Astrologija odnosa (sinastrijski metod Klaudija Ptolomeja)

• 271 Odgovora
  • 160688 Pregleda
*

Van mreže Cherry

• 258
Re: Astrologija odnosa (sinastrijski metod Klaudija Ptolomeja)
« Odgovor #165 poslato: Februar 18, 2013, 02:22:43 posle podne »
Dakle, poredis kompozit sa kompozitom (svi kompozitni faktori medjusobno), a ne kompozit sa natalnim pozicijama u pojedinacnim natalima.

Zašto se ne poredi kompozit i natal?
Ja u suštini gledam i sam kompozit i poredim ga sa natalom, jer obično postoji neka egzaktna konjunkcija sa bar jednim od natala.

« Odgovor #166 poslato: Februar 18, 2013, 02:31:54 posle podne »
Evo nadjoh za jednog bivseg i mene Mo0So u znaku Asc i nista pametno. Mislim bili smo nesto kratko zajedno i vrlo je bleda uspomena na njega. Mislim moguce je da tako neki faktor spoji ili da bez njega ne moze ni da se stupi u vezu ali eto, nije presudan za kvalitet i trajanje iste.

*

Van mreže Nataša

• 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
« Odgovor #167 poslato: Februar 18, 2013, 02:32:58 posle podne »
Gledaj kako god, sta se nametne. Egzaktne konjunkcije jesu markantne i upadaju u oci i imaju sigurno neko znacenje, ali te konjukcije su najjace u okviru 1 stepena. Uostalom, imamo i dvanaestine koje daju svemu jos jednu dimenziju. Ako nema egzaktne konjunkcije, niti konjunkcije preko znaka, bice preko dvanaestine. Ptolomej lepo rangira jacinu odnosa prema aspektima. Konjunkcije vezu bas kao i trigoni, ali su konjunkcije jace. Sekstili su slabi, kvadrati i opozicije ne valjaju. Na kraju krajeva, svi odnosi su slozeni i mozemo svasta naci kontradiktorno u sinastrijama.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

« Odgovor #168 poslato: Februar 18, 2013, 02:36:06 posle podne »
Da da, ima dosta faktora koje treba uzeti u obzir.

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #169 poslato: Februar 18, 2013, 02:37:17 posle podne »
Dakle, poredis kompozit sa kompozitom (svi kompozitni faktori medjusobno), a ne kompozit sa natalnim pozicijama u pojedinacnim natalima.

Zašto se ne poredi kompozit i natal?
Ja u suštini gledam i sam kompozit i poredim ga sa natalom, jer obično postoji neka egzaktna konjunkcija sa bar jednim od natala.

Zato sto je to slabiji, nizi nivo jer povezuje faktor iz simbolicke projekcije sa faktorom iz realnog vremena i prostora. Takve kontakte ces relativno cesto naci. Uvek suzi analizu na prvu ekskluzivu ako hoces da dodjes do smislenog zakljucka. Sto vise varijabli, vece su sanse da se svi sa svima povezu u stvarnosti, a znamo da tako ne biva. Proveravala sam i te nivoe, desavaju se kontakti, ali prvi nivo bi, prema teoriji, morao biti prisutan u onim odnosima koji su vazni, koji su trajni...

*

Van mreže Cherry

• 258
« Odgovor #170 poslato: Februar 18, 2013, 02:39:24 posle podne »
Da, u vezi sa kompozitom, nekada ako se čak i Sa ili Ma nađu na ascedentu, ne mora da bude loše ukoliko je potencijal VII polja kod jednog ili oba partnera pod simbolikom tih planeta.
Nekako uvek se mora natal imati u vidu..

Što se opozicija tiče, recimo luminara, tu mi se negde čini da one mogu da prođu, (mislim u sinastriji, u kompozitu opozicija je kao konjunkcija), ako postoji neki dodatni faktor stabilnosti, opozicije luminara mogu da čak budu pozitivna stvar. Jer ljude obično privlači baš ono što nemaju, a opet mogu da prepoznaju taj kvalitet kao suprotan (jer nije averzija).

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #171 poslato: Februar 18, 2013, 02:48:28 posle podne »
Da, u vezi sa kompozitom, nekada ako se čak i Sa ili Ma nađu na ascedentu, ne mora da bude loše ukoliko je potencijal VII polja kod jednog ili oba partnera pod simbolikom tih planeta.
Nekako uvek se mora natal imati u vidu..

Što se opozicija tiče, recimo luminara, tu mi se negde čini da one mogu da prođu, (mislim u sinastriji, u kompozitu opozicija je kao konjunkcija), ako postoji neki dodatni faktor stabilnosti, opozicije luminara mogu da čak budu pozitivna stvar. Jer ljude obično privlači baš ono što nemaju, a opet mogu da prepoznaju taj kvalitet kao suprotan (jer nije averzija).

Malefik na asc kompozitne karte uopste ne mora da znaci nista lose jer se kvalitet odnosa ne procenjuje kroz kompozit vec sinastriju. Kompozit sluzi samo da ukaze da li je naki odnos, uslovno da kazem, "sudjen" i realizovan. Ako su MA ili SA istaknuti u kompozitu valja pogledati sta rade u pojedinacnim natalima i samoj sinastriji.

Opozicije benefika i luminara, prema Froliju, nisu lose. Prema Ptolomeju nisu dobre, ali ovaj drugi se nije vodio praksom vec matematikom. Uostalom, cela grcka astrologija je astrologija nadiskustvenog. Problem kod asimilacije ovih principa lezi, po meni, u nerazumevanju sta nas ka nekom odnosu goni i tu stupa na scenu, tradicionalno potpuno nepitka, prica o psihologiji i nasim musko/zenskim delovima. Ipak, ako citamo hermeticke tekstove, ne iskljucivo astroloske, shvaticemo da ta "moderna" psihologija uopste nije tako moderna i da neki bazicni pojmovi, poput Jungove anime i animusa, jesu hermeticki postulati o raspolucenju bica u dualnoj manifestaciji. Ima necega u tome da se zaljubljujemo u svoju izgubljenu (potisnutu, pasivnu) polutku.

*

Van mreže Miki

• 587
« Odgovor #172 poslato: Februar 18, 2013, 04:30:43 posle podne »

Nije nužno to morao biti razvod. Saturn u VII se ispoljio kroz starijeg muža.
Dobro postavljen SA u 7p. ne daje razvode već čvrste i duge brakove/veze. Banalnost moderne astrologije je  poistovetiti malefičnost panete sa svim njenim postavkama. Daće on i razvod ako je u , al recimo u raku, preigniran(mada bi tako pre sprečio brak) i sl.

Imam primer Sa u Blizancima u VII, koji je u trigonu sa vladarima I i VII, brak došao regularno, kao i razvod. Nije Sa ništa očuvao.

Dobra postavka Saturna ne može biti kad je na čvorovima, to što je aspektovan trigonima opisaće druge stvari.

*

Van mreže mina

• 192
« Odgovor #173 poslato: Februar 18, 2013, 06:08:45 posle podne »
Ako gledam kompozit preko astrodiensta sa izvesnom osobom imam So/Ve opozicija odnosno konjukcija sa razlikom od 14' sto bi bila Cazimi Ve, desava sa na osi Vaga/Ovan, stepen i po od Asc/Desc u 12/6 ...ali naravno sto devojci srecu kvari, 90 Mo, vladar MC-a u 10...i ja to prevodim kao ma sve lepo i krasno...ali covek nece obaveze jer ja imam dete...idila...a on momce mlado (ne bas ali ...ipak je mladji)...i sinastrija nije losa osim sto je njegov Sa ni manje ni vise nego u mom 7p, i udara na moj Mo/Ju...dovoljno da me otrezni...:(

i kad gledam dvanaestine njegov Asc dvanaestine u Strelcu gde sam ja dupla jel'te plus opozicija na moj Mo/Ju, njegova dvanaestina So u Aq nedaleko od moje Ve, dvanaestine njegove Fortune na kraju Ge, sa mojim Mo/Ju, dvanaestina Ve njegove 180 moj Mars, a Marsa trigon moja Ve..dvanaestina moje Fortune na njegovom Desc, dvanaestina  mog Asc na njegovoj dvanaestini Sa - savrsenstvo bez mane :thumbsdown:

uglavnom sinastrijski bi i bez dvanaestina imali OK al' nece pa nece...odnosno sto bi vi rekli nije ciklus meni/njemu nebitno...u prostoru i vremenu za bilo kakvu vezu, a kamoli ozbiljnost na temu zajednickog zivota...

tako da i kad sve 'stima' ima opet nesto da ne stima :(

*

Van mreže Cherry

• 258
« Odgovor #174 poslato: Februar 18, 2013, 06:16:09 posle podne »
Pa da, analiza sinastrije bez ikakvog prethodnog konteksta kako ta dva natala stoje generalno, a i u vremenu po pitanju sedmog polja je često uzaludan posao.

Doduše u sinastriji sam taj aspekt Sa na Mo, odgovara toj priči "neće obaveze"..

*

Van mreže Abyss

• 33
    • Abyss
« Odgovor #175 poslato: Februar 18, 2013, 06:41:09 posle podne »
Nisam siguran koliko u kompozitima treba razmatrati kazimi i spaljenost/USB. Ipak je kompozit nepostojeća situacija na nebu, pa time izostaju i propratni astronomski efekti (kao što je spaljenost npr)

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #176 poslato: Februar 18, 2013, 07:17:00 posle podne »
Nista osim proste veze osnovnih faktora. Nema kvalifikacija ni po jednom osnovu. To se ostavlja za natal.

*

Van mreže mina

• 192
« Odgovor #177 poslato: Februar 18, 2013, 07:38:57 posle podne »
Pa da, analiza sinastrije bez ikakvog prethodnog konteksta kako ta dva natala stoje generalno, a i u vremenu po pitanju sedmog polja je često uzaludan posao.

Doduše u sinastriji sam taj aspekt Sa na Mo, odgovara toj priči "neće obaveze"..

Ma ovde ima povezanosti i 7p, njegov vladar 7p JuR u Strelcu gde je meni i Asc i Sunce i moj vladar 7p MeR, on stelijum u Lavu super sa mojim Strelac/Blizanac kombinacijom se sve svetlima trigoni...i opet nista...nece pa nece...

*

Van mreže Cherry

• 258
« Odgovor #178 poslato: Februar 18, 2013, 07:47:52 posle podne »
Kažem ti ja samo i to Sa na Mo, Ve ili sa njima u aspektu pa može da pokvari stvari.

Jedan moj je imao i takve neke progresije i direkcije za zaljubljivanje pa nikako da se izjasni da hoće. Uz to i na dan kada me je upoznao kompozit tog dana i njegovog natala imao je So/Ve u Vagi. Pa ništa, dakle na svaki tvoj primer mogu da ti nađem gori. :) Nekad jednostavno nije suđeno i to je to. Nema šta previše da se analizira zašto nije moglo da uspe.

Negde zaista mislim da sve te sinastrije ne treba gledati niti sa njima lupati glavu, sve dok ne prođe nekoliko meseci od veze. Ili kada postoji neka situacija koja dugo traje u smislu stalno raskidi i mirenja, negativna energija, pa da bi se našao uzrok tome.

Najbolje je u toj početnoj fazi konsultovati horarne karte za početak i stabilizaciju veze.

p.s. ne znam na koga misliš da li na ovog poslednjeg ili ovog pre nove godine, ali se sećam da u oba slučaja horarne karte nisu davale pozitivan odgovor, i to veoma jasno.
« Poslednja izmena: Februar 18, 2013, 07:53:48 posle podne od strane Cherry »

*

Van mreže mina

• 192
« Odgovor #179 poslato: Februar 18, 2013, 07:58:24 posle podne »
Ma da, da je natalno dobro, bili bi davno svi zaljubljeni u mene idila...posto nije...svaka prica je vec osudjena na propast :(...

Tacno sto kazes Cherry horarac...koji se btw i ostvario :(

od pre NG...na njega mislim...

ma kod mene nijedan horarac nije bio dobar ali po default-u, ili je Mo bio u PH, ili 12, 6, 8 polje, ili nema povezanosti signifikatora, ma nista i sama znas...

(sad cekamo Ultijevih 8 necega...evo proslo 1...znas kako ono brojimo unazad :)) :)) :))

ajd cekam neka bolja vremena  :king:

Ma kad nesto ide po loju, uvek ima simbolike zasto i kako, ako ne ide...opet cemo naci zasto ne ide...u zagradi kad je sve kako treba zvezde nas i obasjaju, kad ne valja :hookah:
« Poslednja izmena: Februar 18, 2013, 07:59:55 posle podne od strane mina »