Horarna astrologija (ovo nije tema za postavljanje licnih pitanja)

  • 26 Odgovora
  • 24850 Pregleda
*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Horarna astrologija (ovo nije tema za postavljanje licnih pitanja)
« poslato: Novembar 28, 2012, 10:02:43 pre podne »
Ovaj kratki uvod namenjen je razjasnjenu osnova predmeta horarne astrologije. Kako iznova i iznova bivam pitana za neke stvari iz ove oblasti usled oprecnih pravila na koje se danas moze naici diljem astroloskog sveta, ovde cu ponoviti neke stvari vec ranije objavljene na proslom forumu uz manje dodatke o kojima jos nisam pisala.

Horarna astrologija je grana astrologije koja se bavi tumacenjem karti napravljenim za jedno ili vise konkretnih pitanja, a koje se prave za vreme i mesto kada i gde astrolog cuje, odnosno, shvati sadrzinu pitanja. Deo definicije koji se odnosi na mesto i vreme u najvecoj meri predstavljaju osnovnu razliku u danasnjoj primeni ove astroloske grane. Izucavajuci poreklo horarne astrologije shvatila sam da ideja, po kojoj se kao relevantni moraju uzimati mesto i vreme kada pitanje pitacu padne na pamet, a ne astrologovo vreme i mesto, jednostavno nije tacna, odnosno, nije bila moguca u davnim vremenima iz prostog razloga jer casovnik kao naprava za merenje vremena nije postojao do XVI veka, a i tada je mehanizam pravljen samo sa jednom, satnom kazaljkom, bez minutne. Dakle, privilegija izracunavanja vremena, odnsono, stepena ascedenta pripadala je ekskluzivno matematicima/astrolozima/astronomima kako su se sve nazivali znalci nebeske nauke u drevnim vremenima. Ideja po kojoj je astrolog zahtevao vreme kada je pitacu prvi put pitanje sinulo u umu je apsurdna jer tako nesto, za obicnog coveka, nije bilo moguce. Pored ovog prakticnog razloga za usvajanjem pravila o vremenu i mestu astrologa tumaca postoji i filozofsko, odnosno, logicko opravdanje. Kada se pitanje postavlja nekome, a ne sebi, ono smisao kompletira tek kada ga osoba kojoj je upuceno shvati. Jednostavno, pitanje bez toga ne postoji. Vrlo lako za razumeti kroz rasclanjivanje definicije horarnog pitanja. Sta vredi sto je pitanje nekome palo na pamet ako isto osoba sama sebi nije ni postavila. Tumac pitanja je sastavni deo horarne situacije, bez njega ono nije kompletirano. Na temi "Horarna" objasnila sam to kroz teoriju pravnih ugovora.  Bas kao sto ugovor ne postoji dok se obe ugovorne strane ne saglase sa sadrzajem i uslovima istog tako ni horarno pitanje nije rodjeno dok ga ne cuje i ne shvati onaj kome je upuceno. Zacetak i radjanje nisu isto. Ljudi pogresno izjednacavaju ova dva momenta. Odlucujuca finesa za razumevanje ove logike lezi u razlikovanju obicnog od horarnog pitanja. Ako je to vreme kada nekome ko nije astrolog dilema pada na pamet onda je to obicno pitanje, a ako je to vreme kada  je pitanje palo na pamet sa namerom da se licno "proceprka" po horarcu, onda to jeste horarno pitanje. Samo u ovom drugom slucaju vreme i mesto pitaca bice relevantni jer se pitac i tumac sjedinjuju u jednoj osobi. U prvom nece jer takva situacija pretpostavlja logicki produzetak kroz horarno pitanje upuceno nekom drugom. Horarno pitanje ne postoji dok ga ne cuje i ne shvati strana koja na njega zeli i ume da odgovori na astroloski nacin. U tom smislu horarno pitanje nije isto sto i obicno pitanje koje postavljamo sebi samima. Lili je bio izricit na ovu temu, a kako se radi o najvecem istorijskom autoritetu ove astrolske grane ne vidim odakle u praksi ovakva zbrka.

Pa kako su to nekada davno dok casovnih mehanizama nije bilo na svakom koraku astrolozi izracunavali vreme, odnosno, stepen ascedenta koji je i jedino relevantan za ove stvari? Vecina je, verovatno, cula za astrolab. Sama rec je grcka i u bukvalnom prevodu prosto znaci "instrument za hvatanje zvezda". U skladu sa ovim bilo koji instrument koji se koristio za osmatranje stelarnih pozicija ili latituda mogao se tako nazivati. Do X veka ova se rec u zapadnoj Evropi koristila za armilarne sfere, sisteme prstenova koji reprezentuju planetarna i zvezdana kretanja. Pravi astrolab predstavlja projekiju kosmicke sfere na ravnu povrsinu i ovakav astrolab bi trebalo nazvati planisfericni astrolab kako bi se razlikovao od drugih naprava sa istim imenom. Ovakav astrolab bio je najvazniji osmatracki instrument pre pronalaska teleskopa i koristio se, ne samo za posmatranje i merenje nebeskih pozicija, vec i za odredjivanje vremena, geografskih sirina, visina, razdaljina i mundanih kuca. Ovo je, verovatno, bio Ptolomejev ili Hiparhov izum, svakako poznat starogrckomsvetu. Pa kako je onda obican, najcesce, nepismen i neuk covek starog sveta mogao znati tacno vreme kada mu je pitanje palo na pamet (na stranu gore pomenuta logika) kada je ovo umece bilo ekskluzivno i pripadalo samo ucenim astronomima/astrolozima?

Takodje, povremeno mozemo naici na tvrdnje da je horarna astrologija najstarija grana astrologije sto je apsolutno netacno jer je najstarija, svakako, protomundana astrologija rane Mesopotamije. Posle ove prve religije nebeskih znamenja razvila se natalna astrologija izmedju VIII i V v. p.n.e. Na kraju tek dolaze vec pominnjane katarhai metode iz kojih se razvila i ova nasa horarna astrologija, ali i elekciona te astrologija dogadjaja koja, uglavnom, pripada mundanoj oblasti, ali ne iskljucivo. Ponovicu uvod iz te teme.

Katarhai su stari uporedni, prediktivni i dijagnosticki metodi zasnovani na analizi karata napravljenih za trenutke pocetaka razlicitih vrsta koje su se, obicno, poredile sa radiks kartama (najcesce natalima). Iz katarhai se razvila horarna astroloska grana. Kao sto je vec u prvoj  recenici nagovesteno katarhai karte se dele na uporedne karte pocetaka (elekcije), prediktivne karte pocetaka (pitanja) i dijagnosticke karte (horarne dekumbiture ili jatromatematicke dekumbiture). U najsirem smislu katarhai podrazumevaju i sve karte napravljene za trenutak objave vesti u vezi sa bilo kojim dogadjajem. Najranija pravila se dosta razlikuju od kasnih arapskih i evropskih pravila razvijenih u radovima Bonatija, Lilija, Kalpepera i drugih. Ptolomej nije pominjao katarhai metode kao ni mnogi drugi rani astrolozi poput Pola Aleksandina, Helidora, Firmika Materna itd. Ovu su metodologiju, iz kojih je proizasla citava jedna astroloska grana, detaljno koristili Nigidije Figul, Akvila, Antioh Atinski i Dorotej iz Sidona. Antioh Atinski metod razradjuje u delu pod nazivom "O ispitivanjima",a Dorotej u svojoj "Carmen Astrologicum". Veruje se da su katarhai starija astroloska grana koja poreklo vuce iz vavilonske magije pa se, grubo, moze podeliti i na magijsku (interventnu) i prognosticku (dijagnosticku) katarhai astrologiju. Prva se tice elekcionih intervencija, ali i intervencija na osnovu horarnih savetodavnih pitanja i tumacenja, a prognosticka se zasniva na svim horarnim kartama i kartama pocetaka iz kojih se, bez ikakvih intervencija, traga za predikcijom buducih dogadjaja ili rasvetljavanjem kakve svrsene situacije. Katarhai su u svom najranijem obliku zasnovane uglavnom na pozicijama uglova i MO iz cega sledi stara magijska veza sa vavilonskim lunarnim kucama. Dorotej, recimo, akcenat stavlja na vrste znakova i narocito insistira na koriscenju podele znakova na "prave" i "pogrbjene", odnosno na kratkouzlazne i dugouzlazne, tj. na one koji izlaze za manje ili vise od dva ekvinocijalna sata. Dogadjaj se komentarise u kontekstu svakog pitanja posebno. Ovu materiju on obradjuje u V knjizi pomenutog dela. Za njegov rad karakteristicne su dodekatemorije znakova kao i obavezno poredjenje katarhai karte sa orignalnom radiks kartom. Ova se veza gubi kasnijim samostalnim razvitkom horarne astrologije i njenim definitivnim odvajanjem od natalne. Kasnije cu u ovoj temi iznositi najosnovnija njegova resenja po razlicitim temama.

Iako se radi o skupu metoda cija je osnova vrlo stara, vavilonska, za Grke je u vreme afirmacije istih ovo bila nova skupina metoda koju nije krasila racionalna astronomska podloga genetliologijske (natalne horoskopske) astrologije jer je vremenski trenutak odvojen od predmeta istrazivanja. MO primarna uloga je direktna veza sa lunarnom vavilonskom protoastrologijom. O detaljima u postovima koji slede. Dakle, iako su neke stvari koje se ticu katarhai/horarne astrologije vrlo stare metoda se razvila tek posle genetliologijekse/natalne astrologije.

Sto se relavantog vrmena i mesta tice sam Dorotej kaze u pravilima za "Svadje i sudske sporove" u V knjizi svog dela na pocetku teme: "Kada vas pitaju o svadjama, pogledajte ascendent,..." Dakle, jasno ko pita i ko je pitan.
« Poslednja izmena: Novembar 28, 2012, 01:45:15 posle podne od strane Natasa »
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže alea

  • *****
  • 160
Re: Horarna astrologija (ovo nije tema za postavljanje licnih pitanja)
« Odgovor #1 poslato: Mart 30, 2013, 11:06:00 pre podne »
Postavila bih pitanje oko signifikacije VE u ljubavnim pitanjima.

Recimo, ASC je u znaku Raka, sto znaci da je MO onda i vladar ASC, da li to znaci da onda pitac ima samo tu jednu planetu koja ga opisuje, ili joj se dodeljuje i VE ( posto je zenska osoba u pitanju ), ili pak ta VE signifikuje neku drugu zensku osobu?
Kako znamo koga VE predstavlja, da li pitaca ili drugu zenu?

Znam da je malo konfuzno pitanje, ali radi se o pitanju i sumnji oko preljube pa mi je ta VE trn u oku, a jos je i kazimi i almuten je karte.
« Poslednja izmena: Mart 30, 2013, 11:26:56 pre podne od strane alea »

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Horarna astrologija (ovo nije tema za postavljanje licnih pitanja)
« Odgovor #2 poslato: Mart 30, 2013, 12:10:29 posle podne »
Zavisi od vrste pitanja. Ako zena pita za tek zapoceto poznanstvo u nameri da isto preraste u nesto vise, VE ce simbolizvati nju. Ako je pitanje formulisano u pravcu "da li me vara, da li me laze, svidja li mu se neka druga..." i ako je zemljani, odnosno, vodeni znak na dsc, onda VE moze biti signifikator te neke druge zene jer, prema Bonatiju, vladari tripliciteta, narocito drugi vladar tripliciteta, znaka 7. kuce simbolizuje nase suparnike u ljubavnim pitanjima. Dakle, zavisi od konkretne situacije, strukture, pitanja.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže alea

  • *****
  • 160
Re: Horarna astrologija (ovo nije tema za postavljanje licnih pitanja)
« Odgovor #3 poslato: Mart 30, 2013, 03:46:33 posle podne »
Natasa, da li i ti koristis Dorotejevu tablicu dostojanstava, kada odredjujes vladare tripliciteta?

Gledam Dorotejevu tabelu, VE je vladar dnevnog tripliciteta i u Raku, znaku na ASC, ali i u Jarcu, gde je MO nocni, a MA participirajuci vladar.
Sta bi to bio "drugi vladar tripliciteta"?
« Poslednja izmena: Mart 30, 2013, 03:53:25 posle podne od strane alea »

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Horarna astrologija (ovo nije tema za postavljanje licnih pitanja)
« Odgovor #4 poslato: Mart 30, 2013, 04:38:39 posle podne »
Dorotej je referenca za ovo sto govorim. Zavisi da li je karta dnevna ili nocna. VE je prvi triplicitetni vladar danju, drugi nocu, ali kako je MO domicilni znak na asc, VE je jedina relavantna i nebitno je da li je prva ili druga. Dakle, ako pitas "da li me vara, da li mu se ona dopada", ta neka druga bice predstavljena VE.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Horarna astrologija (ovo nije tema za postavljanje licnih pitanja)
« Odgovor #5 poslato: Mart 30, 2013, 04:43:46 posle podne »
Mala ispravka. Radi se o Ca, ne o Co jer se SA i SO spaja sa svim iz asc pa je VE triplicitetni vladar jednako i u Ca i u Co. Rezultat je isti, samo se gleda od dsc ka asc, a ne obratno.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

Re: Horarna astrologija (ovo nije tema za postavljanje licnih pitanja)
« Odgovor #6 poslato: Septembar 09, 2013, 03:07:53 posle podne »
Jedno pitanje, htjela bih razmotriti jedno horarno pitanje a tice se dvije nekretnine - koja je bolja opcija za pitaca (finansijski, dugorocno i sve ostalo) na koji nacind a dodijelim signifikatore?

nije mi jasno kroz kojeg signiofikatora da gledam jednu a kroz kojeg drugu, neko  ???

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Horarna astrologija (ovo nije tema za postavljanje licnih pitanja)
« Odgovor #7 poslato: Septembar 09, 2013, 03:25:33 posle podne »
Zavisi. Ako 4. obuhvata dva znaka mozes prvi dodeliti jednoj, drugi znak, drugoj nekretnini. Prema simbolici znaka bi trebalo i nekretninu da prepoznas. Mozes i preko vladara tripliciteta. Prvi prvoj, drugi drugoj. Sta se ukopi u okolinu i opis nekretnine to izaberi.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Horarna astrologija (ovo nije tema za postavljanje licnih pitanja)
« Odgovor #8 poslato: Septembar 14, 2013, 09:36:02 pre podne »
Dobih i jedno ovakvo. Kakav god da je nas licni stav o ovim stvarima, tradicionalna astroloska teorija poznaje pravila o vesticarenju i magijanju. "Da li sam pod magijom?" Dakle, da ili ne?

6.9.2013. 7.24 am. Beograd. Asc 28. Vi.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Tanja

  • *****
  • 310
    • AstroSensa
Re: Horarna astrologija (ovo nije tema za postavljanje licnih pitanja)
« Odgovor #9 poslato: Septembar 26, 2013, 10:58:54 posle podne »
Na žalost, u ogromnoj sam gužvi pa nisam stigla da razmotrim primer. Ali, mogu postaviti prevod Lilijevih razmatranja vezanih za ovu tematiku, urađen ad hoc, kao "pomoć" jednom drugaru koga je to zanimalo.

Da li je neko začaran ili ne

Ako u pitanjima o veštičarenju nađemo vladara 12. kuće u 6. kući, ili vladara 6. kuće u 12. kući, ili vladara ascendenta u 12. kući, ili vladara 12. ili 8. kuće na ascendentu, ili vladara ascendenta u 8. kući, sumnja je verovatno opravdana, u protivnom nije, ali sam u tumačenjima ovo našao kao veoma pouzdano.

Među onim Umetnicima koji poznaju Kabalistički ključ astrologije, prihvaćeno je kao opšte pravilo da ako je vladar ascendenta i 12. kuće jedna planeta, onda je bolest neprirodna. Ako je Saturn vladar ascendenta i 12. kuće, smešten u 12. kući i retrogradan, ili 7. ili 8. kući u istom stanju, a pri tome mu neometano aplicira Mesec kao vladar 6. kuće, onda prosuđujemo da je pitač zasigurno začaran ili ureknut, ili da je zaposednut zlim duhom, i da će biti poremećen mučen bolesnom maštom.

Ako je vladar ascendenta spaljen, ili unesrećen vladarom 12. kuće, ili je združen sa vladarom 12. kuće, tada se može strahovati da je pitač, ili onaj za koga se pita, začaran ili pod uticajem vradžbina, ili da ga proganja zao duh. Ako je vladar ascendenta ujedno i vladar 12. kuće i spaljen, onda moraš razmotriti kojom kućom Sunce vlada, i u kom se znaku i četvrtini Neba on i vladar ascendenta nalaze, i na osnovu toga prosudi u kom pravcu živi veštica; opiši kakav je znak Sunca i prepoznaj osobu.

Ako  je vladar ascendenta ujedno i vladar 12. kuće, spaljen ili unesrećen vladarom 3. kuće, onda je sused, ili neko od rodbine, tražio od veštice da to učini; pogledaj u kojoj se kući nalazi vladar ascendenta i iz koje kuće ga unesrećuje vladar 3. kuće, da bi, na osnovu prirode te kuće, mogao da proceniš uzrok nanetog zla. Ako je bilo koji od njih u 6. kući to je zbog gazdovanja stokom, ili zbog nesuglasica oko sitne stoke, ili zbog unajmljivanja drugih sluga, itd. I na taj način razmotri svih dvanaest kuća.

Ako je vladar ascendenta unesrećen vladarom 5. kuće, kao što je prethodno objašnjeno, onda su neka kafanska žena, negovateljica ili neki drugar u pijanom stanju, prouzrokovali ovo vračanje.

Ako vladar 10. kuće aflikuje vladara ascendenta u 12. kući, onda je to, nesumnjivo, Božije delo ili posledica neke natprirodne sile.

Ako je vladar ascendenta neka nesrećna planeta, kao što je Mars ili Saturn, a nalazi se u 12. kući, spaljen ili unesrećen vladarom 12. kuće, to ukazuje da je čovek začaran običnom vešticom.

Ako se vladar 12. kuće nađe na ascendentu to potvrđuje veštičarenje, ili da je neki zao duh umešan u zlu, ili da neko odmah uz njega (pitača), u njegovoj blizini ili okruženju, ume da urekne, pa ga je tako začarao.

Za ona mesta gde ljudi imaju nevolje sa vešticama, a dosta je takvih mesta u Kraljevstvu, pored ostalih pravila stoji i ovo: Mesec u 12. kući, u opoziciji sa vladarom ascendenta ili vladarom 12. Ako ljudi imaju krupnu stoku i sumnjaju da se na nju bacaju vradžbine, onda promeni pravila prosuđivanja tako što ćeš stoci dodeliti 12. kuću kao ascendent, a 11. uzeti kao njenu 12. kuću.


"Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge." M. Selimović

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Horarna astrologija (ovo nije tema za postavljanje licnih pitanja)
« Odgovor #10 poslato: Septembar 27, 2013, 08:28:44 pre podne »
Pitanje jesi li u vecoj guzvi od mene. Ja sam i u guzvi i u frci zbog polaska u 1. razred i pratecih opterecenja. Niti zborim, nit' romorim o astrologiji  :-X

Super, htedoh ja ovu pricu da ispricam, al' ostade deo o skidanju vraci  :smiley: Necemo o tome da ne naljutimo sve one koji tvrde da astrologija nikakve veze nema sa magijom. Sta je Lili radio sve, pa jos pominje majstore hermeticare...

U karti imamo vrh 12. u istom kao i vrh 1. cime se zadovoljava jedno od pravila...

Nego, kada pominjes guzvu, ima li icega novog u vezi sa prometom nekretnina kod tebe? Pretpostavljam da nema jer bi mi javila...
« Poslednja izmena: Septembar 27, 2013, 08:32:04 pre podne od strane Natasa »
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Tanja

  • *****
  • 310
    • AstroSensa
Re: Horarna astrologija (ovo nije tema za postavljanje licnih pitanja)
« Odgovor #11 poslato: Oktobar 04, 2013, 11:03:44 posle podne »
Pogledah malo kartu.

Ima osnova da se ovde dešavaju čudne stvari.
Čak i primenom sistema celih znakova, gde se vladar XII našao u istom gde i Asc i njegov vladar, a pri tome i prenos svetlosti od SO (vladar XII) prema ME od strane MO.
Sad, moguće je da je sama osoba jednostavno baksuz i da se često nađe na pogrešnom mestu, u pogrešno vreme i još pogrešnijim ljudima za koje veruje da su mu prijatelji (MO vlada XI znakom), a oni mu u stvari donesu samo nevolje i probleme.
"Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge." M. Selimović

*

Van mreže Abyss

  • ***
  • 33
    • Abyss
Re: Horarna astrologija (ovo nije tema za postavljanje licnih pitanja)
« Odgovor #12 poslato: Novembar 26, 2013, 12:19:52 pre podne »
Imao bih jedno pitanje, ako bi neko bio voljan da odgovori. U pitanju o nestalim osobama, vladar osme na ascedentu nikako nije dobra stvar, zar ne? (u ovom konkretnom slučaju je još Mars u pitanju)

*

Van mreže Miki

  • *****
  • 587
    • Astrologija.online
Re: Horarna astrologija (ovo nije tema za postavljanje licnih pitanja)
« Odgovor #13 poslato: Novembar 26, 2013, 08:45:56 pre podne »
Stavi kartu, pa da vidimo. Mene su uvek interesovala takva pitanja. Imao sam priliku od jedne učenice pre par godina da dobijem natal nestalog deteta, i vrlo me zainteresovao, nažalost ishod je bio lako predvidiv i loš. Možda ovde bude bolje.
http://astrologija.online/

Robert Zoller:But in order for that to happen, I had to clear a lot of rubbish out of the way. The rubbish was New-Age astrology, New-Age ideas about magic, New-Age ideas about alchemy, and things of that sort. Which are all cul-de-sa

*

Van mreže Abyss

  • ***
  • 33
    • Abyss
Re: Horarna astrologija (ovo nije tema za postavljanje licnih pitanja)
« Odgovor #14 poslato: Novembar 26, 2013, 01:43:46 posle podne »
25.11.2013. 23:18 Zagreb To je vreme i mesto koje je navela devojka koja je postavila pitanje. Ja sam otvorio kartu za momenat kada sam video pitanje, međutim karta je bila neradikalna (ja sam postavio pitanje 26.11. u 0:32 Bg). Citiram: "Dečko je nestao u petak navečer. policija zadnji signal ima iz Kraljevice, a on je doma u Ostrom. Navodno se u petak navečer vraćao kući pješke i iz Kraljevice iz nekog birca i od tada mu se gubi svaki trag. ja ga osobno ne poznajem. dečkov je prijatelj"