Forum tradicionalne astrologije

Astrološke diskusije => Scriptorium => Temu započeo: alea April 20, 2013, 11:12:19 pre podne

Naslov: Pitanja i nedoumice
Poruka od: alea April 20, 2013, 11:12:19 pre podne
Evo, ja bih, ako smem, postavila temu na kojoj cemo moci da postavljamo razna pitanja i nedomice vezane za tumacenje horarnih ali i svih ostalih pitanja.

Recimo, meni se dugo vremena mota po glavi jedno pitanje, koje ce mozda zvucati i bezvezno, ali volela bih da mi neko odgovori ako je rasplozen.

Kada tumacimo neko horarno pitanje, naravno pored radikalnosti, prva stvar je da utvrdimo koja planeta ima najjace "svedocenje" u pitanju. Da li je to MO, ili ASC i njegov vladar i vladar tj. signifikator predmeta pitanja.

Ono sto je meni palo na pamet jeste, da li se ikada i ikako uzima u obzir polozaj almutena odredjenog  znaka, ili se u horarnim pitanjima uvek posmatra iskljucivo vladar znaka na uglu, cak i ako almuten jace postavljen u karti ( bez obzira na polozaj MO, znaci isljucivo me ovde zanima taj odnos izmedju vladara i almutena odredjenog znaka )?

Nadam se da sam dobro formulisala svoje pitanje.  :smiley:
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša April 20, 2013, 11:35:13 pre podne
Nije almuten nesto sto se kao cvrsto i markantno pravilo javlja u teoriji horarne astrologije. Postoji jedan ili dva forizma u vez sa istim, ali aforizma nezavisna od ukupnog konteksta price o horarnoj. Poenta sa ovom astroloskom granom je da se ona bazira na jednostavnosti kojom se fokusira signifikacija kuce i planete. Dakle, suprotno od natalne delineacije koja ima po nekoliko nivoa i 8 do 10 znacenja svake planete i kuce pojedinacno. Almuten je, u tom smislu, svojstveniji natalnoj. Ipak, nikada sa uma ne smemo smetnuti istinu o tome da je astrologija daleko vise divinacija nego nauk u formalnom metodoloskom smislu te reci, a to znaci da moramo uvek biti usredsredjeni na to sto radimo i ako nas "nesto" navede u ponekom slucaju na almutena, treba ga uzeti u obzir, ali jedino i samo ako to osetimo vrlo jasno. Ono sto je vrlo, vrlo pogresno u savemenoj afirmaciji starih pravila je da se slepo drzimo sleda uputa iz neke knjige jer se tradicija odrazava u duhu, a ne taksativnim navodjenjem pravila na koja smo naisli, jer ista mogu biti pobijena pravilima durgog autora iz iste epohe. Te razlike na koje nailazimo nas uvek podsecaju na tu istinu o duhu i divinaciji suprotnim naucnosti astrologije. Odgovor na tvoje pitanje lezi u tebi samoj i osecaju za horarni trenutak. U vezi sa tim svako od nas moze pogresiti. Jednu sam stvar naucila iz, slobodno sada mogu reci bez lazne skromnosti, prilicno velike licne prakse, a to je da sto vise pravila ucimo sve lakse upadamo u greske predikcija jer smo fokusirani na unutrasnju dilemu kojeg autora slediti, kojem pravilu dati prednost, a ne na divinacijsko ciljanje koje podrazumeva da sigurni u sebe i umece koje potezemo, vrlo lako fokusiramo relevantnog signifikatora. Ako ti se kojim slucajem, eto ponekad i taj almuten zasareni u unutrasnjem vidu, uzmi ga u obzir, ali nikada nemoj premisljati na ove teme toliko jer ces izgubiti moc astroloskog rasudjivanja. Ovo ti govori prakticar, ne teoreticar u meni i to veoma iskreno.

Bas juce slusam na Studiu B nekog kardiologa u vezi sa eksperimantalnom praksom koju primenjuje u lecenju pacijenata. Ta se terapija zasniva na instrumentalnoj muzici i kada ga je voditeljka pitala zasto instrumentalnoj, on odgovori da gde god ima reci u muzici (pesmama) od terapije nema nista jer se pacijenti fokusiraju na iste i to nije voljni vec impulsivni potez. Tako ti je negde i sa astrologijom. Prvo ucimo dugo, dugo sva pravila, citamo teoriju, odvajamo predmet od metoda, njen filozofski od religijskog granicnog dela, prolazimo kroz svakakva premisljanja, citamo koju hiljadicu strana i onda sve te procitane reci skladistimo u pozadinu jer astrologa nema bez divinacijskog fokusa o kojem se ne uci u astrologij vec alhemiji. Kako su obe deo hermetickog opusa, podrazumeva se da ih nesto povezuje. To "nesto" razlikuje vrhunskog od prosecnog astrologa kojeg od loseg ili astrologa u pokusaju razlikuje broj procitanih stranica u vezi sa teorijom i metodologijom.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: alea April 20, 2013, 11:54:08 pre podne
Apsolutno se slazem Natasa sa svim sto si iznela.  :smiley:

Covek koji nema taj osecaj i sposobnost da iz celokupnog svog znanja uspe da primeni i izvuce ono sto je prigodno u odredjenoj situaciji, tesko da moze da da neko pecizno tumacenje.

Juce sam tumacila ( ili dala svoje vidjenje ) jednog horarnog pitanja, u kome je simbolika mogla biti zaista svakojako tumacena. Ali, vodjena pre svega nekim savetima koje sam pokupila iz raznih tumacenje iskusnijih od mene, a koji su onako, debelo potkrepljeni konsideracijama raznih autora, dala sam neko svoje vidjenje situacije, koje je poprilicno naislo na negodovanje, pre svega kod Frolijevih sledbenika.

Ono sto mi je zapalo za oko i cime sam se ja vodila, jeste nesto sto ste i ti, Cor, Tanja i drugi, uvek isticali jeste da ono sto je markantno nekako se samo od sebe istakne u karti. Nebitno je sada da li je to vidjenje moje tacno ili ne, jer je pitanje u sustini i nedokazivo ( tipa, da li se ja njemu svidjam i td...).

Moja dilema je bas oko toga, da li se prednost treba dati necemu sto je zaista markantno i prosto upada u oci ( npr. pitanje je o buducnosti neke ljubavi i veze, a nadje se polozaj VE0POF na samom MC pri cemu je vrh 7. u Ribama i ta VE ima jace svedocenje, samom svojom mundanom pozicijom od vladara 7.  JU, i jos je u aplikacionom 120 od MO ) iako ovo tumacenje nije bas u skladu sa odredjenim konsideracijama ili klasicnoj raspodeli signifikatora pitanja ( a koje se aplsolutno slazem sa tobom, cesto kose jedna sa drugom iz ugla raznih autora ), meni recimo ona ne moze da ne upadne u oci.

Eto, to bi mene sigurno zbunilo i odvuklo mozda i na drugu stranu, ali sam nekako i sama dosla do zakljucka da svaka karta prica svoju pricu, i samo je umetnost prepoznati koju poruku ona salje. Sto je u sustini i najtezi deo i prava umetnost u tumacenju horarne astrologije.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša April 20, 2013, 12:06:21 posle podne
Uglovi, odnosno, planeta na uglovima, almuten figuris, dvanaestine najvaznijih signifikatora su, recimo, u "Search of the Heart" Sclavusa Dalmate (jedna od Dajksovih knjiga), pokazatelji za sustinu sustine koja pitaca pokrece na pitanje, a koje u tom trenutku jos uvek ne mora biti svestan. Ne krije horarna karta uvek i iskljucivo odgovor u granicama formalnog pitanja, kako mnogi, recimo, to tvrde, vec se ponekad desi da ona otkrije i nesto vise, sto nije na pravoj liniji forme kojom se pitac predstavio.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: alea April 20, 2013, 12:18:30 posle podne
U smislu da se mozda nesto drugo krije iza onog sto je on u stvari pitao?

Citala sam za dvanaestine da cesto mogu da pokazu sta se krije u pozadini pitanja, mada nisam znala za planete na uglu, u tom smislu?

Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša April 20, 2013, 12:37:19 posle podne
Da, nesto drugo, ali ne u smislu radikalnosti karte, vec pre u smislu da nebo ukazuje na nesto vaznije sto ce se iz situacije razviti u drugom pravcu od linije forme pitanja. Recimo, upoznala cura decka na svadbi svoje kume, ne zna da li joj se dopada, da li se ona njemu dopada pa pita, a ono horoskop ukaze na fokus ka 10. kuci. Astrolog, normalno, zavrsi tumacenje koje se tice pravila o tumacenju ljubavnih pitanja, a zanemari ovo, a kroz par godina, recimo, taj momak postane prijatelj pitacu preko kumovskog poznanstva i direktno utice na dobijanje posla devojke koja pita, recimo ili tako nesto. Dakle, od ljubavi mozda i ne bude nista, ali od prijateljstva da ili poslovne ozbiljne veze. Dvanaestina asc je na prvom mestu, ali i MO i vladara asc ili signifikatora predmeta formalnog pitanja. Planeta na uglu vrlo blisko, do tri stepena i almuten horarnog horoskopa. Ponekada i to valja pogledati. Ne upucuju svi izvori na ovo, ovo nije standard, ali postoji u teorijskoj preporuci kao i pravila o tumacenju veceg broja pitanja istovremeno.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: alea April 20, 2013, 12:54:15 posle podne
Bilo bi, za nas koji se jos ucimo,  jako korisno kada biste se setili nekih resenih horarnih pitanja, bas kao sto je ovo koje si sada navela, pa nam ih postavili negde da mozemo da ih analiziramo!

Recimo, mene bi jako zanimalo da vidim kako izgleda iz prakse, karta koja ukazuje da ce neka veza odvesti u brak  ( ne mislim ne horare sa Skyscripta ) vec onako, iz licne prakse, ako ih imate...ili, karta koja je dovela ljude u vezu, ili do pomirenja nakon raskida itd...
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša April 20, 2013, 01:32:11 posle podne
Jedan primer smo na artu imali, ja sam, zarad vezbe, postavila obrnuto pitanje u smislu "Sta mislite sta me je ova devojka pitala?" i Cor je savrseno naciljao prema poziciji vladara asc. Imam jos neke primere u arhivi, ali od pre koju godinu, pokusacu da pronadjem, to nece ici brzo.

Dodacu jos da pravila o traganju za sustinom se odnose i na sustinu motiva koji stoji iza pitanja, ne samo ishoda u drugom pravcu. Takodje, teorija kaze da je astrolog pravio posebnu kartu za ovo, kartu svog pitanja dok je cekao klijenta da dodje na ugovoreni sastanak. Ne mora se praviti posebna karta, ona je suvisna u situacijama savremene prakse, pa i Lilijeve svakodnevne prakse, jer mi danas ne znamo kada ce nam se klijent obratiti najcesce i nema te vrste izvesnosti, pa karta pitanja je i karta predanalize ujedno.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša April 20, 2013, 07:34:17 posle podne
Evo jedan primer, a u vezi sa temom koja je proizasla iz mojih postova. Sta mislite, sta me je ova osoba pitala? U vezi sa kojom temom je bilo njeno pitanje?

15.1.2009. 15.33. Beograd, asc 17. Ca.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: alea April 20, 2013, 08:07:47 posle podne
Hmm, pa ova puna 7 kuca, kao i duada ASC u 7 p. i aplikacija MO120SO u 7.  deluje kao da se ona odvaja od nekog bivseg partnera a aplicira ka nekom novom, zbog ovog SO u 7. za koga se mozda cak i udaje, i zbog duade ASC?

( Mada me vuce i to sto je SO vladar 2 p. pa mi se nesto i novac tu mota )

Mozda je pitala da li ce uskoro uci u neku vezu, jer je MO u separaciji od SA koji je vladar 7 p. i retro je, odvajaju se signifikatori, dok MO aplicira SO. - neki drugi...

Ako je pitanje uopste ljubavnog karaktera?

Drugo sto mi je palo na pamet bi mozda bilo da li ce dobiti neko nasledje ili sudski proces, jer je SA vladar 7. na samom IC, a SO je vladar 2. MO ih spaja, tacnije prenosi svetlost od SA ka SO?
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: alea April 21, 2013, 07:13:45 pre podne
Imam jos jednu molbu, ili pitanje.

Znam da sam procitala, da je neko od tradicionalnih autora, a znam i da ste ti Natasa i Cor na astro.artu jednom raspravljali o tome, da telesno spajanje dve planete ne moze da spreci druga planeta koja pravi neki drugi aspekt sa bilo kojom od njih, ukoliko i sama ne ide u konjunkciju, jer je telesno spajanje planeta najjaci "aspekt".

Mozes li molim te da mi kazes od kog autora potice taj vas zakljucak?  :smiley:
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša April 21, 2013, 10:41:14 pre podne
Lili je negde pomenuo, moguce i neki Arapin, ali se secam,imam sigurno negde u arhivi, komentar i navode Sju Vord u vezi sa jednom Lilijevom opaskom. Mislim da i ovde moramo izostriti antene i proceniti kada je konjunkcija jaca, kada nije. Sto je bliza u orbisu, jaca je, sto je sira, slabija je, tako da na svakom pojedinacnom slucaju valja proceniti. Sam Lili je sklon, ako se pazljivije analiziraju njegovi primeri, da demantuje sebe samog i da se iskaz s pocetka nadje na 180 stepeni od poznijih indirektnih navoda i moguce je da ovo ima veze i sa sirinom same konjunkcije. Tri stepena su prvi standard pa je logicno da konjunkcije do 3 stepena nista ne moze da spreci. Nemam statistiku za ovako nesto, pratite sami.

Devojka iz primera je pitala da li ce poloziti ispit na koji je trebalo da izadje po drugi put. Ja sam odmah rekla da nece jer se vladar asc odvaja preko konjunkcije od r vladara 9. i to mi je nekako bilo ubedljivo da ona ni tog puta materiju nije savladala kako treba, ali je zato tog dana, posle ispita, upoznala decka, druga njenog kolege sa grupe, sa kojim je jos uvek u vezi. Zapravo, bili su u vezi kada smo se cule negde prosle godine, ne znam kako je sada. Dvanaestina asc pada u 7. dok je MO trenutno 120 SO u 7. Ovo, naravno, nisam uzela u obzir. Trigon luminara me je bunio, potezala sam argument neradikalnosti, relativizovala naknadno procenu zbog dobrog odnosa svetala i sl. Pala je tako sto nije ni pokusala da odgovara cim je dobila pitanja.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Tanja April 21, 2013, 04:48:29 posle podne
Imam jos jednu molbu, ili pitanje.

Znam da sam procitala, da je neko od tradicionalnih autora, a znam i da ste ti Natasa i Cor na astro.artu jednom raspravljali o tome, da telesno spajanje dve planete ne moze da spreci druga planeta koja pravi neki drugi aspekt sa bilo kojom od njih, ukoliko i sama ne ide u konjunkciju, jer je telesno spajanje planeta najjaci "aspekt".

Mozes li molim te da mi kazes od kog autora potice taj vas zakljucak?  :smiley:

Čika Bonati :D, 31. konsideracija 31.

U horarnoj ako su signifikatori u aplikacionoj konjunkciji, teško da treća planeta preko aspekta može to da omete dešavanja u potpunosti, ali može uneti neka talasanja, odugovlačenja, komplikacije i sl.
Možda se sećaš Tajninog pitanja za kupovinu kuće. Signifikatori su bili u konjunkciji , a čini mi se SA da je udarao opozicijom. Imala je neka odlaganja, jer su jurili i subvencije za kredit, ali se stvar ipak povoljno okončala. Ne mogu da se setim tačnih podataka, ali mi je ostalo u sećanju da sam tada baš proveravala Bonatijevo pravilo.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: alea April 21, 2013, 06:29:33 posle podne
Imam jos jednu molbu, ili pitanje.

Znam da sam procitala, da je neko od tradicionalnih autora, a znam i da ste ti Natasa i Cor na astro.artu jednom raspravljali o tome, da telesno spajanje dve planete ne moze da spreci druga planeta koja pravi neki drugi aspekt sa bilo kojom od njih, ukoliko i sama ne ide u konjunkciju, jer je telesno spajanje planeta najjaci "aspekt".

Mozes li molim te da mi kazes od kog autora potice taj vas zakljucak?  :smiley:

Čika Bonati :D, 31. konsideracija 31.

U horarnoj ako su signifikatori u aplikacionoj konjunkciji, teško da treća planeta preko aspekta može to da omete dešavanja u potpunosti, ali može uneti neka talasanja, odugovlačenja, komplikacije i sl.
Možda se sećaš Tajninog pitanja za kupovinu kuće. Signifikatori su bili u konjunkciji , a čini mi se SA da je udarao opozicijom. Imala je neka odlaganja, jer su jurili i subvencije za kredit, ali se stvar ipak povoljno okončala. Ne mogu da se setim tačnih podataka, ali mi je ostalo u sećanju da sam tada baš proveravala Bonatijevo pravilo.

Ja pouzdano znam da ste i ti i Ret negde o tome raspravljali, secam se toga jako dobro, cak i na astro.artu ima ta vasa prepiska, kao i na Riznici, ali ne mogu da se setim ( u stvari, ne znam ) odakle to potice!   :applause:

Evo je:

Citat
31.Trideset i prva konsideracija je: Da pogledas kada jedna planeta aplicira ka konjunkciji s drugom, da li je ona blizu kraja istog znaka, ili je bliza planeti koja s njom aplicira; dakle, da li ce izaci iz znaka pre perfekcije konjunkcije; i da vidis da li ce biti spojena s njom u sledecem znaku u koji prelazi, jer tada dolazi do perfekcije; da li joj ta planeta nesto daje u tom znaku u kome se s njom tako spaja, to jest, da li dolazi do neke recepcije - osim ako navedena planeta, ili planeta ka kojoj ona aplicira, pre toga ne bude spojena s nekom trecom planetom; jer, tada nema nista od posla i nece doci do perfekcije, jer ce se planeta spojiti s trecom planetom koja se isprecila, pre nego sto se dovrsi prva konjunkcija. Ne sme se zaboraviti da telesna konjunkcija sprecava neki aspekt i saseca ga, ali aspekt to ne moze uciniti konjunkciji

Bravo Tanja, a moram pronaci i to Tajnino pitanje, bas me sada kopka!
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: alea Oktobar 25, 2013, 07:08:12 posle podne
Imam jednu nedoumicu, a htela bih da se nadovezem na Natasino tumacnje mog MA retro u Ovnu.

Naime, interesuje me, u kontekstu iste price, kako bi se tumacio retro SA?

U stvari, pitanje bi bilo, da li retro planete popustaju kroz vreme, tj. njihov negativni uticaj se vise oseca u mladosti, ili obratno, osecaju se tek sa godinama?  :smiley:
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Oktobar 25, 2013, 07:52:23 posle podne
U mom iskustvu, one se popravljaju godinama, odnosno, realizuju ono sto simbolizuju nesto kasnije u zivotu. Ipak, u 1. kuci, recimo, vrlo rano ce se pokazati i dozivotno ce ukazivati na probleme i to u vezi sa kucom kojom vladaju, a prema kontekstu 1. kuce. Imam horoskop osobe sa r SA u 1. rodjena je sa zakrzljalim kukom tako da prilicno sepa ceo svoj zivot. Zavisi. Prosto, moram da sagledam celokupni kontekst jer neki uglovi umeju da ubrzaju stvar. Nekada uglovi, mundani sektori, nekada polozaj na epiciklu.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: alea Oktobar 25, 2013, 09:24:05 posle podne
Bas sada gledam jedan natal.

Zeni je sin poginuo sa 13 godina. Ona ima SA retro u Skorpiji, maltene na samom vrhu 7.

JU joj je na vrhu 5. ali taj JU je debiltiran u Devici, ima separacionih 90SA, a inace, JU je vladar 8. u 5. ( vladar 5.  ME u Raku u aplikaciji 5* sa SO, spaljen ). POF je u Vodoliji u 10., pa je SA njen dispozitor kome aplicira MO u Skorpiji iz VI koji je  vladar svetla rodjenja.

Njoj je sin poginuo kada je ona imala otprilike 36 ( nisam sigurna, ali recimo od 35-36  ) i do tada, brak im je bio u velikoj krizi. Ona tada otisla od kuce, bilo je tu svega, i nevere sa njegove strane, napustila muza, a sin onda krenuo za njom da ih miri i stradao uzput :( ...sada, u ovim vec 50. kao da su se pomirili sa tim svojim zivotom, funksionisu, sta je tu je, brak kao i svaki, opstaje... ( inace joj muz ima SA u 12. 90SO0MO ).
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Oktobar 25, 2013, 09:24:29 posle podne
Da li pod 1. kucom gledas i kada je planeta u 2. znaku? Ovo je posebno izrazeno kada je Asc na samom kraju nekog znaka.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Oktobar 25, 2013, 09:45:40 posle podne
Ako je na kraju znaka asc,  da.  Ranije u zivotu,  posle neke znacajne zivotne promene, poput selidbe, polaska u skolu, razvoda roditelja... Kasni stepeni asc kao promena pa onda planeta stupa na snagu.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Oktobar 25, 2013, 09:48:03 posle podne
Isto bi verovatno vredelo za sve kuce?! S tim sto se verovatno preplice tematika. Manje vise 2. znak ali recimo 8. znak kod 7. kuce. Pretpostavljam da kada neko ima planete u 8. znaku ali 7oj kuci to uplete neke lose okolnosti u brak?
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: alea Oktobar 25, 2013, 09:58:18 posle podne
Kao kod mene...SA retro u 8. znaku ali na kraju 7. kuce.
Eto, moja ujna ( to je njena karta ) se nije rastala, mozda jer joj taj isti SA ima 120SO0ME. Njoj je SA bas u 7. znaku ali na kraju 6. kuce, nije usao u 7. ( cak je u 38. rodila jos jedno dete. )
Mozda je to donelo da se sve te nesrece dese do 36. i oni su ostali u braku, dok sam se ja rastala u 36.

Slag na torti, moj bivsi muz ima retro MA u Vodoliji, po Alcabitus sistemu kuca, taj MA mu pada na sam kraj 7 p. Tacno se vidi da smo oboje imali predispozicije za probleme u braku.  :(
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Oktobar 26, 2013, 12:05:35 pre podne
Da, bas iceprkah kartu tvog muza. Pa taj Mars si izgleda ti. Jer je taj Mars u Vodoliji, tebi je vl. Asc u Vodoliji i ima 90* sa Jupiterom tebi je Jupiter vl. Asc.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: alea Oktobar 26, 2013, 08:05:41 pre podne
Moguće da jesam jer je to logičnije nego da sam SA u Blizancima, pošto sa tim znakom baš nemam veze. A eto, taj MA se pobunio tek u njegovog 39. Sve se uklapa.A on bi mogao biti meni SO jer je Lav ASC, alí í taj SA, jer mu je vladar SO na poslednjem stepenu Raka. SA je i triplicitetni vladar mog DSC u Blizancima. To bi onda objasnilo i razvod braka u tim godinama. Sadašnji partner mi vise liči na ME, jer je Devica u podznaku a meni je ME vladar 7. To bi onda značilo da sam tog SA ispucala alí i da planeta u znaku  tj.  kući, ima prednost nad vladarom znaka? :)
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Oktobar 26, 2013, 10:19:11 pre podne
Stvar trenutka. Astrologija vam samo uputstva daje, ne i resenja, samo smer primene pravila, ne i zakljucke. Kod mene zavisi od trenutka kako cu prepoznati ovakve situacije. Eto, moj suprug ima 7. na pocetku poslednje dekade Ge i celog Ca, spaljenog i r ME, vladara 7. i to od stane SO kao vladara 8. pa sam jos uvek ziva, a on je samo jedan brak do sada imao. Jeste, izgleda da ce me solidno nadziveti, ali ko zna, ovde sam subjektivna pa ne mogu nikakav utisak da steknem kao kada tudje karte gledam. Hocu da vam kazem da je astrologija dovoljno misticna i da posle ucenja pravila na svoju interpretaciju morate da se oslonite, ako se ovim bavite. Jeste fulacete po koji put, ali cete biti i brilijantne jer astrologija je takva. U njoj nema egzaktnosti.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: alea Oktobar 26, 2013, 10:37:03 pre podne
Tacno.
Mozda taj spaljeni r ME od strane SO govori o nekom tvom gubitku nasledja, ili se mozda vise odnosi na tvoje finansije, jer je derivacijom, SO vladar tvog 2 p.?
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Novembar 20, 2013, 02:36:54 posle podne
Procitah ovaj tekst koji si lajkovala Natasa http://www.astrozmaj.com/system/izborposla/ezoterija/astrologija/astrotekstovi/kuce/lunarni_solarni.html i bas razmisljam o njemu. Pisala si i ovde negde cini mi se kako prepoznati koji tip samo ne mogu sada da nadjem. U svakom slucaju jako je zanimljivo kada razmislis o tome kakve te osobe okruzuju i onda pogledas sve ove faktore i prepoznas lunarno tj. solarno u njima.

Razmisljala sam i o sebi i definitivno sam neka mesavina ali ne uravnotezena ( Mesec i Sunce mi se ne vide ) vec nekako idem cas na jednu cas na drugu stranu. To je verovatno posledica te totalne odvojenosti planeta uz Sunce i planeta uz Mesec bez ijedne planete kao spone medju njima. Pa sam tako kao jedna klackalica cas tamo cas ovamo i svakako poprilicno nesredjena i u nemogucnosti da uspostavim ravnotezu.

Definitvino ljudi sa dobrim odnosom Meseca i Sunca odisu nekom stabilnoscu i ravnotezom.

Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Novembar 20, 2013, 03:43:03 posle podne
Lajkovala sam sopstveni tekst tek da podsetim osobu koja ga je objavila da je isti moj  ::) Zajebancija, nista ozbiljno. Sto se te price tice, pa ona je esencijalno hermeticka i ide ovako. Postoje tri uma u svakom coveku, culni ili intelektulani, misticni visi i duhovni najvisi. Intelektualni ili culni je pod dominacijom MO, misticni pod dominacijom SO, a najvisi um ili nus, kako ga neki zovu, ne percipira se sa prvog nivoa horoskopa, vec iz hermetickih tacaka duse, odnosa fortune i duha i tacke baze. Taj najvisi um simbolizuje kapacitet za ostvarenje konacne mudrosti koja se tice shvatanja ovog sveta i razloga postojanja. Vrlo ekskluzivna sposobnost koja pripada retkima. Vecina ljudi svoj vek okoncava na nivou culnog uma pogresno verujuci da su dusevne stvari te koje nas izbavljaju u konacnici. Dusevne stvari su sve stvari ovog sveta, od najbanalnijih do naizgled prefinjenih i tananih poput umetnosti, poezije, fine muzike, intelektualnog stvaralastva. Sve je to iz perspektive najviseg uma prolazni dim koji skrece dusu sa pravog puta integracije sa duhovnim parnjakom. Visi stepen razumevanja ovoga tice se postizanja misticnog uma, a najvisi, prorocki, ovog treceg. Ljudi jos uvek ne shvataju da sudbina nije nista drugo do od duse izabran obrazac njene manifestacije kroz karakteristike licnosti ili sopstva. Ne vredi nam gundjati zbog sudbine, izabrali smo je u skladu sa preepohalnim iskustvom. Taj tekst, nije nista do skracena verzija onoga o cemu sam govorila u gnozisu i pistisu, start za procenu kapaciteta integracije dusevnog i duhovnog izvan nivoa licnosti pojedinca, a preko njega. Ovi lunarni nemaju nikakvu sansu za obozenjem u ovom zivotu. Svi ti koji ljubuju, pate, podlezu velikim strastima, stvaraju kreativno samo zarad slave svoje patnje, kao i oni koji intektualno racionalizuju sve svoje i svetske razloge, potpadaju pod nizi, culni, lunarni um. Iz perspektive dostignutog duhovnog uma, nema razlike izmedju antropologa racionaliste i Bodlera. Obojica su zarobljeni u predstavi sopstva o sustini njegovog identiteta. Covek je daleko vise od zudnji i zelja koje oblikuju njegov personalni identitet. U ovom grmu lezi hermeticki (alhemijski) zec. Osloboditi se predstave o sebi preko oslobadjanja od svojih zelja. Vecu inicijalnu sansu za ovo imaju solarni tipovi licnosti.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Novembar 20, 2013, 05:08:43 posle podne
Tekst vredan paznje u svakom slucaju, a i ovo pojasnjenje. Hvala :).
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Odile Novembar 26, 2013, 07:30:18 posle podne
Imam pitanje u vezi Asc i vladara istog .

Na jednom forumu su mi rekli da ja treba da zanemarim svog vladara Asc (Sa Sco ) zasto sto je pod suncevim zracima i samim tim nema moc delovanja , i da za istog posmatram Ma u Li (sada nisam shvatila da li Ma gledam zbog toga sto je almuten stepena na kome je Asc 2*02 Cap ili zato sto je Ma vladar Sco ).

Pa me interesuje vase misljenje , kada posmatrate vladara Asc sta sve gledate i kako se isti ispoljava ako je pod suncevim zracima ?

Hvala
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Novembar 26, 2013, 08:04:48 posle podne
Vidim setaju te price o nemanifestovanosti spaljene planete. Jos jednom. Sve sto postoji, manifestuje se kroz 7 principa prvobitnog jedinstva. Dakle, i spaljena planeta ce se manifestovati. Istina, ponegde se moze naci u TA literaturi izraz "ne manifestuje", ali se, jednako tako, moze naici i na izraz "uticaj" iako se ne misli na bukvalni uticaj. Problem je u nerazumevanju sireg konteksta TA doktrine. Nema nemanifestovanog, ima samo lose i dobro manifestovanog. Dakle, spaljeni vladar asc ce se manifestovati na los nacin ili nacin koji u natalu simbolizuje SO. Mnogi su nivoi interpretacije jednog aspekta. Prema prirodnoj signifikaciji, prema mundanom vladarstvu, prema triplicitetnom sledu...Zoler jasno u svojim lekcijama navodi da pored vladara asc mozemo gledati i vladara egzaltacije, tripliciteta, termina asc, cak i dekanata, ali i sve to mozemo svesti na almutena, s tim sto se vladar domicila i vladar egzaltacije zaista mogu i samostalno posmatrati. Dakle, gledas domicilnog vladara sve takvog kakav jeste. To sto je spaljen ne znaci da ga nema, to je nebuloza jer on postoji, ali je ostecen solarnim orbisom i sa sobom ce izneti signifikaciju u skladu sa tim. Nista na ovom svetu nije integrisano sa SO, prema hermetizmu to nije moguce. Da ovo nije istina u teoriji tradicije ne bi postojale interpretacije o spaljenoj planeti, tacnije planeti u konjunkciji sa SO, a takve interpretacije postoje i nigde ne stoji da SA0SO znaci da SA nema znacenje, da nije manifestovan. Pored ovog domicilnog gledaj i egzaltacionog vladara. Nema ovo nikakve veze sa tim sto ti je prvi vladar spaljen, svako treba da gleda sve vladare stepena asc, stvar je u tome da neki drugi dispozitor moze, u interventnom smislu, da izvuce stvar. Ako ne ide sa vladarem asc, ici ce sa vladarem egzaltacije znaka asc ili vladarem termina ili almutenom stepena asc. Dakle, ovo je tacno jedino na nivou eventualnih intervencija, a ne na manifestnom nivou. Uputstvo da "zanemaris vladara svog asc" je nebuloza. Kako da zanemaris? Postoji nacin, ali on sigurno nije sveden na verbalno uputstvo vec ozbiljne remedijalne intervencije. Tvoj spaljeni vladar asc itekako se izarazava na nivou tvoje licnosti i nekih objektivnih okolnosti tvog zivota, nivou koji se tice tvojih muskih predaka, tvom odnosu prema pravilima hijerarhije i autoritetstva...Da ga zanemaris nije moguce tek pukim pozivom na to.

Kopiracu deo sa fb-a koji sam pre neki dan napisala na temu SA na kraju helijackog ciklusa, u aplikacionoj konjunkciji sa SO. Vetije na temu veze SA i SO preko znaka ili aspekta: "Sunce i Saturn (u vezi) su u raskoraku. Sticanje i gubitak imovine i prijateljstva...Rodjeni pod ovakvim spojem trpe tajna neprijateljstva i pretnje uglednih/mocnih ljudi i protiv njih se kuju zavere i omrazeni su do kraja. U dobroj poziciji nadzivljavaju svoje neprijatelje, nisu bez imovine, ali trpe uznemirenja i dugovremenu patnju. Imaju dobru samokontrolu u periodima iznenadnih zivotnih obrta"

Lili za SA kao prvog signifikatora licnosti kada je los: " Zavidljiv, ljubomoran i nepoverljiv, plasljiv, prljav, prikriva prave emocije, sumnjicav, osudjuje zene...zao, gundjalo..." Kada je dobar onda je : "u delima ostar, u recima rezervisan, u radu strpljiv, u svadji i raspravi ozbiljan..." U datom primeru SA je delimicno los prema kvalifikaciji zalaska.

Sidonski za konjunkciju, tacnije poziciju SO i SA u jednom znaku: "Njegov ce otac lose zavrsiti i on ce izgubiti ocevo nasledstvo. Ako je rodjenje nocno, jos gore (radi se o dnevnim planetama) za oca, bracu i njega samog, a za dnevna rodjenja ako SO aplicira SA. Tada ce on trpeti bolesti...i ostati slep. Moguce je da ce steci bogatstvo preko gradjevinarstva ili zemlje, no i tada ce biti mizeran. Ako je konjunkcija u znaku (dostojanstvu) SO ili SA, otac ce mu biti plemenitog porekla, ali siromasan ili ce osoba biti neprijateljski nastrojena spram svog oca..." Dorotej se nije petljao sa orbisima, Ptolomeju je zalazak vanredno vazan, Lili iz pozne tradicije vec vodi racuna o ovome...I sve ovo korigovati prema mundanom okviru, triplicitetnim dispozicijama.

Iz ovih se aforizama nigde ne vidi da SA ne postoji u manifestaciji, vec da je ista kvalifikovana Suncem. Kod nekih autora konjunkcija sa SO jednako unistava planetu u smislu lose manifestacije i jadnako, u isto vreme, obezbedjuje svetovnu afirmaciju jer SO sa tim direktne veze ima. Karakter postaje slozen, cesto i vrlo snazan i vrlo rezistentan, ali i vrlo nefleksibilan, cutljiv, povucen i spreman na mnoge izazove. Sigurno je da spaljeni SA u Sc nece doneti vedrinu duha, ali hoce, sasvim sigurno, nesto, a to nesto nikada nije nista kako se moze zakljuciti iz interpretacija sirom neta. Ako nije nista otkud toliki aforizmi na temu spaljene planete. Jos nesto. Od esencijalnog je znacaja da li je spaljena planeta ili planeta u okviru orbisa, takva na pocetku ili na kraju svog helijackog ciklusa. Dakle, apikacija nece imati isto znacenje kao separacija, tacnije, izlazi li u perspektivi ili zalazi planeta u blizini SO. Ajnstajnov ME u solarnom orbisu je mocni ME jer izlazi na zapadnoj strani, recimo. Vrlo astroloski markantan slucaj pomaka iz solarnog orbisa.

Hajat za pravila o "kraljevanju": " ...Ali ako je SO u sopstvenoj egzaltaciji...ili na mc-u...i ako se vladar asc nalazi u istoj kuci (znaku) sa SO (svetlo vremena)...oznacava rodjenje kraljeva..." Na drugom mestu: "Ona svetla koja apliciraju vladaru asc..."Ako je na mc-u jedna od zvezda prve velicine i ako je tu pridruzena nekom od svetala (dakle i Suncu)..." "...I SO u dnevnim rodjenjima...zato sto ako postoji aplikacija izmedju planete koja ima najvise dostojanstva i vlladara asc, ili konjunkcija...rodjeni ce biti kraljevska osoba..."Jedan od kandidata za konjunkciju sa vladarem je i samo SO u dnevnim rodjenjima. Primer kraljevanja i nesrecnog kraja sa spaljenim, na kraju helijackog ciklusa, vladarem asc http://www.astro.com/cgi/chart.cgi?wgid=wgeJxtT8EKwjAU-xpBIYO-uiqz9ODJkzIQ8fy2VVt03VinY39v9ewlhJCQZPIPb6S-t4ZJh8YcBq4tysGH2sa4kKK7JTh2gesON5AEEaiQBYTarQlOTbhzhEDp_JMb--ydZ5T7lFpezits1UQC6yKoLV6gXG6QyVwJAaG5qQK31vyvS-S35mtreLSGZJJO3du2lR0S_c7Q1Tj36UA7OsPjpF2cTUZ6iIauhw-3IELa Itekako se vladar asc manifestovao.  Ili, Franko, eksplicitan primer kraljevanja sa r i egzilnim vladarem asc na startu solarnog orbisa http://www.astro.com/cgi/chart.cgi?wgid=wgeJw9TkEOgyAQfE1v2wSQg5bsrdUH9NDzIkRJAQ1ijL8veGj2MJOd2Zk93NehUFNA4ioa7BPFcYEL3FZYAAlcAG87AYw9GgahPbiEaffA4OVvgvU2pcXDeyUX4RJlE0UHezGUUWR0pGDxH1pvrp4qGcoWZVk97WiDtqnQ2qZ0PtfyWsgzUj7UvJ145yptyD_DDzX2ONs
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Novembar 26, 2013, 10:15:24 posle podne
Bas fino sto si napisala ovde javno jer stvarno razne price kolaju. Slicno se desava i sa averzijom. Neki tumace tu planetu kao nemocnu da upravlja kucom i eliminisu ja uzimajuci vladara egzaltacije ili tripliciteta. Da li ce recimo prijatelji osobe koja ima vladara 11. kuce u averziji sa istom predstavljati taj vladar i ukazati na poteskoce u vezi prijateljstava ili cemo uzeti vladara egzaltacije/tripliteta ...?
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Novembar 26, 2013, 10:21:13 posle podne
Svi vladari nesto govore. Nikada ne mozemo zanemariti vladara kuce. Kada je u averziji, znaci nesto. Pobogu, ovo su notorne stvari. Averzija je tek jedna od kvalifikacija. Sta ovde ljudima nije jasno. U remedijalnim intervencijam se gleda sta treba potencirati kako bi se stanje stvari "popravilo" negde, u necemu, a ne da slabost/izopacenost planetarnog principa nemaju izraz u stvarnosti. Zato sto imaju neadekvatan izraz, zato i tragamo za izlazom, ali da neki drugi vladar moze anulirati znacenje vladara domicila, sutra malo. Moze se ispoljiti na drugom koloseku, ali to nece znaciti da na paralelnom koloseku, u suprotnom pravcu, ne vozi drugi voz. Kada bi zivot bio tako jednostavan, jednoznacan i jednosmeran. Ono sto se u teoriji, u starim izvorima zaista moze naci jeste "pozivanje" na najprominentnijeg nosioca signifikacije i tu imamo, ili univerzalne participatore, ili mundane vladare, ali ta prica nema veze sa iskljucivanjem domicilnog vladara, vec sa "best of" odnosnih delova dijagrama. To je ono sto nam sudbina nudi u maksimalnom potencijalu, ali to ne znaci da slabiji signifikatori nece imati nikakve pojavnosti u zivotu natusa. Stari autori su isli ka jednostavnim zakljuccima, cesto precicama, svodjenju rezultata, kratkim zakljuccima, ali sve pre toga, cela doktrina mora da se razume i zna da bi se stvari postavile na svoje mesto. Najbolje i najgore idu u paru, koji je to zivot izneo samo najbolje potencijale. Kada gledamo vadare tripliciteta, ne gledamo samo najpromenentnijeg, vec sva tri i sva tri na neki nacin rasporedjujemo. Ovo vazi i u slucaju mundanih kuca i u slucaju univerzalnih signifikatora. Uostalom, nisu svi TA autori dosledno gledali sve vladare kuca, ima i onih koji se dosledno drze iskljucivo domicilnih.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Novembar 27, 2013, 01:46:55 pre podne
Pretpostvaljam da u skladu sa tim ide i cinjenica da nailazimo na ljude razlitih karaktera i zato nam cesto recimo prijatelji budu karakterno/temperamentalno drugaciji, partneri, rodjaci ... A ta averzija verovatno isto kao i spaljena planeta ukazuje na problem. U slucaju averzije verovatno ponajvise na neku neusaglasenost, udaljavanje sa tom osobom u fizickom smislu, neka nestabilnost u svakom slucaju.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Novembar 27, 2013, 08:04:01 pre podne
Upravo nam razlicite dispozicije govore o varijantama stvari, pojava, stanja i dogadjaja. Radila sam dugo na domicilnim vladarima i ne mogu se odreci svog SO u 8. znaku od asc ma koliko to zelela. U apsolutnoj je averziji prema znaku asc, ali jeste njegov almuten. Racunam i na ME, vladara termina asc u 9. ali isti nece negirati moje SO. Ici ce drugom stazom. Domicilni vladari su najcvrsce integrisani sa znacima i to se lako moze prepoznati u slikovnim predstavama starih Zodijaka. Niti jedno drugo vladarstvo nema tako cvrstu vezu kao domicilno. Prva thema mundi je ekskluzivno na domicilima bazirana. Hermeticki eshatoloski zakon usmeren je na povratak u prvobitno stanje, a to se ne moze postici izvan vladara domicila. Ne postoji manifestacija zivota izvan ovog pravila, osim u slucaju smrti. Smrt su vrata kroz koja izlazimo iz privida (zivota) i tu postoje neka fina pravila koja prevazilaze i vladara domicila. Slicna tome je i prica o rektifikaciji, ali druga tema, naporna. Dakle, ne moze biti. Sigurna sam da postoje savremeni mudraci koji na ovaj nacin interpretiraju nesto sto stoji u nekim izvorima, ali sve cesce nailazim na slucajeve fah idiota koji gotovo nista u celokupan kulturoloski okvir ne umeju da stave. Ne moze se, po ko zna koji put ponavljam, astrologija na taj nacin uciti. Metodologija nije nezavisna i samostalna. O primarnim motivima osobe govore, upravo, vladari kuca. I ne samo motivima, vec i stimulansima iz spoljasnjeg sveta. B Dajks: "‎"To understand the native's attitude toward things, we have to look at appropriate house and rulerships. If the ruler of the 1st (the native) is in the 7th (relationships), it means the native craves relationships. It the ruler of the 3rd (siblings) is in the 8th (death, fear, others' money), it could mean the native's siblings cause him stress..."
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Odile Novembar 27, 2013, 10:18:39 pre podne
Hvala vam Natasha i tebi Lady na objasnjenju :)

Iskreno mene je malo zateklo to da ne treba da se posmatra vladar Asc , jer on je tu u karti. Tako da sam morala da postujem pitanje da bih mogla konacno da ustanovim sta i kako gledam , a vi ste Natasha lepo objasnili pa samim tim sada znam kako da pocnem :)
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Pierre Novembar 27, 2013, 12:13:18 posle podne
Pozdrav svima,

da se nivo nekog drugog kuta gledanja na spaljenost i signifikacije ne bi sveo samo na forumska naklapanja, spomenuo bih Birtchfielda koji se poziva na Omara i tvrdi da spaljeni planet ne može significirati ništa jer ne vidi druge planete i druge planete ne vide njega. Isto tako, analogijom izvodi zaključak za planet koji je u averziji prema domicilu. Ja nemam astrološkog iskustva da stojim iza ili protiv Birtchfieldovih tvrdnji, ali, pretpostavljam da bi on za spaljenog vladara Asc tražio alternativnog vladara  (u njegovom primjeru spaljen je ME, vladar druge i on traži alternativnog vladara kroz druga dostojanstva). Ne znam imate li taj Birchfieldov tekst o profekcijama, direkcijama i solarnom povratku, ja sam mislio kopirati dio, ali je u nekom formatu koji mi ne dopušta kopiranje, pokušao sam ga staviti u attachment, ali je prevelik. Poslat ću ga mailom svakom tko je zainteresiran da ne ispadne da izmišljam stvari. (Chapter I, str. 6)
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Novembar 27, 2013, 02:06:21 posle podne
Nema na cemu Odile, uvek :)

Natasa da li gledas i participirajuceg vladara tripliciteta ili mislis da je njegov uticaj slab? Odnosno recimo kod sebe da li gledas Saturn u Blizancima kao jednog od vladara Asc?
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Novembar 27, 2013, 03:15:29 posle podne
Pozdrav svima,

da se nivo nekog drugog kuta gledanja na spaljenost i signifikacije ne bi sveo samo na forumska naklapanja, spomenuo bih Birtchfielda koji se poziva na Omara i tvrdi da spaljeni planet ne može significirati ništa jer ne vidi druge planete i druge planete ne vide njega. Isto tako, analogijom izvodi zaključak za planet koji je u averziji prema domicilu. Ja nemam astrološkog iskustva da stojim iza ili protiv Birtchfieldovih tvrdnji, ali, pretpostavljam da bi on za spaljenog vladara Asc tražio alternativnog vladara  (u njegovom primjeru spaljen je ME, vladar druge i on traži alternativnog vladara kroz druga dostojanstva). Ne znam imate li taj Birchfieldov tekst o profekcijama, direkcijama i solarnom povratku, ja sam mislio kopirati dio, ali je u nekom formatu koji mi ne dopušta kopiranje, pokušao sam ga staviti u attachment, ali je prevelik. Poslat ću ga mailom svakom tko je zainteresiran da ne ispadne da izmišljam stvari. (Chapter I, str. 6)

Ja bih se pre svih pozvala na Hermesa Trismegistosa. Ljudi, jos jednom, sve sto postoji manifestuje se, to su sinonimi u ovoj doktrini. Toliko primera spaljenih planeta u afirmaciji konkretnih ljudskih zivota ima. Dala sam vam neke. Ne moze Bircfild, nit bilo ko, bilo sta alternativno da trazi u prvom obrtu analize, moze jedino u remedijalnom. To su dva nivoa. I spaljena planeta se manifestuje. Postoje na desetine primera za ovo. Ted Bandi je jos jedan. Stvar je u losoj manifestaciji. I jos jednom. Ako se spaljena planeta ne manifestuje, otkuda onda tradicionalne interpretacije istih u konjunkciji sa SO. Ne slazem se sa Bircfildom u vezi sa ovim. Radi se o bazicnim hermetickim postulatima. Usko logiciranje tipa SO blizu pa se ne vidi je logiciranje izvan sire hermeticke doktrine na kojoj je astrologija bazirana. Stvar je prosta ako se malo udaljimo u perspektivi. Uostalom, nikavo nam teoretisanje nece resiti stvar, vec konkretni primeri kojih ima i ima. Znamo da ne izmisljas, tacnije ja znam da ne izmisljas jer sam vise puta pomenula "savremene mudrace" i da se tu i tamo "moze naci" takva i takva interpretacija. Sve nam je to poznato, ali to nije ispravno. Moj suprug u natalu ima spaljenog vladara 7. SO vlada 9. znakom od asc i ne samo da je nasao zenu sa SO, vladarem asc, vec i vrlo posvecenu pitanjima 9. kuce. Njegov se ME manifestovao.  ME jeste i almuten njegovog dsc. Jos primera. Sto puta linkovala ka  http://www.astro.com/cgi/chart.cgi?wgid=wgeJwtjtEKgjAYhZ8mKDjCNjetxu6CKPAqwutftpzYJHQyfPuUuj0f53wndX1nhG6DIa4Hay7kgxtxd6_X6BYECA4FfioYeHHOJbxKaMmCoereiebeOdS3nWD75-OAY5mUhMwHJjAjLzkyoSRjYJpsM1Bw5j-9Nn6uDViKzgi-ZhVtZPPpJi6f9VqI3lBM2k-LybgeJ8Pr6xd_8Tan Ako ovo nije primer manifestovanog spaljenog vladara asc u 8. onda nije nista tacno u astrologiji. Jeste, pozvacete se na egzaltiranog vladara, SA, ali on je na uglu, esencijalno dostojanstven i jos uvek daleko od 180 sa SO iako r. Predeksriptivna je ova VE. Zatim, natal Mika Dzegera pa Rite Hejvort...
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Novembar 27, 2013, 05:13:51 posle podne
Ovo je zanimljiva karta meni se cini i za spaljenost i za averziju.http://www.astro.com/cgi/chart.cgi?wgid=wgeJwljl0LgjAUhn9NUHCEbbqZjXMdEdFFhNdHHE5yM9xi-O-bdfNePLxfaXyNKPTgkLj2PbZmmkyA-xJmDw4USOANl8DqE2NgVYKBAjC4Gj8HS9BedoLtn48DHOtUNVAJX0r4QKkaKISscohp6jtPzuCvNfv_IxvuKRpUGd1ozbpN6S6u73zJRYsUk7ZhxYLrJSBvz1_PdDRN

U pitanju je cuveni Orson Vels koji je pre svega umetnik. Najpoznatiji je kao pisac, reziser i glumac ali se bavio i muzikom, plesom, slikanjem itd. Kada bi ponistili poziciju njegovog vladara Asc u znaku Bika ostao bi ovaj Saturn na Asc zajedno sa intelktualnim Blizancima pa cisto sumnjam da ne bi u tom slucaju pre otisao u novinare, matermaticare itd.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Novembar 27, 2013, 07:11:10 posle podne
Njegov doprinos filmskoj umetnosti je revolucionaran. Dva ili tri su u prvih deset od kojih je Gradjanin Kejn od strucne javnosti proglasen za najbolji svih vremena. Istina, ja bih ovog SA mogla da uklopim itekako u kontekst njegove licnosti, ali to bih i bez konteksta triplicitetnog vladara ucinila. Odlican primer. Treci covek, prica lici na spaljeni ME u 12. Ko je gledao, verujem svi...Nego, da jos vidimo sta pomenuti autori kazu za spaljenog signifikatora. Vidim pored svih izvora, izvuce se jedan i pusti u promet kao imperativna istina.

Hajat u delu o 1. kuci: " ...Ako je jedan od njih (vladar tripliciteta znaka asc) u losoj kuci, spaljen, retrogradan ili u svom padu ili aplicira ka maleficima oznacava lose uslove za rodjenog za vreme njegovog zivota..." Dakle, nije vladar zbog spaljenosti anuliran vec prezentovan kroz losu manifestaciju. U delu o 2. kuci i bogatstvu natusa: "...Pogledaj 2. kucu od asc...Ali ako ovi isti (vladar 2. ili planeta u 2.) dispozituju sebe na suprotan nacin, to predskazuje gubitak za rodjenog u sidbini njegovog bogatstva. Pre toga objasnjava na koji se nacin procenjuje vladar 2. Izmedju ostalog tu je i "odgovarajuce mesto od SO". Mesto od SO se posebno kvalifikuje pa je spaljenost maleficna, osim ako nema veze sa prirodom prihodovanja (eksploatacija zlata, trgovina zlatom, dijamantima...). Uz vladara 2. gledaju se jos MO, JU i fortuna i tacka bogatstva uz dodatne triplicitetne vladare koji se rasporedjuju prema delovima zivota i uvek se kao kvalifikacija navodi "mesto od SO" koje moze biti dobro i lose. Lose ne iskljucuje signifikaciju, vec istu kvalifikuje. U primerima o vladarima tripliciteta svetla vremena 4. primer razmatranja opstih uslova sudbine ovaj autor drugog vladara svetla vremana (SO u vazdusnom znaku), ME koji stoji uz SO kvalifikuje kao srecnog pokazatelja i apstrahuje cinjenicu spaljenosti. U delu o prominenciji, vec sam rekla, u izvesnim slucajvima konjunkciju sa SO smatra pokazateljem visokog svetovnog polozaja zbog prirodne veze SO i ovog pitanja. U svim ostalim delineacijama spaljenost kod njega ne iskljucuje manifestaciju vec istu kvalifikuje na ovaj ili sasvim suprotan nacin sto zavisi od konteksta. Kod Lilija u delu o kvalifikovanju tacke frotune sa desne strane, na suprotnoj poziciji od "biti izvan solarnog orbisa i spaljenosti" stoji "spaljenost i pod zracima" kao kvalifikacija suprotnog kvaliteta. Nema iskljucivanja i nemanifestacije vec kvalifikovane manifestacije. U pitanjima 2. kuce u delu o aforizmima siromastva, kao i Hajat uz 2. i fortunu posmatra i MO za ovu stvar i kaze "spaljeni MO" signifikator siromastva..." Ne prelazi na drugog signifikatora vec procenjuje na osnovu svih i izvlaci prosek. Nije retka situacija da osoba bude siromasna na pocetku i bogata na kraju svog zivota i obratno. Kod Ptolomeja, zna se, izlazak planete (takodje se vidim sirom neta od strane savremenih autoriteta pogresno interpretira da je planeta orjentalna i kada je okcidentalna u slucaju inferironih. Planeta nije orjentalna kada izlazi posle SO vec zapadna sto znaci da postaje vidljiva na zapadu posle SO zalaska pa se kaze da izlazi na zapadu sto doneke semanticki moze biti isto sto o orjentalna u pravom smislu reci) i njen zalazak su poenta, a ne spaljenost per se. Spaljenosti nije ni bilo u ranoj astrlogiji. Ako ovako tumacimo kroz princip vidljivosti ni kazimi ne bi bio povoljna okolnost uopste jer je redak pravi, vidljivi, tranzitni kazimi. Vecina kazimi situacija su, zapravo, spaljenosti jer se planeta u blizini SO ne vidi, osim kada prelazi ispred njegovog diska. Ima primera u TA izvorima koji kazu nesto, ali vecina izvora ne negira manifestaciju spaljene planete jer vecina TA autora je bila vrlo hermeticki upucena, mnogi i inicirani da bi ovako nesto mogli da uzmu kao pretpostavku. Interpretacija ove vrste je greska i nista vise i nije jedina greska na koju se u izvorima moze naici. Lili na jednom mestu o signifikatoru ponasanja kaze za MO pod SO zracima da cini da se "maniri ne manifestuju u punom zamahu" (are not so manifest) sto ne znaci da maniri ne postoje, da ne postoji ponasanje i osobenost, vec da isti nisu markantni i primetni. To je kvalifikacija, ne negacija. To bi bilo isto kao kada bi rekli da spaljeni signifikator ponasanja znaci da ponasanja nema. Po toj logici, tako ispada. Svako ima signifikatora ponasanja, i neko je glasan, sa snaznom gestikulacijom, velikim korakom, drugi je tih, manje primetan i neupadljiv na prvu loptu i na to ce ukazati spaljenost signifikatora ovog dela licnosti. U delu o ME u ovoj ulozi (kada je u 1. kuci i zadovoljava preduslove za ulogu prvog signifikatora licnosti ili je vladar 1.), spaljen je Lili kaze: ""Thirdly, when he is combust or under the beames he (Mercury) incites the wit to meddle with impertinent matters or meer niceties...Mercury combust, slow in motion, afflicted by infortunes...cause a corrupt wit." Mislim, ispada da su ovi silni navodi pogresni i da Lili i "nekolicina" ne razumeju stvar. Srecom pa je stvar sira od ove sitnice. Siroka je toliko da je cak i Bircfildov ucitelj rekao na jednom mestu da SO moze da preuzme signifikaciju planete koju spaljuje. Zanimljiv koncept.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Novembar 27, 2013, 08:25:39 posle podne
Natasa da li gledas i participirajuceg vladara tripliciteta ili mislis da je njegov uticaj slab? Odnosno recimo kod sebe da li gledas Saturn u Blizancima kao jednog od vladara Asc?

Kod mene SA participira u triplicitetu nad asc. Gledam sve, ovaj mi cak i ide na ruku  po kvalitetu ;) Od ostalih vladara asc, tamo gde ima egzaltacijskih ili almuten gledam ponekad, ne uvek, zavisi kako me stvar ponese, ali uvek od vladara asc pocinjem, odnosno, pocinjem od temperamenta, a onda idem na asc i vladare duse onako kako Ptolomej i Lili govore. Kombinujem.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Novembar 27, 2013, 09:16:26 posle podne
Evo ovaj Lilijev aforizam vezan za spaljeni Merkur se savrseno uklapa sa mojim karakterom. Umem da budem i drska i sitnicava. Posebno sam sklona detaljisanju oko svega i svacega i gubljenju u tim tzv. sitnicama. Mislim Merkur se inace u Blizancima bavi sitnicama ali ovo moje je bas preterivanje. Mada ja bas i nisam dobar primer jer su mi Asc i i Merkur u Blizncima pa ne moze bas da se razdvoji sta je uticaj samog znaka na Asc a sta vladara Asc a i ta konjukcija je blizu stepena Asc.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Novembar 27, 2013, 10:17:34 posle podne
Zasto bi pa razdvajala. Prema Lilijevim pravilima tvoj ME zadovoljava preduslove za ulogu nosioca duse ili ponasanja kako on kaze jer je blizu asc, a i sam artikulise druge planete sa kojima je u aspektu. Ako na ovo dodamo Zolerovu opasku da SO ume da preuzme signifikaciju planete sa kojom je u konjunkciji, eto ti potvrde. Eto, bas si upotrebila izraz "uticaj" iako svi znamo da nikakvog uticaja nema s polja gledano, ali i mnogi TA autori, cak i mi danas cesto, ja licno, upotrebim tu rec iako mislim na nesto drugo. Isto je i sa manifestacijom. Bojim se da mnogi ne razumeju siri kontekst pa se pogube u delineacijama. Sto se ponasanja tice Lili sugerise da vise planeta moze da deli ovu ulogu, ali da je najizrazitija ona koja je i najprominentnija. Ulazi u igru i planeta u vezi sa MO i sa ME. Iako svetla nicijalno ne mogu da budu nosioci ove role, mogu sekundarno kada se nadju na asc ili u konjunkciji sa MO (dakle, SO) ili ME. Nisu automatski iskljuceni.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Novembar 27, 2013, 10:27:13 posle podne
Da, da uticaj je neadekvatan izraz, moram da ga izbacim iz upotrebe :).

Ranije u razmatranjima nosioca ponasanja kod mene mislim da se vecina astrologa na staroj riznici slozila da bi to bila Venera kao planeta kojoj Mesec aplicira jer mislim da su smatrali da je Merkur daleko od stepena Asc. Moze biti da su oba a moguce je da ima dosta tu i Sunca.

Sad se setih jos necega pa da pitam :). Merkur mi je u konj. sa Aldebaranom ali sam ja to zanemarivala zbog toga sto je malo dalje od samog Asc. Jel bi ti uzimala tu zvezdu u obzir ili ne?

p.s Evo konstatovah sada po ko zna koji put verovatno manifestaciju retrogradnog Merkura . Potpuno nebulozan red reci ponekad imam. Umesto da ide Moze biti da su oba a moguce je da ima tu i dosta Sunca ja sam to izvrnula :).
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Novembar 28, 2013, 08:23:25 pre podne
Ne moras ti voditi racuna o recima, meni licno ne smeta ni ta "uticaj" jer se poprilicno eksplicitni glagoli i glagolske imenice mogu procitati u starim izvorima. Vazno je da se svi razumemo. Uticaj je lak za upotrebu i cesto se podrazumeva na sta se mislilo. Cesto se i ne podrazumeva jer nije mali broj ljudi koji izvorima pristupaju ko Indijance totemu, bez prethodnog konteksta. Taj kontekst je sve ponekad se cini, bez njega zaista mozemo delovati naivno. Rekao ovaj ovo, a onaj ono. Svasta su stari napisali u tim knjigama, cesto suprotno jedan drugom pa i pameti ponekad i jedno je sigurno, pisali su pod utiskom da se stvari za citaoca podrazumevaju jer su pisali za svoje savremenike uglavnom. To sto se podrazumeva, pre svih metoda, to moramo da savladamo je cemo u suprotnom promasivati poente.

Ne secam se ja stepena tvog asc, moguce je da je ME predaleko, ne pamtim, moras me podsecati, ali svejedno bih ga uzela u obzir kao prvog reprezenta personalnog nivoa natala. Ako je u okviru 1.5 stepeni od Aldebarana, racunaj ga, nema to veze sto nije na uglu, postoje nacini da se zvezda tumaci, moze i samo preko longitude. Aldebaran je zvezda pocetaka i na personalnom nivou cesto simbolizuje neku vrstu anahronicnosti ili preuranjenosti, nemogucnosti da se pogodi u vremensku metu. Osoba ili rani ili ne moze lako da se uklopi u savremeni kontekst prema svojim razmisljanjima ili cesce svojim intimnim, unutrasnjim ambijentom. Na manje intimnom nivou ova zvezda ima veze sa pionirskim poduhvatima, pocecima svih vrsta, biti prvi u necemu, sa necim, u nekoj prvoj situaciji. Prvi po vrsti u najraznovrsnijim kontekstima. U opis dodaj i prirodu zvezde u izvorima, znas sama.

Manifestacija r ME kada se odvaja od SO u istocnom izlasku (ja koristim izraze istocni i zapadni izlasci i zalasci, ne orjentalna kada je sustinski okcidentalna da bih opisala situaciju izbijanja vidljivosti) je po meni izraz upornosti jer zvezda tu vuce na drugu stranu od SO. Upornost, velika zelja da se stvari promene i da se nesto konkretno ucini. Ovo, svakako, nije konformisticki ME jer je suprotan svojoj osnovnoj poziciji blizine SO. Ovaj ME to ne zeli. Ima vise tih opisa o ovakvom ili onakvom ME, izlistaj kod Lilija, ja nekako uvek tezim da svojim recima nesto kazem. Taj nacin na koji se izrazavas, verovatno jeste od tvog ME, takvog kakav je jer je r, ide u suprotnom pravcu, drugaciji je. Ima i moj suprug r  ME koji predstavlja i njega delimicno i mene jer je iz 7. ali je njegov zapadni i aplikacioni ka SO sto znaci da je daleko vise vezan za SO i ono sto ono simbolizuje u natalu. I daleko zenskiji jer je zapadni u VE znaku. Neko mi je jednom rekao kako r vladar asc ume da da ljude koji ponavljaju situacije koje svesno ne zele unapred da ponove i stalno se zaklinju da "nece vise" ili ljude koji se hronicno kaju zbog necega ili pozivaju na nesto sto je bilo, trebalo da bude. Kod zapadnih zvezda r moze znaciti i hronicnu nostalgiju ili ljubav prema davninama i starinama, kod istocnih, radoznalost prema buducnosti iznad svakog proseka. Afiniteti se mogu rascvetavati preme ovom inicijalnom obrascu u najrazlicitijim formama i vidovima, nemoguce je to precizirati.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Tanja Novembar 28, 2013, 02:12:57 posle podne
Prateći pisanja pojedinih zaista ispada da mi možemo slobodno spaljene planete izbrisati iz natala. I ne samo njih, već i retrogradne, kadetne, pa možda i one u averziji sa vladarom, tako da na kraju izaberemo ono što je preostalo (ako je preostalo) i tumačimo  ;D.

No, ne može se poreći da postoje određeni aforizmi koji mogu navesti na pogrešan zaključak ako se izvuku iz konteksta.

Dorotej (Carmen Astrologicum I deo, poglavlje 6., engleski prevod Dejvid Pingri):
Citat
...The planets, if they are under the rays of the Sun towards the west, their power disappears and they have no power. If it is retrograde in motion, there is difficulty [and] misfortune in the natives and others.

Nešto slično nalazimo i kod Bonatija (Anima Astrologiae, 43. konsideracija):
Citat
... according to that Aphorism of the Philosopher, “A Planet retrograde and Combust, has no strength in Signification. The Fortunes when Combust and under the Sun ‘s beams, signify none or very little good; and the Infortunes in like case have little or no virtue to signify ill.”

Dakle, i Dorotej i Bonati pominju gubitak snage u signifikaciji, ali to ne treba tretitati kao da te planete nemaju nikakvog delovanja već da se neće manifestovati ono što one predstavljaju u svom prirodnom značenju. Primera radi, ako uzmemo da JU nosi sreću i bogatstvo, kada je spaljen toga nema mnogo ili nema uopšte što se automatski može prevesti da osobu prati loša sreća i novčani problemi. Ili VE, koja se prirodno vezuje za sreću u braku, spaljena ukazuje na bračne probleme ili čak izostanak ostvarivanja trajnog partnerstva. Ovo su i dalje manifestacije benefika, samo što nemamo ono što bi oni zaista trebalo da nose, već izostanak istog.

Sad, ostaje otvoreno pitanje vezano za malefike, jer se navedeni aforizmi odnose na sve planete. Da li i oni gube od svoje malefičnosti kada su spaljeni ili pod sunčevim zracima, kao što je to Bonati direktno naveo? Ili im se negativnost manifestacije time pojačava na šta aludira Lili komentarom na 43. konsideraciju:
Citat
An unfortunate should be regarded as having very evil signification under the circumstances.

Lično, smatram da je Bonati negde ispravniji u stanovištu, ali ne bi trebalo zanemarti činjenicu da će blizina malefika jednako imati uticaja na ono što SO prirodnom signifikacijom predstavlja. Otuda oni Dorotejevi aforizmi gde se konjunkcija SA ili MA sa SO uglavnom manifestuje kroz stradanja, nesreće ili ranu smrt oca, gubitak očeve imovine, slepilo, lošu vitalnost i zravlje i sl.

Srecom pa je stvar sira od ove sitnice. Siroka je toliko da je cak i Bircfildov ucitelj rekao na jednom mestu da SO moze da preuzme signifikaciju planete koju spaljuje. Zanimljiv koncept.

Sramota da kažem, ali ne znam ko je Birčfildov učitelj, mada koncept nije bez osnova.

U Centilokvijumu Hermesa Trismegistusa ima jedan aforizam:
Citat
26. The virtues of the planets are received by the Sun, when he is posited either in the ascendant or midheaven, in conjunction of them. The Moon in the night-time receives them also, if in the aforesaid places, she be joined to them.

dok Ptolomej prilikom podele planeta na benefike i malefike (Tetrabiblos, I deo, poglavlje 5., engleski prevod Frank E. Robins) izdvaja Sunce i Merkur s objašnjenjem:
Citat
...the sun and Mercury, however, they thought to have both powers, because they have a common nature, and to join their influences with those of the other planets, with whichever of them they are associated.

I zaista, kada se sve skupi (iako su citati izolovani) dolazi se do zaključka da spaljene planete svoju snagu signifikacije gube upravo tako što je prenose na SO, a sama manifestacija u krajnjoj liniji će zavisiti i od njegovih ostalih kvalifikacija (znak, mundana pozicija).


Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Novembar 28, 2013, 02:25:13 posle podne
Pa stepen Asc mi je po zvanicnom vremenu na 19* Blizanaca a po nekoj rektifikaciji je na 18* dok Cor misli da je jos ranie, negde na 16*. Merkur je na 11* ( Sunce na 13*) pa onda dodje vise od 5* udaljen ako gledamo prvo vreme. Ja koristim ovo drugo vreme, cini mi se da se bolje uklapa. Malo je teze uraditi kod mene rektifikaciju s obzirom da mi se i nije desavalo nesto posebno bitno a da imam zabelezeno tacno vreme.

Da, u konjukciji je definitivno sa Aldebaranom jer je orbis oko 40'.

Dosta mi se toga preplice ali svakako da ima i od Aldebarana i od tog nekonformistickog Merkura i od Sunca na prvu loptu. Da nemam ove zenske planete u zenskim znacima bila bih sigurno prava muskaraca sto i jesam bila kao dete. Samo sam se sa decacima igrala, devojcice su mi bile dosadne :).
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Novembar 28, 2013, 02:55:49 posle podne
Zoler je ucitelj, manje vazno. Nego, ovde se u pisanjima gubi sustina iz fokusa. Ispada da spaljena planeta nema manifestaciju, tacnije, nema znacenje, ne predstavlja nista prema ovome sto je ovde nagovesteno. Spaljenost, prema svemu sto si ovde navela Tanja, ispada da je, u vecini slucajeva, aflikcija, a ne negacija manifestacije jer se pominju "nesrece za rodjenog i druge", a ne "nema znacenja" kako ispada po prethodnim navodima, osim u Bonatijevom navodu. I tako bi i trebalo da bude. Kada je planeta slaba to moze da znaci dve stvari: da je ono sto u natalu predstavlja slabo afirmisano ili da je izvitopereno, cesto ovo ide jedno sa drugim. Ptolomej je, recimo, za razliku od nekih drugih upravo apogejsku poziciju smatrao snaznom, a apogej se odnosi na takvu epiciklicnu poziciju koja planetu vrlo priblizava SO. Drugi pak se pozivaju na perigejsku opoziciju, a zapravo i jedni i drugi su u pravu. Planeta je najmarkantnija kada izlazi, zalazi i kada je na oko 180 od SO. Njene manifestacije su tada najupecatljivije. MA narocito, kada zalazi i kada je oko 180 sa SO, u kulminaciji r faze, kosi i przi i statisticki se ovo moze dokazati i ne zna se kada je intenzivniji u izrazu. I tako stvari stoje. Negde su se savremeni tumaci izgubili u prevodu, izgubili su smisao sire slike. Neko je pominjao Omara, ne znam tacno kojeg Omara, uzela sam Tiberijca kao jos jedan izvor za SO pricu iz njegove "Tri natalne knjige": "...And the fourth is the Sun expressly when he is with Mars...the Sun becomes malefic in similar way with Saturn..." Dakle, losa signifikacija, ne negiranje manifestacije, upravo suprotno bas kao sto i Ptolomej kaze da je apogejska planeta najjaca. Na drugom mestu u raspravi o alkohodenu kaze: "When the dispositor over alcocoden is under the Sun's rays...not able to recieve augmetation of the fortunes..." Dakle, ne negira ga, vec kvalifikuje nemogucnoscu uvecanja predvidjenog broja zivotnih godina, osim u slucaju MO koji, po njemu, ne moze da bude spaljen nikada jer od SO prima svetlost pa je uvek u recpeciji ovoj ili onoj. U delu o prominenciji, evo ga hajatovski obrt: "Those who are born kings the lord of the asc...are joined to the luminaries..."(mnozina, dakle i SO i MO, zavisi od doba dana). Po ovome konjunkcija sa SO moze znaciti i beneficiju. Dalje u delu o VE triplicitetima jasno kaze da ako je prvi pod SO orbisom, losa sreca u ljubavi i braku. Ponovo kvalifikacija, ne negacija manifestacije. Dakle, ovde ispada da se brka losa signifikacija sa odsustvom bilo kakve afirmacije u smislu pojavnosti nezavisno od kvaliteta sto je nemoguce iz perspektive bazicne vere koja jedinstvo stavlja naspram rasclanjenja u manifestaciji na 7 principa ritma vremenskog opazanja iz svetovne perspektive. Reci da vladara asc kada je spaljen nema u pojavnosti isto je sto i reci da osoba ne postoji, da se nije manifestovala jer postojanje ne postoji kroz 6, vec 7 principa i svih 7 su uvek u opticaju (kretanju). Povratak jedinstvu podrazumeva da se svih 7 principa sloze, stope u jedan koji prezentuje solarni, ali ne ovaj solarn, vec transcendentni solarni princip. Ili postoji ili ne postoji, ne moze delimicno da postoji. Apsurdno je. Omar, ovaj kojeg navodim, u svim daljim navodima o delineacijama pojedinih natalnih segmenata prvo polazi od vladara kuce pa onda ide na almutena i ostale slucajne i univerzalne signifikatore i ovo je konstanta od pocetka do kraja njegovog izlaganja. Toliko o tome da vladar kuce moze da se zanemari ako nam se ne dopada njegova integrisanost.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Tanja Novembar 28, 2013, 03:47:16 posle podne
Spaljenost, prema svemu sto si ovde navela Tanja, ispada da je, u vecini slucajeva, aflikcija, a ne negacija manifestacije jer se pominju "nesrece za rodjenog i druge", a ne "nema znacenja" kako ispada po prethodnim navodima, osim u Bonatijevom navodu.

Meni je koncentracija danas očajna, pa moguće da krivo kapiram, a još se gore izražavam, ali za slučaj da sam bila nejasna navodima sam htela pojasniti kako se može doneti pogrešan zaključak na osnovu izolovanih citata ili "hvatanjem" samo za par reči unutar njih.

Svaka planeta će se manifestovati, tu nema spora, i svaka planeta se mora jednako razmatrati za ono što ona prirodno ili slučajno predstavlja.

Spaljenost može umanjiti u većoj ili manjoj meri, odložiti, ili što kažeš Nataša, izvitoperiti ono što te planete prirodno predstavljaju.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Novembar 28, 2013, 03:57:08 posle podne
Razumele smo se mi, nista ja tebi nisam rekla, vec tvoje iskoristila da dalje guram svoje. Moj manir, ne obaziri se. Ispada Tanja da ti insinuiras da je Bircfild nesto pogresno razumeo. Je ne znam sta je tacno rekao, samo odavde odgovaram onima koji su me pitali kako su me pitali, mozda nista slicno nije rekao. Moze biti, a moze biti i da je eksplicitno nasao uputstvo da kada je vladar asc spaljen da ga zaobidjemo jer on nema nikakvu afirmaciju u pojavnosti. Tako ispada. Sve ostalo nije sporno, ni kada je spaljenost maleficna, ni kada je beneficna, ovakva ili onakva, vidimo da stari autori o istoj stvari razlicito govore i nije to jedini put i tu nema sta da se zakljuci specijalno. Jedino ovo, da spaljene planete nema u izrazu nikakvom, e to ne razumem, taj koncpet mi je potpuno stran. Mozemo na ovo dalje logicirati pa sabrati da ako svaka planeta vlada sa po dva znaka, jednom egzaltacijom i jod dva triplicitetna mesta i pokojom tackom, da cemo toliko znacenja i izgubiti iz natalne prezentacije. Za trecinu stvari cemo morati da trazimo susptituciju i, prakticno, od 7 planetarnih principa da uvazimo samo 6. Ne dao Bog da su spaljene dve pa sve ovo da pomnozimo sa dva i dodamo averzije... :o Sta bi coveku da se ovako zanese.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Tanja Novembar 28, 2013, 06:22:44 posle podne
Nisam konkretno mislila na Birčfilda, već više na ove koji daju "uputstva" koje je dobila Odile  ;D. A što se njega tiče, prekopiraću deo koji je Pierre prepričao (imam bolji format  :D). Inače, u pitanju je primer određivanja signifikatora finansija, za koji on uzeo sopstveni natal.

Citat
If I want to know the financial significator then we start by examining that house which signifies substance, the 2nd.

Gemini is the sign on the cusp of the 2nd and so the logical significator is the Almuten and sign ruler of Gemini, Mercury.

Mercury has the most dignity in the degree of the 2nd, but what about its fortitude. He is in his own terms but he is also combust and cadent. Examining Mercury it has no natural signification towards substance neither is it posited in a house determined to substance (the 6th). Combust it is occulted and as one astrologer put it, «if it is combust it therefore signifies nothing.»21

In another place the same author says,
«When the disposition over the Alchocoden [significator of the giver of years of life] is under the Sun’s rays, the Alchocoden will be blind, not able to receive the augmentation of the fortunes because it does not behold them, nor do they behold 22 him...»

It is not frequent amongst the ancients that we find out just WHY a combust planet is detrimental. This statement by Omar is a gem in understanding why.

Very simply a combust significator (or any planet for that matter) is hidden and blind. The symbolism is that it is incapable of seeing the other planets and them him. Likewise, that same significator is hidden from his own domicile. Therefore, Mercury combust cannot signify those things pertaining to its domicile, namely substance. Even if he could, he could only produce as much as his cadency allows, which is very little indeed.

21Omar was specifically speaking of the Alchocoden, but the logic in his statement lends itself to virtually any significator.
22 Three Books on Nativities, Book II section 6 - - by Omar of Tiberias

Dakle, pozvao se na aforizam vezan za pravilo utvrđivanja Alkohodena po kojem spaljena planeta ne može imati tu ulogu.

Imamo i kod Zolera (što je opravdano jer eto saznadoh da je bio Birčfildov učitelj  ::)) vrlo slična upustva za određivanje signifikatora finansija i analogiju sa Alkohodenom, s tim što se on pozivao na Bonatija.

Međutim, treba imati u vidu da je ovo traženje tačno određenog signifikatora, praktično tematskog almutena (čime su arapi voleli da se bave) gde se traži ona planeta ili tačka koja prema pravilima ima najviše autoriteta da nešto "iznese". I mislim da to ne treba prenositi na opšte signifikatore, prirodne ili slučajne, a posebno ne na vladara Asc-a. Mislim, to bi bilo isto kao kada bi neko rekao: nemoj da računaš MO prilikom određivanja temperamenta jer je spaljen/kadentan/u konjunkciji sa SA/i sl.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Miki Novembar 28, 2013, 08:19:29 posle podne
"nemanje uticaja" je formulacija prikraćenog simbolizma spaljene planete
stvar je u terminologiji
isto kao averzija gde se radi o nesaradnji planetarnih simbolizama
generalno spaljena planeta je simbol problema
ajmo konkretno, na malefike, kad su spaljeni po Stivenu bi trebali da ne deluju ali SO0MA ili SA, u najčešćem simbolizmu donosi kardiovaskularne probleme, a po tumačenju nečinjenja trebalo bi da ih SO anulira i da bude neoštećeno iz odnosa sa malefikom

Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Novembar 28, 2013, 09:15:07 posle podne
Dakle,  nebuloza.  Patos za nepoverovati od takvog coveka.  Sta je izvukao iz,  prakticno, nemoguceg logiciranja. I niko u TA nista slicno ne insinuira. Svaki princip se manifestuje u postojanju.  Ne mogu da verujem da se ovo uopste mora objasnjavati.  Ljudi veruju, pa je steta veca. Isti taj Omar svedoci na vise mesta o manifestaciji spaljenosti.  I,  sta sa tim.

"...When the Sun is with alcocoden by conjunction...he cuts off in a similar manner his lesser years..." Nema negacije alkohodena, vec kvalifikacije. Ima i u sekciji pre ovoga, na kraju prethodne strane, svako moze da pronadje. Ispod dalje pise da spaljeni alkohoden ne moze da uveca godine od strane eventualnih benefika jer ih ne vidi. Tako nekako. Ne negira se alkohoden, vec kvalifikuje.

"The Sun diminishes the years of alcocoden the more, whether it is oriental or occidental." Alkohoden je alkohoden, spaljen ili ne. Broj godina ce, kao i sve ostalo, odrediti i SO u konjunkciji, nece ga izbaciti iz predmetne uloge.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Tanja Novembar 29, 2013, 03:22:26 posle podne
ajmo konkretno, na malefike, kad su spaljeni po Stivenu bi trebali da ne deluju ali SO0MA ili SA, u najčešćem simbolizmu donosi kardiovaskularne probleme, a po tumačenju nečinjenja trebalo bi da ih SO anulira i da bude neoštećeno iz odnosa sa malefikom

Stiven se verovatno čvrsto i bukvalno držao onog što je Bonati rekao. I ja sam donekle mnogo bliža Bonatijevom stavu, mada ne toliko bukvalno, već više u smislu da spaljenost jednako utiče na sve planete umanjujući ili menjajući manifestacije neke od njihovih signifikacija. Odnosno, ne smatram da spaljenost dobrim planetama samo umanjuje benefičnost, dok lošim još "tovari" malefičnost. Bar onako terijski....
I, kao što već rekoh, spaljenost nije jednosmerna stvar, već uzajamna, tj. uključuje i SO.

Kardiovaskularni problemi su stvar aflikcije SO, jer ono vlada srcem, a ne SA ili MA. Slično je i kod drugih problema koje srećemo kroz aforizme, (kao što sam već pisala) vezane za oca (SO), vid (opet SO kao svetlo), opšte zdravlje i vitalnost kako tela tako i duha (SO). Ili, kao što smo mogli da vidimo iz više primera baš ovde na forumu, konjunkcija SO-SA često utiče na probleme u karijeri, afirmaciji (SO).
Dakle, malefici, jednako kao i benefici, u konjunkciji sa SO određuju prirodu onoga što SO predstavlja, ali bih to razgraničila sa onim kako SO utiče na prirodu (ili snagu signifikacije, ispoljavanja simbolike ili kako već da se nazove) planete koju spaljuje.

Postaviću jedan Valensov aforizam (sličan ima i kod Doroteja, samo skraćen) koji se tiče konjunkcije SO i VE, ali najjasnije opisuje ono što želim da kažem:
Citat
Venus and the sun are in harmony, glorious, bestowers of good. They cause the association of male and female, they bring gifts and conveyances, and make men successful in their enterprises. Occasionally they make those men who take on popular leadership or trusts, those who are in charge of foreign/secure places, those thought worthy of stipends. These men, however, are not without grief with respect to wife and children, especially if Venus is setting.

Ukratko, ova konjunkcija povoljno utiče na afirmaciju, uspeh i preduzimljivost (sve simbolika SO), ali istovremeno donosi probleme i ograničenja na polju braka i dece (simbolika VE).

Nešto slično, mada ne tako eksplicitno imamo i za konjunkciju SO i SA:
Citat
Saturn and the sun are at odds, giving and taking away possessions and friendships maliciously. Therefore those born under such a juncture suffer secret enmities and threats from great persons and are plotted against by some and live hated to the end. Playing their part well, they outlive most <of their enemies>. They are, however, not without resources, but are disturbed and long-suffering. They are self- controlled in this onslaught of reversals.

Odnosno, i pored problema sa posedovanjem i prijateljstvima (simbolika SO prema Valensu), tajnih uticajnih neprijatelja i sličnih stvari, osoba uspeva mudrošću i samokontrolom to da prevaziđe, "nadživi svoje neprijatelje". Drugim rečima SO nadjačava SA koji po prirodi stvari nosi strahove, malodušnost, pesimizam, depresiju i sl. "nedovoljavajući" da se osoba pod naletima životnih udara mentalno slomi.

Ponavljam, ovo je dobrim delom teorijsko razmatranje, jer u praksi nikad stvari nisu tako čiste i direktne. Dobru ulogu će svakako imati i činjenica da li je spaljenost aplikaciona ili separaciona.

Konkretno, sama imam spaljenog SA koji je pri tome još dodatno aflikovan izgonom, ali se (za sad) prilično ponalazim u Valensovom opisu. No, moguće je da ima i drugačijih primera. Ipak, za sad i dalje smatram da spaljenost ne kalemi aflikcije i od prirodnih ili slučajnih malefika ne pravi malefika na kvadrat već da u nekom delu ipak ograničava negativno dejstvo iako će zasigurno i SO pretrpeti udar blizine takvih planeta.


Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Novembar 29, 2013, 05:24:36 posle podne
Po ovome sto si napisala ispada da Sunce utice povoljno na malefike kada ih spaljuje a negativno na benefike dok malefici na njega uticu negativno a benefici pozitivno. Dok verovatno Merkur i Mesec zbog lakog poprimanja uticaja nesto to kombinuju ili prosto Sunce preuzima i njihovu ulogu  :confused:
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Tanja Novembar 29, 2013, 06:29:07 posle podne
Nije to povoljni ili nepovoljni uticaj, već ograničavajući faktor. A čim se nešto sputava predstavlja potencijalni problem ili odlaže dešavanja, umanjuje mogućnost da se nešto desi, pa i u nekim slučajevima iskrivi suštinu, ili se ispolji na "pogrešnom" planu, itd. Ništa ja radikalno nisam gore napisala (moram da naglasim da ne bi na kraju neko proizveo nakaradan zaključak), samo što smatram da i malefici bivaju ograničeni, a ne podstaknuti spaljenošću da divljaju lošim manifestacijama.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Miki Novembar 29, 2013, 08:37:02 posle podne
Dakle, malefici, jednako kao i benefici, u konjunkciji sa SO određuju prirodu onoga što SO predstavlja, ali bih to razgraničila sa onim kako SO utiče na prirodu (ili snagu signifikacije, ispoljavanja simbolike ili kako već da se nazove) planete koju spaljuje.
Znači spaljivanje ih nije neutralisalo, kako i sam tvrdim, a shvatio sam da je kolega koji se pozvao na kung-fu Stevicu aludirao na to da SO  spaljivanjem načisto neutrališe simbolizam planete
Ne vidim zašto Valensa navodiš u ovom okviru jer se radi o SO i Ve koji van orbisa spaljenosti sigurno sve to i znače
U drugom aforizmu svakla čast Valensu, ali je vrlo diskutabilna ideja nasjačavanja, barem u praksi, jer to je upravo ono što Nataša i poentira, loša manifestacija, jer dobra nije čim je sukob-nadjačavanje, te mislim da grešiš sa idejom da su ograničeni. MA0So je simbol srčanog udara, MA 120 So je simbol izdržljivosti i vitalnosti, te je način spajanja presudan
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Januar 29, 2014, 07:09:56 posle podne
S obzirom na trenutnu retrogradnost Venere i usporavanje Marsa na koji nacin bi se moglo manifestovati to u ljubavnim pitanjima? Da li bi veze koje su zapocete u ovom periodu nosile u startu nesto negativno odnosno bile osudjene na propast? I koji trenutak se uzima kao relevatnan u odnosu izmedju dvoje, onaj kada se upoznaju ili kada krenu da se vidjaju ili pak onaj kada se poljube pa u tom trenutku kao ta veza zapocne?
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Lilitu Januar 29, 2014, 07:26:20 posle podne
Sta je ovo  :D i ja dosla da pitam da nema ko iskustva sa firdarima Marsa, meni pocinje naredne godine?
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Miki Februar 02, 2014, 05:12:29 posle podne
S obzirom na trenutnu retrogradnost Venere i usporavanje Marsa na koji nacin bi se moglo manifestovati to u ljubavnim pitanjima? Da li bi veze koje su zapocete u ovom periodu nosile u startu nesto negativno odnosno bile osudjene na propast? 

Teško održive veze, komplikovane sa nekom crtom fatalizma. Više u periodu VE Rx,
manje u periodu MA Rx.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Odile Avgust 01, 2014, 12:14:58 pre podne
Nadam se da postavljam pitanje na pravom mestu.

Interesuje me da li mogu da ocekujem od direktovane Venere (solar arc) koja dolazi na natalnog Saturna (vladara Asc ) neka desavanja , ako je:

1. Sam Saturn pod suncevim zracima
2. ako su Venera i Saturn natalno u averziji (ali Saturn iz Sco dolazi duadom na Veneru u Li).


Inace Venera je vladar 5 i 10 kuce i ove godine je profekcioni vladar (prof asc 5 kuca).

Kapiram da samim tim sto je ona ove godine tj do rodjendana u Novembru , naglasena treba da da neku simboliku ali me interesuje da li ova dve stavke koje sam gore iznela mogu da dovedu do toga da direkcija ne ispolji...
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Avgust 01, 2014, 05:28:03 posle podne
Sa solarnim lukom nisi na podrucju TA. Mi preferiramo primarne direkcije, onako kako ih je Ptolomej promovisao, eventualno sekundarne progresije koje koren, zaista, imaju u tradiciji. Ako na osnovu tih metoda dovodis u vezu VE sa SA, vladarem asc, mozes ocekivati odesavanja u vezi sa VE signifikacijom, brak, vezu, dete...Ipak, SA je blizu SO pa treba videti sta SO predstavlja u natalu, da li je rodjenje dnevno ili nocno jer VE moze predstavljati majku ili sestru, ne obavezno ljubavnog partnera. Desavanja jednako mogu biti progresivna ili destruktivna jer SA univerzalna simbolika je restriktivna, ali kako kod tebe predstavlja tebe, stvar se moze tumaciti i kroz progresivnu simboliku u smeru veze/braka/deteta. Direkcije solarnih lukova sam poslednji put koristila sa 20 ili 21 godinu da se secam. Verovatno se nece ispoljiti, a i da ti zakljucis da se ispoljilo lako je moguce da se ta stvar u zivotu vidi kroz nesto drugo u tvom natalu. Prema kontekstu zivotnih prilika sve ovo ima smisla. Ako imas 13 godina, tesko da ces dobiti dete, ali ako imas 30 ta stvar ostaje jedna od mogucnosti jer VE vlada dvema kucama potomstva, 5. i 10.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Odile Avgust 03, 2014, 10:07:09 posle podne
Natasa hvala ti puno na odgovoru i izvini sto tek sada odgovaram , ali nisam bila pri kompu poslednjih par dana.

Iskrena da budem bas sam slaba sa primarnim direkcijama i tome bas moram da se posvetim i  moram da provalim kako da gledam.
Sunce je vladar 8 kuce , tako da kako tu istu 8 kucu ne znam po dobru onda bih bas volela da se simbolika iste zaobidje :)

U svakom slucaju prelistacu i sekundarne i primarne , pa cu bas da ispratim kako deluje |:)

Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Ljubinka Avgust 13, 2014, 08:38:30 pre podne
Meni nije jasno što vas nema na ovom blogu (mislim na sve majstore). Naporno mi je da vas pratim na fejsu a ovde retko ,,svraćate” ? Onaj stari astro-art, koji je meni kao početniku bio sjajan, od pre neki dan je nedostupan, a ovde po mesec dana niko ništa ne piše? Vratite se molom vas.. :king:
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Avgust 22, 2014, 02:11:56 posle podne
Ne vredi Ljubinka, slabo cemo svracati ovde cini se. Nije do mene, svi su na fejsu. Ponekad cemo i ovde nesto pisati zarad cuvanja prostora koji, za razliku od astroloskih tema na fb-u, ima neki rejting na pretrazivanjima. Cuvamo ovo jer se solidno gugla. Da se ja pitam, pisali bismo ovde, ali ne pitam se. Vecina je na fb-u i svako znanje im pocinje i prestaje tamo.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: ganci Avgust 30, 2014, 11:27:14 pre podne
Nisam nasla temu o Sigizijumu pa cu da pisem ovde.
Kako, u kom kontekstu posmatramo SAN? Koji je njen znacaj? Ono sto znam je da je lose ako je blizu neki cvor.
Meni je SAN na MC-u, konjuktvna karta.
http://tinypic.com/view.php?pic=4io9l2&s=8#.VAGY5_mSxM0
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Avgust 30, 2014, 12:01:14 posle podne
SAN se koristi kod par stvari. Za rektifikaciju, za procenu profesije kao jedan od mogucih starnih faktora, za svetovnu afirmaciju, ali samostalno nema neko posebno znacenje. Postoji dosta aforizama izolovanih o sizigijumu, ali samostalno se time ne moras opterecivati.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: ganci Septembar 01, 2014, 12:38:04 posle podne
SAN se koristi kod par stvari. Za rektifikaciju, za procenu profesije kao jedan od mogucih starnih faktora, za svetovnu afirmaciju, ali samostalno nema neko posebno znacenje. Postoji dosta aforizama izolovanih o sizigijumu, ali samostalno se time ne moras opterecivati.
Hvala puno Natasa.
Misila sam da ima znacaja ako je na nekoj bitnoj tacki.
Htela sam takodje da vas pitam gde mogu procitati nesto vise o dvanaestinama.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Septembar 02, 2014, 10:09:13 pre podne
http://klasicnaastrologija.wordpress.com/2014/06/21/dvanaestina-dodekatemoriondwadasamsaduodecima/
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Ljubinka Septembar 02, 2014, 02:55:20 posle podne
Ono što mene čini ,,večitim početnikom” je konstantna dilema: šta je starije koka ili jaje. Naime isčitala sam, izračunala, pozicionirala dvanaestine i antisicije pa došla do sasvim kontradiktornih rezultata. Dvanaestina MA i SA konjunkcija MO i ME u GE (druga kuća), što realno i opisuje moje matrijalno stanje. Dvanaestina JU na IC (u CA egzal.) A sa druge strane antisijija VE (vladarke ASC) na MO i ME u drugoj. Znam da je ceo Natal bitan i da su ove dve tehnike finese, onoga što se nalazi u Natalu, ali me buni upravo ta procena snage. Iz svog Natala samo pokušavam da skapiram da bih povezala.
Pozdarv i hvala što i ovde ,,svraćate”
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Septembar 04, 2014, 09:58:37 pre podne
Prednost dajem dodekateomorijama u odnosu na antiscije zato sto su one projekcija celog Zodijaka u jednom segementu istog. Celina u pojedinosti.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Odile Septembar 16, 2014, 11:06:48 pre podne
Imam jedno tj dva pitanja pa ako neko moze da mi da smernice :)

Hocu da pokusam da uhvatim sta sve treba da posmatram u natalu da bih videla broj dece i ako je moguce pol .
Pa ako neko moze da mi napise sta sve gledam tu (pored vrha 5 kuce , planete koja je vladar 5 kuce i planeta u 5 kuci , arapske tacke dece).
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Septembar 16, 2014, 04:56:18 posle podne
Pre 5. gledaj JU, njegovo stanje po znaku, kuci, helijackoj fazi. Posle njega prva dva vladara njegovog tripliciteta. Ko je od njih najprominentniji, JU, odnosno, ta dva triplicitetna vladara i ako gledaju asc, narocito aspektuju, bice prvi signifikator dece. Narocito ako se nadje u 10 kuci. Ako je JU slab i njegov vladar tripliciteta nije prominentan i ne vidi asc, gledaj 5. sa vladarem. Posle toga, 10. Ako se desi da je vladar 10. jaci od vladara 5. taj ce biti signifikator dece. Plodni znaci su svi vodeni, neplodni Le i Vi, po nekim i Ge. Po nekima i SA znaci nisu narocito plodni, ali Le i Vi su na prvom mestu. Ostali su ok, prosecno. Od planeta plodni su MO, VE, JU, neplodni SA, SO, MA. Ipak, ako su istaknuti i vladaju JU i SA, SO, MA ce dati decu i to musku. Ako su zenske planete istaknutije, zensku. SA, narocito kada je okcidentalan, ume da da zensko, pre nego musko dete.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Odile Septembar 16, 2014, 07:17:34 posle podne
Pre 5. gledaj JU, njegovo stanje po znaku, kuci, helijackoj fazi. Posle njega prva dva vladara njegovog tripliciteta. Ko je od njih najprominentniji, JU, odnosno, ta dva triplicitetna vladara i ako gledaju asc, narocito aspektuju, bice prvi signifikator dece. Narocito ako se nadje u 10 kuci. Ako je JU slab i njegov vladar tripliciteta nije prominentan i ne vidi asc, gledaj 5. sa vladarem. Posle toga, 10. Ako se desi da je vladar 10. jaci od vladara 5. taj ce biti signifikator dece. Plodni znaci su svi vodeni, neplodni Le i Vi, po nekim i Ge. Po nekima i SA znaci nisu narocito plodni, ali Le i Vi su na prvom mestu. Ostali su ok, prosecno. Od planeta plodni su MO, VE, JU, neplodni SA, SO, MA. Ipak, ako su istaknuti i vladaju JU i SA, SO, MA ce dati decu i to musku. Ako su zenske planete istaknutije, zensku. SA, narocito kada je okcidentalan, ume da da zensko, pre nego musko dete.

Natasha hvala ti puno na ovom , bas hocu da predjem natale ljudi koje znam da imaju decu i da naucim kako se gledaju :)
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Odile Oktobar 18, 2014, 10:21:00 pre podne
Imam pitanje u vezi dispozitera .

Dakle kako bismo gledali dispozitera neke arapske tacke , planete ili PoF u slucaju da planeta koja vlada tom tackom-planetom-PoF ne vidi istu ? Sta dalje ?


Npr Licno imam So0Pof u Sco 10 kuca i Mars je u Li ( dakle i vladar znaka i almiten stepena PoF je u averziji sa So0PoF) sta dalje? Je'l tu stakem pa PoF nema dispozitera ili mozda So uzima ulogu vladalaca tacke jer su u kazimiju?
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Odile Februar 09, 2015, 11:52:21 pre podne
Imam pitanja dva :

1. Da li imate neki primer kako se koriste arapske tacke u tumacenju ( konkretno braka i dece me interesuje ) . Ja sam pokusala da nadjem neki primer da bih razumela ali mi nije poslo za rukom.

2. Kada racuna ascenziju znam da uzimam najmanji broj godina i onaj broj iz tabele , ali me interesuje da li u celu pricu ubacijuem i stepene planeta ? Npr ja imam Mesec u Vagi i Broj iz tabele je 39.21 i to saberem sa broje 25 (meseceve godine ) i podelim sa 2 ili 3. Ima li jos nesto da propustam ili ne?

Unapred hvala
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Februar 11, 2015, 01:01:57 posle podne
Pravila za interpretaciju vec znas verujem, da se gleda gde je tacka, kako je aspektovana i da li je vidi/aspektuje jedno od dva svetla. Ne mogu napamet primer da ti kazem, pogledacu pa cu naknadno postaviti ako je znaimljiv sa jednom od vise tacaka potomstva, no problem je sto sama tacka nije dovoljna za zakljucak, ona je tek jedan u nizu faktora koji se kumulativno procenjuju.

Sto se ascenzija tice, da to bi bilo to sto si navela s tim da iste mozes primenjivati na termine i devetine recimo. O distribuciji termina vec si cula verujem, za devetine ne znam da li znas. Kada budem postirala na nasoj fb stranici, prenecu taj deo i ovde.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Odile Februar 11, 2015, 11:16:19 posle podne
Pravila za interpretaciju vec znas verujem, da se gleda gde je tacka, kako je aspektovana i da li je vidi/aspektuje jedno od dva svetla. Ne mogu napamet primer da ti kazem, pogledacu pa cu naknadno postaviti ako je znaimljiv sa jednom od vise tacaka potomstva, no problem je sto sama tacka nije dovoljna za zakljucak, ona je tek jedan u nizu faktora koji se kumulativno procenjuju.

Sto se ascenzija tice, da to bi bilo to sto si navela s tim da iste mozes primenjivati na termine i devetine recimo. O distribuciji termina vec si cula verujem, za devetine ne znam da li znas. Kada budem postirala na nasoj fb stranici, prenecu taj deo i ovde.

Da znam za tacke i sta je to sto moze da ih aktivira i znam da je ona samo delic koji se posmatra , nego sam pokusala da nadjem natale vencanih (ovde mislim na parove ) i pogledam njihove tacke . Nazalost jedini par koji imam su moji roditelji i npr mojoj mami je tacka braka u Skorpiji (otac podznak Sco ) a tati je u Lavu (mama podznak Le). Pronasla sa sta je njihove tacke aktiviralo. Ali nazalost nemam bas dovoljno znanja da shvatim tacno kako da ih primenim tj interretiram . Znam da kod mame npr tacka braka je u averzij i sa svetlima i sa svojim vladarom (nisam znala da treba da ih posmatram da li se vidi sa svetlima).

Sto se tice ascenzija , nisam znala da moze da se primenjuje na termine i devetine (znam i za jedne i druge).

U svakom slucaju hvala ti Natasa i ako nadjes neke zanimljive primere , bila bih ti mnogo zahvalana za postavljanje. Mnogo mi je lakse da shvatim kako se sta koristi kroz primer sam :)
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Februar 21, 2015, 08:24:33 posle podne
Problem sa tackama, kao i sa svakim horoskopskim faktorom, je sto pojedinacno nece opisati kvalitet stvari na koju se odnosi, ali hoce neku od mnogih specificnosti odnosne stvari. Takodje, u opticaju je vise od jedne tacke za ovu stvar. Ja koristim onu sa SA i VE u formuli jer je brak obaveza pre svega, ogranicenje i iskusenje. Zahteva od coveka daleko vise od onoga sto VE nudi. Ne mogu sada da se setim primera bas u vezi sa tackom, imam u arhivi mnogo klijenata, ali ne mogu bez da pitam da javno objavljujem njihove natale. Kada mi dozvole, ja to i ucinim. Moj primer sam toliko puta davala. Tacka braka u Vi u 2. ME vladar u 9. u Ar 120 asc. Supruga sam upoznala na fakultetu, na 1. godini i ispitu iz Rimskog prava. Rim je tradicionalno pod znakom Ar i vatrenim triplicitetom, a 9. kuca je kuca znanja. Naravno, jednako je vladar tacke mogao da se manifestuje kroz neku daljinu, religijsku instituciju, biblioteku...Ne mozemo znati unapred osim da potrefimo iz prve.

Ascenzije koje sam obecala sa fb a, evo: Ezra u "Elekcijma, ispitivanjima i medicinskoj astrologiji" o devetinama raspravlja sa argumentom tripliciteta koji se zasnivaju na broju 9 koji razdvaja prvi od poslednjeg znaka elementalne grupe. Njegova vrlo specificna tvrdnja tice se i ovoga: "Moc devetina. Kako je deveti znak od svakog znaka poslednji od njegove vrste (elementa) on moc svih devet prethodnih znakova stavlja u jedan. Pocinje se sa tropskim znakom jer sa njima pocinju godisnja doba, ali neki drugi kazu da je to zbog toga sto postoji samo devet cifara." Posebno ih naglasava u horarnim horoskopima gde, prema Ezri, devetina asc otkriva skriveni motiv za postavljanje pitanja. Devetine Ezra rasporedjuje kao i dvanaestine sto znaci da devetine horoskopskog faktora biva "prebacena" u devetisnki deo Zodijaka na koji se odnosi. Ako je nekom devetina asc u Pi iako je asc u Li, racunace se kao da je asc i u Pi, odnosno, JU ce biti vladar horoskopa na ovaj nacin.

Metod devetinske distribucije

Abu Masar u Dajksovom priredjivanju" Persijskih natala (rodjenja)" devetine ne vezuje za broj devet koliko za lunarni ciklus od 108 dana (to je i broj vecih lunarnih godina). Istu logiku vidimo i u evropskom antickom nasledju u vezi sa rimskim novenama, odnosno, vremenskim/kalendarskim ciklusima. Govoreci o devetinama, Masar naglasava da se radi o vrhunskom tajnom znanju koje zaista ne treba davati sirokoj publici i onima koji duhom ne zasluzuju i ne razumeju filozofiju astrologije. Eto, zbog njegovog uputstva moracu da zakomplikujem izlaganje kako bi ga samo dostojni mogli da razumeju:) Primer je moj natal, tako mi je najlakse. Distribucije devetina su vrlo slicne terminskim distribucijama na osnovu broja stepeni ascenzija znaka u koji hroskopski faktor, najcesce asc, pada. Moj asc pada na 13. Le. Distribucija se vrsi na sledeci nacin. Prvo se ustanovi u koju devetinu asc pada. Ascenzijska velicina svakog stepena Zodijaka (http://www.bendykes.com/reviews/ascensions-table-2014.pdf) se podeli na tri kako bi se dobila vrednost dodatka od 3.3 koliko u celini pripada devetini. Na mom primeru (asc na 12 Le) u tabeli ascenzija za sirinu Beograda pronalazimo za znak Le vrednost od 1.32 za 1 stepen Le. Ovu vrednost delimo sa 3 i dobijamo 0.44 i na to dodamo proizvod 3 i 1.32 sto je 4.4 stepena koje prevodimo u godine i mesece. Dakle, 0.44 je trecina poslednjeg dela distribucije iz devetina prema stepenima ascenzije, a 3X1.32 je rezultat velicine tri cela stepan u ukupnoj velicini devetine za tri stepena znaka Lava na geografskoj sirini 45 severno. Cetiri stepena su 4 godine, a ostatak cetiri je nesto ispod 6 meseci ako uzmemo da 100 celih pokriva 12 meseci, 50 pokriva pola godine, a 40, odnosno, 4 oko 5 meseci, tacnije prema formuli:

6:5=x:4

x=6x4/5

x=24/5

x=4.8 meseci

Dakle, devetina mog asc na 12 Le, tacnije, prva devetina mog asc traje prvih 4 godine i 5 meseci mog zivota. Posle toga na snagu stupa druga devetina vatrenih u redosledu prema daljoj distribuciji. Pocetna devetina mog asc pada u drugi deo od ukupne devetine, sto je drugi znak elementa vode (cela devetina pripada Ca), a to je Sc. Dakle, pored toga sto devetina 12 stepeni Le pripada Ca, taj stepen pripada i Sc. Kada ukupan period od 4 godine i 5 meseci podelimo na tri, svakom potperiodu pripada 17.6 meseci pa Sc, odnosno, MA vlada prvih 17.6 meseci mog zivota, drugih 17.6 pripadaju JU, vladaru Pi, a treci deo prve devetine je Ca kome pripada poslednjih 17.6 od prvih 4 godine i 5 meseci na pocetku mog zivota. Posle ovoga distribucija prelazi na vatreni triplicitet za novih 4 godine i 5 meseci koji se dele na tri jednaka dela i startuje se od prvog znaka elementa u zodijackom smeru, dakle, od Ar pa onda je Le i na kraju Sa u celoj raspodeli. Posle vatre sledi zemlja za novih 4 godine i 5 meseci mog zivota itd. Pratite liniju devetina sa prelazom iz znaka u znak jer se vrednosti vremenskih jedinica menjaju sa ascenzijama znaka. Vladari distribucija devetina i poddevetina se posebno tretiraju u solarnom povratku i postaju vazni nosioci perioda uz vladara profekcionog znaka, odnosno, planete u profekcionom znaku za godinu solarnog povratka.

U ovom metodu, vladar godine, prema devetinskim podelama bice uvek vladar prve devetine znaka u koji asc solarnog povratka pada. Ako je to Sc, recimo, vladar godine bice MO jer Ca pripada prvoj devetini znaka Sc, ne MA kao vladar tog znaka. Uz ovog vladara godine koji se posebno posmatra u drugim ciklusima, narocito solarnom povratku, kovladar bice i vladar distribucije devetine, a uz njega i vladar profekcionog znaka.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: alea April 17, 2015, 04:33:34 posle podne
Ja imam nedoumicu u vezi distributora, tj, distribucija.
Sta to konkretno znaci?
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša April 18, 2015, 02:34:54 posle podne
Znaci raspodela.