Astrologija odnosa (sinastrijski metod Klaudija Ptolomeja)

• 271 Odgovora
  • 160618 Pregleda
*

Van mreže Nataša

• 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Astrologija odnosa (sinastrijski metod Klaudija Ptolomeja)
« Odgovor #240 poslato: Jun 22, 2013, 01:49:15 posle podne »
Precestim i kompulsivnim pracenjem svega moguceg u astrologiji moze vam se desiti da izmenite mogucu manifestaciju simbola. Koriscenje astrologije samo zbog licnih stvari, bez profesionalnog angazovanja, moze uciniti da vam se nista od obecanog ne desi ili da se desi na nacin na koji to ne zelite. Nemojte zaboraviti da je astrologija deo magijskog korpusa i da samo pominjanje i razmisljanje o astroloskim simbolima, u sustini, aktivira onaj simpaticki zakon pankosmisckog povezivanja. Tolika usredsredjenost na sebe i "svoje" zaista vam moze unistiti najbolji deo obecanog u tim simbolima. Astrologija nije nesto sto funkcionise izvan nas, nezavisno od nas, covek je prvi remetilacki faktor mogucih manifestacija jer simbol nikada nije vezan za jedno vec za mnostvo realizacija. O ovom pravilu se ne moze saznati iz astroloskih udzbenika vec alhemijskih i nemojte se zezati sa tim na tako grub nacin. Sebi cete pokvariti najbolje realizacije i uciniti da vam se dese one koje ne zelite ili da vam se ne dese najbolje pa ce SO u ciklusima na ugu oznaciti sve drugo, trece, cetvrto i peto sto SO moze da znaci, osim ljubavi muskarca. Najiskrenije vam ovo govorim. Astrologija se ne sme koristiti intenzivno i svakodnevno u licne svrhe, niti se moze koristiti bez duhovnog fokusa, niti se sme siriti mehanicki bez razumevanja istine o njenom mehanizmu koji je vrlo ziv u okvirima zadatih ontoloskih zakonitosti. Jedina sloboda koju imamo jeste magijska sloboda, ali tek time ne sme da se bavi svako. Veliki, najveci problem za astrologiju danas nije njena modernisticka izvitoperenost vec njeno omasovljenje i defokusiranje duhovnog sedista. To su dva magijska pravca kojih vecina, ne da nije svesna, vec nije sposobna da razume. Ne cinite to.
« Poslednja izmena: Jun 22, 2013, 02:26:25 posle podne od strane Natasa »
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Tanja

• 310
    • AstroSensa
« Odgovor #241 poslato: Jun 22, 2013, 02:19:00 posle podne »
Precestim i kompulsivnim pracenjem svega moguceg u astrologiji moze vam se desiti da izmenite mogucu manifestaciju simbola. Koriscenje astrologije samo zbog licnih stvari, bez profesionalnog angazovanja, moze uciniti da vam se nista od obecanog ne desi ili da se desi na nacin na koji to ne zelite...

Astrologija se ne sme koristiti intenzivno i svakodnevno u licne svrhe...

Iako bih mogla da boldujem, pa i da označim jako crvenom bojom ceo post, odvojila sam ono što smatram da bi svako morao u sebi da ponavlja čim krene da "vršlja" po svom natalu ili da otvara kartu pitanja.

I to ne važi samo za astrologiju već za svaki oblik divinacije. Na žalost, ja sam to pravilo izvukla iz ličnog iskustva, nisam ni stigla da negde pročitam, zato sam i odložila pomnije proučavanje astrologije nekoliko godina, dok nisam osetila da sam dovoljno jaka i oduprem se iskušenjima.

Teorijsko pretresanje, razumevanje simbolike i pravilnosti su jedna stvar, pa i potezanje za primerima do kojih dođemo, ali iznova i iznova okretanje vlastitih natala, postavljanje pitanja ili neumereno čest odlazak kod onih koji se divinacijama bave je opasno.
"Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge." M. Selimović

*

Van mreže mina

• 192
« Odgovor #242 poslato: Jun 22, 2013, 02:19:16 posle podne »
Odlican post. Zakljucak svaki obistinjen najnegativnije horarac. Vise ne ciniti to!!! Po istom principu sve sto sam ranije gledala apropo direkcija naravno da nista nije donelo. A zarko se nadala naravno. Zborila o tome kalkulisala ma svasta. I naravno epilog drugaciji.

:applause:

*

Van mreže Cherry

• 258
« Odgovor #243 poslato: Jun 22, 2013, 02:45:03 posle podne »
Pa da, slažem se definitivno. Ne znam dal baš može da pokvari realizacije, ali definitivno prečesto traženje ezoterijskih odgovora (ne samo od astrologa već  ostalih tumača) može da navede osobu da malo izgubi pojam o sebi..

Ne valja ni za nas što ne gledamo, pa slučajno dok radimo nešto drugo pronađemo nešto kod nas ili nama bliskih što nismo ni želeli da znamo..

A ne znam da li sam pominjala primer, nešto mi se čini da jesam..moja drugarica modernista..dugo je sama. Negde prošle godine sam ja počela da koristim profekcije pa sam i njoj pokazala..i bilo je dosta pokazatelja po drugim metodama  za ljubavnu vezu..i tako malo- malo je ona gledala, malo ja.. i ispalo je da bukvalno pratimo svaki korak..pa se to onda prenelo i na realni život, jer bilo gde da treba da ide nekoliko drugarica očekuje bukvalno da se svakog časa nešto desi, pa je pratimo sa gomilom želja da upozna nekog baš tu..i tako prođe godina, ništa baš se nije desilo...preforsiranje u svakom smislu..i ona se preforsirala i okolina iz silne želje da joj se nešto desi u životu..

Ja sebi sad u suštini pratim profekcije i solar..jer nisam još najbolje ukačila šta i kako pokreće planete iz solara..da li profekcijska podela na 13 mesečnih perioda, da li profekciono progresivni asc i planete sa kojima dolazi u dodir.
I pomno pratim sekundarne sada, jer sam pomerila vreme rođenja ranije, pa kako progresivni Mesec dolazi na natalnu Fortunu uskoro, očekujem neki događaj koji će mi pomoći u rektifikaciji. Tako da bar jednom u dve nedelje se setim da pogledam kakvo je stanje, što i mislim da je prečesto u slučaju da se ne gleda taj tehnički deo već da se želi neka stvar pa se gleda kada će da se pojavi.

A što se tiče nekih baš bitnih pitanja tipa da li ću imati neki ok posao, da li ću se udati, da li ću imati dece, ja to ne smem da  postavim..ni sebi a ni ovako nekom drugom tumaču..prosto ne želim baš zbog tog nekog upliva neke energije..možda nekad postavim ako mi bude bitno u tom trenutku..ali ovako da se redovno time bavim ne smem, niti želim.

Obožavam one koji kada me upoznaju i saznaju da se time bavim kažu: Blago tebi ti sve znaš šta će da ti se desi.  :applause:
Jeste nemam druga posla, mislim da ljudi uopšte ne znaju koliko je nekako teško da se sve to poveže...ja sam čak pravila jednu tabelu svojih svih direkcija i tako upisujem u nju i računam dva dana, a na kraju kada treba da skupim to u sintezu tu već odlutam i ne mogu da se usredsredim kao što bih nekom drugom..

I da, nešto sam primetila kako mi je počeo Sa povratak nešto sve što sebi vidim ili najbližoj okolini nekad kreće tako da me plaši..nekad utiče na mene i po par dana, što ranije nije bio slučaj, čini mi se..
Recimo prošle godine deda je zakazao neku operaciju baš na dan mog Sa povratka...i dok taj dan nije prošao i te operacije na kraju nije ni bilo, ja sam bila poprilično anksiozna jer sam očekivala ne znam šta strašno..zato što je baš tog datuma bilo zakazano..
« Poslednja izmena: Jun 22, 2013, 02:53:04 posle podne od strane Cherry »

« Odgovor #244 poslato: Jun 22, 2013, 04:58:52 posle podne »
Iz moje neke prakse odnosno u razgovoru sa drugim ljudima koji se zanimaju za astrologiju obicno to ide ovako. Krenes da se interesujes za astrologiju kada imas neki problem, ne znam jos nikoga ko je krenuo sa tim iz nekog drugog razloga. Obicno bude ili problem u ljubavi , usamljenost, zdravlje. Onda istrazujes malo i sve tako dalje ides upoznajes sebe , upoznajes nacin na koji astrologija funkcionise odnosno sta je astrologija zapravo i onda dodjes do tacke kada krene sve unazad odnosno kada krenes sve manje sebi da gledas a druge sneke stvari krenu da te zanimaju ili krenes time profesionalno da se bavis. Iskreno ja nista duhovno ne vidim u tome da se ona koristi za pridobijanje materijalne dobiti pa ne vidim zasto bi bilo gore ako se ona koristi da bi covek spoznao samog sebe i nasao mozda utehu u tome da neke stvari prosto moraju da se dese. Ja iskreno ne verujem da covek sam sebi moze uciniti nesto lose time sto gleda jer on sam sebu uvek zeli sve najbolje ali moze se vezati previse za neke stvari i onda ziveti po astrologiji a ne realnim zivotom i cekati da se to nesto desi. U tom smislu treba biti obazriv.

*

Van mreže Cherry

• 258
« Odgovor #245 poslato: Jun 22, 2013, 05:33:32 posle podne »
Pa ja nisam krenula zbog tih stvari koje navodiš kao što su ljubav, usamljenost i zdravlje (iako mi život po tim pitanjima nije bio savršeno srećan)..prvo nisam ni verovala u astrologiju generalno..onda se desilo da je moja koleginica sa faksa živela kod neke žene koja je imala knjige onih Amerikanki..pa sam to onda fotokopirala krišom da ova ne vidi da smo joj uzimale knjige i nosile u kopirnicu. Pa sam onda kupila Dupora...i prvo nisam ništa razumela, nisam znala ni jedan simbol za horoskopski znak..ali nešto me je vuklo i umesto da pišem seminarski za faks ja sam provela celu zimu sa tim knjigama..dok nisam uspela da dešifrujem to šta tu piše..a mnogo toga mi uopšte nije uspelo iz prve..trebalo je nekoliko meseci..dok sam pohvatala kockice..

Privlačilo me izgleda to pitanje sudbine oduvek i druga stvar- veoma me zanima kako ljudi funkcionišu, šta ih motiviše u životu..
A iza svega toga sam videla već u startu samo jasan znak za postojanje Boga...ako se ostvaruje to što stoji u toj karti..

Malo mi je i sad problem da kao razumem ovo što Nataša pominje, a ona svakako zna bolje, da postoji i nešto magijsko u ovoj praksi..i nešto što nije od Boga..mislim meni je sva svrha tog astro konsultovanja da neko sazna koji je njegov put, zapravo koja je Božja volja..i da mu pomogneš da to prevazidje, prihvati..a ti si tu samo jedna karika koja zna da čita te simbole..

A negde se desilo da sam brzo posle toga došla i do Frolijeve natalne i ta knjiga je dosta uticala na mene, iako je uopšte nisam skapirala napravi način..pa sam mnoge tradicionalne metode i način razmišljanja koristila a nisam ni znala...tako da mi je kasnije prelaz na TA prošao bezbolno..nije mi poremetio ceo sistem verovanja i prakse..samo sam izbacila transaturne..

« Poslednja izmena: Jun 22, 2013, 05:39:20 posle podne od strane Cherry »

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #246 poslato: Jun 22, 2013, 05:44:27 posle podne »
Krenes da se interesujes za astrologiju kada imas neki problem, ne znam jos nikoga ko je krenuo sa tim iz nekog drugog razloga.

Ja sam krenula sa tim iz drugih razloga. I znam jos par osoba koje se time bave iz "drugih" razloga. Sta mislite koje su razloge imali astrolozi iz vremena kada bez kvadrivijuma nisi mogao da steknes ozbiljnu intelektualnu referencu. Razlozi zbog kojeg astrologija ne moze mehanicki i masovno da se primenjuje objasnjeni su na vise mesta u teoriji divinacije. Cini se da je izlisno ponavljati neke stvari poput Valenosvih uputa na dva mesta u njegovoj Antologiji. Sta covek sebi zeli je irelevantno sve do nivoa postizanja dovoljno visokog misticnog kapaciteta koji je integrisan u sam predmet astrologije kao jedine divinacije koja povezuje elementalne zakonitosti najnizeg nivoa i zakonitosti etericnog nivoa. Taj prelaz, poveznost dve sfere, jesu razlog zbog kojeg covek ne moze ovo primenjivati mehanicki jer astrologija nije fizika. Da su joj zakonitosti elementalne iskljucivo, mogli bi je laboratorisjki proveravati. Astroloski mehanizam nije iskljucivo astroloski, on je i alhemijski i magijski. Taj se mehanizam ostvaruje na dva nacina, simpaticki i telesno. Simpatika podrazumeva da slicno ojacava slicno (similia similibus curantur), ali ne preko fizickih vec panfizickih veza. Sam mehanizam aktivira se mislju, recima, emocionalnim stanjima u kontekstu kontemplacije prema odredjenom obrascu (alhemijskom procesu ili tumacenju slike neba) i na brojne druge nacine koji u ovoj prici nisu relevantni za astrologiju. Magija dodira je niza magija koja podrazumeva imprint informacije sa jednog objekta na drugi preko pomenutog panfizickog (okultnog) mehanizma i ovaj deo, takodje, nije vazan za astrologiju kao takvu, osim za onu koja podrazumeva savet za pravljenje odgovarajuceg magijskog predmeta. Verovati da astrologija nikakve veze nema sa tim moze biti posledica, ili nepoznavanja stvari, ili odbijanja da se istina sagleda u procesu ucenja. Ovo drugo, takodje, po sebi moze biti posledica zavisnosti od divinacija ili posledica pogresne identifikacije sa ovim sto je vrlo cesta stvar u danasnjem omasovljenju astrologije i ostalih vrsta gatanja. Covek je jedino bice na vertikalnoj liniji svih stvorenih bica koje ima moc da premosti svetove, da se bavi magijom. Ibn Arabi o ovome kaze:

"Covek prevazilazi ostale osnovne vrste (andjele srednjih i nizih sfera,pale andjele i elementale) zato sto ga "mese" bozanske dve ruke; odatle je njegova vrsta plemenitija od bilo koje druge koju proizvode elementi bez tog dvostrukog bozanskog dodira jer covek poseduje dostojanstvo nadmocnije  od onog kojeg imaju nebeski andjeli koji nastanjuju sedam nebeskih sfera, proizvedenih od tananih promena elemenata, dok su superiorni andjeli bolji od ljudske vrste jer nisu morali da se poklone pred Adamom..."

Ovako izvucen citat zahteva puno prethodnog pisanja koje se desavalo tu i tamo na mojim stranicama. Vetije Valens u svom maniru upozorava na misticni kapacitet ove rabote, predugacko da ga sada citiram, drugom prilikom cu to uciniti. Sama magija pripada iskljucivo coveku i to ona dobra koja podrazumeva pomeranje u okviru datog, sudbinskog principa koji moze uzeti mnoge razlicite odore u svojoj realizaciji samo na osnovu emocionalne i intelektualne (misaone i verbalne) aktuelizacije magijskih simbola kojima pripadaju i horoskopski faktori. Moderna astrologija je ovog misticnog kapaciteta lisena na svesnom nivou, odnosno, nivou poznavanja i prepoznavanja, iako je njena predmetna osnova posledica najvece visoke crne magije ikada sprovedene. Prosto receno, danas ljudi ne veruju u ovo, ne razumeju ovo, a primenjuju astrologiju i sve tako u uzmaglici ponavljaju kako je ovo nauka i nista vise. I jeste i nije, vise je i manje od nauke onoliko koliko njen predmet preteze iz nivoa fizike ka okulntim nivoima. To je tako i nikako drugacije.Da bi se bio astrolog nije dovoljno prevesti ili prepisati metodoloske upute iz kakvog udzbenika astrologije. Dug je uvod do tog nivoa. Magijski mehanizam ne radi po redovnom principu jer je visok, nematerijalan, prvi, inicijalan i da bi se uhvatio nije dovoljno samo sabrati i pogledati kartu bez da se razume kontekst mehanizma. Tako se radi u modernim, eksperimentalnim naukama, ne i u okultnim. Divinacija ne funkcionise prema principu primene pravila redovno vec povremeno u zavisnosti od intenziteta i kvaliteta neposredne veze tumaca i onog dela predmeta koji ne pripada elementalnom nivou.

« Poslednja izmena: Jun 22, 2013, 05:52:38 posle podne od strane Natasa »

« Odgovor #247 poslato: Jun 22, 2013, 06:37:14 posle podne »

Sta covek sebi zeli je irelevantno sve do nivoa postizanja dovoljno visokog misticnog kapaciteta koji je integrisan u sam predmet astrologije kao jedine divinacije koja povezuje elementalne zakonitosti najnizeg nivoa i zakonitosti etericnog nivoa.

Ako je irelevantno sta covek sam sebi zeli i nema dovoljno misticnog kapaciteta da utice ni na sebe ni na druge kako onda on moze izmeniti simboliku time sto cesto sebi gleda i na taj nacin uticati na to da se nesto iz simbolike ne desi?
Hocu da kazem da mozda jeste lose ako ides kod drugih i pitas a oni imaju taj kapacitet da uticu ali da ako sam sa sobom radis, analiziras i razmisljas ne vidim kako to lose mozes da utices. Prosto mi nije jasno kako mozes sam na sebe lose da utices ako se interesujes za svoju buducnost osim toga da psihicki prolupas jer si uvrteo sebi u glavu da ces lupam se udati za vojno lice u 25. godini pa cekas da ti ta godina dodje i ne izlasi nigde i nista ne radis nego cekas taj dan.

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #248 poslato: Jun 22, 2013, 07:00:23 posle podne »
Evo, da ponovim recenicu iz mog prethodnog posta:

"Sam mehanizam aktivira se mislju, recima, emocionalnim stanjima u kontekstu kontemplacije prema odredjenom obrascu (alhemijskom procesu ili tumacenju slike neba)"

Emocionalno subjektivna i zudnjama i zeljama opterecena kontemplacija u trenutku tumacenja horoskopske karte (kontemplacija prema odredjenom obrascu) moze "skrenuti" manifestaciju simbola ka sumnji, strahu, skepsi i svim onim negativnim osecanjima koja nas prate dok tumacimo kartu, a koja se mogu podvesti pod ciljani simbol i njegov analizirani ciklus. Za pravilo koje kaze da sami sebi ne bi nista astroloski trebalo da radimo ste sigurno culi i procitali ga. Izmena u sustini nije izmena simbolike vec nenamerni izbor jedne manifestacije u okviru datih mogucnosti samog simbola. Bonati dosta tesko govori o ovome, tesko u smislu razumevanja sta znaci "otvaranje neba" ka tumacu. Postoji jos nesto cemu se zakon ne da uhvatiti, a tice se mehanicke primene ovoga, ceste primene ovoga, kada stvari, prosto, izmaknu i ne daju se ostvariti. Kakve tacno ovo drugo veze ima sa tim univerzalnim mehanizmom, niko pouzdano ne zna, ali stvari zaista tako stoje. Slicno iskustvo su dobili i neki lekari homeopate iz SAD-a koji su rekli da sama misao lekara, prvi utisak lekara u procesu procene pacijentovih psiho-fizickih specificnosti, koji navede na prvu mogucu reakciju na izabraniti homeopatski imprint (biljnog, zivotinjskog, mineralnog porekla ili malignog, otpadnog porekla) sadrzan u informciji koju voda zadrzava u unutrasnjosti pilule, zaista dovodi do istovrsnih reakcija na lek. Zbog ovoga su mnoge homeopate pristale na nekakve vezbe "usmeravanja asocijacija" koje po opisu lice na kontemplativne pripreme vode, vazduha, misli i reci o kojima se govori u hermetickim izvorima, a koje prethode procesima poput pripreme remedijale, alhemijske transmutacije ili tumacenja horoskopske karte. Stari Egipcani su, recimo, ovu vrstu pripreme imali pre pocetka tumacenja horoskopa smrti osobe jer su verovali da ce upravo njihova prva asocijacija na fokusirani simbol biti otezavajuca ili olaksavajuca eshatoloska stanica duse. Jedan simbol znaci na stotine mogucih stvari i nas izbor se ne odnosi na negiranje i alternaciju simbola, vec na izbor moguce manifestacije koja pripada tom simbolu. Problem se, zapravo, krije u procesu u kojem svojim emocionalnim stanjem nesvesno biramo jednu od mogucih manifestacija, a to radimo redovno, napeti, srecni ili nesrecni, zudni vise ili manje, uglavnom nezadovoljni. Pravilo objektivnosti pretpostavlja posrednika koji licno nije angazovan prema predmetnom horoskopskom obrascu. Na kraju, da ponovim, ostaje i taj drugi od mnogih primecen problem da mehanicka i cesta upotreba u licne svrhe prosto odlaze i negira ispunjenje zeljenog.

« Odgovor #249 poslato: Jun 22, 2013, 07:22:10 posle podne »
Ok, ja sam mislila da mislima ne moze da utice bilo ko vec da mora imati taj magijski kapacitet. U tom smislu zar na nas isto ne mogu uticati sve one knjige o samoisceljenju, jacini pozitivnih misli i tome slicno? Dosta tradicionalnih astrologa misli da je to glupost a ispada da ipak nije zar ne?

*

Van mreže Cherry

• 258
« Odgovor #250 poslato: Jun 22, 2013, 07:33:59 posle podne »
A misliš magijsko u tom smislu..to mi je jasno..to stoji, uostalom astrologija i nije nauka, već disciplina tog tipa...negde je i religija slična..

Što se tiče tumačenja drugim ljudima, kako onda objasniti netačne prognoze? Ne kažem da ih ti imaš nego ovako uopšteno, znamo svi za takve slučajeve..ako postoji nešto što astrologa navede na neki ispravan zaključak..

Lično mislim da je to ipak to magijsko malo preuveličano, a da se jedino iskustvom i nekim talentom dolazi do intuinitivnog zaključka kako bi se neke stvari mogle odvijati..jer onda bi sve prognoze bile tačne a to ipak nije tako...

Lady,
pa ne znam za te knjige, to ti je u suprotnosti sa astrologijom..

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #251 poslato: Jun 22, 2013, 07:44:00 posle podne »
Koji tradicionalni pisci? Ovi, savremeni? Mi smo ceda nasih doba i toga se tesko mozemo osloboditi. Sam Froli, recimo, pozvao se na povratak tradiciji u celini, a ne samo delimicno u pojedinim njenim delovima. To delimicno podrazumeva mnogo toga, mnogo zaista, izmedjuostalog i tu divinacijsku prethodnicu o kojoj niko ne zeli da prica. Ima tu svega, verujem da smo svi, kao sto Tanja rece, prosli kroz ta iskustva, ali ponajvise sve ovo ima veze sa vremenom u kojem zivimo i cinjenicom da su nam informacije svima danas na izvolte. Ja tako cesto ponavljam kako mi, danas, imamo takvo istorijsko iskustvo i takav pristup znanju da potencijalno jesmo najbolji u svojoj vrsti, ali samo potencijalno jer postoji taj uslov veceg obracanja paznje na integralnost nasledja koje nasiroko serujemo medijskim putem. Jeste, svasta nesto covek procita, shvati u procesu ucenja koji ne ide pravom linijom vec vrluda. Svaki covek ima magijski kapacitet jer pripada vrsti koja je pozicionirana na sredini misticnog kosmosa. To, opet, ima veze sa nama kao izabranom, po liku Tvorca, stvorenom vrstom. Kada te svoje uloge i privilegije nismo svesni, uglavnom brljamo poput carobnjakovog segrta. Sve se ovo svodi samo na to da ljudi danas nemaju do kraja jasnu predstavu o tome sta je astrologija i gde joj je tacno mesto, nemaju cak ni pribliznu predstavu o tome u sta veruje i da li uopste veruje. Ne tako davno jedan takav astrolog je pesnicki zauralo kako van materijalnog i van prirode nicega nema. Taj nivo haoticnosti misljenja je prozivod naseg vremena. Mi smo skloni da se necim bavimo, a da o tome, u sustini, ne znamo mnogo ili da odbijamo nesto na a priori osnovi jer se pokazana prica ne uklapa u nasu motivaciju, racionalizaciju, identifikaciju, veru, sta god i ovo je karakteristika savremenog coveka. Zaista sve varijante u astrologiji danas postoje, od tradicionalista koji veruju da se astrologija moze naucno kodifikovati prema apsolutnim zakonitostima koje ce u svakom trenutku dati proverljive rezultate, preko onih koji veruju da je inspiracija sve sto je potrebno da se bude dobar astrolog, do onih koji veruju u fizicku kauzalnost svega pozivajuci se na Ptolomeja (citaj Aristotela) i to iz konteksta fizickih nivoa univerzuma i savremene nauke, a ne konteksta "primum mobilea" koji savrseno opravdava dvojnost astroloskog predmeta, odnosno, sveprimenljivost mehanizma na svim nivoima stvarnosti. Jos uvek je taj proces obnove tradicije ziv i vrluda.
« Poslednja izmena: Jun 22, 2013, 07:58:38 posle podne od strane Natasa »

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #252 poslato: Jun 22, 2013, 07:53:38 posle podne »

Što se tiče tumačenja drugim ljudima, kako onda objasniti netačne prognoze? Ne kažem da ih ti imaš nego ovako uopšteno, znamo svi za takve slučajeve..ako postoji nešto što astrologa navede na neki ispravan zaključak..

Lično mislim da je to ipak to magijsko malo preuveličano, a da se jedino iskustvom i nekim talentom dolazi do intuinitivnog zaključka kako bi se neke stvari mogle odvijati..jer onda bi sve prognoze bile tačne a to ipak nije tako...

I ovde da ponovim vec receno: "Divinacija ne funkcionise prema principu primene pravila redovno vec povremeno u zavisnosti od intenziteta i kvaliteta neposredne veze tumaca i onog dela predmeta koji ne pripada elementalnom nivou." Ta veza nekada omane i ona ima sve veze sa intuitivnim zakljucivanjem o kojem govoris ili sa talentom ili cime vec. Ko sto neko brze trci na 100 metara, tako neko brze ostvaruje vezu sa tim divinacijskim mehanizmima i kako svaki covek moze da trci, tako moze i da 'komunicira" na divinacijski nacin, ali ne moze jednako cesto i kvalitetno kao neki drugi covek, kao sto ni svi ne mozemo da ostvarimo istu brzinu na 100 metara.

Elementalni nivo je nivo naucne kauzalnosti, divinacijski je panuverzalni, prvi, ono sto Aristotel naziva primum mobileom i sto ne mozemo izolovati kao samostalan i fizickim zakonima merljiv fenomen.

« Odgovor #253 poslato: Jun 22, 2013, 07:55:10 posle podne »
Nisam rekla pisci vec astrolozi :) Da ih sada ne navodim imenom i prezimenom ali bilo je svakojakih komentara kako su te knjige gluposti. U svakom slucaju jasno mi je sta ti mislis i cemu tezis. Ja imam neko svoje misljenje, valjda proizaslo iz onoga sto sam ja dozivela i procitala, vise dozivela jer zivotu prisupam vise iskustveno. Elem, ja ne verujem da mi kao pojedinci svi imamo tako jaku moc da mozemo recima da naskodimo nekome ili suprotno mu poboljsamo zivot odnosno mozda bi i mogli kada bi to zeleli iz petnih zila i pritom ponavljali non stop. Sto se zudnje za necim tice i to je diskutabilno jer eto prema tvojim recima ispada da ne valja nesto mnogo zeleti i za necim mnogo zudeti a postoji i misao " Ako zelis nesto dovoljno jako to ce ti se i desiti". Tako da sta ja znam, nekako je sve to pomesano i moze biti lose ako se negativno pristupa odnosno mislim da pesimisti i negativni ljudi nisu bas najbolji za astrologe, realisti da ali ne mracnjaci jer oni ce u svemu videti lose pa makar to bio i 1 % od celog desavanja.

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #254 poslato: Jun 22, 2013, 08:06:58 posle podne »

Sto se zudnje za necim tice i to je diskutabilno jer eto prema tvojim recima ispada da ne valja nesto mnogo zeleti i za necim mnogo zudeti a postoji i misao " Ako zelis nesto dovoljno jako to ce ti se i desiti". Tako da sta ja znam, nekako je sve to pomesano i moze biti lose ako se negativno pristupa odnosno mislim da pesimisti i negativni ljudi nisu bas najbolji za astrologe, realisti da ali ne mracnjaci jer oni ce u svemu videti lose pa makar to bio i 1 % od celog desavanja.

Ne, ne valja zeleti i tumaciti sebi astrolosku kartu zbog toga jer se na taj nacin aktiviraju mehanizmi o kojima sam govorila. Divinacija funkcionise posredno, ne neposredno, nisu misli i zelje dovoljne. Ponovicu, na dva nacina funkcionise, simpaticki i telesno preko imprinta informacija. Astrologija se bazira na simpatickom principu aktivacije. Dakle, ne zelja kao zelja, misao kao misao, vez zelja i misao u kontekstu divinacijske kontemplacije.