Planetarna radovanja

  • 16 Odgovora
  • 12788 Pregleda
*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Planetarna radovanja
« poslato: Maj 29, 2013, 07:37:38 posle podne »
Rec sa kojom valja poceti kada se krene sa objasnjavanjem astrologije  jeste rec “racionalna”. Suprotno uvrezenom misljenju savremene javnosti o iracionalnoj i okultnoj sustini ove vestine, razlaganje astroloskog predmeta na njegove sastavne delove otkriva svu jasnocu, preciznost i besprekornost starogrckog uma, koja ne da nije u suprotnosti sa okultnim njenim predmetom, vec je sa njim u skladu. Nacin koji je pre dva milenijuma oblikovao grcku racionalnu mislenost u domenima svih tadasnjih znanja i vestina, nacin je koji u potpunosti usmerava i astrolosko razmisljanje i zakljucivanje. Bazicni koncepti ove racionalnosti sadrzani su u predmetu zasnovanom na 12 jednakih podeoka solarne putanje, 4. solarne, astronomske tacke, 7 planeta, 4 ontoloska elementa, 3 kvaliteta i 2 primordijalna kosmoloska principa koja u prvoj liniji prepoznajemo kroz kvalifikacije poput musko-zensko, aktivno-pasivno i dnevno-nocno. Dualnost je, zapravo, prvi princip koji se razvrstava daljim umnozavanjem manjih kategorija unutar oba pojedinacna nosioca. Na taj nacin, princip svih principa odrzava svoju pojavnost u upojedinacenju pa se i medju planetama i medju elementima nalaze jednako muski i zenski nosioci. Svaki i najmanji deo astroloskog predmeta moguce je opravdati na ovaj nacin. Princip planetarnog radovanja, takodje. Kao i sve u helenistickoj astrologiji i ovaj princip ima svoje racionalne (prostorne i geometrijske) osnove iz kojih se kasnije rodila i misticna inspiracija. O toj misticnoj strani najlepse i najnadahnutije govorio je Dzon Froli u tekstu “Poput blage kise s nebesa” koji se moze naci na netu i na srpskom jeziku i koji je, verujem, odavno od vecine zainteresovanih za tradicionalnu astrologiju i procitan. Ono sto je prethodilo ovom nadahnutom duhu, kao i u svemu u astrologiji, zasnovano je na racionalnoj kontemplaciji najosnovnijih prostornih odnosa unutar osnovne predmetne seme od dva principa umnozena kroz brojeve 4 i 7. Radovanja obezbedjuju parnog komplementa esencijalnim (zodijackim) dostojanstvima na taj nacin sto uz univerzalnu vladavinu planeta zaokruzuje sistem na visem (zodijackom) i nizem (mundanom) nivou. 

Dva najvisa esencijalna dostojanstva su domicili i egzlatacije (takodje izvedeni iz do kraja racionalne seme veza podeoka ekliptike i planeta  http://www.tradicionalnaastrologija.com/forum/index.php?topic=35.0 ) i ona su poznata i najpovrsnijim konzumentima astrologije. Parnjaci ovim zodijackim dostojanstvima su univerzalna mundana vladarstva planeta i planetarna radovanja. Univerzalna vladarstva svaku pojedinacnu planetu postavljaju u jednu, odnosno, dve mundane kuce prema Haldejskom (astronomskom) planetarnom poretku koji je zasnovan na opazivoj vremenskoj duzini prividnog obrta planeta na vidljivom nebu. Haldejski poredak izgleda ovako:

Saturn-Jupiter-Mars-Sunce-Venera-Merkur-Mesec

Kako mundani horoskopski krug (podela prostora nebeske sfere na simbolicki, vremenski ili prostorni nacin) pocinje ascendentom ,odnosno tackom ekliptike (prividne solarne putanje) koja se uzdize iznad linije horizonta na istocnoj strani, tako se i planete rasporedjuju prema astronomskom poretku pocevsi sa Saturnom koji mundani domicil ostvaruje na ascendentu i u 1. kuci. Druga se kuce dalje prosledjuje Jupiteru, treca Marsu, cetvrta Suncu, peta Veneri, sesta Merkur, sedma Mesecu i krug ponovo pocinje sa Saturnom i 8. kucom, Jupiterom i 9. Marsom i 10. Suncem i 11.  da bi se okoncao sa Venerom kojoj, pored 5. pripada i 12. Na mnogo nacina se i osnovnim asocijacijama ovo moze opravdati, ali je vazno za razumeti da na prvom mestu sve u astrologiji mora biti racionalno objasnjeno prema slici prostornih relacija. Venera, tako, matematickim prostim sledom dobija 5. i 12. kucu koji na visem nivou inspiracije objasnjava njenu simboliku kada je orjentalna (kada vlada 12.), kada izlazi pre Sunca (kada je Danica) simbolizujuci inicijaciju covekovog pada u prostorno-vremensku dimenziju (gubitak raja). Suprotno ovome, ontoloska njena ispravnost se ostvaruje u 5. kuci koja, kao okcidentalna prema ascendentu (ispod horizonta), ispunjava njenu beneficnu kosmolosku ulogu. Venera u 5. kuci je Venera Duha ili treceg bozanskog lica dok je orjentalna Venera u 12. poznata i kao Luconosa i Lucifer, mitski inicijator pada i zacetnik vremena koje potpada pod Saturnovo vladarstvo. Saturn i Venera naci ce se tako u istoj kuci, ali prema drugoj osnovi. Venera kroz univerzalno domicilno vladarstvo, Saturn kroz radovanje, odnosno, mundanu egzaltaciju.

Radovanja nikada u teoriji precizno i decidno nisu objasnjena na nacin nedvosmislen kao u prethodnom slucaju u vezi sa domicilnim vladarstvima. Najverovatnije njihovo poreklo lezi negde u triplicitetnoj osnovi astroloskog predmeta. Tripliciteti predstavljaju vezu izmedju paneta i elemenata, ali po grupnom principu. Stariji sistem tripliciteta svaki pojedinacni element vezuje za dve planete, pozniji sistem dodaje i trecu u ukupnu semu kao korektivni faktor, odnosno, faktor uravnotezavanja. Na ovaj nacin naizgled nespojivi bivaju spojeni zemlja i vatra, u slucaju vatrene grupe znakova preko participirajuceg vladarstva Saturna nad vatrenim elementom ili vatra i voda preko prvog vladarstva vatrenog Marsa nad vodenim elementom. Triplicitetna sema je prva karakteristika metodologije helenistickog astroloskog autora Doroteja iz Sidona i ona izgleda ovako:

Vatra: danju Sunce, nocu Jupiter (korektivni Saturn)
Zemlja: danju Venera, nocu Mesec (korektivni Mars)
Vazduh: danju Saturn, nocu Merkur (korektivni Jupiter)
Voda: danju Venera, nocu Mars (korektivni Mesec)

Pre nego se radovanja mogu objasniti uz pomoc ovog neophodno je razumeti i koncept sekti koji podrazumeva da muske planete pripadaju dnevnoj polutki mundanog kruga (od asc do dsc), a zenske nocnoj strani. Mars, obzirom da stozerno nosi vodeni element, iako muska planeta, pripada nocnom sektoru dok Merkur, iako planeta unutrasnjeg (zenskog) dela Haldejskog poretka, pripada jednako i dnevnoj i nocnoj bazi u zavisnosti od toga da li izlazi pre ili posle Sunca ili istovremeno sa Suncem. Na ovaj se nacin kompletira savrsena sema koja planete rasporedjuje prema kucama jednako kao i prema znacima Zodijaka.

Radovanja, tako, mogu biti objasnjena cinjenicom da planete okupiraju sektore oko 4 horoskopske tacke (ascendenta, mc-a, descendenta i ic-a) na taj nacin sto mc-u pripada vatreno vladarstvo pa Jupiter dobija 11. za radovanje, a sa druge strane vrha Sunce odlazi u 9. Vazdusni triplicitet se dovodi u vezu sa ascendentom na isti nacin na koji i prvi, prolecni ekvinocij sa prolecem, pa Saturn biva egzaltiran u 12. a Merkur u 1. Sam graficki simbol za Merkura opravdava ovu semu iz misticne perspektive. Glif za Veneru, simbola culne zudnje, “obogacen” je poluoreolom, simbolom racionalne kontemplacije koji coveka cini jedinstvenim bicem. Na ovaj nacin, racionalna njegova snaga dolazi pod kontrolu Duha kojeg simbolizuje Sunce sa kojim ascendent ima direktne veze. Ic ili tacka donjeg meridijana pod opsadom je vodenog tripliciteta, odnosno, Venere sa strane 5. kuce i Meseca sa strane 3. Na kraju, ekscentricni muski, a vladar zenskog elementa, Mars, suvereno i samostalno dobija prostor oko descendenta, tj. 6. mundanu kucu. Sema na ovaj nacin kompletira parove benefika, malefika i luminara. Jupiter dolazi na 180 sa Venerom, Saturn sa Marsom, a Mesec sa Suncem. Merkur kao androidna komponenta neutralan ostaje na prvoj tacki.

Drugi nacin da se objasne radovanja je da se muske, dnevne planete, povezu sa dnevnim kucama prema haldejskom redu gde prvi Saturn dobija 12. drugi Jupiter 11. a Sunce 9. jer uglovi, kao sto vidimo, ne pripadaju niti jednoj planeti u ovoj semi. Nocne planete pozicioniraju se tako sto Mars, manji malefik, dobija prvu nocnu kucu. tj. sestu, Venera, manji benefik, drugu nocnu, tj. petu i Mesec 3. jer ic kao deo ugaone grupe, ne pripada nikome. Jedino Merkur po neutralnom rodnom osnovu dobija pravo na prvi ugao, tj. ascendent u ulozi savrsenog racionalnog i nepristrasnog sudije i posmatraca. Sema se moze i na druge nacine objasnjavati, ali ta prostorna poveznost cvrsto logicki okuplja delove astroloskog predmeta u jednu neprikosnovenu celinu. Jedan, zapravo, prvi razlog zbog kojeg moderna astrologija ne moze biti opravdana je nedostatak predmetne seme i kosmoloske osnove, ali o tome u nekom drugom tekstu.

Miki, Tanja, ako mozete, okacite slike za dnevni i nocni sektor i za radovanja. Ja ne mogu jer su mi slike integrisane u pdf dokumente koje koristim za skolu koju drzim, a mrzi me da trazim po netu. Okacite sta nadjete, moze i sema univerzalnih valarstava nad kucama.
« Poslednja izmena: Decembar 02, 2013, 02:13:38 posle podne od strane Natasa »
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Miki

  • *****
  • 587
    • Astrologija.online
Re: Planetarna radovanja
« Odgovor #1 poslato: Maj 29, 2013, 08:39:16 posle podne »
http://astrologija.online/

Robert Zoller:But in order for that to happen, I had to clear a lot of rubbish out of the way. The rubbish was New-Age astrology, New-Age ideas about magic, New-Age ideas about alchemy, and things of that sort. Which are all cul-de-sa

*

Van mreže Miki

  • *****
  • 587
    • Astrologija.online
Re: Planetarna radovanja
« Odgovor #2 poslato: Maj 29, 2013, 08:41:26 posle podne »
http://astrologija.online/

Robert Zoller:But in order for that to happen, I had to clear a lot of rubbish out of the way. The rubbish was New-Age astrology, New-Age ideas about magic, New-Age ideas about alchemy, and things of that sort. Which are all cul-de-sa

*

Van mreže Tanja

  • *****
  • 310
    • AstroSensa
Re: Planetarna radovanja
« Odgovor #3 poslato: Maj 29, 2013, 10:24:08 posle podne »
Evo ove slike sa linka:


I još jedna slična ali sa značenjima pojedinih kuća tako da se jasno može videti veza sa mundanom vladavinom i radovanjem.
« Poslednja izmena: Maj 29, 2013, 10:26:34 posle podne od strane Tanja »
"Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge." M. Selimović

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Planetarna radovanja
« Odgovor #4 poslato: Maj 29, 2013, 10:28:04 posle podne »
Jeste, to je treca osnova, direktna verbalna asocijacija. Obrisacu link, suvisan je, tvoje je preglednije i eksplicitnije. Fantastican pregled. Pogledajte, recimo, 3. i 9. Kraljica i kralj, odnosno, zensko i musko, majka i otac...
« Poslednja izmena: Decembar 01, 2013, 02:13:51 posle podne od strane Natasa »
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Tanja

  • *****
  • 310
    • AstroSensa
Re: Planetarna radovanja
« Odgovor #5 poslato: Maj 29, 2013, 10:44:20 posle podne »
Da, vrlo je zanimljivo kako se može bez većih problema izvući značenje pojedinih mundanih kuća na osnovu radovanja, vladavine i kombinacijom. Kad se ovako gleda onda je savršeno jasno zašto kod tradicionalista nikad nećemo naći da je VIII seks ili XII duhovnost.
"Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge." M. Selimović

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Planetarna radovanja
« Odgovor #6 poslato: Maj 29, 2013, 10:48:36 posle podne »
Pretpostavljam da seks traze u 8. zbog polnih i regenerativnih organa, a ovo za 12. i duhovnost povezuju sa NE i Pi prema liniji znak=kuca=jednako planeta domicilni vladar. Sve izvan ove seme se odbacuje jer ko ce to presabirati. Zamisli put koji sada ulenjeni modernista mora da prodje kako bi povezao SA sa vazduhom ili vatrom u poslednjoj liniji. Ima vec deset godina kako sam pokusala da im docaram vezu MA i vode na artu.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Tanja

  • *****
  • 310
    • AstroSensa
Re: Planetarna radovanja
« Odgovor #7 poslato: Maj 29, 2013, 11:00:55 posle podne »
Važno je prepoznati makar jedan sled povezanosti, pa onda ostale dolaze nekako i same. Meni jeste fascinatno koliko sve u nekom delu ima vrlo logički smisao: sekte, haldejski poredak, značenja...
"Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge." M. Selimović

*

Van mreže Miki

  • *****
  • 587
    • Astrologija.online
Re: Planetarna radovanja
« Odgovor #8 poslato: Maj 30, 2013, 07:25:56 pre podne »
Pretpostavljam da seks traze u 8. zbog polnih i regenerativnih organa, a ovo za 12. i duhovnost povezuju sa NE i Pi prema liniji znak=kuca=jednako planeta domicilni vladar. Sve izvan ove seme se odbacuje jer ko ce to presabirati. Zamisli put koji sada ulenjeni modernista mora da prodje kako bi povezao SA sa vazduhom ili vatrom u poslednjoj liniji. Ima vec deset godina kako sam pokusala da im docaram vezu MA i vode na artu.
Problem čuvenih "serija" ili uprošćavanje astrologije do besmisla, daje ideju da je na primer 1. znak potpuno jednak 1. polju i da se ograniči isključivo na Marsa. Samim tim se astrologiji oduzima kombinatorika simbolizma i primena astrologike koja je drugačija i suprotstavljena mediokritetskom pristupu homogenizacije.
Problem 8. polja je u pristupu tumača. Uglavnom su to frustrirane osobe koje iako znaju da su ovde smešteni simbolizmi organa, u vidu bolesti istih prevashodno, podležu slabosti svog duševnog stanja pa sve tu guraju.
http://astrologija.online/

Robert Zoller:But in order for that to happen, I had to clear a lot of rubbish out of the way. The rubbish was New-Age astrology, New-Age ideas about magic, New-Age ideas about alchemy, and things of that sort. Which are all cul-de-sa

*

Van mreže mina

  • *****
  • 192
Re: Planetarna radovanja
« Odgovor #9 poslato: Maj 30, 2013, 08:36:33 pre podne »
Tehnicko pitanje:
Kako su deca i 5 i 10p?
Kako je inostranstvo i starost 7p?

p.s. moj Merkur onako izdebilitiran ima li ikakvu jadnu sudbinu u tom radovanju u prvom polju :king:

*

Van mreže Miki

  • *****
  • 587
    • Astrologija.online
Re: Planetarna radovanja
« Odgovor #10 poslato: Maj 30, 2013, 09:26:48 pre podne »
Kako su deca i 5 i 10p?
Kako je inostranstvo i starost 7p?
- i 11. p se gleda za decu, 10. kao osa sa 4. nastavak porodice
-starost po kvadrantima, inostranstvo kao prelazak granice, limita, suprotnosti........
http://astrologija.online/

Robert Zoller:But in order for that to happen, I had to clear a lot of rubbish out of the way. The rubbish was New-Age astrology, New-Age ideas about magic, New-Age ideas about alchemy, and things of that sort. Which are all cul-de-sa

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Planetarna radovanja
« Odgovor #11 poslato: Maj 30, 2013, 10:08:10 pre podne »
Ako su 4. preci, potomci su preko puta.7 su daljine jer ako asc simbolizuje ovde, sada, moje, pocetak, solarnu tacku, a solarno je sedentarno, onda ugao na opoziciji pripada MO, telu koje se najbrze krece i simbolu nomada. Dsc tako postaje slika "onog tamo daleko" iz perspektive asc i SO. Jednostavna asocijacija, asc jutro, pocetak, blize, sada, dsc, noc, kraj, daleko...Dsc se uvek gleda kada su velike promene u pitanju. Pre dva dana sam Lady rekla da 7. u solaru ne mora jedino na ljubav da se odnosi vec na neku zivotnu, osetniju promenu. Moja drugarica prosle nedelje otputovala, bas u vreme MA na dsc natala. MA na dsc se cesto vidja kod putnika, ne samo i iskljucivo kod losih i teskih ljubavnih iskustava.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže mina

  • *****
  • 192
Re: Planetarna radovanja
« Odgovor #12 poslato: Maj 30, 2013, 10:11:33 pre podne »
Pa sto mi onaj Mo/Ju ne pripomogne malo u tom sedmom :D

Shvatam shvatam...analogije i asocijacije...

*

Van mreže Miki

  • *****
  • 587
    • Astrologija.online
Re: Planetarna radovanja
« Odgovor #13 poslato: Maj 30, 2013, 01:03:28 posle podne »
možda nemaju dovoljno akcidentalne ili esencijalne snage
http://astrologija.online/

Robert Zoller:But in order for that to happen, I had to clear a lot of rubbish out of the way. The rubbish was New-Age astrology, New-Age ideas about magic, New-Age ideas about alchemy, and things of that sort. Which are all cul-de-sa

*

Van mreže mina

  • *****
  • 192
Re: Planetarna radovanja
« Odgovor #14 poslato: Maj 31, 2013, 12:24:59 pre podne »
Onda izem ti ugaonost :(