Ptolomej "pravoj" braci daje 2. znak od 10. odnosno, VE i MO, ne polubraci jer majka radja, iznosi decu na svet. Njegova logika je indirektna i verovatno ima veze sa cinjenicom da se JU raduje u 11. kuci, a to je univerzalni signifikator plodnosti. Ne mora on na ovaj nacin razmisljati, ali se JU uklapa u tu cinjenicu. Iz 11. je izvedena i logika 2. znak od VE, odnosno, MO. "Prava braca" (zavisi od prevoda zaista) su prava braca, rodjena braca i sestre, ne polubraca. Nema ni logike da prvo i jedino obradjuje polubracu, a da bracu i po ocu i majci ne pominje.
Nisam ja u ovom slucaju koristila Ptolomeja, vec Doroteja. Kopiracu svoj odgovor ovoj zeni jer se iz njega vide ta kratka, efikasna pravila:
"Sto se brata tice, ovog polubrata, nazalost, ne vidim da ce biti bliski. Nece biti u neprijateljskom odnosu, vec nekako nece biti u odnosu uopste, barem ne intenzivnom. Ne vidi se Mars, signifikator brata, sa Venerom, njegovim signifikatorom. U susednim su znacima sto znaci da se ne vide bukvalno. Dakle, mislim da nece biti u bliskom odnosu i da ce se retko vidjati. Rodjenu bracu i sestre, takodje, ne vidim jer su vladari tripliciteta Marsa u znaku iza ascendenta, neplodnom znaku i losoj kuci. Takodje, nema planeta izmedju asc i donjeg meridijana. Jedno od starih pravila kaze da to znaci da nece biti rodjenih od majke posle nosioca natala..."
Dorotej za bracu i sestre gleda uobicajeno cestu 3. kucu, ali za stariju bracu SO i SA, srednju JU i MA, ME za mladju bracu, s tim sto je MA prvi univerzalni simbol muskih srodnika iste generacijske linije (pobocne linije) pa se MA uz 3. kucu prvo gleda za bracu, preko vladara tripliciteta znaka u koji pada. Za sestre MO je starija, VE je mladja. Kod ovog malenog iz mog primera, MA je u Ge, Dorotej upucuje na prva dva vladara tripliciteta, a to su ovde SA i ME. U neplodnom su znaku, odmah iza asc, ne vide ga. Ima Dorotej mnogo pravila, jedno od njih je da ako su vladari iznad horizonta, broj znakova izmedju njih, odnosno, prvog vladara tripliciteta i asc je broj onih koji ce biti rodjeni posle natusa. Ovde je SA prvi vladar tripliciteta MA i u znaku je do asc sto znaci da niko nece biti rodjen posle njega. Jos jedno pravilo kaze da se pogleda od asc do ic, da li ima planete u tom mundanom sketoru ili nema. U ovom slucaju nema. Ovaj maleni ima velikog brata po ocu koji je mnogo stariji od majke i ima brak iza sebe. MA je univerzalni signifikator brace i vladar 3. i u fleksibilnom je znaku, a ovaj kvalitet moze asocirati na neodredjenost neke vrste, mesavinu, polustvar ili situaciju, prelaz...On je stariji brat, a starija braca su SO, a SO kao ni MA ne vidi VE sto znaci da nekog bliskog odnosa sa tim bratom u zivotu nece biti.