Astrologija odnosa (sinastrijski metod Klaudija Ptolomeja)

• 271 Odgovora
  • 160650 Pregleda
*

Van mreže Nataša

• 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Astrologija odnosa (sinastrijski metod Klaudija Ptolomeja)
« Odgovor #75 poslato: Decembar 01, 2012, 10:52:23 posle podne »
Ne brini nista. Cini se da ni mi nismo mnogo bolji u zakljucivanju. Ona lekar ha. Ajde, moze zbog ugaonog MA i aplikacije MO ka vladaru 6. znaka od asc gde stoji njen vladar, ali moze i on zbog MA na dodekatemoriji asc i veze sa MO (univerzalni vladar tela i mesa). Uz sve, njemu ME iz 6. na uglu. Ladno je i on mogao da bude lekar prema pravilima. Zato i pitah sta radi. Previse MA je ovde.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže zmaj

• 26
« Odgovor #76 poslato: Decembar 01, 2012, 10:57:44 posle podne »
Morala je negde da se dokaze sa ovim suncem u raku koje i nema neke aspekte i da "pokaze svetu ko je ona" a titula dr mocno zvuci.

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #77 poslato: Decembar 01, 2012, 10:59:26 posle podne »
Mozda u nekom svetu. U mom i ne bas. Iskreno ovo kazem. Ja sam solarni tip i zanimanja iz lunarne sfere su mi banalna.

« Odgovor #78 poslato: Decembar 01, 2012, 11:05:33 posle podne »
Sta podrazumevas pod zanimanja iz solarne a sta iz lunarne sfere ?

*

Van mreže Miki

• 587
« Odgovor #79 poslato: Decembar 01, 2012, 11:26:21 posle podne »
Ona reaguje nespontano, ali i neproračunato već otežava svaki situaciju, a on se od majke odvojio sa 15 god, na njegovu sreću

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #80 poslato: Decembar 01, 2012, 11:27:24 posle podne »
Solarna su sva znanja duha (filozofija, teologija, istorija, veci deo drustvenih nauka), a lunarna su sva ona prizemnija, tehnickija, zanatskija, manuelnija...U osnovnoj podeli na solarno i lunarno, solarno je misaono, lunarno je prakticnije ili zemaljskije kod onih zanimanja koja podrazumavju kreativnost na osnovu inspiracije, ali inspiracije zivotnog iskustva, ne teoloske inspiracije jer je MO najblizi zemlji i najtelesniji od svih ontoloskih elemenata, vlada telom, zemljom samom, zemaljskim aferama, zemaljskim potrebama opskrbe, nege, hrane, infrastrukture...U tradiciji lunarno je i emocionalno, ali emocionalno je i iracionalno, veze za dusevniji deo coveka, odvaja od duhovnog...Moderni astrolozi u luni vide visoke inspiracije, tradicija, vrlo niske jer MO generise sve pojedinacne strasti u ukupnosti greha (vezanosti za ovozemaljsko). Postoji i prica o pesnicima kao velikim gresnicima zaljubljenim u zivot i zivotno, u emocije koje se u tradiciji nikako nisu smatrala kvalitetom. Ideja je platonosticka i o ovome se dosta detaljno razmislja u "Umecu umiranja ili umetnosti zivljenja" arhimandrita Rafaela Karelina (procitajte). Sve ono sto savremeni covek smatra suptilnim (umetnost, kreativnost, delo inspirisano strastima i ovozemaljskim iskustvom koje oblikuje licnost) u tradicionalnoj filozofiji je banalno. Ideja je ukorenjena i u astrologiji pa je SO cist duh, misao i zdravi intelekt, a MO je telo, strast, ljubav prema zivotu. Postoji  prica u hermetizmu o prvobitnom razdvajanju edenskog coveka na lunarni i solarni deo gde se lunarni (zenski) zaljubljuje u postojanje prolazeci kroz planetarne sfere i hraneci se strastima koje sublimira prolaskom kroz lunarnu. Rasplinula sam se da bih objasnila kako to apstraktni MO moze biti zemaljskiji od SO. Ovo se danas uopste ne razume kod modernista pa svasta nesto citamo u pravcu kvalitativnog uzdizanja nizih elemenata (vode i zemlje) na nivo visih (vazduh i vatra). Ovo je civilizacijski problem, kvaliteti koje nas opredeljuju ka razumvanju ontoloskih vrednosti. Posledica ovoga je i izvrgavanje istih u sistemu vrednosti savremenog coveka. Vec 4 veka sve se gleda iz naopake perspektive i kada ovo kazes nekome danas naidjes na osudu rigidnosti. Kako ljudima dokazati da je lunarno nize od solarnog. Procitajte pomenutu knjigu. Preterana, potpuno nihilisticka, prezriva prema zivotu i telesnosti, ali esencijalno vrlo cista prica o cistom i integrisanom SO u nama kao mogucnosti koja se stice verom. Naravno, kod hermetista put je nesto drugaciji, ali je polazna ideja ista, platonisticka.

« Odgovor #81 poslato: Decembar 01, 2012, 11:37:32 posle podne »
Aha, hvala.
Izgleda da solarni tipovi itekako mogu da se bave lunarnim zanimanjima i obrnuto? Mislim da je kod mene izrazeniji solarni princip ali zanimanje mi je lunarno, mada jos nisam krenula konkretno da radim ali struka mi je lunarnog tipa.

*

Van mreže zmaj

• 26
« Odgovor #82 poslato: Decembar 01, 2012, 11:41:03 posle podne »
Ona reaguje nespontano, ali i neproračunato već otežava svaki situaciju, a on se od majke odvojio sa 15 god, na njegovu sreću
Ako reaguje ne spontano znaci da ima izrazenu zelju za sticanjem a kuca joj bioloski sat doktor je a mozda je agresivna bas zbog toga sto jos nije kolericno ostvarila svoje ciljeve a ne zeli "nista manje ispod svog dostojanstva"

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #83 poslato: Decembar 01, 2012, 11:46:49 posle podne »
Ne znaci da lunarno zanimanje negira solarno u coveku. Uostalom, vecina zanimanja je lunarna (u dualnoj podeli svega na svetu, u finijoj idemo na planete), zivot je lunaran, sve oko nas je lunarno. Mi ovde govorimo o cistim i najapstraktnijim mogucim konceptima. Solarno se stidljivo pomalja u postojanju kroz zve sto postoji, a sve jeste lunarno pa tako i filozof moze biti banalniji po svojoj sustini od mudrog zemljoradnika. To nema veze, odnosno, ne mora da ima veze. Covekovo konacno odredjenje prema solarnom i lunarnom je vrlo tanana i stidljiva stvar za lako primecivanje. Dakle, ne zakljucujem o kvalitetu ovih principa u coveku prema profesiji, vec profesiju kategorisem prema polaznoj osnovi. Kako je sve na zemlji izbrkano i iskvareno i prepoznavanje solarnog zlata u svemu na svetu je takvo. Medicina je nedvosmisleno lunarna stvar, ako se opredeljujemo za crno-belu (musko-zensku, zemaljsko-nebesku) podelu univerzuma, ali to ne iskljucuje solarno u lekaru jer i lekar je covek kome je blagodat jednaka mogucnost kao i pravovernom monahu.
« Poslednja izmena: Decembar 01, 2012, 11:48:40 posle podne od strane Natasa »

« Odgovor #84 poslato: Decembar 01, 2012, 11:50:19 posle podne »
Kapiram :)

A sta mislis kako bi se lunarni i solarni tip osobe slagali? Meni deluje kao totalni promasaj s obzirom da ih zanimaju sasvim razlicite stvari i verujem da sustinski postoji nerazumevanje.

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #85 poslato: Decembar 01, 2012, 11:51:45 posle podne »
Totalni promasaj, bas tako.

« Odgovor #86 poslato: Decembar 01, 2012, 11:56:33 posle podne »
Moram nauciti da odredim solarni i lunarni tip licnosti. Jel pritom gledas jacinu Sunca po znaku/kuci u odnosu na Mesecevu?

*

Van mreže zmaj

• 26
« Odgovor #87 poslato: Decembar 02, 2012, 12:01:34 pre podne »
u ovim natalima su i retrogradne licne planete  njegova venera on mozda ceka neku svoju pricu ili je mora  dovrsiti na neki nacin

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #88 poslato: Decembar 02, 2012, 09:16:16 pre podne »
Moram nauciti da odredim solarni i lunarni tip licnosti. Jel pritom gledas jacinu Sunca po znaku/kuci u odnosu na Mesecevu?

To, nazalost, nije lako za uciniti jer nigde ne postoje uputstva za tako nesto. Tradicija se nije bavila integralnom licnoscu coveka, tek osnovnim ponasanjem, a moderna astrologija uopste ne poznaje, niti priznaje podelu ove vrste, u smislu u kojem hermetizam prepoznaje dualnost svega pojavnog. Ja sam nesto kao pisala na temu, ali to ni izbliza nije sve sto se na ovu pricu ima reci. Poenta je u prepoznavanju cvrstih, stajacih, sedentarnih faktora i onih promenljivih, nestabilni, a u vezi sa licnim faktorima pa i sire, kroz celu kartu. U tradiciji se zna kakav je ko. SA, SO, uglovi, fiksni znaci, tacka duha, kraljevski znaci i mnogo toga jos, poput odgovarajucih termina, dodekatemorija...jesu najsedentarniji, MA i MO su najpokretniji jer prirodno vladaju promenama, zatim kadencije, fleksibilni znaci, odgovarajuci manji segmenti horoskopa, nekretnice, sve sto se uoci se opredeli prema dulanom i donese se zakljucak na osnovu ukupnog nekog reazultata.

https://www.tradicionalnaastrologija.com/tekstovi/lunarni-i-solarni-tip-licnosti.html
« Poslednja izmena: Januar 03, 2020, 02:53:05 pre podne od strane Natasa »

« Odgovor #89 poslato: Decembar 02, 2012, 11:54:09 pre podne »
Hvala :) , procitacu i ovo.

Negde mi se cini da je vrlo cesto pomesano, odnosno da je retko ko tako izrazeno solarni ili pak lunarni tip u svakom slucaju to je mozda i ok jer se onda mozemo uklopiti sa vecim brojem ljudi.