Astroloski pokazatelji fizickog izgleda i specificnosti

• 118 Odgovora
  • 105882 Pregleda
*

Van mreže Cherry

• 258
Re: Astroloski pokazatelji fizickog izgleda i specificnosti
« Odgovor #75 poslato: Februar 16, 2013, 12:46:42 posle podne »
A da li je uopšte moguće, ako nismo nekog videli, naravno, odrediti da li će se ugaona planeta i/ili planeta u vezi sa Asc (ne mora biti Ve, koja god), odraziti na izgled ili na karakter ili već nešto treće?

*

Van mreže Nataša

• 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
« Odgovor #76 poslato: Februar 16, 2013, 01:04:21 posle podne »
Ne sa sigurnoscu jer danas lepotu percipiramo ekskluzivno kroz vizuelne karakteristike lica i tela. U antickoj Grckoj stvar je bila slozenija pa je lepota imala veze sa apstraktnom simetrijom koja dovodi u sklad unutrasnji i fizicki nivo bica. Taj sklad se, pre svega, odnosio na to da se licnost dobro nosi, temeprament koji je urodjen, a ne da se bude te i te visine, sa tolikim grudima, strukom i infantilnim licem. Grcka prva rec koja je koriscena za lepotu etimoloski je imala veze sa skladom i vremenom. Biti u saglasnosti sa vremenom (okolnostima, cinjenicama) je bio osnovni preduslov lepote. To je znacilo da je lepa ona devojka koja zivi svoju vremenicnost devojke i ne pokusava da bude neko drugi i ona zena koja svoje zrele godine zivi u skladu sa tom cinjenicom, bez da pokusava da bude nesto vise ili manje mladja. Danas, ono sto nam se prezentuje kao standard objektivne lepote (androgenost fizionimije, sesnaestogodisnje devojcice u kostimima zrelih zena i sl.) ni pod razno nisu mogli da prodju estetiku antike. Kako se ti standardi menjaju, i VE koja je mozda nekada i radila ovu stvar, danas vise nema smisla jer se savremenost odrekla simetrije i sklada. Neki kazu da iza ovog stoje vrlo sveni, ekonomski, racionalni razlozi, ali to je sasvim druga i duga kulturoloska prica. Dakle, ne, necemo moci uvek pouzdano da dodjemo do zakljucka da je VE na asc lepa osoba, a SA ruzna, moze sasvim suprotno da se pokaze jer je nasa percepcija lepote danas prilicno ogranicena na vizuelno. Nekada se ta vizuelnost dovodila u vezu sa ontoloskim principom pa je renesansna zena bila lepa samo ako je ima 15+kilograma vise u odnosu na savremeni standard i to u vrlo odredjenim delovima tela koji se tradicionalno vezuju sa VE. Dubina ovog koncepta daleko je veca od pukih seksualnih asocijacija sa kojima, u sustini, nema mnogo veze. Prosto, ontoloski princip u manifestaciji na ispravan nacin daje lepotu. I to vazi sa sve planete. Ispravna VE mnozi okrugle oblike (Pitagorejci su ovo do perverzija razvijali kroz koncept svoje misticne matematike), MA mnozi ostre i definisanije itd. Sa lepotom u danasnjem smislu reci, to nikakve veze nema pa je sve moguce sa VE na uglu, u vezi sa asc. I da je osoba lepa ili cak i ruznjikava, ali lepa kroz svoju prirodu, narav ili okolnosti koje je u zivotu prate. Ovo bi bilo najjednostavnije objasnjenje. Ipak, ovo vazi za natalnu astrologiju. Ako je horarno pitanje koncipirano u pravcu odgovora da li je neko lep, privlacan (onako kako mi to danas percipiramo), onda ce VE u vezi sa asc dati prozitivan odgovor jer je i horarna astrolgija vrlo subjektivno odredjena prema pitanju i motivu onoga ko pitanje postavlja.
« Poslednja izmena: Februar 16, 2013, 01:07:11 posle podne od strane Natasa »
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Cherry

• 258
« Odgovor #77 poslato: Februar 16, 2013, 01:17:16 posle podne »
Da, razumem..ipak danas, sa tačke osoba koje se ne razumeju u astrologiju previše, velika je razlika u tome biti fizički lep (sa varijacijama- ili simetrija u licu ili obline ili i jedno i drugo) ili biti blage naravi ili prolaziti lagodno kroz život. Može se mnogo pogrešiti u proceni sa njihove tačke, mislim mi znamo da je sve to ista stvar, da je sve to Venera..
Čak manje mislim da će se pogrešiti ako se punijoj ženi kaže da ima karakteristike Ve koje se obično ispoljavaju kroz fizičku lepotu ili privlačnost. Mnogo ljudi još uvek višak kilograma doživljava kao i ranije i ne smatra ga nepoželjnim.

Ali već neće razumeti ako im se kaže: imate karakteristike Ve, ili ste lepi, ili idete lagodno kroz život, ili ste blage naravi :)
Zato je negde šteta što to ne može da se razluči jasno..
Mada verovatno kada se sklopi cela slika, nekako i može..

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #78 poslato: Februar 16, 2013, 01:20:58 posle podne »
Postoje ta neka pravla koje su ovde izneta. Ako se ponavljaju verovatnoca da se pogresi u proceni je manja. I generalno, problem sa astrologijom je sto mi baratamo sa vrlo osnovnom simbolikom koju je najcesce nemoguce prevesti u jednu konkretnu zivotnu manifestaciju. Zato je razgovor sa klijentom od esencijalne vaznosti jer taj razgovor usmerava simboliku jedne horoskopske slike konkretnije.

*

Van mreže Tanja

• 310
    • AstroSensa
« Odgovor #79 poslato: Februar 16, 2013, 01:38:58 posle podne »
Ovo za piomanje lepote ili njenog odsustva prema planetama na uglovima zaista se ne može tretirati kao pravilo u čisto fizičkom smislu.

Npr. imala sam pred sobom natal devojke sa MA u Li na Asc-u. To bi prema nekom pravilu dalo ružnoću jer malefici "nagrđuju" lice ili telo natusa, a ovde je čak bio jedan u izgonu. Međutim, kada sam devojku uživo videla prvi utisak je bio: "kako je slatka". Dakle, nema nikavih "anomalija", čak vrlo pravilne crte lica, i to onako okruglastih linija, okruženo bujnom kosom u krupnijim loknama. Što se tiče tela, ni mršava, ni debela, onako usklađena, ali opet sa nekom okruglastom linijom iako nije preterano naglašenih oblina, visine koja više naginje na nisko nego na visoko. Jednom rečju bolje bi je opisala Li i VE nego taj MA. Ali, imala je nešto u pogledu, oštro, prodorno, odlučno pa čak i nekako ratoborno. Kada te gleda kao da te skenira što je u stanju da celokupan fizički izgled zaseni.
« Poslednja izmena: Februar 16, 2013, 01:42:27 posle podne od strane Tanja »
"Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge." M. Selimović

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #80 poslato: Februar 16, 2013, 01:42:57 posle podne »
Veza MA i VE o kojoj govorim za simetriju. MA u VE znaku na asc.

*

Van mreže Cor scorpii

• 244
  • ARS LONGA VITA BREVIS
« Odgovor #81 poslato: Februar 16, 2013, 01:44:36 posle podne »
Veoma je cest slucaj lijepih ljudi kod kojih je vladar 7. u 1. ili obrnuto, bez obzira o kome se planetu radi.
https://klasicnaastrologija.wordpress.com/
https://7heavenastrology.wordpress.com/
Psalm 14:1  The fool hath said in his heart, there is no God.
Proverbs 9:10 The fear of the LORD is the beginning of wisdom

*

Van mreže Tanja

• 310
    • AstroSensa
« Odgovor #82 poslato: Februar 16, 2013, 01:48:28 posle podne »
Moguće, ali opet i ne mora biti fizička lepota u pravom smislu reči, već nešto što je privlačno drugim ljudima tako da oni to doživljavaju kao lepo onako na blic.

Ipak u ovom slučaju koji sam navela taj MA jeste izbijao iz nje i na neki posredan način učestvovao u fizičkom opisu iako nije bio deo njega.
« Poslednja izmena: Februar 16, 2013, 01:51:49 posle podne od strane Tanja »
"Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge." M. Selimović

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #83 poslato: Februar 16, 2013, 01:50:13 posle podne »
Lepota je u ocima posmatraca.

*

Van mreže Tanja

• 310
    • AstroSensa
« Odgovor #84 poslato: Februar 16, 2013, 01:57:55 posle podne »
Upravo to, i u doživljaju. Zato ne možemo pouzdano da kažemo za nekog da je lep ili ružan samo na osnovu natalne slike. Možemo samo da predvidimo kao mogućnost da se recimo VE, pa i JU i ME na Asc-u odrazi kroz čisto fizičku lepotu, ali isto tako to se može prikazati i kroz lepe manire, seksipil, šarm, neki faktor X itd...

*

Van mreže Cor scorpii

• 244
  • ARS LONGA VITA BREVIS
« Odgovor #85 poslato: Februar 16, 2013, 02:40:22 posle podne »
Lepota je u ocima posmatraca.

Ne znam koliko ta pomalo izandjala fraza moze opravdati slucajeve kod kojih se svako normalan slaze da je ljepota definitivno prisutna.

Drugim rijecima, ne vidim ko bi to mogao osporiti da je Monika lijepa. Jasno da ne mora svakom biti i privlacna,ali to je vec sasvim drugi par cipela.

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #86 poslato: Februar 16, 2013, 02:47:26 posle podne »
Jeste, kao i u slucaju Karleuse. Moj komsija rece da je najlepse bice koje je video dok meni, ne samo da nije lepa, vec je i esencijalno ruzna. Ne znam sta bi rekao za Belucijevu, ali me ne bi iznenadilo da ravnodusno slegne ramenima. Davno, secam se, jedan covek rece za Monroovu da je bila "kanta".

*

Van mreže Cherry

• 258
« Odgovor #87 poslato: Februar 16, 2013, 02:53:05 posle podne »
Pa dobro, ali to više govori o komšiji, nego o Karleuši, realno.

Treba pogledati njegove ženske signifikatore, i signifikatore uma ahaha

Meni recimo nisu privlačni muškarci sa onako lepim crtama lica, ali neću naravno reći za nekog ko poseduje takve kvalitete da je ružan, već samo da to nije moj izbor, nije mi privlačno.

*

Van mreže Cor scorpii

• 244
  • ARS LONGA VITA BREVIS
« Odgovor #88 poslato: Februar 16, 2013, 02:55:54 posle podne »
Karleusa...tome komsiji bas i nije dobro  :D
Mislim uostalom i da brka pojmove estetskog dozivljaja ljepote i ciste fizicke privlacnosti.

*

Van mreže Ile

• 313
    • Beyond The Heaven
« Odgovor #89 poslato: Februar 16, 2013, 02:58:02 posle podne »
Jedan moj veoma postovan profesor na akademiji je rekao jednom studentu koji je pricao kako su to pank grupe izvrsne i kako mnogo ljudi vole tu muziku i da je to dovoljan dokaz da oni vrede, ovaj mu odgovorio kratko i jasno: "Tu ne pricamo o ukusima".
Meni na primer, Monroe nije privlacna, ali da je lepa jest lepa i to je fakt koji bi niko razuman ne bi osporio. Privlacnost je jedna stvar i to je individualno, dok Lepota je univerzalni segment, koji, neko ga vidi a neko ne vidi. Mnogo ljudi nemaju dovoljan recnik izrazaja, pa umesto "ne prvlaci me" oni kaze "ne svidja mi se", ili "nije lepa". Ljudi su plitki, osobeno za Estetiku. A Estetika je vec druga tematika koja jest kompleksna, kao i sami ljudi. U samoj toj grani postoji problem izdvajanja Ukusa od Vrednosti, kao sto rekoh, tematika kompleksna sama po sebi. Znam to jer sam pisao esej o muzickoj estetici dok sam studirao. Problemska problematika, sto bi rekao moj prijatelj.