O bojama i ukusima neba

• 179 Odgovora
  • 100455 Pregleda
*

Van mreže Miki

• 587
Re: O bojama i ukusima neba
« Odgovor #75 poslato: Oktobar 23, 2013, 02:51:56 posle podne »
Da, Ju je u stalnom iskušenju preterivanja.
A šta tebe o Vavilonu zanima?

*

Van mreže boki

• 64
« Odgovor #76 poslato: Oktobar 23, 2013, 02:54:42 posle podne »

A šta tebe o Vavilonu zanima?

Ako ti nije tesko procitaj moje prvo pismo na ovoj temi, tu piše čini mi se.

*

Van mreže Nataša

• 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
« Odgovor #77 poslato: Oktobar 23, 2013, 02:55:38 posle podne »
Bih. Vlada fleksibilnim znacima, uravnotezava, benefican je, vlazan, vazdusan, intelektualan, pun vrlina...Zavisi koju mu stranu gledas. Kontrateza rigidnom, restriktivnom SA. Sediste mu je na 120 od SO sto ga cini "pozeljnim". Mnogo asocijacija se izvlaci o planetama, prema mnogo osnova. Da bi to razumeo moras da razumes logiku Helena. Obiman zahvat. Istina, umerenost ne znaci mnogo, ali to i nije jedina vrlina koja mu se pripisuje. On je umeren u temerpamentu i to ces uglavnom nalaziti u tekstovima. Prilicno je lepo opisan. Umerenost je njegovo lice, preterivanje njegovo nalicje.
« Poslednja izmena: Oktobar 23, 2013, 02:57:13 posle podne od strane Natasa »
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže boki

• 64
« Odgovor #78 poslato: Oktobar 23, 2013, 03:00:14 posle podne »
"Učenom skromnost najbolje pristaje" - Jupiter mozda neki, ali toliko rijedak, da vuce na Saturna.  :smiley:

A ako ga sklonimo od uticaja Device a vala i sa njom, moze li ME biti Mudrost?

*

Van mreže Miki

• 587
« Odgovor #79 poslato: Oktobar 23, 2013, 03:08:42 posle podne »
Pročitao sam i ne vidim pitanje.

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #80 poslato: Oktobar 23, 2013, 03:21:09 posle podne »
"Učenom skromnost najbolje pristaje" - Jupiter mozda neki, ali toliko rijedak, da vuce na Saturna.  :smiley:

A ako ga sklonimo od uticaja Device a vala i sa njom, moze li ME biti Mudrost?

Moze, ako je u dobroj helijackoj fazi prema SO i skladu sa parnjakom sa suprotne strane SO, JU. Ima u tradiciji jedna opaska, jedan aforizam da planete unutrasnjeg sektora odrazavaju (ili imitiraju, zavisi od stanja planete) simboliku parnjaka iz spoljasnjeg. Tako ME oponasa JU  jer sled ide SA/JU/MA    SO    VE/ME/MO. Kod Grka se gleda i simetrija, prvo se to gleda, raspored u prostoru koji manifestuje tu simetriju (tako su vladarstva i izvedena, iz tropika niz horizontalu) pa se dalje redjaju asocijacije. Helijacka faza se odnosi na poziciju planete na epiciklu, njenu brzinu, kolicinu i kvalitet svetlosti. Za planete je od velikog znacaja kada se nadju u izlasku zapadnom ili istocnom, kada postanu vidljive posle perioda nevidljivosti. To se, recimo, posebno kvalifikuje. Pozicija prema Zodijaku ni izbliza nije dovoljna.

*

Van mreže boki

• 64
« Odgovor #81 poslato: Oktobar 23, 2013, 03:25:50 posle podne »

Mikajlo munjo nebeska, u pravu si pitanje nema, ono se podrazumjeva ako hoce neko da ucini toliki napor pa da pretpostavi. Evo, ni u drugom pismu ga nema, alipribliznije zatrazeno, takodje bez znaka pitanja, valjda se ustrucavam sta li...

No najviše sam ovdje zbog jednog, Vavilon me interesuje! Daj mi odmah one demone ako imas dje, Enohov apokrif kako shvata Tradicionalna astrologija, Barakel, Kokabil, Azazel = Lucifer, Froli u odnosu na njih (ne mislim njegov horoskop da stavljate gdje bi se to najlakse možda vidjelo), ili bilo ko od vas kako razumije Vavilon, taj prvi čas, nebesa su se otvorila, munje sijevaju, silazi ozgo ko silazi, nudi znanje, asirski čobani i kaldejski svestenici zinuli u čudu i paf primilo se...

Zahvaljujem

*

Van mreže boki

• 64
« Odgovor #82 poslato: Oktobar 23, 2013, 03:29:51 posle podne »
Pozicija prema Zodijaku ni izbliza nije dovoljna.

Hvala na trudu.

Ko mi je kriv sto ne znam vas jezik, pa sve pitam prema Zodijaku.  ;)

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #83 poslato: Oktobar 23, 2013, 03:34:33 posle podne »
Nazalost, ima jos, odnos sa MO, linija 3/9 polja, tacka vere (mudrosti)...

Boki, Enoh nema veze sa Vavilonom, Vavilon demone ne iscitava. Ali kako tamo imamo dva vavilonska, sumerki i akadski period, znas li ti koji je posao napisati i to sazeto pricu o razvoju astrologije u tim civilizacijama. To i nije moguci posao za jedan post. Kako da ti kazem, samo smo citali tu temu, nismo je skicirali za javnu prezentaciju. Postoje knjige, nazalost na engleskom, ali ti knjige vise ne preporucujem da mi ne bi to natrljavao na nos.

*

Van mreže boki

• 64
« Odgovor #84 poslato: Oktobar 23, 2013, 03:40:46 posle podne »
Naravno da Enoh nema veze sa Vavilonom zato sto mu je tamo kuća i okućnica bila, no sto je pisao o ovim palim andjelima pa odatle njegovo pominjanje, a valjda ako razmijem u tem somboru vavilonskom je krenuo talas zvani astrologija?

Ok, sve iziskuje vrijeme, iscitavanje, priredjivanje, sve traje dugo, sem zivota. Pa da vam vise ne smetam, i ovo nije za baciti sto sam dobio. Praštajte.

*

Van mreže boki

• 64
« Odgovor #85 poslato: Oktobar 23, 2013, 03:50:39 posle podne »
Nazalost, ima jos, odnos sa MO, linija 3/9 polja, tacka vere (mudrosti)...

Vjerujem da ima jos toga...Ali onda bi trebali definisati sta je mudrost, vidis da je vokabular glavna prepreka kod svih filozofa, a kamoli kod nas obicne raje? Merkur je za mene onoliko mudar, koliko mudre i svjesne glasove čuje, tvori, daje, i prenosi. A i na pocetku bjese rijec, neka bude i na kraju. Gospodnja.
« Poslednja izmena: Oktobar 23, 2013, 03:52:40 posle podne od strane boki »

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #86 poslato: Oktobar 23, 2013, 03:53:45 posle podne »
Definisali su, ali i to je velika tema. Ima veze sa Hermesom Trsimegistosom (ME) i "velikim vestinama". To do perioda velikih religija, kasnije neoplatonisti mudrost vezuju i za SO...Jeste, velika prica. Dzon je o tome lepo pricao, jednostavno, ali ne i potanko. Pricao je o razlici izmedju razuma i uma, intelekta i mudrosti...Eto, opet smo dosli do nekih knjiga. MO i ME, ME "radovanju" i 1.

*

Van mreže boki

• 64
« Odgovor #87 poslato: Oktobar 23, 2013, 04:16:40 posle podne »
Dobra je stvar kada jos uvijek postoje ljudi koji umiju, kako reče lijepo pričati, a jos bolja da ih ima ko slušati i doživjeti tu ljepotu, pa još ako traje.  :smiley:

A jel taj Johan radi horoskope uopšte ili samo lijepo priča, tipa ko ovi momci Platon i Aristotel što stalno pricaše o astrologiji kako vi svjedočite a ne uradiše nijednog horoskopa? Koliko ste vi informisani u zemlji Serbiji koliko je Johan uradio lijepih horoskopa, praktičan bio sa savjetom, presudno spasio života svojim znanjem ili puno je traziti od tradicionalnog astrologa da moze i to, pa makar on bio i najveci tradicionalista ovoga svijeta?   

*

Van mreže Miki

• 587
« Odgovor #88 poslato: Oktobar 23, 2013, 06:03:26 posle podne »

Mikajlo munjo nebeska, u pravu si pitanje nema, ono se podrazumjeva ako hoce neko da ucini toliki napor pa da pretpostavi. Evo, ni u drugom pismu ga nema, alipribliznije zatrazeno, takodje bez znaka pitanja, valjda se ustrucavam sta li...

No najviše sam ovdje zbog jednog, Vavilon me interesuje! Daj mi odmah one demone ako imas dje, Enohov apokrif kako shvata Tradicionalna astrologija, Barakel, Kokabil, Azazel = Lucifer, Froli u odnosu na njih (ne mislim njegov horoskop da stavljate gdje bi se to najlakse možda vidjelo), ili bilo ko od vas kako razumije Vavilon, taj prvi čas, nebesa su se otvorila, munje sijevaju, silazi ozgo ko silazi, nudi znanje, asirski čobani i kaldejski svestenici zinuli u čudu i paf primilo se...

Zahvaljujem

Nema demona Boki, moram da te razočaram, njih ostavljam Kroliju i ostalim izumiteljima teozofsko-satanističkog poretka koji sa Zemlje menja nebo, voljom njihove bolesti. Ima En Mendurakija doskoro mitskog kralja Vavilona, a odskoro i faktima potkrepljenog kao istoriska ličnost.
Postoji jedan projekat pa kad skreneš misli sa karikiranja, ili bolje rečeno ironisanja istorije astrologije, jer nažalost kao i svaki modernjak patiš od janjičarskog sindroma nipodaštavanja porekla, mogao bi da zagrebeš po toj riznici.
zasad da ne gubim svoje vreme evo ti dva linka, malo ozbiljnija od onog jutros
Batko Kolev ovde navodi neke osnovne podatke:http://actastrology.com/viewtopic.php?f=4&t=243
dok se ovde neki zaludni učenjaci bave istim stvarima u širim okolnostima:http://www.academia.edu/3411867/Enmeduranki_and_Gilgamesh

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #89 poslato: Oktobar 23, 2013, 06:48:04 posle podne »
Dobra je stvar kada jos uvijek postoje ljudi koji umiju, kako reče lijepo pričati, a jos bolja da ih ima ko slušati i doživjeti tu ljepotu, pa još ako traje.  :smiley:

A jel taj Johan radi horoskope uopšte ili samo lijepo priča, tipa ko ovi momci Platon i Aristotel što stalno pricaše o astrologiji kako vi svjedočite a ne uradiše nijednog horoskopa? Koliko ste vi informisani u zemlji Serbiji koliko je Johan uradio lijepih horoskopa, praktičan bio sa savjetom, presudno spasio života svojim znanjem ili puno je traziti od tradicionalnog astrologa da moze i to, pa makar on bio i najveci tradicionalista ovoga svijeta?   

Ne znam zasto stalno prozivas ovu dvojicu s kraja klasicnog grckog perioda i pocetka helenizma kada je najlakse procitati Timaj, De Caelo i Metafiziku uz pokoji komentar (dao Bog ima ih koliko hoces) i shvatiti sta su oni o "vavilonskoj stvari" imali da kazu. Najlakse je Boki ovo proveriti. Istina, nesto je teze nauciti razlikovati astroloski predmet od metodologije, filozofsku osnovu odvojiti od horoskopske astrologije jer da nije, ne bi me pitao ovo (mada ne znam tacno ni sta me pitas). Za sta su njih dvojica zasluzni, najbolje da sam izvuces zakljucak. Isto i za Frolija. Da ja pitam tebe, sta ti mislis, radi li on horoskope, imamo li mi "teoreticari" praksu. Dajemo li savete i to prakticne kako ti kazes. Sta ti o tome mislis. Eto, to sto mislis, neka to i bude jer neinteligentno bi, da ne kazem pacenicki, bilo da ti ja objasnjavam nesto o nekome, o sebi, svojoj praksi.