Astrološke diskusije > Natalna astrologija

Natalna svastara

<< < (29/44) > >>

Nataša:
Miki, koju ono formulu koristis za odredjivanje signifikatora intelekta u natalu? Pominjao si Ezru, ali mene interesuje tacna formula.

Miki:
Mislim da sam ezru pominjao u drugom kontekstu.
Montulma koristim za intelekt, razmatranje almutena asc-a, Merkura i Meseca. Mada neki su koristili samo Merkur i Mesec. Čini mi se i Ptolomej.
Iz mog iskustva ME i MO odlično iskazuju intelekt, a boji ga Almuten asc-a generalno u ponašanju manje u načinu iskazivanja intelekta, pa bi reko da Ptolomej to ipak najbolje postavlja.

Nataša:
Ptolomej MO i ME daje u kontekstu signifikatora duse, odnosno, licnosti prema ovom nasem savremenom razumevanju stvari. To je prva linija licnosti u svakom pogledu, pa i intelektualnom. Asc i MO on odvaja prema temepramentu tela i duse, ali kada sve saberes dolazis do toga da asc, MO, ME i vladar asc uokviruju opis licnost na prvom nivou. Sve ostale planete se dalje razmatraju prema svojoj univerzalnoj fakultativnosti (VE zudni i kapacitet za spajanjem, SO nivo ega i voljnosti, MA hrabrosti i borbenosti itd.), a u obaveznom kotnekstu ovog prvog nivoa jer i najslobodnija VE nece dati maksimum od sebe u kontekstu Co na asc i SA almutena MO i ME. To je, zapravo, poenta. Razdvojiti prvi nivo karakteristika licnosti od nivoa pojedinacnih planetarnih fakultativnosti. Mene je ovde prevashodno interesovao intelekt.

Miki:
Da u prvom nivou, u drugom se traže njihovi almuteni-almuteni mesta, tj planete sa najvećim dostojanstvom na tom stepenu.
I sa "with respect to the Sun, with respect to position with their epycicles.....angles...."
Mislim da sam davao primer tipa koji je optužen za privredni kriminal sa almutenom intelekta Marsom, po jednom od tih računanja.

Nataša:
Jesi, jesi izneo si horoskop nekog "bisera". Nismo se razumeli. Prvi nivo na koji sam mislila je, upravo, sve u vezi sa MO i ME: dispozicije po razlicitim osnovama, helijacka stanja, aspekti i znak sam po sebi. Sve to skupa daje opis licnosti, odnosno, osobine koje najlakse zapazamo kod ljudi. Drugi nivo su sve ostale planete prema univerzalnom svom znacenju i one se ne posmatraju samostalno vec u granicama ovog prvog okvira koji cine asc sa vladarem i planetama u znaku 1. MO i ME sa svim svojim mogucim kvalifikacijama. Ne moramo sve uzeti u obzir, ali znak moramo, aspekte do 5 stepeni...Domicilni dispozitor ce reci sam po sebi nesto, almuten, verovatno, jos ponesto, a od njega mozda i vise vladar egzaltacije znaka u koji padaju MO i ME. Sam Ptolomej negde na kraju knjige kaze da on daje samo osnovno, ne i sve po pitanju pojedinih delineacija. Neka vrsta enciklopedijskih smernica za ucenike je u pitanju.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju