Astrološke diskusije > Natalna astrologija

Natalna svastara

(1/44) > >>

Natasa:
Ova je materija jedna od najbogatijih u TA metodologiji tako da cu pokusati pricu da svedem na najjednostavniju mogucu verziju u ovom prvom postu da bih kasnije temu prosirila pojedinacnim aforizmima nezavisno od opstih stvari. Ako pogledamo Ptolomeja i uporedimo ga sa drugim autorima, bilo grcke, arapske ili evropske kasnosrednjovekovne epohe, lako cemo zakljuciti da je Klaudije krajnje specifican u ovoj stvari. Jednostavno on bracu i sestre locira u X i XI kucu jer kaze da su braca i sestre majcina deca, a kako je X kuca kuca majke, XI sledi istu. Verujem da cela prica ima malo veze sa tom cudnom konstatacijom, obzirom da sva deca imaju i oca pa bi ih, po toj logici, mogli smestiti u suprotne kuce, a vise veze sa cinjenicom da X pripada Marsu u planetarnom poretku, a JU se raduje u XI. Ove dve planete, faktori jedne od dve formule za tacku dece, simbolizuju pocetak dusevne telesne inkarnacije III meseca trudnoca, a JU simbolizuje kraj pa se javlja kao opsti signifikator plodnosti. Dakle, Ptolomej primarno procenjuje stanje ovih kuca bez jasnog uputa kako razlikovati stariju od mladje brace ili sestre. I on, kao i ostali autori, indirektno MA dodeljuje braci,  a VE sestrama i, generalno, muske planete u ovim mestima imaju vezu sa bracom, zenske sa sestrama. Iskreno, Ptolomej nije od velike koristi kod ovih pitanja.

Dorotej razradjuje materiju do detalja o kojima cu nekom drugom prilikom pisati. Uglavnom bracu i sestre on smesta u III kucu s tim sto se njen vladar posmatra kao opsti pokazatelj stvari bez da on ukazuje na starijeg brata ili sestru i vice versa. Bracu uglavnom posmatra kroz MA, odnosno, kroz vladare tripliciteta znaka u koji pada i to kroz prva dva vladara tako da stariji brat moze biti prikazan kroz prvog vladara tripliciteta, mladji kroz drugog vladara. Sestre se gledaju kroz ovakvu VE poziciju, dakle, kroz triplicitetne vladare njene zodijacke pozicije. Ukoliko osoba ima vise od dva brata ili dve sestre onda je Saturn najstariji brat, Sunce drugi po redu, Jupiter i Mars generalno oznacavaju srednju bracu, a ME najmladjeg s tim sto isti moze biti signifikator najmladjeg deteta u porodici nezavisno od pola. MO simbolizuje starije, a VE mladje sestre, a ako ih ima vise onda se broj prosiruje preko vladara tripliciteta MO i VE. Ovde nema detaljnih uputa da li prednost dati MO i VE ili njihovim triplictetnim dispozitorima, ali ako se kod MA posmatraju isti, logicno je da isto mozemo primeniti na MO i VE pa tako dobijamo 6 mogucih (po 3 za svaku planetu) sestara+ jos dve kroz MO i VE, ako nam, eventualno, zatrebaju s tim sto onda MO predstavlja najstariju, VE drugu po redu, a vladari tripliciteta redom kako je vec naznaceno (ovde pretpostavljam da si upoznat sa tematikom triplictetnih vladara u dnevnim i nocnim rodjenjima). Dorotej je neobicno detaljan u ovim stavrima i sada necu iznositi te detalje, mozda kasnije, ovo je najvaznije pa cu rezimirati kako ja tumacim ove stvari:

Ako osoba ima brata i sestru, a III kuca sadrzi planetu onda prema polu vladara III i polu planete odredicu ko je ko. Recimo III pada u Sa i u njoj je VE, osoba ima brata i sestru, JU ce biti brat, sestra VE i, sekundarno, MA takodje brat kao opsti signifikator muskih srodnika iste linije. Ako ima dva brata, recimo, zanemarujem III kucu i pelazim na MA, odnosno, njegove dispozitore gde prvog dodeljujem starijem, a drugog mladjem. Isto je i u slucaju dve sestre tada se okrecem VE, odnosno, njenim dispozitorima. III kuca je slika opsteg stanja stvari. Ako osoba ima vise od dva brata ili dve sestre onda koristim gore iznesenu metodu. Neki autori odmah idu na vladare tripliciteta znaka III kuce, ali je ne. Ipak, legitimno je da se i kroz njih ove stvari provere. Dakle, kao sto se da videti, stvar je slozena i ima vise nacina da joj se pridje. Uobicajena tacka brace je JU-SA+asc, r u nocnim rodjenjima s tim sto Al Biruni istu uopste ne okrece za razliku od Grka. Postoje jos neke formule, o tom potom jer predmet je, kao sto rekoh, prebogat pravilima. Iznecu kasnije i primer devojke koja ima 7 sestara i jednog, najmladjeg brata. Ako osoba ima jednog brata ili  jednu sestru onda vladar III primarno oznacava brata\sestru i, sekundarno, uzimam MA, odnosno, VE kako bih prosirila sliku pa je tako taj jedan jeidini brat vladar III i MA prema svim kvalifikacijama aspekata, pozicija i, eventualno, planete u III, a jedina sestra vladar III i VE prema svim kvalifikacijama jednako.

Natasa:
Kao i mnoge druge stvari u TA i V natalna kuca razlicito se objasnjava u nekim finesama kod razlicitih autora. Principi jesu isti osim kod Ptolomeja koji daje zanimljiva uputstva kod tumacenja pitanja potomstva. Zanimljivost se tice cinjenice da on prednost daje X I XI polju, a tek onda V kuci. Planete koje smatra plodnim su MO, JU i VE, a neplodnim SO, MA i SA dok je ME neutralan i tumaci se u zavisnosti od horoskopskih okolnosti koje su neposredno vezane za njega. Vec kod Ptolomeja imamo naznake potpuno neplodnih znakova i to su Lav i Devica. Kasniji autori dodace tome i Blizance. Kao i u slucaju Lilija i ovde savetujem oprez pri primeni njegovih pravila. Opravdano se namece pitanje zasto Ptolomej polazi od X i XI kuce kod ovih stvari. Kako sam kaze "tema dece sledi temu braka", a brak se u ranoj tradiciji vezivao za X polje kao polje formalnog statusa. X kuca je direktan produzetak IV koja se odnosi na genetsko poreklo i pretke iz cega logicno sledi da X, onda, mora biti kuca potomaka jer stoji naspram IV. XI kuca se moze bukvalno uzeti kao sledujuca od XI, a moze se posmatrati i u duhu cinjenice da je to kuca JU radovanja, najvaznije planete kod pitanja dece. JU je veoma plodan i nalazi se kao obavezna odrednica kod mnogih tradicionalnih autora. Arapski autori, odnosno neki od njih, polaze od V kuce, njenog vladara, VE, JU i tacke dece. Ovih tacaka ima vise, ja sam se opredelila za onu koju je koristio Al-Biruni, a njena formula je SA-JU+asc u dnevnim natalima i JU-SA+asc u nocnim. Narocito slozena pravila u vezi sa jednom drugom formulom daje Firmikus Maternus, ali ovde necu pricu siriti kako se ne bi izgubili u detaljima. Cuvena formula koju je Lili koristio je principijelno vezana za pozicije MA i JU i ta formula glasi asc+MA-JU. Decu u natalu pokazuje primarno V kuca sa svojim vladarem, JU, VE i tacka dece. Bitno je da je nesto od ovoga dobro pozicionirano, narocito mundano i da je bez losih aspekata sa debilitiranim maleficima. Snazno X polje pomaze u ovim stvarima i dodatni je plodni faktor. Na puno dece u danasnje vreme ukazuje sticaj citavog niza horoskopskih faktora poput plodnog vrha V polja (u vodenim znacima), JU u V polju u vodenom znaku ili ista takva VE i MO, naglaseno VII polje, narocito uzajamna postavka vladara I i VII na suprotnom uglu, ugaono pozicionirana VE i JU bez losih aspekata, dobro pozicionirana tacka dece i njen vladar itd. Odsustvo dece ili neka nesreca u vezi sa njima prikazani su spaljenoscu vladara V, njegovom debilitiranoscu, losom pozicijom VE i JU, ostecenom tackom dece i njenog vladara, neplodnim znacima vladara V itd.

Ovde cu navesti sopstveni primer kako bi videli na koji nacin natalni prediktivni ciklusi mogu da ukazu na trudnocu. Ja uvek polazim od znacajnih tranzita, a onda idem ka sekundarnim progresijama, solarnom povratku i relevantnom lunarnom povratku.Postoji jos nekoliko prediktivnih pomocnih metoda, ali najcesce je ovo dovoljno. U vreme moje trudnoce dva su znacajna tranzita. SA preko natalne prve u lavu i JU u skorpiji u opoziciji sa natalnom VE. Odatele pocinje. Kod tumacenja tranzita dobro je najpre proceniti kvalitet tranzitnih planeta u natalu i oblast zivota kojom vladaju. U mom slucaju, SA je dobar u triplicitetu u XI kuci (vratite se na Ptolomeja) i vladar je tacke dece u jarcu. JU je los, debilitiran, ali vlada natalnom V kucom i jedina je orjentalna planeta. Dalje idem na solarni povratak. Ovde cu ponoviti nesto sto sam vec spominjala, a to je da ne znam koji od dva nacina izracunavanja solara bolje radi, klasican ili onaj sa precesijskom korekcijom. Klasican solar za godinu pocetka trudnoce izbacuje solarni MO u opoziciju sa natalnim, ali to svakako nije ubedljiv pokazatelj trudnoce. Medjutim, korektivni solar stavlja natalni asc u solarnu V kucu sto je vec jaci pokazatelj. Lunarni povratak u vreme zaceca ima asc u natalnoj V kuci i natalnu VE tacno na vrhu lunarne V (VE, tradicionalni davalac dece). Sekundarne progresije su najubedljivije. Ovde uvek polazimo od progresije 5 osnovnih horoskopskih faktora: asc,mc, SO, MO i tacke fortune. Promene znaka, termina, znacajni aspekti, narocito konjunkcije i izlasci na relevantne nekretnice veoma su znacajni pokazatelji vecih zivotnih promena. U mom slucaju SO prelazi u novi znak, znak VE, a progresivna fortuna izlazi tacno na vrh natalne V kuce. Kod tumacenja progresija dovoljno je da samo jedan faktor ukaze na promenu. Kod trudnoce i sklapanja braka, ulasci u VE i JU znake, izlasci iz istih, ulasci u njihove termine, od velikog su znacaja . Lunarni povratak koji je padao u termin predvidjenog porodjaja imao je asc u natalnoj V i MA, vladara lunarne XII (porodjaj) tacno na MC-u. Ipak, ja sam se porodila pre tog septembarskog datuma i na to je ukazao vec analizirani horarac. Interesantno je ipak da sam tek 10.9. izasla iz bolnice bas u vreme pocetka tog lunarnog povratka koji je, u ovom slucaju, ukazivao na moj neposredni kontakt sa detetom. Profekcije, prediktivni metod koji se zasniva na 30-stepenom pomeranju asc za godinu dana.  Profekcija za moju 34. godinu pocinje na natalnoj VE (od mog 33. rodjendana), a u vreme pocetka trudnoce zahvata osu natalne XI kuce, a samim tim i natalne V. Na kraju tranziti u vreme pocetka porodjaja. MC pada tacno na natalni MO (vodenjak mi je pukao u 21h, 29.8.2006.), MO tacno 180 VE, a MA120MA, SO120JU, a severni cvor preko natalnog SO. Kod predikcija ove vrste narocito paznju obratite na onu planetu koja je najbolje pozicionirana u natalu, a koja se vezuje za decu. Ovde se vratite na pocetak i pravila o vladaru V,XI,X, VE, JU i vladarau tacke dece. Jedna od ovih planeta, ona koja je mundano i zodijacki najbolje pozicionirana najcesce ce biti aktivirana progresijama i ostalim ciklusima. U mom slucaju to je VE jer je ubedljivo najjaca planeta natala, a jedan je od prirodnih signifikatora dece jer je prirodni vladar V polja.

Natasa:
Sto se broja dece tice, danas ova pravila vise nemaju isto znacenje jer se nekada daleko vise dece radjalo i vise ih je i  umiralo. Ipak, ponesto se moze izvicu iz ovih pravila. Ako krenemo od JU, glavnog prirodnog signifikatora dece, te vladara njegovog tripliciteta, odnosno, onog vladara od dva koji ima jacu poziciju, onda se broj dece meri od njega do asc prema broju znakova izmedju njih s tim sto JU i VE u tom podrucju uvecavaju broj dece za jedan do dva, a SA i MA oduzimaju. Dupli znaci, takodje, dodaju tom broju. Broj dece, odnosno, plodnost uvecani su ako je vladar JU trojstva na MC-u ili dsc s tim sto na dsc daje najveci broj dece.

Ukoliko JU triplicitetni vladari nisu u prominentnoj poziciji mozemo se okrenuti VE ili MO, onoj koja je jaca i nalazi se u zemljanom ili vodenom znaku. Pozicija VE, MO, JU, vladara JU tripliciteta na asc je izuzetno srecan znak za potomstvo, ali ne govori nista o broju dece vec pre o tome da ce osoba u ranoj mladosti dobiti dete. Slicno je ako glavni signifikator potomstva (ponavljam moze to biti JU, VE, MO, vladar V i triplicitetni vladari najistaknutije od njih) padne na fortunu ili isti znak u kome je ova tacka. Ako je glavni signifikator dece u II, VIII ili VI ili IV onda ce osoba, bar jedno dete, roditi u zrelim i godinama, na samom kraju reproduktivnog bioloskog perioda. Istocni ugao i kvadrant koji ga okruzuje daje dete u ranoj mladosti, narocito ako je glavni signifikator orjentalan. ME, takodje, moze nositi ulogu signifikaotra dece, ali nikad primarnu vec sekundarnu.

Tacka sinova ima formulu JU-SO+asc, a cerki MO-VE+asc, r u nocnim rodjenjima. Koja od ovih tacki, zajedno sa svojim dispozitorom, jeste jaca onda ce osoba imati vise dece pola na koji se tacka odnosi.

Za rodjenje blizanaca i visplodnih trudnoca brojni su aforizmi u tradiciji. Uglavnom se svode na luminare i ascendent, odnosno, na njihovu poziciju u duplim znacima. Aq, takodje, u ovim stvarima igra ulogu duplog znaka zbog simbolike "gornjih i donjih" voda, odnosno, dvojnog nivoa ljudskog postojanja, horizonta materijalne duse i vertikale duha koja ga povezuje sa Bogom. Dakle, ukoliko se MO, SO, asc te njihovi dispozitori ili planete sa kojima prave blizak aspekt, sve ili vecinoom, nadju u duplim znacima, osoba ce imati blizance ili cak troje i cetvoro istovremeno rodjene dece. Ponekad, umesto asc u duplom znaku, uz duple luminare i vecinu planeta u duplim znacima, na mnogo istovremeno rodjene dece, ukazace i MC u duplom znaku. Ptolomej daje neke specificne formule za broj i pol blizanaca pa kaze da ce se roditi dva ili tri decaka ukoliko majcin natal ima SA, JU i MA u dvotelesnim znacima u aspektu sa MO ili SO ili asc. Ovakvu situaciju naziva "geniturom kraljeva". "Gracija" postoji kada su MO i VE povezane sa okcidentalnim ME svi u duplim znacima ( narocito ako je takav i asc, vladar V, tacka dece itd.) i ona ukazuje na dve ili tri blizanacke devojcice. Dva decaka i jedna devocica, po Ptolomeju, radjaju se od majke koja u natalu ima SA, JU i VE u duplim znacima blisko povezanim sa SO ili asc u duplom znaku (Dioskuri formacija). Dve devojcice i jedan decak se radajaju kada su VE, MO i MA tako rasporedjeni i ovu formaciju naziva Demetrom i Koreom. Uvek treba imati u vidu da Ptolomej posmatra izolovane faktore i da je bolje ove preporuke posmatrati u sirem kontekstu V kuce, odnosno, njenog vladara ili X kuce koja, kod njega, primarno ukazuje na potomstvo obzirom na ekstrapolaciju u odnosu na IV kucu, kucu predaka, gde se X sagledava kao mundana horoskopska oblast onih koji dolaze posle nas, dakle, nasih potomaka.

Tora:
Kako se gledaju posvojena djeca, imate li mozda nekih primjera iz prakse?

Natasa:
Vrlo je moguce da postoji negde neki zatureni aforizam na temu "tudje" dece. Iz prakse, imam jedan horarni primer koji sam resavala tako sto mi je na pamet prvo pala 11. kuca, kao derivativna 5. i ispalo je dobro. Istina, osoba i u natalu ima vladara 5. u 11. ali sam sigurna da to ne moze biti iskljucivo pravilo, obzirom da na decu ukazuje sticaj faktora iz 5. i 10. narocito, kao i JU ili VE. Kod horarnih pitanja u vezi sa vrlo konkretnom situacjom procedure usvajanja, ja imam samo taj jedan primer. Ipak, ova zena je samo pitanje rastegla i u pravcu dileme oko bioloskog deteta, zbog nemogucnosti da ostane u drugom stanju, pa se 11. nametnula kao alternativa 5. tako da je sasvim moguce da u horarnim pitanjima ove vrste direktno 5. moze da pruzi odgovor, ako dileme vise nema i usvojenje je jedina mogucnost.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju