Nije dovoljno da si po formi u TA pa da se od demona spases jer, ajde da se ne lazemo, u sta danas veruju svi ti koji se kao tradicionalisti predstavljaju? Pouzdano cu da ti kazem da ne veruju ni u sta, a tek u demone, u Boga, u Boga Logosa, Dusu Sveta, Enoha ili Stari Zavet...Veze o tome nemaju i veruju da astrologija sa tim, takodje, veze nema, da je to neka objektivna paradigma koja se moze ukrotiti i kroz uvek primenjivi zakon od svakoga nauciti. Preskocili su sve kako i prilici savremnom coveku i sada govore da smo zgubidani, ludaci, da se tripujemo...Devojke gataju, momci im se nabacuju tako sto veruju da neke mudracke tajne zaboravljenih tehnika njima otkrivaju, a istina je da nemaju pojma. Kako se ja branim od losih dajmona (da upotrebim starogrcki izraz) nije za javnost. Pominjao je Bonati izvesne kontemplativne preduvertire svakom tumacenju, dao uputstva kada u Nebo treba, a kada ne, gledati. Kornelije Agripa je neke stvari i precizirao, na koji nacin, sa cime, kada. Mnogo od ovoga zadrzano je kod sufista, muslimana neoplatonista, nekih stvari ima prepoznajem i u ponasanjima monaha u molitvi, ali to je tek delic. To sto bi ti zeleo da cujes, necu sigurno javno reci. Dovoljno je procitati Agripu, Ibn Arabija i Bonatija. Dva hriscanina i jedan musliman o istim stvarima govore. Nista ovo sto danas sa astrologijom radimo ne valja, ni ovo kako se javno prepisujemo ovde, prezentujemo tehnike, nista to ne valja jer se toga docepao bukvalno svako ko je dokon i dovoljno pismen i prilicno sam i sama doprinela istom, ali drugaciji nacin nisam nasla jer da sam mogla ja bih ko Hipatija, 15 ucenika pod trem i vinovu lozu uz astrolab i vizuelnu prezentaciju. Danas se informacije ne mogu sakriti. Dakle, nikako nije dovoljno da si prema metodama koje primenjujes u TA, potrebno je da zaista i verujes u neke stvari, u Boga pre svega, makar i ovog Platonovog, a mi danas imamo posla sa ljudima koji zaista veruju da astrologija tako u nekom racionalnom limbu pouzdano egzistira i da nema mnogo veze sa ljudskim duhom, a upravo je covek taj koji je ozivljava i kvalifikuje. Bez coveka nema astrologije. Nisu zvezde izvan nas, vec u nama, a mi smo srediste Kosmosa, oko nas se velika bitka bije u kontinuitetu. Imamo i neke zapadnjake koji bi da sajentifikuju sve ovo, definisu metode prema sopstvenom imeprativu i gledanju, stave iznad te misticne inspiracije. U to ime i folklor im je u skladu, otvaraju skole za diplomirane hermetiste (po toj logici i diplomiran hriscanin mozes postati), krive kape, plavi ogrtaci, ko iz Harija Potera da su izasli i jos sire ova znanja sve preteci prstom kako treba, a kako ne, pa sve to zacine sa transsaturnima...Dakle, ne, nikako nije dovoljno da sa 7 planeta samo radis uz osnovne predmetne postavke helenske astrologije. Potrebno je nesto vise, ne samo znati, vec i primenjivati, a sto se primene tice, rekoh gde se sta nalazi i svako prema sebi neka nadje i obrazac uvodjenja u tumacenje neponovljive prirode jednog vremenskog trenutka koji je samo delic ukupnog vremenskog kontinuuma. Zvezde su tu da budu vesnici, pripovedaci vremena, a to astrologija, upravo, i radi. Tumaci prirodu vremena u prostoru. Nista vise, ne tumaci coveka, situaciju, entitet neke vrste, vec prirodu vremenskog trenutka koji se dalje primenjuje na predmet analize. Covek nije horoskop, niti horoskop po sebi opisuje coveka. Opis coveka je derivacija prvog predmeta horoskopske analize, a to je vremenski trenutak. Horoskop je svedocanstvo jednog vremena, a predikcije svedocanstvo vremena u kontinuitetu. Determinizam je samo to, definisana priroda vremenskog trenutka koju nazivamo sudbinom, a nase prepoznavanje toga je izvor slobodne volje, inicijacija slobodne volje koja se manifestuje kroz, cesce nesvesni, redje svesni izbor konkretne manifestacije jednog simbola. Astrolozi imaju priliku da pomognu u tome, ali najcesce zabrljaju jer ne razumeju ovo, a ne razumeju jer ne veruju. Svojevrsan apsurd se danas desava astrolozima, a to je da su, u sustini, ateisti. Dobro, neki od njiih i neki su prilicno velika imena u ovom poslu. Vecina je potpuno neodredjena, bez stava, kada ih pitas odgovore ti kako nemas praksu jer da je imas ne bi filozofirala nasiroko. Tako neke snelnokle duhovne, takav utisak na mene ostavljaju. Ne valja to nista. Bilo je crnomagijasa uvek, i u tim davnim vremenima. Neki medju njima su ocigledni po svjoj formi i ritualima koje primenjuju, drugi su slatkog lica, deklarisani hermetisti, pozivaju se na alhemijske stepene od inicijacije, preko druga dva (pisano u mojim tekstovima)...Prepoznaces ih po tome sto glorifikuju ritual i formu procesa u koji veruju i znanje, znanje iznad svega. Ti su opasni jer su skloni magijaskoj sublimaciji sfera kroz svoje rituale. Slicno, ali daleko rogobatnije i ociglednije su teozofi ucinili, njih je lakse prozreti, ove teze jer se pozivaju na tradiciju. Ima jos nesto, stali su u helenizmu, nisu presli granicu neoplatonizma, monoteistickog njegovog pravca i ne pozivaju se na stepene savladavanja vrlina. U to ne veruju, veruju u svoje mane i grehove i pricaju kako je samo proces dovoljan da se Zemlja sa Nebom spoji i oni oboze. O tim ritualim, takodje, necu javno, nista jestivo i primenjivo iz ove price javno necu iznositi. I uvek su blagi i nasmejani i veruju da su izabrani, ego im je nezasit. Skloni su i da ulaze u neke pseudohermeticke savremene organizacije. Mnogi medju njima namerno ili slucajno brljaju po nekim stvarima, izvitoperuju ih, ali to niko ne prepoznaje jer niko nista ni ne zna. To sto oni precicom veruju da mogu da postignu na mojoj slici oznaceno je recju Mens na vrhu hijerarhije. Ne ide to tako kako su zamislili. Nista bez odricanja i savladavanja grehova, borbe sa sobom, odricanja od sebe...I mnogo vole da pricaju o ljubavi. Neverovatno mnogo. Ljubav u hermetizmu, platonizmu i potom neoplatonizmu, sta je to da ih pitas, e tu ce se izdati.