludake, eto zavedene...Sto ne znaci da nismo svi zavedeni, vidis, astrologija je od palih andjela?

Dovoljno je reci da nikada nista nisam od njih citao. Sve sto znam je od Gorana Milekica. A on je citao Dupora koliko znam i jos ponekoga, ali vrlo malo usvojio od njih sem taj sistem koji ukljucuje UR, NE, PL, i sto se mene tice Goran Milekic je izmislio astrologiju koju znam. A to je vec neprekidno promisljanje, iskljucivi subjektivizam, rad tek sa jednom planetom, poljem, a kamoli 7, a tek sa 10, ojha.

No to opet nije tema, no Vavilon.

A za Jehovu i Vavilon, moze neko pojasnjenje?

Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 22, 2013, 12:17:00 posle podne

S tim da ja nemam pojma ni o kavoj astrologiji, posebno ne o toj unakazenoj americkoj, engleskoj iz 20 vijeka? A i poznato je da sam jedan od najvecih boraca protiv tih ludaka koji uvrstavaju neke Hirone, asteroide itd...Ruzno je reci ludake, eto zavedene...Sto ne znaci da nismo svi zavedeni, vidis, astrologija je od palih andjela?

Dovoljno je reci da nikada nista nisam od njih citao. Sve sto znam je od Gorana Milekica. A on je citao Dupora koliko znam i jos ponekoga, ali vrlo malo usvojio od njih sem taj sistem koji ukljucuje UR, NE, PL, i sto se mene tice Goran Milekic je izmislio astrologiju koju znam. A to je vec neprekidno promisljanje, iskljucivi subjektivizam, rad tek sa jednom planetom, poljem, a kamoli 7, a tek sa 10, ojha.

No to opet nije tema, no Vavilon.

A za Jehovu i Vavilon, moze neko pojasnjenje?

O Jehovi i Vavilonu ce ti Miki, a ja cu ti reci da je apsurdno to sto vrdis da nemas veze sa teozofima, a primenjujes i promovises astrologiju koju su oni reformisali. To sto se pozivas na Milekicev i Duporov pristup i stil, veze nema sa predmetom o kojem mi govorimo, to su zamenjene teze. Milekic, Dupor i svi vi koji ne priznajete hijerarhiju tradicionalnog kosmosa i u ljudsku ravan uvodite sfere iz drugih nivoa, spadate u pronosioce teozofske ideje, bili toga svesni ili ne. Bolje reci, ideje jednog otvoreno satanistickog kulta jer oni su ti koji su transsaturne uveli u astrologiju sa masnim "objasnjenjima" zasto je to "pozeljno". Ovo boldirano, odatle pocinje deformacija.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 22, 2013, 12:19:21 posle podne
O Vavilonu nema to sto ti hoces,  samo opsirna prica o stelarnoj religiji iz koje su pandani preneseni na abrahamske objave.  I to je sve. 

Na Vračaru se kaže valjda Avram, a moze i Ibrahim, čuš ti nje Abraham?  :smiley:

Dakle, po ovome ti nisi Pravoslavka po suštini ako razumijem? Solarno hriscanstvo, what is it?

Valjda se razlikuju andjeli koji su nadahnjivali Proroke od ovih odbacenih? Nisu svi andjeli isti na kraju balade.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 22, 2013, 12:23:21 posle podne


O Jehovi i Vavilonu ce ti Miki, a ja cu ti reci da je apsurdno to sto vrdis da nemas veze sa teozofima, a primenjujes i promovises astrologiju koju su oni reformisali. To sto se pozivas na Milekicev i Duporov pristup i stil, veze nema sa predmetom o kojem mi govorimo, to su zamenjene teze. Milekic, Dupor i svi vi koji ne priznajete hijerarhiju tradicionalnog kosmosa i u ljudsku ravan uvodite sfere iz drugih nivoa, spadate u pronosioce teozofske ideje, bili toga svesni ili ne. Bolje reci, ideje jednog otvoreno satanistickog kulta jer oni su ti koji su transsaturne uveli u astrologiju sa masnim "objasnjenjima" zasto je to "pozeljno". Ovo boldirano, odatle pocinje deformacija.

Nato, ako ocemo u analogije ici u beskraj mozemo se svi nazvati kako oces. I busmanima a kamoli Krulijevcima. Tja, ljudi smo, oni su koristili UR, NE, PL ja ih koristim isto, kuku meni...Gle i oni su disali vazduh koji udisu TA, i ovi su sa njima...Nije nego...Milekic je njima slican koliko sam ja i vama i njima zajedno. Nidje veze.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 22, 2013, 12:25:36 posle podne
Jehova je Marduk

Od svih ljudi koje poznajem u astrologiji (a ne znam ih nesto puno), jedino TA i ja, tvrdimo da je ona data Odozgo, da nije plod jednog čovjeka koji je nešto teoretisao, premišljao uprtog pogleda u nebo, nego da mu je saopšteno. 
Dovoljno je reci da nikada nista nisam od njih citao. Sve sto znam je od Gorana Milekica. A on je citao Dupora koliko znam i jos ponekoga, ali vrlo malo usvojio od njih sem taj sistem koji ukljucuje UR, NE, PL, i sto se mene tice Goran Milekic je izmislio astrologiju koju znam. A to je vec neprekidno promisljanje, iskljucivi subjektivizam, rad tek sa jednom planetom, poljem, a kamoli 7, a tek sa 10, ojha.
Koji od ova dva citata da odaberem da ti odgovorim? Malo si kontradiktoran. Te je objavljena te je jedan čovek izmislio.......pored ove dvojice mogao si da se pozoveš i na Stojanovića :D :D :D
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 22, 2013, 12:31:29 posle podne
Miki, vrlo dobro se da primjetiti, ali ako insistiras na zajebanciju ponovicu: koliko mi je poznato jedini ja tvrdim od MA da je astrologija data Odozgo preko palih andjela, Vavilona i tu se slazem sa vama TA? Goran nije to tvrdio koliko mi je poznato.

A sve sto sam naucio kroz tehnike, u radu, ne pitajuci se odakle je nastala kao pocetak od Ovna do Riba, kao 360 stepeni kruznica, kao 30 stepeni po jednom znaku, zasto bas VE vlada Ta, itd....sve ostalo kroz psiholosko, simbolicko, jeste Goranovo.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 22, 2013, 12:34:49 posle podne
Da se ne naljutiš, ali šta je od njega moglo da se nauči? Tajni uticaj planeta je skraćeno i isfiltriirano Duporovo delo ne verujete, proverite.
Čak je dupor daleko upotrebljiviji, kod njega ima dekanata, ima orbisa po planetama a ne po aspektima ima i drugih razmatranja koje mnogi moderni autori nisu ni razumeli. Pa ni Diupor takav nije umeo i znao da objasni stvar  već je za sva objašnjenja tada koristio teozofske definicije
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 22, 2013, 12:35:56 posle podne
Jehova je Marduk


E pa moze neko da kaze za Alaha da je Pera. pa i za Jehovu iz Vavilona da je Marduk?
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 22, 2013, 12:37:57 posle podne
Da se ne naljutiš, ali šta je od njega moglo da se nauči? Tajni uticaj planeta je skraćeno i isfiltriirano Duporovo delo ne verujete, proverite.
Čak je dupor daleko upotrebljiviji, kod njega ima dekanata, ima orbisa po planetama a ne po aspektima ima i drugih razmatranja koje mnogi moderni autori nisu ni razumeli. Pa ni Diupor takav nije umeo i znao da objasni stvar  već je za sva objašnjenja tada koristio teozofske definicije

Prijatelju ne ljutim se. I meni su Ajnstaknove formule tako nesto isfiltrirano, skraceno za izraz sta je ovaj svijet. Jeste T.U.P. prosiren Dupor kao osnova, ali meni legao. Ali to zavisi od karaktera ko kako cita, misli. Nekome Azazel lezi nekome Dostojevski.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 22, 2013, 12:38:30 posle podne
Slaba ti je taktika razvodnjavanja. Ja sam grnostik hriscanin, a mogu i pravoslavna da budem ako neko shvati, manje vazno i nije tema ovde vec prica o nedelji. Svako objasnjenje (naravno da sam ista citala i da je moje prvobitno pitanje bilo samo retoricko) te velike supstitucije je, u svojoj sustini, gnosticko, bas kao i kodifikovanje velikih praznika. Zavisi Boki od perspektive. Svaka religija donekle drugacije promovise stvari. Gnostici su specificni u jednom, a to je da istoriju gledaju kao celovito bice koje se razvija i potom propada. U tom toku tragaju za osnovama koje su zajednicke svim tradicijama i donose neke zakljucke. Sve ostalo je stvar pojedinacne vere. Naravno, ti kao ortodoksni hriscanin ces udarati o zvona jedine istine koja se time otkriva i to i jeste uloga vernika iz tog korpusa. Nasa je vera ovo, Aristotelov kosmos, neoplatonisticka simpatika, prvi pokret i Bog na vrhu te slike. Prica o hriscanstvu se tumaci kroz gnosticke asocijacije koje sam natuknula u prethodnim postovima. Shvati to na taj nacin. Pali andjeli, ako su pali ti o kojima pricamo, proneli su daleko vise od astrologije, inicirali su ideju znanja kao takvog, utrli put civilizaciji koja je obrnuto proporcionalna duhovnom progresu. Taj proces svako od nas pojedinacno sagledava na svoj nacin. Iz tvoje perspektive mi smo zavedeni od palih andjela, iz nase, upravo si ti na takvom putu jer sledis teozofsku uravnilovku. Krst kod nas je mnogo vise od stradalnickog simbola. Vertikala je hijerarhija, horizontala je simpatika dva zakona maksime "kako gore, tako i dole". Kad dodamo krug dobijamo apokatastazu, integraciju prvobitnog jedinstva koje se u svakoj pojedinacnoj religiji tumaci na razlicite nacine. Astrologija ne prelazi te granice, ona radi u kosmosu, u sferama izmedju centralne Zemlje i Neba. Za nas je to sveto. Svako umetanje nekakvih podzemnih sfera u taj prostor, predstavlja greh. Uostalom, ovo i nije tvoja briga jer si ti, valjda, neki ortodoks pa bi ti valjalo da se manes corava posla koji se zove teozofska astrologija.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 22, 2013, 12:40:52 posle podne
Jeste T.U.P. prosiren Dupor kao osnova, ali meni legao. 
TUP, haha, dobro ime, Dupor kao osnova, a teozofija kao temelj. Pa gde si ti tu kao hrišćanin, jer je teozofija jedan od pokreta rušenja hrišćanstva, jednako kao New Age
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 22, 2013, 12:59:30 posle podne
Nataša, hvala na objasnjenju jasnije je. Ti si neko ko misli svojom glavom o tome pa kako god ispalo iz onoga sto čitaš, razumiješ. Svaku sreću želim.

Ja sam neko o kome svak moze lako da sluti kao o licemjeru prodanom vec 10-ak godina, zaglavljen, mucim se, nikako da izadjem iz astrologije koju radim, izgleda slab sam vjernik. Jaki neki demoni u mojoj glavi, nikako da odem opet za USA, a uvijek mi platica dobro dodje od ovoga, mrčenom egu prija, i tako, bljak, svemu ce doci kraj pa i ovome nadam se da ce i ova mrcina sto je nosim krepati vec jednom u meni.  ::)

Miki ti kao da imas Marsa u 3 kuci, bub bub tup tup, pa evo: postoji opšte znanje i individualno. Ovo prvo je prokurvano vise no astrologija sto je, a i starije je ko bi rekao, jos od prvog covjeka potice da je izlizano od upotrebe, ovo drugo tesko dohvatljivo, da je covjek bar na trenutak u cijelom svom zivotu kao svoj autentican izraz stvori. Odmah je genije covjecanstva. Tako i to, ako cemo kroz to opste da sam sa UR, NE i PL od New Age, jesam, ako su oni prvi koristili te izraze a ja ih danas koristim, sta cu skim sam takav sam, ti sa Azazelom ja sa Kroulijem...pa iako nisu imali pojma sta znace u onom obliku kako ih ja tumacim i poznajem svojim jezikom kroz opste znanje jesam.

A hriscanstvo rusi svako ko kaze sta ce biti sutra, ko ne priznaje slobodnu volju, iz svake astrologije ovoga svijeta sto je ikada postojala. Pa i moje.

Dakle, ja sam jedan gresnik razorenog uma kroz introspektivno. Blago svima drugima koji nisu i koji snivaju snom pravednika pored tolikog eksplicitnog zla kroz pomisli koje postoji odvajkada.

Manje vise, dobio sam sta sam htio, zahvaljujem. 
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 22, 2013, 01:11:36 posle podne
A hriscanstvo rusi svako ko kaze sta ce biti sutra, ko ne priznaje slobodnu volju
Ozbiljno!?! A ja mislio da se temelji na Božijoj volji, kad ono kako ko hoće :D :D :D
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 22, 2013, 01:15:43 posle podne
Znaci, i ovi matematicari/statisticari sto predvidjaju ekonomske i politicke tokove su najebali. I oni u buducnost gledaju, gotovo kao pitagorejci svojevremno. Brojke i slova.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 22, 2013, 01:17:00 posle podne
U jbt, ode ceo CESID u pakao, hahahahaa
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 22, 2013, 01:19:28 posle podne
Vec izgledaju kao da su iz pakla.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 22, 2013, 01:21:05 posle podne
 :D :D :D
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 22, 2013, 01:35:24 posle podne
Ozbiljno!?! A ja mislio da se temelji na Božijoj volji, kad ono kako ko hoće :D :D :D

Sveti Jovan Damaskin o slobodnoj volji i astrologiji:

" U suštini, mi, koje je Tvorac stvorio slobodnim, mi smo gospodari naših dela. A ako sve činimo usled kretanja zvezda, to što činimo, činimo po nužnosti. A ono pak što se dešava po nužnosti nije ni vrlina, ni porok. A ako nemamo ni vrlinu, ni porok, nismo dostojni ni nagrada, ni kazni, a Bog će ispasti nepravedan, dajući jednima dobra, a drugima nevolje. Štaviše, ako je sve vođeno i pokretano nužnošću, onda neće biti ni Božijeg upravljanja u svetu, ni promišljanja Božijeg o stvorenjima. Povrh toga, i razum nam neće biti potreban, jer ako nismo gospodari ni jednog svog dela, nemamo potrebu da bilo o čemu razmišljamo. Međutim, razum nam je nesumnjivo dat radi promišljanja naših postupaka, zbog čega je svako razumno biće u isto vreme i slobodno biće.

Zato mi tvrdimo da zvezde nisu uzrok ničega što se zbiva u svetu - ni uzrok postanka onoga što postaje, ni propasti onoga što propada, već pre služe kao predznak kiša i promene vazduha. Neki će možda reći da su zvezde, ako ne uzroci, onda predznaci ratova i da svojstvo vazduha koje zavisi od sunca, meseca i zvezda, na različit način proizvodi različite temperamente, navike i raspoloženja; ali navike se nalaze pod vlašću naše volje, jer one su potčinjene razumu i menjaju se pod njegovim vođstvom".
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 22, 2013, 01:44:12 posle podne
I mi tvrdimo da zvezde ne uzrokuju nista, vec pokazuju manifestovanu prirodu prvog pokreta u datom vremenskom trenutku. Nasa je volja omedjena tom prirodom, koja je, u sustini, i nasa nasledjena priroda (nas temeprament, nase ponasanje, nase strasti, nasi deformiteti, apetiti, nase zudnje, besovi i spokoji, sve sto nas cini licnostima) pa je tesko uzeti slobodnu volju kao nesto iznad takvih nameta. I ne samo to, omedjeni smo i izvan sebe, svojom okolinom, mestom u kojem smo rodjeni, istorijskim trenutkom. Biram ja mnogo toga, ali mnogo toga ne bira mene.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 22, 2013, 01:45:00 posle podne
Zato mi tvrdimo da zvezde nisu uzrok ničega što se zbiva u svetu
Ako zvezde nisu onda ostaje Bog ili slučajnost, pošto ja ne verujem u slučajnost onda je Bog, a ako je on uzrok kolika može biti slobodna volja?
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 22, 2013, 02:02:38 posle podne
Nataša, u tradicionalnoj astrologiji je itekako bilo tvrdih specijalaca kada je u pitanju determinizam! Mozda si u medjuvremno nesto smeksala, ali sama si tvrdila da je 100% sve odredjeno unaprijed.  :(

Tatijan u Besedi protiv pagana piše: "Demoni su načinili ljude žrtvom svog otpadništva. Pokazavši ljudima raspored zvezda, kao oni koji se kockaju, uveli su sudbinu koja je tuđa pravdi, jer bilo da je ko sudija ili optuženi, takvi su postali po određenju sudbine... demoni su izmislili sudbinu. Kao osnova za to poslužilo im je to što su životinje prenesene na nebo. Jer oni su udostojili nebeske počasti životinje s kojima su živeli nakon zbacivanja s neba - gmizavce, ribe, četvoronožne životinje koje žive u planinama - radi toga da bi ljudi mislili da i one borave na nebesima i da bi posredstvom rasporeda zvezda uverili da je život na zemlji, dalek razumu, saglasan s razumom: na taj način, bilo da je ko gnevljiv ili trpeljiv, uzdržan ili neuzdržan, bogat ili siromašan, takvim su ga predodredili oni koji raspolažu rođenjem; jer raspored Zodijaka je delo bogova. Ako je svetlost jednoga od njih, kako kažu, jača on oduzima slavu od ostalih i ko je pobeđen sada opet može biti pobednik. Oni se sa zadovoljstvom bave pričama o sedam planeta kao igrači koji bacaju kocku. Ali mi smo iznad sudbine i umesto lutajućih demona znamo samo za jednog Gospoda večnog, i ne potčinjavajući se sudbini, odbacujemo i njene zakonodavce".
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 22, 2013, 02:05:27 posle podne
Evo ja nisam tvrd da sve mora biti determinisano 100% u detaljima, samo u principima planeta. Da li bi mogao da odgovoriš na

Ako zvezde nisu onda ostaje Bog ili slučajnost, pošto ja ne verujem u slučajnost onda je Bog, a ako je on uzrok kolika može biti slobodna volja?
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 22, 2013, 02:14:21 posle podne
Nataša, u tradicionalnoj astrologiji je itekako bilo tvrdih specijalaca kada je u pitanju determinizam! Mozda si u medjuvremno nesto smeksala, ali sama si tvrdila da je 100% sve odredjeno unaprijed.  :(

Nista omeksala nisam, a sta drugi kazu, malo je vazno ovde, jer vecina koja se kao tradicionalisti predstavljaju malo veze sa ovim imaju jer sve sto ih interesuje je da primene tehnike i udare po gatanjima ne bi li svoje probleme u zivotu resili. Izvan toga, ne interesuje ih nista i tako i promovisu TA gde stignu. Pokusavam da pronadjem svoj post iz 2003. na starom artu i ne mogu, gde sam rekla ovo sto i sada pisem. Slobodna volja nije neogranicena, ona je omedjena trenutkom naseg rodjenja koji odrazava nasledje nasih otaca i sve je to savrseno uskladjeno ma kako nama nasumicno i slucajno delovalo. Ja, ti, niko nije birao nista na sebi i oko sebe, prema tome, slobodna se volja nikako ne moze odnositi na imput koji bilo kojoj odluci prethodi. To je tako zdravorazumski da je blesavo raspravljati uopste. Kada pricamo u "uticaju", mi pricamo o necem drugom, o toku kotrljanja loptica koje su nam zapale iz prvog pokreta. Imput je vazan, a volja nije nista vise do pokusaj, ne vise od toga, da se na taj imput odgovori. Gde je volja umobolniku ili mongoloidu, ili psihopati sa skeniranim zakrzljalim mozdanim centrom za empatiju. E, to ti je imput pa ti u to smesti volju gde mislis da treba. Kada ovako postavis stvari, zaista ispada da volje i nema, da je malesna, zakrzljala...Koliko ti je dato da se prostres, tolika ti i volja.

Ovo za zivotinje na nebesima, pa to je gluplje od glupog.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 22, 2013, 02:16:38 posle podne
Da ja ne pisem, a i ne bih mogao bolje od ovoga, evo ti isječak od Valentina Svencickog o slobodnoj volji u razgovoru sa jednim ateistom:


......

Духовник. Пређимо сада на питање о односу слободе људске воље и Промисла Божијег.

Опет морам да почнем са оним што ти је већ познато. Господ је човјеку дао слободу. Господ не води човјека ка спасењу механичким путем - тако што ће претворити у аутомат и све његове поступке тиме лишити моралног садржаја. Господ му даје слободу да сам за себе изабере пут спасења, и тиме омогући своје слободно сједињавање са Богом у вјечном животу. И ако човјек изабере пут зла, то јест, одласка од Бога - то није активно изражавање Божије воље.

Непознати. Стани мало! Значи, такав одлазак се чини без воље Божије? А шта је са оним "ни једна длака са главе"?

Духовник. Ја сам рекао да такав одлазак није активни израз Божије воље, али то уопште не значи да се он чини без Његове воље.

Непознати. Не разумијем.

Духовник. Божија воља попушта да се тај одлазак оствари, не пресијеца га Својом силом, и због тога ми утврђујемо истину: "све се дешава по вољи Божијој". У сваком, чак и најгорем људском поступку учествује воља Божија, с обзиром да не прави препреке његовом остварењу.

Непознати. Молим те да ми то објасниш на конкретном примјеру. На примјеру, рецимо, оног разбојника о којем сам ти говорио.

Духовник. Одлично. Узећемо примјер са разбојником. Разбојник је опљачкао твоју кућу и починио злодјело. Да ли је то била воља Божија? Да, била је, али не у томе што је разбојник одлучио да опљачка твоју кућу, него у томе што је Господ попустио да се његова зла воља оствари и није зауставио њено дјеловање.

Непознати. А зашто није зауставио? У чему је онда ту Промисао Божији?

Духовник. О томе ћемо мало касније. Наставимо сада наше разматрање учења о Промислу. Човјеков живот не формира се само од његових поступака, него и од поступака људи који га окружују. Ти свој живот не одређујеш само својим поступцима; њега, у много већем степену, одређују људи који те окружују. Разбојник који те је напао може потпуно да промијени вањске услове твог живота; сав твој живот због тог догађаја може да пође у другом правцу. И ако узмеш у обзир да су људи који те окружују такође носиоци своје слободне воље, биће ти јасно да се и на све промјене у твом животу које потичу од туђих злих поступака не може гледати као на активно пројављивање Божије воље. Погледај епоху мучеништва. Шта, и то је била активно дејствујућа воља Божија? Не, то је била зла воља људи. А гдје је онда оно "на све је воља Божија"? Одговор је и овдје исти: сви догађаји који зависе од слободне воље људи који нас окружују нису активни израз Божије воље. Али с обзиром да Господ може пресјећи свако дејство човјека, свако, без изузетка свако пројављивање слободне човјекове воље у односу на нас зависи од воље Божије. Господ га попушта, не пресијеца га Својом вишом вољом.

Непознати. Али ако је воља Божија толико пасивна, какво је онда уопште значење такве воље у нашем животу? У чему се манифестује брига о нашем спасењу? Гдје је у нашем животу Божији Промисао? Јер, ако је у свему потпуна слобода човјекова, а Господ само "попушта" - то само значи да Промисла, као активно дејствујућег начела, заправо, и нема. Човјек је, на крају крајева, препуштен самом себи.

Духовник. Мало си се превише залетио. Ја уопште нисам говорио да је воља Божија само пасивна: ни у којем случају. Она је и активно, дјелатно начело. Али, и пасивно попуштајући, и активно дјелујући - она је у једнакој мјери промислитељна у нашем животу.

Непознати. Молим те, објасни ми то.

Духовник. Господ не пресијеца све зле поступке човјекове, зато што би га то лишило његове слободне воље, и претварало би његове поступке у узрочно-условљене појаве, којима би узрок била сила Божија. А тиме би се уништио сваки смисао живота који је Бог створио. Јер, тај смисао лежи у слободном самоопредјељењу човјека ка добру и у сједињењу његовом са Богом као посљедици тог самоопредјељења. Али то уопште не значи да се промислитељна брига о злим људима завршава само предостављањем њима потпуне слободе, и да се брига о људима над којима се зло врши састоји само у "попуштању" тог зла. Тада би, заиста, људи били остављени од Бога и били препуштени самим себи.

Непознати. Али у чему се онда састоји, ако се допушта чињење злих поступака, Божији Промисао? Ја то уопште не могу да схватим.

Духовник. Ево, сад смо дошли до тог питања. У чему се изражава Божији Промисао када Бог попушта зла дјела? У томе, што Господ промислитељно садејствује да се она преживе на добро нашег спасења.

Непознати. Не схватам. Какво може бити "добро" од злог поступка?

Духовник. Када нам човјек причињава зло, ми под тим злом видимо само његово душевно стање, ми видимо оне побуде које су њиме управљале. Разбојник који је напао кућу учинио је зло зато што је њиме управљала његова зла воља. Али за тебе - не са тачке гледишта свијета, него са хришћанске тачке гледишта - то може да буде зло, а може и да не буде зло, у зависности од тога како ти то преживљаваш, и шта то даје твојем унутрашњем животу. И пљачка, и насиље, и остала злодјела која су ти нанесена - за тебе могу бити извор озлобљавања и разарања твог душевног живота. Тада ће злодјело разбојника и за тебе бити зло. Али иста та пљачка, и насиље, и сво бешчашће које ти је почињено, макар оно и само по себи било злодјело у односу на злу вољу која га је починила - за тебе могу бити извор великог блага, уколико га ти преживљаваш на благо својег спасења, са трпљењем, неосуђивањем, свепраштањем... Тебе су слагали, оклеветали, увриједили - то јесу зли поступци, али их ти за себе можеш претворити у источнике добра. Ето зашто су свети мученици говорили: "Ви нас можете убити, али нам не можете нанијети зла". Затвор - то је страшно зло, али, колико је људи он привео Богу. Мучење је страшно зло, али, колико је људи кроз њега постало свето. Нигдје се то не види тако јасно, као у промислитељној бризи Господа о светој Цркви. Колико ли су само зла нанијели Цркви њени гонитељи у епохи мучеништва! Али је Црква, преживљавајући све на благо своје, постала Црква светих мученика; рукама њених непријатеља, који су крв свету пролили по дејству Божанственог Промисла, створена је величанствена Црква. Много је било искушења у Цркви, и људи су често бивали поколебани дугим трпљењем Господовим. Нехотице се у њиховим срцима појављивало питање: "докле, Господе? Зашто попушташ злу да тријумфује? Зашто га већ једном не зауставиш Својом свемоћном вољом?" Али одговор на то питање у потпуности је дат у учењу о Промислу: ма какво да се зло чини у односу на Цркву - оно њу увијек води ка благу, увијек је чисти и велича. И најљући непријатељи њени, по дејству Божијег Промисла њој не могу учинити ништа, осим добра. Јер Господ не зида Цркву Своју само непосредним дјеловањем Божије силе, него и рукама непријатеља, попуштајући злу, које Црква преживљава на своје благо и на своје добро. Ето у чему је Промислитељни смисао зла које Бог попушта. Тај је смисао у очувању човјечије слободе, и у моралном задатку за сваког човјека, да свако зло које се чини у односу на њега претвори у извор моралног усавршавања и духовног својег развоја.

Непознати. Али ја опет не видим - у чему се ту испољава тај Промисао, то јест, Божија воља. Бог је попустио злу да се оствари, а човјек мора да то преживи на своје благо. Гдје је ту Бог? Све, окрени-обрни, зависи од човјека. Ако имадне снаге да на своје благо преживи зло које је Бог попустио - то ће бити феноменално. Али ако немадне - погинуће. Тако му и треба. Сам је крив. Али, гдје је Промисао? Ја опет видим само "попуштање".

Духовник. Гријешиш. Божија воља нам активно помаже у испуњењу тог моралног задатка. Да не би лишио човјека слободе, Господ не пресијеца вољу онога који чини зло, али онима над којима се зло чини Господ помаже да га преживе на своје благо. И овдје Господ задњу ријеч препушта човјеку, да га не би лишио слободе, и не рјешава умјесто њега његов морални задатак, али му ипак помаже да га разријеши.

Непознати. На који начин?

Духовник. Разним путевима. Пребројати их не можеш. Кроз све Господ шаље помоћ човјеку. Јер, Промисао Божији се не смије схватати само у негативном смислу. Господ не само да даје човјеку слободу, и не захтјева Он само од њега извршавање одређених моралних задатака. Према учењу Цркве, Господ чува, поштује и брине се за сваку човјечију душу. Сваки човјеков покрет, сваку његову мисао, осјећање, намјеру - све Господ види и све што се може учинити а да се не наруши његова слобода - ради његовог спасења - чини, по неизреченој Својој љубави и милости. Ми не знамо све путеве по којима води Господ човјека ка спасењу. Али много тога и знамо, из ријечи Божије, из житија светих, и из искуства Цркве. Сав је живот човјеков испуњен, некада и за њега самог очигледном, а некада прикривеном, бригом Господњом о њему. Нас не треба да збуњује то што Он не пресијеца увијек злу вољу и не чини добра за нас Својом свемогућом вољом. И ту је Његова милост. И ту је Његова љубав. Јер, у супротном, живот би престао да буде живот. Овако, Он, не одузимајући слободу, помаже нашем добром извољењу, уразумљујући, указујући, просвјетљујући. На наш живот невидљиво у том смислу утичу оностране силе, јер свака душа има свог Ангела-чувара, који брижно води душу ка спасењу; ту су и угодници Божији, ту је и заступништво и помоћ Мајке Божије. Господ нас Својом вољом поставља у оне животне ситуације, које нам помажу да идемо по одговарајућем путу. Он утиче на нашу душу и тајанственим, нама непознатим путевима, и кроз свету Цркву, и кроз одређене људе које шаље на нашем путу. Милост Божија према нама, недостојним, толико је безмјерна, да неке од нас зна да удостоји и непосредног дејства - у форми знамења, виђења и чудеса.

Непознати. Али ако се "зла воља" која дејствује у нама покаже јача, ако зло нисмо у стању да преживимо на наше благо? Тада Бог "попушта" човјеку да погине?

Духовник. Никад. Према црквеном учењу, активна Божија воља, попуштајући зло, увијек пресијеца оно дјеловање зле воље на нас, кроз које се ствара искушење које превазилази наше снаге. Божанствени Промисао попушта зло само због тога што оно може бити преживљено на благо нашег спасења, и зато не допушта зло које ми нисмо у стању да поднесемо. Ако је Бог попустио зло - то увијек значи да је оно у нашем животу, као морални задатак - увијек "подношљиво". Због тога и сваки човјек који га не преживи на благо - сам гријеши, и сам за то сноси одговорност пред Богом. Црква не познаје "неподношљивих" искушења. У Светом Писму се говори: "... вјеран је Бог, Који неће попустити да се искушавате више него што можете..." (1 Кор. 10:13).

......
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 22, 2013, 02:25:24 posle podne
Nego, gde je u ovome input, a gde autput? Gde ulazi, a gde izlazi? Ako ulazi, kako ulazi da bi izaslo takvo kakvo je. Kako ti gatas po zvezdama ako je sve slucajno i ako zvezde ni sa cim povezane u coveku nisu? http://www.youtube.com/watch?v=-kt3MJBQz54 Jel' slucaj ili namet? Zar se radjamo kao tabule raze? Zar isti kapacitet da svoja iskusenja prevazidju imaju besni i zloce, sa agresivnim nagonom i oni ljudi koje nazivamo blagorodnima. Kako jednima zapalo jedno, a drugima drugo?

Nemoj da se ljutis zbog linka, podseti me na scenu tvoja frustracija.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 22, 2013, 02:30:48 posle podne

Духовник. Ја сам рекао да такав одлазак није активни израз Божије воље, али то уопште не значи да се он чини без Његове воље.

Непознати. Не разумијем.

Духовник. Божија воља попушта да се тај одлазак оствари, не пресијеца га Својом силом, и због тога ми утврђујемо истину: "све се дешава по вољи Божијој". У сваком, чак и најгорем људском поступку учествује воља Божија, с обзиром да не прави препреке његовом остварењу.

Znači Božije volje ima kao i slobodne volje, ali malo više je Božija jer i kad ide suprotno Božijoj volji to se ne čini bez Njegove volje
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 22, 2013, 02:38:21 posle podne
Ne ljutim se nista samo ti turaj, hehehe...Svi smo necim frustrirani, a moja se moze i ovako pokusati objasniti, zasto ne.

Tesko je Natasa ne biti frustruran kada pomislimo na Boga a 30 hljada djece dnevno umire od gladi! Tesko je ne vidjeti fatum..ali je grdje prorokovati i bivati astrolog, cini se...u sta gledas tim horoskopom, mrijeti moras, pa jos ako me tu iznevjeris Boze, bolje da me nema...lakse je biti ateista ili to nesto neoplatonista, nego Pravoslavac, nego mazohista jos to malo u zivotu sto imam a da ne prozivim nego da mi neko govori kako treba, da me smiruje...Tako da ja razumijem da je tebi i slicnima lakse pobjeci od ovoga u tvrdi determinizam.

A imas u ovom gore dijalogu aktivni i pasivni oblik slobodne volje, ako nisi pazljivo citala.

Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 22, 2013, 02:39:53 posle podne
Čekam odgovor
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 22, 2013, 02:40:38 posle podne


Znači Božije volje ima kao i slobodne volje, ali malo više je Božija jer i kad ide suprotno Božijoj volji to se ne čini bez Njegove volje

Da Miki, sve je od Boga ali nije sve blagosloveno. To je velika razlika!
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 22, 2013, 02:44:22 posle podne
Onda je i to do Boga jer je u njegovoj nadleznosti. Ako nam svima nije dao isto u startu, ima da nas meri po individualnim kapacitetima, a ne nekakvoj nadvolji koju beremo sa grana slobodno, prema razumu. Jeste, covek je razumno bice, ali je i nagonsko. Dakle, u startu smo zakinuti da se na razum pozovemo jer su nam nagoni cesto snazniji. Dualizam na delu, solarno i lunarno. Ono, istina, cak i u razumu nismo svi ravnopravni kada pogledamo maloumnike i ludake. Eto, lunarno kod njih prevagnulo, ali oni to nisu izabrali. Nisu imali gde da izaberu.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 22, 2013, 02:46:50 posle podne


Znači Božije volje ima kao i slobodne volje, ali malo više je Božija jer i kad ide suprotno Božijoj volji to se ne čini bez Njegove volje

Da Miki, sve je od Boga ali nije sve blagosloveno. To je velika razlika!
Znači Bog je predvideo i činjenje u skladu sa blagoslovom i činjenje protiv. Onda je predvideo i ko će činiti protiv, osim ako ne misliš da On ima neki svoj RTS pa čeka da ga njegov Tijanić informiše u 19:30, pod uslovom da ON redovno navija sat
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 22, 2013, 02:48:57 posle podne
Natasa, pa to ti je ko u ski letovima, dodaje su ili oduzimaju poeni letacima ako je bio jaci vjetar, zaletiste krace!...Dakle, Sudjenje nas ceka, niko.ti nece prigovoriti za nesto sto nisi znala, osjecala, zato sto si uskracena rodjenjem, genom...vec ono sto si imala a nisi iskoristila kroz pricu o Talantima...a ti pravnik blago tebi, ne treba niko da te zastupa.  :smiley:

Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 22, 2013, 02:50:45 posle podne
kakva bravura, boki zreo si za vladiku, kad kreneš da prodaješ oprost skenjačeš i Kačavendine finansiske kombinacije
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 22, 2013, 02:51:19 posle podne
Imam ja zastupnika, VE, almuten figuris  :smiley:
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 22, 2013, 02:51:32 posle podne
Puno vi mene pitate, moram opet kaciti.  :smiley:


 Непознати. Још једно питање. А шта је са судбином злих људи? Шта значи Промисао Божији у односу на њих? Бог је попустио да они почине зло. Није пресјекао њихову слободну вољу: и шта? Због чега Божија воља "није пресјекла" - ја сам схватио. Бог није хтио да људе лиши слободе и учини од њих "механичке појаве". Рецимо да је тако. Али Промисао је брига о спасењу. У чему се изражава та брига у односу на људе који чине зло?

Духовник. У истом оном, у чему се изражава она и у односу на оне којима се зло чини. Господ свима хоће спасења. И никога не лишава слободе. Не добре само, него и зле људе води Он ка спасењу, и све што сам говорио о активном значењу Божије силе у дјелу нашег спасења - односи се подједнако и на добре и на зле људе. Он и злим помаже да се ослободе од ропства гријеху, помаже и њиховом добром извољењу, уразумљујући, кажњавајући и просвјећујући, свакоме давајући потребно.

Непознати. Да, али тада се Бог претвара у некаквог "Оца", готово потпуно у земаљском смислу, само што овај има на милијарде дјеце, и као каква свезналица-закерало се петља у све детаље и ситнице њиховог свакодневног живота. А то се некако баш и не уклапа у моју представу о Богу.

Духовник. Е, па, управо због тога ти и не можеш да осјетиш величанствено значење онога што Црква назива Промисао Божији. Зато тебе и збуњују привидне противрјечности у учењима о Промислу и слободи воље. Ти опет покушаваш да све обучеш у земаљске представе, и опет инертно земаљско тако јако заклања пред тобом више Божанствено, да ти видиш само спољни, материјални живот који те окружује. Али пробај да о животу судиш духом. Погледај на све изнутра. Заборави да је свијет само материја и да је живот душе само физичко-хемијски процес. Нека све што ми преживљавамо у току нашег земаљског битија за тебе не буде само бесмислени низ између себе ничим не повезаних факата. Сјети се да се тај други свијет налази, као у некој магли, иза слике овог свијета, да је наш овдашњи душевни живот само одбљесак живота иног, да је он сав обухваћен силом Божијом. Тада ћеш схватити да онако како Божанствена воља у непромјенљиво дејствујућим законима природе учествује у сваком, па и најништавнијем процесу физичког живота, тако и сила Божија која дејствује у Промислу Божијем учествује и садржи сваки корак живота човјековог. Јер, ти не питаш на који начин земља привлачи к себи сваки камичак, мада камења на земљи има бесконачно мноштво. И не питаш на који начин се свака честица воде, када је огрије сунце, претвара у пару, мада је немогуће измјерити све у пару претворене честице воде, зато што за то нико моћи нема. Не питаш, зато што овдје воља Божија дејствује у физичким, непромјенљивим законима; не питај онда ни на који начин сила Божија у промислитељној бризи обухвата сваки покрет човјековог живота, иако људи има "на милијарде". Воља Божија све садржи и због тога у свему дејствује, а ако је "у свему" - онда за њено димензионисање нема ни броја, ни мјере.

Непознати. Да. То се може прихватити. Ја нисам тако замишљао учење о Промислу.

Духовник. То не само да се може прихватити, него се без тога не може истински живјети, јер вјера у Промисао даје истинску и тврду основу свом нешем животу. Немајући у свом срцу осјећања Божије бриге о нама, човјек се одаје власти слијепог хаоса без основе, реда и смисла. Он је обично зрнце пијеска које се врти у некаквом ковитлацу слијепих сила и које је немоћно да осмисли или промијени своје кретање. Сасвим је другачије када је срце озарено осјећањем Божијег Промисла. Човјек тада над собом осјећа тврду основу. Он зна да је живот човјеков у руци Божијој, и да га та свемоћна Рука води ка спасењу. Он иде по животном путу спокојно, радосно, са тврдом надом да милосрдни Господ види сваки корак његовог живота, да све што се дешава са њим - иде "на боље", све има виши смисао, ништа није "случајно", него разумно, јер у свему, увијек и свуда дејствује Божија воља и чува Његово Божије Промишљање.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 22, 2013, 02:53:34 posle podne
Boki, šta misliš da ti okačim 5 filozofskih rasprava kao odgovor na ovo, mislim kad već idemo sa demagogijom.
iz celog dijaloga izbija da Bog jeste, kao što i nije sve odredio....

Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 22, 2013, 02:54:55 posle podne
kakva bravura, boki zreo si za vladiku, kad kreneš da prodaješ oprost skenjačeš i Kačavendine finansiske kombinacije

Moj prijatelju da nosis krst koji ja nosim drhteci u svakom horoskopu da ne prenaglim, a prenaglim uvijek, sjetio bi se i nemoguceg. Evo dok smo danas vodili razgovor ovdje, negdje oko 13h, ja sam ravno 21 minut (pogledah na telefon) imao konsultacije?! Ogromna odgovrnost, gledam sta cu ovdje napisati, pita me ovamo preko telefona...e to haos, ne pricam o pozivu, nego o smirenju duse i duha naseg a ogromnu odgovrnost imamo!
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 22, 2013, 02:56:11 posle podne
Boki, šta misliš da ti okačim 5 filozofskih rasprava kao odgovor na ovo, mislim kad već idemo sa demagogijom.
iz celog dijaloga izbija da Bog jeste, kao što i nije sve odredio....

E nisi ti diskutovao sa Natasom nikad izgleda..ona meni link pukne pa se ti slikaj.  :D
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 22, 2013, 02:59:31 posle podne
Moj prijatelju da nosis krst koji ja nosim drhteci u svakom horoskopu da ne prenaglim, a prenaglim uvijek, sjetio bi se i nemoguceg. Evo dok smo danas vodili razgovor ovdje, negdje oko 13h, ja sam ravno 21 minut (pogledah na telefon) imao konsultacije?! Ogromna odgovrnost, gledam sta cu ovdje napisati, pita me ovamo preko telefona...e to haos, ne pricam o pozivu, nego o smirenju duse i duha naseg a ogromnu odgovrnost imamo!
A što ga nosiš, pa menjaj život, imaš slobodnu volju!
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 22, 2013, 03:07:51 posle podne
A što ga nosiš, pa menjaj život, imaš slobodnu volju!

Kako se toga nisam ranije samo sjetio? ...al govedo u meni se toliko obada, pa ide sporo, a i ko je zurio vrat je slomio. Al dace Bog ako budem valjan.  :smiley:

"...Krst nositi vama je sudjeno
strasne borbe s svojim i s tudjinom!
Tezak v'jenac, al' je voce slatko!
Voskresenja ne biva bez smrti..."
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 22, 2013, 03:11:14 posle podne
Samo napred i drži si palčeve, jebi ga najbolje u se i u svoje kuse
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 22, 2013, 03:11:47 posle podne
Pa ti si sve resio. Ista meta, isto odstojanje i Mikijeva zlatna o subini tvoje volje.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 22, 2013, 03:25:30 posle podne
Gore visoko, dolje tvrdo, kud bi mrdo.

Hvala ljudi, od Boga vam zdravlje!  :smiley:

A ako vam padne nesto jos napamet iz tih knjiga, ne moraju biti one ubjedljive, jos manje filosofske, nek se i djecijim naivnostima bave, vise citam izmedju redova, sve je tako dosadno ionako dje nema zivota, vec pratim misao kako redja nesto o cemu prica taj neko pa makar i o rogatom...a i djavle je pjesnik, najveci astrolog svih vremena!...zato imamo gresku u astrologiji, zato i nismo na nivou zadatka nikada, a ne samo zbog toga sto je covjek nesaglediv...pjesnik je itekako,... a tu ga mogu pratiti lakse, doskociti mu katkad...iako cu opet biti porazen, silno pregazen, njegova je teritorija.

Dakle Vavilon, otvaraju se nebesa, neko ozgo silazi i nosi nesto, a nisu samo saturnalije niti vrc iz koga znanje cisto curi, vec ko zna sta jos...sto ce sa nama astrolozima dovrsiti se.

E odok da jedem, prijatno popodne.

Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 22, 2013, 03:29:59 posle podne
Aj prijatno, pa kad povratiš snagu odgovori ono za nedelju
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 22, 2013, 03:35:55 posle podne
 :thumbsup2:
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 23, 2013, 07:23:58 pre podne
Ne razumijem što mene pitate zašto neđelja, a ne subota? Eto vam adventista, jevreja.

Da ja kao vjernik moram to znati nužno da bi vjerovao, ili šta?

Ako nema Vaskrsa uzalud mi moja vjera. A on je u neđelju, ordenja mi.

To je isto kao da je vas pitam zašto manifestacije tako a ne ovako, zašto vi ne praznujete srijedu, jer su tada stvoreni Sunce, Mjesec i zvijezde, na četvrti dan, da se našalimo?
A šta je dan za čovjeka, a šta za Boga?  "...jedan dan pred Gospodom kao hiljada godina, i hiljada godina kao jedan dan " (2Pet. 3.8 ; Psl. 90.4).

Ili kako to da se bavite astrologijom, da ste ušli u nju, radili horoskope toliko godina, Nataša 10 godina, koliko ono bi, Modernu astrologiju radila, dok nije otkrila pravo stanje stvari? A niste znali sve o Astrologiji, kao što ne znate ni danas jer je to spekulativno znanje, manifestirano ovim ili onim ponavljanjima, a bavite se?...Ja sam neko ko ne zna skoro ništa o dogmama na tom nivou, kažem naslućujem Pravoslavlje, ali vjerujem tvrdo, ko vi u ove determinizme. I da je u neđelju bilo Vaskrsenje.

I da se Hristos javio učenicima 10x, od toga 6x je bila neđelja, za 3x se ne zna, a poslednji put je bio četvrtak.

"Hrišćanstvo je suboti dalo onaj značaj koji joj i pripada: ona prethodi neđelji, kao što i Stari Zavjet prethodi Novom Zavjetu, i kao što Zakon prethodi ljubavi i blagodati."
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 23, 2013, 07:26:39 pre podne
A da ne bi polemika nastajala bespotrebna, jer je tema o Vavilonu, evo ovdje imate više nego dovoljno: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Sekte/Lat_Crkva-I-Sekte05.htm
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 23, 2013, 07:52:39 pre podne

Mozes i ovo da mi objasnis. Kako to da postmortem prica o dusi i prica o 40 dana koje je Hristos proveo sa apostolima, odgovara Merkurovom 40 dnevnom orjentalnom ciklusu (izlazi pre Sunca), a trojstvo Sunca i inferiornih planeta jesu hermeticka stvar, pandan Svetom Trojstvu vere. Slicno je i sa Venerom, 40 dana joj traje ciklus od r do d stanice u maksimumu. VE je kod nas gnostika simbol Duha Svetog, ako se posmatra kroz trojstvo SO/ME/VE. Samostalno duh je uvek SO, odnosno, SO ga simbolizuje. Ovo trojstvo svoj pandan ima i u starom Vavilonu, u prici o Semirami, poznata stvar. 50 dana je VE "nevidljivi" ciklus, kada je preblizu SO da bi se mogla videti golim okom pa se i ovo poklapa sa Pedeseticom, silaskom Duha Svetoga. Duh Sveti silazi, a VE postaje vidljiva (Duh se javlja). Ili treci dan uskrsnuca da se poklapa sa trecim danom lunarnog kresenda iz starog Vavilona (MO postaje vidljiv, ponovo uskrsava 3. dan posle konjunkcije sa SO. Iz ovoga je i izveden stepen lunarne egzaltacije na 3. Ta). Davno pre Hrista, za znak Ar se govorilo da je znak uskrsnuca Sunca, pa je Ta znak 3. dana posle tog uskrsnuca, kada se MO odvoji i postane vidljiv. Uskrsava telo, ne javlja se samo duh. Ar je solarni, to je duh, MO je u tradiciji telesni i uvek je telo, odnosno, dusa vezana, integrisana sa telom. I tako iz duhovne simbolike znaka Ar  u kome SO ponovo krece ka svom tronu, u zemljanom Ta dize se telo covekovo (lunarna egzaltacija). Jel' to Lucifer poklopio simbolike na svim nivoima. Ako jeste, opasno nas je sve navukao na nedelju i solarne cikluse. Ima jos podosta, ali bi ti bilo previse. Kasnije cu ako na ovo odgovoris.

E da za ovo Natasa!

Ovo je jako zeznuta stvar namjestanje kako odgovara kome, praćenje poklapanja!!! Čuš 12 znakova, 10 planeta pardon 7 za vas, 12 polja (čudo te ih nije 7, da se našalimo, nemoj objasnjavati sad o tome, znam), i zamisli ti ovo u vašem slučaju 12x7x12, pa to je bezbroj kombinacija!!! Plus savršenstvo kružnice na po 30 stepeni, pa egzaltacije, pa sjedišta, pa zavrti? Uvijek se nesto mora poklapati. Pa i ta vesela gnostička neđelja!

Ali je opasno davati termine solarni duh, lunarne zadušnice, šta li? Naravno može se poklapati! Ali ne zezajmo se, sa tim. Naravno da je Pravoslavlje prepuno običaja predjasnjih, što mi i smeta nekad ako bi tražio dlaku u jajetu svojom ludom pameću, ali ljudi su živjeli Božjom blagodaću i prije Hrista, bilo je valjda nečeg Svetog i tada.

Ovaj rogati što ga pominješ lucifer, pa naravno da zna štošta, naravno da falisfikuje štošta, naravo da često istinu priča čovjeku u pomisli, pa i astrolozima ali nikada krajnju jer ne zna, strovalio se odakle se strovalio, ni manje ni više iz Raja. Daleko više od svih ljudi ovoga svijeta rogonja zna! Može on šta oćeš, ali samo jedno ne može, što može svaki čovjek pa i najlošiji koji ima kap Božanskog u sebi, nikad više osjetiti Ljubav.

 

Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 23, 2013, 07:54:57 pre podne
Pošto si poranio sa linkovima, evo i tebi jedan
http://www.youtube.com/watch?v=WDvZr0NG08M (http://www.youtube.com/watch?v=WDvZr0NG08M)
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 23, 2013, 08:03:03 pre podne
Ojha!
Dobra ti sreća Mikajlo uvijek kucala na vrata!  :thumbsup2:
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 23, 2013, 08:55:58 pre podne
Ne razumijem što mene pitate zašto neđelja, a ne subota? Eto vam adventista, jevreja.

Ako nema Vaskrsa uzalud mi moja vjera. A on je u neđelju, ordenja mi.

To je isto kao da je vas pitam zašto manifestacije tako a ne ovako, zašto vi ne praznujete srijedu, jer su tada stvoreni Sunce, Mjesec i zvijezde, na četvrti dan, da se našalimo?
A šta je dan za čovjeka, a šta za Boga?  "...jedan dan pred Gospodom kao hiljada godina, i hiljada godina kao jedan dan " (2Pet. 3.8 ; Psl. 90.4).
"Hrišćanstvo je suboti dalo onaj značaj koji joj i pripada: ona prethodi neđelji, kao što i Stari Zavjet prethodi Novom Zavjetu, i kao što Zakon prethodi ljubavi i blagodati."

Ja pitala adventiste, tacnije, pitali oni mene (moja se Sofija sa cerkom njihovog svestenika druzi jos iz obdanista, a sada i u skolu zajedno idu). A sta se tu ima pitati. Jedna od deset Bozijih zapovesti. Shabat/dan odmora, sveti dan. Boldirala sam ja poslednju tvoju recenicu iz ovog navoda, ne zato sto sam taj odgovor trazila (pitanje je kao sto vec ranije objasnih bilo retoricko), vec zato sto si time otkrio kako je lako uci u gnosticko logiciranje i uciniti "jeres". Mozes to da racionalizujes koliko hoces, ali cinjenica ostaje da je nedelja zamenila subotu u vremenu kada su dani u nedelji odredjeni prema 7 planeta tradicionalnog kosmosa. Tako je bilo kod Vavilonaca i svih posle njih. Redosled dana koji danas poznajemo je poznovavilonski i zadrzan je kod indijskih astrloga, nekih od njih. Taj sled ide ovako:  MO,MA,ME,JU,VE,SA,SO. Ovo su i Jevreji preuzeli i Rimljani posle njih. I tako Solarni zameni Saturnov dan jer onaj koji je rodjen na juznoj solarnoj tacki, mora vaskrsnuti na istocnoj koja, gle cuda, zasto da ne, pada bas u solarni dan. I ne, nikakve veze Bozic sa paganskim Sol Invictusom nema (slucajno se slavio 25.12.) ili sa rimskim festivalom "Natalis invicti". Ispada da se i Sunce i Hristos radjaju na isti dan, s tim sto Hristos vaskrse na prvu solarnu obratnicu, u solarni dan. Ma nikakve ovo veze nema sa namerom. Sve je slucajno i sve je namesteno. Vazi.

Pretpostavljam da je namesteno i ovo sa Svetim Trojstvom. Sve te silne paganske religije koje su usvojile neki oblik bozanskog trojstva, sve je to namesteno ili je slucajno, samo namerno sigurno nije. U Vailonu trojstvo Nimrod, Semirama, Tamuz, u Egiptu Oziris, Izida, Horus. U judejskom, prezavetnom paganizmu jedinstvo cinise Keter, Kohmah i Binah, a u Platonovoj filozofiji (hermetisti ovo usvajaju kao svoje) imamo Nepoznatog Oca, Duha/Logosa i Animu Mundi iliti Dusu Sveta. I sve ovo odgovara trojstvu SO/ME/VE, bas kao sto se Duh Sveti u vidu golubice u hriscanskoj prici javlja. Gle cuda, oduvek je ova ptica pod VE signifikacijom u TA bila. Da, imamo i onu rimsku trojku Jupiter, Juno i Minerva. Bice da se Bog ponavlja kroz istoriju u svom javljanju. Ova prica se moze ozbiljno iskomplikovati sugestijom da je trojstvo nama preko pagana, odnosno, Crkve ubaceno i da se time kamuflirala prava priroda Bozanskog koju karakterise Porodica Bozanskog, a ne Trojstvo. Porodica zaista odgovara 7 ontoloskih principa tradicionalnog sveta kroz koje se Bog pokazuje u upojedinacenoj manifestaciji. I sve to mozemo da guramo pod "namestaljke" i mozemo da relativizujemo Stari Zavet i jednu od deset Bozijih zapovesti, subotu zamenimo nedeljom, ali cemo zato biti uporni u postovanju Svetog Slova kada je magija u pitanju. Ma nema veze ni sto smo magijsko za temelj hriscanstva mozda uzeli, nije vazno, mi smo izabrani i moze nam se. I negde verovatno i jeste tako, ali eto, magi su prvi bili koji su Hristu prisli i nesto se time htelo reci. Sta je Crkva u svojim politickim agonijama prvih vekova posle smrti Hrista, dok se radjala, morala da cini je ipak mozda neka druga stvar. Kako ne bih prevodila, dacu jedan citat ne engleskom, verujem da svako od nas toliko engleskog poznaje:

"With Gnosticism being so predominant in this early period, it behooves one to learn what they believed, for many early church writings were defenses against gnosticism. Gnosticism borrowed much of its philosophy and religion from Mithraism, oriental mysticism, astrology, magic, and Plato. It considered matter to be evil and in opposition to Deity, relied heavily on visions, and sought salvation through knowledge. The late Professor Arthur Cushman McGiffert interprets some of the early Christian fathers as believing the Gnosticism to be ‘identical to [sic] all intents and purposes with Greek polytheism’ (50). Gnosticism had a mixed influence on the early Christian writers: like the pendulum on a clock, some were influenced by Gnostic thought, while others swung to the opposite extreme.

 Knowledge was also the desire of the Greek philosophers. We owe a lot to these sages of old. J. N. D. Kelly, lecturer and principal at St. Edward Hall, Oxford University, states that ‘[the concepts of philosophy] provided thinkers... with an intellectual framework for expressing their ideas’ (9) to the extent that it became the ‘deeper religion of most intelligent people’ (9). The eminent theologian Adolf Harnack considered Greek philosophy and culture to be factors in the formation of the ‘ecclesiastical mode of thought’ (1: 127). According to McGiffert, the concepts of philosophy prevalent during the time of the early church were Stoicism, which was ‘ethical in its interests and monistic in its ontology’ and Platonism, which was ‘dualistic and predominately religious’ (46).

 That these philosophies affected Christianity is a historical fact. What did these philosophers teach about God? In Plato’s Timeus, ‘The Supreme Reality appears in the trinitarian form of the Good, the Intelligence, and the World-Soul’ (qtd. in Laing 129). Laing attributes elaborate trinitarian theories to the Neoplatonists, and considers Neoplatonic ideas as ‘one of the operative factors in the development of Christian theology’ (129)."

Uzeto sa http://www.heraldmag.org/olb/Contents/doctrine/The%20Origin%20of%20the%20Trinity.htm

Nije ovaj link nikakav samostalni dokaz. Uzela sam ga nasumicno od zaista velikog broja naucnih radova na temu veza paganizma i hriscanstva, tacnije, veze prve stelarne religije i hriscanstva. Jednako je istina da je paganizam uticao na hriscanstvo koliko i hriscanstvo na paganizam. Ako je ta integracija podrazumevala nesto vise u duhovnom smislu u redu je, ali nikako nije u redu za ove cinjenice govoriti da su namestaljke jer to veru onog koji tako govori cini slabom. Da, hriscanstvo jeste solarna prica i to je dobro i tako i treba da bude.

" Is this positive proof that the Christian Trinity descended from Greek philosophy? No. However, in a comparison between the church of the third century and that of 150-200 years before, the noted German theologian, Adolf Harnack, finds ‘few Jewish, but many Greco-Roman features, and... the philosophic spirit of the Greeks’ (1: 45). In addition, Durant ties in philosophy with Christianity when he states that the second century Alexandrian Church, from which both Clement and Origen came, ‘wedded Christianity to Greek philosophy’ (Caesar 613); and finally, Durant writes of the famed pagan philosopher, Plotinus, that ‘Christianity accepted nearly every line of him...’ (Caesar 611).

 World conditions were hardly conducive to the foundation of a new and different religion. Pagan gods were still the gods of the state, and the Roman government was very superstitious. All calamities were considered the displeasure of the gods. When the dissolute Roman government began to crumble, it was not seen as a result of corruption within, but as the anger of the gods; and thus there were strong persecutions against Christians to placate these gods.

 In such a time was Christianity born. On one side were persecutions; on the other the seduction of philosophy. To remain faithful to the belief of Jesus Christ meant hardship and ridicule. It was only for the simple poor and the rich in faith. It was a hard time to convert to Christianity from the relatively safer paganism. In the desire to grow, the Church compromised truth, which resulted in confusion as pagans became Christians and intermingled beliefs and traditions. In his Emergence of Catholic Tradition, Pelikan discusses the conflict in the Church after AD 70 and the decline of Judaic influence within Christianity. As more and more pagans came into Christianity, they found the Judaic influence offensive. Some even went so far as to reject the Old Testament (13-14).

 With this background, the growth and evolution of the Trinity can be clearly seen. As previously stated, the Bible does not mention the Trinity."
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 23, 2013, 10:57:00 pre podne
I šta sad, da ja tumačim cijela zapadna gnostička vjerovanja, ako vec necemo ona tamo dalja persijska i iza, dualisticka? O čemu pojma nemaju, ni oni koji predaju to na fakultetima cijeli život koliko je obimno, kompleksno, vrzino kolo. Jedno ogromno razdoblje od prije Hrista a i poslije, stalo je ovdje, najuceniji toga doba su tu sve i da nisu htjeli biti, a ponajvise okultisti, kabalisti, neoplatonisti, ko sve ne, oni što prizivaju mrtve, ko god i od svud, i veliki mislioci i šarlatani... Ajde zaleti se na Aristotela, pa nisam budala tolika iako bi nekad i htio još samo kad bi znao. Mnogi su od njih za svako postovanje ali tesko da su za podrazavanje! Mnogima moramo zahvaliti itekako, ali jos vise pokusati razaznati poluistine njihove. Sto je tesko, mucno, zapravo uzaludno, s tim da napor moramo pohvaliti i ego koji hoce odatle da ukrade, osvjetli, prepozna, nadgradi.

Kao i Sveti Oci uostalom, ne mozes ti biti kao Stolpnik, ne mozes se podvizavati ko oni na drvetu jer nisi taj karakter nije to vrijeme, ali mozes i moras ih postovati jer nose blagodat sto se Ljubav zove kojom iscjeljuju, koja se vidi, kojom djeluju, govore. Da li ovi sto stalno intelktualizuju kroz gnozu, nose Ljubav, iako preziru palo, materiju? Tesko.

Mi možemo djeci dati ime Sofija po gnosticima ili po narodu nasem, ili ja Jakov po Jevrejima ili po svima drugima kasnije jer je to sislo i preko Novog Zavjeta u narod kasnije, zato sto se rvao sa Bogom a s kim bi prečim, ali tesko da možemo pratiti sve kao da smo sa njima ovce čuvali, i reci dijete mi je Jevrej ili gnostik po rodjenju, zato sto se tako zove? Samo nek nije Eonka....Tako i ovo, ima 7 dana, 12 Apostola, a vala i ja da se dodam, 10 planeta mozda iz 10 Zapovjesti hehehe... Toga itekako ima i prije Hrista, jer su mnogi zivjeli po Savjesti, bili Pravedni, isli ka skladu, a ne samo da su vračali i bacali grah. Pa to uslo danas i u Pravoslavlje, a sto ne bi, mali potok se uliva u veći, mali duh u veći, tako i ovo, sve sto je valjalo i danas je tu, s tim da ti koji to prate, bistre, vele da u tim gnostickim ucenjima koje je pokusano da se ubaci u hriscanstvo jace nego sto je, ima i zestokih zabluda! Sveti Oci su svakako najrelevantniji ljudi za to i svi se slazu do jednoga po tom pitanju, zasto im ne bi vjerovao?! Jer ne mozes ti istini zabraniti da izadje na vidjelo, ti mislis ne razlikuju se Sveti Oci medju sobom kroz ucenja, naredice im vladika da nesto sakriju a sto su otkrili? Razlikuju itekako, ima suprotnosti medju njima karakternih, ali su bar u jednom slozni Hrista priznaju, a Astrologiju ne, demonska je. Mozes ti da odes i kod Artemija sto je krenuo strnputicom da pitas za astrologiju, dzaba, naucio ga Justin toliko bar ako nije da postuje Sabor.

Zbog tih Mudraca, koji su se poklonili prvi Hristu, ja i dalje imam smjelosti ovo raditi, mada kazu neki da su tamo od Persije, pa jos iza, od dualizma dosli, a ne sa ove druge bande od magova jednosmjernih. Ako su oni, valjda mogu i ja. E sada kako, determinizmom? Nece moci, ukidam tako Hristovo predanje slobode.

Kažem tek, da je opasno premetati ovo sve po glavi, gledali smo Blistavi um, kako završi onaj matematicar? Mada svi zavrsimo uvijek tragicno u ovom svijetu kako god okrenes. Ne moras ti vjerovati, ali bogme moja gnoza ti kaze imas SA 180 NE vladar i to na relaciji Sa i Ge, pa ME 180 UR (zasto svi TA imaju lose ove planete na vladare da mi je znati, mozda i zato ostavise MA hehe ) imas gresku zescu, pa sta ces, intelektualazujes Jevandjelje ni manje ni vise,… a ko sad pa nema gresku, ja i ludju sa MO 0 NE u Sa u 4 180 SA u Ge, pa sta je gore vidjecemo, a da smo umisljeni nema dvojbe, iako ti racionalni mistik daleko vise, mada i opasnije, na meni se vidi da sam blesav na tebi i ne mora, nema ko da te opomene, pa eto ja cu. :smiley:

Zbog tog racionalnog toliko je i sekta!
Ti SO u 9, ME 120 NE, odlican ovnujski predvodnik sa ME i MO, sto je za svako postovanje, ja vladar SO 0 ME u Aq 120 SA u Ge, ko li je blizi biti Prorok iz pustinje da se potrcemo, ali, ali...Ja kao nametljiviji i drskiji, velim cuvaj se, nisi dosla po ovome sto pises jos do vladanja pomislima, do Poslusanja, a tek do Smirenja bez kojeg nema Rasudjivanja ni primirisala. Sto ne znaci ja jesam, ili sad svi Pravoslavci jesu. Jesmo šipak. Nece nam to pomoci presudno sto smo deklarativno u tome, ne pricam o tome. Opasnosti nevidljivog svijeta koji apsolutno postoji i o kome tek ne znamo nista, vladaju, otimaju se o nas. A Sveti Oci ga vide, tu su broj 1, tu ima takodje tajnovitog pa i misticizma, ali nema greske! Jer tesko da moze ko demone iskljuciti iz zivota, kao sto ne moze ni andjele. Na kraju ko zivi taj umre, pih. Sudbina je demonska stvar, determinizam predvodnik istog. A ja to eto znam odnekud i ovdje drvim, bljak, sram me bilo. Najgori sam, al potpuno, nemam hraborsti prekinuti, majke mi ga podvojene.

Pa eto ufatio se za Pravoslavlje o kome isto tako pojma nemam, da drzim svijecu na vrhu planine. Nije nego, gori bi bio nego sektas na Knez Mikajlovoj koji vrbuje ljude, da mi je to prvi povod...mada, sumnjivo brate, mlogo ga tupim tim ritmom, hehe.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 23, 2013, 11:19:11 pre podne
Negiras pa polizes, malo tamo, malo vamo, te potok u vecu vodu, a ova u jos vecu, pa da nema price o mudracima ni ti astrologijom ne bi gatao...Pa ovako kada destilujem ti mu odjes gnostik takodje. Pazi, ima jos, prica o 7 grehova i njihovom poreklu i tu ima varijanti, jedna od njih je i ova. http://www.tradicionalnaastrologija.com/forum/index.php?topic=30.0 I nije poenta u eksplicitnom rangiranju grehova, to u izvorima nije uvek isto rasporedjeno, vec u broju 7. Idu u paru sa vrlinama, taman kao i planete prema svojim dostojanstvima. I sve ovo ne bi bilo cak ni interesantno da neki stvari uporno ne pokusavaju da relativizuju, razvuku, rasplinu ili kroz pretnju kakvom po dusu kaznom, fokus vrate na svoj kolosek u kojem se pitanja ne trebaju ni postavljati jer sve je to stvar vere. Ma jeste, ali vera je jedna strana price, gnoza je druga, dualizam na svim nivoima, tako je svet ustrojen i mi u to verujemo. Nasa je uzdanica u misticnom nivou hriscanstva i Novog Zaveta, mi mnogo toga na svoj nacin da objasnimo mozemo i izvucemo, vise ili manje, brilijantnu dedukciju poput Crkve u poznom 4. veku kada je o Trojstvu odlucivala u konacnici. I super jer to su od gnostika uzeli i time opravdali mnogo toga, ukljucujuci i moju astrologiju i zbog toga sam Crkvi zahvalna, kako god da zvanicno upirali prstom, mahali rukom, negirali sto se negirati ne da, a poneki Boga mi, bili i agresivni. Ko kaze da ne moze i ovako:

"Now to each one the manifestation of the Spirit is given for the common good. To one there is given through the Spirit the message of wisdom, to another the message of knowledge by means of the same Spirit, to another faith by the same Spirit, to another gifts of healing by that one Spirit, to another miraculous powers, to another prophecy, to another distinguishing between spirits, to another speaking in different kinds of tongues, and to still another the interpretation of tongues." (1 Corinthians 12:7-10)"

Ili na nasem:

"A u svakome se pojavljuje Duh na korist;
12:8  Jer jednom se daje Duhom reč premudrosti; a drugom reč razuma po istom Duhu;
12:9  A drugom vera, tim istim Duhom; a drugom dar isceljivanja, po tom istom Duhu;
12:10  A drugom da čini čudesa, a drugom proroštvo, a drugom da razlikuje duhove, a drugom različni jezici, a drugom da kazuje jezike."

E, a ova desetka iz Zapovesti, ako bas mora po broju, vise odgovara misticnom jevrejstvu i kabalistickoj ideji o 10 sefirota i 22 staze. To, opet, ima veze sa Aristotelovim i Platonovim sferama, ono sto nas tradicionaliste cini dogmaticnim po pitanju astroloskog predmeta. Sada cu kopirati svoj jedan post sa jedne fb grupe:

"Sefire povezane sa 22 staze koje u sebi prenose informaciju Božije kreacije kroz isti broj slova Aramejskog i Hebrejskog alfabeta." Iskoristicu ovu tvoju recenicu da ukazem na vezu sa jednom varijantom nase, ortodoksno-hriscanske, eshatologije prema kojoj dusa post mortem prolazi kroz 22 mitarska zastanka (redje zastupljena verzija, cesce se govori o 20) na kojima joj se "izlistavaju" gresi kroz prisecanja i upute od strane demona iskusavaca. Ovo, takodje, direktne veze ima sa platonistickom idejom o putovanju duse kroz sfere pre rodjenja i posle smrti"

Pazi, ima jos, nema kraja tome. Jeste, opasno je misliti, proveravati, racionalizovati, ali to i najpravicniji pravoslavci cine i to sam pokusala da ti dokazem. Nista od ovoga ne znaci da mi nismo u stanju da percipiramo veru i razlucimo je od gnoze. I za to odgovor imamo jer, kao sto rekoh, ovo je nasa vera. Hriscanstvo se sa gnozom borilo tolike vekove, tako nam kazu istoricari, ali je pitanje o kakvoj se borbi zaista radilo jer gnosticki pokreti nisu jednoobrazni. U toj raznolikosti svako od nas pristupa prema svom kapacitetu. U tom procesu se otkriva necija vera, u toj obazrivosti jer u jednom cemo se sloziti, a to je da svaki vernik u svoje se uzda. Moja racionalizacija nije uperena protiv tvoje vere, ne negiram ja veru tvoju time, vec svoju opravdavam. Za sada sam spokojna u tome. Gnoza je vazan deo procesa hriscanske doktrinacije, neizostavan njen deo, vitalni deo. Drugo je pitanje koja tacno gnoza, cija...Na te krivine valja paziti.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 23, 2013, 01:55:29 posle podne
I za to odgovor imamo jer, kao sto rekoh, ovo je nasa vera. Hriscanstvo se sa gnozom borilo tolike vekove, tako nam kazu istoricari, ali je pitanje o kakvoj se borbi zaista radilo jer gnosticki pokreti nisu jednoobrazni. U toj raznolikosti svako od nas pristupa prema svom kapacitetu. U tom procesu se otkriva necija vera, u toj obazrivosti jer u jednom cemo se sloziti, a to je da svaki vernik u svoje se uzda. Moja racionalizacija nije uperena protiv tvoje vere, ne negiram ja veru tvoju time, vec svoju opravdavam. Za sada sam spokojna u tome. Gnoza je vazan deo procesa hriscanske doktrinacije, neizostavan njen deo, vitalni deo. Drugo je pitanje koja tacno gnoza, cija...Na te krivine valja paziti.

Svak moze dati doprinos, onim pasivnim Opštim dobrom, žumančanom kesom koju nosi rodjenjem dok se ne snadje, pa i onaj koji neprestano i žestoko intelektualizuje, zasto ne, jer svak je stvoren po Liku Božjem, ali kazemo nije sve i blagosloveno time, jer mu je pretezni dio licnosti u blatu, i sada treba biti žestoko oprezan kako razdvajati i tumačiti isto.

Sve vrline koje su postojale i ranije, prije njega, i koje postoje sada, nalaze se, žive Hrišcanstvom, nema nijedne koja fali, koja nije dobila na značenju jačem poslije njega.
 
Pa što onda više tragati za učenjima? Ovo važi i za mene još više, znam a ne cinim, za tako slabasno ljudsko u nama, i ne nije to čas ovo čas ono bi, negoras pa polizes, nego recimo ako volim neumjereno da jedem, pijem, kurvam se sta znam vec, o tome kazem ili ne kazem, ali je bitno da znam da je loše, i da ne opravdavam sebe davajuci primjer drugima da je to dobro, no mi je slabost, šta ću, da je lako ne bi bio u tome, a to je razlika. Mala, ali razlika, daj Bože jednog dana kap po kap, pa postanem... bar protocni bojler.

Oprosti, nisam mislio bas o tome, htio sam o andjelima i Vavilonu, ali kada smo tu, namece se - sav ovaj tvoj silni rad, rijedak rad, ma ponosan sam i sam na tebe zbog njega, meni najvise lici na tvoj ME 90 JU, pa jos ako ga ti smatras vladarem utoliko bolje, a i gore. Pričam o radu i posvecenosti u ovome, ne o tebi, ok, ma kako je teško razgraničiti ono što je dijelo od onoga sto je čovjek. Razumijem, drago mi je da imas tog ovnovskog Merkura, Šekspirovog, jasnog, glasnog, koji kaze, sumnja je za mene odluka, a i vjera izgleda, ali ubi sestro sve živo i neživo istinito u njemu ovim u 90 sa JU u Co! Zatrpa sve i prepotopnim i potopnim, i poslepotopno osunčanim, ovim gromadama poluistina jupiterskih iz Jarca, koji imaju katkad vrlinu u traganju, rovarenju, iscitavanju, podvlacenju, ali i pogubno u beskonacnom vrćenju u krug, i nabacivanju miliona digresija. Kao kada bi stalno iskopavali rudu a ne bi je nikada dalje preradjivali, pravili finalne proizvode njome. E to je ME 90 JU, ne i ti kao licnost cijela, jer ipak sublimiras i nesto determinises, metodises, nije da nije ali ne ovim aspektom svakako.

Taj elitni gnosticizam, taj JU u Co al u 90 sa ME, niko im nije ravan, ej mi mislimo, vi ste dolje Demijurg cim ne mozete misliti. Nikakve ruke pomirenja, samilosti, praštanja. Na ti knjige u ruke. Čitaj, evo ti link, čitaj…ma sestro čitaj ti, nije vrijednost čitati nužno…ili jeste ali sta, Blagosloveni su oni koji čitaju, kako reče Jovan u Otkrovenju, ali Istinu koji čitaju, i njome žive. A jok, eto ga gnostik, da da da, sto je istina tebi nije meni, a sta je to istina?!

Oni tragaju i dalje za kobajagi nekom istinom, a ona rečena, ona objavljena. Nikako da shvati taj ME 90 JU, da filozofija postaje izlišna, potraga za smislom i ciljem zivota, jer na zemlju je dosao Onaj koji daje Život. Hristos se rodio, živio, razapet, Vaskrsao, a oni on je eon neki nikako materija, nije to lose, ali znas, ipak da nije nesto drugo? Izlišno je tragati vise za istinom, jer On je Istina, Put i Život. I ajde ti to objasni ME 90 JU, stani, nema više šta da se pitaš, ćuti, moli se, posti, strasti sklanjaj koje ti pomislima dolaze u voljni momenat, pronašaoooo si ME 90 JU, pronašao si čovjece Istinu!…Ne, istina je da istine nema za ME 90 JU, ona je eventualno u trazenju, novim digresijama, uporedjivanjima, spajanju baba i zaba jer sve sinkretisticki zapravo gledaju, svi oni iz ME 90 JU. Ama, neoplatonisto evo Me na Krstu krvarim za tebe...pricaj ti, ne cuje, ili cuje, bas je to fino, mudro, eventualno Biblija je skup mudrosti vaznih, ali idemo dalje, na sajam knjiga.

ME 90 JU, taj gordi filosof, najelitniji, ne moze sa tim da se pomiri, on je ucen, on čitaaaa hebooooteee, on traga, hrani, bodri svoju sujetu tako, šta drugo. Pricaj ti neoplatoničaru Porfiriju, ili Jeroklu, ili Vasilidu Sirijcu, ili Simonu gataru, Saturninu, Markionu i sta mi sve gugl izlista - Istina je da nema više portage za Istinom. 
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 23, 2013, 02:04:20 posle podne
Kog vraga uopste pricas o meni na ovoj temi. Nepotrebno, suvisno i skrece paznju. Meni ne pada na pamet da tumaceci tvoj natal o tvojoj veri pricam. Kakva je to argumentacija. Pa sve bih drugacije od tebe po pravilima TA mogla da izdeklamujem, ali cemu to, to nije tema. Samilost, prastanje. Ma sta ti znas o tome u vezi sa mnom.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 23, 2013, 02:08:56 posle podne
Ej nisam rekao o samilosti i prastanju da ih nemas ti...izvini to se odnosilo na gnosticizam elitni...jos jednom oprosti sto si i pomislila da sam ja pomislio da se odnosi na tebe, i izbrisi slobodno...
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 23, 2013, 02:33:49 posle podne

Platon govori o 8 sfera, sferi zvezda, odnosno, Zodijaka koja se smatra mestom gde duse nastaju i odakle svaka pojedinacno, na putu prema Zemlji, prolazi kroz 7 planetarnih sfera u haldejskom redu od SA do MO.
.......
Sveti Toma Akvinski, postovalac Aristotela, bio je upoznat sa ovom teorijom o vezi izmedju duse i planeta. Postoje spekulacije da je ova teorija u tesnoj vezi sa 7 vrlina i njihovim oponentima 7 smrtnih grehova hriscanske teologije. Prve ti vrline: nada, vera i milosrdje poznate su kao teoloske vrline dok su ostale cetiri (mudrost, postojanost, umerenost i pravednost) nazivaju prirodnim vrlinama. Ove se vrline tako dovode u vezu sa planetarnim vrlinama i manama (porocima) pa tako:

Nada-MO vrlina vs. prozdrljivost-MO greh
Vera-SO vrlina vs. gordost-SO greh
Milosrdje-VE vrlina vs. pohota-VE greh
Mudrost-ME vrlina vs. zavist-ME greh
Postojanost, hrabrost-MA vrlina vs. gnev-MA greh
Umerenost-JU vrlina vs. pohlepa-JU greh
Pravednost-SA vrlina vs. lenjost-SA greh


Hvala na ovom gore linku, intesantno.

1. Stalno se pominju ovaj izvjesni Platon i Aristotel  :smiley: pa da pitam, zna li se jesu li oni kad uradili horoskop za zivota? Logika neka se pita, ako su ugledali tako silno Astrologiju, jesu li je praktikovali, zar ona ne sadrzi mnogo sta sto je vece i dublje od njihove misli kojom zaduzise covjecanstvo, kako su mogli odoljeti?

2. Jesi li ti ove vrline i grijehove poredjala analogijom skupljajuci ove spise i izucavajuci ih, ili je neko zapisao prije tebe a ti tabelu prenosis?

3. Ako je taj neko napisao prije tebe, piše li slucajno zbog cega je za JU rekao da je Umjerenost? Ne iz ovog odnosa, to moze da bude jos neka planeta zavisno kakav sistem ko narihta, nego astroloski, zar JU nije obilje, sirenje? Psiholoski da, slazem se ako ima svijest sta je vrlina pa da pamecu suzbija prekomjernosti? 

Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 23, 2013, 02:36:19 posle podne
Boki, a šta si ti krenuo da dokažeš;
-da je astrologija grešna za pravoverne, pa se ti njom jer si pravovernik baviš iz inata ili mazohizma
-da moderna astrologija spada pod Bogougodne stvari a mi tradicionalisti smo mračnjaci i spadamo pod babaroga stvari
-da je tvoj učitelj izmislio astrologiju tako što je naučio od teozofa Dupora, iako ti smatraš da je astrologija objavljena svetu i nijedan je čovek ne moe izmisliti
-nešto četvrto, što ni tim sam ne znaš?
U svakom tvom kilometarskom postu je poenta sledeća:"jeste, kao što i nije", i namera ili možda i nije namera, ali ispad ada sve relativizuješ.
Ajde se potrudi u najviše 4-5 rečenica da sažmeš tvoje dokazivanje, molim te.

1. Stalno se pominju ovaj izvjesni Platon i Aristotel  :smiley: pa da pitam, zna li se jesu li oni kad uradili horoskop za zivota? Logika neka se pita, ako su ugledali tako silno Astrologiju, jesu li je praktikovali, zar ona ne sadrzi mnogo sta sto je vece i dublje od njihove misli kojom zaduzise covjecanstvo, kako su mogli odoljeti?

jeli ikad mašinski inženjer koji osmisli motor izvršio ugradnju ili uradio generalnu?






Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 23, 2013, 02:40:52 posle podne
Mikajlo,

- ja se astrologijom bavim zbog plate zadnjih 10 godina, prodata duša dakle.
- svaka astrologija spada pod jeres.
- da je moj ucitelj izmislio astrologiju koliko je Dostojevski psihologiju
- sigurno ima nesto jos, a u cemu mogu biti i za i protiv, ambivalentno podvojena licnost u moru antiprotivnosti

5 recinica + Mikajlo =6, ali to se ne racuna.  :smiley:
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 23, 2013, 02:42:05 posle podne
Trebao si i šestu, da u njoj objasniš poentu onoga što dokazuješ.

Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 23, 2013, 02:44:42 posle podne
Ja ne dokazujem nista toliko, valjda bi bio ubjedljiviji, a moze liciti ako ti kazes...Pitam se o Vavilonu, i vrlo sam zahvalan na vasoj ljubaznosti sto ste me primili uopste sto razgovarate sa mnom.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 23, 2013, 02:47:00 posle podne

2. Jesi li ti ove vrline i grijehove poredjala analogijom skupljajuci ove spise i izucavajuci ih, ili je neko zapisao prije tebe a ti tabelu prenosis?

3. Ako je taj neko napisao prije tebe, piše li slucajno zbog cega je za JU rekao da je Umjerenost? Ne iz ovog odnosa, to moze da bude jos neka planeta zavisno kakav sistem ko narihta, nego astroloski, zar JU nije obilje, sirenje? Psiholoski da, slazem se ako ima svijest sta je vrlina pa da pamecu suzbija prekomjernosti?

Skupljala astroloske spise i izucavala. Ne samo astroloske. Marcijana Kapelu recimo, neke Arape astrologe cija ti imena nece znaciti, Vetija Valensa, ima ih jos, znaju oni koji se sa TA bave. Rekla sam ti da to sto sam navela nije i jedina podela, ima ih jos, nisu gresi i vrline kod svih na ovaj nacin rasporedjene. Recimo, ME nije uvek zavist...O planetarnim fakultativnostima imas veoma lepo i eksplicitno u Ciceronovoj "Republici" gde se prica o Platonovim planetarnim sferama i osobinama koje svaka "kaci" na dusu. Jeste, mogla bih da prosirim tekst novim podacima, ali ne stizem. To su tek skice. Mozda jednom. Previse mi je toga na pameti.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 23, 2013, 02:48:56 posle podne
A Jupiter i Umjerenost, bez ove tabele i analogije koja prethodi, bili mu mogli dati tu osobinu?
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 23, 2013, 02:51:56 posle podne
Da, Ju je u stalnom iskušenju preterivanja.
A šta tebe o Vavilonu zanima?
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 23, 2013, 02:54:42 posle podne

A šta tebe o Vavilonu zanima?

Ako ti nije tesko procitaj moje prvo pismo na ovoj temi, tu piše čini mi se.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 23, 2013, 02:55:38 posle podne
Bih. Vlada fleksibilnim znacima, uravnotezava, benefican je, vlazan, vazdusan, intelektualan, pun vrlina...Zavisi koju mu stranu gledas. Kontrateza rigidnom, restriktivnom SA. Sediste mu je na 120 od SO sto ga cini "pozeljnim". Mnogo asocijacija se izvlaci o planetama, prema mnogo osnova. Da bi to razumeo moras da razumes logiku Helena. Obiman zahvat. Istina, umerenost ne znaci mnogo, ali to i nije jedina vrlina koja mu se pripisuje. On je umeren u temerpamentu i to ces uglavnom nalaziti u tekstovima. Prilicno je lepo opisan. Umerenost je njegovo lice, preterivanje njegovo nalicje.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 23, 2013, 03:00:14 posle podne
"Učenom skromnost najbolje pristaje" - Jupiter mozda neki, ali toliko rijedak, da vuce na Saturna.  :smiley:

A ako ga sklonimo od uticaja Device a vala i sa njom, moze li ME biti Mudrost?
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 23, 2013, 03:08:42 posle podne
Pročitao sam i ne vidim pitanje.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 23, 2013, 03:21:09 posle podne
"Učenom skromnost najbolje pristaje" - Jupiter mozda neki, ali toliko rijedak, da vuce na Saturna.  :smiley:

A ako ga sklonimo od uticaja Device a vala i sa njom, moze li ME biti Mudrost?

Moze, ako je u dobroj helijackoj fazi prema SO i skladu sa parnjakom sa suprotne strane SO, JU. Ima u tradiciji jedna opaska, jedan aforizam da planete unutrasnjeg sektora odrazavaju (ili imitiraju, zavisi od stanja planete) simboliku parnjaka iz spoljasnjeg. Tako ME oponasa JU  jer sled ide SA/JU/MA    SO    VE/ME/MO. Kod Grka se gleda i simetrija, prvo se to gleda, raspored u prostoru koji manifestuje tu simetriju (tako su vladarstva i izvedena, iz tropika niz horizontalu) pa se dalje redjaju asocijacije. Helijacka faza se odnosi na poziciju planete na epiciklu, njenu brzinu, kolicinu i kvalitet svetlosti. Za planete je od velikog znacaja kada se nadju u izlasku zapadnom ili istocnom, kada postanu vidljive posle perioda nevidljivosti. To se, recimo, posebno kvalifikuje. Pozicija prema Zodijaku ni izbliza nije dovoljna.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 23, 2013, 03:25:50 posle podne

Mikajlo munjo nebeska, u pravu si pitanje nema, ono se podrazumjeva ako hoce neko da ucini toliki napor pa da pretpostavi. Evo, ni u drugom pismu ga nema, alipribliznije zatrazeno, takodje bez znaka pitanja, valjda se ustrucavam sta li...




No najviše sam ovdje zbog jednog, Vavilon me interesuje! Daj mi odmah one demone ako imas dje, Enohov apokrif kako shvata Tradicionalna astrologija, Barakel, Kokabil, Azazel = Lucifer, Froli u odnosu na njih (ne mislim njegov horoskop da stavljate gdje bi se to najlakse možda vidjelo), ili bilo ko od vas kako razumije Vavilon, taj prvi čas, nebesa su se otvorila, munje sijevaju, silazi ozgo ko silazi, nudi znanje, asirski čobani i kaldejski svestenici zinuli u čudu i paf primilo se...

Zahvaljujem

Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 23, 2013, 03:29:51 posle podne
Pozicija prema Zodijaku ni izbliza nije dovoljna.

Hvala na trudu.

Ko mi je kriv sto ne znam vas jezik, pa sve pitam prema Zodijaku.  ;)
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 23, 2013, 03:34:33 posle podne
Nazalost, ima jos, odnos sa MO, linija 3/9 polja, tacka vere (mudrosti)...

Boki, Enoh nema veze sa Vavilonom, Vavilon demone ne iscitava. Ali kako tamo imamo dva vavilonska, sumerki i akadski period, znas li ti koji je posao napisati i to sazeto pricu o razvoju astrologije u tim civilizacijama. To i nije moguci posao za jedan post. Kako da ti kazem, samo smo citali tu temu, nismo je skicirali za javnu prezentaciju. Postoje knjige, nazalost na engleskom, ali ti knjige vise ne preporucujem da mi ne bi to natrljavao na nos.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 23, 2013, 03:40:46 posle podne
Naravno da Enoh nema veze sa Vavilonom zato sto mu je tamo kuća i okućnica bila, no sto je pisao o ovim palim andjelima pa odatle njegovo pominjanje, a valjda ako razmijem u tem somboru vavilonskom je krenuo talas zvani astrologija?

Ok, sve iziskuje vrijeme, iscitavanje, priredjivanje, sve traje dugo, sem zivota. Pa da vam vise ne smetam, i ovo nije za baciti sto sam dobio. Praštajte.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 23, 2013, 03:50:39 posle podne
Nazalost, ima jos, odnos sa MO, linija 3/9 polja, tacka vere (mudrosti)...


Vjerujem da ima jos toga...Ali onda bi trebali definisati sta je mudrost, vidis da je vokabular glavna prepreka kod svih filozofa, a kamoli kod nas obicne raje? Merkur je za mene onoliko mudar, koliko mudre i svjesne glasove čuje, tvori, daje, i prenosi. A i na pocetku bjese rijec, neka bude i na kraju. Gospodnja.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 23, 2013, 03:53:45 posle podne
Definisali su, ali i to je velika tema. Ima veze sa Hermesom Trsimegistosom (ME) i "velikim vestinama". To do perioda velikih religija, kasnije neoplatonisti mudrost vezuju i za SO...Jeste, velika prica. Dzon je o tome lepo pricao, jednostavno, ali ne i potanko. Pricao je o razlici izmedju razuma i uma, intelekta i mudrosti...Eto, opet smo dosli do nekih knjiga. MO i ME, ME "radovanju" i 1.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 23, 2013, 04:16:40 posle podne
Dobra je stvar kada jos uvijek postoje ljudi koji umiju, kako reče lijepo pričati, a jos bolja da ih ima ko slušati i doživjeti tu ljepotu, pa još ako traje.  :smiley:

A jel taj Johan radi horoskope uopšte ili samo lijepo priča, tipa ko ovi momci Platon i Aristotel što stalno pricaše o astrologiji kako vi svjedočite a ne uradiše nijednog horoskopa? Koliko ste vi informisani u zemlji Serbiji koliko je Johan uradio lijepih horoskopa, praktičan bio sa savjetom, presudno spasio života svojim znanjem ili puno je traziti od tradicionalnog astrologa da moze i to, pa makar on bio i najveci tradicionalista ovoga svijeta?   

Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 23, 2013, 06:03:26 posle podne

Mikajlo munjo nebeska, u pravu si pitanje nema, ono se podrazumjeva ako hoce neko da ucini toliki napor pa da pretpostavi. Evo, ni u drugom pismu ga nema, alipribliznije zatrazeno, takodje bez znaka pitanja, valjda se ustrucavam sta li...




No najviše sam ovdje zbog jednog, Vavilon me interesuje! Daj mi odmah one demone ako imas dje, Enohov apokrif kako shvata Tradicionalna astrologija, Barakel, Kokabil, Azazel = Lucifer, Froli u odnosu na njih (ne mislim njegov horoskop da stavljate gdje bi se to najlakse možda vidjelo), ili bilo ko od vas kako razumije Vavilon, taj prvi čas, nebesa su se otvorila, munje sijevaju, silazi ozgo ko silazi, nudi znanje, asirski čobani i kaldejski svestenici zinuli u čudu i paf primilo se...

Zahvaljujem

Nema demona Boki, moram da te razočaram, njih ostavljam Kroliju i ostalim izumiteljima teozofsko-satanističkog poretka koji sa Zemlje menja nebo, voljom njihove bolesti. Ima En Mendurakija doskoro mitskog kralja Vavilona, a odskoro i faktima potkrepljenog kao istoriska ličnost.
Postoji jedan projekat pa kad skreneš misli sa karikiranja, ili bolje rečeno ironisanja istorije astrologije, jer nažalost kao i svaki modernjak patiš od janjičarskog sindroma nipodaštavanja porekla, mogao bi da zagrebeš po toj riznici.
zasad da ne gubim svoje vreme evo ti dva linka, malo ozbiljnija od onog jutros
Batko Kolev ovde navodi neke osnovne podatke:http://actastrology.com/viewtopic.php?f=4&t=243 (http://actastrology.com/viewtopic.php?f=4&t=243)
dok se ovde neki zaludni učenjaci bave istim stvarima u širim okolnostima:http://www.academia.edu/3411867/Enmeduranki_and_Gilgamesh (http://www.academia.edu/3411867/Enmeduranki_and_Gilgamesh)
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 23, 2013, 06:48:04 posle podne
Dobra je stvar kada jos uvijek postoje ljudi koji umiju, kako reče lijepo pričati, a jos bolja da ih ima ko slušati i doživjeti tu ljepotu, pa još ako traje.  :smiley:

A jel taj Johan radi horoskope uopšte ili samo lijepo priča, tipa ko ovi momci Platon i Aristotel što stalno pricaše o astrologiji kako vi svjedočite a ne uradiše nijednog horoskopa? Koliko ste vi informisani u zemlji Serbiji koliko je Johan uradio lijepih horoskopa, praktičan bio sa savjetom, presudno spasio života svojim znanjem ili puno je traziti od tradicionalnog astrologa da moze i to, pa makar on bio i najveci tradicionalista ovoga svijeta?   

Ne znam zasto stalno prozivas ovu dvojicu s kraja klasicnog grckog perioda i pocetka helenizma kada je najlakse procitati Timaj, De Caelo i Metafiziku uz pokoji komentar (dao Bog ima ih koliko hoces) i shvatiti sta su oni o "vavilonskoj stvari" imali da kazu. Najlakse je Boki ovo proveriti. Istina, nesto je teze nauciti razlikovati astroloski predmet od metodologije, filozofsku osnovu odvojiti od horoskopske astrologije jer da nije, ne bi me pitao ovo (mada ne znam tacno ni sta me pitas). Za sta su njih dvojica zasluzni, najbolje da sam izvuces zakljucak. Isto i za Frolija. Da ja pitam tebe, sta ti mislis, radi li on horoskope, imamo li mi "teoreticari" praksu. Dajemo li savete i to prakticne kako ti kazes. Sta ti o tome mislis. Eto, to sto mislis, neka to i bude jer neinteligentno bi, da ne kazem pacenicki, bilo da ti ja objasnjavam nesto o nekome, o sebi, svojoj praksi.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 23, 2013, 08:21:43 posle podne
Hvala Miki na linkovima, nije nikakvo ironisanje, naprotiv vrlo cijenim svakog covjeka koji misli, uči, istražuje, saznaje pa i kada bi takav bio u zabludi, ima moje poštovanje. Jedino malo čudi da nisi probao pojasniti u par recenica kako nema tih veselih demona, da je to nonsens zbog toga i toga, ili sta god, jer vidim trudiš se da sažmeš  u par riječi, forme kratke, pa se sada nadam da je zbog opsirnosti teme, nedostatka tvog vremena, a ne moje male zasluge da bi uopste se udostojio. Pa cu reci ko nasi predsjednici dragi, izvinite opet i opet a sto im niko ni ne trazi, samo ja cu iskreno. 

Za sta su njih dvojica zasluzni, najbolje da sam izvuces zakljucak. Isto i za Frolija. Da ja pitam tebe, sta ti mislis, radi li on horoskope, imamo li mi "teoreticari" praksu. Dajemo li savete i to prakticne kako ti kazes. Sta ti o tome mislis. Eto, to sto mislis, neka to i bude jer neinteligentno bi, da ne kazem pacenicki, bilo da ti ja objasnjavam nesto o nekome, o sebi, svojoj praksi.

Iz onih par linkova koje si mi okačila da čitam, gdje sam zaista se potrudio i strpljivo čitao možda i po prvi put otkad se pišemo, sta da radim ako sam došao nešto pitati onda je red i da čitam, i naletio sam na Aristotela više puta, a i Platona, pa iz toga vjerovatno zapamtio, ono kao da sam naišao na poznate likove iz kraja, imamo zajedničke pajtose.

I začudio se, iskreno govoreći, ispade podržavaju 8 sfera, ovo ono, malo malo, pa oni, a nisu nikada uradili horoskop, stvarno neshvatljiv propust ili su astrologiju gledali tek sa simpatijom, ili im je prije bila sumnjiva a TA se pozivaju na njih sto bi voljeli da jeste tako? Razumijem, dijele misao filozofsku tog vremena sa astrolozima, al sta fali da upitam...

Što se tiče Džona, nema šta, pokušao sam malo na šalu okrenuti kada si ga vec pomenula, ali i iskreno upitati. Vidim vi mene ispitujete od svakle, i o Crkvi, i o mojem vjerovanju, mazohizmu, satansko mi turate a vrlo dobro vidite da ne kazem znate sve i da je tako i da imam veze sa Kroulijem ko vi sa cigankom sa Zelenjaka, pa pomislih ajde i ja da pitam njih nesto na kraju a posto od Vavilona i prvih astrologa u vezi sa palim andjelima, zbog kojih sam i dosao na forum, ne moze nista da se dobije zbog nepreglednosti, opsirnosti, cega vec...

Sta vas u tome drži toliko vremena, jel covjek osim sto lijepo prica ima nesto od rezultata, ruzno je reci ali ne znam kako drugacije, pogadja znacajnije, valjda je astrologiji i to duznost? A sigurno da ima nesto, taman posla, ne mozes bez velika jada nikoga nacerati da uci, a kamoli na suvo...
Nego, ono tipa zapalio se London, pala berza, sta znam, reda velicine, vau, kao sto sam ja od reda velicine smijesne predikcije koju mogu iznijeti i koje su objavljene a da se puno ne hvalisem jelte, da ce carska porodica Japana dobiti naslednika bas u toj i toj godini kada su jos samo rijetki se nadali, ili ono nezapamceno do tada nevrijeme u USA, sta bi vec zaboravio sam, da ne pricamo o necemu drugom, tipa Mikeli da ce Djindjica ubiti itd...Da ne pominjem Milekica, koliko oces, pa ono ljudi stvarno znatizeljni, vidjeti, čuti, pročitati.

Znam da je potrefio za Mancester Bajern da ce biti 2:1, i na nekom od predjasnjih foruma neko to iznio, a tih dana se igrala kosaraka, cini mi se mi i braca Hrvati, i sta cu ja odmah morao, bice 14 razlike za nas, tako nesto, sto je daleko teze, ali cisto da kazem forumasima to nije nista. I bilo je tako. Ali sve su to osrednje stvari na kraju, zaista, pa reko da vidim da nije covjek nesto ucinio znacajnije sa predikcijama te ga toliko cijenite jer ne znam a vi i dalje u ovoj raboti? Taman posla neko ce citati knjizurine prastare, muciti se sa jezikom neprevodivog tek tako a da nije vrhunski motivisan. Sve se bojim voli neko tumarati gnostikom cistim srcem tek da sazna sta je tamo, pa sve pravce i rukavce prevrnuo usput da bi otkrio, i onaj Duporov bolan biser od iskona?...Nadam se da ovo nije pacenicki, jer ako i ovo zvuci tako, onda stvarno ne znam sta da pomislim o sebi.

A vala da i vama kazem po prvi put, ili se stvarno ne razumijemo ili necete da se razumijemo, mutavi niste, to vam tvrdim napismeno, vise sam ja kada mi krenete sa tim vasim astro jezikom koji se uci 10 godina da bi se tek progovorile osnove.   

 
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 23, 2013, 09:01:02 posle podne
Nego, ono tipa zapalio se London, pala berza, sta znam, reda velicine, vau, kao sto sam ja od reda velicine smijesne predikcije koju mogu iznijeti i koje su objavljene a da se puno ne hvalisem jelte, da ce carska porodica Japana dobiti naslednika bas u toj i toj godini kada su jos samo rijetki se nadali, ili ono nezapamceno do tada nevrijeme u USA, sta bi vec zaboravio sam, da ne pricamo o necemu drugom, tipa Mikeli da ce Djindjica ubiti itd...Da ne pominjem Milekica, koliko oces, pa ono ljudi stvarno znatizeljni, vidjeti, čuti, pročitati.

Znam da je potrefio za Mancester Bajern da ce biti 2:1, i na nekom od predjasnjih foruma neko to iznio, a tih dana se igrala kosaraka, cini mi se mi i braca Hrvati, i sta cu ja odmah morao, bice 14 razlike za nas, tako nesto, sto je daleko teze, ali cisto da kazem forumasima to nije nista. I bilo je tako. Ali sve su to osrednje stvari na kraju, zaista, pa reko da vidim da nije covjek nesto ucinio znacajnije sa predikcijama te ga toliko cijenite jer ne znam a vi i dalje u ovoj raboti? Taman posla neko ce citati knjizurine prastare, muciti se sa jezikom neprevodivog tek tako a da nije vrhunski motivisan. Sve se bojim voli neko tumarati gnostikom cistim srcem tek da sazna sta je tamo, pa sve pravce i rukavce prevrnuo usput da bi otkrio, i onaj Duporov bolan biser od iskona?...Nadam se da ovo nije pacenicki, jer ako i ovo zvuci tako, onda stvarno ne znam sta da pomislim o sebi.
Bez zle namere, ali zvuči paćenički, sad bi trebao da ti odgovorim kako sam par godina na jednoj specifičnoj tehnici, naravno astrološkoj, drao kladionice, i to iz nedelje u nedelju, te ništa nisam potrefio, već sve predvideo, a za Djindjica, i moja baba je rekla da će ga ubiti i tu uspešnu prognozu dala kad je videla da nosi minđušu i to još početkom 90.-ih, pa je to nije učinilo astrologom, da ti kažem da sam prisustvovao kad je žena gledajući u šoljicu predvidela smrt, pa ni nju to ne čini astrologom iako se divinacijom bavi.....pa znajući gomilu kladioničara koji su za taj Mančester i Bajern isto predvideli i to nekoliko puta......Ne rezumem poentu priče, svake godine sam dao previše tačnih predikcija koje su se ostvarile da bi uopšte mogao sve da ih zapamtim i oduševljavam se njima.....o klijentima i da ne pričam.....
Eto recimo sećam se samo specifičnih, o incidentu u Vinči, tri meseca pre nego se desio....kad se već natpišavamo..... u raspravi o vladi , a na Brankin tekst na B92... i to sa preciznim rokom trajanja.....Nataša na  horarac o cepanju DS-a.....
Ovaj razgovor je poprimio pijačnu dimenziju i bez insinuacije o vezi sa cigankom s'Zelenjaka, jer ti sa Krolijem vezu imaš, njegov metod slediš i njegovim vrednostima se klanjaš, a time i njemu, sve tako preosvećen.
O Vavilonu sam ti dao link bogat informacijam da bi uopšte shvatio vreme i mesto na kome je nastala astrologija, a šta je tvoja mera toga, potrefio rezultat na 2 utakmice i neko japansko pelenoseralo.................pa zaista sam impresiran da se osećam inferiorno u ovom napisivanomnatpišavanju sa tobom :D :D
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 23, 2013, 11:44:42 posle podne
 ;D
Vidis Miki, ovo je tvoje najduže pismo ovdje, sto li?! Ko zna, mozda je pogodjena sustina kojom se izaziva pisanje. A mozda mi je ovo i najveci pogodak kao astrologu, hehehe.

Tek pecnuo, a ono poplava. Neka si, drago mi te je upoznati, da si od krvi mesa. Sujetan ko i svako. Šta je tu novo.

No, promasio si poentu zbog strasti, ne mislim da si takav čovjek stalno, pa ni pretezno, mislim da si ok momak, al ozbiljno, stavise svidja mi se sto malo pises i kakav si u prepisci. Onako bup bup ko da imas MA u 3 kuci, zaletis se pa kako bude, ali brzo se potrosis, odnosno dobrotom osjetis, stani, prikoci, cemu sve. Tako nekako skiciram.

A da li si imao pogodaka ili nisi vise od svih nas zajedno, potpuno je nevažno. Samo ne znam sto te toliko to razestilo, mimo svega ovoga sto gore navedoh?

Prica je skrenula ka Froliju, i bezveze je sto je, ali i neka je, i njegovoj paznji kojom vas drzi u TA. Ima li covjek kakvih pogodaka znacajnijih, nisam 4 godine na forumima, ne citam nista o vama, uopste o astrologiji, a obzirom da se tvrdi da ste deterministi, nekad cak i 100% kazete da jeste u radu, pitao da Froli nema nekih znacajnih stvari na tom polju, u svetovnom smislu cime drzi paznju zainteresovanim, prisjetio se sta sve znam o njemu, a to je skoro nista: da je radio horoskop nekom njegovom bogu, odredio da je sin tog boga ME i slicno, i da je rekao to za Mancester, i bas nista ne znam vise o njemu?!...i onda ajde reda velicine njegovih predikcija, pomenuo smijesne moje da pokusam biti pristojan, ali kad ne ide ne ide, mogu ja pisati sta oces sad, covjek ne cini onako kako misli nego kako hoce. Kako ja tako i ti.

I sta sad, evo proslo je vrijeme afekta, sledeci post ako ga bude od tebe valjda ce biti opet kratak, a volio bi da bude na ovo: dosao sam da pisem na TA forum, kako bi jadan rekao vi nemate pojma vidi sta sam ja pogodjo sve ej, pa da stavim ovo sto sam stavio?  :smiley:

Jos jednom hvala za linkove, procitacu sa paznjom!   

 







 



 

Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 24, 2013, 12:05:51 pre podne
I da polako privodimo kraju. Vratio sam se Natasa, na astro-art. net i pronasao jedan tvoj citat koji mislim da nam moze pomoci.

Natasa:
Citat
Radi se o vestini koja je coveku od strane andjela preneta kad i astrologija samo sto su astrologiju objavili Barakel i Kokabil (to su imena andjela), a geomantiju Arakiel. Pozivaju se na isto poreklo.

Ja sam ti na ovo odgovorio sledece:

 Upravo o ovome mi pricamo, vi vjerujete da je astrologija drito sa neba dosla??! To vjeruje i pravoslavlje, ali od palih andjela da je dosla, i da je cista demonska stvar ako se tumaci kao klasicni determinizam koji negira slobodnu volju! Uzimas cuveno sektasko ucenje o andjelima Barakelu i Kokabi, iz Knjiga Enohovih ( koji je bio sedmi od Adama, ziv se uznio na nebo kao sv. Ilija, koji sigurno ima vaznu ulogu u Bibliji, a tajna knjiga na glagoljici je za divno cudo pronadjena u Beogradu 1886! ) koje okultisti tumace na svoj nacin a sto je strogo zabranjeno ko god za sebe kaze da je pravoslavac a cini mi se i ma koji hriscanin!



Ti si meni na ovo sledece odgovorila sto bih te i pitao dalje:

Citat
Vidim potrudio si se da nadjes fakte, ali ne i da proucis o kom redu palih andjela se radi . Drugo, ne znam da li shvatas, ali sva astrologija ovog sveta bastini isto poreklo pa je smesno da TA anatemises na ovaj ili onaj nacin i trece, da li to znaci da su meteorologija i hemija, takodje, djavolje rabote jer je i njih objavio imenovani pali andjeo? Svo je znanje coveku od andjela dato i pad sa tim ima veze. Adam ga u raju nije imao niti ga je trebao. Covek se po nuznosti stvari nebu vraca i gnozom, a ne jedino, odnosno, iskljucivo srcem. Problem je kada se znanje stavi na pijedestal krajnje transcedencije. To rade alhemicari. Pa lepo tradicionalisti kazu da je astrologija manja misterija. To "manja" odnosi se na granicu koje znanje postavlja i koja se sa njim samo ne moze nikada preci, ali, samo po sebi, objavljeno znanje, nije u suprotnosti sa obozenjem. Pali andjeli nisu coveku preneli kosmolosku neistinu vec istinu i nije problem u znanju kao takvom vec u onome sto se sa njim moze uciniti. .

Ti kazes u ovom zadnjem pasus, jos jednom izdvojeno: svo je znanje covjeku dato od andjela i pad sa tim ima veze. 

A dolje ispod kazes, Pali andjeli nisu coveku preneli kosmolosku neistinu vec istinu i nije problem u znanju kao takvom vec u onome sto se sa njim moze uciniti

Jel ti kazes ovim da pali andjeli prenose istinu? Jel mi mozemo nazvati tog palog andjela demonom koji prenosi i istinu, a ne samo uvijek neistinu?
Sta su pali andjeli, jesu li demoni ili ne?
Pali andjeli = demoni = prenose istinu, ili ne?





Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 24, 2013, 08:28:06 pre podne
Sta su pali andjeli, jesu li demoni ili ne?
Pali andjeli = demoni = prenose istinu, ili ne?

Pali andjeli su u pitanju (mada je na dva mesta Enoh kontradiktoran u vezi sa ovim). Kojoj tacno grupi pripadaju ne znam jer zvanicne demonske klasifikacije i nema. Ima ih nekoliko, sve iz srednjeg veka i niti na jednu nije da znam stavljen pecat. Jedna od tih verzija svet palih andjela prema hijerarhiji jednako postavlja kao na nebu, pa tako njihov svet biva obrnuto proporcionalan u kvalitativnom smislu nebeskim redovima.

Ovi pali andjeli koji se vezuju za astrologiju i sva znanja pripadaju redu "Cuvara". U knjizi o Danielu, u Starom Zavetu, o njima se govori kroz pricu o Nabukodonosoru (istorijska licnost, ucili smo svi u skoli) koji za andjela cuvara kaze da je svet i da je dosao sa Nebesa. Daniel je izvesni Jevrejin iz viseg staleza, odveden  u Vavilon. Jevreji ga, da znam, ne svrstavaju u proroke dok hriscanska biblifikacija da, manje vazno za ovu pricu. Dakle, vezuje se za Vavilon. U vezi sa celom pricom o Danielu, Nebukodonosorovom snu i ludilu, opravdanju, ima vise inerpretacija. Insinuacija o njegovom kaznjavanju od strane Cuvara, takodje, jer u ovoj prici oni nisu pali, vec andjeli ispravne prirode, ali se u Bibliji isti ne dovode u vezu sa astrologijom per se, vec sa Vavilonom kroz ovu pricu. U knjizi o Enohu (kojeg danasnji interpretatori povezuju sa mitskim Trismegistosom) Cuvari (koristi isto ime) su poslati na Zemlju da paze na ljude i sad tu ide ona cuvena prica o njihovoj zudnji prema zenama covekovim sa kojima pocinju da se mesaju radjajuci na taj nacin rasu Nefilima koje neki opet izjednacavaju sa Titanima. Predvodio ih je Samjaza i bilo ih je ukupno 200. Posle Potopa bivaju prognani u "doline Zemlje", odnosno, podzemni svet, pakao, ali koji deo tacno, nigde se ne pominje jer se po svojoj vrsti u primarnim izvorima ne klasifikuju, tako da ne znam. Pominju se Serafimi, ali uz pa nisam sigurna oko interpretacije.

Znanje koje su oni prema Enohu preneli ljudima je istinito znanje u granicama kosmologije. Sve ono sto ucimo i otkrivamo tokom istorije, od njih nam je dato i sto vise znamo, vise se i odvajamo od pameti. Otprilike tako ide prica. I zaista, istorija pikira ka vrhu u vreme naucnickog vrhunca, a posle utemeljenja naucnog metoda i scijentifikacije nekada duhovnih znanja i vestina. Isto se i sa astrologijom desilo. Znanje je moguce nas najveci izazov. Kosmolosko znanje, znanje u kosmoloskim okvirima (u prethodnim nekim postovima sam pokusala da ti razgranicim kosmoloski od transkosmoloskog nivoa) je ograniceno na svet coveka, vremena i prostora. Prema Enohu ovi su andjeli pali sa 5. neba iznad manifestovanog Kosmosa sto znaci da im najvise transcendentne tajne nikada nisu date i da ono sto oni znaju je ograniceno na Kosmos u cijim okvirima astrologija jedino i radi. Njome se isti ne transcendira, to je stvar vere. Ipak, andjeli nas jesu time zaveli, uspeli su coveka da ubede da je znanje sve sto mu je potrebno i evo danas bas ovo i svedocimo, zivimo jedan sekularni svet u kome je materija polaziste i ishodiste. Sve izvan toga je alternativno, paranaucno, kvazinaucno...Religioznost je stvar slobode, stvar o kojoj se ne prica i nesto sto coveka svetovno nece uciniti prominentnim.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 24, 2013, 08:44:32 pre podne
Ovo je trud, bravo i hvala!

Odoh sad da nadjem sta o tome misli Pravoslavlje i ne samo ono, pa kasnije napisem u odnosu na moje pretpostavke i sumnje, jer red je da se ne zalijecem, iako bi na prvu loptu rekao, obzirom da primjecujem da ni tebi nije sve ovo toliko poznato, valjda bi rekla ponaski Prorok Danilo, a ne Danijel da si vise citala, tragala o tome? Pravo da ti kazem ne znam ni ja daleko vise od tebe, iako sam citao Danila, pa da probam ovo istraziti malo. I da konacno nesto zakljucimo, da vam vise ne dosadjujem. 
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 24, 2013, 08:50:46 pre podne
Citam na engleskom, otuda Abraham, Daniel...Mnogo na engleskom jer nema izvora na srpskom i tako mi ostane u glavi. Lako je ukucati deo iz engelskog navoda na online Stari zavet, ali racunam, znaces i sam. Sad' kada ces vec da pitas pravoslavne, pitala i ja i nesto mene interesuje, pa ako mozes to da isceprkas. Ajde pravoslavnu demonsku klasifikaciju. Znam za andjeosku, to imam potanko, ali nece o demonima nista da mi kazu. Katolici su slobodniji, ali ni tu nema zvanicnog nekog stava.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 24, 2013, 08:57:47 pre podne
Knjiga o Enohu ko zeli:

http://www.scribd.com/doc/15198982/Knjiga-Enohova
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 24, 2013, 09:04:17 pre podne
O Boki, legendo demagogije,
kad ti kratko pišem nevalja, odmah mi tražiš kakav feler u horoskopu natalnom, ne bi li me time deklasirao
kad ti dugo pišem nevalja, odmah me za sujetu optužiš, opet da bi me nekako nadgornjao
kad ti osežan link stavim, ne valja, pa krenš da se natpišavaš,
kad se na tradiciju pozovemo, nevalja, spopadneš Frolija :D :D :D
nešto te taj Froli, boli :D :D no bavili smo se mi tradicijom i pre Frolija
krenem i ja da se natpišavam, vidim da to hoćeš pa ni moji, kako kažeš pogodci, a ja predikcije, opet ne valja
Teško je tebi Bole, ugoditi :D :D :D svuda vidiš ostrašćenost i afekat. Nema toga, samo zbir činjenica, godine su Boki, ostali su davno iza afekti&co koji temperaturu dižu, no se trudim da ti ugodim. Vidi de jel ovaj tekst optimalnog slovnog kapaciteta, da znam da se prilagodim.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 24, 2013, 09:15:06 pre podne
Sta su pali andjeli, jesu li demoni ili ne?
Pali andjeli = demoni = prenose istinu, ili ne?

Pali andjeli su u pitanju (mada je na dva mesta Enoh kontradiktoran u vezi sa ovim). Kojoj tacno grupi pripadaju ne znam jer zvanicne demonske klasifikacije i nema.
Ne znam ko je prevodio ovu verziju Enoha, niti otkud je prevedeno.
U hermetičkoj tradiciji stvar stoji ovako: kad je Lucifer potegao pobunu i podelio nebesa na one koji su gore i one koji su dole, povukao je i duše koje nisu bile uz njega i od Zemlje napravio pakao.
Da bi se uspostavila ravnoteža anđeli su poslati na temlju da daju čoveku znanje kako da se iz pakla izbavi, te oni nisu pali već su se po volji Tvorca spustili i doneli "darove". O demonima se ne radi jer se na zemlju spuštaju i Arhanđeli, pa je teško pomisliti da su Gavriel i Mahael, a posebno Rafael (Boki zbog značenja dajem imena u originalu, na našem jeziku adaptirana imena nemaju isto značenje kao originalna) pali anđeli...
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 24, 2013, 09:37:56 pre podne
Prevod jeste selektiran, ali se i na engleskom moze citati (ja tako radim). Arhandjeli su poslati kako bi Serafime (cuvare) sklonili sa Zemlje i spasili covecanstvo...Ovo po Enohu, ne deriviranim verzijama. I govori se u tekstu o misterijskim tajnama, zakonima fizickim...dualizmu, granicama, sferama iznad i ispod Zemlje...Watchersi (gardijani, pazitelji, cuvari...) jesu bili isprva poslati kao pravedni sa Nebesa, ali su onda zgresili i pali posle cega su Arhandjeli krenuli za njima da ih uklone i proteraju. Izmedju ta dva procesa tece proces prenosa znanja. Hijerarhizovanje palih andjela je slozena stvar. Mi olako sve njih nazivamo demonima, a ja ne vidim da se tako nazivaju dosledno u izvorima.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 24, 2013, 09:53:55 pre podne
Evo, full version http://www.sacred-texts.com/bib/boe/

Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 24, 2013, 10:12:51 pre podne
Za one koje mrzi da sve iscitaju. Od VI do IX poglavlja o padu andjela kroz vezu sa zenama, rasi Divova, prenosu znanja (Barakel je ucio astrologiju), silasku Arhandjela zarad spasa...Predivno. Imate i knjigu o astronomiji. Tekst je pisan (finisiran) navodno oko 150 godina pre Hrista i iz perspektive hriscanstva totalno gnosticki. Kodifikovan od strane Etiopske crkve, ali kako su oni monofiziti za pravoslavne nije nikakav argument.  Prorok Enoh, prema ovom predanju, bio je predak Nojev. U tekstu postoji i knjiga o astronomiji, kretanjima, svetlima, solarnim prekretnicama...spasenju kroz znanje...Slozeno, viseslojno kao i sve iz tih vremena. Procitajte.

1. And it came to pass when the children of men had multiplied that in those days were born unto them beautiful and comely daughters. 2. And the angels, the children of the heaven, saw and lusted after them, and said to one another: 'Come, let us choose us wives from among the children of men and beget us children.' 3. And Semjâzâ, who was their leader, said unto them: 'I fear ye will not indeed agree to do this deed, and I alone shall have to pay the penalty of a great sin.' 4. And they all answered

p. 35

him and said: 'Let us all swear an oath, and all bind ourselves by mutual imprecations not to abandon this plan but to do this thing.' 5. Then sware they all together and bound themselves by mutual imprecations upon it. 6. And they were in all two hundred; who descended ⌈in the days⌉ of Jared on the summit of Mount Hermon, and they called it Mount Hermon, because they had sworn and bound themselves by mutual imprecations upon it. 7. And these are the names of their leaders: Sêmîazâz, their leader, Arâkîba, Râmêêl, Kôkabîêl, Tâmîêl, Râmîêl, Dânêl, Êzêqêêl, Barâqîjâl, Asâêl, Armârôs, Batârêl, Anânêl, Zaqîêl, Samsâpêêl, Satarêl, Tûrêl, Jômjâêl, Sariêl. 8. These are their chiefs of tens.

1. And all the others together with them took unto themselves wives, and each chose for himself one, and they began to go in unto them and to defile themselves with them, and they taught them charms and enchantments, and the cutting of roots, and made them acquainted with plants. 2. And they became pregnant, and they bare great giants, whose height was three thousand ells: 3. Who consumed all the acquisitions of men. And when men could no longer sustain them, 4. the giants turned against them and devoured mankind. 5. And they began to sin against birds, and beasts, and reptiles, and fish, and to devour one another's flesh, and drink the blood. 6. Then the earth laid accusation against the lawless ones.

1. And Azâzêl taught men to make swords, and knives, and shields, and breastplates, and made known to them the metals 〈of the earth〉 and the art of working them, and bracelets, and ornaments, and the use of antimony, and the beautifying of the eyelids, and all kinds of costly stones, and all colouring tinctures. 2. And there arose much godlessness, and they committed fornication, and they were led astray, and became corrupt in all their ways. Semjâzâ taught enchantments, and root-cuttings, Armârôs the resolving of enchantments, Barâqîjâl,

p. 36

[paragraph continues] (taught) astrology, Kôkabêl the constellations, Ezêqêêl the knowledge of the clouds, 〈Araqiêl the signs of the earth, Shamsiêl the signs of the sun〉, and Sariêl the course of the moon. And as men perished, they cried, and their cry went up to heaven . . .

1. And then Michael, Uriel, Raphael, and Gabriel looked down from heaven and saw much blood being shed upon the earth, and all lawlessness being wrought upon the earth. 2. And they said one to another: 'The earth made †without inhabitant cries the voice of their crying† up to the gates of heaven. 3 ⌈⌈And now to you, the holy ones of heaven⌉⌉, the souls of men make their suit, saying, "Bring our cause before the Most High.".' 4. And they said to the Lord of the ages: 'Lord of lords, God of gods, King of kings, 〈and God of the ages〉, the throne of Thy glory (standeth) unto all the generations of the ages, and Thy name holy and glorious and blessed unto all the ages! 5. Thou hast made all things, and power over all things hast Thou: and all things are naked and open in Thy sight, and Thou seest all things, and nothing can hide itself from Thee. 6. Thou seest what Azâzêl hath done, who hath taught all unrighteousness on earth and revealed the eternal secrets which were (preserved) in heaven, which men were striving to learn: 7. And Semjâzâ, to whom Thou hast given authority to bear rule over his associates. 8. And they have gone to the daughters of men upon the earth, and have slept with the women, and have defiled themselves, and revealed to them all kinds of sins. 9. And the women have borne giants, and the whole earth has thereby been filled with blood and unrighteousness. 10. And now, behold, the souls of those who have died are crying and making their suit to the gates of heaven, and their lamentations have ascended: and cannot cease because of the lawless deeds which are wrought on the earth. 11. And Thou knowest all things before they come to pass...


Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 24, 2013, 11:36:15 pre podne
Mi olako sve njih nazivamo demonima, a ja ne vidim da se tako nazivaju dosledno u izvorima.
Ne mi, pazi da ne generalizujes, neki od nas, oni sa procepom u sebi ih nazivaju demonima.
Jos samo da vidimo da li je 7 arhangela slucajan broj
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 24, 2013, 11:49:15 pre podne
Htedoh da kazem da je demon neka osnovna kategorija, a da u vezi sa palim andjelima stoji slozenija prica koja se tice njihove hijerarhije i mene to interesuje, eto da bih znala prosto, ni zbog cega drugog. Kao sto vidimo  iz prilozene price, pali su u jednom trenutku, ali ne svi Watcheri (Strazari, Cuvari), vec trecina njih pod desetoricom vodja...Dakle, oni su neko znanje nama dali, a nije trebalo da nam daju jer stoji jasno u Enohu "naucili ljude raznim gresima", a posle eksplicitnih navoda o tome koji je andjeo kojem znanju i kojoj vestini ucio. Astrologija je tek jedna u nizu, sve uz pismenost, obradu metala, pravljenje parfema i mirsnih ulja...Naravno, Stari zavet jednako tako eksplicitno kaze da je magija od palih andjela i da je na zlo coveku, a ovde, eto, imamo pricu o znanju kao opstem pojmu, svem znanju, ne samo magijskom i ta se prica razvija kroz Knjigu o astronomiji, zvezdama, kretanju Meseca i Sunca, opravdanju znanja preko postovanja hijerarhije. Sve ono o cemu gnostici pricaju. I definitivno, prema crkvenom hriscanstvu, iako ne mogu da argumentuju gnosticke svoje osnove o kojima sam pricala, ova stvar se ima tumaciti prema Starom zavetu jer tamo stoji sto stoji i tacka. Rezime price. Sad' kako cemo mi interpretirati pricu o velikim praznicima, mudracima, pojedinim navodima iz Novog zaveta, nase je, ali od Crkve negirano jer se njeno tumacenje ima smatrati za jedino istinito jer iza njih stoji prica o Duhu Svetome i gradnji Crkve. Naravno, mozemo mi da tumacimo i to na svoj nacin, ali...I bilo je i toga, dosta s pocetka hriscanstva i posledice vidimo u kontradiktornostima samih hriscanskih osnova. I ok.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 24, 2013, 11:54:04 pre podne
Na pravom ste putu.
Jedina nedoumica je kada su andjeli sa velikim A a kada nisu, i kada se zovu demoni.

Niko u Pravoslavlju ne spori da Andjeli dolaze na zemlju, sta vise govore da su andjeli tu, poucavaju ljude, stite ih kao cuvari, na svakoj liturgiji cujem posalji nam andjela cuvara u molitvi itd...

Problem jeste sto su ovi pali andjeli svi luciferovi, da se Bog njih odrekao, a koji znaju uvijek i samo poluistine i koji namjerno ljudima prenose poluznanje, time sve srozavaju, i tjeraju takavim poluznanjima covjeka koji primjenjuje isto u grijeh. Jer od bica tako cistog kao Andjeo, ako se odrekne od Boga, mora sve biti prije ili kasnije laž, i da nema tog covjeka koji ce uspjeti da isfiltrira ako se drzi lazi po sebi, ne slusa Zakon, u ovom slucaju navodno vrača..itd..

Tek crtica u kom pravcu da gledate. Naravno ako niste Pravoslavci niko vas ne obavezuje, nego govorim kako se tumaci po Crkvi.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 24, 2013, 11:57:46 pre podne
Da, poluistine mi tumacimo prema kosmoloskom i onom iznad, ali mene nesto drugo interesuje. To u vezi sa hijerahijom njihovom, imas li nesto o tome. Ne moras sada, ako nadjes, kada nadjes...Imam ja nekoliko katolickih verzija iz srednjeg veka, ali me pravoslavna interesuje ako uopste takve zvanicne ima. Ako bi to mogao da mi nadjes.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 24, 2013, 12:01:20 posle podne
Nesto drugo citam, potrazicu i to, pa ako naletim, naletio sam...

Evo i iz Novog Zavjeta, nije samo u Starom pominjano:

U Novom Zavetu vidimo isti takav nepomirljiv odnos prema svim vrstama čarobnjaštva, kao i u Starom Zavetu i istu takvu stalnu pobedu sila Božijih u sukobu sa čarobnjaštvom. Tako apostol Pavle izgoni duha pogađačkog iz služavke koja je prorekla budućnost (D. ap. 16,18), iako je ona, reklo bi se, objavljivala istinu, idući za apostolima i govoreći da su oni sluge Boga svevišnjega, koji nam javljaju put spasenja. Ali apostol nije želeo ni istinu iz nečistih usta demonskih, dajući samim tim primer odnosa prema demonima, koji ponekad čak i objavljuju istinu. Jer iza toga stoji samo jedna želja - da uvuku u opštenje čoveka kako bi zadobili njegovo poverenje, a zatim ga pogubili.

Isti apostol Pavle kažnjava slepilom Elimu - vračara koji se suprotstavljao jevanđeljskoj propovedi i koji se trudio da odvrati ljude od istinite vere (D. ap. 13,8-11). I najzad iz knjige Dela apostolskih saznajemo o tome da pod dejstvom apostolske propovedi mnogi od onih koji se zanimahu čarolijama, sabraše knjige svoje i spaljivahu ih pred svima (D. ap. 19,19). Na taj način, oni su se odrekli veze s demonima i posvedočili su nespojivost vere u Hrista s čarobnjaštvom. U Nomokanonu (zborniku crkvenih pravila i odluka) rečeno je krajnje jasno: "Oni koji idu kod vračara ili se bave zvezdočatstvom (to jest, astrologijom - prim. aut.), šest godina da se ne pričešćuju po prvom pravilu Trulskog sabora i po osamdesetom pravilu Vasilija Velikog, a sveštenik pak koji to čini da bude svrgnut".
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 24, 2013, 12:03:15 posle podne
Pa ti si ga Boki najebao onda. Jedino na Hrista da se pozoves.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 24, 2013, 12:06:50 posle podne
Koliko god smjesno, tako je, ako zelim biti Pravoslavac, ili ma ko. Ovo cete posebno cuti ako se ispovjedate Duhovnicima strožijim u manastirima, odmah epitimija!
Tek na jednog svestenika sam naletio, tu je kod tebe sada u Svetog Save, koji je rekao, pa dobro, ne radis nista drugo, bavi se sa tim da prezivis, vidim da nisi bas neki vračar, nisi los momak itd...ali da znas da Crkva kaze demonsko je.  :(

E da, rekao mi je jos nesto: ako mozes ikako bar govori im iz tog tvog znanja ubjedljivije, da idu ka porodici i slusaju roditelje!
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 24, 2013, 12:18:43 posle podne
Is, jeste, ima ih raznih u Crkvi. Razliciti ljudi, temperamenti, karakteri. Svasta sam ja citala od duhovnika. Bilo mi lose posle Serafima Rouza i jos jednog, ne mogu imena da mu se setim. Ogromna knjiga, destilovani platonizam, gadjenje prema telu i telesnom, zeni i seksualnom, dusevnom, kreativnom i stvaralackom (ono sto mi nazivamo lunarnim). Glorifikovao cisti duh u coveku...Monah, totalno van sveta. Opis zene i tela njenog, pa okretanje ka propadljivosti i truleznosti tela, pa teska, teska kritika pesnistva, zanosa, emocija...Platon na tacni. Taj je pesnike posebno kritikovao. Sigurna sam da se neki sa ovim iz Crkve ne bi slozili kao sto znam da se ne slazu sa mitarstvima. A i to platonizam, ti zastanci, vrsta greha, duh/demon koji iskusava. Cula sam da se ne slazu svi sa ovim. Za astrologiju se svi slazu da je demonska, ali im nacin osude nije isti.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 24, 2013, 12:30:08 posle podne
Imam tu knjigu Judzina Rouza iz Sna Dijega cini mi se, koji je zivio bas onako kako se zivi u 21 vijeku deca cveca i slicno, kasnije posato Sveti Serafim, i od njega sam zapamtio 2 vanredne misli, otprilike ovako: bolje da vam ne pricam kakav sam bio prije nego sto sam spoznao Pravoslavlje, zagadicu vazduh...  ako me je Dostojevski privukao u Pravoslavlje, Bah mi je pokazao Hrista.

Zato Atanasije kaze: Svetitelji su za svako postovanje, ali nisu za podrazavanje! Karakter i kod Njih zivi, svakako, ali i dokazuju da se od holerika bijesnog moze postati itekako smiren covjek...ima ih i koji iskacu iz sablona kako mi zelimo da jesu, ima jurodivih, kakvih hoces, ali redovno pronalazim Ljubav dok ih citam, kakvu god gresku imali, to im je odrednica...uostalom sami kazu, mi se trudimo ali dobro znamo da smo najgori na svijetu, samo je Hrist bezgresan, pa sad ako nas i proglasite svecima ne znaci da nismo bivali gresni...zapravo, do samog kraja strepe hoce li uci u Carsrvo Nebesko.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 24, 2013, 12:35:02 posle podne
Srecom pa u Carstvu vise spratova ima. Rasporedice se.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 24, 2013, 12:36:58 posle podne
 Sv.Siluan Svetogorac:"U raju ce biti mnogo iznenadjenih,ko se sve tamo nece naci..."
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 24, 2013, 12:46:00 posle podne
Mozda se iznenade i neki drugi koji se tamo nenadano nadju.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 24, 2013, 01:18:05 posle podne
Pronašao sam nesto o Nebeskoj jerarhiji od Sv. Dionisija Areopagita... nadam se da je ovo ono sto si trazila Natasa?

http://www.forumprijateljbozji.com/showthread.php?1489-Nebeska-Jerarhija
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 24, 2013, 01:33:28 posle podne
...Dakle, oni su neko znanje nama dali, a nije trebalo da nam daju jer stoji jasno u Enohu "naucili ljude raznim gresima", a posle eksplicitnih navoda o tome koji je andjeo kojem znanju i kojoj vestini ucio. Astrologija je tek jedna u nizu, sve uz pismenost, obradu metala, pravljenje parfema i mirsnih ulja...
kad vidis da se nauka najvise razvijala u ratovima, i koliko je covek od napretka stradao mogao bi se i sloziti sa time.
No znanje jeste zlo u necijim rukama. U drugimaa nije, ali je pitanje koliko ce pomoci, kao sti je pitanje i kako savetovati.
A pre svega je pitanje kojim znanjem.
Da sa d ostane na tome da znanje postoji, a dilema je jeli ga trebalo ili nije dati coveku.
Opet po hijerarhiji manifestacije ponavljam pitanje


Jos samo da vidimo da li je 7 arhangela slucajan broj
A Dionisia vasm mogu dati u pdf-u, lakse je za citanje
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 24, 2013, 01:49:57 posle podne
Pa sto ne cutis ti sto nosis ime od Arhandjela, turaj taj PDF od Doinisija oči mi ispadoše.  :thumbsup:
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 24, 2013, 02:00:15 posle podne
Postavicu link na temi cim ga okacim na neki od serova
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 24, 2013, 02:04:48 posle podne
Da, poznata mi je hijerahija nebeskih andjela. Ja sam pitala za hijerahiju palih. To neki katolicki izvori imaju.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 24, 2013, 02:16:22 posle podne
Mozda i ne postoji hijerarhija palih? Satana prvi, ovi ostali kako god...

Ajde da se zarovim opet traziti po marginama, jer ne vjerujem da je neki pravoslavni teolog posvetio cijelo istrazivanje kroz naslov tome. A i ko ce znati kako su pali padali, kojim redom, zar je uopste vazno?  :smiley:

Vaznije je upitati se da li su njihova znanja validna, koliko, i dokle? Logika neka teoloska ne bi ih smjela uzimati u razmatranje, odnosno mozda najvise moze kao poluistinu. Samo sto patrijarh nas Pavle veli da su poluistine nekada opasnije od laži. Ne znamo na cemu smo, jer svi su ljudi u pravu dok ne saznamo istinu. 
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 24, 2013, 02:23:58 posle podne
Pa znas kako, ako govorimo da o njima sve znamo, valjda i ovo bi trebalo da znamo. Ima negde sigurno, ali to kriju ko zmija noge. Ovi katolicki, pa tu cetiri verzije skupih. Da, koji su izvori, prvi izvori za hijerahizovanje ovog zvanicno. Gde se ovo  sa nebeskim andjelima sve javlja? Znam da je pitanje ludacko, eto ako slucajno neko zna kada se u istoriji prvi put pojavilo. Kazu neki monasi katolicki da se od demona mozemo odbraniti ako mu ime znamo, ako ga prepoznamo.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 24, 2013, 02:44:54 posle podne
Solomon je prvi koji ima sistematizovanu semu
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 24, 2013, 02:49:08 posle podne
Daj je.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 24, 2013, 02:50:28 posle podne
Nema je na jednom mestu, poslaci ti knjige u pdf-u pa se malo muci nad njima 8)
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 24, 2013, 02:57:40 posle podne
Posalji.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 24, 2013, 03:22:35 posle podne
Ako ce neko znati onda ce Sulejman mnogoženac idolatrije premudri.

Nego daj te katolike ako imas na zagrebackom, lakse cu sa njima nego sa englestinom?
Ako ne bar prepricaj, sta kaze taj fratar sto mora znati ime od demona da bi se sa njim borio, svasta čuh ali to nisam, ide ti neprijatelj a ti ga pitas kako ti je ime, pa tek onda da se latim džeferdara? Ili je u pitanju razaznavanje grijeha, strasti, pa da vidi koju odbranu da pripremi?  :confused:
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 24, 2013, 04:15:16 posle podne
Moram da sastavim liste i izvore. Ovo za ime sam u vezi sa obredima egzorcizma procitala. Samo u vezi sa tim da preciziram. Naravno, danas i egzorcizam negiraju, ali nije uvek bilo tako. Moram da sastavim pa cu izneti. Danas teze, videcu u narednim danima. Nije na hrvatskom nazalost, sve mi je na engleskom.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 24, 2013, 05:26:26 posle podne
Evo na hrvatskom, nesto se poklapa sa mojim izvorima na engleskom. http://www.raskrizje.com/hr/egzorcizamtteologija/173-egzorcizam-3-kateheze-sotone

I http://www.esotericarchives.com/psellos/daemonibus.pdf
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 24, 2013, 05:44:19 posle podne
 http://www.scribd.com/doc/178713166/Dionisije-Aeropagit-pdf (http://www.scribd.com/doc/178713166/Dionisije-Aeropagit-pdf)
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 25, 2013, 10:39:57 pre podne
U nasoj predstavi celina nadnebesne i podnebesne hijerahije izgleda ovako.

(https://www.tradicionalnaastrologija.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F316x1zl.jpg&hash=3314b247a32f2384aa6cf9c831d1f8dec0750459)

Kako gore, tako nam i dole. Sipmatika i hijerarhija. Dva zakona, samo jedan negira smisao. Moderna astrologija je drugi zakon porekla. Mozda nekima bude jasnije zasto je nama hijerarhija bitna. Aristotelov kosmos u neoplatonistickoj integraciji. 22 staze iz Kabale. Odnos andjela, arhandjela i 7 planeta tradicionalnog kosmosa...Sled prenosa istina, kosmolosko (ispod sfere fisknih zvezda) i transkosmolosko (od redova andjela koji cine tri visoka neba, tri reda nebeskih bica). I svako zna gde mu je mesto i svako prema kapacitetu date mu prirode prima i prenosi na red ispod sebe. Da, kosmolosko je tek zrno onoga sto krije nadnebesno, ali ipak, kako gore-tako dole znaci nesto.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 25, 2013, 10:57:42 pre podne
Redovi necastivih su ispod Zemlje i kosmos i integralu izglada ovako.


http://web.clas.ufl.edu/users/ufhatch/pages/03-Sci-Rev/SCI-REV-Home/resource-ref-read/chief-systems/08-0ARIST4-DNTE.html
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 25, 2013, 11:04:18 pre podne
Uh, svašta nešto pročitah, što iz vaših preporuka, što sam nalećeh.

Ajde da probamo koliko toliko definisati:

Pali andjeli = Zli duhovi = izmedju svega ostalog na širokoj lestvici, i Astrologija, ako vjerujemo da je nastala od njih.
Kako jesu, i kako nisu u ovoj jednakosti?

Zli duh se preko grijeha uvlači u čovjeka u njegov mozak, nervni sistem, čulo vida, čulo sluha, Svijest, čulo mirisa, čulo govora. Zapravo u SVE, gori su od virusa kompjuterskih, koji ne diraju ponekad slike i muziku, naprotiv ovi kidišu na sve živo u nama, ako im dozvolimo kroz grijeh te oblasti. I nema teoretske mogućnosti po Pravoslavlju i ne samo po njemu, da nisu u nama, oko nas i da su apsolutno jači od svakog čovjeka ako on nije zaštićen Božjom blagodaću. Koliko imamo strasti toliko nosimo sobom demona, kaže svetitelj. A svi smo odreda gresni, odnosno nosimo strasti sa one podjele 7 smrtnih grijehova, nema tog covjeka koji ih ne živi u ovoj ili onoj razmjeri, a prvi je Gordost.

Čitajući letimično podjelu njihovu po specijalnostima kako djeluju, njihovu hijerarhiju, ima ih i relativno mirnih, pasivnih, šćućurenih u čovjeku, ne toliko pogubnih na prvu loptu, zamalo pa dobrih, zapravo namazanih svim bojama da su u lukavosti bez premca, a zadatak im je recimo tek da ubace ravnodušnost, običnost, nonšalanciju kroz pomisao, ideju u čovjekovu svijest, tipa ništa loše ako je umjetnik lijen jer dokolicom stvara, preljuba nije ništa ako žena ne sazna, običan nagon, bilo ti lijepo, eto nemoj stalno tako da se ne razotkrijes, dovoljno je 2x godisnje ako ti neka naleti na zicer, ali nemoj bas sa nekim krokodilima se petljati da sebi zagorčaš život, nadji ljubavnicu sa stilom, koja te neobavezuje, koja ti daje slobodu, od koje ces nesto nauciti i na duhovnom planu nije sve u animalnom, covjek si od krvi i mesa, tako ces unijeti raznovrsnost u bračni život, itd. itd. sto skoro svakom Marsu prija ma koliko on bio čist, hehehe.   
 
Dakle, tom hijerarhijom, Andjeli ako su isPali iz Carstva Nebeskog, ne mogu biti andjeli sa velikim A, vec mora da pise ispred njih Pali. Pa ako su ljosnuli o zemlju, neminovno je da polažu račun svom pretpostavljenom Satani koji preko njih vlada grijehovima ljudskim. I da ako je Palom andjelu cilj da covjeka uvede u grijeh, ne postoji šansa teoretska da njegovo znanje koje je prenio, bilo astrologija, hemija, meteorologija, i koliko god još reklo bi se korisnijih znanja od ovih, nije apsolutna Laž u konačnici, al sa odlikom da imaju kroz Poluistinu svoje djelimicne istinitosti!

I ako je ta hemija recimo od Palih andjela zapoceta, uspostavljena na zemlji, jer je htio taj Pali andjeo kao sujetan da nesto prvi obnaroduje pa i na korisnost pocetnu covjeku, imala je u sebi apsolutnu gresku! Pa ce kasnije od pravih Andjela Gospodnjih biti dosaptavana kao Istina u svijest kroz ideju nekom geniju, skroz update uradjen... sto za Astrologiju, tako neceg nema, kaže iskljucivi religiozni aksiom, jer nece Andjeo Gospodnji mimo Boga da uci covjeka determinizmu ako je On covjeku dao slobodu! 

Ako je nesto po sebi Zlo, bez obzira na manifestaciju, karakter kako djeluje, ne može nikada u konačnici biti Dobro. Osim kao eventualna korisnost da očvrsne čovjeka sto je tim padom bačen u ponore, i time sto prije poželi onim drugim Božjim bićem, krenuti sa dna i popeti se vrlinama više ka Duhu nego gdje je bio prije pada u grijeh. Pa kaze kao Apostol pred smrt, dobre ratove na zemlji vodih.

Mi kao Astrolozi, ako trazimo u Bibliji mogucnost, opravdanje, jer eto hocemo da budemo i Vjernici, jedino sto možemo da ucinimo jeste pozivanje na Mudrace sa Istoka. I nista vise, i nista manje. Malo li je? I jeste i nije. Samo Hrist je poslednji Prorok, jedini Apsolutno Istinit kazu dogmati, i poslije njega ne može ih biti, odnosno poslije Njega svaki ce nositi laz, djelimicnost, poluistinu, polukorisnost, bio on Muhamed ili Tarabic, jer je Isus saopstio Apsolutnu Istinu, i za bilo kojom drugom istinom nema vise traganja ako ne prizilazi iz Ove. Cim dalje tragas od toga, obmanut jesi, kategorički hriscanska apologetika zbori.

 
 

   
   
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 25, 2013, 11:20:11 pre podne
Nego sta nego kidisu. Niko mi o tome ne mora pricati. Da, znanje, astrologija u pocetku istorije narocito, je najbolji katalizator za njihov napad i kidisanje. I tu svako ima da pliva po sopstvenoj savesti i umecu. Rad sa klijentima, razmisljanje o tome sta cemo nekome svojom sugestijom uciniti, na sta ga moguce navesti, sve je to top tema nase svakodnevice. Ne vazi ovo samo za astorloge naravno, vazi za sve jer i sluzbenik na salteru ume da nacne nesto u coveku i to nesto bude veoma ruzno. Jedan pogled, jedna rec sa pogresnom intonacijom...Koliko mi se puta to desilo i koliko sam puta bila na iskusenju da nekoga ne premlatim i ne saspem mu otrov. Ipak, suzdrala sam se iako time nisam iz sebe napast otklonila jer besovi i dalje tinjaju. Sada se od njih branim smehom. Kako kada. Astrologija mi najmanje takvih osecanja namece.

Problem sa Hristovom Istinom je u tome kako je ko razume. Mi, eto,prepoznajemo u njemu i istine koje su svetu pre njega obznanjene.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 25, 2013, 11:39:37 pre podne
Da to je nasa svakodnevnica.

Primjetio bih samo da Poluistina zagadjuje nas Duh, jer je Laz vise nego istina, nije ona 50% dobro i zlo. Nego vise kao neka hemioterapija, koja ubija i malignu i zdravu celiju, poneko se, ali malo ko i izlijeci samo od nje. Jer takav lijek koji dajemo, ako dajemo Poluistinom poguban je jer ne lijecimo glavno žarište skoro nikad, nego eventualno saniramo. Mjesto heroina, laksa droga, umjesto Satane nekog blazeg demona mi daj.

I ne možemo salterusu porediti sa nama, cak ni ljekare, ipak se mi bavimo Svijescu kroz futurizam koji sagledava egzistencijalnu ljudsku osobinu, nadu, vjeru, želju, volju usmjeravamo, pa koliko god bili neuspjesni, šarlatani ili mudrice gresne koji ce to kao povjetarac tek pipnuti. Hoce reci odgovornost nam je dalekooo veca.

A da je bilo istina prije Hrista, svakako! I da je Bozji Duh i tada djelovao, naravno. Ali svakako ne kroz demone koji isto postoje prije Hrista. Sigurno ne kroz Pale andjele, pa ni kroz Astrologiju ako je od njih. Jer sve mi je dato ali nije sve na korist.     
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 25, 2013, 11:59:46 pre podne
Nije na korist, istina, ima tu suvisaka koji kvare corbu. Nego Boki, nemoj se ti deranzirati toliko, samo nemoj ovog demona Plutona da uvlacis iz septicke jame u nas deo dvorista. Eno ga u hijerarhiji necastivih i zna se gde mu je mesto. Jedan ovaj nas "okultista" kako nas vec krstis, Kornelije Agripa, kaze da samo nasumicna beskontemplativna pisanja astroloskih glifova, cine magiju. Mozes misliti kakvu magiju cinis kada Pl prizivas u deo koji pripada planetama. I da ne znas, ove sa dna zoves na kafu na taj nacin. Jos gore, egzlatiras ih (dizes ih) u Nebo, izjednacavas sa Nebom jer kod nas Ur je nebo, a ne planeta. Znam da sam dosadna, ali za vecno secanje Alisterove "zlatne":

Probudi se dete novog Eona,
Uzdigni pogled ka Skorpijskom znaku,
Jer niceg nema van vremena ovog,
prihvati da je Nebo u Paklu (Ur egzlatacija u Sc)

Teozofi su smislili mesta transsaturnima u Zodijaku, njihova dostojanstva, njihova znacenja. Sve ono sto kao simboliku koristis u svakodnevnoj interpretaciji. Nisi ti to izmislio, nije ni tvoj ucitelj, nije ni Dupor, vec su vam uvalili teozofi. Vrlo smisljeno, vrlo ciljano. Ima tu jos podosta materijala, ali necu da te nerviram. ;)


Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 25, 2013, 12:30:42 posle podne
I tu svako ima da pliva po sopstvenoj savesti i umecu.


Sve je vise dokaza da sto je covjek vise u lazi, grijehu, da mu se savjest obrnuto srazmjerno smanjuje, potire, živi u tragovima i da je toliko nejaka da može razlucivati ista znacajnije vrlinski, pred aplauzom, gordoscu, inteligencijom našom koja nas uspokojava govoreci, sta ti oces Božidare Đondoviću, da je lose baviti se astrologijom mislis da bi ti Bog dao da imas 3 djece koja prekjuce u jednom danu dobise cak 7 petica u skoli a ja tašt do neba, zenu koja te i dalje trpi pa jos voli odnekud, prijatelje sa kojim se razumijes, ako ti vec nije Dao pamet da promislis da je to sve zasluga predjasnja tvojih predaka koji te se stide, i da visis o toliko tankom koncu i svi tvoji sa tobom jer si sve raskućio umišljajući i služeci poluistinama?

Znas, ko krimosi, misle nikad nece pasti, otimaju od gorih od sebe, postene ne diraju, vidis neki dozivi i 50 godina, sve im ide ko po loju. Ali pogledas mu malo naslednike za koju deceniju, sve jad i tuga, pojeo im je svo dobro koje su trebali imati.

Moj se strah rodio sto nisam godinama imao nikakav kada je spekulativno znanje u pitanju, jer je valjda nelogicno da tako bude.

 

Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 25, 2013, 12:40:11 posle podne
Jeste, po potomcima o precima sudis. Ima tu istine. Gledaj u decu svoju. Cestitam petice, eto bolji su od tebe Bogu Hvala.  :applause: A i zeni cestitam na izdrzljivosti.  :smiley:
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 25, 2013, 12:42:25 posle podne
Ok, mozemo se mi vratiti opet na UR, NE i PL, ja sam zato vazda spreman, ali steta da razvodnjavamo temu, cini mi se da smo sloznom i lijepo nekom energijom krenuli bilo oko ovih Palih andjela?

Kakve koristi sve i da zaista jesi kao TA potpuno u pravu a ja u krivu, ako je tacna ova jednakost:
Astrologija = Pali andjeli = Zli dusi

I sad sto ja ubacim UR, NE i PL, eto bicu vise od nekog TA gresan kad je i sve njegovo od Palosti sacinjeno? Ja ubacujem u bure sa cistom vodom 3 kapi mastila, a vi jednu, i sta dobijamo, sve sem, čistu vodu. Ako vam je lakse, po takvoj anologiji ste manje crni, manje lazete od mene? I nista vise. 
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 25, 2013, 12:48:32 posle podne
Kod nas gnostika ta jednakost ne vazi, ali kod tebe, manje-vise, svejedno. Eto, mozes i to da kvalifikujes kao i odgovornost salterke i nas astrologa. Ko zna na koga se starozavetna magija odnosila. Okultne su i te reci, mnoge reci iz svetih spisa. Okultno znaci skriveno, viseslojno, simbolicno. Uostalom, mozes da se drzis strogocrkvenog i opet ne bi trebalo da se bavis astrologijom, narocito ne onom direktnosatanstickom.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 25, 2013, 01:04:19 posle podne
Čim ste spokojni u toj gnostici blago vama, onda vam i ne moze vaziti ova jednakost da je astrologija od Palih demona.

Ali me cudi sto onda vjerujete da moze meni ako koristim UR, NE i PL? Sve se bojim vasi demoni cistiji od mojih, istina vi ih imate tek 7 a ja 10, izgleda ja kao junacina otresitija na svojim nejakim plećima mogu da poteglim više.  :smiley:
 





 
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 25, 2013, 01:33:30 posle podne
Čim ste spokojni u toj gnostici blago vama, onda vam i ne moze vaziti ova jednakost da je astrologija od Palih demona.

Samo ti se reklo. Mi smo spokojni, ti nisi. Ako nisi, znas sta ti valja raditi. Jer to je tvoje, svaki covek moze to u sebi da prepozna. Put kojim ne bi trebalo da ide.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 25, 2013, 02:58:48 posle podne
Ali me cudi sto onda vjerujete da moze meni ako koristim UR, NE i PL? Sve se bojim vasi demoni cistiji od mojih, istina vi ih imate tek 7 a ja 10, izgleda ja kao junacina otresitija na svojim nejakim plećima mogu da poteglim više.
Jok Boki, nisi razumeo, astrologija je kao i svako znanje od Boga. Krađom tog i ostalih znanja su se poslužili pali anđeli=demoni, da zavladaju čovekom. nakon toga je Bog poslao 7 Arhanđela da moderno rečeno popeglaju štetu i postave ravnotežu. Da bi pretegli Satanisti su krenuli onim čime se u materijalnom svetu uvek ide, kvantitetom, te u astrologiju zamešaše svojih 10 palih anđela=demona.
Time je i astrologija kao i svako znanje u procepu dobra i zla, hoće li preteći 7 Arhanđela ili 10 demona.
Demonisti se trude, 97% astrologije su zauzeli, a crkva po Božjoj promisli unapred zna gde će satana udariti i zato generalno brani astrologiju ljudima, jer su ljudi slabi, nesavršenih čula, skloni obmani i samoobmani, što ćeš najviše videti kod kvazitradicionalista, koje su demoni najviše zaposeli jer hoće da profitiraju od obe astrologije. To su ti Bole oni koji koriste i trnssaturn i sve metode tradicije. Ti su ti za prvi krug pakla, počasna loža ;D
A mi smo ti nespokojni gnostici, koji svaku sitnicu mere, jeli ispravna ili je zaseda sotonina.
Prelazi ti bolje na našu stranu i skini ta tri demona koje si dobio iniciranjem u teozofskosatanističku prekrojenu astrologiju.
Izvini na predugom postu, al se bojim da ti kraćim ne bi dobro objasnio, te da znaš da nije sujeta i slično. :smiley:
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 25, 2013, 04:32:06 posle podne
Mikajlo, konacno je napisano nesto da mogu razumjeti jasnije vase stanoviste.

Ali bih upitao u vezi ovoga popeglavanja sve sa fajtanjem na Astrologiju:


Jok Boki, nisi razumeo, astrologija je kao i svako znanje od Boga. Krađom tog i ostalih znanja su se poslužili pali anđeli=demoni, da zavladaju čovekom. nakon toga je Bog poslao 7 Arhanđela da moderno rečeno popeglaju štetu i postave ravnotežu. Da bi pretegli Satanisti su krenuli onim čime se u materijalnom svetu uvek ide, kvantitetom, te u astrologiju zamešaše svojih 10 palih anđela=demona.
Time je i astrologija kao i svako znanje u procepu dobra i zla, hoće li preteći 7 Arhanđela ili 10 demona.


Ti hoces da mi kazes da je Astrologija u pocetku kao i svako znanje od Palih andjela, a onda je Bog odmah potom poslao 7 Arhandjela da sve popeglaju kao sto i ja negdje napisah da je vjerovatno ucinio sa hemijom i drugim znanjima, ali ne i tvoj nastavak, da su i samu Astrologiju Božji Andjeli prepravili, i koja je prema tome bila prečisto znanje sve do kraja 19 ili kad 20 vijeka dok ovi ludaci nisu uradili to sa UR, NE i PL?!

- Stvarno ne razumijem odakle to izvlacis, ispada da je Astrologija dozvoljena bila toliko vijekova od Crkve, od Biblije, jer cijela judeo-hriscanska misao bez izuzetka, ne prihvata postojanje Sudbine, a kako bi tek Astrologiju?
- Koji su to Arhandjeli i kada ucinili sa astrologijom, gdje se navodi, imate li neke dokaze iz tih knjiga da se brate na sledecu ispovjed pozovem na to napismeno da me vise ne maltretiraju zbunjenog?  ::)
- Bog prepravio, popeglao Astrologiju a nigdje nije to objavljeno u Sveto Pismu?






Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 25, 2013, 05:33:47 posle podne
Ti hoces da mi kazes da je Astrologija u pocetku kao i svako znanje od Palih andjela, a onda je Bog odmah potom poslao 7 Arhandjela da sve popeglaju kao sto i ja negdje napisah da je vjerovatno ucinio sa hemijom i drugim znanjima, ali ne i tvoj nastavak, da su i samu Astrologiju Božji Andjeli prepravili, i koja je prema tome bila prečisto znanje sve do kraja 19 ili kad 20 vijeka dok ovi ludaci nisu uradili to sa UR, NE i PL?!
Ne baš tim redosledom, pali anđeli su ukrali svo znanje pa i astrološko, a do popeglavanja je došlo već tokom sukoba Nebeske vojske sa luciferom. No, "pandorina" kutija znanja je već bila otvorena, te je i Bog morao da interveniše šaljući Arhanđele zbog ravnoteže; nešto po principu, kad je već čovek dobio nešto zabranjeno da se to dalje ne degeneriše i da se drži pod kontrolom. No satana ne ore i ne kopa, već radi protiv čoveka pa je poslao svoje demončiće da obuzmu krolija, blavatsku, alana lea i ostale reformatore, među kojima su u to vreme osim pomenute blavatske bile najaktivnije i ostale lezbejke, poput en besan isličnih, pa je rogati kako mu i priliči okupio ološ i napao astrologiju, jer njemu nije ni bio cilj da podaripravo znanje, nego da tim mamcem korumpira čoveka i otme mu dušu.
Tu je primenjiv onaj deo koji si ti navodio o slobodnoj volji; da čovek bira, zato je i spustio Arhanđele da bi imao šta da bira.

- Koji su to Arhandjeli i kada ucinili sa astrologijom, gdje se navodi, imate li neke dokaze iz tih knjiga da se brate na sledecu ispovjed pozovem na to napismeno da me vise ne maltretiraju zbunjenog?
- Bog prepravio, popeglao Astrologiju a nigdje nije to objavljeno u Sveto Pismu?
Neću ti direktno odgovoriti, ne zato što nema ili neznam, nego zato što si ti na putu na kome ćeš ili sam otkriti ili...... ali ću ti preporučiti da za početak obratiš pažnju na Jevanđelje po Luki. Tu je jedan od ulaza u priču, ali samo ako prepoznaš simboliku.
A nije objavljeno direjktno, jer kako ti rekoh čovek je kao biće sklon da sve iskvari, i svaku iskvaru lako prihvati, pa su od njega skrivene mnoge stvari.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 26, 2013, 08:28:35 pre podne
Čekam i dalje odgovor na ovo dolje, kao i na ovo: odakle pravo Samovoljom pravdati astrologiju od Palih andjela, a ne pravdati takodje Samovoljom ovu od umisljenih modernista, kada je rogati i jednu i drugu misao stavio u glavu i jednih i drugih, pa onda nastavljamo. Čime ti znaš, tvrdis, dokazujes osim svojim uvjerenjem da je Bog popravio i Astrologiju kao sto je druga znanja? Cime znas, tvrdis i dokazujes da Bog nije popravio Astrologiju i preko Mihaila Cukica, ili Goran Milekica koji joj daje kroz psiholosko slobodu izbora? Ili pak pokvario rogati jos vise? Iz uvjerenja sto bi htio d aje tako, iz toga sto vidis da je tako, iz toga sto je zapisano tako?

Dakle jos jednom pokusaj na ovo:


- Stvarno ne razumijem odakle to izvlacis, ispada da je Astrologija dozvoljena bila toliko vijekova od Crkve, od Biblije, jer cijela judeo-hriscanska misao bez izuzetka, ne prihvata postojanje Sudbine, a kako bi tek Astrologiju?



Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 26, 2013, 08:47:03 pre podne
Čim ste spokojni u toj gnostici blago vama, onda vam i ne moze vaziti ova jednakost da je astrologija od Palih demona.

Samo ti se reklo. Mi smo spokojni, ti nisi. Ako nisi, znas sta ti valja raditi. Jer to je tvoje, svaki covek moze to u sebi da prepozna. Put kojim ne bi trebalo da ide.


Tek sada vidjeh da si ovo naknadno editovala.

Kada je neko spokojan u moru poluistina spekulativnog gdje su vrtlozi haosa na svakom koraku, gdje se Anđeli i demoni otimaju o svakog covjeka i svake misli, ili je naivan ili neoprezan ili tvrd specijalac.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 26, 2013, 10:09:38 pre podne
Ili nesto cetvrto, ali ne brigaj ti, ovo je bilo napisano u cilju tvog fokusa, tvog osecaja, tvoje vere. Samo to. To sto ti trazis, ovde neces naci, vec u Crkvi jer stvari ne opravdavas ma mistican nacin. Imamo mi mnogo izvora i imnogo interpretacija, ali to je nista za tebe jer ti jedino u crkveno tumacenje verujes. Nema se tu Boki sta pricati, osim da te punimo gnostickim interpretacijama, jos nekim apokrifima,...Nase je hriscanstvo misticno, mi u mnogim recima Biblije otkrivamo znacenja drugacija od znacenja koja otkriva Crkva i verujemo i vislojnost Objave. Prosto, mi drugacije dozivljavamo Hrista i njegovu ulogu. Ne iskljucujemo u svemu ono sto je Crkva u vezi sa tim rekla, vec verujemo da je Crkva neke stvari izmenila, a neke sakrila, uglavnom opravdano zbog nekih okolnosti, a ponegde i neopravdano. Prema nekim se ljudima i ogresila u toj svojoj borbi, neke je cak i ubila "u ime ispravne vere", a nije morala. U to verujemo, u to da Novi zavet znaci daleko vise od pukog prostiranja na nejevrejski opseg. Novi savez sa Bogom ukljucuje nesto vise nego sto Crkva priznaje i tumaci. Hristovo iskupljenje nije samo iskupljenje nasih grehova i nova nada u nebeski prolaz, vec iskupljenje celog kosmosa, prostorna apokatastaza, otvaranje ociju za izabrane (ima toga u Novom zavetu)...Mnogo toga ima, ali ne treba to tebi kao verniku od prve vrste (i mi smo vernici i to je nase) jer tebi je neki drugi put dat da ga predjes, a sta u konacnici svakome ovo od nas pojedinacno znaci i zasto znaci, necemo mi ovde na ovom forumu resiti. Ja tebe razumem, razumem i tvoj nespokoj kao sto i svoj spokoj razumem. Nemoj se sa time boriti ovde jer kod tebe ce Crkva da otkloni sve sumnje. Ili vreme, ko zna. Uostalom, i ta tvoja borba koja eto traje da ja svedocim citavu deceniju, sigurno ima nekog smisla. Sta ce ti nasa opravdanja uopste ili neopravdanja.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 26, 2013, 11:07:38 pre podne
Čekam i dalje odgovor na ovo dolje, kao i na ovo: odakle pravo Samovoljom pravdati astrologiju od Palih andjela, a ne pravdati takodje Samovoljom ovu od umisljenih modernista, kada je rogati i jednu i drugu misao stavio u glavu i jednih i drugih, pa onda nastavljamo. Čime ti znaš, tvrdis, dokazujes osim svojim uvjerenjem da je Bog popravio i Astrologiju kao sto je druga znanja? Cime znas, tvrdis i dokazujes da Bog nije popravio Astrologiju i preko Mihaila Cukica, ili Goran Milekica koji joj daje kroz psiholosko slobodu izbora? Ili pak pokvario rogati jos vise? Iz uvjerenja sto bi htio d aje tako, iz toga sto vidis da je tako, iz toga sto je zapisano tako?

Dakle jos jednom pokusaj na ovo:


- Stvarno ne razumijem odakle to izvlacis, ispada da je Astrologija dozvoljena bila toliko vijekova od Crkve, od Biblije, jer cijela judeo-hriscanska misao bez izuzetka, ne prihvata postojanje Sudbine, a kako bi tek Astrologiju?

Da si pročitao pomenuto jevanđelje bilo bi ti jasno. Nije Bog popravio astrologiju, već je ona sačuvana u izvornom obliku a rogati je prepravio. Radi se o primarnim principima, ispoljenih kroz 7 planeta i 7 Arhangela, koji su došli da spreče devastaciju svog znanja koje sprovode korumpirani ljudi u ime satanino. Tako da logično svako ko krši manifestovani univerzum kako je predstavljen na slici koju je Nataša postavila, radi za sotonu znao to ili ne.
Vidim da se borba u tebi odvija, reci mi jesi li prilikom učenja primio neki predmet, zapis, ili šta slično? Jer to ti je čin inicijacije, kojeg mnogi i nisu svesni. A meni se čini da kod tebe nije bio obred celovit, te da si zato krenuo u preispitivanje, što je u krajnjem slučaju i dobro po tebe. Nisu te aiwas i ekipa potčinili.
I molim te nemoj da me porediš sa nekim ko se nije bavio istim stvarima kao ja. Ne poredim ni ja tebe sa tradicionalistima.
Prihvatam da kritkuješ moj rad i autore na koje se ja pozivam, kao što i ja kritikujem tvoje.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 26, 2013, 11:11:07 pre podne
Čekam i dalje odgovor na ovo dolje, kao i na ovo: odakle pravo Samovoljom pravdati astrologiju od Palih andjela, a ne pravdati takodje Samovoljom ovu od umisljenih modernista, kada je rogati i jednu i drugu misao stavio u glavu i jednih i drugih, pa onda nastavljamo. Čime ti znaš, tvrdis, dokazujes osim svojim uvjerenjem da je Bog popravio i Astrologiju kao sto je druga znanja?

Jeste da nisi pitao mene, ali kao da jesi pa cu i odgovoriti po ko zna koji put. Opravdanje izvlacimo iz nase vere i to vrlo cvrsto, iz onih crteza koje sam ti prilozila o nebeskoj i podnebesnoj hijerarhiji, a koje je i Crkva precutno priznavala do kopernikanskog obrta jer crtez datira iz 11. veka, na njega se pozivao Mihajlo Pselos, profesor i rektor Carigradskog univerziteta, predavac astronomije, magike, poznoantickog kvadrivijuma, tutor mladog princa hriscanina...Isti oni razlozi koji su i Crkvu ponukali da se uskopisti protiv heliocentrizma, ne zato sto uboga nije znala o cemu se radi (znala je jer je i Ptolomej i ceo uceni anticki svet znao da se Zemlja okrece oko Sunca), vec zato sto se uplasila perspektive koja se tim obrtom namece. To sto Crkva danas "drzi korak" sa trendovima, manje je vazno i posledica je sa povrsine. Postoje neke davne godine na koje se mi pozivamo, davne borbe, pocesto i skrivene istorijske interpretacije i to je sve samovoljno jednako koliko je i samovoljna bila volja onih koji su Crkvu par vekova posle Hrista temeljili i cija je samovolja bila protiv samovolje oponenata gnostika o kojima istorija svedoci kao o dostojnim protivnicima i nimalo slabim. Na kraju, pobedili ste vi i sada iz toga ti mozes , jednako tako samovoljno, da se pozoves na Svetog Duha, a ja na ta stara vremena i Svetog Duha kako se nekim gnosticima javio i borbu za "stvar" koja je neke od njih u smrt oterala. Okreni ti to na Lucifera, to je tvoje, ali nije nase. Jos jednom pogledaj one slike pa pljuni po njima. Nema veze, mozda docekas i zene svestenike, Bozic na 25.12. kako Bog zapoveda jer SO tada iz juzne svoje tacke, sa dna koje simbolizuje prolazni zivot, krece ka uskrsnucu istocne svoje astronomske pozicije u prolecnom ekvinocijumu, homoseksualne blagoslovene brakove...Istorija jos uvek traje. Nemoj biti siguran da se neke stvari nece menjati. I Crkve su prolazna stvar kao sto su prolazne bile tolike religijske price. Nisu bile prolazne, zapravo, vec su se utopile u druge, integrisale se sa njima. Nije hriscanstvo tikva bez korena. Mi se pozivamo na zlatnu nit koja se ne prekida kroz istoriju i koja se prepoznaje od Vavilona do danas. Zovemo je cosmologia perenis.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 28, 2013, 10:55:46 pre podne
Dobar dan dobri ljudi!
Vidim pisalo se jos, ako ako, ne imadoh vremena prije doći pročitati.
Hvala na trudu jos jednom jer ne zelim zaboraviti da sam ja taj koji je ovdje dosao upitati.


Da si pročitao pomenuto jevanđelje bilo bi ti jasno. Nije Bog popravio astrologiju, već je ona sačuvana u izvornom obliku a rogati je prepravio. Radi se o primarnim principima, ispoljenih kroz 7 planeta i 7 Arhangela, koji su došli da spreče devastaciju svog znanja koje sprovode korumpirani ljudi u ime satanino. Tako da logično svako ko krši manifestovani univerzum kako je predstavljen na slici koju je Nataša postavila, radi za sotonu znao to ili ne.
Vidim da se borba u tebi odvija, reci mi jesi li prilikom učenja primio neki predmet, zapis, ili šta slično? Jer to ti je čin inicijacije, kojeg mnogi i nisu svesni. A meni se čini da kod tebe nije bio obred celovit, te da si zato krenuo u preispitivanje, što je u krajnjem slučaju i dobro po tebe. Nisu te aiwas i ekipa potčinili.
I molim te nemoj da me porediš sa nekim ko se nije bavio istim stvarima kao ja. Ne poredim ni ja tebe sa tradicionalistima.
Prihvatam da kritkuješ moj rad i autore na koje se ja pozivam, kao što i ja kritikujem tvoje.

Mihailo tebi posebno hvala, ovdje sam dosao prevashodno pisati sa Natasom jer je gledam kao krajnji antipod od mene ali i kao dokazano blagorodno postenu, navikla se zena na mene pa i kad nesto izletimo to se kod nas podrazumjeva, ali svakako dobro je da si se i ti ukljucio pa iako katkad na riječima nezgrapan, ne smeta ako ispadne na kraju korisno, idemo ka cilju pa moramo istrpljeti, odnosno bilo ko drugi koji nesto zna o ovoj temi svih tema kada je Postanak astrologije u pitanju, nek izvoli.
 
Ali, lagano, razumijem da si iskljuciv jer nemas dvojbi u znanju nepreglednom a i na to te valjda obavezuje rad koji nema sumnju, crno na bijelo, pretpostavljam zbog determinizma. Na kraju to je vise nego pozeljno u astrologiji, svaka istina je odredjena. No ovdje pisemo o naslucivanju, ispitivanju, traganju, o Bestjelesnim bićima, krajnjem znanju, biramo pazljivo premise od kojih krenuti ili bih ja tako zelio tek, zato kazem lagano, da vidimo cim raspolazemo, a zakljucicemo ionako kako nama odgovara, sve se bojim da bi htjeli drugacije ovako ostrašćeni sve i da nam se pravi Andjeli pojave i kazu momce Alister je bio u pravu kada ni ti ni ja ne bi povjerovali u tako nesto, cak prije ja no ti bi sve bez presedana odbio.  :smiley:

Mene samo čudi samouvjerenost, kažu nema čovjeka koji ako je imalo Čovjek neće prije ili kasnije naći zabludu u idenju i to bas onom kojim najbolje vlada. Od toga se ne smijemo braniti, da nosimo mozda neku gresku zbog gordosti nase.

Tako da nije od pomoci uvijek tras tras aj zdravo, iako je meni taj nacin kazem draži, no...

Ko bi rekao čitao sam Jevanđelja i ja nepismen, al daleko od toga da cu reci da ih poznajem toliko kao ti, ili ma ko, pa i onaj koji ih nije citao reci cu da ih mozda poznaje bolje od mene cim bude saznao za njih, nije problem, a kamoli da nadsaznajno i besprekorno vladam Tajnom u njima, i da apsolutno znam sta je jevandjelist Luka mislio izmedju redova, kao sto bi svetovan covjek zelio. Ona su kazu viseslojna, nesaglediva, nelinearna, u sebi nose vertikalu Duha, a u mom slucaju pocetnu srecu imam jer su mi ih citali i tumacili kad god bih otišao na Liturgiju oni koji nose Blagodat. Ali to opet ne obavezuje. Dakle ne znam ni priblizno a kamoli sve pa ni o astrologiji kroz Jevandjelje po Luki, osim da Luka nigdje ne pominje Mudrace, pa ne bilo ti zapovjedjeno reci stogod, please, ili pak nastavi ćutati onim vasim hermetickim, nisu znanja za sve šabane, ako im se otkrije otkrice se, a to cemo znati ako budu mislili isto kao ja?

A ja bas juce idoh u rakovički manastir Arhangela, i pomolih se da mi daju pamet razumjeti i ovo o cemu pisemo. Izmedju ostalih, tu su od skoro i dio moštiju Svetog Nikolaja. Nisam neki molitvenik, ali jutros naidjoh na izuzetan tekst za koji nisam znao ranije da uopste postoji, Jevandjelje o istocnim zvezdarima koji kacim zbog svih onih koji bi citali a zeljeli vise nesto saznati:
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/Omilije1/Lat_Nikolaj040104.htm


E sad da predjemo na ovo:

Citat
Vidim da se borba u tebi odvija, reci mi jesi li prilikom učenja primio neki predmet, zapis, ili šta slično? Jer to ti je čin inicijacije, kojeg mnogi i nisu svesni. A meni se čini da kod tebe nije bio obred celovit, te da si zato krenuo u preispitivanje, što je u krajnjem slučaju i dobro po tebe. Nisu te aiwas i ekipa potčinili.

Mozes li malo podrobniji biti o ovome? Otkud znas za ove inicijacije, obrede, probao si ih ili kako, citao o njima, siguran si u njih da Nužno moraju postojati kod svakog MA cim se bave time?...Ipak, hvala kada ti se cini da obred nije uspio na meni jer se pitam na drugaciji nacin. Znas, cim se pitam nisam obradjen.  :D

No, bez obrzira na ovu krajnju uvrijedljivu insinuaciju, nadam se nesvjesnu, zaista cuo sam da ima takvih astrologa, a sada koliko je istina ne bih se opkladio jer su astrolozi toliki zgubidani, lujke neopjevane, površni do imbecilnosti da bi umjeli tako nesto jer valjda i to pretpostavlja neki šabanski konstantni rad, upornost u prizivanju, sta li, al' aj znaj? Istina ili ne, dovoljno je reci da za sve koji vjeruju u Boga moraju vjerovati i da demoni postoje, a cim postoje rade nam o glavu, ne igraju valjda lopte sa nama na poljančetu. Tako da ova teza i nije toliko nemoguca. Pa bih iz nje upitao, kako razumijes toliku magiju, gatanja, vracanja kako god se to zvalo a gdje svi slazu da je Vavilon toliko ubjedljiv i nadmocan ikad pa za sva vremena u tome, da vjerovatno modernistu ne mogu ni primaci.

Pa jopet:
Citat
Tako da logično svako ko krši manifestovani univerzum kako je predstavljen na slici koju je Nataša postavila, radi za sotonu znao to ili ne.

Ko je saopstio, kada, kako, na koji nacin, kome, sta je Pravi manifestovani univerzum ako su isto dali Pali andjeli kao satanini podanici?




Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 28, 2013, 10:59:58 pre podne
Razumio sam Natasa izmedju redova sta porucujes vec par puta, zavrsava se tema.

Ja sam dosao vec kako sam naletio, mozda i Promislju na tebe preko FB, i zbog ovog tvog komentara meni:

Citat
Kakav bi ja tradicionalni astrolog bila ako ne bih verovala u hijerarhiju duhovnog postojanja i neoplatonisticki kosmos. Demoni postoje, astrologija jeste opasna...

Zbog toga sam kazem dosao, zbog tvog slaganja sa mnom, demoni postoje. Naravno ako hoces da podjelis to sa nama, kako znas, kako se branis od njih, da li je dovoljno biti u vasoj pravoj astrologiji i automatski si zasticen, ne mogu ti nista jer oni su uvijek samo u MA?

 


Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Oktobar 28, 2013, 11:49:11 pre podne
Nije dovoljno da si po formi u TA pa da se od demona spases jer, ajde da se ne lazemo, u sta danas veruju svi ti koji se kao tradicionalisti predstavljaju? Pouzdano cu da ti kazem  da ne veruju ni u sta, a tek u demone, u Boga, u Boga Logosa, Dusu Sveta, Enoha ili Stari Zavet...Veze o tome nemaju i veruju da astrologija sa tim, takodje, veze nema, da je to neka objektivna paradigma koja se moze ukrotiti i kroz uvek primenjivi zakon od svakoga nauciti. Preskocili su sve kako i prilici savremnom coveku i sada govore da smo zgubidani, ludaci, da se tripujemo...Devojke gataju, momci im se nabacuju tako sto veruju da neke mudracke tajne zaboravljenih tehnika njima otkrivaju, a istina je da nemaju pojma. Kako se ja branim od losih dajmona (da upotrebim starogrcki izraz) nije za javnost. Pominjao je Bonati izvesne kontemplativne preduvertire svakom tumacenju, dao uputstva kada u Nebo treba, a kada ne, gledati. Kornelije Agripa je neke stvari i precizirao, na koji nacin, sa cime, kada. Mnogo od ovoga zadrzano je kod sufista, muslimana neoplatonista, nekih stvari ima prepoznajem i u ponasanjima monaha u molitvi, ali to je tek delic. To sto bi ti zeleo da cujes, necu sigurno javno reci. Dovoljno je procitati Agripu, Ibn Arabija i Bonatija. Dva hriscanina i jedan musliman o istim stvarima govore. Nista ovo sto danas sa astrologijom radimo ne valja, ni ovo kako se javno prepisujemo ovde, prezentujemo tehnike, nista to ne valja jer se toga docepao bukvalno svako ko je dokon i dovoljno pismen i prilicno sam i sama doprinela istom, ali drugaciji nacin nisam nasla jer da sam mogla ja bih ko Hipatija, 15 ucenika pod trem i vinovu lozu uz astrolab i vizuelnu prezentaciju. Danas se informacije ne mogu sakriti. Dakle, nikako nije dovoljno da si prema metodama koje primenjujes u TA, potrebno je da zaista i verujes u neke stvari, u Boga pre svega, makar i ovog Platonovog, a mi danas imamo posla sa ljudima koji zaista veruju da astrologija tako u nekom racionalnom limbu pouzdano egzistira i da nema mnogo veze sa ljudskim duhom, a upravo je covek taj koji je ozivljava i kvalifikuje. Bez coveka nema astrologije. Nisu zvezde izvan nas, vec u nama, a mi smo srediste Kosmosa, oko nas se velika bitka bije u kontinuitetu. Imamo i neke zapadnjake koji bi da sajentifikuju sve ovo, definisu metode prema sopstvenom imeprativu i gledanju, stave iznad te misticne inspiracije. U to ime i folklor im je u skladu, otvaraju skole za diplomirane hermetiste (po toj logici i diplomiran hriscanin mozes postati), krive kape, plavi ogrtaci, ko iz Harija Potera da su izasli i jos sire ova znanja sve preteci prstom kako treba, a kako ne, pa sve to zacine sa transsaturnima...Dakle, ne, nikako nije dovoljno da sa 7 planeta samo radis uz osnovne predmetne postavke helenske astrologije. Potrebno je nesto vise, ne samo znati, vec i primenjivati, a sto se primene tice, rekoh gde se sta nalazi i svako prema sebi neka nadje i obrazac uvodjenja u tumacenje neponovljive prirode jednog vremenskog trenutka koji je samo delic ukupnog vremenskog kontinuuma. Zvezde su tu da budu vesnici, pripovedaci vremena, a to astrologija, upravo, i radi. Tumaci prirodu vremena u prostoru. Nista vise, ne tumaci coveka, situaciju, entitet neke vrste, vec prirodu vremenskog trenutka koji se dalje primenjuje na predmet analize. Covek nije horoskop, niti horoskop po sebi opisuje coveka. Opis coveka je derivacija prvog predmeta horoskopske analize, a to je vremenski trenutak. Horoskop je svedocanstvo jednog vremena, a predikcije svedocanstvo vremena u kontinuitetu. Determinizam je samo to, definisana priroda vremenskog trenutka koju nazivamo sudbinom, a nase prepoznavanje toga je izvor slobodne volje, inicijacija slobodne volje koja se manifestuje kroz, cesce nesvesni, redje svesni izbor konkretne manifestacije jednog simbola. Astrolozi imaju priliku da pomognu u tome, ali najcesce zabrljaju jer ne razumeju ovo, a ne razumeju jer ne veruju. Svojevrsan apsurd se danas desava astrolozima, a to je da su, u sustini, ateisti. Dobro, neki od njiih i neki su prilicno velika imena u ovom poslu. Vecina je potpuno neodredjena, bez stava, kada ih pitas odgovore ti kako nemas praksu jer da je imas ne bi filozofirala nasiroko. Tako neke snelnokle duhovne, takav utisak na mene ostavljaju. Ne valja to nista. Bilo je crnomagijasa uvek, i u tim davnim vremenima. Neki medju njima su ocigledni po svjoj formi i ritualima koje primenjuju, drugi su slatkog lica, deklarisani hermetisti, pozivaju se na alhemijske stepene od inicijacije, preko druga dva (pisano u mojim tekstovima)...Prepoznaces ih po tome sto glorifikuju ritual i formu procesa u koji veruju i znanje, znanje iznad svega. Ti su opasni jer su skloni magijaskoj sublimaciji sfera kroz svoje rituale. Slicno, ali daleko rogobatnije i ociglednije su teozofi ucinili, njih je lakse prozreti, ove teze jer se pozivaju na tradiciju. Ima jos nesto, stali su u helenizmu, nisu presli granicu neoplatonizma, monoteistickog njegovog pravca i ne pozivaju se na stepene savladavanja vrlina. U to ne veruju, veruju u svoje mane i grehove i pricaju kako je samo proces dovoljan da se Zemlja sa Nebom spoji i oni oboze. O tim ritualim, takodje, necu javno, nista jestivo i primenjivo iz ove price javno necu iznositi. I uvek su blagi i nasmejani i veruju da su izabrani, ego im je nezasit. Skloni su i da ulaze u neke pseudohermeticke savremene organizacije. Mnogi medju njima namerno ili slucajno brljaju po nekim stvarima, izvitoperuju ih, ali to niko ne prepoznaje jer niko nista ni ne zna. To sto oni precicom veruju da mogu da postignu na mojoj slici oznaceno je recju Mens na vrhu hijerarhije. Ne ide to tako kako su zamislili. Nista bez odricanja i savladavanja grehova, borbe sa sobom, odricanja od sebe...I mnogo vole da pricaju o ljubavi. Neverovatno mnogo. Ljubav u hermetizmu, platonizmu i potom neoplatonizmu, sta je to da ih pitas, e tu ce se izdati.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: boki Oktobar 28, 2013, 01:19:10 posle podne
Iako ne znam sve rukavce koje pominjes kroz ovu besjedu, mogu ti reci da Potpisujem sve od slova do slova, bravo!

A to je: ljudi Zlo postoji, radi nam o glavi neprestano, ne igrajte se sa bilo čim kliskim a kamoli Pomislima kroz takav teren gdje je na svakom koraku nagazna mina. Ali baš svakom!

Ako nećemo javno, nećemo, ako ikada poželiš privatno izvoli Nataša, pa da razmjenimo iskustva.

Jos jednom hvala na trudu.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Oktobar 28, 2013, 06:38:37 posle podne
Citat
Vidim da se borba u tebi odvija, reci mi jesi li prilikom učenja primio neki predmet, zapis, ili šta slično? Jer to ti je čin inicijacije, kojeg mnogi i nisu svesni. A meni se čini da kod tebe nije bio obred celovit, te da si zato krenuo u preispitivanje, što je u krajnjem slučaju i dobro po tebe. Nisu te aiwas i ekipa potčinili.

Mozes li malo podrobniji biti o ovome? Otkud znas za ove inicijacije, obrede, probao si ih ili kako, citao o njima, siguran si u njih da Nužno moraju postojati kod svakog MA cim se bave time?...Ipak, hvala kada ti se cini da obred nije uspio na meni jer se pitam na drugaciji nacin. Znas, cim se pitam nisam obradjen.

Upozoren sam Boki, nismo svi od istih učili, neki su pravili "ugovor" pa podmetali učenike u njega, a neki su svoje upozorili na tako nešto. Neki čak i menjaju natal svojim učenicima i razne tandare-mandare im prodaju.
Ne postoji kod svakog MA, neukusno i nezrelo bi bilo to tvrditi, ali postoji.
Sredinom 80.-ih počeli su obredi tog tipa, inicijacije i slične stvari. Tada se na to kao vid slobode od totalitarnog režima gledalo pozitivno, ali mnogi nisu znali u šta su upali.  Uglavnom su im rađene lične mantre, zapisi i sl. Inače to je vrsta ugovora sa određenim "silama". Slično kao kad hodže prave zapise kojima vezuju osobu za "džine" kako oni nazivaju razne entitete. To je najprimitivniji način, ali ne manje opasan.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Novembar 04, 2013, 07:29:21 posle podne
nema nam Boleta, a ja taman spremio odgovor na ovo dole boldovano

Iz onih par linkova koje si mi okačila da čitam, gdje sam zaista se potrudio i strpljivo čitao možda i po prvi put otkad se pišemo, sta da radim ako sam došao nešto pitati onda je red i da čitam, i naletio sam na Aristotela više puta, a i Platona, pa iz toga vjerovatno zapamtio, ono kao da sam naišao na poznate likove iz kraja, imamo zajedničke pajtose.
I začudio se, iskreno govoreći, ispade podržavaju 8 sfera, ovo ono, malo malo, pa oni, a nisu nikada uradili horoskop, stvarno neshvatljiv propust ili su astrologiju gledali tek sa simpatijom, ili im je prije bila sumnjiva a TA se pozivaju na njih sto bi voljeli da jeste tako? Razumijem, dijele misao filozofsku tog vremena sa astrolozima, al sta fali da upitam...

Evo šta kaže nauka na to
Citat
Платон није остао до краја доследан својим филозофским концепцијама. Поткрај живота скренуо је у извесни мистицизам, посветивши се у највећој мери проучавању Питагоре и астрологије

Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Novembar 07, 2013, 04:06:32 posle podne

ova dva iz islamske mitologije, Harut i Marut, za koja reče Nataša da nisu pali andjeli, a ja nadjoh da su na kraju kaznjeni sto su ljude naucili da vračaju iako su govorili na pocetku ljudima ne vjerujte u nas mi smo tu da vas kusamo... i vise u Vavilonu iznad bunara, poslije ocerani u pakao, tandara manadar broc.





Druze Boki, posto se na Kuran pozivas, da te pripitam nesto;
-kako ti kao pravoslavac nasedaš na objašnjenja iz Kurana
-jesu li Harut i Marut pali anđeli-čime, kada i kako su oni kažnjeni, molim te citat bez prepevavanja i tvojih tumačenja
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Novembar 08, 2013, 04:11:38 posle podne
Ima po internetu svasta. Verovatno je neko tumacenje nasao pa zakljucio. Naci ce, ako se potrudi, tri puta vise tumacenja koja potvrdjuju ono sto prema islamu stoji, a to je da andjeli ne mogu da padnu jer im nije data volja kao u judeo-hriscanskoj interpretaciji. U islamu, volja je data dzinima i coveku i oni uz andjele cine tri vrste, tri rase bozanskih bica. Andjeli ne mogu da padnu, dakle, oni su po difoltu ispravni (izvrsavaju datu im funkciju). Astrologija kao iskusenje dato coveku od andjela, ne demona...
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Novembar 08, 2013, 04:59:49 posle podne
A najintersantniji deo priče o melecima-anđelima je da u originalnim spisima Biblije, pre starogrčkog prevoda isto stoji, nema palih anđela.....
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Novembar 08, 2013, 07:07:30 posle podne
Ajde mi sada kazi o tim originalnim biblijskim tekstovima. Gde su sacuvani, kada ih je crkva "ocistila" iz zvanicne verzije, kako se to desavalo, ako znas jer sada cete svako pitati, a gde su ti originali. Naravno, Biblija se pisala i sastavljala vekovima, nije izasla iz stampe odjednom, ali istorijski od koga je skrenuo taj proces, koji apostol je odgovoran, ako je odgovoran, ko je prirpovedao o tome...? Apokrifi, zna se kako se tretiraju od strane zvanicnih crkava.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Novembar 08, 2013, 08:08:30 posle podne
U Koptskoj crkvi, potom kod Etiopljana, u Siriji.....i naravno apokrifi.
Današnja crkva i Isusovo učenje imaju malo toga identičnog. da se dotaknemo koncila u Nikeji, tu je napravljena državna religija za imperatora i imperiju.
Tu je nastao Arijanski spor, tu su se i podelile knjige na podobne i nepodobne i većina knjiga je spaljena, ne samo nepodobnih.
S'druge strane imamo jezik koji je simbolički i kojim je očuvana prava poruka koja se u prevodima izgubila. Čim se simbolike uhvatimo, tu je i astrologija, koja je jezik simbola i koja razume svaki drugi simbolički izraz, pa i religiski, jer se istom suštinom bave.
Religija je način povezivanja, astrologija je gnostički način spoznaje, a oba načina su usmerina na odnos čoveka i Boga.
Apostoli i njihova Jevanđelja, ako su njihova su višeslojna i nose simboliku u sebi, a svaka simbolika je skrivena poruka. Nije stvar u tome da originalnost dokazujeo starošću nekog spisa već simbolikom. I opet tu su sporni u velikoj meri prevodi.
A današnja crkva je multilevel preduzeće sa ciljem da se što više članova prikupi, sa njima i njihovim agentima i nemam nameru da previše polemišem ;)

Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Novembar 08, 2013, 08:16:56 posle podne
Koji apokrifi tacno? Koliko znam, svi apokrifi govore o palim andjelima. Enoh eksplicitno. Kaze, kaznjeni, proterani (pali).
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Novembar 08, 2013, 08:54:31 posle podne
Enoh je kao da gledaš Ancient alliens sa američkog History kanala, međutim pad ili silazak je veliko pitanje.
Pokačiću ovde izvore čim ih iskopam, kako apokrifa tako i tumačenja vezanih za "pad" i način na koji su definisali taj pad.
Prva greška u ideji da su pali anđeli u vavilon doneli astrologiju da zeznu čoveka je loša, jer harut i Marut po definiciji Qurana iz kog su i uzeti ne mogu da padnu....
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Novembar 08, 2013, 09:16:06 posle podne
Po Kuranu ne mogu, ali po Apokrifu mogu kao i strejt judo-hriscanskoj verziji. Prilicno jasno.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Novembar 08, 2013, 09:25:31 posle podne
Po engleskom prevodu su pali, po grčkom može ovako-može onako, po hebrejskom, i aramejskom originalu pad je više nego diskutabilan. Nema definicije pada, jer anđeli-meleci po jevrejskom originalu iz kog su i preuzeti nemaju svoju volju da čine dobro i zlo kao ljudi već samo što im Tvorac odredi.

Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Novembar 08, 2013, 09:29:21 posle podne
To vec fah verzirani arhe filolog mora da nam prezentuje. Verujem da je to vec uradjeno. Da bi bilo sta tumacili, moramo poznavati aramejski i starogrcki ili koji vec drevni jezik na kome su spisi izneti. U to ne ulazim jer mi ne vredi.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Novembar 08, 2013, 09:31:29 posle podne
Uostalom, uopste ne mora da stoji "pali", kod Enoha nigde ta rec nije napisana, ali stoji "kaznjeni", "pogresili", "proterani"...
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Novembar 08, 2013, 09:41:02 posle podne
Ima još verzija Enoha, bojim se da je taj prevod bio po sistemu što prevodicu milo to mu se i snilo....
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Novembar 08, 2013, 09:59:54 posle podne
Eh, zavera. Nemam tu verziju. Nije problem ni u verziji vec u najsirem kontekstu. Izmenjena verzija znaci i izmenjenu pricu u celini, falsifikat. Mozda, ali ja za to nemam dokaz. Pazi, mozda je i cela Biblija falsifikat po toj logici. Nije na meni, ja radim sa dostupnim. Mozda andjeli uopste ne postoje, mozda su oni samo izrazi (funkcije) nase individuacije u ovoj dimenziji. Fakultativnosti artikulacije licnosti koje ni sa cim drugim veze nemaju. Mirandola ih tako i naziva funkcijama.Mozda u nama, mozda objektivno izvan nas. Ceo hermetizam, suvi hermetizam antickih misterija, svodi ceo kosmos na subjektivnu integralnu celinu u kojoj je Bog pre stanje nadsvesti nego zasebni entitet. Iako pocinje kroz opis strukture, ne licnosti Boga, na kraju se svodi na subjektivno i unutrasnje. I tu nigde, ne da nema mesta za andjele, nego ni za koga do coveka i Boga (stanja) kojem se vraca, vise u pokusaju, no uspesno. Ovo shvatis tek kad dodjes do kraja trece faze ritualne inicijacije, odnosno, kada iskontempliras sve one vanredno komplikovane alegorije opisanih obreda i postupaka. Posle toga malo sta mozes da odlucis zaista. Verzije svetih spisa se sa ovim otkrivaju u jednom sasvim novom simbolickom sloju. Mogla bih to i na Novom zavetu da prezentujem kroz neki izabrani deo. I tu negde nas ceka opasnost prepoznavanja veceg broja mogucih izlaza iz jedne alegorijske, mitske ili zasebno simbolicke tacke. Tu vernici pocinju da alarmiraju da ne ulazimo u taj postupak jer stvar postaje opasna, ne kroz jasnu okupaciju nasih misli, vec kroz situaciju zbunjenosti. Sada shvatam neke stvari. Ima nesto u insistiranju renesansnih hermeticara na hriscanstvu, hriscanskoj liniji razdvajanja pre i posle Hrista. Ima antickih hermeticara, prehriscanskih mistika i onih posle Hrista i to nikako nisu iste stvari. O ovome razmisljam poslednjih godina, tu negde pokusavam svoj fokus da definisem u odgovoru kakva je moja vera, u sta verujem i sta neoplatonista hriscanin moze da znaci. Namerno kazem moze jer mi nemamo crkvu sa formalnom doktrinom. Niti jedan od nasih prethodnika nije u svemu imao isti stav sa svojim savernikom iz iste ili slicne struje. velika istina o hermetizmu i njegovim gnostickim pritokama i istokama. Veoma zapetljano.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Novembar 09, 2013, 12:32:11 posle podne
Eh, zavera. Nemam tu verziju.
Nema zavere, samo lični odnos svakog prevodioca sa delom. Skrenuo sam pažnju na Aeropagita i treću glavu, 1. stav-to je suština odnosa tumača i nekod dela, objave ili događaja.
U Enohu je problem jesu li meleci čuvari ili meleci džini ili nešto treće.....

Pazi, mozda je i cela Biblija falsifikat po toj logici.
Ne može da bude, jer je toliko skrivene simbolike i višeslojnosti tako da koliko god je prekrajali, a jesu, ne mogu da izbrišu suštinu.
Pogledaj samo jev. po Luki, i priču o demonima tu, koliko je apstraktna

Ceo hermetizam, suvi hermetizam antickih misterija, svodi ceo kosmos na subjektivnu integralnu celinu u kojoj je Bog pre stanje nadsvesti nego zasebni entitet.
I nije zaseban entite, predstavio se u čoveku, stvorio ga po svom liku i tu je veza, a tu je i problem jer se jedan deo bića koja je On takođe stvorio nisu povinovali tome

Ima nesto u insistiranju renesansnih hermeticara na hriscanstvu, hriscanskoj liniji razdvajanja pre i posle Hrista. Ima antickih hermeticara, prehriscanskih mistika i onih posle Hrista i to nikako nisu iste stvari. O ovome razmisljam poslednjih godina, tu negde pokusavam svoj fokus da definisem u odgovoru kakva je moja vera, u sta verujem i sta neoplatonista hriscanin moze da znaci. Namerno kazem moze jer mi nemamo crkvu sa formalnom doktrinom. Niti jedan od nasih prethodnika nije u svemu imao isti stav sa svojim savernikom iz iste ili slicne struje. velika istina o hermetizmu i njegovim gnostickim pritokama i istokama. Veoma zapetljano.
Hrišćanstvo je višeslojno, mi danas i ne znamo koja je direktna Isusova poruka, i zašto je njemu trebao Novi savez, ako je njemu uopšte i trebao. Vidi jedan paradoks, ono što su englezi preveli kao "sin majstora drvodelje" u originalu je "sin velikog majstora"....
Biblija kakvu danas imamo je prikraćena za direktna objašnjenja, ostala su samo alegoriska, prikrivena u simboolici koju poznaje i prepoznaje hermetizam. Veujem da je tu ključ renesansnih hermetičara-filosofa koji su prepoznavanjem simboličke sličnosti opravdali svoj hermetizam skrivenom porukom hrišćanstva. Uostalom i Fulkaneli je čitao hermetizam sa poruka uklesanih na katedrale.....
Monoteistička religija je daleko starija od Hrišćanstva, i ima je u helenskoj filozofskoj misli više nego dovoljno. Nebitan je isti stav, jer različita je i terminologija koja sličnost podrazumeva, bitan je isti rezultat.....
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Novembar 09, 2013, 12:44:27 posle podne
Slazemo se, stvar interpretacije, ali kod vernika upravo ovakav stav predstavlja izvor skretanja od "ispravnog". Racionalizacija, viseslojnost, mikrokosmos-makrokosmos...Cuh nedavno osudu jednog vladike prema ovakvoj, kako on rece, panteistickoj interpretaciji. Jeste i nije panteisticka mislim, panteisticka i nadpanteisticka, ali ponovo se vratismo na startnu poziciju relativizacije tumacenja simbolike. Iz Boga u coveku, covek od Boga, covek prema Bogu...Vernici ce u ovome videti pravu opasnost. Sam Krouli je rekao da je covek Bog. Da li je? Naravno, mislio je u potencijalu, ali da li je covek Bog, da li covek moze da se integrise sa Bogom? U hriscanstvu ima i takvih ideja, nadrajskih interpretacija, konacnog obozenja. Neki, opet, raj pozicioniraju ispod konacne transcendencije cime se covekova pozicija donekle ogranicava, ali uvek imamo taj pristup da covek nije Bog ni u najboljem potencijalu. Razumes sta zelim da kazem. Neki su, slusala sam kako pricaju, govorili kako hermetizam krije luciferijanski momenat zauzimanja trona, onoga sto stoji u onoj mojoj slici iznad hiejrarhije andjela. Taj ljudski potencijal je problematican jer neki "po liku Bozijem" tumace na drugaciji nacin dok hermeticari to vide kao potencijalnu jednakost prema Bogu, odnosno, stanju, kao konacnicu za izabranu duhovnu elitu...Prvo krecu od Jednog, preko dva druga lica, dve manifestacije, pa onda okoncavaju sa eshatoloskim stanjem u kojem vise nema Boga vec integracije.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Novembar 09, 2013, 05:37:25 posle podne
Covek od Boga ili covek iz Boga, tako bih najkrace opisala razliku izmedju pravovernog hriscanskog razumevanja ove stvari i hermetizma. Iako na prvi sluh zvuci isto, nije, velika je razlika. Hristos je rekao "mnogo je stanova u kuci Oca mojeg". U hermetizmu, ako i ima tih nivoa, oni se preskacu kroz integraciju mistickih, ekstaticnih izmena svesti. Gde su stanovi u hermetizmu? Mozda ih i nema. Ovde govorim o cistom hermetizmu. Dakle, nije isto da li covek "istekao" iz Boga i da li je covek stvoren od Boga. Distinkcija se tice jasne linije razdvajanja izmedju Boga i coveka.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Novembar 09, 2013, 07:16:30 posle podne
Nije Bog stvorio samo čoveka, nego i čovečicu, pazi na tu "vrtešku"
Po liku Njegovom nije 1, nego 1+1, SO i MO......
to se posebno danas, u "pederska vremena" sklanja s'uma ljudima
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Novembar 09, 2013, 08:28:27 posle podne
Pricu sa homoseksualnim pojavama nikada nisam uspela da uklopim u ideju o ucelinjenju. Ne znam zasto sudbina nekima dodeljuje takvo iskusenje. Kako oni da se integrisu preko istopolnosti.  :confused:

U hermetickoj verziji, iz Boga nije proisteklo dvoje vec jedno, androgeno bice koje se u prolazu descenzije kroz planetarne sfere udvojilo i to se opisuje kao pad posle zaljubljivanja u stvorenu prirodu koja je bez coveka postojala kao kreacija. Citajuci dalja tumacenja ove pricice ispada da je covek emanativna posledica bozanskog sazimanja u procesu stvaranja. I ne samo on, vec cela tvorevina je udvojena u ispoljavanju. Povratak "gore" znaci ucelinjenje po ovom osnovu...Udvojenost se vidi, ne samo kroz direktnu polnost, vec kroz rodnost u najsirem smislu: nebo-zemlja, duh-dusa, telo-dusa, gore-dole, svetlo-tamno, SO-MO...Prema hermetizmu, dakle, rodnost je posledica manifestacije Bozanskog izvan Bozanskog, a u njemu, zapravo. Znas kako stoji u Corpus Hermeticumu za prvo lice Boga koje se naziva Jedno, Perfektno, Sve u Svemu. Ono sto nije ni musko ni zensko...Prvobitno jedinstvo je transrodno (nije obapolno, vec vanpolno) i tek u manifestaciji se prikazuje kao rodno, na materijalnijem nivou kao polno. I ovde vidimo razliku prema starozavetnoj verziji u kojoj Bog stvara i u okviru tvorevine rasporedjuje i coveka prvo, pa zensko iz njega. U hermetizmu nema rodnosti do manifestacije, nema muskog, niti zenskog isprva, tek kasnije...Niti jedan princip nije stariji...Na koji je nacin "polni" Adam mogao postojati pre "polne" Eve, nije mi jasno. Hermeticka verzija ima vise smisla.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Novembar 12, 2013, 12:42:55 posle podne
Evo jedan link u kontekstu priče posrednika, čuvara, meleka, džina i ostalih između neba i zemlje
 http://www.gnosis.org/naghamm/hypostas.html (http://www.gnosis.org/naghamm/hypostas.html)

potražiću još par bitnih za razumevanje priče
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Novembar 20, 2013, 08:46:49 posle podne
Još jedan pogled na nebesku hijerarhiju
 https://app.box.com/s/754up7nvd8k7mbttz3wo (https://app.box.com/s/754up7nvd8k7mbttz3wo)
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Novembar 20, 2013, 09:11:05 posle podne
I kako funkcioniše odnos Neba i zemlje
 https://app.box.com/s/wbgl1pwwthcby4q0dqug (https://app.box.com/s/wbgl1pwwthcby4q0dqug)
 https://app.box.com/s/t5sikk3n3o4hxtaryom8 (https://app.box.com/s/t5sikk3n3o4hxtaryom8)
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Novembar 20, 2013, 10:21:01 posle podne
Lepo i perfektno u svojoj jednostavnosti. Prvi link govori o pitagorejskom misticizmu u judeo-islamskoj odori, ovaj drugi o univerzalnom (okultnom) zakonu koji sve stvari povezuje u jednu celinu odvajajuci ih prema drugoj celini koju predstavlja Bog tvorac. Kako gore, tako dole cita se Bog prema Tvorevini i vice versa ili kako unutra, tako spolja, covek kao mikrokosmos prema Tvorcu makrokosmosu. Ide se i dalje u varijantama interpretacije, vidljiva tvorevina, nevidiljiva nemanifestacija inicijalnih ideja stvaranja, dusa, duh, milion puta receno, ali jos uvek neshvaceno od strane vecine astrologa. Citajte drugi link, jasna kritika modernstickog poimanja "uticaja" astroloskog neba. Jasno da jasnije ne moze biti. Prihvatite da zvezde ne uticu, one nas objasnjavaju bas kao sto i mi objasnjavamo njih. Slika nas samih, ne uzrok nasih specificnosti. Zvezde nisu izvan nas. Unutrasnji i spoljasnji kosmos jedno je te isto. Naucni kosmos sa ovim nema veze i zato astrologija, ajmo jos jednom, nije nauka. Ovo je prica o nasoj dusi i nicemu visem.
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Nataša Novembar 20, 2013, 10:35:18 posle podne
Treci naslov pod obavezno, taj je najbolji. Esencijalni platonizam u astroloskoj formi. Odgovor na pitanje koje mi je Ile jednom cini mi se postavio, zasto Platon u vezi sa astrologijom u mojoj interpretaciji. Mehanika i hijerarhija Aristotela i Platonova slika iskrivljenog odraza ovog sveta. Pa to u kontekstu odnosa theme mundi i natalne geniture, distorzija rodjene sudbine jednog coveka prema primordijalnom njegovom poreklu. Uporedite svoje natale sa themom mundi i pronadjite vezu koja prikazuje kapacitet za spasenje duse, reintegraciju duse u prvobitno stanje. Koga interesuje, jako lepo...
Naslov: Re: O bojama i ukusima neba
Poruka od: Miki Novembar 22, 2013, 01:03:21 posle podne
Novi linkovi za tekstove iz prethodne 2 poruke
 http://www.scribd.com/doc/186273765/Kosmologija-Ibn-Sine (http://www.scribd.com/doc/186273765/Kosmologija-Ibn-Sine)
 http://www.scribd.com/doc/186273991/Rene-Genon-Beleske-o-Angelologiji-Arapskog-Alfabeta (http://www.scribd.com/doc/186273991/Rene-Genon-Beleske-o-Angelologiji-Arapskog-Alfabeta)http://www.scribd.com/doc/186274350/Rodney-Blackhirst-Above-and-Below-Correspondence-in-Astrology (http://www.scribd.com/doc/186274350/Rodney-Blackhirst-Above-and-Below-Correspondence-in-Astrology) http://www.scribd.com/doc/186274350/Rodney-Blackhirst-Above-and-Below-Correspondence-in-Astrology (http://www.scribd.com/doc/186274350/Rodney-Blackhirst-Above-and-Below-Correspondence-in-Astrology)