Zaboravljene sitnice

  • 13 Odgovora
  • 11420 Pregleda
*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Zaboravljene sitnice
« poslato: Novembar 28, 2012, 09:19:34 pre podne »
Mundani firdari jesu vremenska odrednica na osnovu mundanih kuca narocito primenljiva u horarnoj astrologiji. Metod se zasniva na primarnom SO kretanju u pravcu kazaljki na satu, dakle suprotno zodijackom smeru, pa se krece od XII ka I  mundanoj kuci. Svaka kuca pokriva 5-7 godina ljudskog zivota na osnovu cega se procenjuje vremenska aktivacija relevantnih signifikatora. Metod je koristan ko pitanja opsteg znacaja tipa "Kada ce mi u zivotu ici najbolje?"

XII prvih 5-7 godina zivota
XI  narednih 5-7, dakle do 14 godine maksimalno
X   do 21.
IX do 28.
VIII do 35.
VII do 41.
VI do 48.
V do 55.
IV do 62.
III do69.
II do 76.
I do 83.

Ove vremenske odrednice su vrlo okvirne jer zavise od procene zivotnog veka na osnovu natala pa se u horarnoj vise tumace na osnovu utiska koji celokupna slika ostavlja. Obicno se traga za pozicijom benefika i to neostecenih u odredjenim kucama ili nekom najbolje pozicioniranom planetom koja pomaze vladaru I kroz dobar aspekt ili recepciju tako da i snazan SA ili MA mogu biti signifikatori napretka.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Zaboravljene sitnice
« Odgovor #1 poslato: Novembar 28, 2012, 09:20:20 pre podne »
Sistem kruga srece, kruga 12 lotova, iliti krug Atie, je sistem zasnovan na horoskopu tacke fortune tako sto se njeno mesto uzima za asc te odatle izvlace vrhovi ostalih kuca prema sistemu jednake velicine ili kroz sistem celih znakova. Iako metod datira daleko pre nove ere, prvi ga je, detaljnije i originalnije izneo rimski astrolog Marko Manilije s pocetka nove ere, dakle pre Ptolomeja. Kuce se, prema teoriji, mogu tumaciti na konvencionalna nacin pri cemu se I dodeljuje znaku fortune i odatle sve regularno zodijackim redom ili na nacin na koji je to, u najmanju ruku, neobicni Manilije cinio. Kuca fortune, I kuca je kuca srece i doma, II pripada svim oblicima rivalstava, borbi, rata, sukoba, III kuca je kuca poslova i poslovnih aktivnosti, IV kuca je kuca advokata, pravnika, sudskih i zakonskih stvari, V kuca pokriva brak i prijateljstva, VI imetak, VII opasnosti, VIII pokriva drustveni ugled i status, IX su deca i omladina, X kuca je kuca karaktera, XI kuca bolesti i XII kuca je kuca svetovnog uspeha. Znacenje kuca je izmenjeno jer se iste deriviraju od luka Mesece faze prema asc tako da se, prema ovom sistemu, ne radi o istim mundanim kucama u odnosu na asc. Licno, sistem nisam primenjivala niti proveravala. Neki kazu da horoskop uradjen prema ovom principu pokazuje stepen svetovne srece i uspeha u svakom segmentu zivota obzirom da se fortuna, prema Firmikusu Maternusu, smatra mundanim odrazom zivotne srece dok se tacka duha povezuje sa esencijom duse. Fortuna, kao derivacija lunarne simbolike vise ima veze sa svetovnim i materijalnim jer je MO granica dva sveta, nebeskog i zemaljskog. Iz ovog se razloga u tradicionalnim metodama MO povezuje i sa fizikusom, jedan je od faktora koji sa fizikusom imaju veze. Dakle, horoskop lotova, prema teoriji, ima veze sa svetovnom srecom i materijalnim postignucima i moze se praviti prema sistemu jednakih kuca, pocevsi od mesta fortune, ili prema sistemu celih znakova gde I kuca pokriva ceo znak tacke fortune i tako redom u zodijackom smeru. Videcete da je raspored planeta bitno drugaciji od regularnog solarnog horoskopa koji pocinje asc, tackom SO izlaska. Horoskop fortune je izvedeni ostatak prve vavilonske astrologije u kojoj je MO imao primarnu ulogu jer je nebesko telo najblize Zemlji, ima najveci vizuelni obim, najbrze se krece zbog cega je direktno povezan sa vremenom, a vreme sa padom, pad sa Zemljom i zemaljskim stvarima. Probajte.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Zaboravljene sitnice
« Odgovor #2 poslato: Novembar 28, 2012, 09:21:08 pre podne »
Gvido Bonati je u svojoj "Liber Astronomiae" u drugom traktatu, poglavlju XV i XVI, objasnio prediktivne metode pod nazivom direkcije i nutricije. Ova dva metoda su samo varijante vladara tripliciteta znaka ascendnenta, odnosno, svetala i primarnih direkcija koje se kod nutricija, zapravo, svode na primarne direkcije terminskog ascendirajuceg stepena. Direkcije tripliciteta uopste nisu direkcije u pravom smislu te reci vec jednostavna, simbolicka predikcija citavog zivota na osnovu samo triplicitetnih vladara znaka ascendenta. Bonati, iz meni nepoznatog razloga, svakom triplicitetnom vladaru daje po 30 godina. Tripliciteti su vec ranije objasnjavani na prethodnom forumu. Pocinje se od prvog u dnevnim, odnosno drugog u nocnim rodjenjima gde svaki dobija redom po 30 godina da bi se poslednjih 30 dodelilo pomocnom, korektivnom vladaru odnosnog elementa. Tumacenje je kod njega zasnovano na natalnoj poziciji tih planeta gde se akcenat zivotnog perioda daje simbolici planete prema zodijackom stanju, aspektima, mundanoj oblasti itd. Misljenja sam da, kao i kod firdarija, i ovde stvar mozemo posmatrati dvojako, sa natalnog i opsteg nivoa koji se odnosi na prirodnu simboliku planete.

Nutricije su naziv za vrlo ogranicene direkcije primarnog kretanja, ogranicene samo na stepen ascendenta prema direktivnoj promeni njegovog termina. Tako se na osnovu direktivnih promena termina prognozira kvalitet zivota i dogadjaji za analizirani period. Recimo, asc pada u termin JU u okviru 2 stepena od njegove promen u ME termin. Potrebno je, zapravo, ovih 2 stepena longitude pretvoriti u vreme koje je potrebno da asc predje u naredni termin, ali ne na osnovu sekundarnih progresija vec primarnog, dnevnog kretanja. Vrlo uopsteno, ovde je potrebno oduzeti velicine oblitickih ascenzija stepena longitude i to tako da od stepena promene termina oduzimamo stepen postojeceg termina asc u meri oblitickih ascenzija, a ne stepena longitude i onda dobijenu razliku u stepenima, minutama i sekundama pretvaramo u vremenske jedinice i to tako sto svakom stepenu dobijenog luka dajemo po jednu godinu konvencionalnog vremena, a svakim 5 minuta luka po jedan mesec. Ovo je sasvim dovoljno za preciznu predikciju jer malo ko pouzdano moze da tvrdi da je stepen asc apsolutno tacan obzirom na preciznost vremena rodjenja. U ovom smislu, misljenja sam da se nutricije jednako tako mogu primenjivati na osnovu sekundarnih progresivnih promena ascendirajuceg stepena bez koriscenja direkcija primarnog kretanja. Dakle, dobijena vremenska jedinica oznacava period vremena pod dominacijom planete vladajuceg termina ascendenta posle cega nastupa vladavina planete novog termina. Planete se posmatraju primarno preko natalnih pozicija, sekundarno (ovo je vise moje nego Bonatijevo misljenje) preko prirodne simbolike. Kvalitet perioda zavisice od stanja planete u natalu. Za primenu ovog metoda neophodno je imati tabelu oblitickih ascenzija svih zodijackih stepeni, ali kao sto rekoh, metod se moze primenjivati i na osnovu sekundarnih progresija. Sva je sustina ovde u svodjenju predikcija na triplicitetne vladare (Bonatijeve direkcije) znaka scendenta i pomeranju stepena ascendenta prema terminima planeta (Bonatijeve nutricije).
   
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Zaboravljene sitnice
« Odgovor #3 poslato: Novembar 28, 2012, 09:21:51 pre podne »
Posle kraceg letnjeg odmora evo me sa novim sitnim perverzijama drevne astrologije. Verovatno najveca od ovih jesu miriogeneze koje Firmik Julije Materno spominje u svom Matezisu pozivajuci se na knjigu Eskulapa prtimljenu od boga Tota-Merkura cime se, zapravo, poziva na grcko-egipatsku hermeticku tradiciju. Mitriogeneze su najsitnija poznata podela zodijaka na lucne minute. Ovih mesta ukupno ima 21600 (360*60). Sam pojam u bukvalnom prevodu znaci "visestruko radjanje" sa nepoznatim kontekstom objasnjene simbolike. Ovde znaci zodijaka nemaju primarnu ulogu vec se sve svodi na pojedinacne minute nebeskog kruga, odnosno, sphere barbarice, koja u uzem smislu, podrazumeva nebeski skup sazvezdja drevnog Egipta znatno siri u svakom pogledu od zodijacke sfere. Sphera barbarica preneta je davno svojom simbolikom na verovanje o srecnim i nesrecnim danima u godini koji, kada ih pretvorimo u stepene nebeskog kruga, jedan stepen simbolizuje jedan dan, a jedan lucni minut 24 vremenska minuta. Ponesto o smislenim znacenjima svakog minuta moze se procitati iako veci deo ovog materijala cini se da je izgubio prvobitnu sustinu visestrukim prenosima gde je svako dodavao ponesto svoje sto iz razloga lose interpretacije sto iz razloga istinskog nerazumevanja. Iza svega ovoga, verovatno, u prvoj instanci, stoji prica o lunarnim manzilama vavilonkse religije nebeskih znamenja. O tom potom, materijal je preobiman pa ovaj post sluzi za uputstva o ovoj stvari radi daljeg proucavanja. Sasvim sigurno Maternus je astrolog koji je dao najdetaljniju simboliku zodijackog kruga u citavoj astroloskoj istoriji. Podela na termine i dodekatemorije te monomorije su daleko krupnija i opstija podela u odnosu na miriogeneze.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Zaboravljene sitnice
« Odgovor #4 poslato: Novembar 28, 2012, 09:22:27 pre podne »
Enenecontameris, devedesetice uglova tacaka zivota koje se Kod Firmika Materna odnose na dve pozicije, 90*od asc i 90*od MO pozicije u smeru casovnih kazaljki. Kod asc radi se o zenitu, tacki iznad pozicije posmatranja i Firmik ovde kaze: "Devedeseti stepen bese nepoznat vecini astrologa, samo spomenut kod nekolicine i namerno drzan u tajnosti od strane Petozirisa. On je, medjutim, od velike vaznosti jer se u ovim stepenima konac zivota, smrt, nevolje, opasnost i sreca, te citava bit rodestva ocitava". Iako se pominju samo enenecontamerisi asc i MO verujem da je princip primenljiv i na ostala 3, odnosno, 4 najrelevantnija horoskopska faktora, MC, SO, tacku fortune i stepen hajlega. Enenecontameris MC, tacke iznad juga horizonta referentne pozicije, je obicno pozicioniran oko opozicije sa verteksom povremeno pominjanom tackom u modernoj astrologiji koja predstavlja presek ekliptike i primarne vertikale deleci na taj nacin nebesku sferu na prednju i zadnju stranu. Devedesetica tradicije stoji negde oko 180 od ove tacke, odnosno, 90 od tacke MC-a u smeru dnevne rotacije. Devedesetice su veoma vazne i tumace se kroz egzaktnost u okviru maksimalno jednog lucnog stepena u aspektima, konjunkcijama i fiksnim zvezdama. Firmik veruje da se sustina zivotne srece/nesrece vidi kroz zvezdu koja stoji u egzaktnom aspektu sa devedeseticom asc, odnosno, MO.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Zaboravljene sitnice
« Odgovor #5 poslato: Novembar 28, 2012, 09:23:01 pre podne »
Hexkaidekahedroni ili sesnaestine lunarnih figura pominjane u pseudo-Ptolmejevom Centilokvijumu (zbirki 100 aforizama pogresno pripisanih Ptolomeju) dobijenih podelom zodijackog kruga na 16 delova gde samo 4 kvadrata mogu biti upisana u zodijacki krug, a da isti obuhvataju tih 16 tacaka. Ovde se radi o izometriji jer ako kvadrat zarotiramo za 22,5  lucnih stepeni, dobijenih podelom kruga na 16, 4x on ce doci na isto mesto. Ptolomej, istina, spominje nesto slicno nazivajuci ovu stvar "zaokretima" Meseca koji predstavljaju kvartilne tacke u odnosu na cvornu osu. Te tacke zajedno cine tetragon gde prvi pripada mladom Mesecu, a ostala tri trima ostalim lunarnim fazama. Iz ovih lunarnih tetragona izvedena je i metoda "horoskopa 16 kuca dekumbiture" koji se naveliko pominju u engleskoj medicinskoj astrologiji. Tih 22,5 stepeni od radikalne lunarne pozicije su veoma osetljive tacke pa ih valja proveriti kako u horarnim tako i u elekcionim i natalnim kartama. Osetljivih lunarnih stepeni ima jos i o njima ce biti reci nekom drugom prilikom. o

Ovo zarad razjasnjenja odakle metod horoskopa 16 kuca.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Zaboravljene sitnice
« Odgovor #6 poslato: Novembar 28, 2012, 09:23:29 pre podne »
Vavilonsko nasledje lunarne astrologije prilicno je zastupljeno i kod srednejvekovnih Arapa poput Al Birunija i Abu Masara. Prvobitna upotreba ove astrologije bila je u kalendarske svrhe pa se jedan mesec mogao deliti na vise nacina, a dva najcesca bili su podele na cetiri, odnosno, tri dela. Danas, nama bliska cetvorodelna podela jeste 28-dnevni mesec. Trodelna podela pretpostavlja devetodnevna razdoblja prisutna jos kod grckog pesnika iz VIII v.p.n.e Hesioda u njegovim "Poslovi i dani". Ove stare lunarne asocijacije, kuce narocito, spominju se kod Arapa najvise sto se tice onoga sto danas nazivamo zapadnom astrologijom. Tih 27, odnosno, 28 zvezdanih skupina kroz koje MO prolazi u svom sinodickom ciklusu od 27,5 dana, nagovestavaju vezu sa latinskim novenariama, devetinama. Al Biruni, u odlomku Al-Nahbahr insistira da su ove stvari indijskog porekla:"Indusi smatraju deveti deo znaka-3,20-koji nazivaju nuvanshaka (arapska transkripcija) vrlo bitnim. Kada je planeta u svom sopstvenom prebivalistu plus jedna devetina, tu devetinu zovu bargutan, to jest, jako vazna... To je potpuno indijski metod..." Ovo glediste jos ranije podrzao je Abu Masar: "Podelu kakvu smo upravo opisali upotrebljavaju Vavilonci i Persijanci i Egipcani, no Indusi i njihovi susedi... Ta rec u jeziku Indusa znaci devetinu i predstavlja tri i jednu trecinu stepena tako da u svakom znaku ima devet devetina, a svaka od njih ima sopstvenog gospodara". Abu Masar iznosi ovu pricu u svom delu "Introduktorijumu" gde kaze da u Ovnu prva devetina pripada Marsu, druga Veneri, treca Merkuru itd. prema redosledu vladara tripliciteta s tim sto kaze jos da se ova podela moze zasnivati i na planetarnom haldejskom (astronomskom) redosledu, a ne redosledu vladara tripliciteta. Dakle, novenarie su jednako zapadna i istocna tradicija s tim sto se cini da su Arapi cvrsto verovali da su devetine dosle iz Indije sto se danas pokazuje pogresnim jer Indusi, ne samo da su imali devetine vec i dvanaestine, nista drugo do zapadne dodekatemorie poznate jos od vremena Manilija. Ovo naslucuje mogucu istinu da su, i devetine i dvanaestine, Indusima dosle od Grka zapravo jer Firmik Materno pominje izvesne "liturge" kao sto sam vec ranije rekla gde dodeljuje po tri svakom dekanu, odnosno, 3,5 po stepenu, sve skupa 9 u celom znaku. Dakle devetine, kao i vecina stvari, prvobitno jesu bile vavilonska lunarna stvar pa su onda usle u grcku tradiciju i tako dosle do Materna koji ih je prihvatio, ali slabo razumeo, a tek potom bivaju preneseni na istok gde se bolje primaju jer je lunarna tradicija tamo bila razvijenija.

Novenarie, jos jedna stara podela zodijaka, gde se 3,5 stepena svakog znaka po redu mogu pripisati planetama pema redosledu gospodara tripliciteta ili Haldejskom redosledu.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Zaboravljene sitnice
« Odgovor #7 poslato: Novembar 28, 2012, 09:24:06 pre podne »
Ovo je ziatsa sitnica, moze biti da sam je vec pomenula ranije, ne zamerite eventualno ponavljanje. Dodekatemorije po Marku Maniliju su 30 minutni segmenti znakova koji dele segment prave (2,5 stepni)  dodekatemorije tako da svaka pojedinacna ima 5 malih dodekatemorija po redosledu planeta ili triplicitetnom redosledu. Manilije nije najjasniji. Dakle, prvih 30' Ar pripada SA, drugih 30'JU itd. Svetla su izuzeta iz ovog. Jednako tako, postoji i varijanta da se krece uvek od vladara znaka pa, u toj varijanti, MA zauzima prvih 30' VE drugih itd. Kao sto se da videti, poptuno nedosledno i nejasno, ali kako je Manilije znacajan rani astroloski autoritet njegove dodekatemorije povremeno u teoriji, ali ne i praksi, dobijaju na znacaju.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Zaboravljene sitnice
« Odgovor #8 poslato: Novembar 28, 2012, 10:25:24 pre podne »
Manzile ili lunarne kuce poreklo vode iz najranijih dana protoastrologije, iz vremena lunarnih, nomadskih kultura presedentarne epohe prvih civilizacija. Znaci, veruje se da je lunarni zodijak preteca solarnom. Ovo je istorijsko stanoviste. Neistorijsko stanoviste, ono koje veruje u prvu objavu, smatra solarni i lunarni zodijak potpuno ravnopravnim u pojavnoj istoriji. Lunarni zodijak prvobitno i originalno bio je izveden iz sfere fiksnih zvezda prema prosecnom, dnevnom Mesecevom kretanju od oko 12 stepeni 51 lucni minut longitude nebeskog kruga. Iz ove sfere je izveden iz prostog razloga sto i Mesec i vidljive zvezde predstavljaju principijelno isti deo manifestovanog kosmosa. Fiskne zvezde su prva kapija postojanja, prva kapija pada, korupcije, generacije i degradacije postojanja posle covekovog pada, a Mesec prva sfera koja coveka odvaja od neba reflektujuci solarne principe kroz sopstvene faze i pozicije. Ovo je jedan od razloga zbog kojeg se Mesec vezuje i za fizikus i karakteristike fizickog izgleda. Fiksne zvezde reflektuju principe namanifestovanih znakova, a Mesec principe Sunca, simbola bizanske manifestacije. Dakle, prvobitno lunarne kuce su se rasporedjivale prema sferi fiksnih zvezda. Najraniji zapisi vezuju pocetak lunarnog zodijaka za nekretnicu Alkion u vreme kada se ona anlazila negde oko prolecnog ekvinocija. Pomeranje sfere zvezda povlacilo je i pomeranje lunarnih kuca. Vremenom ovo se gubi i lunarne pozicije bivaju prebacene na sedentarnu sferu zodijaka. Tako je i danas. Lunarne kuce su fiksne s mogucnoscu da se "boje" i zvezdama sazvezdja u koja danas padaju. Znacaj stepeni pocetaka lunarnih kuca u praksi je takav da jacaju MO bez obzira na znak u koj pada pa, tako recimo, ako se MO nadje na 8,5 stepeni Sc on se ne smatra toliko debilitiranim i ima vecu snagu nego da se nalazi na stepenu pre ili posle ovog. Via combusta, prema nekim autorima, izuzeta je u slucaju Li i Sc lunarnih kuca, a to su 25.43. Li i vec pomenuti 9. stepen Sc.

Lunarne sedentarne kuce, odnosno stepeni su:

Kardinalni znaci: 0.0, 12.51, 25,43
Fiksni znaci: 8.34,21.26
Fleksibilni znaci: 4.17, 17.9

Odstuapnje od egzaktnosti je oko 30 lucnih minuta, ali u okviru egzaktnog lunarnog stepena. Znaci, ako neko ima MO tacno na 17 Ge smatrace se da mu je MO ojacan jer pada u stepen sopstvene kuce u odstupanju manjem od 30 sekundi. Ako je samo 1 sekundu pre 17 stepeni, ne smatra se da je u sopstvenoj kuci.

Dodekatemorioni predstavljaju staru potpodelu zodijaka kroz jedan jedini znak tako sto se svakih 2,5 stepeni svakog znaka pripisuje zodijackom znaku po redosledu. Prvih 2,5 stepeni Ar pripadaju Ar, drugih 2,5 Ta itd. s tim sto prvih 2,5 stepeni svakog znaka pripadaju tom znaku pa ce prvih 2,5 Ta pripadati Ta, prvih 2,5 Ge tom znaku pa redom kako vec ide. Znacaj ovoga moze biti u tome sto posredno, takodje, jaca planetu ako se ona nadje u dodekatemorinu sopstvenog sedista ili egzaltacije. Tako VE na 3 Ar ima nesto kvaliteta i snage jer pada u Ta dodecatemorion. Primena dodekatemoriona moze remetiti procenu najmanjih zodijackih dostojanstava pa je iz ovog razloga ova podela zodijaka vremenom nestala. U sopstvenoj praksi primetila sam da su dodekatemorie jace od temina.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Zaboravljene sitnice
« Odgovor #9 poslato: Novembar 28, 2012, 10:29:56 pre podne »
stepeni aphesisa ili athazejski stepeni, u zavisnosti od grckog ili arapskog teksta, jesu jos jedna zodijacka kvalifikacija lunarne simbolike koja predstavlja produzavanje MO u odnosu na SO prema njegovim fazama i polufazama, odnosno, stepenima uvecanja, umanjenja i svake promene njegove svetlosti i sjaja. Ti stepeni su : egzaktna konjunkcija sa SO, odnosno, tamni MO, zatim 12, 45, 90, 135, 168, 180, 192, 225, 270, 315 i 348 stepeni od pozicije SO. U praksi, kada se neka planeta, tacka, ugao nadju na ovim stepenima smatra se da je taj faktor, na neki nacin, izrazen i naglesen jer ovi stepeni imaju istu simboliku kao bliski aspekt sa MO. Stepeni u fazama i na putanji rasta MO su daleko snazniji od padajucih stepeni posle punog MO po prirodi stvari, ali svi ovi stepeni obelezavaju i ojacavaju svaki faktor sa kojim su u vezi. Ovde se tazi egzaktnost u okviru maksimuma od pola stepena pre ili posle tacnog. U horarnim kartama moze oznaciti promenu, prekretnicu u nekoj situaciji. O ovome Froli ne prica nigde, ali neki stari tekstovi spominju ove stepena kao znacajne. 12 i 348 stepen nazivaju se jos tepenima otkrivanja i sakrivanja jer na tim stepenima MO postaje vidljiv, odnosno, nevidljiv, posle i pre konjukcije sa SO. Ako neki signifkator padne na ove stepene i ovo se tumacenje moze dodati.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Zaboravljene sitnice
« Odgovor #10 poslato: Novembar 28, 2012, 11:50:12 pre podne »
Profekcije solarnog povratka jesu jedna od varijanti profekcionog metoda primenjenoj na horoskop solara. U vezi sa ovim postoji jedna kvakica koja se tice cinjenice da prvi solari nisu bili precizni i nisu se pravili za datum rodjendana, odnosno, za stepen natalnog SO vec za redni stepen natalnog MO prema njegovom povratku u vreme boravka SO u natalnom znaku. Recimo, moj MO je na 26. rednom stepenu Ar i svaki solarni povratak pravice se za mesec mart, onaj dan i cas kada MO prvi put u toku boravka SO u Pi dosegne 25 osnovni stepen Ar. Objasenjenje za ovo lezi u navodnoj cinjenici da rani astrolozi nisu mogli precizno da odrede povratak SO na isti stepen i minut kao u natalu i da im je lakse bilo da barataju sa MO sto nema mnogo logike obzirom da je princip izracunavanja isti. Pre bi se reklo da je razlog za ovako slozenu i kombinovanu metodu cinjenica da su lunarni ciklusi astroloski stariji od solarnih i da je lunarna astrologija starija. Ostatke ovoga imamo i u prenatalnim sizigijumima, MO fazama pre ingresa razlicitih vrsta. Po istom principu rade i natalni solari gde se gleda prvi lunarni povratak posle SO ingresa u natalni znak za odnosnu godinu.

Profekcije solara su varijanta profekcione metode koja se zasniva na odbitku od stepena asc solara, a ne natala tako sto se za mesecnu solarnu profekciju uzima luk natalne fortune, odnosno, luk MO od SO u natalu koji se odbija od solarnog asc, odnosno, u vrlo gruboj racunici, ovo se svodi na broj znakova izmedju luminara u natalu koji se, prema istom broju, odbija od solarnog asc. Za dnevne profekcije uzima se luk tacke duha, dakle, obrnuti luk od lunarne natalne faze i takav se broji od asc solara. Profekcije i solari se kombinuju sa tranzitima s tim sto se MO posmatra na nivou dnevnih profekcija gde se gleda tranzit na stepen profekcija ,a ostale planete, vec prema sopstvenoj brzini, vecu ulogu dobijaju u mesecnim profekcijama. Dnevne profekcije se pomeraju prema znacima u sledu onda kada MO predje 30 stepeni pocevsi od rodjendana.

Ova vrsta solara (postoji ih tri da ja znam) u mom iskustvu je preciznija. Recimo, asc solara za godinu rodjenja mog deteta pada tacno na natalni JU, vladara V polja. Profekcioni stepen mesecnog asc pada na stepen natane XII (porodjaj) u vreme porodjaja. Solarna V pada na natalni MA. Dnevne solarne profekcije nemam snage da racunam jer nemam softver za ovo, ali na nekoliko primera se pokazalo da ovakvi solari jednosatvno i jasno rade.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Zaboravljene sitnice
« Odgovor #11 poslato: Novembar 28, 2012, 11:51:51 pre podne »
Embolizmicke lunacije jesu jos jedan od mnogobrojnih prediktivnih ciklusa tradicije koji je afirmisao Plasidus. Metod se zasniva na povratku MO u istu fazu u odnosu na SO rodjenja. Prva lunacija ovog tipa pocinje odmah po rodjenju i vlada prvom godinom zivota. Lunacija se upotpunjava na 29,5 dana (broj koji cini jedan sinodicki mesec, dani od jednog do narednog mladog MO) pa tako prvih 29,5 dana po rodjenju predstavljaju prvu godinu zivota. Druga lunacija pocinje nakon 29,5 dana i traje do 59. dana zivota. 12 lunacija mladog meseca upotpunjava ciklus koji je kraci od jedne solarne godine za 11 dana pa prva godina umanjena za ovaj broj pokazuje trajanje 12 embolizmickih lunacija, druga godina umanjena za 22 dana daje 25 lunacija i tako redom.

O metodu izracunavanja istih drugom prilikom, posto zavrsim s primarnim direkcijama. Metod nije narocito slozen, ali zahteva izvesnu paznju i obim pisanja.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Zaboravljene sitnice
« Odgovor #12 poslato: Novembar 28, 2012, 11:53:32 pre podne »
Ptolomejeva "lica" jesu odgovarajuci geometrijski polozaji planeta prema luminarima koji nastaju onda kada planeta sa SO ili MO zatvori isti ugao koji njena kuca ima prema kuci svetla sa kojim pravi aspekt. tako, recimo, MA ce biti u poziciji lica ukoliko sa SO pravi kvadrat, ali iz okcidentalne pozicije obzirom da je Sc levo, u sinister odnosu prema Le, ili, u slucaju trigona, MA ce biti u licu ako taj ugao sa SO pravi oz svoje orjentalne pozicije obzirom da je Ar prema Le 120, ali u deksteru prema primarnoj nebeskoj rotaciji. da bi planeta bila u licu mora, dakle, da zatvara isti onaj ugao sa nekim od svetala koji ima jedna od njegovih nebeskih domicila, ali pod uslovom odgovarajuce helijacke pozicije. tako, recimo, prema MO MA ce biti u licu ukoliko sa njim iz orjentalne pozicije pravi kvadrat jer je Ar desno od Ca, a iz okcidentalne trigon jer je Sc levo od Ca. orjentalnost i okcidentalnost se ovde posmatraju prema MO ne SO. neki drugi autori, za razliku od Ptolomeja, smatraju da ovakva pozicija postoji samo u slucaju kumulativnih preduslova jer planeti nije dovoljno da u odgovarajucem odnosu pravi odgovarajuci aspekt sa jednim od luminara vec je potrebno i da bude u jednom od svoja dva sedista i u aspektu sa oba luminara istovremeno.

"tron" ili "kocija" postoje kada se planeta istovremeno ostvaruje preko nekoliko beneficija. recimo, nalazi se u domicilu, egzaltaciji ili triplicitetu i licu (ne dekantaskom, jer njih Ptolomej ne pominje, vec geometrijskom).

na kraju, pominje jos i poziciju "uzivanja" koja postoji kada planeta pada u znak istog elementalnog sektora ili, pak, zauzima svoju pozciju prema dualnoj sekti. ovo prvo, recimo, postojace kada MA padne u znak Le van svojih termina. u njemu ce se MA dobro osecati obzirom da sa znakom deli istu elementalnu prirodu.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Zaboravljene sitnice
« Odgovor #13 poslato: Jun 17, 2017, 02:12:54 posle podne »
"Kada Mesec progresira u severnom pravcu, dobro je (narocito za pozniji deo zivota). Mesec je ojacan kada je u rastu i severnoj latitudi jer je to znak prosperiteta..." "Vidi u koji znak Mesec ulazi na treci dan od rodjenja, vidi njegovog vladara i planete u aspektu. Benefici simbolizuju srecu, malefici nevolju..." "Kada je Meseceva dvanaestina aspektovana od malefika, to je znak nesrece za rodjenog..." "Mesec je najbolji kada je u fazi rasta i na severnoj latitudi u progresiji jer to je znak velikog prosperiteta i dobrih prilika za osobu..." "Deseti znak od Meseca (enenecontameris Meseca) pogledaj. Ako je benefik tamo, dobro je, ako je malefik, steta ce doci..."

Mesec se ne procenjuje samo kroz esencijalno dostojanstvo i poziciju u horoskopskom prostoru, odnosno, na osnovu aspekata koje pravi. U ranoj astrologiji aspekti su se ionako vezivali za Zodijak, ne planete (orbisi i moiteti). Ne samo navedeno, prosecna brzina Meseca i svake planete su uvek u igri i termini, vanredno vazni. U nekim izvorima, prakticno, vazni koliko i domicil. Da li ste ikada na ovaj nacin pristupali svakom planetarnom faktoru bilo koje horoskopske karte, Mesecu posebno? Koliko se u praksi oslanjate na devedesetice, dvanaestine, latitude, 48. cas nakon rodjenja i termine? Prava astrologija znaci puno vise racunice i truda za jednostavan, ali siguran zakljucak.

astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com