Pavle iz Aleksandrije, poglavlje 26. "O poslu/profesiji pojedinca"

  • 0 Odgovora
  • 3033 Pregleda
*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Pavle iz Aleksandrije, poglavlje 26. "O poslu/profesiji pojedinca"
« poslato: Jul 18, 2017, 09:14:34 posle podne »
Prve faktore koje navodi jesu brze planete, ME,VE,MA ako su na bilo kojem uglu ili sukcedenciji, odnosno, u sestoj kuci. Najvazniji ugao je MC, a od ostalih kuca 2. Modernisti ce povikati -aha, sesta kuca, posao - ali, kao i sve i ovaj se autor mora citati u celini, ne izdvojenom delu. Ne radi se o setoj kuci, niti sestom znaku od ascendenta, vec o snazi one planete koja u okviru tri stepena aspektuje bilo koji ugao iz te pozicije. U kom bilo delu prostora da se nadje takva ce planeta, po ovom autoru, biti efektivna. Ovo jasno i lako obrazlaze vec u narednom poglavlju:

"Cetiri su ugla, cetiri postascenzije (sukcedentne) i cetiri padajuce. No, svako mora znati da ponekad i padajuce aktuelizuju produktivni (horoskopski) odnos. To se desava kada zvezda, koja se zadesi u nekoj od kadencija, baca zrake u okviru tri stepena od perfekcije na ugao ili drugu zvezdu preko trigonalne figure.

Za ovu svrhu zamislimo da je horoskopos (ascendent) na 15. Lava, a da zvezda Zevs (Jupiter) stoji na 16. Ovna. Kako u Lavu pada ugao trenutka rodjenja, deveti znak Ovna, u kojem se Zevs zadesio, je dobar (jak) jer svojim zracima na stepen ascendenta postaje aktivan.

Uzecemo jos jedan primer. Ovoga puta neka 15. stepen Bika kulminira dok Afroditu (Veneru) nalazimo na 16. Jarca koja je u desnom trigonu sa kulminirajucim stepenom (MC) i baca zrake (aspektuje) na sledujuci stepen kulminirajuceg ugla. Zvezda postaje aktivna (na ovaj nacin iako stoji u 6. kuci)."

Kada govori o srednjem nebu i kulminirajucem pivotu Pavle govori o MC u, ne zenitu, jer u poglavlju 30. "O srednjem nebu" obrazlaze metod iznalazenja stepena ascendenta gde u primeru zakljucuje da za odredjenu sirinu Egipta ascendent na 15. Lava daje srednje nebo na 10. Bika. Dakle, kada govori o kulminirajucem uglu, kao najvaznijem za pitanje profesije, u kontekstu brzih planeta, govori o MC u koji aspektom moze biti aktiviran jednako iz 6. ili 2. kuce (teoretski i iz 5.). To potvrdjuje u posebnom razmatranju svake kuce ponaosob. Druga i sesta, odnosno, planeta u nekoj od ovih kuca, ukoliko do tri stepena aspektuje MC, bice signifikator profesije.

"Sesti znak od horoskoposa...kada se zvezda zadesi ovde bice neaktivna sve dok...Zvezda ce biti aktivna i u ovoj poziciji ukoliko baca zrake na stepen kulminirajuceg mesta jer je to mesto u harmoniji sa njim..."

"Drugi znak od ascendenta zovemo Zivot, Kapija Hada i postascenzija. Ponekad ce ova kuca dati signifikaciju koja se tice necijeg posla jer je u harmonicnom odnosu sa kulminirajucim znakom na osnovu levog trigona..." Kasnije kvalifikuje ovaj zahtev aspektom prema MC u, ne 10. znaku kao takvom, odnosno, moze i prema 10. znaku ukoliko se u njemu nalazi MC ili planeta koja sa planetama iz kadencije i sukcedencije formira aspekt trigona u okviru 3 stepena.

Da se vratimo delineaciji ovog pitanja. Dakle, pocinjemo od ME,VE i MA ako se nadju na uglu ili u nekoj od pomenutih sukcedentnih i kadentnih kuca, pod uslovom da aspektuju stepen MC a u okviru 3 stepena. Ukoliko horoskop nema nijednu od ponudjenih situacija moze se gledati i planeta povezana sa fortunom preko konjunkcije ili desetog znaka od nje. Kandidati za signifikatora profesije dalje mogu biti Saturn, Jupiter i Mars ukoliko su aspektom povezani sa Mesecom i Suncem (racuna se jedino aplikacija) ili su ostvarili orjentalni izlazak. Venera i Merkur, kao inferiorne planete, mogu biti signifikatori profesije i bez ugla, bez aspekta ka MC u iz 6. ili 2. ukoliko su tek izasli na zapadu sedam dana pre ili ce izaci sedam dana posle rodjenja. Planeta koja ima najvise ovakvih svedocanstava bice i signifikator profesije.

Rezime:

1. ME,VE,MA na uglu, MC ima prednost.
2. ME,VE,MA u 6. ili 2. pod uslovom da aspektuju MC do tri stepena.
3. Superiorne planete ako su u bliskom aplikacionom aspektu sa svetlom.
4. Superiorne planete ukoliko helijacki izlaze iz solarnih zraka, pocinju novi helijacki ciklus i inferiorne planete jednako sa mogucnoscu i zapadnog helijackog izlaska sedam dana pre ili posle dana rodjenja.
5. Planeta u konjunkciji sa tackom fortune ili u 10. znaku od nje.

O znacaju planeta u 2. i 6. kuci po pitanju profesije, u kvalifikovanom obliku aspekta do tri stepena sa MC om, Goran je vise puta govorio. Ovde izlazem poglavlje o profesiji autora Pavla iz Aleksandrije. U odnosu na Ptolomeja jednako spominje orjentalne planete i tri brze na uglu, ali dodaje i aspekte ka MC u iz sukcedente 2. i kadentne 6. i tacku fortune.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com