Sedam tačaka greha i vrline

  • 0 Odgovora
  • 4949 Pregleda
*

Van mreže Ivan

  • ****
  • 54
Sedam tačaka greha i vrline
« poslato: Jun 21, 2014, 02:37:14 posle podne »


Sedam tačaka greha i vrline

Čovečanstvo je oduvek bilo fascinirano brojevima, i pre nego da Pitagora uzdigne njihovo poimanje na viši nivo, koristili smo brojeve i dodeljivali im spiritualni i duhovni smisao. Pitagora je svojevremeno povezao broj 7 sa religijom, zato što je ovaj broj kontrolisan od sedam nebeskih duhova (sedam planetarnih nebeskih sfera), i zasigurno bio „vredan dubokog poštovanja“.

1500 godina pre Pitagore religija i broj 7 su dovedeni u vezu kroz persijsku religiju Mitraizam, koja je dobila ime po nebeskom vladaru Mitri, koji je posredovao između sveta bogova i sveta ljudi. Kamen temeljac ove religije je poznat pod nazivom „Persijske misterije“, koje zahtevaju posvećenost kako bi se prošlo kroz sedam stadijuma inicijacije u cilju razumevanja Boga. Ovih sedam stadijuma su bili sveta tajna Mitraizma, vremenska manifestacija silaska duše kroz sedam kapija (planeta) na zemlju, i konačno uzdizanje duše, nazad kroz kapije na nebesa, jednom kada materijalno telo ne ispunjava više svoj zadatak.


Vema je verovatno da je grčki filozof Platon (429-347 pne) bio upućen u persijske misterije, kada je izneo svoje tumačenje o Silasku duše. U svojim dijalozima on je govorio o osmoj sferi, kući fiksnih zvezda, kraljevstvu Boga i rodnom mestu duša. Od 8. sfere duša putuje na zemlju; u toku silaska poseti svaku od sedam planeta, počev od Saturna, idući dalje ka Jupiteru, Marsu, Suncu, Veneri, Merkuru, i na kraju ka Mesecu. Kod svake od ovih planeta duša bi bila blagoslovena čistom esencijom planete. Kada duša dospe na zemlju, planetarni kvaliteti bivaju oštećeni. Kada nastupi smrt duša se uzdiže ka nebesima, i pri tom vraća svakoj planeti njene negativne kvalitete, koje je sakupila tokom boravka na zemlji. Ovo kosmičko pročišćenje je značilo da je duša postaje lakša i manje zagađena što je udaljenija od zemlje, tako da ulazi u 8. božju sferu besprekorno čista. Aristotel je usvojio Platonovu teoriju, i uglavnom je on taj koji dobija zasluge za poreklo uzdizanja duše.


Toma Akvinski je bio veliki poštovalac Aristotela i očigledno je poznavao Aristotelovu teoriju o povezanosti duše i sedam planeta. Možemo spekulisati da je Aristotelova teorija bila seme iz kojeg je iznikla jedna od najosnovnijih doktrina katoličke vere. Akvinski je došao do zamisli o Sedam Kardinalnih Vrlina i sedam slabosti (smrtnih grehova) koje ih prate, i uveo ih u katoličku teologiju. Prve tri vrline Nada, Vera i Milosrđe su bile poznate kao teološke, dok su preostale četiri - Mudrost, Hrabrost, Umerenost i Pravda nazvane prirodnim vrlinama. Sledeća tabela sadrži sedam vrlina i grehova, i ovde sam izneo svoja razmišljanja o njihovoj mogućoj povezanosti sa planetama.

 

Sedam vrlina

Planete

Sedam grehova

Nada

Mesec

Pohlepa

Vera

Sunce

Nadmenost

Milosrđe

Venera

Požuda

Mudrost

Merkur

Zavist

Hrabrost

Mars

Gnev

Umerenost

Jupiter

Škrtost

Pravda

Saturn

Lenjost


Moje interesovanje za sedam vrlina je osnova za istraživanje o tačkama u okviru svake od sedam planeta. Uobičajeni naziv za tačke je Arapske tačke. Ove tačke su jednostavne matematičke kalkulacije, gde se meri zodijačko rastojanje između dve planete, i ovo rastojanje (u lučnim stepenima) se potom odbrojava od Ascendenta. Ovako se dobija stepen zodijaka unatalu, koji se može tumačiti kroz vladara znaka, i kroz aspekte koje planete prave sa ovim stepenom. Iz mojih istraživanja drevnih tekstova proistekla je sumnja da svaka Osnovna Tačka ima spiritualni značaj koji izgleda da reflektuje ne samo određene aspekte planeta, već takođe i kvalitet ili esenciju koju planeta dodeljuje pojedinoj duši.
Tekst koji sledi je objašnjenje moguće povezanosti između planetarnih tačaka i Akvinovih vrlina i grehova.


TAČKA MESECA : PARS FORTUNAE


FORMULA:            Dnevna genitura     ? =a + R Q                             
                        Noćna genitura    ?  = a + QR

Kada srednjovekovni astrolog tumači natalnu kartu,  jedno od prvih pitanja koje bi mogao razmatrati bi bilo „Šta obećava Fortuna u ovom životu?“. Odgovor na ovo pitanje bi mogao potražiti u tački Fortune kao odrednici za natusov kvalitet života ili svetovna užitke; nasleđe koje bi mogao zadobiti, i da li će postići ugled i slavu: drugim rečima njegove dobitke i gubitke u životu.
Tačka Fortune može dati odgovore na pitanja u vezi promenljive sreće osobe; to je Tačka Meseca. Tačka Fortune ukazuje na inferiorne (ili zemaljske) sklonosti duše, i svojom natalnom pozicijom pokazuje kvalitet i ograničenje motiva povezanih sa ovim materijalnim potrebama.

VRLINA MESECA: NADA

Danas, kao i u prošlosti, svi se nadamo da je Bog blagosiljao našu dušu (i shodno tome naš život) umećem užitka, zadovoljstva i sreće, jer tačka Fortune ne govori toliko o onome što se dešava pojedincu, koliko o nečijem stavu o teškoćama i patnjama i sposobnosti da se iznad ovih uzdigne. Nada daje pojedincu snagu da preživi najveću nesreću, i da još uvek veruje da okolnosti mogu biti bolje nego što jesu.

GREH MESECA: POHLEPA

Kakogod, ako pojedinac nije zadovoljan svojim „parčetom života“, i stalno želi bolju sreću ili tuguje zbog sreće drugih, tada je podložan Pohlepi. Rizikuje da zaprlja dušu ukoliko ga želje i porivi nadvladaju, dok se hrani nezadovoljstvom i preterivanjem zbog svojih požuda. Tačka Fortune u natalu može ukazati na nezasitog čoveka, koji mora preterati sa sticanjem materijalnog bogatstva, i koga potreba za ispunjenjem sopstvenih želja pretvara u pohlepnu, nezasitu zver.
 
TAČKA SUNCA: PARS DAEMON

FORMULA:       
                                                             Dnevna genitura         ?= a + QR
                                                              Noćna genitura           ?= a + RQ


Tačka Sunca ima mnogo imena. Neka od njih su Tačka Duha, Tačka budućih stvari (pars futuroroum), Tačka Dobrog Duha (agathos daimon),  i Tačka Misterije  (od hebrejskog ta’ aluma) i odnosi se na individualni pojam Boga. Sokrat je opisao sopstvenog dobrog duha, svog daemon-a, kada je osuđen na smrt zbog predstavljanja novih veština divinacije mladim grčkim plemićima. U svojoj odbrani, Sokrat je rekao da je njegov daemon bio lično božja kreacija ali samo njemu svojstvena, njegov unutrašnji glas, snaga divinacije koja ga je upozoravala i vodila kroz život, još otkada je bio dete. Nažalost ova odbrana nije bila dovoljna da spasi Sokrata, ali predstavlja sjajan opis pars daemon-a.

VRLINA SUNCA: VERA

Nezavisno od religijskog opredeljenja, posvećenosti organizovanim religijama ili dogmama, Tačka Sunca pripada pojedincu, kao njegov jedinstveni pojam Boga. To je vera; verovanje ili čvrsto uverenje u nešto što je nepojmljivo ili nevidljivo drugima. Pogledaj Tačku Sunca u natalu i naći ćeš nagoveštaj nečije odanosti i posvećenosti istini, religiji ili Bogu. Kako postajemo svesni značaja ove Tačke, i astrolog ima samopouzdanja i sposobnosti da predoči ohrabrenje ili savet, verujem da možemo našim kljentima obezbediti korisne informacije ako smo osposobljeni za ispitivanje znaka (u kome se tačka nalazi), njegovog vladara i relevantnih aspekata ka Tački Sunca u natalu.

Nastavak prevoda sledi. Naslov originala: Seven Lots of Vice and Virtue.
« Poslednja izmena: Jun 22, 2014, 04:22:01 pre podne od strane Ivan »
Being asked to what end he had been born, he replied,
"To study the Sun and Moon and the heavens."

Diogenes Laërtius, speaking of Anaxagoras.