Život u serijama

  • 0 Odgovora
  • 3141 Pregleda
*

Van mreže Tanja

  • *****
  • 310
    • AstroSensa
Život u serijama
« poslato: Jun 22, 2013, 10:18:19 pre podne »
U mnogim modernim astrološkim tekstovima može se naći izraz "serija" koji podrazumeva grupu međusobno srodnih astroloških pojmova. Prema tom poretku, zasnovanom na mundanom i zodijačkom redosledu, seriju jedan čine I kuća, njen vladar, Ovan i Mars, seriju dva II kuća, njen vladar, Bik i Venera, i tako redom do serije dvanaest gde su XII kuća, njen vladar, Ribe i Jupiter. Ovakav sistem udruživanja na prvi pogled zaista deluje logično i prirodno (kako ga često i nazivaju), ali da li je zaista tako?

Kada je reč o vezi između kuća i znakova određena paralela postoji, naročito u medicinskoj astrologiji, ali uklapanje sa domicilnim vladarima otvara mnoge nedoumice, posebno što im pojedini moderni astrolozi poistovećuju signifikacije.Postojanje ili odsustvo usaglašenosti najbolje se može uvideti kroz skraćeni prikaz modernih serija:

I - telo, duh, vitalnost, ponašenje, početak svega - Mars;
II - sticanje i posedovanje materijalnih dobara - Venera;
III - braća i sestre, rođaci, putovanja - Merkur;
IV - roditelji, poreklo, dom - Mesec;
V - deca, stvari u kojima uživamo - Sunce;
VI - podređeni, bolesti, povrede, neprijatelji - Merkur;
VII - partnerstva, brak, život u inostranstvu - Venera;
VIII - smrt, nasleđivanje, strahovi, duševne patnje - Mars;
IX - visoka znanja, religija, divinacija, daleka putovanja - Jupiter;
X - akcija, reputacija, karijara - Saturn;
XI - prijatelji, nade, darovi - Saturn;
XII - patnje, slabosti, opasnosti, neprijatelji - Jupiter.

Kod određenih kuća povezanost sa planetom je direktna, a kod nekih opravdana. Na primer, Jupiter sam po sebi predstavlja znanja iz raznih oblasti i ljude koje ga poseduju, vezuje se za religiju i sveštena lica, a zbog svoje ekspanzivne prirode putovanjima dodaje simboliku daljine, te se na taj način poklapa sa IX kućom. Merkur je, kao inferiorna planeta, tradicionalno signifikator podređenosti, sluga, ali ujedno lopova, spletkaroša i ostalih "sitnih duša" spremnih da nanesu štetu, što ga povezuje sa VI kućom. Takođe, on je simbol alhemije koja je vekovima bila deo medicine aludirajući time na oboljenja i lečenje istih. Prirodna značenja Venere na određenom nivou jesu telesna i materijalna, pa njena veza sa II kućom ima određenu logiku, a ne može se osporiti ni preklapanje sa značenjem VII. Slično je i sa Mesecom koji predstavlja majku, asocirajući tako na porodične veze i dom.

Možda bi se dubljom analizom mogla naći još poneka bliskost u značenju, ali veći problem predstavljaju nedoslednosti, pa i suprotnosti, u simbolici. Recimo, vrlo malo zajedničkog imaju telo, duh i ponašanje natusa sa Marsom. Sa druge strane, on može pokazati način okončanja života, ali nije signifikator smrti u opštem smislu i pre bi mu se mogla pripisati suluda hrabrost nego strah. Saturnu nisu primerene akcije radi ostvarenja željenih ciljeva, karijere, javnog priznanja, reputacije i teško da ga možemo povezati sa prijateljima, dobročinstvima, darovima i srećom. Jupiter samo ako je teško aflikovan može imati veze sa stradanjima, neprijateljima, fizičkim i moralnim slabostima, ali to je dosta daleko od njegovih prirodnih osobina.

U rešavanju ovih nedostatka "prirodnog horoskopa" mnogi astrolozi od kraja 19. veka pribegavaju izmenama značenja pojedinih kuća tako što ih prilagođavaju određenim osobinama znaka i vladara iz date serije, uz dodavanje novih planeta, ili pak odbacujući onu simboliku koju ne mogu uklopiti, a sve to upakovano idejom o "evoluciji" astrologije.

Međutim, ni tradiciji nije strano grupisanje pojmova prema određenim osobinama i značenjima, iako to ne nalazimo pod nazivom "serije". Mundana vladarstva učestvuju u signifikaciji kuća, ali njihov redosled ne prati zodijački već se zasniva na tzv. haldejskom rasporedu - od najsporijeg Saturna do najbržeg Meseca. Jednaku ulogu imaju mundana radovanja, upućujući jasnije na tematiku određenih životnih polja. Svemu tome možemo dodati i luminarnu vladavinu uglovima po kojoj Suncu pripada istočni i južni, a Mesecu zapadni i severni.Primenom navedenog dobijamo nešto drugačiji poredak:

I - telo, duh, vitalnost, ponašanje, početak svega - Saturn, Merkur, Sunce;
II - sticanje i posedovanje materijalnih dobara - Jupiter;
III - braća i sestre, rođaci, putovanja - Mars, Mesec;
IV - roditelji, poreklo, dom - Sunce, Mesec;
V - deca, stvari u kojima uživamo - Venera;
VI - podređeni, bolesti, povrede, neprijatelji - Merkur, Mars;
VII - partnerstva, brak, život u inostranstvu - Mesec;
VIII - smrt, nasleđivanje, strahovi, duševne patnje - Saturn;
IX - visoka znanja, religija, divinacija, daleka putovanja - Jupiter, Sunce;
X - akcija, reputacija, karijara - Mars, Sunce;
XI - prijatelji, nade, darovi - Sunce, Jupiter;
XII - patnje, slabosti, opasnosti, neprijatelji - Venera, Saturn.

Na kraju, svako ima slobodu da proceni koji sistem grupisanja ima više zajedničke simbolike i omogućava bolju kombinatoriku značenja, kao i da tradicionalne signifikatore nazove "serijama" ako mu se baš taj izraz toliko dopada.

http://astrosensa.com/
"Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge." M. Selimović