Astrološka literatura za početnike

  • 2 Odgovora
  • 5391 Pregleda
*

Van mreže Ivan

  • ****
  • 54
Astrološka literatura za početnike
« poslato: Novembar 14, 2015, 04:16:52 posle podne »
Najveći problem za one koji se prvi put susreću sa astrologijom, i hteli bi da zaplivaju dubokim vodama ove drevne veštine, jeste izbor odgovarajuće literature. Internet kao neiscrpni izvor informacija "za sve i svašta" se najpre pretražuje... te nije ničudo kada na raznim forumima i sajtovima iskaču hvalospevi na račun Dupora, Milekića, Imširagića, raznih stranaca "diplomiranih" i "stručno osposobljenih" astrologa.


Pitanje i dalje ostaje aktuelno: Koje knjige preporučiti početnicima? Nije lako dati odgovor, jer svako od astrologa ponaosob ima naklonost ka ovoj ili onoj knjizi, ovom ili onom autoru, astrološkoj epohi ili istorijskom razdoblju kome autori pripadaju.


Nakon izvesnog vremena odsustva iz astrologije, poželeo sam da pročitam neku laganu astrološku knjigu, za opuštanje "malih sivih ćelija" i pripremu za ozbiljnije proučavanje. Sasvim slučajno preda mnom se našla knjiga Traditional astrology for today čiji je autor američki astrolog Benjamin Dykes. Dykes kroz ovu knjigu uvodi čitaoca u tradicionalnu astrologiju veoma postepeno, koristeći jednostavan i razumljiv jezik, vešto izbegavajući komplikovane i (za početnike) teško razumljive astrološke termine i izraze. Na samom početku govoreći o istoriji tradicionalne astrologije, jasno podvlači razliku između (kao što bi Froli rekao) prave astrologije i njenog modernog pandana, ukazujući pri tom veoma inteligentno na osnovne mane i nedostatke savremene, tzv. moderne astrologije. 15. poglavlje II dela knjige nosi naslov FREQUENTLY ASKED QUESTIONS, gde autor dodatno odgovara na često postavljena pitanja početnika i nedoumice koje nastaju u samom procesu učenja.


Sve u svemu, odlična knjiga. Preporučujem je svima koji bi počeli da se bave učenjem astrologije, ali ne znaju odakle da krenu.
Being asked to what end he had been born, he replied,
"To study the Sun and Moon and the heavens."

Diogenes Laërtius, speaking of Anaxagoras.

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Astrološka literatura za početnike
« Odgovor #1 poslato: Novembar 14, 2015, 05:08:50 posle podne »
Mozda da je okacis ovde. Mislim na link za skidanje?
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Ivan

  • ****
  • 54
Re: Astrološka literatura za početnike
« Odgovor #2 poslato: Novembar 14, 2015, 08:17:19 posle podne »
Being asked to what end he had been born, he replied,
"To study the Sun and Moon and the heavens."

Diogenes Laërtius, speaking of Anaxagoras.