Kako odrediti vladara godine u horoskopu proleca

  • 0 Odgovora
  • 3756 Pregleda
*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Kako odrediti vladara godine u horoskopu proleca
« poslato: Maj 27, 2014, 03:00:05 posle podne »
 Vladar godine je planeta koja, prema Bonatiju, predstavlja obicne ljude, stanovnistvo jedne zemlje/oblasti, odnosno, opste stanje stvari, ono sto je u prvom planu za odnosnu godinu. Kada izlaze pravila za ovu stvar autor, prilicno jasno, istice uglove kao uslov koji se tice prostornog dela pravila iz ove delineacije, sa naglaskom da planeta treba da bude unutar kuce, odnosno, 3 do 4 stepena od njenog vrha (podrazumeva se da je i u istom znaku). Pocinjemo od asc i njegovog domicilnog vladara. Potrebno je da ta planeta bude direktnog kretanja, izvan spaljenosti, esencijalne debilitacije i u 1. kuci. Ako vladar nije na ovaj nacin prikazan prelazi se na vladara egzaltacije znaka asc, ako takvog ima, sa istim zahtevima kao i u slucaju vladara domicila.

Posle vladara egzaltacije kao kandidati se redom javljaju: vladar svetla vremena (vladar znaka SO u dnevnom, MO u nocnom horoskopu), ako isti ima bilo kakvo dostojanstvo u znaku asc, vladar termina ascendenta i, na kraju, vladar tripliciteta znaka ascendenta.

Posle ovoga prelazi se na 10. kucu redom gde se trazi da u njoj bude vladar domicila ili egzaltacije ili svetlo vremena ako ima neko dostojanstvo u tom znaku i tu se nalazi. Na kraju dolaze terminski vladar mc-a ili triplicitetni vladar znaka mc-a.

Prema istim pravilima redom se, ako ascendent i mc ne zadovoljavaju nista od navedenog, prelazi na: sedmu, cetvrtu, jedanaestu, devetu, petu i trecu kucu. Ako se vise planeta nadje u pozicijama slicne prominentnosti, prednost ce imati ona koja je bliza uglu, dalje od SO, dostojanstvenija na bilo koji nacin.

Ako je ascendentni znak mesto dostojanstva luminara i ako to svetlo preko beneficnog aspekta (sekstila ili trigona) aspektuje stepen asc do 3 stepena od egzaktnosti, to svetlo ce biti vladara godine, nezavisno od toga gde se nalazi i u kakvom je stanju. Jednako vazi i ako se svetlo koje ima dostojnastvo u znaku ascendenta nadje u 2. kuci od ascendenta. Kao kandidat za vladara godine javlja se i vladar casa ingresa, ako zauzima neku od prominetnih pozicija.

Aktuelni ingres desio se 20.3.2014. u 17h 57m 7s u Beogradu. Asc pada na 3. stepen Li. Na prvi pogled uocavamo da su tri panete na uglu pa njih prvo i analiziramo. Vladar asc je VE, slobodna je od solarnih zraka, ali nije u znaku ascendenta i zato gledamo druge planete na uglovima. U 1. imamo MA, isti je retrogradan i egzilan i prema izricitim Bonatijevim pravilima, zbog ovoga ne moze dobiti ulogu vladara godine. Drugi je JU u Ca u 10. egzaltiran, dakle, vrlo prominentan i zato ga izdvajamo. Vladar domicila znaka mc-a je MO, ali isti nije u 10. kao ni MA, vladar termina mc-a. Na uglu nam je jos i SO, takodje egzaltirano, ali kako mc ima vecu snagu od dsc, prednost dajemo JU. JU je, dakle, vladar ove godine i kada se nadje u ovoj ulozi, prema Bonatiju, donosi:""If Jupiter were the Lord of the Year...it signifies a multitude of winds from the area of Khorasan, and the cold of winter, and rains (but not exterminated) and the flooding of rivers...". Kise i poplave (izlivanje) reka. Prilicno egzaktno. Do sasvim drugacijeg zakljucka bismo dosli da JU ne igra ovu ulogu, jer vladar godine jeste planeta koja daje naslov za tu godinu, ono sto se izdvaja kao najvaznija sustina. I druge planete, svakako, igraju ulogu, ali se pocinje od vladara godine. U ovoj situaciji JU bi morao da bude i predstavnik vlasti jer dolazi iz 10. ali SO, prema univerzalnoj svojoj signifikaciji, moze preuzeti ovu ulogu, mada za diferencijacijama tog tipa nema uvek potrebe. MO je uvek opsti signifikator stvari za sve i svasta i u ovom horoskopu se krece izmedju JU i SA. JU dolazi iz 10. SA iz 4. Nebo i zemlja. Ostaje nam da vidimo sta to znaci u ostatku godinu i kontekstu debilitiranog MA u 1. koji se posmatra kao faktor u 1. ali ne i kao vladar godine.
« Poslednja izmena: Maj 28, 2014, 07:11:29 posle podne od strane Natasa »
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com