Cestitam Mina. Gledaj prvi horarac, on je najrelevantniji, ali mozes i drugi ako je vreme izmedju njih dovoljno veliko.
Sto se mog primera tice, Lili ovo pitanje relativno detaljno obradjuje u 37. poglavlju. Obzirom da je karta zbog poslednjeg stepena znaka neradikalna, procenila sam da on meni ne govori celu istinu. Ovo sam mu i rekla i nije me demantovao, zapravo, precutao je i platio jos jedno pitanje.
Pravila su takva da ako je stvar svesno sakrivena od strane pitaca pa je on zaboravio lokaciju, gleda se 2. i 4. kuca i to skupa pa gde zakljucak odvede. Ako blago ne pripada nikome, odnosno, ne zna se pouzdano od koga je, a pitanje je takvo da se pita da li ga uopste ima u zemlji, 4. kuca je relevatna i tu severni cvor i dva benefika daju potvrdan odgovor.
Ukoliko je priroda stvari poznata, odnosno, misli se da se trazi vrlo odredjena vrednost onda se prirodni signifikator uporedjuje sa vladarem 7. u smisli neke veze, preko aspekta ili afiniteta. Ako takva veza postoji, onda ce vladar 7. ucestvovati u ovoj proceni na prvom mestu.
Kako u ovoj slici neba severni cvor stoji u 4. necega tu ima prema Lilijevim pravilima. Takodje, SO, univerzalni signifikator zlata, aplicira ka SA, vladaru 7. u 4. kuci. Zbog ovoga mi se cini da u zemljistu postoji neka starina, neka vrednost, ali to mozda i nije zlato ili ako je zlato nema ga onoliko koliko se ocekuje jer je akcenat na simbolici SA. Njegova pozicija na pocetku znaka, prema Liliju, oznacava da nije duboko zakopano. Sc simbolizuje severo-istok, a vladar 4. MA u Ta ravno zemljiste. Evo sta sam tacno odgovorila coveku:
"Pitanje sam procitala juce, 24.4.2013. u 13.47. u Beogradu. Kako je poslednji stepen znaka na ascendentu pitanje nije radikalno sto znaci da ste, ili nesto sakrili, ili ste vec ovo pitanje nekome postavljali ili ste precutali neku vaznu cinjenicu, svesno ili nesvesno. Kako god, signifikator skrivenog blaga moze biti Sunce, kao univerzani simbol plemenitih metala, ali kako isto vlada znakom na ascendentu, okrecemo se vladaru 4. kuce i 7. i dovodimo ih u vezu sa Suncem i Mesecom. Zemljiste o kojem govorite je vrlo ravno, ali optereceno vodom, nekim izvorom vode, blizinom izvora vode, podvodnom vodom i sl. ili je zatrpano korovom i losom travom i biljem. Deluje kao vrlo zapusteno i slabije pristupacno. Vladar 7. kuce je Saturn koji je ujedno i vladar tacke fortune i kako Sunce njemu aplicira preko opozicije, za mesec dana otprilike, bi nesto zaista i mogli da nadjete, ali se bojim da to nije zlato ili ako je zlato, onda ga ima znatno manje nego sto mislite. Saturn je simbol starina i arheoloskih vrednosti, ne zlata direktno, pa mi se cini da cete nesto naci, ali ne to sto ocekujete ili ne u toj vrednosti. Mesec aplicira ka beneficnom Jupiteru sto je, takodje, znak nekog dobitka, ali ne tako velikog kako vi to prezentujete i verujete jer je Jupiter debilitiran. Zakljucak, nesto cete pronaci, ali se nemojte iznenaditi ako to nije zlato ili uz nesto manje zlata pronadjete nesto od toga i vaznije, neku starinu.
Inace, krajnje neobicna i vrlo upadljiva stvar je da je asc drugog pitanja, koje nikakve veze sa ovim nema, isto bio na 30. Le. Ja sam kartu otvarala tako da nista nije stimovano. Verovatno ovaj stepen nesto znaci u njegovom natalu.