O bojama i ukusima neba

• 179 Odgovora
  • 100489 Pregleda
*

Van mreže boki

• 64
Re: O bojama i ukusima neba
« Odgovor #90 poslato: Oktobar 23, 2013, 08:21:43 posle podne »
Hvala Miki na linkovima, nije nikakvo ironisanje, naprotiv vrlo cijenim svakog covjeka koji misli, uči, istražuje, saznaje pa i kada bi takav bio u zabludi, ima moje poštovanje. Jedino malo čudi da nisi probao pojasniti u par recenica kako nema tih veselih demona, da je to nonsens zbog toga i toga, ili sta god, jer vidim trudiš se da sažmeš  u par riječi, forme kratke, pa se sada nadam da je zbog opsirnosti teme, nedostatka tvog vremena, a ne moje male zasluge da bi uopste se udostojio. Pa cu reci ko nasi predsjednici dragi, izvinite opet i opet a sto im niko ni ne trazi, samo ja cu iskreno. 

Za sta su njih dvojica zasluzni, najbolje da sam izvuces zakljucak. Isto i za Frolija. Da ja pitam tebe, sta ti mislis, radi li on horoskope, imamo li mi "teoreticari" praksu. Dajemo li savete i to prakticne kako ti kazes. Sta ti o tome mislis. Eto, to sto mislis, neka to i bude jer neinteligentno bi, da ne kazem pacenicki, bilo da ti ja objasnjavam nesto o nekome, o sebi, svojoj praksi.

Iz onih par linkova koje si mi okačila da čitam, gdje sam zaista se potrudio i strpljivo čitao možda i po prvi put otkad se pišemo, sta da radim ako sam došao nešto pitati onda je red i da čitam, i naletio sam na Aristotela više puta, a i Platona, pa iz toga vjerovatno zapamtio, ono kao da sam naišao na poznate likove iz kraja, imamo zajedničke pajtose.

I začudio se, iskreno govoreći, ispade podržavaju 8 sfera, ovo ono, malo malo, pa oni, a nisu nikada uradili horoskop, stvarno neshvatljiv propust ili su astrologiju gledali tek sa simpatijom, ili im je prije bila sumnjiva a TA se pozivaju na njih sto bi voljeli da jeste tako? Razumijem, dijele misao filozofsku tog vremena sa astrolozima, al sta fali da upitam...

Što se tiče Džona, nema šta, pokušao sam malo na šalu okrenuti kada si ga vec pomenula, ali i iskreno upitati. Vidim vi mene ispitujete od svakle, i o Crkvi, i o mojem vjerovanju, mazohizmu, satansko mi turate a vrlo dobro vidite da ne kazem znate sve i da je tako i da imam veze sa Kroulijem ko vi sa cigankom sa Zelenjaka, pa pomislih ajde i ja da pitam njih nesto na kraju a posto od Vavilona i prvih astrologa u vezi sa palim andjelima, zbog kojih sam i dosao na forum, ne moze nista da se dobije zbog nepreglednosti, opsirnosti, cega vec...

Sta vas u tome drži toliko vremena, jel covjek osim sto lijepo prica ima nesto od rezultata, ruzno je reci ali ne znam kako drugacije, pogadja znacajnije, valjda je astrologiji i to duznost? A sigurno da ima nesto, taman posla, ne mozes bez velika jada nikoga nacerati da uci, a kamoli na suvo...
Nego, ono tipa zapalio se London, pala berza, sta znam, reda velicine, vau, kao sto sam ja od reda velicine smijesne predikcije koju mogu iznijeti i koje su objavljene a da se puno ne hvalisem jelte, da ce carska porodica Japana dobiti naslednika bas u toj i toj godini kada su jos samo rijetki se nadali, ili ono nezapamceno do tada nevrijeme u USA, sta bi vec zaboravio sam, da ne pricamo o necemu drugom, tipa Mikeli da ce Djindjica ubiti itd...Da ne pominjem Milekica, koliko oces, pa ono ljudi stvarno znatizeljni, vidjeti, čuti, pročitati.

Znam da je potrefio za Mancester Bajern da ce biti 2:1, i na nekom od predjasnjih foruma neko to iznio, a tih dana se igrala kosaraka, cini mi se mi i braca Hrvati, i sta cu ja odmah morao, bice 14 razlike za nas, tako nesto, sto je daleko teze, ali cisto da kazem forumasima to nije nista. I bilo je tako. Ali sve su to osrednje stvari na kraju, zaista, pa reko da vidim da nije covjek nesto ucinio znacajnije sa predikcijama te ga toliko cijenite jer ne znam a vi i dalje u ovoj raboti? Taman posla neko ce citati knjizurine prastare, muciti se sa jezikom neprevodivog tek tako a da nije vrhunski motivisan. Sve se bojim voli neko tumarati gnostikom cistim srcem tek da sazna sta je tamo, pa sve pravce i rukavce prevrnuo usput da bi otkrio, i onaj Duporov bolan biser od iskona?...Nadam se da ovo nije pacenicki, jer ako i ovo zvuci tako, onda stvarno ne znam sta da pomislim o sebi.

A vala da i vama kazem po prvi put, ili se stvarno ne razumijemo ili necete da se razumijemo, mutavi niste, to vam tvrdim napismeno, vise sam ja kada mi krenete sa tim vasim astro jezikom koji se uci 10 godina da bi se tek progovorile osnove.   

*

Van mreže Miki

• 587
« Odgovor #91 poslato: Oktobar 23, 2013, 09:01:02 posle podne »
Nego, ono tipa zapalio se London, pala berza, sta znam, reda velicine, vau, kao sto sam ja od reda velicine smijesne predikcije koju mogu iznijeti i koje su objavljene a da se puno ne hvalisem jelte, da ce carska porodica Japana dobiti naslednika bas u toj i toj godini kada su jos samo rijetki se nadali, ili ono nezapamceno do tada nevrijeme u USA, sta bi vec zaboravio sam, da ne pricamo o necemu drugom, tipa Mikeli da ce Djindjica ubiti itd...Da ne pominjem Milekica, koliko oces, pa ono ljudi stvarno znatizeljni, vidjeti, čuti, pročitati.

Znam da je potrefio za Mancester Bajern da ce biti 2:1, i na nekom od predjasnjih foruma neko to iznio, a tih dana se igrala kosaraka, cini mi se mi i braca Hrvati, i sta cu ja odmah morao, bice 14 razlike za nas, tako nesto, sto je daleko teze, ali cisto da kazem forumasima to nije nista. I bilo je tako. Ali sve su to osrednje stvari na kraju, zaista, pa reko da vidim da nije covjek nesto ucinio znacajnije sa predikcijama te ga toliko cijenite jer ne znam a vi i dalje u ovoj raboti? Taman posla neko ce citati knjizurine prastare, muciti se sa jezikom neprevodivog tek tako a da nije vrhunski motivisan. Sve se bojim voli neko tumarati gnostikom cistim srcem tek da sazna sta je tamo, pa sve pravce i rukavce prevrnuo usput da bi otkrio, i onaj Duporov bolan biser od iskona?...Nadam se da ovo nije pacenicki, jer ako i ovo zvuci tako, onda stvarno ne znam sta da pomislim o sebi.
Bez zle namere, ali zvuči paćenički, sad bi trebao da ti odgovorim kako sam par godina na jednoj specifičnoj tehnici, naravno astrološkoj, drao kladionice, i to iz nedelje u nedelju, te ništa nisam potrefio, već sve predvideo, a za Djindjica, i moja baba je rekla da će ga ubiti i tu uspešnu prognozu dala kad je videla da nosi minđušu i to još početkom 90.-ih, pa je to nije učinilo astrologom, da ti kažem da sam prisustvovao kad je žena gledajući u šoljicu predvidela smrt, pa ni nju to ne čini astrologom iako se divinacijom bavi.....pa znajući gomilu kladioničara koji su za taj Mančester i Bajern isto predvideli i to nekoliko puta......Ne rezumem poentu priče, svake godine sam dao previše tačnih predikcija koje su se ostvarile da bi uopšte mogao sve da ih zapamtim i oduševljavam se njima.....o klijentima i da ne pričam.....
Eto recimo sećam se samo specifičnih, o incidentu u Vinči, tri meseca pre nego se desio....kad se već natpišavamo..... u raspravi o vladi , a na Brankin tekst na B92... i to sa preciznim rokom trajanja.....Nataša na  horarac o cepanju DS-a.....
Ovaj razgovor je poprimio pijačnu dimenziju i bez insinuacije o vezi sa cigankom s'Zelenjaka, jer ti sa Krolijem vezu imaš, njegov metod slediš i njegovim vrednostima se klanjaš, a time i njemu, sve tako preosvećen.
O Vavilonu sam ti dao link bogat informacijam da bi uopšte shvatio vreme i mesto na kome je nastala astrologija, a šta je tvoja mera toga, potrefio rezultat na 2 utakmice i neko japansko pelenoseralo.................pa zaista sam impresiran da se osećam inferiorno u ovom napisivanomnatpišavanju sa tobom :D :D

*

Van mreže boki

• 64
« Odgovor #92 poslato: Oktobar 23, 2013, 11:44:42 posle podne »
 ;D
Vidis Miki, ovo je tvoje najduže pismo ovdje, sto li?! Ko zna, mozda je pogodjena sustina kojom se izaziva pisanje. A mozda mi je ovo i najveci pogodak kao astrologu, hehehe.

Tek pecnuo, a ono poplava. Neka si, drago mi te je upoznati, da si od krvi mesa. Sujetan ko i svako. Šta je tu novo.

No, promasio si poentu zbog strasti, ne mislim da si takav čovjek stalno, pa ni pretezno, mislim da si ok momak, al ozbiljno, stavise svidja mi se sto malo pises i kakav si u prepisci. Onako bup bup ko da imas MA u 3 kuci, zaletis se pa kako bude, ali brzo se potrosis, odnosno dobrotom osjetis, stani, prikoci, cemu sve. Tako nekako skiciram.

A da li si imao pogodaka ili nisi vise od svih nas zajedno, potpuno je nevažno. Samo ne znam sto te toliko to razestilo, mimo svega ovoga sto gore navedoh?

Prica je skrenula ka Froliju, i bezveze je sto je, ali i neka je, i njegovoj paznji kojom vas drzi u TA. Ima li covjek kakvih pogodaka znacajnijih, nisam 4 godine na forumima, ne citam nista o vama, uopste o astrologiji, a obzirom da se tvrdi da ste deterministi, nekad cak i 100% kazete da jeste u radu, pitao da Froli nema nekih znacajnih stvari na tom polju, u svetovnom smislu cime drzi paznju zainteresovanim, prisjetio se sta sve znam o njemu, a to je skoro nista: da je radio horoskop nekom njegovom bogu, odredio da je sin tog boga ME i slicno, i da je rekao to za Mancester, i bas nista ne znam vise o njemu?!...i onda ajde reda velicine njegovih predikcija, pomenuo smijesne moje da pokusam biti pristojan, ali kad ne ide ne ide, mogu ja pisati sta oces sad, covjek ne cini onako kako misli nego kako hoce. Kako ja tako i ti.

I sta sad, evo proslo je vrijeme afekta, sledeci post ako ga bude od tebe valjda ce biti opet kratak, a volio bi da bude na ovo: dosao sam da pisem na TA forum, kako bi jadan rekao vi nemate pojma vidi sta sam ja pogodjo sve ej, pa da stavim ovo sto sam stavio?  :smiley:

Jos jednom hvala za linkove, procitacu sa paznjom!   

*

Van mreže boki

• 64
« Odgovor #93 poslato: Oktobar 24, 2013, 12:05:51 pre podne »
I da polako privodimo kraju. Vratio sam se Natasa, na astro-art. net i pronasao jedan tvoj citat koji mislim da nam moze pomoci.

Natasa:
Citat
Radi se o vestini koja je coveku od strane andjela preneta kad i astrologija samo sto su astrologiju objavili Barakel i Kokabil (to su imena andjela), a geomantiju Arakiel. Pozivaju se na isto poreklo.

Ja sam ti na ovo odgovorio sledece:

Upravo o ovome mi pricamo, vi vjerujete da je astrologija drito sa neba dosla??! To vjeruje i pravoslavlje, ali od palih andjela da je dosla, i da je cista demonska stvar ako se tumaci kao klasicni determinizam koji negira slobodnu volju! Uzimas cuveno sektasko ucenje o andjelima Barakelu i Kokabi, iz Knjiga Enohovih ( koji je bio sedmi od Adama, ziv se uznio na nebo kao sv. Ilija, koji sigurno ima vaznu ulogu u Bibliji, a tajna knjiga na glagoljici je za divno cudo pronadjena u Beogradu 1886! ) koje okultisti tumace na svoj nacin a sto je strogo zabranjeno ko god za sebe kaze da je pravoslavac a cini mi se i ma koji hriscanin!

Ti si meni na ovo sledece odgovorila sto bih te i pitao dalje:

Citat
Vidim potrudio si se da nadjes fakte, ali ne i da proucis o kom redu palih andjela se radi . Drugo, ne znam da li shvatas, ali sva astrologija ovog sveta bastini isto poreklo pa je smesno da TA anatemises na ovaj ili onaj nacin i trece, da li to znaci da su meteorologija i hemija, takodje, djavolje rabote jer je i njih objavio imenovani pali andjeo? Svo je znanje coveku od andjela dato i pad sa tim ima veze. Adam ga u raju nije imao niti ga je trebao. Covek se po nuznosti stvari nebu vraca i gnozom, a ne jedino, odnosno, iskljucivo srcem. Problem je kada se znanje stavi na pijedestal krajnje transcedencije. To rade alhemicari. Pa lepo tradicionalisti kazu da je astrologija manja misterija. To "manja" odnosi se na granicu koje znanje postavlja i koja se sa njim samo ne moze nikada preci, ali, samo po sebi, objavljeno znanje, nije u suprotnosti sa obozenjem. Pali andjeli nisu coveku preneli kosmolosku neistinu vec istinu i nije problem u znanju kao takvom vec u onome sto se sa njim moze uciniti. .

Ti kazes u ovom zadnjem pasus, jos jednom izdvojeno: svo je znanje covjeku dato od andjela i pad sa tim ima veze. 

A dolje ispod kazes, Pali andjeli nisu coveku preneli kosmolosku neistinu vec istinu i nije problem u znanju kao takvom vec u onome sto se sa njim moze uciniti

Jel ti kazes ovim da pali andjeli prenose istinu? Jel mi mozemo nazvati tog palog andjela demonom koji prenosi i istinu, a ne samo uvijek neistinu?
Sta su pali andjeli, jesu li demoni ili ne?
Pali andjeli = demoni = prenose istinu, ili ne?

« Poslednja izmena: Oktobar 24, 2013, 12:11:18 pre podne od strane boki »

*

Van mreže Nataša

• 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
« Odgovor #94 poslato: Oktobar 24, 2013, 08:28:06 pre podne »

Pali andjeli su u pitanju (mada je na dva mesta Enoh kontradiktoran u vezi sa ovim). Kojoj tacno grupi pripadaju ne znam jer zvanicne demonske klasifikacije i nema. Ima ih nekoliko, sve iz srednjeg veka i niti na jednu nije da znam stavljen pecat. Jedna od tih verzija svet palih andjela prema hijerarhiji jednako postavlja kao na nebu, pa tako njihov svet biva obrnuto proporcionalan u kvalitativnom smislu nebeskim redovima.

Ovi pali andjeli koji se vezuju za astrologiju i sva znanja pripadaju redu "Cuvara". U knjizi o Danielu, u Starom Zavetu, o njima se govori kroz pricu o Nabukodonosoru (istorijska licnost, ucili smo svi u skoli) koji za andjela cuvara kaze da je svet i da je dosao sa Nebesa. Daniel je izvesni Jevrejin iz viseg staleza, odveden  u Vavilon. Jevreji ga, da znam, ne svrstavaju u proroke dok hriscanska biblifikacija da, manje vazno za ovu pricu. Dakle, vezuje se za Vavilon. U vezi sa celom pricom o Danielu, Nebukodonosorovom snu i ludilu, opravdanju, ima vise inerpretacija. Insinuacija o njegovom kaznjavanju od strane Cuvara, takodje, jer u ovoj prici oni nisu pali, vec andjeli ispravne prirode, ali se u Bibliji isti ne dovode u vezu sa astrologijom per se, vec sa Vavilonom kroz ovu pricu. U knjizi o Enohu (kojeg danasnji interpretatori povezuju sa mitskim Trismegistosom) Cuvari (koristi isto ime) su poslati na Zemlju da paze na ljude i sad tu ide ona cuvena prica o njihovoj zudnji prema zenama covekovim sa kojima pocinju da se mesaju radjajuci na taj nacin rasu Nefilima koje neki opet izjednacavaju sa Titanima. Predvodio ih je Samjaza i bilo ih je ukupno 200. Posle Potopa bivaju prognani u "doline Zemlje", odnosno, podzemni svet, pakao, ali koji deo tacno, nigde se ne pominje jer se po svojoj vrsti u primarnim izvorima ne klasifikuju, tako da ne znam. Pominju se Serafimi, ali uz pa nisam sigurna oko interpretacije.

Znanje koje su oni prema Enohu preneli ljudima je istinito znanje u granicama kosmologije. Sve ono sto ucimo i otkrivamo tokom istorije, od njih nam je dato i sto vise znamo, vise se i odvajamo od pameti. Otprilike tako ide prica. I zaista, istorija pikira ka vrhu u vreme naucnickog vrhunca, a posle utemeljenja naucnog metoda i scijentifikacije nekada duhovnih znanja i vestina. Isto se i sa astrologijom desilo. Znanje je moguce nas najveci izazov. Kosmolosko znanje, znanje u kosmoloskim okvirima (u prethodnim nekim postovima sam pokusala da ti razgranicim kosmoloski od transkosmoloskog nivoa) je ograniceno na svet coveka, vremena i prostora. Prema Enohu ovi su andjeli pali sa 5. neba iznad manifestovanog Kosmosa sto znaci da im najvise transcendentne tajne nikada nisu date i da ono sto oni znaju je ograniceno na Kosmos u cijim okvirima astrologija jedino i radi. Njome se isti ne transcendira, to je stvar vere. Ipak, andjeli nas jesu time zaveli, uspeli su coveka da ubede da je znanje sve sto mu je potrebno i evo danas bas ovo i svedocimo, zivimo jedan sekularni svet u kome je materija polaziste i ishodiste. Sve izvan toga je alternativno, paranaucno, kvazinaucno...Religioznost je stvar slobode, stvar o kojoj se ne prica i nesto sto coveka svetovno nece uciniti prominentnim.
« Poslednja izmena: Oktobar 24, 2013, 08:59:26 pre podne od strane Natasa »
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže boki

• 64
« Odgovor #95 poslato: Oktobar 24, 2013, 08:44:32 pre podne »
Ovo je trud, bravo i hvala!

Odoh sad da nadjem sta o tome misli Pravoslavlje i ne samo ono, pa kasnije napisem u odnosu na moje pretpostavke i sumnje, jer red je da se ne zalijecem, iako bi na prvu loptu rekao, obzirom da primjecujem da ni tebi nije sve ovo toliko poznato, valjda bi rekla ponaski Prorok Danilo, a ne Danijel da si vise citala, tragala o tome? Pravo da ti kazem ne znam ni ja daleko vise od tebe, iako sam citao Danila, pa da probam ovo istraziti malo. I da konacno nesto zakljucimo, da vam vise ne dosadjujem. 

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #96 poslato: Oktobar 24, 2013, 08:50:46 pre podne »
Citam na engleskom, otuda Abraham, Daniel...Mnogo na engleskom jer nema izvora na srpskom i tako mi ostane u glavi. Lako je ukucati deo iz engelskog navoda na online Stari zavet, ali racunam, znaces i sam. Sad' kada ces vec da pitas pravoslavne, pitala i ja i nesto mene interesuje, pa ako mozes to da isceprkas. Ajde pravoslavnu demonsku klasifikaciju. Znam za andjeosku, to imam potanko, ali nece o demonima nista da mi kazu. Katolici su slobodniji, ali ni tu nema zvanicnog nekog stava.
« Poslednja izmena: Oktobar 24, 2013, 10:50:32 pre podne od strane Natasa »

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #97 poslato: Oktobar 24, 2013, 08:57:47 pre podne »

*

Van mreže Miki

• 587
« Odgovor #98 poslato: Oktobar 24, 2013, 09:04:17 pre podne »
O Boki, legendo demagogije,
kad ti kratko pišem nevalja, odmah mi tražiš kakav feler u horoskopu natalnom, ne bi li me time deklasirao
kad ti dugo pišem nevalja, odmah me za sujetu optužiš, opet da bi me nekako nadgornjao
kad ti osežan link stavim, ne valja, pa krenš da se natpišavaš,
kad se na tradiciju pozovemo, nevalja, spopadneš Frolija :D :D :D
nešto te taj Froli, boli :D :D no bavili smo se mi tradicijom i pre Frolija
krenem i ja da se natpišavam, vidim da to hoćeš pa ni moji, kako kažeš pogodci, a ja predikcije, opet ne valja
Teško je tebi Bole, ugoditi :D :D :D svuda vidiš ostrašćenost i afekat. Nema toga, samo zbir činjenica, godine su Boki, ostali su davno iza afekti&co koji temperaturu dižu, no se trudim da ti ugodim. Vidi de jel ovaj tekst optimalnog slovnog kapaciteta, da znam da se prilagodim.

*

Van mreže Miki

• 587
« Odgovor #99 poslato: Oktobar 24, 2013, 09:15:06 pre podne »

Pali andjeli su u pitanju (mada je na dva mesta Enoh kontradiktoran u vezi sa ovim). Kojoj tacno grupi pripadaju ne znam jer zvanicne demonske klasifikacije i nema.
Ne znam ko je prevodio ovu verziju Enoha, niti otkud je prevedeno.
U hermetičkoj tradiciji stvar stoji ovako: kad je Lucifer potegao pobunu i podelio nebesa na one koji su gore i one koji su dole, povukao je i duše koje nisu bile uz njega i od Zemlje napravio pakao.
Da bi se uspostavila ravnoteža anđeli su poslati na temlju da daju čoveku znanje kako da se iz pakla izbavi, te oni nisu pali već su se po volji Tvorca spustili i doneli "darove". O demonima se ne radi jer se na zemlju spuštaju i Arhanđeli, pa je teško pomisliti da su Gavriel i Mahael, a posebno Rafael (Boki zbog značenja dajem imena u originalu, na našem jeziku adaptirana imena nemaju isto značenje kao originalna) pali anđeli...

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #100 poslato: Oktobar 24, 2013, 09:37:56 pre podne »
Prevod jeste selektiran, ali se i na engleskom moze citati (ja tako radim). Arhandjeli su poslati kako bi Serafime (cuvare) sklonili sa Zemlje i spasili covecanstvo...Ovo po Enohu, ne deriviranim verzijama. I govori se u tekstu o misterijskim tajnama, zakonima fizickim...dualizmu, granicama, sferama iznad i ispod Zemlje...Watchersi (gardijani, pazitelji, cuvari...) jesu bili isprva poslati kao pravedni sa Nebesa, ali su onda zgresili i pali posle cega su Arhandjeli krenuli za njima da ih uklone i proteraju. Izmedju ta dva procesa tece proces prenosa znanja. Hijerarhizovanje palih andjela je slozena stvar. Mi olako sve njih nazivamo demonima, a ja ne vidim da se tako nazivaju dosledno u izvorima.
« Poslednja izmena: Oktobar 24, 2013, 10:51:22 pre podne od strane Natasa »

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #101 poslato: Oktobar 24, 2013, 09:53:55 pre podne »

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #102 poslato: Oktobar 24, 2013, 10:12:51 pre podne »
Za one koje mrzi da sve iscitaju. Od VI do IX poglavlja o padu andjela kroz vezu sa zenama, rasi Divova, prenosu znanja (Barakel je ucio astrologiju), silasku Arhandjela zarad spasa...Predivno. Imate i knjigu o astronomiji. Tekst je pisan (finisiran) navodno oko 150 godina pre Hrista i iz perspektive hriscanstva totalno gnosticki. Kodifikovan od strane Etiopske crkve, ali kako su oni monofiziti za pravoslavne nije nikakav argument.  Prorok Enoh, prema ovom predanju, bio je predak Nojev. U tekstu postoji i knjiga o astronomiji, kretanjima, svetlima, solarnim prekretnicama...spasenju kroz znanje...Slozeno, viseslojno kao i sve iz tih vremena. Procitajte.

1. And it came to pass when the children of men had multiplied that in those days were born unto them beautiful and comely daughters. 2. And the angels, the children of the heaven, saw and lusted after them, and said to one another: 'Come, let us choose us wives from among the children of men and beget us children.' 3. And Semjâzâ, who was their leader, said unto them: 'I fear ye will not indeed agree to do this deed, and I alone shall have to pay the penalty of a great sin.' 4. And they all answered

p. 35

him and said: 'Let us all swear an oath, and all bind ourselves by mutual imprecations not to abandon this plan but to do this thing.' 5. Then sware they all together and bound themselves by mutual imprecations upon it. 6. And they were in all two hundred; who descended ⌈in the days⌉ of Jared on the summit of Mount Hermon, and they called it Mount Hermon, because they had sworn and bound themselves by mutual imprecations upon it. 7. And these are the names of their leaders: Sêmîazâz, their leader, Arâkîba, Râmêêl, Kôkabîêl, Tâmîêl, Râmîêl, Dânêl, Êzêqêêl, Barâqîjâl, Asâêl, Armârôs, Batârêl, Anânêl, Zaqîêl, Samsâpêêl, Satarêl, Tûrêl, Jômjâêl, Sariêl. 8. These are their chiefs of tens.

1. And all the others together with them took unto themselves wives, and each chose for himself one, and they began to go in unto them and to defile themselves with them, and they taught them charms and enchantments, and the cutting of roots, and made them acquainted with plants. 2. And they became pregnant, and they bare great giants, whose height was three thousand ells: 3. Who consumed all the acquisitions of men. And when men could no longer sustain them, 4. the giants turned against them and devoured mankind. 5. And they began to sin against birds, and beasts, and reptiles, and fish, and to devour one another's flesh, and drink the blood. 6. Then the earth laid accusation against the lawless ones.

1. And Azâzêl taught men to make swords, and knives, and shields, and breastplates, and made known to them the metals 〈of the earth〉 and the art of working them, and bracelets, and ornaments, and the use of antimony, and the beautifying of the eyelids, and all kinds of costly stones, and all colouring tinctures. 2. And there arose much godlessness, and they committed fornication, and they were led astray, and became corrupt in all their ways. Semjâzâ taught enchantments, and root-cuttings, Armârôs the resolving of enchantments, Barâqîjâl,

p. 36

[paragraph continues] (taught) astrology, Kôkabêl the constellations, Ezêqêêl the knowledge of the clouds, 〈Araqiêl the signs of the earth, Shamsiêl the signs of the sun〉, and Sariêl the course of the moon. And as men perished, they cried, and their cry went up to heaven . . .

1. And then Michael, Uriel, Raphael, and Gabriel looked down from heaven and saw much blood being shed upon the earth, and all lawlessness being wrought upon the earth. 2. And they said one to another: 'The earth made †without inhabitant cries the voice of their crying† up to the gates of heaven. 3 ⌈⌈And now to you, the holy ones of heaven⌉⌉, the souls of men make their suit, saying, "Bring our cause before the Most High.".' 4. And they said to the Lord of the ages: 'Lord of lords, God of gods, King of kings, 〈and God of the ages〉, the throne of Thy glory (standeth) unto all the generations of the ages, and Thy name holy and glorious and blessed unto all the ages! 5. Thou hast made all things, and power over all things hast Thou: and all things are naked and open in Thy sight, and Thou seest all things, and nothing can hide itself from Thee. 6. Thou seest what Azâzêl hath done, who hath taught all unrighteousness on earth and revealed the eternal secrets which were (preserved) in heaven, which men were striving to learn: 7. And Semjâzâ, to whom Thou hast given authority to bear rule over his associates. 8. And they have gone to the daughters of men upon the earth, and have slept with the women, and have defiled themselves, and revealed to them all kinds of sins. 9. And the women have borne giants, and the whole earth has thereby been filled with blood and unrighteousness. 10. And now, behold, the souls of those who have died are crying and making their suit to the gates of heaven, and their lamentations have ascended: and cannot cease because of the lawless deeds which are wrought on the earth. 11. And Thou knowest all things before they come to pass...

« Poslednja izmena: Oktobar 24, 2013, 11:04:44 pre podne od strane Natasa »

*

Van mreže Miki

• 587
« Odgovor #103 poslato: Oktobar 24, 2013, 11:36:15 pre podne »
Mi olako sve njih nazivamo demonima, a ja ne vidim da se tako nazivaju dosledno u izvorima.
Ne mi, pazi da ne generalizujes, neki od nas, oni sa procepom u sebi ih nazivaju demonima.
Jos samo da vidimo da li je 7 arhangela slucajan broj

*

Van mreže Nataša

• 1570
« Odgovor #104 poslato: Oktobar 24, 2013, 11:49:15 pre podne »
Htedoh da kazem da je demon neka osnovna kategorija, a da u vezi sa palim andjelima stoji slozenija prica koja se tice njihove hijerarhije i mene to interesuje, eto da bih znala prosto, ni zbog cega drugog. Kao sto vidimo  iz prilozene price, pali su u jednom trenutku, ali ne svi Watcheri (Strazari, Cuvari), vec trecina njih pod desetoricom vodja...Dakle, oni su neko znanje nama dali, a nije trebalo da nam daju jer stoji jasno u Enohu "naucili ljude raznim gresima", a posle eksplicitnih navoda o tome koji je andjeo kojem znanju i kojoj vestini ucio. Astrologija je tek jedna u nizu, sve uz pismenost, obradu metala, pravljenje parfema i mirsnih ulja...Naravno, Stari zavet jednako tako eksplicitno kaze da je magija od palih andjela i da je na zlo coveku, a ovde, eto, imamo pricu o znanju kao opstem pojmu, svem znanju, ne samo magijskom i ta se prica razvija kroz Knjigu o astronomiji, zvezdama, kretanju Meseca i Sunca, opravdanju znanja preko postovanja hijerarhije. Sve ono o cemu gnostici pricaju. I definitivno, prema crkvenom hriscanstvu, iako ne mogu da argumentuju gnosticke svoje osnove o kojima sam pricala, ova stvar se ima tumaciti prema Starom zavetu jer tamo stoji sto stoji i tacka. Rezime price. Sad' kako cemo mi interpretirati pricu o velikim praznicima, mudracima, pojedinim navodima iz Novog zaveta, nase je, ali od Crkve negirano jer se njeno tumacenje ima smatrati za jedino istinito jer iza njih stoji prica o Duhu Svetome i gradnji Crkve. Naravno, mozemo mi da tumacimo i to na svoj nacin, ali...I bilo je i toga, dosta s pocetka hriscanstva i posledice vidimo u kontradiktornostima samih hriscanskih osnova. I ok.