Hajz

  • 77 Odgovora
  • 42258 Pregleda
*

Van mreže Tanja

  • *****
  • 310
    • AstroSensa
Hajz
« poslato: Novembar 30, 2012, 12:15:29 posle podne »
Čemu služi taj hajz?

Hajz (hayz) je reč arapskog porekla koja opisuje planetu postavljenu srodno sa svojom prirodom, nastala kao prevod grčkog pojma αίρεσις što znači sekta. Postoji nekoliko definicija u kojima se prikazuje način određivanja planete u hajzu i one se u pojedinim elementima razlikuju.

Jednu od definicija daje Vilijem Lili u uvodnom delu Hrišćanske Astrologije:

    "Hajz je kada je muška i dnevna planeta po danu iznad zemlje i u muškom znaku, kao i kada je ženska, noćna planeta po noći u ženskom znaku i ispod zemlje."

Dakle, reč je o srodnosti planete sa znakom i hemisferom u kojoj se nađe, a sve u kontekstu doba dana. I pored toga što za znakove koristi podelu na muške i ženske, Lili to poistovećuje sa podelom na dnevne i noćne planete, što je u skladu sa stavom pojedinih autora helenističkog perioda. To praktično znači da će dnevna planeta mnogo lakše iskazati svoju prirodu i da će benefičnije delovati ukoliko se nađe u muškom (dnevnom) znaku i ukoliko je karta dnevna, dok za noćnu planetu važi obrnuto. Međutim, njegovo određivanje hajza prema postavci iznad i ispod zemlje (tj. ose Asc-Dsc) je često kritikovano pod pretpostavkom da je pogrešno razumeo neke svoje prethodnike, iako gotovo identično nalazimo i u delu Vilijema Remzija Astrologia Restaurata.

Stav većine srednjevekovnih autora može se prikazati Al Birunijevom definicijom:

    "Pojmovi hayyiz i halb su međusobno povezani i dele jedno stanje, tj. kada je dnevna planeta iznad zemlje po danu, a ispod po noći, kao i kad je noćna planeta iznad zemlje po noći, a ispod po danu, onda se kaže da je ona u svom halbu.

    Kada je dodatno ta planeta muška i u muškom znaku, ili ženska i u ženskom znaku, njeno stanje se naziva hajz i za planetu se kaže da jeste ili nije u svom hajzu. Može se primetiti da je hajz obuhvata halb, jer svaki hajz je i hlab, ali nije svaki halb ujedno i hajz.

    Trebalo bi da se zna da je za Mars pitanje hajza drugačije od ostalih zato što je on istovremeno muška i noćna planeta. Ukoliko je iznad zemlje po noći, a ispod po danu i u muškom znaku, onda je on u svom hajzu."

Ovde se odvojeno posmatra položaj u odnosu na horizont, koji se naziva halb, i srodnost sa prirodom znaka koji predstavlja dodatak neophodan da bi se planeta smatrala da je u svom hajzu. Pored toga, podela na muške i ženske planete se jasno razdvaja od podele na dnevne i noćne.

Vezano za halb vidimo da gornja hemisfera nije isključivo dnevna, a donja noćna, kao što nas Lili upućuje, već će ta podela zavisiti od toga gde se nalazi Sunce. Pa tako, za dnevne planete je bolje kada se nalaze u istoj hemisferi gde je i Sunce, a za noćne u onoj suprotnoj. Ovakvo posmatranje ima najviše uticaja na Veneru jer kako se ona od Sunca vrlo malo udaljava, a pripada suprotnoj sekti, njene šanse da ispuni uslov halba i hajza su umanjene.

Traću, ništa manje zanimljivu, definiciju daje Johanes Šoner u svom delu Opusculum Astrologicum:

    "Hajz, ili srodnost, je kada je dnevna planeta iznad zemlje po danu ili ispod zemlje po noći, a noćna planeta ispod zemlje po danu, ili po noći iznad zemlje. Ili [srodnost je] kada se muška planeta nađe u muškom znaku i kvadrantu, i orijentalna je, ili kada se ženska planeta nađe u ženskom znaku i kvadrantu, i okcidentalna je.

    Ovako posmatrano, dešava se ponekad da je planeta u sva tri hajza. Prvo, na osnovu dobada dana [i da li je planeta] iznad ili ispod zemlje. Drugo, na osnovu toga da li je znak muški ili ženski. Treće, na osnovu muških ili ženskih kvadranta, što ostali nazivaju usklađenost kvadranta."

Vidimo da se ovde uvodi još jedna mogućnost srodnosti planete sa položajem u kojem se nađe. Pojam orijentalnost se vezuje za položaj u istočnim-muškim kvadrantima koji obuhvataju XII, XI, X, VI, V i IV kuću, a okcidentalnost za zapadne-ženske kvadrante u koje spadaju IX, VIII, VII, III, II i I kuća. Takođe, jedna srodnost ne obuhvata drugu, već planeta može biti na više načina povoljno smeštena, ali se može posmatrati kumulativno.

I pored različitosti definisanja, važnost i upotreba hajza nije baš naglašena u delima tradicionalnih autora, pa se stiče utisak da se može poistovetiti sa nekim nižim osnovnim dostojanstvom, poput dekada (lica). No, da li je baš tako?

Dorotej u Carmen Astrologicum ne daje direktno definiciju hajza, ali u opisima i aforizmima koje srećemo čitajući to delo možemo razumeti da srodnost planeta sa sektom, znakom, pa i mundanim položajem ima značajnu ulogu. Npr, kada piše o planetama, on navodi i sledeće:

    "Uočite kako Saturn [manje] povređuje onoga ko je rođen po danu, a Mars onoga ko je rođen po noći, posebno ako je Mars u ženskom znaku, a Saturn u muškom znaku."

Zatim, kada opisuje planete na uglovima i u aspektima često naglašava prednosti ukoliko je dnevna planeta u dnevnom rođenju ili muškom znaku, odnosno noćna planeta u noćnom rođenju ili ženskom znaku, čak i kada su u pitanju malefici, dok za suprotno ukazuje na nedostatke, davajući ponekad prilično zastrašujuće opise. Na osnovu toga se može zaključiti da je izjednačavao srodnost po sekti i polu, kao što je Lili to kasnije činio.

Kad je reč o mundanom položaju Dorotej obraća pažnju na istočne i zapadne kvadrante, provlačeći tu srodnost kroz određene aforizme, ali jasno naglašavajući u poglavlju vezanom za Tačku braka:

    "...dnevne planete se raduju na istoku, a noćne planete se raduju na zapadu."

Ako bi želili da napravimo sami neku definiciju i pripišemo je Doroteju onda bi ona mogla da glasi: Hajz je kada je dnevna planeta po danu u muškom znaku i istočnom kvadrantu, kao i kada je noćna planeta po noći u ženskom znaku i zapadnom kvadrantu.

Sve prethodno iznete definicije hajza same po sebi ne znače mnogo ukoliko ne razumemo njegovu suštinu, u čemu najviše može pomoći Dorotej koji se definisanjem nije bavio. On planeti daje snagu, omogućava joj da pokaže svoje pravo lice ili možda bolje reći pozitivniju stranu, izjednačavajući se time sa osnovnim dostojanstvom, pa čak i dobivajući prednost u odnosu na njega ukoliko je srodnost na više nivoa: prema sekti, znaku, hemisferi i kvadrantu.

http://astrosensa.com/
« Poslednja izmena: Novembar 30, 2012, 12:19:02 posle podne od strane Tanja »
"Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge." M. Selimović

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Hajz
« Odgovor #1 poslato: Novembar 30, 2012, 12:59:25 posle podne »
Velike teorije na male, ali esencijalne, predmetne ideje. Poput teorije Obrija i Roa (ko je ucio pravo, zna o cemu se radi) :). Odlicno zaista.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Tanja

  • *****
  • 310
    • AstroSensa
Re: Hajz
« Odgovor #2 poslato: Novembar 30, 2012, 03:30:08 posle podne »
Generalno, sve te podele su meni zanimljive, kao i razlike u posmatranju pojedinih autora, iako se svaka "teorija" odlično uklapa.

Jedna od razlika koja mene često kopka jeste ova u podeli hemisfera na dnevnu i noćnu. Lili je to jasno "fiksirao": gornja je dnevna jer je to vreme dana, a donja je noćna jer je to vreme noći. Arapi su to određivali prema tome gde se nalazi SO, pa je ta hemisfera bila dnevna, a ona suprotna noćna.

Ako provučemo analogiju sa mesečevim fazama i godišnjim dobima, prvi kvadrant odgovara sangviničnom, drugi koleričnom, treći melanholičnom, i na kraju zadnji flegmatičnom, a sangvinični i kolerični humor jesu aktivni princip, pa time odgovaraju dnevnom. Moguće je da je Lili to imao na umu kada je davao svoju definiciju hajza, pošto mi nije baš uverljiv argument da on nešto "nije dobro razumeo". U krajnjoj liniji, za Remzija znamo da je bio "sakupljač", a stavio je istu podelu hemisfera, što mene navodi da njih dvojca nisu bili usamljeni u takvom stavu.
"Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge." M. Selimović

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Hajz
« Odgovor #3 poslato: Novembar 30, 2012, 04:18:44 posle podne »
Sve ima logiku. Meni Lilijeva ponajvise lezi. Odnosno, mojoj logici lezi. U praksi kvadrante slabo koristim i oni mi lice na derivaciju derivacije ideje. Pracenje SO ima svoju unutrasnju logiku, ali se ista suprotstavlja ideji o dominaciji svetla doba. Opet, ni sa tim tek nemam problema jer sam zagovornik primarnosti svega sto je solarno, a ovo, opet, zbog hriscanina u meni. Sve u svemu, kao i u svemu u astrologiji, treba naci sopstvenu meru medju opcijama na raspolaganju.

U mom natalu SA je najbolje integrisan po ovim principima jer je jedina planeta koja stoji u znaku sopstvenog pola, iznad horizonta, u muskom kvadrantu i esencijalnom triplicitetu, te srecnoj mundanoj poziciji. Kada bolje razmislim i taj bi SA mogao biti moj prvi remedijalni, primogeniturni princip, a ne VE. Opet, ona, iako izvan sekte, ipak esencijalno jeste zdrava i u svom polnom okruzenju i, sto je najvaznije, u bliskom aspektu sa granucim stepenom. SA je mana to sto nije orjentalan i sto dolazi kasno u zivotu. Ispada da je moj muz bolji od mene u svakom pogledu :P Da, da, ne bih umela ovo objektivno da tvrdim niti negiram, ne ide to, ali eto, moje SO, vladar mog asc, je jadno zbog kuce, zenskog znaka, kvadranta. Dobro te sam sa Le na asc rodjena usred dana i dnevnog svetla. Kako koristiti i prepoznati ove najvitalnije faktore natala i sta sa njima...Tu dolazimo do jedne od svrha astrologije, do remedijala. Takodje, koliki znacaj ima vladar casa rodjenja. Teorija tu i tamo stidljivo i mestimicno istog dize na pijedestal, ravnopravno uz vladara asc. Ovde namerno sirim pricu zbog intervencija i procena koje im prethode i tako dolazim i do drugog pitanja, a to je, da li osecate vladara casa rodjenja u sopstvenoj licnosti i zivotnim okolnostima, kakav je on po pitanju dualne kvalifikacije i da li pomaze/odmaze ispravnoj integraciji vladara asc. Da li mozete da razlucite jedan od drugog?

Kakva su vasa iskustva? Pocnite od sopstvenog natala.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Tanja

  • *****
  • 310
    • AstroSensa
Re: Hajz
« Odgovor #4 poslato: Novembar 30, 2012, 08:39:27 posle podne »
I meni je ta podela na muške i ženske kvadrante "sumnjiva". Iskreno, ja ne nađoh tačno da li je Dorotej na tu podelu mislio kada je pominjao istočno i zapadno (možda mi je promaklo), mada pretpostavljam jer kod drugih autora tog perioda tako stoji. Takođe, vrlo često se išlo na par-nepar, odnosno sve što je neparno nosi prirodu muškog, a parno ženskog.

A što se tiče vladara sata, verovatno da ima određenu ulogu samo što mnogi od nas na njega ne obraćaju previše pažnje. Meni je to JU koji je jedan od kandidata za hajz, pošto je u dnevnoj karti, iznad horizonta i muškom znaku. Možda bih mogla da kažem da neke njegove osobine pepoznajem u svojoj ličnosti, ali znatno manje nego u ME koji mi vlada Asc-om. E sad, kako mi ME i nije nešto posebno povoljno postavljen, moguće da donekle taj JU vadi situaciju, pa otuda verujem da nisam u grupi onih najgorih opisa ME-tipa ;D
"Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge." M. Selimović

*

Van mreže Miki

  • *****
  • 587
    • Astrologija.online
Re: Hajz
« Odgovor #5 poslato: Novembar 30, 2012, 09:11:36 posle podne »
U mom natalu SA je najbolje integrisan po ovim principima 
Nije ni čudo što smo tradicionalisti sa hayznutim Saturnima, nego ovaj moj se ne podnosi sa So, vl. sata
http://astrologija.online/

Robert Zoller:But in order for that to happen, I had to clear a lot of rubbish out of the way. The rubbish was New-Age astrology, New-Age ideas about magic, New-Age ideas about alchemy, and things of that sort. Which are all cul-de-sa

Re: Hajz
« Odgovor #6 poslato: Novembar 30, 2012, 09:15:35 posle podne »
Uh, tesko je ovo pitanje. Ja mislim da deluje kod mene jer verujem da bih bila mnogo losiji covek da nije tako. Vladar sata i dana rodjenja mi je Jupiter. Mada Mesec je u konjukciji sa njim i uopste je okupiran beneficima pa valjda ima to uticaja generalno tako da ne znam bas do cega je. U svakom slucaju mislim da kod mene definitivno dominira Sunce ovako spolja ( valjda zbog pozicije na Asc ) dok je Jupiter nesto vise iza fasade. Verovatno zbog averzije sa Asc i vl. Asc. Prenaglasenost emocija, idealizacija , romantika ... sve to ne znam cemu da pripisem , verovatno Mesecu koji je u aspektu sa Jupiterom i Venerom jer svakako Merkur kao vl. Asc u Blizancima u aspektu sa Marsom i Saturnom to nikada ne bi mogao da prikaze.
U svakom slucaju tesko mi je da razdvojim uticaje i vidim ima li konkretno tog Jupitera  :-\

*

Van mreže Miki

  • *****
  • 587
    • Astrologija.online
Re: Hajz
« Odgovor #7 poslato: Novembar 30, 2012, 09:27:59 posle podne »
@Lady, potraži koja planeta je u svojoj sekti i adekvatnom znaku i polju
http://astrologija.online/

Robert Zoller:But in order for that to happen, I had to clear a lot of rubbish out of the way. The rubbish was New-Age astrology, New-Age ideas about magic, New-Age ideas about alchemy, and things of that sort. Which are all cul-de-sa

Re: Hajz
« Odgovor #8 poslato: Novembar 30, 2012, 09:39:36 posle podne »
Pa ima ih vise komada. Sunce je iznad horizonta u muskom znaku na Asc ali iz 12. kuce. Saturn je u muskom znaku i on je u hajzu ali nije u halbu jer je ispod horizonta. venera je u zenskom znaku i ona je u hejzu ali je iznad horizonta. Mesec takodje u zenskom znaku i ispod horizonta. Jupiter je tu problematican jer je u zenskom znaku dok je Mars opet ispunio da bude u muskom znaku ispod horizonta po danu.

Znaci Sunce bi trebalo da bude ok mada nema kvalitet po znaku. Moze i Saturn da prodje mada nije u halbu jer je ispod horizonta ali jeste u sekti i muskom znaku ali je R. Merkur je spaljen. Tako da ne znam eto Sunce ispada mozda najbolji kandidat.

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Hajz
« Odgovor #9 poslato: Novembar 30, 2012, 10:28:15 posle podne »
U mom natalu SA je najbolje integrisan po ovim principima 
Nije ni čudo što smo tradicionalisti sa hayznutim Saturnima, nego ovaj moj se ne podnosi sa So, vl. sata

Sto bi znacilo da si antiprotivan kao Lenjin, a i nezgodan. Zajebato bato jer je SA orjentalan (mislim deksteran prema tvom SO) i vuce konce preko znacenja 7. Sad' da li napadaju tebe ili ti napadas druge tesko je razluciti jer SA boji licni faktor (SO u duploj ulozi preko vladarstva nad casom) pa tako i sam ucestvuje u licnim faktorima natala, ali je i izolovan, samostalan jer ne vlada asc, niti MO, ali moguce vlada fortunom tako da definitvno nosi duplu ulogu. Istina je i da je taj SA vrlo solidan, triplicitetan, u hajzu, ugaon, orjentalan i da sve sto on simbolizuje se solidno afirmise u manifestaciji. Kao i kod mene, SA ti je vrlo vitalan, ali je kod tebe intimniji jer je vise povezan sa tobom (u vezi sa licnim faktorima) dok kod mene on simbolizuje "druge".
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Tanja

  • *****
  • 310
    • AstroSensa
Re: Hajz
« Odgovor #10 poslato: Novembar 30, 2012, 11:19:43 posle podne »
Kad smo kod SA...dnevna karta, iznad horizonta, istočni kvadrant, al ženski znak. Sad, kako sve više naginjem ideji da je SA ženska planeta (kako ga "trpa" Dorotej), možda bih mogla da izbunarim hajz, al spaljen što mu odmah oduzima manifestaciju u punom obliku bio ili ne bio u hajzu  ;D
"Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge." M. Selimović

*

Van mreže Miki

  • *****
  • 587
    • Astrologija.online
Re: Hajz
« Odgovor #11 poslato: Decembar 01, 2012, 09:46:58 pre podne »
Sto bi znacilo da si antiprotivan kao Lenjin,


Nemoj me s'Lenjinom, pa tri sata sam eskivirao prijem pionirske marame i upropastio ceo događaj, mada sam tad bio suviše mali da ga baš "ušljiskam" al sam zato u gimnaziji odbio prijem u omladinske komunjare, izvredjao ih, i napravio se skandal koji je stigao do vrha-gradskog CK

A što se napada tiče, sam po znaku ali i fortuni jeste dvojan, kako bi drugačije 20 godina ratovao sa državom i sudio se na svim instancama

Kad smo kod SA...dnevna karta, iznad horizonta, istočni kvadrant, al ženski znak. Sad, kako sve više naginjem ideji da je SA ženska planeta (kako ga "trpa" Dorotej), možda bih mogla da izbunarim hajz, al spaljen što mu odmah oduzima manifestaciju u punom obliku bio ili ne bio u hajzu  ;D
U nezgodnu babu rasteš, bogami sam sa Dorotejem na istom stavu, mnogo ženske pokvarenosti nosi SA u sebi, i tu mimikriju dvojnostti, muški je po pripadnosti sekti, ženski po ponašanju, pravi manipulant

Pa ima ih vise komada. 
U bre ti si sva hajznuta, da nećeš kakvu javnu karijeru da praviš?
« Poslednja izmena: Decembar 01, 2012, 09:49:25 pre podne od strane Miki »
http://astrologija.online/

Robert Zoller:But in order for that to happen, I had to clear a lot of rubbish out of the way. The rubbish was New-Age astrology, New-Age ideas about magic, New-Age ideas about alchemy, and things of that sort. Which are all cul-de-sa

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Hajz
« Odgovor #12 poslato: Decembar 01, 2012, 10:07:11 pre podne »
Daj onaj primer sto si obecao, a u vezi sa znacajem sekti. Tako bese?
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Tanja

  • *****
  • 310
    • AstroSensa
Re: Hajz
« Odgovor #13 poslato: Decembar 01, 2012, 10:40:07 pre podne »
U nezgodnu babu rasteš, bogami sam sa Dorotejem na istom stavu, mnogo ženske pokvarenosti nosi SA u sebi, i tu mimikriju dvojnostti, muški je po pripadnosti sekti, ženski po ponašanju, pravi manipulant

To bi napravilo matematičku ravnotežu:
3 planete muške, 3 ženske, + ME koji može biti ovakav i onakav;
3 planete dnevne, 3 noćne,  -||-;
1 svetlo, 1 benefik i 1 malefik dnevni, 1 svetlo, 1 benefik i 1 malefik noćni, -||-;
1 svetlo, 1 benefik i 1 malefik muški, 1 svetlo, 1 benefik i 1 malefik ženski, -||-;

Meni je to potpuno u skladu sa helenima....

Dok Miki ne izbaci primer...
Najbolje se se može videti prednost planete u hajzu kada uporedimo dva natala koja imaju istu planetu na Asc jer ona je tada kandidat za vladara ponašanja. Ili uopšte kada dva natala imaju istog vladara ponašanja, ali jedan jeste u hajzu, a drugi nije.
"Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge." M. Selimović

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Hajz
« Odgovor #14 poslato: Decembar 01, 2012, 11:17:41 pre podne »
To je malo teze iz prve. Evo, ponovo Blerov natal. Znam ga napamet pa mi je sa njim najlakse.

6.5.1953. 6.10. am, Edinburg

Kod njega je MA na asc, u muskom znaku, zanimljiv. Kako biste ovo opravdali. Inace, hajz, u mom iskustvu, nema mnogo veze sa svetovnom afirmacijom. Ima jednako primera za i protiv. Postoje jasna uputstva za procenu ove vrste. Vise od hajza znacaj imaju Ptolomejeva 'lica" i "tronovi", te doriforije. Naravno, ni ovo ne radi uvek i uvek, u vezi sa svakim pravilom, naci cemo jednako primera za i protiv.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com