O bojama i ukusima neba

• 179 Odgovora
  • 100501 Pregleda
*

Van mreže boki

• 64
Re: O bojama i ukusima neba
« Odgovor #105 poslato: Oktobar 24, 2013, 11:54:04 pre podne »
Na pravom ste putu.
Jedina nedoumica je kada su andjeli sa velikim A a kada nisu, i kada se zovu demoni.

Niko u Pravoslavlju ne spori da Andjeli dolaze na zemlju, sta vise govore da su andjeli tu, poucavaju ljude, stite ih kao cuvari, na svakoj liturgiji cujem posalji nam andjela cuvara u molitvi itd...

Problem jeste sto su ovi pali andjeli svi luciferovi, da se Bog njih odrekao, a koji znaju uvijek i samo poluistine i koji namjerno ljudima prenose poluznanje, time sve srozavaju, i tjeraju takavim poluznanjima covjeka koji primjenjuje isto u grijeh. Jer od bica tako cistog kao Andjeo, ako se odrekne od Boga, mora sve biti prije ili kasnije laž, i da nema tog covjeka koji ce uspjeti da isfiltrira ako se drzi lazi po sebi, ne slusa Zakon, u ovom slucaju navodno vrača..itd..

Tek crtica u kom pravcu da gledate. Naravno ako niste Pravoslavci niko vas ne obavezuje, nego govorim kako se tumaci po Crkvi.

*

Van mreže Nataša

• 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
« Odgovor #106 poslato: Oktobar 24, 2013, 11:57:46 pre podne »
Da, poluistine mi tumacimo prema kosmoloskom i onom iznad, ali mene nesto drugo interesuje. To u vezi sa hijerahijom njihovom, imas li nesto o tome. Ne moras sada, ako nadjes, kada nadjes...Imam ja nekoliko katolickih verzija iz srednjeg veka, ali me pravoslavna interesuje ako uopste takve zvanicne ima. Ako bi to mogao da mi nadjes.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže boki

• 64
« Odgovor #107 poslato: Oktobar 24, 2013, 12:01:20 posle podne »
Nesto drugo citam, potrazicu i to, pa ako naletim, naletio sam...

Evo i iz Novog Zavjeta, nije samo u Starom pominjano:

U Novom Zavetu vidimo isti takav nepomirljiv odnos prema svim vrstama čarobnjaštva, kao i u Starom Zavetu i istu takvu stalnu pobedu sila Božijih u sukobu sa čarobnjaštvom. Tako apostol Pavle izgoni duha pogađačkog iz služavke koja je prorekla budućnost (D. ap. 16,18), iako je ona, reklo bi se, objavljivala istinu, idući za apostolima i govoreći da su oni sluge Boga svevišnjega, koji nam javljaju put spasenja. Ali apostol nije želeo ni istinu iz nečistih usta demonskih, dajući samim tim primer odnosa prema demonima, koji ponekad čak i objavljuju istinu. Jer iza toga stoji samo jedna želja - da uvuku u opštenje čoveka kako bi zadobili njegovo poverenje, a zatim ga pogubili.

Isti apostol Pavle kažnjava slepilom Elimu - vračara koji se suprotstavljao jevanđeljskoj propovedi i koji se trudio da odvrati ljude od istinite vere (D. ap. 13,8-11). I najzad iz knjige Dela apostolskih saznajemo o tome da pod dejstvom apostolske propovedi mnogi od onih koji se zanimahu čarolijama, sabraše knjige svoje i spaljivahu ih pred svima (D. ap. 19,19). Na taj način, oni su se odrekli veze s demonima i posvedočili su nespojivost vere u Hrista s čarobnjaštvom. U Nomokanonu (zborniku crkvenih pravila i odluka) rečeno je krajnje jasno: "Oni koji idu kod vračara ili se bave zvezdočatstvom (to jest, astrologijom - prim. aut.), šest godina da se ne pričešćuju po prvom pravilu Trulskog sabora i po osamdesetom pravilu Vasilija Velikog, a sveštenik pak koji to čini da bude svrgnut".

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #108 poslato: Oktobar 24, 2013, 12:03:15 posle podne »
Pa ti si ga Boki najebao onda. Jedino na Hrista da se pozoves.

*

Van mreže boki

• 64
« Odgovor #109 poslato: Oktobar 24, 2013, 12:06:50 posle podne »
Koliko god smjesno, tako je, ako zelim biti Pravoslavac, ili ma ko. Ovo cete posebno cuti ako se ispovjedate Duhovnicima strožijim u manastirima, odmah epitimija!
Tek na jednog svestenika sam naletio, tu je kod tebe sada u Svetog Save, koji je rekao, pa dobro, ne radis nista drugo, bavi se sa tim da prezivis, vidim da nisi bas neki vračar, nisi los momak itd...ali da znas da Crkva kaze demonsko je.  :(

E da, rekao mi je jos nesto: ako mozes ikako bar govori im iz tog tvog znanja ubjedljivije, da idu ka porodici i slusaju roditelje!
« Poslednja izmena: Oktobar 24, 2013, 12:10:37 posle podne od strane boki »

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #110 poslato: Oktobar 24, 2013, 12:18:43 posle podne »
Is, jeste, ima ih raznih u Crkvi. Razliciti ljudi, temperamenti, karakteri. Svasta sam ja citala od duhovnika. Bilo mi lose posle Serafima Rouza i jos jednog, ne mogu imena da mu se setim. Ogromna knjiga, destilovani platonizam, gadjenje prema telu i telesnom, zeni i seksualnom, dusevnom, kreativnom i stvaralackom (ono sto mi nazivamo lunarnim). Glorifikovao cisti duh u coveku...Monah, totalno van sveta. Opis zene i tela njenog, pa okretanje ka propadljivosti i truleznosti tela, pa teska, teska kritika pesnistva, zanosa, emocija...Platon na tacni. Taj je pesnike posebno kritikovao. Sigurna sam da se neki sa ovim iz Crkve ne bi slozili kao sto znam da se ne slazu sa mitarstvima. A i to platonizam, ti zastanci, vrsta greha, duh/demon koji iskusava. Cula sam da se ne slazu svi sa ovim. Za astrologiju se svi slazu da je demonska, ali im nacin osude nije isti.
« Poslednja izmena: Oktobar 24, 2013, 12:21:54 posle podne od strane Natasa »

*

Van mreže boki

• 64
« Odgovor #111 poslato: Oktobar 24, 2013, 12:30:08 posle podne »
Imam tu knjigu Judzina Rouza iz Sna Dijega cini mi se, koji je zivio bas onako kako se zivi u 21 vijeku deca cveca i slicno, kasnije posato Sveti Serafim, i od njega sam zapamtio 2 vanredne misli, otprilike ovako: bolje da vam ne pricam kakav sam bio prije nego sto sam spoznao Pravoslavlje, zagadicu vazduh...  ako me je Dostojevski privukao u Pravoslavlje, Bah mi je pokazao Hrista.

Zato Atanasije kaze: Svetitelji su za svako postovanje, ali nisu za podrazavanje! Karakter i kod Njih zivi, svakako, ali i dokazuju da se od holerika bijesnog moze postati itekako smiren covjek...ima ih i koji iskacu iz sablona kako mi zelimo da jesu, ima jurodivih, kakvih hoces, ali redovno pronalazim Ljubav dok ih citam, kakvu god gresku imali, to im je odrednica...uostalom sami kazu, mi se trudimo ali dobro znamo da smo najgori na svijetu, samo je Hrist bezgresan, pa sad ako nas i proglasite svecima ne znaci da nismo bivali gresni...zapravo, do samog kraja strepe hoce li uci u Carsrvo Nebesko.

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #112 poslato: Oktobar 24, 2013, 12:35:02 posle podne »
Srecom pa u Carstvu vise spratova ima. Rasporedice se.

*

Van mreže boki

• 64
« Odgovor #113 poslato: Oktobar 24, 2013, 12:36:58 posle podne »
 Sv.Siluan Svetogorac:"U raju ce biti mnogo iznenadjenih,ko se sve tamo nece naci..."

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #114 poslato: Oktobar 24, 2013, 12:46:00 posle podne »
Mozda se iznenade i neki drugi koji se tamo nenadano nadju.

*

Van mreže boki

• 64
« Odgovor #115 poslato: Oktobar 24, 2013, 01:18:05 posle podne »
Pronašao sam nesto o Nebeskoj jerarhiji od Sv. Dionisija Areopagita... nadam se da je ovo ono sto si trazila Natasa?

http://www.forumprijateljbozji.com/showthread.php?1489-Nebeska-Jerarhija

*

Van mreže Miki

• 587
« Odgovor #116 poslato: Oktobar 24, 2013, 01:33:28 posle podne »
...Dakle, oni su neko znanje nama dali, a nije trebalo da nam daju jer stoji jasno u Enohu "naucili ljude raznim gresima", a posle eksplicitnih navoda o tome koji je andjeo kojem znanju i kojoj vestini ucio. Astrologija je tek jedna u nizu, sve uz pismenost, obradu metala, pravljenje parfema i mirsnih ulja...
kad vidis da se nauka najvise razvijala u ratovima, i koliko je covek od napretka stradao mogao bi se i sloziti sa time.
No znanje jeste zlo u necijim rukama. U drugimaa nije, ali je pitanje koliko ce pomoci, kao sti je pitanje i kako savetovati.
A pre svega je pitanje kojim znanjem.
Da sa d ostane na tome da znanje postoji, a dilema je jeli ga trebalo ili nije dati coveku.
Opet po hijerarhiji manifestacije ponavljam pitanje

Jos samo da vidimo da li je 7 arhangela slucajan broj
A Dionisia vasm mogu dati u pdf-u, lakse je za citanje
« Poslednja izmena: Oktobar 24, 2013, 01:35:25 posle podne od strane Miki »

*

Van mreže boki

• 64
« Odgovor #117 poslato: Oktobar 24, 2013, 01:49:57 posle podne »
Pa sto ne cutis ti sto nosis ime od Arhandjela, turaj taj PDF od Doinisija oči mi ispadoše.  :thumbsup:

*

Van mreže Miki

• 587
« Odgovor #118 poslato: Oktobar 24, 2013, 02:00:15 posle podne »
Postavicu link na temi cim ga okacim na neki od serova

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #119 poslato: Oktobar 24, 2013, 02:04:48 posle podne »
Da, poznata mi je hijerahija nebeskih andjela. Ja sam pitala za hijerahiju palih. To neki katolicki izvori imaju.