Forum tradicionalne astrologije

Astrološke diskusije => Natalna astrologija => Temu započeo: Nataša Novembar 28, 2012, 09:30:11 pre podne

Naslov: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Novembar 28, 2012, 09:30:11 pre podne
Ova je materija jedna od najbogatijih u TA metodologiji tako da cu pokusati pricu da svedem na najjednostavniju mogucu verziju u ovom prvom postu da bih kasnije temu prosirila pojedinacnim aforizmima nezavisno od opstih stvari. Ako pogledamo Ptolomeja i uporedimo ga sa drugim autorima, bilo grcke, arapske ili evropske kasnosrednjovekovne epohe, lako cemo zakljuciti da je Klaudije krajnje specifican u ovoj stvari. Jednostavno on bracu i sestre locira u X i XI kucu jer kaze da su braca i sestre majcina deca, a kako je X kuca kuca majke, XI sledi istu. Verujem da cela prica ima malo veze sa tom cudnom konstatacijom, obzirom da sva deca imaju i oca pa bi ih, po toj logici, mogli smestiti u suprotne kuce, a vise veze sa cinjenicom da X pripada Marsu u planetarnom poretku, a JU se raduje u XI. Ove dve planete, faktori jedne od dve formule za tacku dece, simbolizuju pocetak dusevne telesne inkarnacije III meseca trudnoca, a JU simbolizuje kraj pa se javlja kao opsti signifikator plodnosti. Dakle, Ptolomej primarno procenjuje stanje ovih kuca bez jasnog uputa kako razlikovati stariju od mladje brace ili sestre. I on, kao i ostali autori, indirektno MA dodeljuje braci,  a VE sestrama i, generalno, muske planete u ovim mestima imaju vezu sa bracom, zenske sa sestrama. Iskreno, Ptolomej nije od velike koristi kod ovih pitanja.

Dorotej razradjuje materiju do detalja o kojima cu nekom drugom prilikom pisati. Uglavnom bracu i sestre on smesta u III kucu s tim sto se njen vladar posmatra kao opsti pokazatelj stvari bez da on ukazuje na starijeg brata ili sestru i vice versa. Bracu uglavnom posmatra kroz MA, odnosno, kroz vladare tripliciteta znaka u koji pada i to kroz prva dva vladara tako da stariji brat moze biti prikazan kroz prvog vladara tripliciteta, mladji kroz drugog vladara. Sestre se gledaju kroz ovakvu VE poziciju, dakle, kroz triplicitetne vladare njene zodijacke pozicije. Ukoliko osoba ima vise od dva brata ili dve sestre onda je Saturn najstariji brat, Sunce drugi po redu, Jupiter i Mars generalno oznacavaju srednju bracu, a ME najmladjeg s tim sto isti moze biti signifikator najmladjeg deteta u porodici nezavisno od pola. MO simbolizuje starije, a VE mladje sestre, a ako ih ima vise onda se broj prosiruje preko vladara tripliciteta MO i VE. Ovde nema detaljnih uputa da li prednost dati MO i VE ili njihovim triplictetnim dispozitorima, ali ako se kod MA posmatraju isti, logicno je da isto mozemo primeniti na MO i VE pa tako dobijamo 6 mogucih (po 3 za svaku planetu) sestara+ jos dve kroz MO i VE, ako nam, eventualno, zatrebaju s tim sto onda MO predstavlja najstariju, VE drugu po redu, a vladari tripliciteta redom kako je vec naznaceno (ovde pretpostavljam da si upoznat sa tematikom triplictetnih vladara u dnevnim i nocnim rodjenjima). Dorotej je neobicno detaljan u ovim stavrima i sada necu iznositi te detalje, mozda kasnije, ovo je najvaznije pa cu rezimirati kako ja tumacim ove stvari:

Ako osoba ima brata i sestru, a III kuca sadrzi planetu onda prema polu vladara III i polu planete odredicu ko je ko. Recimo III pada u Sa i u njoj je VE, osoba ima brata i sestru, JU ce biti brat, sestra VE i, sekundarno, MA takodje brat kao opsti signifikator muskih srodnika iste linije. Ako ima dva brata, recimo, zanemarujem III kucu i pelazim na MA, odnosno, njegove dispozitore gde prvog dodeljujem starijem, a drugog mladjem. Isto je i u slucaju dve sestre tada se okrecem VE, odnosno, njenim dispozitorima. III kuca je slika opsteg stanja stvari. Ako osoba ima vise od dva brata ili dve sestre onda koristim gore iznesenu metodu. Neki autori odmah idu na vladare tripliciteta znaka III kuce, ali je ne. Ipak, legitimno je da se i kroz njih ove stvari provere. Dakle, kao sto se da videti, stvar je slozena i ima vise nacina da joj se pridje. Uobicajena tacka brace je JU-SA+asc, r u nocnim rodjenjima s tim sto Al Biruni istu uopste ne okrece za razliku od Grka. Postoje jos neke formule, o tom potom jer predmet je, kao sto rekoh, prebogat pravilima. Iznecu kasnije i primer devojke koja ima 7 sestara i jednog, najmladjeg brata. Ako osoba ima jednog brata ili  jednu sestru onda vladar III primarno oznacava brata\sestru i, sekundarno, uzimam MA, odnosno, VE kako bih prosirila sliku pa je tako taj jedan jeidini brat vladar III i MA prema svim kvalifikacijama aspekata, pozicija i, eventualno, planete u III, a jedina sestra vladar III i VE prema svim kvalifikacijama jednako.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Novembar 28, 2012, 09:36:52 pre podne
Kao i mnoge druge stvari u TA i V natalna kuca razlicito se objasnjava u nekim finesama kod razlicitih autora. Principi jesu isti osim kod Ptolomeja koji daje zanimljiva uputstva kod tumacenja pitanja potomstva. Zanimljivost se tice cinjenice da on prednost daje X I XI polju, a tek onda V kuci. Planete koje smatra plodnim su MO, JU i VE, a neplodnim SO, MA i SA dok je ME neutralan i tumaci se u zavisnosti od horoskopskih okolnosti koje su neposredno vezane za njega. Vec kod Ptolomeja imamo naznake potpuno neplodnih znakova i to su Lav i Devica. Kasniji autori dodace tome i Blizance. Kao i u slucaju Lilija i ovde savetujem oprez pri primeni njegovih pravila. Opravdano se namece pitanje zasto Ptolomej polazi od X i XI kuce kod ovih stvari. Kako sam kaze "tema dece sledi temu braka", a brak se u ranoj tradiciji vezivao za X polje kao polje formalnog statusa. X kuca je direktan produzetak IV koja se odnosi na genetsko poreklo i pretke iz cega logicno sledi da X, onda, mora biti kuca potomaka jer stoji naspram IV. XI kuca se moze bukvalno uzeti kao sledujuca od XI, a moze se posmatrati i u duhu cinjenice da je to kuca JU radovanja, najvaznije planete kod pitanja dece. JU je veoma plodan i nalazi se kao obavezna odrednica kod mnogih tradicionalnih autora. Arapski autori, odnosno neki od njih, polaze od V kuce, njenog vladara, VE, JU i tacke dece. Ovih tacaka ima vise, ja sam se opredelila za onu koju je koristio Al-Biruni, a njena formula je SA-JU+asc u dnevnim natalima i JU-SA+asc u nocnim. Narocito slozena pravila u vezi sa jednom drugom formulom daje Firmikus Maternus, ali ovde necu pricu siriti kako se ne bi izgubili u detaljima. Cuvena formula koju je Lili koristio je principijelno vezana za pozicije MA i JU i ta formula glasi asc+MA-JU. Decu u natalu pokazuje primarno V kuca sa svojim vladarem, JU, VE i tacka dece. Bitno je da je nesto od ovoga dobro pozicionirano, narocito mundano i da je bez losih aspekata sa debilitiranim maleficima. Snazno X polje pomaze u ovim stvarima i dodatni je plodni faktor. Na puno dece u danasnje vreme ukazuje sticaj citavog niza horoskopskih faktora poput plodnog vrha V polja (u vodenim znacima), JU u V polju u vodenom znaku ili ista takva VE i MO, naglaseno VII polje, narocito uzajamna postavka vladara I i VII na suprotnom uglu, ugaono pozicionirana VE i JU bez losih aspekata, dobro pozicionirana tacka dece i njen vladar itd. Odsustvo dece ili neka nesreca u vezi sa njima prikazani su spaljenoscu vladara V, njegovom debilitiranoscu, losom pozicijom VE i JU, ostecenom tackom dece i njenog vladara, neplodnim znacima vladara V itd.

Ovde cu navesti sopstveni primer kako bi videli na koji nacin natalni prediktivni ciklusi mogu da ukazu na trudnocu. Ja uvek polazim od znacajnih tranzita, a onda idem ka sekundarnim progresijama, solarnom povratku i relevantnom lunarnom povratku.Postoji jos nekoliko prediktivnih pomocnih metoda, ali najcesce je ovo dovoljno. U vreme moje trudnoce dva su znacajna tranzita. SA preko natalne prve u lavu i JU u skorpiji u opoziciji sa natalnom VE. Odatele pocinje. Kod tumacenja tranzita dobro je najpre proceniti kvalitet tranzitnih planeta u natalu i oblast zivota kojom vladaju. U mom slucaju, SA je dobar u triplicitetu u XI kuci (vratite se na Ptolomeja) i vladar je tacke dece u jarcu. JU je los, debilitiran, ali vlada natalnom V kucom i jedina je orjentalna planeta. Dalje idem na solarni povratak. Ovde cu ponoviti nesto sto sam vec spominjala, a to je da ne znam koji od dva nacina izracunavanja solara bolje radi, klasican ili onaj sa precesijskom korekcijom. Klasican solar za godinu pocetka trudnoce izbacuje solarni MO u opoziciju sa natalnim, ali to svakako nije ubedljiv pokazatelj trudnoce. Medjutim, korektivni solar stavlja natalni asc u solarnu V kucu sto je vec jaci pokazatelj. Lunarni povratak u vreme zaceca ima asc u natalnoj V kuci i natalnu VE tacno na vrhu lunarne V (VE, tradicionalni davalac dece). Sekundarne progresije su najubedljivije. Ovde uvek polazimo od progresije 5 osnovnih horoskopskih faktora: asc,mc, SO, MO i tacke fortune. Promene znaka, termina, znacajni aspekti, narocito konjunkcije i izlasci na relevantne nekretnice veoma su znacajni pokazatelji vecih zivotnih promena. U mom slucaju SO prelazi u novi znak, znak VE, a progresivna fortuna izlazi tacno na vrh natalne V kuce. Kod tumacenja progresija dovoljno je da samo jedan faktor ukaze na promenu. Kod trudnoce i sklapanja braka, ulasci u VE i JU znake, izlasci iz istih, ulasci u njihove termine, od velikog su znacaja . Lunarni povratak koji je padao u termin predvidjenog porodjaja imao je asc u natalnoj V i MA, vladara lunarne XII (porodjaj) tacno na MC-u. Ipak, ja sam se porodila pre tog septembarskog datuma i na to je ukazao vec analizirani horarac. Interesantno je ipak da sam tek 10.9. izasla iz bolnice bas u vreme pocetka tog lunarnog povratka koji je, u ovom slucaju, ukazivao na moj neposredni kontakt sa detetom. Profekcije, prediktivni metod koji se zasniva na 30-stepenom pomeranju asc za godinu dana.  Profekcija za moju 34. godinu pocinje na natalnoj VE (od mog 33. rodjendana), a u vreme pocetka trudnoce zahvata osu natalne XI kuce, a samim tim i natalne V. Na kraju tranziti u vreme pocetka porodjaja. MC pada tacno na natalni MO (vodenjak mi je pukao u 21h, 29.8.2006.), MO tacno 180 VE, a MA120MA, SO120JU, a severni cvor preko natalnog SO. Kod predikcija ove vrste narocito paznju obratite na onu planetu koja je najbolje pozicionirana u natalu, a koja se vezuje za decu. Ovde se vratite na pocetak i pravila o vladaru V,XI,X, VE, JU i vladarau tacke dece. Jedna od ovih planeta, ona koja je mundano i zodijacki najbolje pozicionirana najcesce ce biti aktivirana progresijama i ostalim ciklusima. U mom slucaju to je VE jer je ubedljivo najjaca planeta natala, a jedan je od prirodnih signifikatora dece jer je prirodni vladar V polja.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Novembar 28, 2012, 09:37:29 pre podne
Sto se broja dece tice, danas ova pravila vise nemaju isto znacenje jer se nekada daleko vise dece radjalo i vise ih je i  umiralo. Ipak, ponesto se moze izvicu iz ovih pravila. Ako krenemo od JU, glavnog prirodnog signifikatora dece, te vladara njegovog tripliciteta, odnosno, onog vladara od dva koji ima jacu poziciju, onda se broj dece meri od njega do asc prema broju znakova izmedju njih s tim sto JU i VE u tom podrucju uvecavaju broj dece za jedan do dva, a SA i MA oduzimaju. Dupli znaci, takodje, dodaju tom broju. Broj dece, odnosno, plodnost uvecani su ako je vladar JU trojstva na MC-u ili dsc s tim sto na dsc daje najveci broj dece.

Ukoliko JU triplicitetni vladari nisu u prominentnoj poziciji mozemo se okrenuti VE ili MO, onoj koja je jaca i nalazi se u zemljanom ili vodenom znaku. Pozicija VE, MO, JU, vladara JU tripliciteta na asc je izuzetno srecan znak za potomstvo, ali ne govori nista o broju dece vec pre o tome da ce osoba u ranoj mladosti dobiti dete. Slicno je ako glavni signifikator potomstva (ponavljam moze to biti JU, VE, MO, vladar V i triplicitetni vladari najistaknutije od njih) padne na fortunu ili isti znak u kome je ova tacka. Ako je glavni signifikator dece u II, VIII ili VI ili IV onda ce osoba, bar jedno dete, roditi u zrelim i godinama, na samom kraju reproduktivnog bioloskog perioda. Istocni ugao i kvadrant koji ga okruzuje daje dete u ranoj mladosti, narocito ako je glavni signifikator orjentalan. ME, takodje, moze nositi ulogu signifikaotra dece, ali nikad primarnu vec sekundarnu.

Tacka sinova ima formulu JU-SO+asc, a cerki MO-VE+asc, r u nocnim rodjenjima. Koja od ovih tacki, zajedno sa svojim dispozitorom, jeste jaca onda ce osoba imati vise dece pola na koji se tacka odnosi.

Za rodjenje blizanaca i visplodnih trudnoca brojni su aforizmi u tradiciji. Uglavnom se svode na luminare i ascendent, odnosno, na njihovu poziciju u duplim znacima. Aq, takodje, u ovim stvarima igra ulogu duplog znaka zbog simbolike "gornjih i donjih" voda, odnosno, dvojnog nivoa ljudskog postojanja, horizonta materijalne duse i vertikale duha koja ga povezuje sa Bogom. Dakle, ukoliko se MO, SO, asc te njihovi dispozitori ili planete sa kojima prave blizak aspekt, sve ili vecinoom, nadju u duplim znacima, osoba ce imati blizance ili cak troje i cetvoro istovremeno rodjene dece. Ponekad, umesto asc u duplom znaku, uz duple luminare i vecinu planeta u duplim znacima, na mnogo istovremeno rodjene dece, ukazace i MC u duplom znaku. Ptolomej daje neke specificne formule za broj i pol blizanaca pa kaze da ce se roditi dva ili tri decaka ukoliko majcin natal ima SA, JU i MA u dvotelesnim znacima u aspektu sa MO ili SO ili asc. Ovakvu situaciju naziva "geniturom kraljeva". "Gracija" postoji kada su MO i VE povezane sa okcidentalnim ME svi u duplim znacima ( narocito ako je takav i asc, vladar V, tacka dece itd.) i ona ukazuje na dve ili tri blizanacke devojcice. Dva decaka i jedna devocica, po Ptolomeju, radjaju se od majke koja u natalu ima SA, JU i VE u duplim znacima blisko povezanim sa SO ili asc u duplom znaku (Dioskuri formacija). Dve devojcice i jedan decak se radajaju kada su VE, MO i MA tako rasporedjeni i ovu formaciju naziva Demetrom i Koreom. Uvek treba imati u vidu da Ptolomej posmatra izolovane faktore i da je bolje ove preporuke posmatrati u sirem kontekstu V kuce, odnosno, njenog vladara ili X kuce koja, kod njega, primarno ukazuje na potomstvo obzirom na ekstrapolaciju u odnosu na IV kucu, kucu predaka, gde se X sagledava kao mundana horoskopska oblast onih koji dolaze posle nas, dakle, nasih potomaka.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Tora Februar 03, 2013, 11:26:26 posle podne
Kako se gledaju posvojena djeca, imate li mozda nekih primjera iz prakse?
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Februar 04, 2013, 09:22:35 pre podne
Vrlo je moguce da postoji negde neki zatureni aforizam na temu "tudje" dece. Iz prakse, imam jedan horarni primer koji sam resavala tako sto mi je na pamet prvo pala 11. kuca, kao derivativna 5. i ispalo je dobro. Istina, osoba i u natalu ima vladara 5. u 11. ali sam sigurna da to ne moze biti iskljucivo pravilo, obzirom da na decu ukazuje sticaj faktora iz 5. i 10. narocito, kao i JU ili VE. Kod horarnih pitanja u vezi sa vrlo konkretnom situacjom procedure usvajanja, ja imam samo taj jedan primer. Ipak, ova zena je samo pitanje rastegla i u pravcu dileme oko bioloskog deteta, zbog nemogucnosti da ostane u drugom stanju, pa se 11. nametnula kao alternativa 5. tako da je sasvim moguce da u horarnim pitanjima ove vrste direktno 5. moze da pruzi odgovor, ako dileme vise nema i usvojenje je jedina mogucnost.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Miki Februar 04, 2013, 10:45:17 pre podne
Po Al-Biruniju 11. polje, Gadburi navodi MA u 5.polju ka signifikatora nezakonite dece, ali ništa dalje.
Samo po pitanju usvajanja bi prato 10. polje, a kad je dete već usvojeno 11. polje
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Februar 04, 2013, 10:47:11 pre podne
Nezakonita deca su deca rodjena izvan braka, ali su to bioloska deca pa se zadrzavaju u 5. primarno. Bonati uzima klasicnu derivaciju pa 11. kucu dodeljuje deci "oponenata i partnera", dakle, deci drugih ljudi. Cesto je 11. na prvom mestu u ovim stvarima.

U horarnoj, kako usvajanje dece nije stvar apsolutne slobode niti jednog pojedinca, na nacin na koji je to radjanje bioloske dece, 10. kuca jeste znacajna zbog pretpostavke formalne nadleznosti odgovarajucih drzavnih socijalnih sluzbi, ali 11. i tu nosi krajnju instancu jer je 2. od 10. kao kuca beneficija iz gornjeg meridijana. Tu su negde sva odobrenja, licence, dozvole i potvrde za koje apliciramo.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Miki Februar 04, 2013, 11:49:39 pre podne
Zanimljivo je kako su stari autori prosto prilazili stvarima. Gadburija san naveo samo da ilustrujem da po svim pitanjima jedno polje daje odgovor, bracna, vanbracna, usvojena, svu decu strpase na osu 5 i 11 p
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Tanja Februar 04, 2013, 01:35:55 posle podne
To nije za čuđenje jer su u staro doba usvojena često uživala jednaka prava kao i biološka, a kako je brak sam po sebi imao primarnu svrhu obezbeđenja potomstva (pa otuda i blisko povezivanje X kuće sa decom) logično je da "civilna" deca budu na slični način tretirana.

Priznavanje bračne dece je išlo automatski, a one vanbračne ili tuđe je tražilo određene administrativne procese, ali sve je bilo povezano sa pravima i obavezama koje iz određenog odnosa proističu.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Tanja Februar 14, 2013, 09:34:33 posle podne
Šta mislite o 11 kuča i njeno poistovečvianje (od strane nekih modernih tradicionalista) sa Organizacijama i Grupama?

Da maknem u prilagodniju temu...

Mene ne zanima kako ih modernisti tumače, već kako bi bilo ispravno...

I da li uopšte možemo u nečijem natalu videti aktivnost na polju nevladinih, humatirnih, neprofitabilnih i dr. organizacija ili pokreta koja se bore za kakva prava itd. Ne mislim pri tome na neku usputnu priču, već o ljudima koji se nekoj ideji posvete većim delom svog života. Meni ima logike da to bude u 11. i to ne zbog Aq, već kombinacije SO i JU kroz mundanu vladavinu i radovanje.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Cherry Februar 14, 2013, 09:44:11 posle podne
Meni je XI poprilično istaknuta (vladar Asc u XI, Sunce kao vladar XI u XI, Mars u XI znaku), i nemam aspiracije ka tome. Da se nađem slučajno u toj priči gurala bih sigurno dok god bi videla neki smisao, al deluje mi nekako uzaludno, ja sam pre za neke organizacije drugog tipa gde može nešto konkretno da se uradi..
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Cor scorpii Februar 14, 2013, 10:10:21 posle podne
Meni je XI poprilično istaknuta (vladar Asc u XI, Sunce kao vladar XI u XI, Mars u XI znaku), i nemam aspiracije ka tome. Da se nađem slučajno u toj priči gurala bih sigurno dok god bi videla neki smisao, al deluje mi nekako uzaludno, ja sam pre za neke organizacije drugog tipa gde može nešto konkretno da se uradi..

Khm,tebi je SU kao vladar 11. i VE dispozitor ipak u 12. znaku  :)

Buduci da je VE retro., ona se ne angazuje postojano u toj sferi a MA kontra sekte i peregrin u 11. je zapravo aflikcija.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Cherry Februar 14, 2013, 10:26:41 posle podne
Da, to stoji, ali verovatno bi se ispoljilo pre kao neuspešna angažovanost u tom smeru, nego kao nedostatak iste.
Čak i T kvadrat u promenljivim znacima bi mogao da donese tu društvenu angažovanost u neku ruku..

Htela sam zapravo reći da i kod mene i kod ovih nekoliko primera što imam (mada su u pitanju relativno mlađe osobe, pa ne znam šta će biti sa njima nadalje) je više otišlo u smeru te kuće kao kuće prijatelja, i nekoj sklonosti ka organizovanju ili menadžeskim nekim karijerama..pre nego rad u nevladinim organizacijama ili humanitarni rad.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Februar 14, 2013, 10:34:07 posle podne
Mene recimo jako privlaci rad u tim humanitarnim organizacijama cak sam jedno vreme bila u fazonu ako ne budem imala porodicu da idem u Afriku ili tamo gde vec treba da radim za Crveni krst. A kao mladja sam se jedno vreme tripovala da budem monahinja , ali sam skontala da je zalosno sa ovim mojim fizickim karakteristikama da to uradim jer ne bih ispostovala date mi kvalitete. Mada usrecise me  mnogo  :D . Elem, i dalje imam tu potrebu da ako ikada budem bila u mogucnosti ucestvujem u takvim nekim organizacijama ili tome slicno. Npr. emisija Radna akcija mi je uzasno privlacna jer bih onda spojila svoju profesiju sa humanim nekim ciljevima.

Astroloski ne znam bas da objasnim. Mozda je je Venera kao profesionalni signifikator u 11. kuci :hm:
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Cherry Februar 14, 2013, 10:39:22 posle podne
Ma mislim ja sam humanitarac što smirujem ove ljude što mi se očajni javljaju da im pogledam u horoskop, nema da prođe 15 dana a da ne moram nekog iz šire porodice i prijatelja da smirujem i to na humanitarnoj bazi, tako da sam svoje odradila i odrađujem :)

Setih se nekog ko je stvarno dobar primer, Milinko sa facebook-a, ne znam da li ste upućeni. Čovek ide po Srbiji i ostavlja poklone.

I Katarina Rebrača je zanimljiva kao šatro humanitarac..
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: mina Februar 14, 2013, 10:52:42 posle podne
Citat
A kao mladja sam se jedno vreme tripovala da budem monahinja , ali sam skontala da je zalosno sa ovim mojim fizickim karakteristikama da to uradim jer ne bih ispostovala date mi kvalitete

 ;D pa bre jedno s drugim nema veze, humanitarni rad i Crveni Krst sa monahinjom i fizickim karakteristikama...joj Lady bas me zasmeja...
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Februar 26, 2013, 03:00:37 posle podne
Slucajno sada nesto primetih pa rekoh da vas pitam, mozda neko ima iskustva sa tim. Koliko moze biti bitno kada u progresijama neka planeta iz retrogradnog krece u direktan hod? Zapazila sam da u tom periodu kada sam se zabavljala sa deckom koji mi je do sada najvise znacio u zivotu Jupiter koji je natalno retrogradan krece direktno. Znaci iz stacionarnog u direktan hod. Od tog trenutka se meni menja pogled na ljubav, partnerske odnose generalno ... Da li je samo slucajnost ili moze imati veze?
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Cherry Februar 26, 2013, 03:12:54 posle podne
Nije slučajno, naravno. Isto se dešava i kada Ve prelazi iz direktnog u retro hod, ili obrnuto, u vezi sa tom tematikom veza. I faze planeta u odnosu na Sunce se takođe gledaju..
Nije to jedini faktor, ali se svakako računa, bar ga ja posmatram.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Februar 26, 2013, 03:29:42 posle podne
Da da prosto mi je upecatljivo. Jer u vezu sa njim krecem u Jupiterovom potperiodu kada je Jupiter retrogradno isao preko natalne Fortune bio vl. profekcoinog desc, inace je vl. desc i u Solaru je bio vl. desc. Bas se dosta stvari poklopilo a eto i to kretanje iz R u D je izgleda dodatni pokazatelj. Ali nekako kao da nije samo u pitanju bila ta veza nego uopste zivot na tom polju mi se drasticno menja. Pre toga sam izlazila godisnje sigurno sa po 4-5 momaka, zavisi a nakon toga prazno godinama. Broj onih sa kojima uopste progovorim na temu ljubavi pre njega je 387682 a posle njega 3-4 npr. Tu se desio neki kvrc.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Mart 08, 2013, 01:16:26 pre podne
Ako nam naidje Saturnov tranzit ili u Solaru bude u vezi sa Asc, odnosno telom natusa da li bismo kao mogli da na neki nacin ublazimo mogucu bolest ishranom koja je suprotna suvom i hladnom kakav on jeste. Da li bi trebalo jesti tolu i vlaznu hranu, poput nekih corbica,djuveca ... ? Da li postoji neki tekst o remdijalnim merama koji smatrate dobrim?
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Mart 08, 2013, 12:02:12 posle podne
Ne moze tako, mora se pazljivo odmeriti struktura natala. Ukoliko hronicna bolest ne postoji, ne treba unapred preduzimati apsolutno nista. Tretmani su vezani za akutne ili hronicne bolesti. Akutne se bolje tretiraju dekumbiturnim signifikacijama, hronicne natalnim. Oskar Hofman je jedan od upucenijih u astrolosku medicinu. Slusala sam ga, imam neka njegova predavanja i to sto znam prenosim, ali, kao sto rekoh, ne treba se sa ovim igrati bez valjanog razloga, narocito ne iz perspektive natalnih ciklusa jer su isti mnogoslojni, sto znaci da jedan SA ciklus uopste ne mora imati veze sa humoralnim disbalansima te kategorije cak i kada je na asc. Ja sam ga imala na asc u vreme trudnoce i porodjaja i nikakva bolest, naravno, nije bila u pitanju, vec nova zivotna situacija i napor koji ide sa njom. Tekst kao tekst ne postoji dovoljno dobar da bih ikome preporucila da se samo na njega osloni, ali cu preporuciti knjige. Konkretno Ricarda Sondersa i njegovu "The Astrological Judgment and Practice of Physick" i Kornelija Agripu "Occult Philosophy". Tu vec ima detalja i uptustava. Nema precica. Astrologija se ne uci kroz tekstove i komentare vec integralna dela. Ovo kazem, ne tebi nesto posebno, vec svima koji citaju. Sam Hofman se drzi Sondersa i Kalpepera. Ako bas zelis precice, imas Frolijevo predavanje o medicinskoj astrologiji i dekumbituriama prema Lilijevoj i delimicno Sondersovoj delineaciji. Ja nekako uvek pretpostavljam da su to svi citali, da imaju pa ne iznosim. Na starom artu, onom plavom, pre aktuelnog koji jos uvek stoji, sam i iznela celu delineaciju sa predavanja. Moguce da je to izgubljeno u stalnim rusenjima foruma. Ne znam, ali transkript postoji u slobodnoj prodaji u svakom slucaju.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Mart 08, 2013, 12:22:53 posle podne
Hvala puno na odgovoru :)
Taj deo astrologije je jako zanimljiv i mozda negde i sustina jer cemu astrologija ako ne znas da das konkretan savet kako nesto preduprediti i eventualno proci sa sto manje posledica. Znam da je ozbiljna tematika i pod tekstom sam mislila i na knjige. Hvala jos jednom :).

Sto se tice Saturna konkretno, mota mi se oko Fortune i motace se i u narednom solaru. Cak je Asc naredog solara tacno na Fortuni zajedno sa Saturnom, pa videcemo. Jeste mi Saturn natalno u 5. kuci i vladar je Mc-a ali je ujedno vladar 8. kuce pa mi onda ne dodje prijatno kada ga vidim na uglu. Mada, mozda ce samo najaviti novi ciklus kao sto kazes jer bi trebalo da diplomiram tu negde u to vreme pa onda naravno slede neki novi napori.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Mart 08, 2013, 12:48:22 posle podne
Izbunarila sam neki sazetak price o engleskim dekumbiturama jos iz 2005. nekoga sam ovome ucila. Engleske dekumbiture razlikuju se od grckih prema mundanoj raspodeli uloga. O tome sam pisala na https://www.tradicionalnaastrologija.com/tekstovi/jatromatematicke-dekumbiture.html

Engleska delineacija izgleda otprilike ovako:

     Dekumbiturni horoskopi su horarne karte koje se parve za trenutak u kojem astrolog prima pacijentovu mokracu ili za trenutak u kojem pacijent “pada u postelju”. Ovaj izraz “pada u postelju” nije dovoljno dobro objasnjen u literaturi I, zapravo, oznacava vreme kada bolesna osoba, zbog bolesti a ne nekog drugog razloga, leze u krevet. Ovaj trenutak, najcesce, nije poznat I iz tog razloga je, verovatno, izmisljeno donosenje mokrace. Iskreno, nikada nisam imala ovakav primer u sopstvenoj parksi, a verujem da ga nije imao niti jedan savremeni astrolog. Dekumbiture, po mom misljenju, danas mozemo praviti za trenutak primanja pacijenta u bolnicu ili za trenutak u kojem bolesna osoba leze u bolnicki krevet. Verujem, da ako se vodi racuna, mozemo utvrditi ovo vreme. Sto se kuca dekumbiturnih karti tice osnovno pravilo je da je pacijent, uvek, predstavljen I kucom I njenim vladarem cak I onda kada mokracu astrologu donosi neko drugi, a ne obolela osoba. MO je, takodje, vazan I predstavlja kosignifikatora obolelog osim u onim slucajevima kada je rak na dsc jer tada predstavlja lekara. Znaci, I kuca je bolesnik, VII je lekar, X je lek, a bolest se gleda na isti nacin kao I kod obicnih medicinskih horaraca. Dispozitor glavnog signifikatora, poslednji MO aspekt ili planeta koja aflikuje vladara I ili sam asc su signifikatori bolesti. Arapske tacke su iste kao I kod obicnih horarnih pitanja. Prakticno jedina razlika je u tome sto se asc uvek odnosi na bolesnika. Postoji jedna posebna vrsta dekumbitura koja sluzi za preciznije pracenje toka bolesti. Radi se o dekumbiturama mesecevih kuca u okviru kojih postoji posebna podvrsta  koja se naziva “horoskopom 16 kuca”. Dekumbiture mesecevih kuca prave se za trenutke u kojima MO ulazi na stepen tacnog odstojanja od stepena trenutka na kojem je MO bio kada je napravljena osnovna dekumbiturna karta. Recimo, najjednostavniji primer bi bio da zamislis da je MO u trenutku padanja u postelju bio na 2 stepena raka. Pored osnovne dekumbiture mozemo praviti jos cetiri pratece dekumbiture za trenutak ulaska MO na 90. stepen od pocetne pozicije pa tako pravimo poseban horoskop za trenutak ulaska MO na 2 vage, 2 jarca, 2 ovna I horoskop za prvi MO povratak. Ovi prateci horoskopi sluze za pracenje toka bolesti za svakih 7 dana otprilike I porede se kao sto se horoskopi lunarnih povrataka porede sa natalnim. Ako u nekom od ovih horoskopa imamo neku specificnu situaciju, poput MO na vrhu VIII, asc osnovne dekumbiture na vrhu VIII pratece dekumbiture, loseg MO aspekta I sl, izvodimo zakljucak da bi taj period mogao biti dramatican ili fatalan po pacijenta. Poenta je da kombinujemo osnovnu I pratecu dekumbituru. Pratece dekumbiture mozemo praviti I za krace vremenske periode, recimo za ulazak MO na 45. stepen do osnovne pozicije ili za ulazak MO na 22, 5 stepeni od osnovne pozicije. Ove dekumbiturne horoskope nazaivamo “horoskopima 16 kuca” jer za mesec dana mozemo napraviti 16 horoskopa za svakih 22, 5 stepeni MO pomaka. Ovo su najkraci vremenski periodi koji su se detaljnije analizirali u praksi I krace od ovoga ne moze jer se radi o pracenju situacije u okviru 42, 43 sata.


Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Mart 08, 2013, 12:51:30 posle podne
Princip 16 kuca poreklo vuce, najverovatnije, iz (kopiram tekst sa "Zaboravljenih sitnica" zarad integralne sadrzine).

Hexadekahredoni ili sesnaestine lunarnih figura pominjane u pseudo-Ptolmejevom Centilokvijumu (zbirki 100 aforizama pogresno pripisanih Ptolomeju) dobijenih podelom zodijackog kruga na 16 delova gde samo 4 kvadrata mogu biti upisana u zodijacki krug, a da isti obuhvataju tih 16 tacaka. Ovde se radi o izometriji jer ako kvadrat zarotiramo za 22,5  lucnih stepeni, dobijenih podelom kruga na 16, 4x on ce doci na isto mesto. Ptolomej, istina, spominje nesto slicno nazivajuci ovu stvar "zaokretima" Meseca koji predstavljaju kvartilne tacke u odnosu na cvornu osu. Te tacke zajedno cine tetragon gde prvi pripada mladom Mesecu, a ostala tri trima ostalim lunarnim fazama. Iz ovih lunarnih tetragona izvedena je i metoda "horoskopa 16 kuca dekumbiture" koji se naveliko pominju u engleskoj medicinskoj astrologiji. Tih 22,5 stepeni od radikalne lunarne pozicije su veoma osetljive tacke pa ih valja proveriti kako u horarnim tako i u elekcionim i natalnim kartama. Osetljivih lunarnih stepeni ima jos i o njima ce biti reci nekom drugom prilikom.

Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Mart 08, 2013, 12:55:46 posle podne
Hvala :)

A da li je moguce savetovati nesto pre nego do bolesti dodje. U smislu preduprediti bolest da se ne pojavi u tom najozbiljnijem obliku videvsi da za taj odredjeni period osobi stoji mogucnost za pojavu odredjene bolesti?
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Mart 08, 2013, 01:03:31 posle podne
Moze se savetovati, ali uputstvo za ovo je podugacko. Radi se o opstim remedijalama kristala, metala, boja, sitnica poput strana sveta ka kojoj se okrece uzglavlje, uredjenje radnog i zivotnog ambijenta i menjanje ishrane prema sazetim uputstvima sta jesti vise, a sta manje. Pre toga, tacno utvrdjivanje potencijalnog zarista i njegovog humora. Ne mogu, zaista, i to ovde da iznosim, preobimno je.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Mart 08, 2013, 01:05:16 posle podne
O tome bih da citam, eto, nadam se da cu nabaviti nesto od onoga sto si preporucila pa cu vec videti o cemu se radi. Hvala  :smiley:
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Mart 13, 2013, 01:15:02 posle podne
Da li znate za neki tekst/knjigu koja se moze naci na netu vezano za planete i boje koje oznacavaju ?
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Nataša Mart 13, 2013, 01:59:59 posle podne
Imas u Lilijevoj Hriscanskoj, u prvom delu. Iz toga izvlaci sve nijanse prema istom principu i logici mesanja.
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Mart 13, 2013, 02:16:12 posle podne
Tnx :)
Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: LadyInRed Mart 21, 2013, 11:35:35 posle podne
Posto je vecina vas pogledala ko zna koliko karti, ako neko ima primer karte slicne mojoj ( vl. desc totalno nepovezan sa vl. asc cak ni preko druge planete ) a da je osoba imala neku duzu vezu/brak volela bih da mi posaljete podatke ako je moguce :). Pregledala sam razne neke slucajeve gde se ljudi ne vencavaju ali makar su imali neke duze veze i svako ima po neki faktor koji ne valja ali niko nema ovako nepovezane vl. asc i desc tako da ne mogu da donesem neki validan zakljucak.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Cherry April 20, 2013, 09:27:06 posle podne
Ja ti još od kada šaljem :) I neke jesu, po meni, slične tvojoj.
Moja best frendica ima kartu kao ti, averzija So i Mo, vladara I i VII..Sa u VII.
Pazi, čak i nije tako teško da se bilo ko uda..pogotovo u današnje vreme..kapiram da ti ljudi što se nisu venčali, ili ne žele, ili imaju pogrešne neke stavove..ako želiš i imaš ispravan stav o tome udaćeš se.:)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša April 20, 2013, 09:33:49 posle podne
Promenila sam naslov teme jer je istoimena otvorena na Scriptoriumu.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed April 20, 2013, 09:53:48 posle podne
Ako, ako, nije problem ni za premestanje ni za menjanje naslova.

Cherry , ma da , moze se svako udati/ozeniti ali poenta je da se udas/ozenis za nekoga ko ti odgovara. Elem, koliko se secam valjda nije toliki problem kada se vl. asc i desc ne vide koliki je ako vl. desc ne vidi desc. Mada obicno postoji ipak neka planeta koja povezuje vladare asc i desc pa se ljudi preko necega spoje. Kod mene cak i to ne postoji :) Mislim cim sam ja imala neke veze do sada sigurno postoji nacin da se nekako sa nekim spojim ali trajanje veze je vec posebna briga :) A jeste cinjenica da sam cesto u nekom mimohodu sa muskarcima koji mi odgovaraju i u tome se izgleda ponajvise ispoljava ta averzija. Ja sam istrazivala dosta te karte sa averzijom vezano za vl. desc i znak u kome je desc i pokusavam jos uvek da skontam da li se u vreme udaje/ulaska u vezu aktivira taj vl. desc ili onaj tripl. vl. koji vidi desc ili pak sunceva aplikacija ili mora nesto od ova dva poslednja da bude u sprezi sa aktivacijom vl. desc. Jos uvek nisam dosla do nekog konkretnog zakljucka, a ako neko ima neka zapazanja na ovu temu lepo bi bilo da podeli sa nama :)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Cherry April 20, 2013, 10:29:55 posle podne
Pa imam ja zapažanja, može da se aktivira bilo šta, što više pokazatelja to bolje. Kad kažem bilo šta, to može da bude- sekundarno izlazak neke planete (vladar I, vladar VII, Sunce, Mesec, Venera) i Fortune na ugao natalni ili progresivni, progresivno/natalno ili čak i progr/progr. spajanje tih planeta..ulazak tih planeta u termine Ve ili Ju, to sam sve proveravala.. zatim promena Venerinog kretanja iz retro u direktno u progresiji (to je bilo kod jedne devojke)...meni uskoro vladar sedme menja znak, to ću da javim šta će biti (sad ne smem da uđem tek tako u vezu, plašim se da mi taj ne zapadne hahah)

Primarni kontakt So/Ve- najčećše, So/Mo isto dobro radi..trebalo bi i promena termina Asc i Mc-a  (to nešto nisam ispitivala)..

U solaru već znaš..aktivna sedma kuća...isto što sam zapazila - kada je u solaru Ve ili vladar VII blizu natalnog stepena- to uvek bude upečatljiva godina za ljubav..

Mislim može bukvalno bilo šta da bude od svih tih stvari, još kada uključiš gde pada vladar godišnje profekcije..nađeš uvek nešto..tranziti na Fortunu i Spirit, upečatljivi tranziti Sa i Ju na neke od planeta u vezi sa VII..itd., itd

Ako hoćeš vežbaj na primeru moje drugarice, mislim da ga imaš..to je recimo izuzetak...ima 80 posto pokazatelja i za sada se ništa nije desilo a solarna godina ističe za 5 dana..nekad jednostavno nema pametnog nekog odgovora..

A najgore ti je da se opterećuješ previše tim računicama. A pošto imaš takav horoskop greška bi ti bila i da se ne opterećuješ uopšte, samo tih godina koje su ti rekli obrati pažnju da daš svoj maksimum, a za sada se opusti. Recimo moja drugarica ne veruje da je sada bila dobra godina i odbija svaku priliku gde može nekog da sretne ("ako su druge našle tek tako, čemu onda da se ja trudim")..što mislim da je veoma nezreo stav..

Najbolje na sebi da radiš..a kako bude biće, to možda i nije do tebe, ali ako nemaš osnovu (prevazilšla si nerealna očekivanja o princu iz bajke, pripremljena si na život u dvoje , ostvarena si ličnost profesionalno, imaš krug osoba kojima je stalo do tebe itd. itd) onda taj neće da se zadrži.

I da, kod svakog se vidi različito, nekad se vidi ulazak u vezu, a posle verovala ili ne, venčanje se ni ne vidi. Nekom se ne vidi ulazak u vezu, a venčanje odlično prikazano, kod nekog se vidi i jedno i drugo..

Napisa ja opet esej..odoh sad :)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena April 21, 2013, 12:21:16 pre podne
Posto je ovo svastara,evo i ja da pitam ;D Kako odredjujete recimo triplicitetnog vladara neke kuce? Da li to znaci; pogledam vladara neke kuce,i onda po ptolomeju vidim vladara tripliciteta?? Lupih mozda sada,ali ptolomejeva tabela mi je jasna kod horara ;D ali mi nije jasno da li to tako funkcionise i u natalu? Jer ako je tako kako se onda posmatra taj triplicitetni vladar?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed April 21, 2013, 01:07:09 pre podne
Posto je ovo svastara,evo i ja da pitam ;D Kako odredjujete recimo triplicitetnog vladara neke kuce? Da li to znaci; pogledam vladara neke kuce,i onda po ptolomeju vidim vladara tripliciteta?? Lupih mozda sada,ali ptolomejeva tabela mi je jasna kod horara ;D ali mi nije jasno da li to tako funkcionise i u natalu? Jer ako je tako kako se onda posmatra taj triplicitetni vladar?

Kada se kaze triplicitetni vladar misli se na znak u kome se nalazi neka planeta ili tacka. Recimo za desc u Vagi tripl. vladari su Saturn i Merkur a Jupiter participira mada ga ja gledam kao ravnopravnog.
Znaci kada se kaze tripl. vladari Venere ili bilo koje druge planete/tacke misli se na vladare tripliciteta znaka u kome se nalazi.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed April 21, 2013, 01:13:14 pre podne
Cherry, veruj mi da se uopste vise ne opterecujem, mislim ne brinem ali me kopka. Eto htela bih da prokljuvim kako se to vidi pa to ti je :). U svakom slucaju jeste bas individualno odnosno razliciti pokazatelji su u pitanju ali verovatno se vremenom stekne osecaj koja godina bi mogla biti vise a koja manje bitna. Ja iskreno ne mislim da osoba moze nesto posebno da preduzme povodom tog pitanja u tom smislu se slazem donekle sa tvojom drugaricom jer se ljudi upoznaju i spajaju na bizarne nacine vrlo cesto. Ako treba nesto da se desi, desice se. Ja sam makar imala puno prilika ali sve to moze da se baci niz vodu kad se ne pojavljuje neko ko meni prija i sa kim mogu da se uklopim. Isto tako moze da se desi da se pojavi nekome samo jedna osoba u zivotu i da bude bas ona prava ;)

Mada, moguce je da se moze malo isforsirati odredjena simbolika da bi se nesto pokrenulo, valjda za to sluze remedijalne mere :).

Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena April 21, 2013, 02:23:06 pre podne
Kada se kaze triplicitetni vladar misli se na znak u kome se nalazi neka planeta ili tacka. Recimo za desc u Vagi tripl. vladari su Saturn i Merkur a Jupiter participira mada ga ja gledam kao ravnopravnog.
Znaci kada se kaze tripl. vladari Venere ili bilo koje druge planete/tacke misli se na vladare tripliciteta znaka u kome se nalazi.
Ovaj deo o saturnu i merkuru mi je jasan,a kako si dosla do jupitera?Jer u tabeli ne mogu da pronadjem bilo kakvo povezivanje jupitera sa vagom.

Znaci,ako mi je dsc u biku,onda gledam gde je venera,a da li gledam oba triplicitetna vladara ili samo po tome da li je dnevno ili nocno rodjenje?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: alea April 21, 2013, 07:23:16 pre podne
Kada se kaze triplicitetni vladar misli se na znak u kome se nalazi neka planeta ili tacka. Recimo za desc u Vagi tripl. vladari su Saturn i Merkur a Jupiter participira mada ga ja gledam kao ravnopravnog.
Znaci kada se kaze tripl. vladari Venere ili bilo koje druge planete/tacke misli se na vladare tripliciteta znaka u kome se nalazi.
Ovaj deo o saturnu i merkuru mi je jasan,a kako si dosla do jupitera?Jer u tabeli ne mogu da pronadjem bilo kakvo povezivanje jupitera sa vagom.

Znaci,ako mi je dsc u biku,onda gledam gde je venera,a da li gledam oba triplicitetna vladara ili samo po tome da li je dnevno ili nocno rodjenje?

Evo, mozes se koristiti Dorotejevom tabelom:

http://3.bp.blogspot.com/-yvMQBlMtFL4/Tu-5vlV3wlI/AAAAAAAABHY/LD-Sd_EAa8U/s1600/DorotheanDignities.jpg

Inace, Lady moja sestra ima averziju vladara 1. i 7. pa se udala i bila u braku 10 godina, i stalno je imala neke duge veze. Provericu sta je kod nje bilo istaknuto.  :smiley:
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: mina April 21, 2013, 10:28:16 pre podne
Sto vise citam sve vise nista ne mogu da ukljucim 100%. Ne funkcionise sve kod svakog...kod mene posebno...ostaje sve u domenu mentalnog ja bih...ono nece...npr. ono Cherry kad pricas za solar i vladara 7p blizu natalnog stepena...kod mene nije funkcionisalo ostalo na nivou misli...i tako vazda...
Gomila toga sto je nazovi trebalo, eto vidis i tvojoj drugarici, jednostavno se ne desava...a navodno postoje pokazatelji...tako da ipak negde mislim i tvrdim da je sasvim dovoljno da je  umesan malefik na bilo koji nacin i da ce vec po defaultu 'baksuzluk' biti presudan, mo's da imas sta hoces od ostalih lepih i manje lepih aspekata/indikacija...dzaba...

Kod mene samo i iskljucivo ko stoperica rade horarci na temu ljubavnih pitanja...znaci svaki je bio negativan i svaki se ostvario...ostatak tipa kroz natalnu manje vise ne...

I jos jedno zapazanje u odnosu na sopstveni natal.
Obzirom na sve sto imam izgnano...i sa ovoliko godina zakljucak je sledeci:

Rodjena u inostranstvu, u mladosti zivela tamo-amo...kako su godine dolazile tako se pogorsavalo sve, i sad prodajem stan jer nemam posla/para i odoh da kupim neki plac jer kad nemam nista u frizideru da prehranim dete ja dobijam nervni napad...znaci odoh da se bavim mini poljoprivredom pa sta zasadim i sta nikne...dzaba mi tesenje da je sve 'prolazno' jer stanje sa mojim prevodjenjem je sve gore...i opet tonem u dugove...

Dalje, od onog vajnog prevodioca koji je preveo masu knjiga, delegacije, zakoni, ugovori, na tone stranica, ja sada blejim i gledam u 4 zida...ode moj mozak na otavu...i izasla iz stosa...

Sa ovim Sa u 4p izolacija je sve gora i tacno vidim sebe ako pozivim staru, iznemoglu, jadnu, bednu, siromasnu i samu....divno, a placala sam sve i svakog na ovaj ili onaj nacin.

Zatim pomoc od muskih ne postoji, preko oca, brata, o drugima da ne pricam.
Sto se partnera tice - kriterijumi se snizili, od onog mog Marsa u Jarcu koji je hteo ambicioznog i vrednog partnera, dominantnog da se njime ponosim...ja dozivljavam hronicno ponizenja od gorih od sebe, sa nedovrsenim infantilnim bicima koji mogu imati godina koliko hoce ali jednostavno su udareni u glavu.

Dalje, od ponizenja sto pomenuh koje me prati vec odavno...do njihovih problema koji su uvek mnogo 'veliki' da li zaista ili predimenziorano nema veze...ali svakako postojeci...dakle njihov zivot u trenutku kad sam ja tu je obojen besparicom i nekom vrstom mizerije...sa pratecim problemima...a kod mene je simptomaticno, a ima njih ima i posla...nema njih nema ni posla ni para nema nicega...znaci oni de facto mogu da pomisle da ja strasno dobro radim blago meni...ovajde se svaki na svoj nacin, i onda nema njih, nema ni prihoda koji su do tada bili...kako zasto ne znam...samo znam sta me prati...

Dakle izgnani vladar svakako daje sve gore i gore kako staris...ja sam se jos i drzala i nadala...ali...na kraju je doslo cara do duvara...iako je solar sa Marsom Bog zna kako obecavao ludu godinu po pitanju para/posla...osta na nivou mog razmisljanja kako cemo preziveti i sta da radim...jer i kad naidje posao to je ili samo frizider ili deo vracanja dugova unazad posto su rashodi tj. dazbine mesecno prevelike za jadnog bednog prevodioca koji nema kome da prevodi jer su pukle i grcke i kiparske firme...dakle visa sila sto bi se reklo...i moje znanje ne treba vise nikome u onoj kolicini koja je postojala do pre par godina...

Tako da od izgnanih vladara mogu samo da ocekujem sve gore i gore.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: alea April 21, 2013, 11:21:46 pre podne
Ja sam se dvoumila da li da pisem o sebi ili ne, jer me vec bude i blam da vrtim svoj natal. Htela sam u stvari samo da kazem da sama imam tog izgnanog SA u 7. mundanom polju a 8. znaku, kao dispozitora mog JU i VE.
Lady i ja smo bas o tome i pricale, i ono sto se kod mene istaklo, u godini kada sam se udala ( najpre pocela da se zabavljam sa svojim sada vec exom ) imala sam u primarnim direkcijama SA120MO.
Meni je vrh 7 p. u Blizancima a nastavlja se u Raku gde je natalni SA.
SA i JU su u onom odnosu koji se naziva "velikodusnost" jer je JU u Vodoliji a SA u Raku, i verovatno zbog te markantne pozicije u 7 polju, onog momenta kada je primarni SA dosao u trigon sa MO a MO mu inace daje recepciju po domicilu, a uz sve to, antiscija mog JU pada 2* od natalnog MO, taj MO je po nekom mom zakljucku ( kakav god on bio, ali ja sam tako zakljucila ) delovao kao provodnik i spojio SA i JU. Meni su i ME i MO u Skorpiji i SA i JU se preko njih "vide".

Takodje sam te godine imala u primarnim direkcijama ME0SO ( ME mi je almuten 7. a SO inace ima 60JU i prirodni je signifikator muza ), i najlepse od svega, VE0JU natalni.  :smiley:

Naprosto su se sve kockice slozile.

Kada smo moj ex i ja poceli, SA je usao u Vodoliju i prelazio preko mog JU, zatim kvadrirao ME pa MO, i mi smo imali jedan veliki prekid u vezi, od 8 meseci, nakon cega smo se pomirili i na kraju, posle pola godine vencali, pa dobili i bebu. :)
JU je usao u Skorpiju i prelazio preko natalnog ME ( a u solaru su bili u 1. solarnom polju zajedno sa VE kao vladarkom sol. ASC )
SA je u godini braka usao u Ribe, ali sam u solaru imala tog SA na 25* Vodolije i u egzaktnom kvadratu sa natalnim MO.
 
Profekcioni ASC mi je dosao u Lava, pa mi je natalni JU bio na profekcionom DSC, i time se aktivirala moja natalna pozicija SO0ASC60JU. Tako da, nadje se neki nacin, put, mogucnost, samo treba pronaci koji je to model koji kod nekoga pali varnicu.

Cak stavise, prosle godine, kada sam upoznala svoju drugu veliku ljubav, prvu posle kraha braka, imala sam u primarnim direkcijama SA90ME. Opet kombinacija vladara 7 p. Ovaj kvadrat aktivirao je tranzitni ( a i solarni JU ) koji je bio u Biku u mom 5 p.
Takodje u primarnim sada vec imam SO60ME a i vec primarni JU ulazi polako u manje od 1* ka 60 VE.

Imam velika ocekivanja i nadam se dobrom od JU u Raku, jer ce mi odmah stati na natalnog SA, a zatim napraviti trigon ka ME, 180VE pa 120MO, iako me sada svojski muci ovaj SA koji mi kvadrira vladara, pa mi se i ljubav raspala...ali, opet, nekako ne gubim nadu.  :smiley:

Eto, samo sam htela da dam svoj licni primer, ako nekome bude bilo od koristi, da zna da i taj izgnani SA ( koji je opet verovatno kriv i za krahove i patnje ali to je vec druga strana medalje ) moze da odradi stvar kada ga podrzi JU.  :smiley:
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena April 21, 2013, 02:30:17 posle podne
Alea,hvala puno za tablicu,detaljnija je od ptolomejeve. Sto se tvog primera tice,nemoj da ti bude glupo,meni je ovako kao laiku lakse i interesantnije kada citam primere.Posto spominjes almuten VII kuce,da li to sama izracunas ili moze u morinusu?
Jos da dodam,koliko vidim ima razlike u ovim tabelama,recimo MA u sco po ptolomeju triplicitetni vladar D mu je MA,a u ovoj tabeli je VE. Kod mene se izgleda sve vrti oko tog MA i VE,samo jos da povezem ;D
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed April 21, 2013, 04:01:59 posle podne
Sto se tice direkcija i progresija logicno je da ne rade svima iste jer neko za ceo zivot nece imati Ve0So ili Mo0So, prosto nemoguce je zbog njihove pozicije u karti. Jedino osobe kojima je Venera orijenalna mogu ocekivati Veneru na Sunce i to jos bolje ako je do 30 stepeni jer onda ce se desiti u tim godinama a ne u 60oj recimo :) Ili osobe koje imaju Mesec u blizini Sunca i to poslednja faza mogu ocekivati Mesec0Sunce ostali tesko da ce za brak imati ovo kao okidac. Zato prilikom procene vremena braka mora unapred da se pronadje sta bi to moglo za zivota osobe da se spoji i na koji nacin. Jos jedna stvar, konjukcije i opozicije su jednako "nezgodne" jer planeta koja je u konjukciji ovu drugu ce dotaci preko direkcija tek za 60 godina npr.

Kod nekih osoba sam recimo zapazila da planeta koja aspektuje vl. desc kada napravi direkciju na vl.desc pokaze brak ali to kod mene recimo sa konjukcijom i opozicijom Meseca i Venere sa vl. desc ne moze da se ocekuje jer ce jelte da se desi tek za 60 godina.

Naslov: Re: Pitanja i nedoumice
Poruka od: Ariena April 21, 2013, 04:59:34 posle podne
Posto je vecina vas pogledala ko zna koliko karti, ako neko ima primer karte slicne mojoj ( vl. desc totalno nepovezan sa vl. asc cak ni preko druge planete ) a da je osoba imala neku duzu vezu/brak volela bih da mi posaljete podatke ako je moguce :). Pregledala sam razne neke slucajeve gde se ljudi ne vencavaju ali makar su imali neke duze veze i svako ima po neki faktor koji ne valja ali niko nema ovako nepovezane vl. asc i desc tako da ne mogu da donesem neki validan zakljucak.
Lady,mislim da imam jedan primer,da napisem ovde ili na pp?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed April 21, 2013, 05:04:41 posle podne
Mozes i ovde ako nije problem sto su javno podaci prikazani a ako je potrebna privatnost onda mi posalji na pp :)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena April 21, 2013, 05:08:04 posle podne
Ja se nadam da nije problem,eto ostavicu,pa slobodno moze da se brise,u pitanju je moja prijateljica.
2.08.1974  19;30 Bg
Imala je jednu vezu dugu 3-4 god,i jednu 2 godine,sve ostalo potpuno nebitno,ni 2 meseca da se skupi.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed April 22, 2013, 11:58:55 pre podne
(https://www.tradicionalnaastrologija.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.dodaj.rs%2Ff%2F3v%2F121%2F2or9witA%2Fariena-drugarica.png&hash=817dc1dbfb37c9d3551d5de6520e935ada547ee2)

Kod ove karte je nezgodno to sto joj ni jedan tripl. vladar ne vidi Asc pa je verovatno ponajvise opisuje ovaj Mesec u Vodoliji koji je u opoziciji sa Suncem vladarem 7. kuce. Ionako nije dobro imati opoziciju Meseca i Sunca a jos kada se protezu kroz 1. i 7. znak nekako dodje jos gore jer upravo ukazuje na dve suprotnosti a ovom prilikom i bez recepcije. Verovatno je ti njeni muskarci iritiraju svojom nekom cvrstinom i viskom misljenjem o sebi. Sunce vidi desc i to je dobro, to ne spada u primer averzije ali jeste tacno da se sa vl. asc ne vidi ni preko jedne planete ( slicno kao kod mene ). Ovaj Mars u 8. znaku ali 7. kuci je pretpostavljam doneo tu vezu od 3-4 godine. Losa recepcija ali sa Saturnom se vidi preko sextila pa je pretpostavljam taj sextl nekako drzao tu vezu.

Ako bismo gledali preko Sunca i njegovih aspeketa muza oni ne postoje, Sunce osim sa Mesecom se ne vidi ni sa jednom planetom. Nisam sigurna ali mi se cini da samo aktivacijom tog Marsa moze kod nje nesto da se desi ince ovako tesko. A taj Mars posto je u 8.znaku od asc i ne daje recepciju Saturnu verovatno nakon nekog vremena rasturi vezu,hm.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena April 22, 2013, 01:46:22 posle podne
Ja sada gledam ovu kartu,nesto mi nije jasno,ona ima ukljestenu I i VII kucu  ???
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed April 22, 2013, 02:57:37 posle podne
Mislim da se u tradiciji ne spominje ukljestenost kada je postavka kuca u pitanju  :)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena April 22, 2013, 02:58:46 posle podne
Mislim da se u tradiciji ne spominje ukljestenost kao pojam odnosno pojava ili sta je to vec :)
Ok,ali druga kuca pocinje u ovnu kada uradim kartu na astro.com,a po ovoj karti je vrh druge u ribama,zato mi nije jasno?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed April 22, 2013, 02:59:55 posle podne
Pa to je zbog razlicitog sistema kuca koji je podesen na astro. comu i kod mene u Morinusu.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena April 24, 2013, 02:30:17 pre podne
Posto sam nedavno instalirala morinus,tek sada i konacno otkrih almuten svake kuce. Ono sto me interesuje kako almuten kao vladar neke kuce utice na tu kucu? Recimo vladar neke kuce je MA,a almuten je So,sta to znaci?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša April 24, 2013, 11:05:13 pre podne
Isto sto i vladar, gledaj gde se nalazi i u kakvom stanju i povezi. Ne samo almuten, vec i vladar egzaltacije, a narocito, vladari tripliciteta,  s tim sto u vezi sa njima znacenja kuce se ponegde nivelisu. Necu sada o tome ovde, jer koliko sutra planiram dve neke teme da spojim, jedna od njih ce ukratko biti i o triplicitetnim znacenjima. Kod almutena je problem taj sto se vezuje za vrh kuce, a isti moze pasti u razlicite termine i dekanate, pa i znake jer zavisi od podele prostora (konkretnog sistema), tako da je almuten prilicno relativna kategorija, osim ako nije apsolutni pa ne zavisi od vrha, poput SO u Ar u dnevnoj karti, pre MA termina, kada sigurno ima najveci sticaj, ili MO u Ta u nocnoj ili SO u Le u dnevnoj i sl. Ja, licno, ne savetujem almuten vezan za vrh kuce, jedino apsolutni i gledam ga kao i vladara, s tim sto se cesto desava da je almuten ujedno i triplicitetni vladar sto prilicno olaksava stvar jer je lako za usmeriti, ali o tome cu, nadam se, vec sutra. Vladar egzaltacije planete je, takodje, vrlo znacajan jer simbolizuje, ili nase maksimalne domete, odnosno, maksimalne domete svega onoga sto kuca simbolizuje u nasem zivotu, ili nase neostvarene aspiracije u vezi sa istom. Da li ce biti ostvarene ili ne, zavisice od stanja vladara egzaltacije, da li je na uglu, u vezi sa vladarem asc, samim asc, svetlom vremena ili bilo kojim od dva svetla. Preporucujem da u vezi sa svim vladarstvima na umu jednako imamao, sistem celih znakova i projekcioni, derivirani sistem podele prostora.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed April 24, 2013, 11:38:41 pre podne
Da, ja recimo alumten ne gledam ali egzaltiranog vladara obavezno. Posto sam najvise gledala partnerstva nekako sam zapazila da ako su egzaltirani vladari asc i desc u losem odnosu cesto budu i problematicni odnosi. Pretpostavljam da kod onih znakova u kojima ne postoje egzaltacije ( cvorove ne racunam ) tu tripl. vladari dodju do veceg izrazaja ?! Odnosno hajde sacekajmo taj tekst pa onda mozemo da komentarisemo :)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša April 24, 2013, 11:42:31 pre podne
To ce biti tekst na jednu horarnu temu pa cu da produzim posto pravilo ima veze sa istom. Vladari tripliciteta, prema tom izvlacenju, imaju samostalno i ekskluzivno znacenje, bez vladara domicila, egzlatacije i almutena. U principu, sistem vladara tripliciteta se samostalno primenjuje, odnosno, moze samostalno, ali je istina da se neretko isti poklapaju sa almutenom, domicilom i egzaltacijom, poput SO u vatrenim znacima ili VE nad zemljanim elementom itd.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed April 24, 2013, 11:58:21 pre podne
ja sam citala o triplicitetnim vladarima i negde mi se cini je bilo reci o njihovoj aktivaciju u razlicitim zivotnim dobima dok neki govore o prosto razlicitim stvarima o kojima upravljaju. mene bas zanima d ali deluju po 1/3 zivota ili se aktiviraju u zaivnosti od progresija/direkcija i tome slicnom.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša April 24, 2013, 12:21:39 posle podne
Na to drugo sam mislila, a sto se tice podele na zivotne periode, nisam dosla do takvog zakljucka u praksi. Mislim da to bas i ne stoji, to da prvi triplicitetni vladar nosi prvu trecinu zivota itd. Do suprotnih zakljucaka sam dolazila tako da mi ta teorija, iako vrlo logicna, se pokazuje varljivom u praksi.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed April 24, 2013, 12:30:28 posle podne
E bas me je to zanimalo kako se pokazalo u praksi. Hvala ti :)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena April 24, 2013, 02:43:19 posle podne
Da, ja recimo alumten ne gledam ali egzaltiranog vladara obavezno. Posto sam najvise gledala partnerstva nekako sam zapazila da ako su egzaltirani vladari asc i desc u losem odnosu cesto budu i problematicni odnosi.
Jedva cekam text :)  Lady,da li mislis ako su recimo egz.vladari u kvadratu? Ili mislis na dostojanstva?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed April 24, 2013, 04:40:58 posle podne
mislim na to kada su u kvadratu ili opoziciji pritom bez recepcije. a recimo posebno kada domicilni vl . ne vidi asc/desc pa onda ovaj egzaltirani ima vecu ulogu u zivotu.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena Maj 08, 2013, 02:21:20 pre podne
Da li moze mala pomoc,imam nedoumicu. Posto sam rodjena u 6;45 ujutru,nisam potpuno sigurna da li je dnevno ili nocno rodjenje,jer mi je So egz.na asc. Na ovom (http://aa.usno.navy.mil/data/docs/RS_OneDay.php) sajtu sam nasla podatak da je tog dana sunce izaslo u 6;53,medjutim to je samo za Ameriku. Ja sam uvek mislila da mi je dnevno rodjenje,sada vise nisam sigurna.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Tanja Maj 08, 2013, 08:00:17 pre podne
Imaš u Morinusu (a verujem i u većini drugih programa) podatke kada SO izlazi i kad zalazi tog dana za mesto u kome je natus rođen.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Maj 08, 2013, 10:59:04 pre podne
Da, evo bas pogledah. Imas u Morinusu na Tables pa Rise/Set times.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena Maj 08, 2013, 01:20:32 posle podne
Sad sam pogledala,nesto se tu ne podudara.Pise 5:37 s obzirom da sam rodjena u novembru,mislim da u to vreme sunce ne izlazi tako rano.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Tanja Maj 08, 2013, 01:25:20 posle podne
Pogledaj u tabeli planetarnih sati  ::)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Miki Maj 09, 2013, 11:05:22 pre podne
Sad sam pogledala,nesto se tu ne podudara.Pise 5:37 s obzirom da sam rodjena u novembru,mislim da u to vreme sunce ne izlazi tako rano.
ne moras mnogo da mozgas, ako ti je SO iznad horizonta rodjena si danju i obrnuto
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Maj 09, 2013, 11:40:56 pre podne
Pa problem je sto joj je Sunce tacno na Asc i onda ne zna da li spada u dnevno ili nocno rodjenje.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Maj 09, 2013, 12:19:40 posle podne
Dnevno je jer je kolicina svetlosti iznad polovine.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Maj 09, 2013, 01:21:46 posle podne
Zanimljivo je da je za planetu bolje da bude ugaona odnosno u 1. kuci a eto kod Sunca recimo ispada da posto je dnevna planeta i u sekti je kada je iznad horizonta bolje da bude u 12. mundanoj kuci. Ali onda ispada da ima slabiji uticaj nego kod osoba kojima je Sunce u 1. kuci zar ne? 
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena Maj 09, 2013, 01:45:47 posle podne
asc mi je na 25*27' sco,a So je na 25*01'. Definitivno pripada prvoj kuci,i nekako mi je logicno da je dnevno rodjenje,svidelo se to meni ili ne. ::)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Maj 09, 2013, 04:55:01 posle podne
A zasto ne bi volela da je dnevno rodjenje? Imas Sunce na Asc koje je u sekti sto definitivno daje vitalnost. To moze biti samo dobra stvar.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena Maj 09, 2013, 05:12:58 posle podne
A zasto ne bi volela da je dnevno rodjenje? Imas Sunce na Asc koje je u sekti sto definitivno daje vitalnost. To moze biti samo dobra stvar.
Pa onda MA ne bi bio tako spaljen :D A za vitalnost je tacno,zaista sam uvek mislila da je dnevno rodjenje,ali sto sam se vise zapetljavala i pokusavala cinjenicno da dokazem,vise nisam bila sigurna. Thanks Lady :smiley:
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Tanja Maj 09, 2013, 08:04:17 posle podne
Ček, ček.... kakve sad ima veze spaljenost?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena Maj 09, 2013, 09:11:03 posle podne
Ček, ček.... kakve sad ima veze spaljenost?
To onako pride,posto sam citala da je spaljena planeta manje ostecena kada je nocno rodjenje.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Maj 09, 2013, 09:24:38 posle podne
Pa dobro, sada sto je vl. asc spaljen od tog Sunca je druga stvar ali Mars je u svom znaku pa opet ne bi trebalo da bude tako tragicno.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Tanja Maj 09, 2013, 11:34:45 posle podne
Ček, ček.... kakve sad ima veze spaljenost?
To onako pride,posto sam citala da je spaljena planeta manje ostecena kada je nocno rodjenje.

Dnevna, noćna, nebitno je to za činjenicu da se konjunkcija dešava na uglu i to na jednom od najvažnijih.
Mislim, nije mi cilj da te sad nešto plašim ili šta već... svako od nas ima neku škakljivu poziciju koju bi rado da izbaci, modifikuje ili ublaži kroz tumačenje :D... ali poenta je da nema razloga za cepidlačenje tog tipa da li pola stepena gore-dole smanjuje delovanje spaljenosti ili ne, jer ćeš je tokom života sigurno kroz nešto osetiti.

Dobro, noćni MA jeste bolji, ali ne iz razloga koji ti navodiš, spaljen je jednako u svako doba, već zato što on bolje utiče na SO koje takođe trpi poziciju telesne blizine MA, Ipak, tako na izlasku iz noći nešto ne verujem da bi mu pola stepena-stepen pomoglo previše.

Inače kad smo kod tog dnevnog-noćnog, pogledala sam par sajtova i uporedila sa podacima u Morinusu i uglavnom se poklapaju, iako sam nalazila po minut gore dole razlike od jednog sajta do drugog...
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Maj 10, 2013, 12:38:02 pre podne
Pretpostvaljam da se negativni efekti spaljenog vl. Asc pre svega odnose na zdravlje a zatim cime Sunce vlada pa i prirodna signifikacija Sunca u vidu muskaraca, autoriteta ... Ali sa druge strane planeta na Asc i u znaku Asc jako utice na sam natus i karakterno odnosno zar to Sunce i kod nje pa i kod mene na kraju ne biva planeta koja mozda ponajvise obelezava nas karakter? Mozda i vise nego vladari Asc koji su dalje od vrha?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena Maj 10, 2013, 04:04:23 pre podne
zar to Sunce i kod nje pa i kod mene na kraju ne biva planeta koja mozda ponajvise obelezava nas karakter?
Ovo mislim da je apsolutno tacno. Da ne krecem sada u analizu svog natala,samo iznosim svoje misljenje,jer sebe ipak najbolje poznajemo. Mene definitvno dosta oslikava taj Ma,jaka sam mozda i previse,razne zivotne udarce sam izdrzala na nogama,bez ikakve podrske,hocu da kazem mozda je ta konjukcija na asc donela sve to,sto bi se reklo 2 u 1,sa jedne strane donosi probleme,a sa druge podrzava u tim problemima. Sad vec mozda lupam,kasno je,ali ne vidim drugo objasnjenje.

Lady,mislim da na zdravlje nema nikakvog uticaja (barem se do sada nije pokazalo)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Maj 10, 2013, 11:51:24 pre podne
Mislila sam na to da te oslikava Sunce jer je na samom Asc vise nego vl. asc.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Maj 24, 2013, 10:11:17 posle podne
Koliko je lose vencati se ili upoznati nekog kada je pomracenje Meseca?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Maj 25, 2013, 12:35:29 posle podne
Pa lose je jer je pomracenje samo kvalifikovana lunarna faza, ali faza odrednica (prenatalni, natalni sizigijum). Kako je MO najvazniji horoskopski faktor, bilo koji entitet rodjen u vreme gubitka lunarne svetlosti na ovakav nacin, ne moze se ispravno razvijati. Ja imam primer vencanja na solarnu eklipsu, pricala sam o onoj mojoj rodjaci koju je muz preko terase pokusavao da baci, tukao ju je, maltretirao...Valjalo bi uraditi tacan horoskop za eklipsu i uporediti ga sa natalima partnera. Nezgodno je ako stepen eklipse, almuten eklispe, asc ili mc horoskopa eklipse padnu na neki malefik ili u znak malefika u natalu partnera.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Miki Maj 25, 2013, 01:35:41 posle podne
Čak i da ne bude ništa drastično kao iz Natašinog primera, sama simbolika "gašenja svetla" je nepovoljna po nešto što treba da se održi ili razvije.
Ni lunacija kojom mesec ulazi u mlad nije povoljna za nešto novo, pa čak ni kad izlazi sve dok ne prođe 12°51'.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: mina Maj 25, 2013, 01:37:30 posle podne
Jest vala rodjena sam na pomracenje...za sto god se uhvatim...izmakne
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: alea Maj 25, 2013, 09:53:57 posle podne
Svakako ne valja kada su svetla ostecena. Mogu da navedem sopstveni primer, koji je stvarno veoma drastican, jer mi je MO potpuno malefican.

Jedan od najdrasticnijih primera iz mog zivota je zakljucak do koga je dosao Ile, kada me je na Riznici pitao da li mi se nesto lose desilo u 13-14 godini, jer mi je po primarnim direkcijama MO dosao na ASC.
A sto je najgore jeste. Te godine, tacnije leta ( a primarne direkcije bas pokazuju avgust mesec! ) sam se davila u reci, i bila sam na korak od utapanja, tacnije vec pod vodom kada me je izvukao ujak i spasao mi zivot.
Eto, sta je MO kada je tako malefican, balsamican, u padu, u 12 p, a vladar 8.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Maj 26, 2013, 12:26:51 pre podne
Da, pretpostavih da je lose samo htedoh da vidim koliko :)

Da, secam se te rodjake i da si govorila Natasa nesto u faoznu ko se jos udaje na kada je solarna eklipsa. Ali eto ljudi ne znaju pa se vencavaju ali valjda to bude samo reflekcija samih natala koje imaju.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena Maj 26, 2013, 11:30:06 posle podne
Ukoliko je solarna eklipsa bila 3 dana pre rodjenja da li i onda utice na natal?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Maj 27, 2013, 12:11:34 pre podne
Utice kao i svaki SAN (prenatalni sizigijum).
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Maj 27, 2013, 12:53:17 posle podne
Da ne pitam na temi za horar, zanima me kako se posmatra solar kada je situacija takva da su vl. asc i desc merkur i jupiter kao sto je trenutno stanje na nebu? Da li treba tumaciti to kao nepovoljnu godinu za partnerske odnose odnosno ako je vl. asc jupiter da ce on uci u vezu sa nekim merkurom ali da ce ta veza biti loseg kvaliteta?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Maj 27, 2013, 01:04:57 posle podne
Zavisi sta obecava natal. Moze biti indikator za vezu, ali i za selidbu, recimo ili neku vecu zivotnu promenu. Sam kvalitet veze se ne moze tumaciti kao u horaru, tu je stvar usko suzena, u natalnim prediktivnim ciklusima natal je osnova. Gde pada ta konjunkcija u natalu, da li je u vezi sa malefikom, tackom razvoda, kakav je odnos luminara, kakvo je opste stanje signifikatora ljubavi itd. Dakle, ne tumaci se kao u horarnoj.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Maj 27, 2013, 01:19:55 posle podne
Hvala. To me je zanimalo. Taj solar meni inace deluje kao bitan za tu osobu vezano za partnerske odnose jer je Asc solara u znaku natalnog desc, a ova konjukcija se desava tacno na Ic-u. Moze biti i pocetak zajednickog zivota. A da, profekcija mu je u znaku natalne Venere pa ova konfiguracija sa Venerom dolazi jos vise do izrazaja. S tim da je u tom solaru Mesec vec u Jarcu, nema opozicije sa Venerom, valjda je bolje sto je tako. Jos bolje bi bilod a mu se vide Mesec i Sunce u ovom solaru jer ima direkciju solarnog luka Mo90So a natalno ima sextil izmedju njih.

http://www.dodaj.rs/f/3g/Du/4bOOO0D4/sfpage.jpg

Unutrasnji krug je natal, spolja solar.

p.s. Inace je u pitanju moja neostvarena ljubav. Nek se ozeni vec jednom da mogu da se smirim :)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Maj 30, 2013, 03:28:59 posle podne
Tacno sam pretpostavila da ce Saturn na asc u narednom solaru ( krece za koji dan ) da bude u vezi zuba i evo zakomplikovalo se nesto u ponedeljak/utorak moram da idem da ga vadim. Inace slican problem mi se pojavio kada sam posla u I razred osnovne skole a sada evo treba da diplomiram, mislim da nije slucajno :)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: alea Jun 01, 2013, 02:54:25 posle podne
Hvala. To me je zanimalo. Taj solar meni inace deluje kao bitan za tu osobu vezano za partnerske odnose jer je Asc solara u znaku natalnog desc, a ova konjukcija se desava tacno na Ic-u. Moze biti i pocetak zajednickog zivota. A da, profekcija mu je u znaku natalne Venere pa ova konfiguracija sa Venerom dolazi jos vise do izrazaja. S tim da je u tom solaru Mesec vec u Jarcu, nema opozicije sa Venerom, valjda je bolje sto je tako. Jos bolje bi bilod a mu se vide Mesec i Sunce u ovom solaru jer ima direkciju solarnog luka Mo90So a natalno ima sextil izmedju njih.

http://www.dodaj.rs/f/3g/Du/4bOOO0D4/sfpage.jpg

Unutrasnji krug je natal, spolja solar.

p.s. Inace je u pitanju moja neostvarena ljubav. Nek se ozeni vec jednom da mogu da se smirim :)

Ja imam slican primer, radi se o mom partneru, koji takodje ima ASC solara u Strelcu koji je njegovo 4 natalno polje, JU kao vladar solarnog ASC na solarnom DSC u Blizancima, a u natalnoj 9 kuci, a inace mu JU natalno vlada 7 p i 4 p.
ME je sa njim u solaru u kvadratu i pada u Ribe.
Godisnja profekcija dakle pocinje sa 25* Raka, sto znaci da je otprilike u aprilu, kada je otisao preko, profekcija usla upravo u Lava, gde je natalni JU, i time JU postao profekcioni vladar godine.

U ovoj solarnoj godini kao sto rekoh, natus je otisao u inostranstvo, resio da ode po svaku cenu i na bilo koji nacin, zaduzio se i pozajmio novac ocekujuci da ce nesto dobro iz svega izvuci, iako je u dubini duse ipak sumnjao ali zeleo je da proba. Medjutim, ocigledno da JU u izgonu ne moze mnogo da pruzi, pa se nakon 2 nedelje vratio prilicno nezadovoljan onim sto je video, i na kraju uvideo da nema puno nade za posao tamo u ovom trenutku, osim sto je otisao tako, da vidi malo sta ima preko i ostao duzan...nema puno vajde ocigledno od JU u izgonu.  ::)

Pri svemu tome, eto, godisnja profekcija mu je upravo u Lavu gde je njegov natalni JU, vladar 4. i 7 p, a solarno 9 p. bas pocinje u Lavu i obuhvata i njegov natalni ASC u Devici. U mesecu kada je otisao, mesecna profekcija mu je bas padala u Lava! :smiley:

Neverovatno je kako je siroka i sarenolika astroloska simbolika, a opet, kada se sve vec odigra, onda postaje sve savrseno jasno i logicno!  :smiley:

Palo mi na pamet jer vidim da je i kod ovog tvog puno 9 p. a i VE kao vladar godisnje profekcije upravo u konjunkciji sa ME i JU, a JU mu je i vladar solarne 9. ME natalne 9.  :smiley:
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Jun 01, 2013, 05:36:59 posle podne
Pravo da ti kazem on je mozda i pre rodjendan otperjao. Nesto ga nema na skyup a obicno kada je u Srbiji onda ga ima i tamo kada nije nema ga a sada ga nema :) Ma neka mu je srecan put, umorila sam se vise od njega :)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Jun 30, 2013, 02:28:58 posle podne
Nesto me malo pre podstaklo na sledece pa rekoh da pitam. Ako imamo vl. desc u 2oj kuci natala ili ako je vl. desc zajedno sa vl. 2. kuce zakljucili bismo da partner ima neke veze sa finansijama nosioca natala e sada kako doci do toga da li ce partner doprinositi uvecanju finansija ili pak umanjeniu. Recimo moja mladja sestra ima vl. desc u 2. kuci mars u Skopriji koji je u konjukciji sa Saturnom i u trigonu je sa njenim vl. Asc Venerom u Raku dok je kod mene vl. desc Jupiter u Sco  (5.kuca/6.znak) u konj. sa Mesecom vladarem 2. kuce i opoziciji sa Venerom u Biku.

Ja bih recimo za sestru njeno stanje protumacila kao takvo da ce se njen partner svakako njoj mesati u finansije i da ce imati neku dobit jer je Mars u znaku svog sedista ali da ce biti i nekih restrikcija jer je u konj. sa Saturnom. E sada s obzirom da postoji neka polovicna recepcija izmedju Marsa i Venere ( jer je on u padu i u treiplicitetu u Raku i obrnuto slicno vazi za Veneru ) verovatno ona i hoce i nece imati koristi od toga?

Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Jun 30, 2013, 02:52:41 posle podne
Bez uvida u natale ta situacija mi lici na to da je on taj koji generise pitanje novca jer 2. i 7. dele vladarstvo, bilo da on vise zaradjuje, samo on zaradjuje ili zaradjuje i ona, ali on pokusava da kontrolise raspolaganja (zavisi od udaljenosti MA od SA i vrste konjunkcije). Taj trigon moze znaciti dve stvari, da ona precutkuje i tiho pristaje na obrasce koje on namece, ali i da se sa tim intimno ne slaze jer se radi o negativnoj recepciji i razlicitim modusima (kardinalno-fiksno). Ca i Sc su nemi znaci pa dosta precutnog u njihovom odnosu ima. Ona izbegava, a i on da govore o nekim stvarima koje im se medjusobno ne dopadaju i to nije samo pitanje novca jer VE i MA vladaju horizontom, ali novac moze biti okidac za izvlacenje stvari na povrsinu. MO, dispozitor VE, moze u ovome biti pomagac ili odmagac, zavisi od stanja i odnosa prema ovim signifikatorima, ali ni to mi ne znaci bez celokupnog konteksta. Ona ima zelju da stvari promeni jer je VE u primarnom obrtu pre MA i jer je u kardinalnom znaku, ali kao da nema snage da preduzme nista ili krene pa odustane jer je VE u zenskom znaku 120 MA u svom sedistu.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Jun 30, 2013, 03:21:25 posle podne
Da, i ja mislim da je bas tako. Cak sam joj i skrenula paznju. Pritom ona kao Venera je u konj. sa Suncem odnosno spaljena od muskog principa gde je Sunce i egzaltirani vladar 7. kuce pa utom vise ukazuje na njene partnere. Vrlo je pasivna u odnosu i dozvoljava im da joj kroje zivot. Sto se tice novca on trenutno vise zaradjuje ali recimo i ono sto zarade zajedno on prisvoji pa joj kupi nesto ali u svakom slucaju on odredjuje kako ce taj novac da se trosi a ona cuti ( Rak ). Mesec je takodje u Raku na onom cuvenom 26* na Prokionu.

Za moju situaciju vec ne bih znala kako da protumacim jer meni vl. 2. kuce zajedno sa Jupiterom vl. desc ne vidi Asc i vl. Asc. Kako to tumaciti? I tu verovatno postoji neka zavisnost od partnera s tim da verovatno Jupiter doprinosi uvecanju novca pre nego obrnuto mada verovatno ne u nekoj velikoj meri jer nema dostojanstvo u Sco.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Jun 30, 2013, 03:27:01 posle podne
O tome kada nadjes partnera, nemoj sada.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Jun 30, 2013, 03:49:55 posle podne
Vazi. A sada mi pade na pamet da je tom njenom momku u njegovom natalu vl. asc u 2oj kuci.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: mina Jul 05, 2013, 01:12:35 posle podne
Koliko se ovo pokazalo tacno u praksi?

Citat
Spaljena Venera ili Venera u solarnom orbisu, ili Jupiter u takvoj poziciji, a u vezi sa Venerom preko aspekta znak su braka sa ženom iznad 45. godina

https://www.tradicionalnaastrologija.com/tekstovi/ljubav-i-brak-u-tradicionalnoj-astrologiji.html

Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Jul 05, 2013, 01:44:56 posle podne
Tesko da samo moja praksa moze da "opravda" sva ta pravila jer koliko god da klijenata imam, aforizama je vise u progresiji kvalifikacije iz osnovne postavke. Varijanti je previse da bih to mogla da sagledam.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: mina Jul 30, 2013, 08:43:17 pre podne
Ko o cemu baba Mina o ustipcima :(

Koliko dugo ce me ovaj Sa u 4 van sekte drzati ako gledamo da sam sada u vladavini Sa kao triplicitetnog vladara svetla vremena? Posto su mi vladari Me, Sa i Ju, a sada sam u Sa vladavini...pa rekoh da cujem posteno DOKLE? (gruba podela znam da je po 25 godina), ali meni je vise dosta!

Rasplet oko stana - kupci me vukli za nos ovi poslednji ravno mesec i po, da bi od silnog saturnovskog cekanja, dosli do vadjenja vlasnickog lista, sastajanja sa advokatima, naznakom 'evo sad ce' i konacno odustali na moje insistiranje porukom da mi kazu konacno kad ce kapara (koja je bar 3x bila najavljivana)...i osta ja do daljnjeg ovde gde sam potpuno mracno nezadovoljna.

O vezama i pokusajima istih i svijanja porodicnog gnezda znamo vec kako ide tj. ne ide.

O samoci da ne tupim...

Dakle koliko cu ja to ziveti da bi ovaj Sa prestao sa njegovom drugom trecinom mog zivota?

Hoce li Ju sledece godine kad mi je solar u Raku i Ju u 1p, a profekcijski Asc u Strelcu doneti (po teoriji) valjanije stanje?

Iskreno, ne vidim vise svrhu istovetnog zacaranog kruga, nemam sta vise da naucim od Sa...sve mi je vec 'pruzio' svako razocarenje, svaki klip, svaki pokusaj je osujecen.

Gledam svoju majku koja vec 20 godina zivi bez muza, Sa pravi, usamljena, teska i sebi, trudi se maksimalno, ali tuzna, nesrecna, nevoljena, odbacena, a jako jako dobra dusa, i lepa zena. I mislim se ja sam ranije pocela sa tim Sa manifestacijama...i nisam dosla ni do cega...osim bede, koja je sada vec vidna, stvari su stare, gomila treba da se popravi, ponovi, para se nema, posla se nema, pocela trulez i u bukvalnom smislu, npr. u kuhinji izmedju elemenata od vode i hrane, nemam para da menjam elemente...ma idila!

I koliko ce Ju kao treci hronokrator onako izgnan retro moci uopste da donese nesto pozitivno u trecoj trecini zivota?

Dakle, sta je lepse jednoj zeni nego biti voljena i imati svoj topli dom? Sa mi je sve to uskratio.

I kad pomislim na onaj horarac o Mr. Pravom gde imamo opet mnostvo zbog promenljivih znakova, pa opoziciju Mo/Ve i sijaset drugih pokazatelja nesrecno postavljenih uopste nisam srecna da imam jos jednog, dvojicu, trojicu, pa prazan hod, pa opet jedan dva pa prazan hod, i tako naguram do 60 godina...ama uopste mi se to ne svidja...uopste nisam u fazonu da poredim vise sta je koji rekao, uradio, mislio, da ne budem vulgarnija u izrazima koliki mu je i kakav je...mislim stvarno vise ne mogu ali stvarno.

Eto posto mome razocarenju nema kraja, rekoh da vidim hoce li me vise Sa pustiti na miru, jer decenijama kolo vodi kao ugaona planeta, i ne vidim da mi je ista dobro doneo po sistemu ' naucila si lekciju'. Nema vise lekcija i nemam sta vise da naucim osim praznine i petrifikacije svega normalnog sto sam zelela i zamislila.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: alea Avgust 15, 2013, 08:11:05 posle podne
Mince, ja ne vidim tvoj natal.
Znam otprilike, ali sto ga ne stavis u potpis?

Bdw...i mene taj SA muci, od rodjendana i to ovog jubilarnog, 40. on mi preuzima vladavinu firdarije i subfirdarije...a jos mi tranzitira 12. kucom i staje na natalni MO.  :-\

Meni je ove godine JU vladar profekcije, usput mi je ASC solara u Raku, ali nista mi doneo nije, osim silnih nadanja, ocekivanja i neispunjenja mojih nada....to je tako karakteristicno za debiltiranu planetu. A on jeste bio u svom izgonu u Blizancima u mom solaru.
Tako, ipak ce tebi u solaru on biti egzaltiran, sto bi trebalo da koliko-toliko ublazi njegovu natalnu debiltiranost.  :smiley:

Citat
I koliko ce Ju kao treci hronokrator

Da li bi mi neko objasnio ovaj pojam, kako se odredjuju hronokratori?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: mina Avgust 16, 2013, 02:27:32 posle podne
Vala Alea Saturn ostaje Saturn...

elem da vam se poFalim...konkurisala ja bzv na neki konkurs za prevodioce, otisla na testiranje, svesna da sam napravila gresku u prevodu jer nije bilo recnika niti neta da se konsultujes, kad ono...zovu me...i evo mene radim punih pet dana od ponedeljka, znaci doslo cara da duvara kad je Mina pocela da radi radno vreme kao sav 'normalan svet'. Da skratim pricu...posao je prevodioca sto znaci moj posao, zamena za porodiljsko koje ce trajati u teoriji godinu dana, radno vreme 9 sati dnevno sa jednim satom pauze za rucak, usred centra grada...i naravno klasican Marfijev zakon, nista nista, pa ujedno krece i kotrljanje ovog mog standardnog privatnog posla...i naravno sta je to nego Mars u Jarcu na delu, tacno u ponedeljak opozicija sa natalnim...u solaru Mars na natalnom Marsu na MC-u...nisam verovala da ce se aktivirati ali eto...desilo se i to cudo...

Alea duso stavicu potpis...ma sa i bez njega, Saturn mi ne gine...

mislim da je to sa hronokratorima neka Ptolomejeva fora...a ujedno gledam i te triplicitetne pa ko velim mozda ce debilitirani Ju biti bolji od debilitiranog Me i Sa van sekte...osim ako nisam vec sva isaturnizovano debilitirana....

a to sa nadanjima nemoj da mi pricas...ceo vek se nadam...i to prostim stvarima...pa nista...npr. odlasku na more sa 'momkom' misaona imenica, slaviti NG sa nekim tamo doticnim takodje misaona na kub...a to su tako proste stvari...ali izem ga...valjda ce mi se posreciti u starackom domu :(
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Avgust 16, 2013, 04:18:11 posle podne
Podele vremena prema Klaudiju, ako na to mislite jer hronokratorskih rasporeda ima vise u tradiciji:

MO prve 4 godine zivota
ME narednih 10 godina, do 15.
VE 8 godina, do 23.
SO 19, do 42.
MA 15, do 57.
JU 12, do 69.
SA ostatak zivota, pozna starost

Uvek u bilo kom ciklusu, narocito solarnom povratku, pogledajte vladara doba zivota prema Ptolomeju, gde stoji u ciklusu i da li je aktiviran jos nekim, recimo firdarom, podfirdarom ili "oslobadjanjima" ili decenijom.

Postoje i triplicitetni hronokratori, Dorotejeva prica, dva prva, treci korektivni za sve univerzalne signifikatore stvari, na prvom mestu svetala. Prvi vladar tripliciteta vlada prvom trecinom zivota, drugi, drugom, treci, trecom. Bonati je svakom, recimo, dao po 20 godina, ali moze i 25 prema prosecnom zivotnom veku.

Ja putujem ovih dana pa nemam vremena za forum, ako budete pitale, javicu se tek sledece nedelje s mora.

Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: alea Avgust 16, 2013, 06:56:56 posle podne
Citat
Postoje i triplicitetni hronokratori, Dorotejeva prica, dva prva, treci korektivni za sve univerzalne signifikatore stvari, na prvom mestu svetala. Prvi vladar tripliciteta vlada prvom trecinom zivota, drugi, drugom, treci, trecom. Bonati je svakom, recimo, dao po 20 godina, ali moze i 25 prema prosecnom zivotnom veku.

Aha, to me je zanimalo, jer je Mina spomenula svoje vladare tripliciteta znaka na ASC.
Kako nam je ASC isti, zanimalo me je koja planeta je moj trenutni vladar.
To bi onda trebalo da je SO, jos malo...i onda SA. ( uzas...)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Miki Avgust 16, 2013, 08:06:51 posle podne
Triplicitetni vladar se ne menja, pogledaj sledeću tabelu i nađi dnevnog, noćnog i partipicirajućeg, spram tvog istočnog znaka
(https://www.tradicionalnaastrologija.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.dodaj.rs%2Ff%2FM%2FIf%2F1AXySQu%2Ftripliciteti-ilustracija.jpg&hash=14350a6938559a6c97905dbbdaf4005819e2c5df)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: alea Avgust 17, 2013, 07:37:54 pre podne
Miki prvo hvala, znam ja Dorotejevu tabelu, ali mi nije jasna uloga tih vladara.
Ako je moje rodjenje dnevno, znak na ASC je Strelac, sto znaci da je SO dnevni, JU nocni a SA participirajuci vladar, koji onda od njih ima kakvu ulogu u mom zivotu?
To me je zbunilo?!
Da li JU kao vladar ASC tj. vladar Strelca, SO kao dnevni ili na kraju taj SA?  :confused:
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Miki Avgust 19, 2013, 12:41:32 posle podne
Miki prvo hvala, znam ja Dorotejevu tabelu, ali mi nije jasna uloga tih vladara.
Ako je moje rodjenje dnevno, znak na ASC je Strelac, sto znaci da je SO dnevni, JU nocni a SA participirajuci vladar, koji onda od njih ima kakvu ulogu u mom zivotu?
To me je zbunilo?!
Da li JU kao vladar ASC tj. vladar Strelca, SO kao dnevni ili na kraju taj SA?  :confused:

Uloga je nalik dispozitorima, odnosno vladarima znaka u kome je planeta.
Ako je tvoje rođenje kako si opisala SO je triplicitetni vladar tvog ASC-a i triplicitetni vladar Ju, mada nisi dobar primer je su svvi svoj na svome, SO i JU imaju ulogu jer su najpovezaniji, ali SO kao trip. vl. a JU kao planeta koja vlada asc-om i 1.poljem.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: mina Avgust 19, 2013, 02:49:33 posle podne
Meni je Rhet onda na riznici kad je tumacio natal rekao da sam u Sa periodu hronokratorstva tj. 2. po redu, ali se po tabeli ne slaze sa Strelcem :confused: te se zato ponadala Ju u trecem dobu (ako ga dozivim) :applause:
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Avgust 19, 2013, 10:21:03 posle podne
Da, Retorijus je govorio o toj podeli na tri doba o cemu je i Natasa u nekom od prethodnih postova pisala. To je podela na 3/3 zivota gde prvi tripl. vladar, kod Alee bi to bilo Sunce vladalo prvu trecinu zivota odnosno nekih 20-25 godina zatim bi vladarstvo preuzeo Jupiter do negde 50 godine a posle Saturn kao participirajuci. Mada neki smatraju da sva tri vladaju celog zivota zajedno.
 Alei su i Sunce i Jupiter fino postavljeni jedino Saturn pravi problem ali on je verovatno najmanje dominantan tako da Sunce i Jupiter prave odlicnu spregu i verovatno donose puno divnih stvari u tvom zivotu i da kazemo neke olaksavajuce okolnosti.

Kod mene su isto vladari slicno kao kod Alee Saturn je prvi a Merkur drugi gde je Merkur i vladar Asc i oni su u trigonu jedan u znaku svoje egzaltacije jedan u sedistu ali oba su retrogradna pritom Merkur spaljen od Sunca a Saturn vlada maleficnim 8. znakom. I sasvim je drugo kada su tripl. vladari benefici a sasvim drugo kada su malefici. Saturn koliko god da je fino postavljen on zakida i odlaze i ...
U tom smislu Mina nemoj mu se nesto posebno radovati, tesko da od njega mozes nesto lagano i fino da ocekujes. Nekima padne sve sa neba i prosto se cudis kako im sve tako ide od ruke a nekima sve nekako sporo, sa zakasnjenjem i tesko.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: mina Avgust 20, 2013, 08:25:22 pre podne
Ma duso moja ne ocekujem ja nista :( svela se na mrvice
nego technicki mi nije jasno, i Alea i ja imamo podznak Strelac, znaci So, Ju, Sa...a Rhet mi je rekao So, Sa, Ju, kapiras, Sa je drugi...znaci sada do pedesete ako je gruba podela po 25 godina...a ne Ju...te se ja nadam tom Ju ahahahaha iako je retro izgnan, ali ko velim vladar mi je...a onaj Sa mi je ubedljivo najgori van sekte, u 4, u Ribama...nema sta mu ne fali...ugaon...katastrofa....

Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Avgust 20, 2013, 01:30:21 posle podne
Kod tebe bi islo Jupiter pa Sunce pa Saturn jer si rodjena nocu. Znaci ako si sada u 2/3 zivota onda ti vlada Sunce. A Saturn je drugi po redu kada je desc u pitanju posto je Merkur prvi , Saturn je drugi a Jupiter treci triplicitetni vladar za nocno rodjenje znaka Blizanaca koji su kod tebe na desc.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: mina Avgust 20, 2013, 03:20:36 posle podne
izgleda da je Billy obrisao tamo natale clanova ali sam milion posto sigurna da mi je Rhet pisao o Saturnu kao drugom sada vladaru...sta i kako ne znam...odnosno da mi vlada sada drugom trecinom zivota...naci cu tekst...zato me i zbunjuje sto se ne poklapa sa tabelom...
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: alea Avgust 20, 2013, 09:11:57 posle podne
Mina i Lady, i meni je Ret spominjao SA u istom kontekstu. Mislim da ga je spominjao mozda vise u kontekstu primarnih direkcija, jer je i meni i Mini sada ASC u Jarcu. Meni su sada direkcioni ASC i SO na pocetku Jarca, doduse vise ne prave opoziciju na natalnog SA, ali mislim da je on i na to mislio.

A evo citata kako je on meni napisao to sto je mislio. Radilo se o nekoj analizi, mog solara za 2011./2012.

Citat
Sto se tranzita SA i JU tice, prvi je participirajuci hronokrator u jednom od  sistemu vladara vremena koji ima autoritet nad vecim brojem godina zivota(direkcioni AC kroz termine, od 2004. preko opozicije) ali i  po profekcijama gdje ti je  i prosle i ove "vladar godine" pa su njegovi tranziti vazni u okviru tvog licnog prosperiteta/stanja - dobro je sto je obje godine solarno u egzaltaciji(iako je natalno pokvaren ali solarna pozicija  donekle  njegovu natalno losu prirodu cini podnosljivom). Pozicija u 8. ove godine stavlja naglasak na strahove/dusevne patnje kao i realnu mogucnost zaduzivanja u nekom smislu, ili posudjivanja novca jer ti SA vlada 2. poljem. Zbog averzije koju natalno ima ka Aq, ove godine(profekcioni AC stize u Aq i 3. natalno polje) se desavaju negativne stvari/odsustvo razumjevanja u domenu odnosa sa bracom/sestrama/blizom rodbinom/komsilukom.I ova godina ce ti biti zbog uticaja SA biti dosta naporna. Kao sudjelujuci vladar, on ostaje aktivan do kraja 2012. kada preko sekstila sa AC preuzima ME da sprovodi JU politiku - tada ces moci odahnuti, a klima postaje mnogo povoljnija za razvoj veze jer ti je ME vladar 7. 

Tranziti JU su isto tako bitni jer je isti vladar tvog natalnog AC a i veliki je hronokrator jer je trenutno direktovani AC u terminu JU u Co a njegova vladarska pozicija se ionako ponavlja kroz ovogodisnji solar sa AC u Pi gdje je frka samo sto je retro. u fiksnom znaku na 90 od svoje natalne pozicije pa ces se osjecati strano i cudno u svojoj kozi, zarobljena(fiksni Ta) u stanju nestabilnosti i nesigurnosti po mnogim pitanjima. Prosla godina, gdje je solarno bio u 4. polju u Pi, neostecen, bila ti je, u poredjenju sa dolazecom, kvalitativno mnogo ugodnija - to ces tek osjetiti 

On moje SO cak uopste nigde ni ne spominje...
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Avgust 20, 2013, 09:56:06 posle podne
Ne pominje jer nije u kontekstu drugih ciklusa kao druga dva. Nema se sta tu komplikovati, SA vlada trecim delom zivota ili jednako sve vreme zivota, zavisi od pristupa. SA se moze gledati kao nosilac treceg doba ili kao svevremeni ucesnik koji se povremeno dize na pijedestal usled aktivacije drugih nekih njegovih ciklusa. Najcesce je pak da se prva dva vladara posmatraju, manje treci i tako je kod Doroteja bilo. Tri su pristupa ovim stvarima zastupljena: podela na tri ravnopravna prema dobu zivota, akcenta na prva dva, a ne participirajuci i svevremeno ravnopravno ucesce sva tri prema dodatnim aktivacijama drugih njihovih ciklusa (firdarije, profekcije, solari, termini, direkcije, decenije...)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Avgust 21, 2013, 01:07:36 pre podne
Da, tako sam i ja citala. Ima podeljenih misljena ali upravo tako kako si napisala Natasa.

Ovo sto je Reth (Cor) u tom postu pisao nema veze sa ovom podelom, skroz je druge tehnike koristio. Nigde ne pominje vladarstvo nad trecinom zivota u kojoj si Alea. Nesto ste vi permutovale.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: mina Avgust 21, 2013, 09:58:06 posle podne
Citat
Triplicitetni vladari svjetla vremena, koji su stubovi nosaci i osnovni pokazatelji kvaliteta zivotnih uslova su kod tebe ME, SA i JU. Ovaj trio vlada i znakom na vrhu 7.polja kao i VE, pa tako istovremeno upravlja i tvojim partnerskim zivotom. Periodi njihove vladavine traju otprilike po 25 godina pa tako predstavljaju najgrublji vid podjele zivota na segmente.Trenutno si u SA vladavini po tome sistemu. Van sekte  i peregrin a na uglu i okcidentalan, on nije hornokrator kakvog bi bilo ko pozelio na tako vaznoj poziciji.  U zavrsnoj fazi sinodickog ciklusa koju karakterise pretjerana hladnoca, u hladnom i vlaznom znaku Pi(po pisanju Bonatija, Pi predstavljaju najdestuktivniji dio vodenog tripliciteta jer su njegov 3. zavrsni segment), u nocnoj karti koja jos pojacava njegovu destruktivnu hladnu prirodu, on je u poziciji da grandiozno igra svoju ulogu velikog malefika koji razara svim svojim prirodnim signifikacijama kad god postane hronokrator nekom od metoda.

Nasla Rhetovu analizu, i zbunila se...on kaze da sam u Sa vladavini, po tabeli u Ju vladavini...sta je tacno?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Abyss Avgust 21, 2013, 11:13:57 posle podne
Mina, triplicitetni vladari SVETLA VREMENA. Kod tebe je to Mesec u Blizancima, a pošto je noćna karta, triplicitetni vladari vazdušnih znakova su Merkur, Saturn i Jupiter....
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Avgust 21, 2013, 11:14:26 posle podne
Zavisi koliko godinama dodelimo planetama. Ako si presla 50. onda je JU na snazi.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Tanja Avgust 22, 2013, 08:19:08 pre podne
Mnogo ste ga zakomplikovali, a i ne stižem da čitam....

Podela na trećine životnog veka je manje-više orijentaciona i uzima se 75 godina kao neka prosečna dužina življenja. Matematika je onda prosta jer je 25 godina 1/3 od 75.

Koji faktor će se gledati kao relavantan za tu procenu opet zavisi od toga kog autora sledimo. Dorotej se, na primer, drži toga da posmatramo znak u kome se nalazi vladajuće svetlo (za doba dana kada smo rođeni) - dnevna rođenja znak u kome je SO, noćna znak u kome je MO. Međutim, nije nelogično posmatrati ni znak Asc-a jer je i to možda još ličniji element, a posebno ako se ne zna tačno rođenje i posmatraju se horarne karte za određena životna pitanja (ima kod Bonatija nekih takvih upustava).

Pored toga, svaku tematiku u natalu možemo posmatrati kroz tu podelu na tri doba kroz triplicitetarne vladare znaka u kome se signifikator nađe. Zoler pominje neke primere za karijeru i novac gde se posmatra koji to period je uspešniji za tu oblast ili u kojem dobu se može očekivati nekakav pad, gubitak i sl.

ALI, to je samo gruba podela koja se MORA posmatrati kroz još neke faktore i nikako nema "krajnju reč" u odnosu na ostatak horosopa.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: mina Avgust 22, 2013, 08:32:07 pre podne
Shvatila koliko se shvatiti moze, znam za grube podele 25 g. nije to sporno...
Abyss...opet mi se ne uklapa...jer je Sa, Me, Ju...varijanta Mo u Ge...i opet nije Sa...sto rece Rhet...znaci negde ne stima...nebitno sada...ali ako je slediti tabelu opet nije tacno...
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Avgust 22, 2013, 10:24:15 pre podne
Mina, verovatno je mislio na znak asc, a ne svetlo vremena. Ako je Sa na asc, SA vlada trecom trecinom.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Tanja Avgust 22, 2013, 01:01:42 posle podne
Shvatila koliko se shvatiti moze, znam za grube podele 25 g. nije to sporno...
Abyss...opet mi se ne uklapa...jer je Sa, Me, Ju...varijanta Mo u Ge...i opet nije Sa...sto rece Rhet...znaci negde ne stima...nebitno sada...ali ako je slediti tabelu opet nije tacno...

Mina, ti si rođena noću, pa je redosled vladara tripliciteta za Ge (gde je MO) ME-SA-JU. U noćnim kartama noćni vladar je primaran.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: alea Avgust 22, 2013, 07:01:17 posle podne
Ne pominje jer nije u kontekstu drugih ciklusa kao druga dva. Nema se sta tu komplikovati, SA vlada trecim delom zivota ili jednako sve vreme zivota, zavisi od pristupa. SA se moze gledati kao nosilac treceg doba ili kao svevremeni ucesnik koji se povremeno dize na pijedestal usled aktivacije drugih nekih njegovih ciklusa. Najcesce je pak da se prva dva vladara posmatraju, manje treci i tako je kod Doroteja bilo. Tri su pristupa ovim stvarima zastupljena: podela na tri ravnopravna prema dobu zivota, akcenta na prva dva, a ne participirajuci i svevremeno ravnopravno ucesce sva tri prema dodatnim aktivacijama drugih njihovih ciklusa (firdarije, profekcije, solari, termini, direkcije, decenije...)

Mislim Natasa da si skroz pogodila sta je hteo da kaze, jer je SA kod mene bio aktiviran dve godine za redom preko godisnje profekcije, sto ga je izbacilo u prvi plan, posto mi je profekcija bila najpre u Jarcu, a zatim u Vodoliji, mada je ovde dosta stvar ublazio moj natalni JU, pa ga je verovatno i Ret u tom smislu komentarisao.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena Avgust 25, 2013, 08:15:55 posle podne
Je l' moze neko ako je dobre volje da mi objasni kako ide to sa triplicitetnim vladarima? Sta se tu ustvari gleda? Videla sam Lilijevu podelu u tabeli,ali nije mi i dalje jasno. Ako je znak sco na asc,a dnevno rodjenje onda su vladari Ve,Ma i Mo? Ili gresim? I kako dalje? posmatraju se sve tri planete ili samo jedna?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Avgust 25, 2013, 10:43:56 posle podne
Da, to su tripl. vladari. Postoje razlicita gledista kao sto je vec pisano. Jedni smatraju da svaki od ta tri vlada po jednom trecinom zivota ( 20-25 godina za prosecni zivotni vek ). Dok drugi smatraju da svi oni deluju tokom celog zivota ali da se intenzitet smanjuje i povecava u zavisnosti od dominantnosti planete u toku godine kroz solarnu,profektivnu i ostale karte u periodu u kome si. Ti vladari daju neku opstu sliku/klimu kakve ce biti tih 20-25 godina.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena Avgust 25, 2013, 10:45:56 posle podne
Ok,ali kako da ih odredim? Znaci,ako sam nasla ta tri vladara za jedan znak recimo sta onda dalje i kako gledam? Gledam onda kako su ti vladari postavljeni u karti? I da li onda oni preuzimaju jacu ulogu? Nista mi to nije jasno.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Avgust 25, 2013, 11:28:31 posle podne
Ti si sada u vladavini Marsa jer pretpostavaljmo da si u 2/3 zivota. Uzmes pogledas kako je postavljen kod tebe u natalu generalno pa onda cime vlada pa onda da li vlada jos nekim bitnim stavkama poput toga da je mozda Asc direkcijom dosao u njegov termin ili dodje u konjukciju sa njim , onda mozes Firdar da vidis kada je njegov period odnosno da li jeste u ovim godinama pa onda profekcija pa onda stanje u solaru. I onda procenjujes koje godine ce koliko biti aktivan iako bi trebalo da ti ovih 20ak godina bude poprilicno obelezeno njime odnosno njegovim uticajem a ovo ostalo pogledas da vidis koje godine ce se jace osetiti a koje slabije, makar sam ja tako ukapirala, neka me ispravi neko ako nisam dobro.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena Avgust 26, 2013, 12:35:26 pre podne
U redu,shvatila sam,hvala puno :) Ali i dalje mi nije jasan deo kako da znam da sam u vladavini marsa? Kako si to odredila? Je l' zato sto je drugi u tabeli,prvo Ve,pa Ma,pa od 50-e godine Mo?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Avgust 26, 2013, 12:48:36 pre podne
Da da, tim redosledom kao u tabeli posto si rodjena danju. Da si rodjena nocu prvo bi isao Mars pa Venera i onda na kraju Mesec.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena Avgust 26, 2013, 01:22:33 pre podne
Aha,i onda tako gledam za svaku kucu ili samo za vladara asc?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Avgust 26, 2013, 11:14:28 pre podne
Mozes i za kuce, pisala sam o tome na temi na horarnoj o ljubavnim prevarama. Dodala nevezano sa temom. Obicaj je da se tripliciteti narocito gledaju u vezi sa univerzalnim signifikacijama. Recimo, JU se gleda za decu i meterijalne prilike pa u vezi sa njim valja pogledati, ne samo njegovo stanje, vec i stanje triplicitetnih vladara znaka u koji pada. Jednako tako, za pitanja muskaraca, recimo, gledaju se tripliciteti SO i VE kao univerzalnog signifikatora ljubavi. VE se gleda i kod muskih i kod zenskih...
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena Avgust 26, 2013, 01:50:02 posle podne
Gledam,gledam...sada mi je jasnije kako to funkcionise,jos da ustalim znanje :) hvala
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Arcanum Septembar 07, 2013, 08:47:30 posle podne
Za pocetak, pozdrav svima!  :smiley:

Ja imam 19 god. i astrologija me interesuje vec nekih 5., a bavila sam se do sad samo modernom, tako da se u ovo mnogo ne razumem.
Citala sam ovde o hajlegu, anaretu i sl. i dosla do zakljucka da mi je karta bas nevitalna, a vi me ispravite ako gresim.Odredila sam Mo u Jarcu, u 11. i u desetom znaku od Asc-a za hajleg (iako je dnevno rodjenje.SO je demolirano) , a anareta bi bio JU jer je u 8. kuci i osmom znaku od Asc.

Ostavicu svoje podatke pa, ako je neko raspolozen da pogleda i da me uputi u osnovne stvari. 08.02.1994.; 08 i 40 am.; Novi Sad

Zanima me i ovaj MA kao prva orijentalna od SO i da li on moze da odredi profesiju.



Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Tanja Septembar 08, 2013, 12:17:55 posle podne
Razlike u određivanju hajlega i alkohodena će se javiti usled primene različitih sistema kuća. Npr. primenom Alkabitusovog ili Porfirijevog sistema, tebi je SO u XI što ga kvalifikuje za hajlega, da ne pominjem da je u XI znaku od Asc-a. U tom slučaju kandidat za alkohodena je JU iz razloga što vlada terminom u kome se SO nalazi i gradi sa njim aspekt, dok domicilni vladar - SA je u susednom znaku.
JU ujedno može biti anareta jer kvadratira SO iz VIII, a i sa MO (kao drugim pokazateljem vitalnosti) iako pravi harmoničan aspekt recepcije su prilično gadne.

MA prema većini pravila jeste prilično kvalifikovan da bude vladar profesije: orijentalan je u odnosu na SO, a okcidentalan u odnosu na MO, apri tome je vladar Asc-a. Jedino što je još uvek dosta blizu SO, tj. pod njegovim je zracima, pa bi ga neki autori "diskvalifikovali".
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Septembar 09, 2013, 08:44:01 posle podne
Moram ovo da pitam posto vec godinama razbijam glavu oko istog. Kako gledate kada osoba ima vise od jednog brata/sestre. Preko tripl. vladara 3. znaka ili preko planeta sa kojima vl. 3 znaka ima aspekte?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Septembar 10, 2013, 09:34:24 pre podne
Prvi post u drugom delu ovog topika nesto govori o tome. Zavisi od autora, svaki svoje nesto istice, Dorotej uglavnom gleda prirodne signifikatore sa triplicitetnim vladarima:

http://www.tradicionalnaastrologija.com/forum/index.php?topic=8.0

Arapi idu na 3. kucu uglavnom prema prirodi znaka (plodan, neplodan, dvotelesan). Ima tu specificnih aforizama. Recimo, jedan je da promenljivi znaci u 3. ili vladar 3. u takvom znaku daje polubracu ili polusestre. Separacija MO od SA na uglu nocu ili MA danju, moze biti signifikacija smrti starijeg brata ili sestre recimo. Da ce osoba imati vise od jednog brata ili sestre svedoce: asc rodjenog u vodenom znaku uz MO u vodenom u rastu, MA se gleda za bracu. U plodnom znaku i ako je orjentalan ili je orjentalan njegov dispozitor, osoba ce imati vise od jednog brata (prema kulturoloskom i civilizacijskom kontekstu ovo se procenjuje). Tacka brace se, takodje, moze gledati i formula ide: asc+SA-JU d, obrnuto za n.

Ako je prvi vladar tripliciteta znaka na asc u 1. kuci, rodjeni ce biti prvorodjeno dete. Jednako ako je u 10 ili ic-u kada moze biti prvi ili tek cetvrti u redu rodjenja. I dsc daje tu prvu ulogu, svaki ugao. Ako vladari, prva dva narocito, tripliciteta znaka na asc nisu na uglu, onda treba izbrojati znake izmedju njih i znaka asc, ali pod uslovom da su vladari tripliciteta ispod zemlje. Broj planeta izmedju tih pozicija, takodje, moze biti pokazatelj broja brace i sestara. Jednako tako i broj planeta izmedju mc-a i asc. Malefici izmedju asc i ic, smanjuje verovatnocu da ce majka ponovo radjati, benefici povecavaju...

Ima jos dosta pravila popout: vladar 3. na dsc ili asc, jedinac je u pitanju, na mc-u ima starijeg brata ili sestru, na ic-u ima mladje od sebe...
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Septembar 10, 2013, 01:30:54 posle podne
Hvala Natasa.

Ja imam dve sestre. Jedna je starija , jedna mladja.http://i45.tinypic.com/5a15og.png
Neki od aforizama se bas nisu ispunili ali taj dvotelesni znak u koji pada vl. 3. kuce je doneo izgleda vise od 1 iako je neplodan znak u pitanju. Pritom ja imam sestre, ne bracu. Tacka brace i sestara mi je koliko se secam u Raku a Mesec ima dva aspekta pa mozda moze i tako. Inace starije sestra je podznak Ovan sa Ma0Me u Vodoliji a mladja je podznak Vaga sa Ve0So u Raku.
Moguce je da je starija Mars u Vagi a mladja Saturn u Vagi  :confused:
Tacka brace i sestara je koliko se secam u Raku pa onda dobijam da je jedna Venera u Biku a jedna Jupiter u Sco. Starija sestra inace ima Veneru na Mc-u u Jarcu i jeste hedonista po prirodi. Dok mladja ima stelijum u Raku 120 Sa0Ma u Sco tako da moze i tako. Kod mene je intereesantna situacija sto se Sunce zajedno sa planetama koje njega vide ne vidi sa Mesecom i planetama oko njega ali gledajuci te arapske tacke nekako ispada da ti koji su predtavljeni Suncem & Co su predtavljeni preko tacaka Mo & Co i obrnuto. Pa se na taj nacin nekako povezuju.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Septembar 10, 2013, 01:54:14 posle podne
Svako ce na svoj nacin svoje bliske prepoznati u natalu. Starija sestra bi trebalo da se gleda kroz MO i njegovog domicilnog vladara, a mladaja kroz VE i njenog vladara, ali mozemo kombinovati zarad vece preciznosti. Dupli znaci se racunaju u ovom slucaju jer mnoze broj. Primer koji sam iznosila na natalnoj, zene koja nema decu, ima dve mladje sestre i vladara 3. u Ge. Ipak, postoji i to malo pravilo  da dupli znaci daju bracu/sestre po jednom roditelju pa nikada unapred ne mozemo biti sigurni i zato treba pitati onoga kome tumacimo natal.

15.8.1972. 1pm, Boegrad.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Oktobar 01, 2013, 08:01:50 posle podne
Miki, koju ono formulu koristis za odredjivanje signifikatora intelekta u natalu? Pominjao si Ezru, ali mene interesuje tacna formula.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Miki Oktobar 02, 2013, 02:25:41 posle podne
Mislim da sam ezru pominjao u drugom kontekstu.
Montulma koristim za intelekt, razmatranje almutena asc-a, Merkura i Meseca. Mada neki su koristili samo Merkur i Mesec. Čini mi se i Ptolomej.
Iz mog iskustva ME i MO odlično iskazuju intelekt, a boji ga Almuten asc-a generalno u ponašanju manje u načinu iskazivanja intelekta, pa bi reko da Ptolomej to ipak najbolje postavlja.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Oktobar 02, 2013, 04:20:11 posle podne
Ptolomej MO i ME daje u kontekstu signifikatora duse, odnosno, licnosti prema ovom nasem savremenom razumevanju stvari. To je prva linija licnosti u svakom pogledu, pa i intelektualnom. Asc i MO on odvaja prema temepramentu tela i duse, ali kada sve saberes dolazis do toga da asc, MO, ME i vladar asc uokviruju opis licnost na prvom nivou. Sve ostale planete se dalje razmatraju prema svojoj univerzalnoj fakultativnosti (VE zudni i kapacitet za spajanjem, SO nivo ega i voljnosti, MA hrabrosti i borbenosti itd.), a u obaveznom kotnekstu ovog prvog nivoa jer i najslobodnija VE nece dati maksimum od sebe u kontekstu Co na asc i SA almutena MO i ME. To je, zapravo, poenta. Razdvojiti prvi nivo karakteristika licnosti od nivoa pojedinacnih planetarnih fakultativnosti. Mene je ovde prevashodno interesovao intelekt.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Miki Oktobar 03, 2013, 09:17:52 pre podne
Da u prvom nivou, u drugom se traže njihovi almuteni-almuteni mesta, tj planete sa najvećim dostojanstvom na tom stepenu.
I sa "with respect to the Sun, with respect to position with their epycicles.....angles...."
Mislim da sam davao primer tipa koji je optužen za privredni kriminal sa almutenom intelekta Marsom, po jednom od tih računanja.

Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Oktobar 03, 2013, 11:26:03 pre podne
Jesi, jesi izneo si horoskop nekog "bisera". Nismo se razumeli. Prvi nivo na koji sam mislila je, upravo, sve u vezi sa MO i ME: dispozicije po razlicitim osnovama, helijacka stanja, aspekti i znak sam po sebi. Sve to skupa daje opis licnosti, odnosno, osobine koje najlakse zapazamo kod ljudi. Drugi nivo su sve ostale planete prema univerzalnom svom znacenju i one se ne posmatraju samostalno vec u granicama ovog prvog okvira koji cine asc sa vladarem i planetama u znaku 1. MO i ME sa svim svojim mogucim kvalifikacijama. Ne moramo sve uzeti u obzir, ali znak moramo, aspekte do 5 stepeni...Domicilni dispozitor ce reci sam po sebi nesto, almuten, verovatno, jos ponesto, a od njega mozda i vise vladar egzaltacije znaka u koji padaju MO i ME. Sam Ptolomej negde na kraju knjige kaze da on daje samo osnovno, ne i sve po pitanju pojedinih delineacija. Neka vrsta enciklopedijskih smernica za ucenike je u pitanju.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Miki Oktobar 08, 2013, 07:56:57 posle podne
Evo jedan primer zdravstvene prirode
U periodu 2003. rajk dojke, uspešno lečen hemioterapijom.
Šta se sada dešava sa zdravljem

(https://www.tradicionalnaastrologija.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.dodaj.rs%2Ff%2F1r%2F5R%2F4mZ5AfS%2Fprimer.gif&hash=1072637b70e239b7d809629410d1c6604e1b4c70)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Miki Oktobar 08, 2013, 08:21:11 posle podne
Još jedan zdravstveni primer, u pitanju je transplatacija organa
(https://www.tradicionalnaastrologija.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.dodaj.rs%2Ff%2F24%2F5o%2F4wlubDnX%2Fprimer.jpg&hash=27908bd4e4bbce7b06e8bd9638cebbb3722ba0ca)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Oktobar 10, 2013, 08:57:47 pre podne
Ako moze, zanimljivije mi je, prvo da pogledamo zasto se bolest desila, sta u natalu ukazuje na to. Kao i po vecini pitanja, sled pravila u tradiciji ni ovde nisu ista. Naravno i ovde bi trebalo da krenemo od Ptolomeja, ako zelimo  da prelazimo dostojno ovaj put, jer su se na njega u tradiciji svi pozivali. Mozemo kasnije i nekog Arapina ili Evropljanina iz poznije tradicije, ko sta vec preferira, manje vazno.

Za bolesti se gledaju: asc, dsc, 6. kuca, osteceni ugaoni luminari ili planeta koja zaposeda jedan udao horizonta, a neposredno prethodi ili sledi luminara. Ovde, upravo, to imamo. MA, odmah do SO u novom helijackom izlasku na asc. Neverovatan pogodak po teoriji. Ptolomej dalje kaze da znaci koje horizont i 6. zaposedaju ili glavni malefik koji je sa ovima u vezi, ukazuju na deo tela. To ovde nemamo, ali imamo MO, opsteg telesnog i dusevnog signifikatora, u znaku grudi u Ca, u terminu i triplicitetu MA, cime ovaj postaje njegov almuten. Dakle, almuten iz Ca (grudi) kao signifikator telesne opstrukcije na asc, a prema prethodnim uputstvima. Fortuna prema Ptolomeju pada u Ge, 4. znak od asc, a to je prostorni deo dijagrama koji pokriva grudi.

Temeprament je posebna prica jer se, zaista, na vise nacina moze uraditi. Mozemo striktno slediti Ptolomeja i uvaziti ekskluzivno samo helijacke faze planeta koje dispozituju asc, njegovog vladara i MO ili iste mozemo dokvalifikovati drugim kvalitetom znaka u koji padaju, ili slediti i godisnja doba i Lilijeve upute ili, pak, kompilovati pojedinacna pravila tradicije da bismo dosli do rezultata. U ovom trenutku to je i manje vazno, a i trazi podugacko obrazlaganje sa moje strane. Orjentalni MA na asc, toplo SO u 1. kolericna MO faza, ME u Ar, prilicno zagrevaju i donekle suse, ali asc i MO po znaku vlaze i hlade pa ovde imamo oscilacije izmedju vlage i suvoce, ali to za zdravlja i nije lose, lose je sto je mlafik na asc pre izlaska u odnosu na luminara u 1. tako da taj stepen dalje kvalifikujemo za procenu tezine bolesti. Kako sam sklona da po inspiraciji mesam pravila iz tradicije na jednom primeru, ponovo se pozivam na Sondersa i njegove stepenske kvalifikacije i ispada da je prvi signifikator bolesti, MA na 4. ekstremnom stepenu humoralnog disbalansa u pravcu flegme sto odgovara znaku na asc i MO. Ovde nismo imali veliku prevagu samo jednog temepramenta, ali je malefik na uglu odlucio.

Sta se trenutno desava je pitanje analize vise ciklusa, a to je pozamasan posao. Kako vladar 6. stoji u drugom znaku 1. stvar bi mogla da metastazira ka gornjim delovima tela jer je i helijacki prezreo JU u istom znaku sa tim SO. Moze ici i u suprotnom pravcu jer je Sc u 8. a njome vlada taj MA. Kada, opet zavisi od procene ciklusa za neki buduci period, ajte i vi nesto, nemam toliko vremena i od ovoga me zabole glava.




Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Tanja Oktobar 14, 2013, 12:04:06 posle podne
Ajd i ja da se osvrnem na prvi primer (pokušavam to već par dana, ali sve me nešto drugo prekine).

Kada je reč o temperamenu, hladno i vlažno se ponajviše odražava upravo na fizikus, kroz znak Asc-a i MO (po znaku, a naglašeno jer je u svom domicilu). Da ne bih ponavljala ovo što je Nataša pisala, dodala bih još i to da u posmatranju zdravlja, tj. opasnosti po vitalnost možemo uključiti i VII polje. U ovom slučaju to je Vi, a njen vladar ME je spaljen i takođe u kvadratu sa MO.
Pored toga, SA pravi aspekt sa vladarem Asc-a (JU). Jeste da je u pitanju sekstil, ali kada je SA u pitanju vrlo malo toga je povoljno, posebno jer je on van sekte i u XII, kući svog radovanja (a znamo čemu se SA obično raduje).

Bacila sam pogled i na solar 2003. (naprosto se nema vremena za promatranje svih mogućih tehnika) i po njemu Asc se našao u Vi, tj. u natalnoj VII. ME je ponovo spaljen i preko kvadrata se vidi sa MA koga smo "detektovali" kao potencijalnog rušioca zdravlja. JU kao natalni vladar Asc-a u solaru je retrogradan i nalazi se u XII, praveći kvadrat sa MO u Sc. Taj solar je ujedno započeo firdarski period SO koje spaljuje ME u VIII znaku solarnog povratka. Sumirano: uključene loše kuće, loši aspekti i aflikcije osnovnih pokazatelja vitalnosti, što natalnih, što solarnih.

Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Tanja Oktobar 14, 2013, 01:05:07 posle podne
Kada je reč o drugom primeru, ono što mi je bilo upadljivo jeste SO u XII, ostala dva vladara tripliciteta u lošim kućama (JU u VIII i SA u VI) i oba retrogradna. Pri tome, SA iz VI opozicijom udara na SO.
Razmišljam koji organ je mogao biti transplatiran... SO mi daje asocijaciju na srce, kao i Le, mada ovo drugo može imati veze i sa jetrom.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Oktobar 14, 2013, 01:20:35 posle podne
Jetra. SA iz 5. u 6. povezan sa MA i JU. Severni cvor u 11. (jetra drugih ljudi),  vladar 11. na asc. Inace, u tradiciji pored JU, signifikator jetre je i MO u ranijim izvorima, a ponegde se naidje i na VE, ali MO vise. Sam MO, prema svojoj univerzalnoj signifikaciji, simbolizuje i oko, roznjacu...
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Tanja Oktobar 14, 2013, 02:30:12 posle podne
I Lili pominje MO kao signifikatora jetre, ali ograničava to sa "kod žena", a ja nisam bila sigurna kog je pola natus... no, poklapa se sa znakom u kome se nalazi napadnuto svetlo, te sam i stavila kao verovatnoću...
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Oktobar 14, 2013, 02:43:28 posle podne
To sa polom jetre nikada nisam shvatila u cemu je poenta, ali kako nije dosledno u izvorima zastupano, odustala sam od polnog odredjivanja ovog organa. Ptolomej VE daje za jetru i kod muskih i kod zenskih, Dorotej MO... MO su levi, SO desni delovi. Ovde je MO na asc, leva strana, ali tu nije jetra pa MO moze znaciti jetru, oko, glavu (asc) ili organ sa leve strane. Ubosti ovo je fantazija. Mozemo samo opravdati naknadno. Peta kuca je i srce, a srce je na levoj strani...
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Miki Oktobar 14, 2013, 06:29:06 posle podne
Drugi natus je muški, moja greška.
Oba slučaja su sa jetrom.
1. primer je nakon raka dojke, dijagnostifikovan u avgustu rak jetre, ali samo na osnovu rentgenskog snimka, što meni deluje malo čudno
2. primer je takođe pre 15-ak godina tumori na crevima, skraćena creva, hemioterapija, a unazad dve godine se komplikuje jetra i od pre par nedelja je na listi za transplataciju.
Ono što mi liči, a ja ne bi voleo jer mi je prijatelj u pitanju, jeste to što ni SA ni JU ne vide MO, pa se bojim ili neće stići ili će odbaciti organizam...
a evo i jedan link  http://internetbiblecollege.net/Lessons/The%20Astronomer%20Ptolemy%20On%20Medical%20Astrology.pdf (http://internetbiblecollege.net/Lessons/The%20Astronomer%20Ptolemy%20On%20Medical%20Astrology.pdf)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Oktobar 14, 2013, 08:11:43 posle podne
Vi na asc kod drugog primera, savrseno direktno za pitanja crevnog sistema. Istina, retrogradnost Ju-SA ne ide u prilog transplataciji, ali MO na asc aplikacija ka ME, vladaru asc, iz 11. kuce je vrlo, vrlo ohrabrujuc pokazatelja da bi se organ mogao primiti jer ME prihvata MO, prvog signifikatora jetre.

Kod ove zene, JU dolazi iz 1. i menja sediste sa MA, prvim signifikatorom disbalansa sto je dobro, ali nije dobro to sto je JU mator ovde, na gubitku ciklusa, samom kraju. To mi se ne dopada.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Miki Oktobar 16, 2013, 05:33:35 posle podne

Kod ove zene, JU dolazi iz 1. i menja sediste sa MA, prvim signifikatorom disbalansa sto je dobro, ali nije dobro to sto je JU mator ovde, na gubitku ciklusa, samom kraju. To mi se ne dopada.


Najnovije je to da je juče prekinuta hemioterapija zbog naglog slabljenja krvne slike, i taj JU odlično opisuje situaciju
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Lilitu Oktobar 19, 2013, 06:53:58 posle podne
valjda mogu ovdje postaviti pitanje

kako se gleda hobi? ko je cemu sklon? koji sport kome odgovara, koji instrument?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Tanja Oktobar 19, 2013, 10:05:59 posle podne
Ja bih to negde pripisala V kući i VE jer hobiju pristupamo uglavnom iz čiste ljubavi i uživanju u nečemu.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Oktobar 19, 2013, 11:05:27 posle podne
VE kuca, da 5. Kada nam valja u konkretnom kontekstu da odlucimo sta je za nekoga dobro, mozemo ici i na vladara geniture i videti da li je u dobrom odnosu sa vladarem asc ili bilo koju planetu koja obecava, a koja ima veze sa prirodom analizirane situacije. Recimo, neko pita koji instrument da odabere za svoje dete koje je tek startovalo u muzickom obrazovanju i ti vidis SO kao najbolje integrisanog faktora geniture. Osoba je suzila polje, pita za muziku i u tim se okvirima kreces. Sta je SO u muzici. Recimo, svi zicani instrumenti zbog veze sa Apolonovom lirom, a Apolon je solarni reprezent. Ili vidis presnaznog MA ili krcatog Ar, a dete krenulo u muzicku skolu. Nije tesko prepoznati buduceg rokera mozda ili nekoga ko je vise orjentisan ka modernoj, elektronskoj muzici. Elektricna gitara lici na MA takodje. Zavisi od utiska. Klavir na ME zbog vestine ruku i prstiju u prvom planu...Za sport isto, moras pogledati kontekst. Obicno vecina prepozna svoje talente dosta rano pa ovo nije ni potrebno. Moj suprug se dosta dugo i dosta ozbiljno bavio numizmatikom. SA mu stoji u 5. u Ta 60 VE u Pi. Starine ga veoma privlace. Imao je jos jedan hobi. Skupljao je i trgovao egzoticnim zivotinjama. Skorpije, zmije, tarantule, gusteri gekoni i kameleoni, kajmani krokodilcici. I ovo lici na SA na neki nacin. Svi ti gmizavci su SA, bica tame, zemlje i izolacije i on SA ima u 5. u zemljanom znaku (gmizavci). Pored toga u Co ima MO i MA, a u Ta, pored pomenutog SA u 5. i ME. Od sedam planeta, 4 su u zemlji i on zaista veoma voli predmete, materijalne dokaze iz istorije, manje je orjentisan ka apstraktnom poput mene... Duvacki instrumenti, kada vec pitas za muziku, trebalo bi da imaju veze sa vazduhom zbog naglaska na protoku vazduha...
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Tanja Oktobar 19, 2013, 11:31:07 posle podne
Imao je jos jedan hobi. Skupljao je i trgovao egzoticnim zivotinjama. Skorpije, zmije, tarantule, gusteri gekoni i kameleoni, kajmani krokodilcici. I ovo lici na SA na neki nacin.

uh, životinje koje kod mene izazivaju jezu  ;D

Meni je V prazna, a vladar SA u znaku zajdno sa SO i ME (vladar Asc-a). I sama volim starinske predmete, mada ih nisam skupljala, kao i istoriju uopšteno. Uvek me je zanimalo od čega nešto potiče, razvoj nečega, prateće anegdote, smeštanje u istorijske okolnosti itd., ali opet sve to više u kontekstu opteg znanja, informisanosti, bez predanosti tome u onoj meri u kojoj bih mogla da nazovem hobijem.
Određeni periodi su mi bili obeleženi pisanjem (poezije, proze), ali i to dođe i prođe. Generalno, astrologija je oblast koja mi je do sad najviše pažnje zadržala.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Oktobar 19, 2013, 11:43:28 posle podne
Kardinalni znaci imaju veze sa pocecima stvari jer su prvi u godisnjim dobima i smenama vremena. Kod tebe je to Ca. I kod mene je istorija oduvek bila u zizi interesovanja, ali u skladu sa naglasenim Ar i kod mene ta istorija mora da bude ona prapotopska. Prvo prema Ar simbolici. SA je integrisan dobro i okcidentalan je, sto znaci da sa zrelim godinama ide i prica o SA u ME znaku. Dobro, lici to na TA, ali sigurno nosi jos nesto. Sve se u natalu moze opravdati.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Miki Oktobar 20, 2013, 04:03:58 posle podne
Otvorite antikvarnicu pa spojite lepo i korisno
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Oktobar 20, 2013, 04:08:58 posle podne
E, to bas ide kod nas sada. Samo antikvarnica nedostaje Srbima. Vidim, ubise se od interesovanja za fine stvari. Setam gradom ovih dana, mama cuva malu, cemer i jad, mesta u kaficima nikada vise (ranije nisi mogao da nadjes u ovo doba godine), prodavnice prazne u subotu posle podne. Ne sudaras se ni sa kim i do volje prebiras po krpicama. Neda je stislo.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Oktobar 20, 2013, 07:15:52 posle podne
Ja sam svakakve hobije imala. Sport kao mladja, sve sam maltene izredjala ali najveca ljubav ipak ostala prema tenisu. Sport zbog Marsa u 5oj a tenis hm pa verovatno zbog Asc u Blizancima kao i Merkura koji aplicira ovom Marsu u 5oj. U 5oj imam i Saturn ( u Vagi ) to vec ne znam sta bi moglo biti, mozda astrologija :) jer je on u trigonu sa mojim Merkurom. I treci i najvise razvijen je modni dizajn. Time se bavim od 13 godine otprilike. Imam dosta svojih haljina, kaputa, tasni, jakni ... Ja osmislim a mama mi sasije. To je valjda zbog te Vage a i Venere kao vladara u Biku. Volim i da kuvam, ali to ne radim bas tako cesto. Astrologija mi je trenutno nesto cime se najintenzivnije bavim ali bas samo kroz hobi, nista naplativo. E sada posto mi je vl. Mc-a taj Saturn u 5oj mozda neki hobi postane i profesija mada nije mi povezano sa 2. kucom jer mi je 2. kuca u Raku a Mo0JU u Sco 180 Ve hm hm, mozda i moze, posto sve to ipak zahvata 5. i 11. kucu iako 6. i 12. znak.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Oktobar 20, 2013, 08:03:22 posle podne
Daj ponovo tvoje podatke da vidim. Secam se SO i r ME kod asc i onog SA u Li i VE u 12. u Ta, ali opet ne znam datum i vreme.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Oktobar 20, 2013, 08:08:20 posle podne
3.6.1982 4:21 am ( 4:25 zvanicno vreme ) u Nisu.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Oktobar 20, 2013, 08:38:04 posle podne
Za sport i arhitekturu imamo direktno opravdanje kroz MA i SA u 5. ali modni dizajn mora direktno biti pod signifikacijom VE. Imamo nekoliko indirektnih VE simbolika. Tvoja natalna VE jeste orjentalna i u egzaktnoj vezi sa MO, ali je kadentna i to je problem. Ipak, delimicno se ta kadencija nadoknadjuje terminom VE na asc, dvanaestinom VE na asc i njenom devetinom na mc-u. Jedna od tacaka profesije pada negde u Ca tako da MO predstavlja profesiju takodje i on je povezan sa VE kako sam vec rekla. Formula za tu tacku je mc+MO-SO. Tacka dostignuca je na kraju Co, u 9. vladarstvo pripada SA i on je u 5.120 tvoj SO na asc i ovo je tvoje formalno obrazovanje...Formula za ovu tacku je asc+SO-JU...Na kraju, sam SA iz VE znaka i VE kuce (5.) blisko aspektuje stepen asc i ovo jednako moze biti tvoja arhitektura i tvoj dizajn jer i tu VE imamo. Svu tu VE koju ti u sebi intenzivno prepoznajes izvukli smo, ne direktno od same VE koja je kadentna, vec iz sekundarnih derivacija kako sam vec navela.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Oktobar 20, 2013, 09:34:44 posle podne
Hvala na smernicama.

Modu sam uvek nekako vise osecala kao da je to hobi i da se njom bavim samo za svoje licne potrebe. Nisam bas sigurna da li bih uopste mogla da kreiram za druge ljude. Dok je arhitektura i dizajn u okviru nje nesto sto mi je uvek vise licilo na pravu profesiju i nesto u okviru cega bih mogla da izgradim neku karijeru. Mada sa ovim retrogradnim Saturnom tesko da cu uopste otpceti jednu a kamo li da je izgradim  :D Ljudi krenu da rade sa 15 godina a ja imam 31 i jos nemam ni dana radnog staza. Nego bio je skoro saturnov povratak pa bi valjda trebalo malo sve to popravi.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Oktobar 20, 2013, 09:39:06 posle podne
Tvoj SA je prilicno star, mislim na njegov helijacki ciklus sto znaci da ce kasno i doci u zivotu. Prosao je opoziciju sa SO odavno.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Oktobar 20, 2013, 09:44:46 posle podne
Sta da se radi, mogu samo da cekam i budem na grbaci roditelja dok me ne izbace iz kuce  ;D .
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Oktobar 20, 2013, 09:50:04 posle podne
S oprostenjem jebiga. Mora i kontekst da se gleda, a kontekst je Srbija danas. Nemate iste horoskope, ali vas je tako mnogo sa istom pricom. SA aspektuje asc, vidi i vladara asc, vidi svoje domicile, mana mu je retrogradnost i pozicija ispod horizonta. Od 2022. startuje njegov jedanaestogodisnji firdarski period. Znam, znam, reci ces kakva vajda od 2022. ali do tada mozda prodjes uvodna iskustva koja ce prethoditi boljoj manifestaciji natalne simbolike.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Oktobar 20, 2013, 10:00:50 posle podne
Hm, moracu ja nekako kako umem i znam do tada da nadjem nacin da zaradim nesto. Ne moram imati karijeru ali mora se od necega ziveti. Posto mi je krenuo mesevec firdar a on je vl. 2. kuce pretpostavljam da bi to moglo da oznaci nesto vezano za novac samo sto je taj Mesec Boze sacuvaj balzamovan ali mozda kada bude zajedno sa Jupiterom u firdaru pa se nesto tu pokrene. Da sam sada udata pa da imam malu decu i da mi nije problem sto ne radim, ovako sam totalno beskorisna. Uzasan osecaj.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: opiumtea Oktobar 30, 2013, 01:53:46 posle podne
Pozdraaaaav ekipa :) nedavno sam bas maloozbiljnije pocelaproucavati astrologiju.......  ::) vise manje se analazim,al 8.kucu nikako skuziti. :confused:. 
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Oktobar 30, 2013, 02:04:11 posle podne
Sta ti u vezi sa ovim poljem nije jasno?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: opiumtea Oktobar 30, 2013, 02:13:13 posle podne
Kao prvo,neznam dali da je protumacim kao pozitivnu ili negativnu.poprilicno mi je natrpana,a nwznam kako bih si pojasnila njeno djelovanje.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: opiumtea Oktobar 30, 2013, 02:37:49 posle podne
Da li je istina da jupiter u njoj popravlja stanje?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Oktobar 30, 2013, 02:50:41 posle podne
Tradicionalno (ovo je forum tradicionalne astrologije iskljucivo) 8. je maleficna. Maleficna je jer nije u geometrijskoj poziciji pogleda prema ascendentu i maleficna je jer njome prema astronomskom redosledu vlada Saturn. Prvo njeno znacenje jeste smrt, ali ne i jedino. Vlada ostavstinama, imovinom partnera, na telu rektumom, muskim genitalijama, debelim crevom. Ponegde se moze naci da predstavlja i nase strahove, zaboravljene stvari, stare stvari, stvari iz proslosti. JU u 8. moze popraviti stvar prema svakom od pojedinih znacenja, ali je potrebno ceo natal fino pretresti da bi se videlo odakle JU dolazi, kako je integrisan...Moze biti znak imucnog partnera, supruznika, ali mnogo cega jos. Ovde ne praktikujemo tumacenje natala clanova izvan konteksta tradicionalnoastroloske doktrine pa bih te molila da ne insistiras dalje na svom natalu ako nisi verzirana u tradicionalnoj astrologiji. Forum je koncipiran na ovaj nacin. Drzimo se tradicije i tradicionalne doktrine, a ne slobodnog tumacenja natala clanova. Tumacimo samo one koji sluze kao primer nekom pravilu.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: opiumtea Oktobar 30, 2013, 02:55:24 posle podne
Hvala :)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena Novembar 01, 2013, 01:52:04 posle podne
Kada ste vec spomenuli 8.kucu,i ja bih se nadovezala ako nije problem,mada je opet pitanje usko povezano i sa 1.kucom. Ukoliko je vladar asc u maleficnoj 8,pritom u izgonu. Da li se onda konkretno odnosi na karakter te osobe ili na zivotne okolnosti koje prate tu osobu (u negatvnom smislu)
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Novembar 01, 2013, 02:02:01 posle podne
Na oba. Vladar asc je uvek personalni faktor uz znak na asc, MO i ME prema znaku i aspektima.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ariena Novembar 01, 2013, 03:36:14 posle podne
Na oba. Vladar asc je uvek personalni faktor uz znak na asc, MO i ME prema znaku i aspektima.
Hvala na odgovoru,verujem i da je bitno da li je u sekti ili van?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Novembar 01, 2013, 11:51:35 posle podne
Bitno ko i sve druge kvalifikacije. Meni, licno, je vaznija helijacka faza planete.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Novembar 14, 2013, 12:04:22 pre podne
Imam jedno pitanje. Vec neko vreme razmisljam o tome cime bi u natalu bili predstavljni prijatelji sa kojima si se upoznao preko nekog posla ili radio zajedno na nekom projektu. Recimo kod mene na fakultetu je bilo obavezno raditi nesto u paru ili troje. Sa tim osobama kasnije vrlo cesto postanes i prijatelj. Pa me zanima da li bismo te osobe trebali gledati kroz 11. kucu ili 7. jer ako je saradnik/partner onda bi trebala biti 7. a ako je prijatelj onda 11. Ili mozda ta planeta mora imati neku vezu sa obe kuce ?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Miki Novembar 14, 2013, 09:09:11 pre podne
Nema veze gde upoznas prijatelje, oni svi upadaju u svoje polje, ta ideja iz polja u polje  je tipican vid modernistickog ispiranja mozga. Nisi tii na rodjenju dobila  prijatelje koji su 11. polje a posle ostale da juris po horoskopu, svakoga si negde upoznala i ako od poznanstva stignes do prijateljstva to je 11.
7. polje su partneri sa kojima si u emotivno-partnerskom odnosu a ne u projektu na faxu, tako da tu nema nista od analogija.
Generalno se ostavi te komplikovane modernjacke logike jer ona fukcionise po sistemu:
TA kaze da su kocnice SA
MA na to: ne moze biti SA, jer su sve masine MA i ono kojima se ime ne pomonje, pa tu sledi nabrajanje svih nebeskih olupina, pa kocnice imaju hidrauliku, pa i tu sledi opet nabrajanje svega maloumnog sto se u MA svrstalo a nebom leti, pa onda opet neka budalastina...i tako se princip koji je osnov svega razvodnjava......sto je i prirodno jer je sama MA razvodnjena.
Poenta je makar prijatelja nasla u kontejneru, na putovanju, u mesari, na sportskom terenu, ili gde god on je u polju predvidjenom za prijatelje.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Novembar 14, 2013, 02:30:35 posle podne
Zasto u sve mora da se mesa ta prica o modernoj astrologiji? Ja sam isla nekom svojom logikom, nisam nikada praktikovala Ma da bi me to povuklo. Elem, posto je svaki vid udruzivanja, partnerstva prikazan 7. kucom koliko ja znam onda sam isla logikom da bi i ovo moglo to da bude. Naravno posto samo razmisljam a nisam sigurna zato sam i pitala. Kojom kucom su predstavljeni poslovni partneri? U smislu vas dvoje imate zajednicku firmu i zajednicki interes oko nekog posla? Jel bi to gledao kroz 10. kucu? Ili bi kroz 10. kucu gledao nadredjene a kroz 7. svaki vid udruzivanja. Ovaj vid partnerstva na projektu je nesto vrlo slicno poslovnom partnerstvu jer vas dvoje se potpisujete zajedno ispod vaseg rada koji kasnije mozete da saljete i na neke konkurse i eventualno dobijete neki posao itd. To nije prijateljstvo, to je cist poslovan dogovor koji kasnije moze prerasti u nesto vise a i ne mora. Mozes raditi to sa njim tada i nikada vise ne progovoriti sa njim. Prijatelje ipak biras po nekom drugom osnovu.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Miki Novembar 14, 2013, 05:33:59 posle podne
Nažalost, ali mora jer je to primer besmislenog pristupa astrologiji.
Mislim da ti ni sad neznaš koju astrologiju praktikuješ, i zato ti savetujem da ne primenjuješ pristup kojim si krenula jer ćeš se pogubiti u silnim "traženjima"
Poslovni partner i kolega sa fakulteta sa kojim radiš rad, je sabiranje babe+žabe
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Novembar 14, 2013, 06:01:27 posle podne
Ja nisam postavila pitanje sta mislite da li ja na dobar nacin praktikujem astrologiju nego kako se gledaju poslovni partneri/prijatelji i ocekivala odgovor iz ugla tradicionalne astrologije. Izgleda da tebi taj nacin rada na fakultetu nije poznat sto mogu da razumem, pretpostavljam da se sa tako necim nisi susreo ali to nije razlog da govoris kako su to babe i zabe jer veruj mi da nisu. Pretpostavljam da je odgovor ustvari bio da se svi prijatelji bez obzira na nacin na koji su to postali gledaju kroz 11 .kucu.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Miki Novembar 14, 2013, 06:09:07 posle podne
Ja nisam postavila pitanje sta mislite da li ja na dobar nacin praktikujem astrologiju 
jesi postavila si, čim si krenula da mešaš osnovne principe pristupa simbolici
Izgleda da tebi taj nacin rada na fakultetu nije poznat sto mogu da razumem, pretpostavljam da se sa tako necim nisi susreo 

osim ako se kod tebe na fakultetu ne jebete dok radite taj rad, onda je isto kao što je bilo i kod mene na Pravnom kad se rade zajednički radovi, ali ako vam je u opisu i da se jebete, onda je definitvno uključeno 7. polje
da ne pomisliš kako te provociram ili ne daj bože vređan, podsetiću te da je Lili smatrao da svaki partner, i onaj za jedan dan, iliti noć i oni za duže periode spadaju pod domen 7. polja
Pretpostavljam da je odgovor ustvari bio da se svi prijatelji bez obzira na nacin na koji su to postali gledaju kroz 11 .kucu.

samo ako nije u opisu prijateljstva jebanje, ako jeste može se uključiti i 5. polje ali čisto u smislu tehnika koje se koriste, poza i slično
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Novembar 14, 2013, 07:03:48 posle podne
Jasno mi je sta zelis da kazes ali mi se nekako cini da je moglo sve to da se iskaze na malo ljubazniji nacin.

U svakom slucaju hvala na odgovoru. Pozdrav
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Miki Novembar 16, 2013, 04:47:20 posle podne
Jasno mi je sta zelis da kazes ali mi se nekako cini da je moglo sve to da se iskaze na malo ljubazniji nacin.
ovako je efikasnije
U svakom slucaju hvala na odgovoru.
nema na čemu, i drugi put
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: alea Novembar 17, 2013, 12:06:19 posle podne
Više puta se u nekim analizama spominjalo da je Škorpija pre svega nem znak, ali i da se na neki način smatra i vezuje za laž i neiskrenost. Mislim da sam to pročitala i negde u tekstu nekog autora, nekoj konsideraciji, a sa sigurnošču znam da je to Cor često isticao kad god bi se tako nešto nametnulo u pitanju. Jako me zanima koja je to konsideracija i ako ima neko obrazloženje zašto je tako?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Novembar 17, 2013, 12:45:15 posle podne
Ne znam o kojem se tacno i cijem aforizmu radi, ali Sc cesto jeste lose opisana. Od destrukcije, preko samodestrukcije, mrznje do pakla kao dusevnog stanja i pakla kao eshatoloske tacke. I sve se ovo moze izvuci od razlicitih TA autora. I to je normalno jer sta ocekivati od znaka u razvijenoj jeseni i kisnoj memli, sa malo SO i kratkom obdanicom i, na kraju, sa malefikom vladarom. U njoj je MO, prvi signifikator zivota, tacnije, ispravnog zivota, detrimentan i mrtav. Valens, interesantno, kaze suprotno, da je Sc iskrena:

"....easily upset and disturbed, unsteady, irascible, frank-speaking,
arrogant, with few children but many brothers, uneven in fortune, inflamed, very appropriate for nativities
which promise campaigns and travel abroad...The next 4° belong to Venus: /17K/ lucky in marriage,
pious, loved by everyone, loving children, wealthy, selected for every office, living graciously. The third
term, 8°, belongs to Mercury: military, competitive, prizewinning, and, where words are concerned, bitter,
contentious, not to be despised. These degrees are also prolific and fecund. In general they plan mischief,
especially against those who attempt evil or do it. The fourth term, 5°, belongs to Jupiter: talented, lucky,
high-priestly, glorified in gold, purple, and the high offices appropriate to the inherent greatness of the
nativity. This term is beneficent and as a whole loves men and gods. The last 6° belong to Saturn:
punitive, with few children or brothers, haters of their own relatives, poisoners, melancholic, and
misogynists, having secret wounds, and in general very punitive and cursing fate. They are hated by both
gods and men; they resist their superiors and are despised by their inferiors."

I ja se slazem da personalni faktor (ne i SO) u ovom znaku ume da zapetlja, sakrije istinu i namerno laze. Ume da bude i zavidljiv. Narocito ovo u vezi sa putovanjima na daljinu. Asc Sc voli da se krece i za razliku od ostala tri fiksna znaka najmanje je sedentaran. Zavist, to je moje iskustvo sa ovim znakom na asc ili MO u ovom znaku ili vladarem asc. Ne ljubomora, zavist. Zavisti ima i kod Li kada je asc tamo ili vladar asc. To, valjda, ima veze sa cinjenicom da se radi o mestima slabosti luminara. Naravno i Co ume da bude nakrivo nasadjen.

Hefestion uopste nije tako ostar prema ovom znaku, ali on posebno razmatra dekanate svakog znaka koji uopste ne moraju da imaju medjusobnih slicnosti. Prva dva dekanata Sc su lepo opisani i kod njega kroz ceo znak promice prica o putovanjima i nesedentarnosti. Treci deo znak je problematican. Taj deo je fizicki i psiholoski slab, zrtva zavera, nestabilan u emotivnim pitanjima ili u vezi sa, na neki nacin, slabim partnerom, ostecenim, u zalosti zbog dece, prvi deo zivota naopak i tezak, u drugom stice prilicno i solidno okoncava zivot. Vrlo je pohlepan, ne samo u materijalnom, vec i duhovnom i intelektualnom smislu. Slabijeg zdravlja i osetljiv na intoksikacije. Nigde nema price o neiskrenosti i lazi. Ako asc u ovom delu aspektuje VE, eto dobrog muzicara i sluhiste po Hefestionu.

Lili za asc u Sc kaze: "covek sklon suptilnom obmanjivanju".

Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: alea Novembar 17, 2013, 01:55:10 posle podne
Odlican i detaljan opis kao i uvek Natasa.
Hvala,

Mota mi se po glavi, na starom Bilyevom forumu, to je pisalo negde, da li medju nekim pravilima za tumacenje horarnih pitanja ili slicno, sada ne mogu da se setim.
Cor bi znao na cega mislim...

Ja zaista mislim da Skorpija ume da bude veoma lazljiva. Naravno, ne mislim da je svaka lazov i prevarant, ali recimo, trazeci neke konsideracije naisla sam na ovu kod Bonatija:

Citat
128. da li je u natalima ASC u ljudskim znacima ili je njegov vladar u ljudskom znaku? Jer to signifikuje da je natus posten, drustven, i prijateljski nastrojen covek, narocito ako se oba tamo zadese. Ali, ako ASC nosi slicnost sa stvorenjima koja covek koristi za rad,kao sto su Bik, Ovan poslednji deo Strelca i Jarac, Natus je vrlo pokoran i ponizan pred ljudima, ali ipak vrlo drustven. A ako su to poludivlji znaci kao Rak i Ribe, bice manje drustven. Ali ako su to divlji, besni, ili surovi znaci, kao Lav i Skorpion bice zverske naravi, uzivace u sumama u lovu i zivotu od plena i pljacke nece mariti mnogo za druzenje sa ljudima pa ce retko ostajati dugo u kontaktu sa roditeljima ili najblizim rodjacima

Licno imam i MO i ME u Skorpiji. Niko za sebe nece reci da je lazov, i mislim da sam prevazisla tu potrebu da se "izvlacim" vec pre smatram da imam tu osobinu pohlepe i narocito je to ta vrsta "intelektualne pohlepe"

Nisam sigurna da li je to neka od konsideracija koju je pisao Lilly?
Ne mogu da tvrdim a forum je obrisan pa ne mogu ni da pronadjem sta je pisalo. Cini mi se da se odnosilo na horarna pitanja i situaciju kada se na ASC nadje Skorpija, da je pitanje nesigurno za tumacenje jer ovako polozen ASC ukazuje na laz.

Mozda se Tanja seti...
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Novembar 17, 2013, 02:06:35 posle podne
To je Lilijeva poslednja recenica s pocetka opisa znaka u Hriscanskoj. Evo sta Ezra kaze:

"“he is ugly, and has no voice nor pleasant speech, and he has many children, He is destructive, treacherous, irascible, liar a gossip, depressed and intelligent, cunning and deceitful."

Ja to nikada tako cisto ne gledam jer da gledam dosla bih u kontraditktornu zabludu da Ar, prema TA izvorima, u isto vreme moze biti kraljevski i pokoran pred ljudima prema ovoj Bonatijevoj konsideraciji. Ono sto je istina je da su TA astrolozi vise paznje poklanjali vladarima znakova, domicilnim, almutenskim, egzaltacijskim, triplicitetnim i ostalim, nego celini znaka. Kod Hefestiona i Valensa to je cak i detaljnije prezentovano. Ptolomej uopste ne bere personalnu brigu prema znacima, vec stanju planeta signifikatora. Ipak, znak na asc govori o prvoj motivaciji osobe koja se dalje distribuira prema domicilnom vladaru i ostalim vladarima. Ja nikada samo vladara asc ne gledam, vec i taj MO i ME, njihovo helijacko stanje, kucu, vezu sa asc, to mi je vrlo vazno, medjusobnu vezu...Neki vidim vole i almuten figuris da umetnu u opis licnosti, ja tu nisam sigurna, nisam dosla do definitivnih zakljucaka iako da teoretisem mogu unedogled. Zavisi i od dekanata znaka mnogo i vladara dekanata. Ma nivoa je mnogo.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: alea Novembar 17, 2013, 03:02:08 posle podne
Ma naravno, u mnogo cemu i po meni je dosta toga preterano.
I ne mislim da sve treba uzeti tako zdravo za gotovo, slazem se...mnogo je tu nivoa i svega upetljano da bi sve bilo tako prosto... :smiley:
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Novembar 17, 2013, 04:38:51 posle podne
Sada mi padaju na pamet dve osobe . Jedna sa Asc u Sco i Marsom u Ribama a druga Asc Rak sa Mesecom u Sco. Obojica su divni momci. Ili ih ja sam mojim Mesecom u Sco tako dozivljavam. Mada svi ljudi koji ih znaju isto to misle o njima. Pre svega pazljivi i nezni, dobri prijatelji. Mene nisu slagala a da ja to znam niti u drustvu vaze za one koji lazu. Nista bestijalno u njima nisam nikada videla. Ja sam mnogo nezgodnija od njih. Vrlo lako se naljutim, uznemirim, razbesnim u meni je stalno neka bura. Isto sta je karakteristicno za Mo u Sco je da to sta se desava u njima retko ko zna. Recimo ja sam uzasno emotivna i osetljiva ali osim ukucana to za mene niko ne bi nikada rekao. I tu dolazi ono sto Natasa kaze da ne moze samo Asc i vl. Asc da se gleda , Mesec itekako opisuje osobu i taj njen unutrasnji svet.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Tanja Novembar 17, 2013, 05:22:51 posle podne
Mozda se Tanja seti...

Možda  ;D

Centilokvijum Hermesa Trismegistusa:
Citat
9. Nemoj da daješ sud, niti da biraš vreme bilo čega, kada je ascendent u Škorpiji, kao ni kada su uglovi u znacima kratkog ili kosog izlaska, ili kad je Mars na ascendentu. Događaj će biti protivurečan i stvar se neće dobro okončati, pošto je Škorpija znak neistine.

O izgubljenim stvarima i krađama, Antoni Grifin:
Citat
Isto tako, ako je Mesec nesrecan ili u praznom hodu, ili ako je Skorpija na Ascendentu, ili ako je Zmajev rep u prvoj ili sedmoj kuci, ili ako su srecne i nesrecne planete iste snage, sve to oznacava gresku u prosudjivanju i nesrecan ishod pitanja.

U oba slučaja tiče se karte pitanja ili događaja. Obješnjenje za takvo shvatanje verovatno leži u činjenici da je Sc znak MO pada koji je duša pitanja, situacija u nekom generalnom smislu i konsignifikator pitača.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Novembar 17, 2013, 06:06:21 posle podne
Sada mi padaju na pamet dve osobe . Jedna sa Asc u Sco i Marsom u Ribama a druga Asc Rak sa Mesecom u Sco. Obojica su divni momci. Ili ih ja sam mojim Mesecom u Sco tako dozivljavam.

Nista samostalno, po sebi, nece dati definitivan odgovor. Malefik u vezi sa Sc na asc, zapecatice negativne signifikacije znaka, benefik ce ih skrenuti na vanpersonalno ili ih ublaziti u velikoj meri. Ovde se to odnosi kako na poziciju planete u znaku, tako i na blizak aspekt do 3 stepena prema asc. Nemojte nikada zaboraviti dekanatske i terminske preraspodele, kao ni dvanaestine. Vladar asc kao nosilac artikulacije znaka ascendenta u pravcu primarne motivacije, za sebe ce ispricati pricu. Nije isto imati SA u Sc u drugom, prvom ili trecem dekanatu, bez dodira benefika i istog tog SA u istoj poziciji uz benefika. Veoma vazno za razumeti. Svaki detalj, izbrojte ih prema utisku. Takodje, ponavljam jos jednom, ne samo domicilni, vec i drugi vladari iz znaka kao i eventualni almuten, reci ce ponesto o motivaciji same osobe, ali ne i obavezno u vezi sa karakterom i snagom da se izbori protiv svojih demona. Za samosvenost te vrste trazi se snazna potvrda iz 9. kuce, odnos MO i ME, solidna solarna integracija i sve to u kontekstu prvopomenutih nijansi stepena ascendenta. Samo jedna razlicita stvar, ponekad i monomorija, skrenuce karakter u drugom pravcu. Kada govorimo o licnosti mi govorimo o mnogo cemu. O temperamentu, motivu, intelektu, emocionalnom kapacitetu i kvalitetu, moralnom ustrojstvu koje donekle ima veze sa duhovnim kapacitetom licnosti. Ovo poslednje povelike veze ima sa onim sto sam tek dotakla u poslednjem tekstu o gnozi i veri. Izvan razvijenog duhovnog kapaciteta, nema ni dobre osobe po tradiciji. Duhovni kapacitet nema veze sa intelektualnim i ova je stvar vanredno suptilna. Pored znaka na ascendentu, njegovog vladara, MO i ME, 9. kuce, gledaju se jos tacka fortune, duha i tacka baze koja je u Frolijevoj interpretaciji isto sto i Pavla iz Aleksandrije, tacka ljubavi. Odnos, tacnije, povezanost dusevnog i duhovnog nivoa licnosti odrazava se kroz VE tacku, tacku ljubavi ili tacku baze. Gledajte i tu tacku u ukupnom skoru, uz sve prethodno receno da biste izveli zakljucak o tome da li je ili ne neko karakterno vise na ispravnom nego losem putu. Retki su veoma dobri, ali ih ima i tu se ne radi uvek o blagoj naravi, daleko je slozenije. Integracija svih nabrojanih faktora dace okvirni utisak o ovome. Hajat pominje i tacku vere, ali kako je ona u vezi sa MO i ME, podrazumeva se kao deo tog korpusa. Ne moramo govoriti o odnosu MO i SO, u vezi je sa pricom o tackama. Ja poznajem solidan broj Sc na ascendentu i ima tu svakojakih borbi sa licnim manama i porivima, ima vise i manje svesnih imperativa da se sa tim mora izboriti. Moja najbolja drugarica ima asc u poslednjem dekanatu Sc i MO u prvom dekanatu znaka i svasta nesto, ima i zavisti i hronicnog poredjenja sa drugima, velike zudnje da se visoko poleti. Njen vladar je MA na pocetku Vi obuhvacen SO iz 9. Veliki ego i vitalno nezadovoljstvo postignutim, ali i veliki samopregor prema stvarima duha i interesima te vrste. Zaista, njeno SO iz 9. koje obuhvata MA jednako steti i koristi. I veliki je putnik, nikada mirna. I nema dece, kaze Hefestion za taj deo Sc da je u nesreci zbog dece. MO u 12. ili 1. gledamo oba, ali 120 VE iz Ca u 8. Osim ginekoloskih muka i operacija, ova VE joj labavi voljnost jer ne prihvata MO u Sc, ali je to benefik pa ce ublaziti eventualnu zlocu u njoj. Ima svacega, nije crno-belo, ali procenjujem da domicilno SO u 9. spasava karakter i duh jer prema dvanaestinama asc tu dolazi. Tacka duha je tacno na mc-u, dominira natalom, ali ne vidi svog valdara koji je r i udaljava se od SO. I bas tako, stalno za sebe govori kako je neposlusanje njen prvi greh. Ne ume da se savije, ego presnazan...Racionalizuje stvari, ali sustina je u "ja sam bolja od drugih"...ME, vladar tacke duha r u Le, u izvlacenju iz SO orbisa. Ovo izvlacenje i povlacenje kod nje se prilicn razvilo u pravcu prepoznavanja velikih licnih mana. Svakodnevno se bori sa sobom. Neki ostanu nizvodno sa losim delovima svoga bica, neki uspeju da prepoznaju i da se donekle izbore. I jedni i drugi mogu imati isti dekanat, isti termin, istog znaka na asc.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Novembar 17, 2013, 06:37:20 posle podne
Tanja, kada pominjes Centilokvijum, ajde pronadji mi molim te, bicu ti zahvalna jer ja nemam vremena da prelistavam sve aforizme, jedan koji govori o tome da se prominentan svetovno ne moze biti bez da se natal ukrsti sa mundanim ciklusom, mundanom kartom. Prepricavam, nista bukvalno. Znam da sam procitala, mislim da je u drugoj polovini teksta, ali nisam sigurna. Treba mi. Mislim da govori o karti sizigijuma, ali ni tu nisam sigurna da dobro pamtim, moze biti i da je neku drugi mundani ciklus u pitanju.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: LadyInRed Novembar 18, 2013, 01:27:00 posle podne
Hvala ti na iscrpnom odgovoru i posebno hvala na primeru jer se iz primera najbolje vidi kako u praksi treba nesto primeniti.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Abyss Novembar 18, 2013, 01:30:28 posle podne
Mislim da je bio jedan da će osoba rođena u podne kada Sunce prelazi iz Riba u Ovna biti poznata samo na konto ovog jednog pokazatelja. Ne znam misliš li na taj?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Novembar 18, 2013, 01:39:28 posle podne
Ne taj. Mislim da je u vezi sa sizigijumskim ili ingres horoskopom prema natalnom. Potrazicu kada stignem ponovo ako me Tanja ne preduhitri.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Tanja Novembar 18, 2013, 10:00:09 posle podne
Tanja, kada pominjes Centilokvijum, ajde pronadji mi molim te, bicu ti zahvalna jer ja nemam vremena da prelistavam sve aforizme, jedan koji govori o tome da se prominentan svetovno ne moze biti bez da se natal ukrsti sa mundanim ciklusom, mundanom kartom. Prepricavam, nista bukvalno. Znam da sam procitala, mislim da je u drugoj polovini teksta, ali nisam sigurna. Treba mi. Mislim da govori o karti sizigijuma, ali ni tu nisam sigurna da dobro pamtim, moze biti i da je neku drugi mundani ciklus u pitanju.

Pregledala sam ove Hermesove aforizme i nisam uspela da nađem ništa što bi mi dalo ideju šta tačno tražiš.
Pregledala sam i Ezrine, pa i Bethemove (ili kako se već čita) za slučaj da si na njih mislila, i opet mi ništa nije bilo u tom fazonu.

E sad, u Ptolomejevom centilokvijumu ima nešto, samo ne znam da li je to ono što tražiš:

46. Excellent prosperity is designd in men's geniture from the fixed stars, and from the angles of the preceding lunations, and from the degree of the Part of Fortune *, when the degree ascending at the birth chances to be the same.

*Debora ovde daje komentar:
Ashmand says the kingdom's Part of Fortune, which makes more sense. His translation reads:
"In nativities much happiness is conferred by the fixed stars; and also by the angles of the new Moon, and by the place of a kingdom's Part of Fortune, should the ascendant be found in any of them."
However, Coley is probably more correct in referring to the angles of the preceding lunation rather than the new Moon, since if a chart was preceded by a full Moon that would have been the effective preceding lunation.

Odnosno, posmatra se (ako sam dobro razumela) da li ascendent natala pada na neku fiksnu zvezdu ili neki od uglova prethodne sizigije ili na tačku fortune neke od karta da li sizigije ili karte države, zavisno od prevoda.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Novembar 19, 2013, 07:34:08 pre podne
Moze biti da je taj, ne pamtim nekretnice, ali lunaciju da. Izrondacu ja to kada budem imala vremena.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: alea Decembar 29, 2013, 10:33:14 pre podne
Imam pitanje u vezi Lilijeve tabele sa zodijackim stepenima:svetlim, tamnim, dimnim, praznim, jamnim, slabim,srecnim, gde moze da se pronadje nesto vise o toj podeli?
Pokusavam da pohvatam sta konkretno ti stepeni znace, procitala sam i kod Bonatija da pridaje znacaj stepenima, ali nisam pronasla konkretno tumacenje, ali sam prnasla jednu raspravu Natase i Cora u kojoj pisu o tome.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Decembar 29, 2013, 11:04:19 pre podne
Tumace se onako kako je Lili objasnio. Poreklo im je veoma staro, egipatsko iako je tesko razgraniciti vavilonsko od egiptatskog obzirom da je iz Vavilona simultano u vise navrata i dva pravca tekao prenos astrologije. Ka Grckoj i ka Egiptu i onda se sve sintetizovalo kroz helenski hegemoni pokret. Poreklo je u vezi sa spherom barbarica, egipatskim opisom nebesa i srecnim i nesrecnim danima, prostim gatanjima na pravu loptu. Prenete su u grcku astrologiju kao i lunarne kuce i tako ih mozes i prihvatiti. Te kuce, obzirom da su vezane za sferu nekretnica, mozes pomerati prema precesijskom pomaku ili fiksirati kao sto mnogi rade. Dakle, radi se o nekretnicama u vezi sa faktorima horoskopa iz davnih nekih pozicija na nebu i uzimas ih tako kao da se nisu ni pomerile. Iz ovog razloga neki veruju da je veoma zastarela, ali ne mora se tako gledati vec, kao sto rekoh, kao lunarne kuce. Ja sam i demonstrirala na par primera da rade nista manje od ostalih astroloskih pravila. Osim kod Lilija, stoje, u nesto izmenjenoj varijanti, u Birunijevim Elementima i Sonerovom Opusculumu. Mozes ih koristiti i u horarnoj i u natalnoj kada, kao i za sve fine detalje koji postoje u TA, osetis da su ti potrebni kao pomocno sredstvo kada ne mozes da odlucis ili kada, prosto, osetis da ih mozes "potegnuti".
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Miki Decembar 29, 2013, 11:13:07 pre podne
Dodao bi jooš, da u ta vremena, ljudi su imali potrebu da ono što kažu to i znači, za razliku od danas kad se pino priča, malo kaže, bukvalno sledi značenja kroz simboliku reči+simbolika planete, i eto slimboličke slike događanja
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Abyss Januar 19, 2014, 02:00:06 posle podne
Šta bi po tradiciji moglo da ukaže na gluvoću ili na probleme sa sluhom uopšte?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Januar 19, 2014, 03:47:52 posle podne
SA je sluh i usi. Ostecen SA na uglu ili u vezi sa 6. ili tackom aflikcije...
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Ljubinka Februar 16, 2014, 07:37:11 posle podne
Pozdrav majstorima. Moja dilema je kako se po Ptolomejvim pravilima radi rektifikacija blizancima, s obzirom da je isti prenatlni sizigijum i da li su razlicita pravila kada su blizanci istog pola ili ne ?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Februar 16, 2014, 09:33:50 posle podne
Ptolomej o tome ne govori. Kda pise o blizancima, pise o natalu majki koje radjaju vise od jednog deteta istovremeno. Ako su blizanci dvojajcani ralizcitog pola, onda se mogu primeniti pravila o polu. SO, MO, asc i almuteni ovih mesta, gde padaju, u koju monomoriju ili dodekatemoriju, ali ako nisu istog pola, onda se rektifikuje stariji prema pravilima o rektifikaciji, a mladji se "prilagodjava" na neki nacin i uvek su tu monomorije i dodekatemorije najznacajnije u razlikovanju njihovih natala.
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Miki Februar 19, 2014, 11:41:04 pre podne
Još jedan zdravstveni primer, u pitanju je transplatacija organa
(https://www.tradicionalnaastrologija.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.dodaj.rs%2Ff%2F24%2F5o%2F4wlubDnX%2Fprimer.jpg&hash=27908bd4e4bbce7b06e8bd9638cebbb3722ba0ca)
Feed je nažalost loš, preminuo je prošle nedelje, nije dočekao transplantaciju
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Tanja Februar 19, 2014, 04:49:23 posle podne
beše jetra?
pisali smo o njemu, ali je dosta toga ostalo po pp (koje sam obrisala)...

Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Miki Februar 20, 2014, 07:57:21 pre podne
Jeste jetra, ali je iskrsao problem sa žučnim putevima i nije bilo uslova za transplantaciju
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Lilitu Maj 28, 2014, 09:50:26 posle podne
Da li se kod usvojene djece osa 4-10 gleda za usvojitelje ili za bioloske roditelje?
Naslov: Re: Natalna svastara
Poruka od: Nataša Maj 29, 2014, 01:45:59 posle podne
Za oba para jer oba, na svoj nacin, jesu roditelji. Jednako vazi za SO,SA,VE,MO. Preko tripliciteta i konteksta rasporedjujes ko je ko. Postoji jedan aforizam o ovome, negde sam ga procitala o usvojenju, ne mogu da se setim gde da me ubijes.