Vladari vremena i decenije

  • 0 Odgovora
  • 5187 Pregleda
*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Vladari vremena i decenije
« poslato: Novembar 28, 2012, 09:28:29 pre podne »
manje planetarne godine, koje koristimo u mnogim astroloskim tehnikama, zasnovane su na tri astronomska ciklusa: metonickom, egipatskom i sinodickom. SO 19 godina priblizno odgovaraju devetnaestogodisnjem lunarnom ciklusu povratka MO u istu fazu prema istoj stelarnoj poziciji. MO 25 godina odgovara 309 lunacija, u 25 egipatkish godina, od 365 dana (360 redovnih i 5 epagomenih, dodatnih dana). ME 20 godina zasnovani su na 63 sinoda (konjunkcije sa SO) u periodu od 20 pomenutih egipatskih kalendarskih godina. VE 8 imaju veze sa velikim ciklusom konjunkcija sa SO koji pocinje i zavrsava u jednom znaku, odnosno, moze poceti u jednom i zavrsiti u drugom znaku posle 5. konjunkcije, ali tada naredni ciklus pocinje u istom tom znaku poslednje konjunkcije sa SO. MA 15 godina zasniva se na 7 ciklusa konjunkcija sa SO u 15 egipatskih godina ili na racunici 7*2,5 koliko je MA prosecno potrebno da okrene zodijacki krug. JU 12 godina jesu 11 konjunkcija sa SO koje se kompletiraju za period od 12 godina. SA 30 godina jesu period zavrsavanja 29 konjunkcija sa SO.

ovi ciklusi predstavljaju osnovu astroloskog metoda "vladara vremena". ovaj metod ima nekoliko varijanti (varijantu tacke fortune, ascendenta ili luminara kao startnih nosioca). koji od ova 4 personalna faktora mogu preuzeti ulogu startera zavisi od procene astrologa. najbolje je poceti sa najbolje integrisanim i istaknutim nosiocem. znak u koji pada taj nosilac pocetka pripada prvom zivotnom vladaru koji vlada odnosnim brojem godina. recimo, u mom primeru to moze biti MO na mc-u ili fortuna u Vi. ako idemo na fortunu ME vlada prvih 20 godina mog zivota posle cega na snagu stupa VE sa svojih 8 godina jer vlada drugim znakom posle fortune. ipak, kako je MO angularn jednako bi se moglo poceti i od njega, odnosno, MA kao vladara Ar pa redom prema sledu znakova pri cemu vladajuce planete vladaju onoliko godina koliki im je osnovni sinodicki, odnosno, metonicki ciklus u slucaju luminara. svaki od ovih velikih perioda podeljen je na mesecne potperiode prema istom broju vladarstva kao u slucaju godina. tako, u slucaju moje fortune, ME ce vladati velikim periodom od 20 godina, ali i prvih 20 meseci od rodjenja posle cega liderstvo preuzima VE za 8 meseci, pa MA za 15 narednih itd. redom do kraja 20-godisnjeg ME ciklusa.

"Decenija" je jos jedna varijanta prediktivnog metoda zasnovanog na planetarnim astronomskim ciklusima. metod se zasniva na ukupnom zbiru svih manjih perioda 7 planeta koji iznosi 129. dvanaestina ovog zbira je 10 godina i 9 meseci. pocinje se sa SO u dnevnim i MO u nocnim nativitetima. posle luminara vladarstvo uzima sledeca planeta u zodijackom sledu (okcidentalna od referentnog luminara). u mom konkretnom primeru SO vlada prvih 10 godina i 9 meseci posle cega narednih 10 godina i 9 meseci odlazi na ME pa MO, pa VE, MA, SA i, na kraju JU (malo verovatno da cu te godine docekati). i ovde imamo potperiode. svakom nosiocu odredjenog podperioda pripada onoliko meseci koliko mu pripada metonickih/sinodickih godina. pocinje se od nosioca velikog period. u mom primeru SO vlada ne samo prvih 10 godina i 9 meseci vec i prvih 19 meseci ovog perioda posle cega stupa ME sa svojih 20 meseci itd. do kraja 10. godina i 9 meseci posle cega nastupa veliki ME period. Vetius Valens je modifikovao ovaj metod u slucaju lose integracije luminara pa je smatrao da ukoliko SO ili MO loes toje zivotni ciklus treba poceti sa prvom okcidentalnom planetom prema referentnom luminaru.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com