Ako moze, zanimljivije mi je, prvo da pogledamo zasto se bolest desila, sta u natalu ukazuje na to. Kao i po vecini pitanja, sled pravila u tradiciji ni ovde nisu ista. Naravno i ovde bi trebalo da krenemo od Ptolomeja, ako zelimo da prelazimo dostojno ovaj put, jer su se na njega u tradiciji svi pozivali. Mozemo kasnije i nekog Arapina ili Evropljanina iz poznije tradicije, ko sta vec preferira, manje vazno.
Za bolesti se gledaju: asc, dsc, 6. kuca, osteceni ugaoni luminari ili planeta koja zaposeda jedan udao horizonta, a neposredno prethodi ili sledi luminara. Ovde, upravo, to imamo. MA, odmah do SO u novom helijackom izlasku na asc. Neverovatan pogodak po teoriji. Ptolomej dalje kaze da znaci koje horizont i 6. zaposedaju ili glavni malefik koji je sa ovima u vezi, ukazuju na deo tela. To ovde nemamo, ali imamo MO, opsteg telesnog i dusevnog signifikatora, u znaku grudi u Ca, u terminu i triplicitetu MA, cime ovaj postaje njegov almuten. Dakle, almuten iz Ca (grudi) kao signifikator telesne opstrukcije na asc, a prema prethodnim uputstvima. Fortuna prema Ptolomeju pada u Ge, 4. znak od asc, a to je prostorni deo dijagrama koji pokriva grudi.
Temeprament je posebna prica jer se, zaista, na vise nacina moze uraditi. Mozemo striktno slediti Ptolomeja i uvaziti ekskluzivno samo helijacke faze planeta koje dispozituju asc, njegovog vladara i MO ili iste mozemo dokvalifikovati drugim kvalitetom znaka u koji padaju, ili slediti i godisnja doba i Lilijeve upute ili, pak, kompilovati pojedinacna pravila tradicije da bismo dosli do rezultata. U ovom trenutku to je i manje vazno, a i trazi podugacko obrazlaganje sa moje strane. Orjentalni MA na asc, toplo SO u 1. kolericna MO faza, ME u Ar, prilicno zagrevaju i donekle suse, ali asc i MO po znaku vlaze i hlade pa ovde imamo oscilacije izmedju vlage i suvoce, ali to za zdravlja i nije lose, lose je sto je mlafik na asc pre izlaska u odnosu na luminara u 1. tako da taj stepen dalje kvalifikujemo za procenu tezine bolesti. Kako sam sklona da po inspiraciji mesam pravila iz tradicije na jednom primeru, ponovo se pozivam na Sondersa i njegove stepenske kvalifikacije i ispada da je prvi signifikator bolesti, MA na 4. ekstremnom stepenu humoralnog disbalansa u pravcu flegme sto odgovara znaku na asc i MO. Ovde nismo imali veliku prevagu samo jednog temepramenta, ali je malefik na uglu odlucio.
Sta se trenutno desava je pitanje analize vise ciklusa, a to je pozamasan posao. Kako vladar 6. stoji u drugom znaku 1. stvar bi mogla da metastazira ka gornjim delovima tela jer je i helijacki prezreo JU u istom znaku sa tim SO. Moze ici i u suprotnom pravcu jer je Sc u 8. a njome vlada taj MA. Kada, opet zavisi od procene ciklusa za neki buduci period, ajte i vi nesto, nemam toliko vremena i od ovoga me zabole glava.