Marko Manilije

  • 0 Odgovora
  • 2921 Pregleda
*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Marko Manilije
« poslato: Maj 18, 2017, 06:23:19 posle podne »
"Sudbina vlada svetom i sve su stvari Zakonom date. Niko odbiti ne moze sto mu je sudjeno, niti posedovati ono sto mu namenjeno nije, a srecu koja ga zaobilazi ni molitvama ugrabiti nece ili pobeci nesreci koja na njega hrli jer svako svoju sudbinu ispunjava..." Marko Manilije, 14. stih, Knjiga IV, Astronomica.

Najveci pesnik i stoik medju astrolozima, Rimljanin koji je ziveo i radio na prelasku era i, sigurno, najneobicniji tradicionalni astroloski autor. Ovde cemo se ukratko osvrnuti na specificnosti njegovog dela koje se ne mogu pronaci kod drugih tradicionalnih astrologa. Njegova Astronomica (Astronomicon) je astroloski udzbenik sastavljen u pet knjiga i heksametarskom stihu, u skladu sa intektualnom modom rimske elite tog perioda. Kitnjasti stil i stoicizam su cvrsto obelezje ovog autora koji je, poput vecine ucenih Rimljana tog doba, prihvatio ovu grcku filozofsku skolu preko Posejdonija koji je umeo osnovne ideje da prilagodi rimskim zbog cega se i astrologija lakse primila na latinsko tlo. Iako svi stoici nisu verovali u astrologiju, verovanje da sudbina vlada svim stvarima, i da univerzalni zakon povezuje sve u jednu celinu, dopustalo je neke oblike proricanja.

Prva astroloska specificnost Marka Manilija je razvrstavanje znakova po njihovim specificnostima koje se izvode iz slikovne predstave sazvezdja po kojima su znaci i dobili imena. Kod njega vatreni znaci su trceci, Blizanci, Devica i Vodolija stojeci, Bik, Vaga i Jarac sedeci, a vodeni lezeci. Cak cetiri znaka su u grupi osakacenih (fraudata, amissis, membris): Skorpija, Bik, Rak, Strelac. Skorpija je osakacena u prednjem delu gubitkom krakova koji formiraju sazvezdje Vage, Bik je osakacen u jednoj nozi, Rak nema oci dok Strelac ima samo jedno oko. Kod vecine astrologa godisnja doba pocinju kardinalnim znacima, ali kod Manilija isti su na sredini doba. Tako prolece obuhvata Ribe, Ovna i Bika.

Poseban je i po tome sto je znakove povezao sa dvanaest bogova i boginja: Ovan sa Minervom, Bik sa Venerom, Blizance sa Apolonom, Rak sa Merkurom, Lava sa Jupiterom, Devicu sa Cererom, Vagu sa Vulkanom, Skorpiju sa Marsom, Srelca sa Dijanom, Jarca sa Vestom, Vodoliju sa Junonom i Ribe sa Neptunom. Ovde se ne radi o vladarstvima, vec nebeskim obitavalistima rimskih bogova koji nisu isto sto i planete koje, kao i znaci, pokrivaju sve bogove i boginje.

Amantia i insidiantia su odnos izmedju znakova koji se forimira na osnovu razdelne linije izmedju prvog muskog Ovna i prvog zenskog Bika. Muski znak iz para preko deobne tacke se udvara zenskom, a on, zenski, uzvraca prevarom ili ravnodusnoscu. Varaju zenski znaci iz severne ekvatorske hemisfere, odnosno, prolecni i letnji, ravnodusni su zenski iz juzne, odnosno, znaci jeseni i zime.

Ovan voli Bika, Bik Ovna vara,
Blizanci vole Ribe.
Lav voli Jarca.
Vaga voli Skorpiju.
Strelac Devicu koja istog vara,
Vodolija voli Raka koji vara.

U pogledu mundanih kuca (loca templa, sedes, partes) specificnosti su sledece. Devetu kucu koju naziva Deus, Bog, dodeljuje normalno Suncu, ali i "stvarima tela", dok je njegova paredra 3. kuca Dea, Boginja, Meseceva koja sija"zutim svetlom i nadzire smrt." (stih 912). Kao i mnogi drugi, smrt redovno stavlja pod nadleznost 7. Najmarkantnija specificnost po pitanju polja je, svakako, dodeljivanje 10. kuce Veneri, a 4. Saturnu.

Metod krug Athle je horoskop tacke fortune koja predstavlja prvu kucu sa nadleznostima u odnosu na pitanja nekretnina, doma, materijalnog blagostanja. Druga kuca od fortune tice se sukoba i inostranstva, treca poslovnih odnosa, cetvrta sudova i sudjenja, peta ljubavi i braka, sesta novca, sedma nesrece i opasnosti, osma drustvenog statusa i privilegija, deveta potomstva, deseta karaktera, jedanaesta vitalnosti i snage i dvanaesta ambicije, dostignuca, nada i zelja.

Podela Zodijaka prema dekanima zasnovana je na znacima, ne planetama, a prema starijoj tradiciji. Prvi dekan Ovna predstavlja Ovna, drugi Bika, treci Blizance, prvi dekan Bika pripada Raku, drugi Lavu itd.

Specifican je ovaj autor i u pogledu dodekatemorija gde podeok od 2.5 stepeni deli na pet delova kojima vladaju planete bez luminara.

Hronokratore ne dodeljuje planetama, vec znacima, a prema pribliznoj ascenzijskoj proporciji svakog znaka. Tako Ovan i Ribe vladaju po 10 godina i 8 meseci, Bik i Vodolija 12 godina i 8 meseci, Blizanci i Jarac 14 godina i 8 meseci, Rak i Strelac 16 godina i 8 meseci, Lav i Skorpija 18 godina i 8 meseci, Devica i Vaga 20 godina i 8 meseci. Neki istoricari astrologije smatraju da je ovaj sistem nasledio od Nigidija Figula, rimskog politicara, ucenjaka i astrologa iz 1. veka pne.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com