Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana

  • 41 Odgovora
  • 20335 Pregleda
*

Van mreže Gnomo

  • ***
  • 11
Re: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Odgovor #15 poslato: Decembar 25, 2016, 09:13:44 pre podne »
Tradicionalna astrologija ne moze biti sektaska, vec main stream, sektaska moze biti samo moderna, ono sto se odvaja od dogamtske prethodnice, to je sektasenje. Drugi deo tvog iskaza, da je astrologija zasnovana na metafizickim spekulacijama pozne antike je tacna. Ja se ovde i ne obracam laicima, vec kolegama. Za laike vodim skolu, imam dovoljno polaznika koji ne odustaju lako, pamtim i troje koji su odustali, ali znas kako, svi moji ucenici su doktori bilo fizike, bilo filozofije, imam i jednog filologa od pre neki dan, pa umetnika. Kako bilo da se uzme, radi se o ljudima sa odlicnim prethodnim obrazovanjem i razvijenom sposobnoscu za ucenje tako da kod mnogih nivo ne moram da spustam.
Ne sumnjam da je se ovdje roji znatno obrazovanija populacija. Već samo tvoja istorijska erudicija je prilično impozantna. Sigurno nije usputna razonoda baviti se prodiranjem u djela antičkih i srednjovjekovnih astrologa, jer sve to pretpostavlja hermeneutiku jednog kompleksnog  idejnog svjeta koji nema veze sa ovim danas.
Citat
Da bi tradicija astrologije bila opskurantivna ono sto joj je sledilo bi moralo biti oslobodjeno i progresvino, ali se tako nesto nije desilo. Desilo se urusavanje sistema i otvaranja vrata besmislu iza kojeg stoje lose namere poremecenih promotera nove duhovnosti, koja se u pravilima novog doba snasla taman toliko da vas sve danas smatraju ludacima ako se, eto, interesujete, bavite "kojecime".
Mogu i tu da se složim. Alan Leo-a sam jednom pokušao čitati i nakon par strana sam osjetio averziju kakvu inače imam prema teozofskim hohštaplerstvom i odmah nekom poklonio knjigu. Čitao sam i priču o Raphaelima i integraciji Urana u astrologiju i uvidio koliko je sve to neozbiljno bilo.
Citat
No, i ne moras se latiti ni ovoga ako ti je mrsko, svrati do Frolija i njegove "Prave astrologije".
Već naručeno.
Citat
Idejni, da, kao i sve kada govorimo o Zodijaku, ali stari homometafizikus je pre elementa na njihovo mesto postavio geometrijske figure. Elementi nesto kasnije ulaze u pricu, na samom kraju antike iako ih par Grka pominje i ranije. Ovde govorim o astrologiji, ne filozofiji.

Misliš platonska tjela koje je Kepler uzimao kao modele za izračunavanje pravilnosti udaljenosti planeta?

*

Van mreže Gnomo

  • ***
  • 11
Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Odgovor #16 poslato: Januar 27, 2018, 03:41:22 posle podne »
Koja ste vi tragikomična klika. Ričete tamo za odgovorima i kad vam se ponude onda zalupite vratima. I onda se iza zatvorenih vrata ponašate ko 3 hiperaktivna majmuna u uskom kavezu - a ja samo mislio da vam repliciram, između ostalog i zato, što su neki iz vaše Facebook grupe željeli da više pišem o Zodijaku. Ja nisam danguba koja po cjeli dan visi na forumu, pa da na 40 replika u minuti rafalno odgovaram, ja imam ozbiljan posao i djecu o kojoj se brinem. Neću vas više samarati tamo na Facebooku, samo ću ovdje iznijeti moj stav i to je to - nema veze što nećete objaviti.

Dakle, kao što već napisah, za mene je Zodijak uvjek bio držač za jednu neobično dubokomislenu, tipologiju životnih gardova, koja je sva zarasla u korov lakovjernosti i gluposti i koju je nemoguće rehabilitirati zbog guste patine vračarstva i šarlatanerije preko nje. A pri tom je svim drugim tipologijama ubjedljivo nadmoćna, iako potječe iz vremena kad je ljudski um buncao bez viska i kanapa. Da su takve olupine od modela - 4 Elementa kao faktor reda (po tri varijacije svakog agregatnog stanja) - imale nekog smisla u toj karakterologiji bilo je već dovoljno neobično. Ali kad sam jednom takoreći iz zajebancije kontemplirao o vezi kaldejskog reda sa zodijačkim znakovima stvar je tek onda postala bizarna - tu je tek sve leglo jedno na drugo, ko žlice u ladici, iako sam se nadao da neću morati zaglibiti dublje u astrologiju.

Pošto smo se već ranije složili da su horoskopi smeće, neću dirati tematiku prognoza, nego ću samo pokušati reducirati sistem antičke astrologije na ono što se i racionalno i empirijski pokazalo kao smisleno - na zodijak, kaldejski red planeta i elemente, i to isključivo u statičnom smislu, samo kao simbolički model. Jasno je da se sve ovo s moje strane doima nedosljedno: prihvatiti arhajski model u kojem čovjek ima simbolični link sa univerzumom, ali odbaciti skoro svo naslijeđe koje je tu sadržano. Ali tko je uvidio koliko ljudska fantazija zna bujati i koliko besmislica zna da se nareda oko jednog istinitog uvida, zna i da to nije apsurdno. Provjeravao sam osim modernih i vaše analize i prognoze - zaključak: sve je to šupljak i drži se žilavo samo zahvaljujući brojnim trikovima ljudske duše, kojim ova kompulsivno zaobilazi realitet.

Zodijakalna tipologija ne treba platonsko->aristotelovsko->ptolomejsku doktrinu o nebeskim sferama, gdje je zodijak jedna nevidljiva, nematerijalna, nemanifestirana sfera iznad zvjezdane i tek se aktivira u dodiru sa mundanim kućama; ili još luđe, Zodijak kao bezzvjezdana, transcendentna sfera, a iznad nje sfera božanskog pijadestala i još jedan level iznad sfera božanskog trona. Ovdje me već vata vrtoglavica. To astrološko naslijeđe je jedan lijep ali isprazan sinkretizam i samo slijedbenik tobožnje objave tri-put-velikog mora misliti da zodijački znaci kao (latentne) ličnosti nemaju smisla. U helenističku astrološko-kosmološku viziju, u vrijeme kad je nastala kompletna horoskopija skalilo se onomad sve i svašta, kao što su se u svako imperijalno doba diverzne kulture sponatano tkale jedna u drugu. I sam Hermetizam je mix staroegipatskih, židovskih, perzijsko-kaldejskih, neoplatonskih i stoičkih elemenata. Ovdje naravno nitko nema problema sa sinkretističkim karakterom helenističkog astrološkog sistema, sve je veli fino sjelo, ali isti takvi imperijalni historizam 19-tog i 20-tog stoljeća, kad su teozofski (percepcija mističnih religija istoka) uplivi modelirali astrologiju, je apsolutno nedopustiv. Dakle, helenistička astrologija je jedan sređeni konglomerat kaldejske omen-astrologije, egipatske dekanske i grčkog kosmološkog i prirodo-filozofskog naslijeđa (Timaios). Da su egipćani ili mezopotanci bili aborigines, ti grčki pra-astrolozi bi i njihovu kozmologiju ubacili u priču i onda bi glava bila tamo gdje je dupe itd. Po svemu sudeći su jedino kaldejci imali donekle valjanu intuiciju (i to je vrijedno svakog čuđenja i divljenja) i stvorili sistem koji je odslikavao nešto; i to onaj gdje su iz brzine kretanja (ili po stacionarstvu planeta) planeta izveli “kaldejski red” i, isto tako i 12 kriški zodijaka po mjeri relativnih brzina planeta, i stavili ih u odnos. Pretpostavljam da je njihov zodijak već sadržavao triplicitetnu podjelu, znači i elemente, iako ih je ruku na srce tek Valens prvi put eksplicitno razapeo preko Zodijaka, koliko je sad poznato iz istorije astrološke literature. Ali ima i jedna interesantna teza od Robert Schmidta, gdje prvotni grčki nazivi zodijačkih znakova sadrže u sebi elementarnu podjelu koja do Valensa nije bila eksplicirana. Tu dakle imamo sve potrebne namirnice za jedino smisleno u tome - karakterologiju.

Zodijački znakovi, veli, su odrazi najprije četri obratne točke na ekliptici. Da, i šta dalje? Kako dolazimo do 12? Zašto se jedna četvrt zodijaka, gdje ne postoje astronomske točke, djelio dalje na 3 djela i ne na 2, 4 ili 5. Nataša: “Ulaskom u Bika, dani postaju jos duzi, vreme toplije, a kako je bik veca i snaznija zivotinja od ovna asocijacija u vezi sa snagom Sunca je prilicno direktna. Ulaskom u Bliznace toplota je duplirana u odnosu na pocetni prolecni znak Ovna. Od ove tacke, odnosno, od starta Raka, Sunce dostize maksimalnu severnu tacku odakle se vraca niz nebeski ekvator, a kako Rak ide napred nazad, odnosno, levo desno, ova solarna prekretnica podseca na kretanje ove zivotinje.” Mislim da ovo može samo okorjeli hermetičar uzeti ozbiljno, a za ostale je, posebno ovo za Blizance, nešto kao citat iz loše slikovnice za djecu. Pri tom sve nekoherentno, izmješani astronomski i klimatski modeli - Ovan počinje sa astronomskom činjenicom ekvinocija, na nivou znanja; dok su Bik i Blizanci čulni uvid rasta toplote; pa onda opet Rak kao ravnodnevnica.

Zodijak se faktički tradicionalno veže uz astronomiju, ali kao sistem dvanesterac suštinski nema veze s tim. Ono što on jest, transcendira sve to, jer to je jedan idejni, statični koncept, neovisan o kretanjima i fazama, i kao takav važi kako za sjevernu, tako i za južnu hemisferu. Moguće je da su prvotne intuicije već rano bile izracionalizirane u astronomskom duhu. Isto tako je i moguće da da teozofi i nisu bili kompletni hohštapleri, ako su uopće oni iznjeli na svjetlodo tada nejasnu karakterologiju. Ili je to jedan kolektivno izidealizirani produkt - svatko je pomalo izoštrio sliku. Isto kao kad se morfiraju lica proizvoljnih pojedinaca dobije se ideja ljepote. Isto tako postoji i fenomen eficijentnosti grupne misli, kad se “morfiraju” mišljenja pojedinaca. U ovom smislu bi jedino smisleno zvjezdoznanstvo bilo rođeno upravo tada kad vi mislite da je doživjelo kliničku smrt, dok je vađ sistem hrpa kostiju.

Dalje, kad se malo prelista drevna astrološka literatura, nebi se baš reklo da su zodijački znakovi tako suvi i koščati kao u natašinim, ptolemejovim ili opisima njegovih prethodnika, samo par astronomskih natuknica po svakom znaku. Čak i Zodijak helenističke ere ima na sebi i mesa i masti. I to, rekao bih, u tendenci sve više iz generacije u generaciju. Ako su Ptolemeus i oni prije njega bili škrti u izrazu, već kod Valensa imamo opipljive karakterološke opise, koji bi vama trebali izazivati grč i bol, ali pošto su Valensovi.: “Men born under this sign are malicious, haters of their own families, incorrigible, self-willed, deceitful, tricky, concealing everything, misanthropic, godless, accusers, betrayers of reputations and the truth, envious, petty, occasionally generous, uncontrollable.” - kakve veze ovo ima sa astronomijom? Ili Firmicus na temu “essential qualities” Ovna kao “sign of Mars”: “fiery, aggressive, four-footed, sensual, with lascivious eyes, restless, impulsive, passionate, lustful.” Kakve veze ima impulsivno, agresivno, požudno, lascivno sa ravnodnevnicom? Uostalom zar i Vaga nije ravnodnevnica? Kakve veze ima sa dolaskom proljeća kad je rano proljeće u odnosu na proteklu oštrinu zime lakoća, lahor, blagost? Ili i znatno ranije, kao što sam već naveo na forumu, skoro cjelo stoljeće prije Ptolomeja su u Petronijevom "Satirikonu" zodijački znakovi koristili kao jedna satirička karakterologija znakova, bukvalno u tonu današnjih trivijalnih časopisa. Čak je i velečasni Trimahlion svoj status patrijarštva objašnjavao karakternim crtama znaka pod kojim je rođen. Šta se tu mislio pod “rođeni u znaku tom-i-tom” nije precizirano, (valjda pozicija ASC), ali u svakom slučaju su modeli ponašanja pripadali zodijačkim znakovima, i to suštinski.
Dakle kao što je Morin konstatirao čisteći astrološki sistem od gluposti, zodijački znakovi su disperzija primum mobile “svjetla” u takoreći 12 farbi koje djele prirodu sa domicilnim planatama, ne zato što bi planete određivale njihovu suštinu, nego obrnuto (i zato zodijački znakovi važe za sjevernu i južnu hemisferu). I to isključivo po domicilnom modelu. Ostala dostojanstva su ionako besmislice, velim ja, ali dobrim djelom i Morin. U uvodu “Astrologia Gallica” ovaj kategorički odbacuje granice, dekane i lica, kao bezvrijedni otpad egipćana, arapa i kaldejaca, nošen samo inertnom snagom tradicije i ne uvidom. Za razliku od ostalih dostojanstava, domicili proishode iz jednog elegentnog sistema odnosa planeta i znakova. Dakle, čak da egzaltacije, tripliciteti, termini, monomorije i imaju nekog smisla, opet domicili u smislu određenja zodijačkog znaka strše samo svojim imenom “kuća od planeta” koje sigurno nije samo dekorativno. Uostalom, i Ptolemeus je ukazao na srodnost planeta i “kuća planeta” i domicilnom odnosu posvetio cjelo poglavlje, dok o načinu srodnosti znakova sa planetama koje ih egzaltiraju nije ništa pisao.


Egzaltacije su jedan besmisleni atavizam koje nitko ne zna objasniti kako treba, u najboljem slučaju, samo polovično, pa ostaje samo da ih se neupito prihvati, silom općeprihvaćenosti. Mnogi drevni astrolozi nisu ni pokušavali objasniti egzaltacije. Nataša, za koju su svi astrološki fenomeni čista astronomska matematika, je pokušala, ali nije uspjela. Ona se poslužila Ptolemeusom, ne sasvim dosljedno, koji se sam očigledno hrvao sa njihovim osmišljavanjem, on npr. za Veneru veli da pripada Ribama zato što je vlažne prirode kao i predproljetno doba; dok za Natašu Venera jednostavno pripada Ribama zato što je tako u sekstilu sa sjedištem Mjeseca. Porfyrius vidi egzaltacije dnevnih planeta uvijek u trigonu prema jednoj od kuća dnevnih planeta, noćnih u sekstilu prema jednoj od kuća noćnih planeta itd. Šta god bilo, izvjesno je da interpretacije egzaltacija izgledaju uvjek nakrivljeno, šeprtljavo i polovično - naprosto zato što su apsurdne. Pri tom nisam ni spomenuo da smisao egzaltacijskih stupnjeva nitko ni ne pokušava objasniti, pa se na kraju sve gura u neku opskurnu biblijsku metafiziku. Najvjerovatnije je to, kako netko reče, konstelacija planeta u momentu otvaranja nekog hrama, i kao takva nema apsolutno nikakvog smisla.
Isto to važi i i za tzv. granice. I njima je logika labava i izvorišta nepoznata; sve se gubi u istorijskoj mrčini. Ptolemeus im je dao poprilično prostora u Tetrabiblosu bezuspješno se rvajući sa njihovom logikom, dok je Valens pokušao zavarat zbrku.

I oko triplciteta vlada poprilična konfuzija. Npr. Ptolomej je za Vatrene znakove koristio samo 2 vladara Sunce dnevni i Jupiter noćni (Mars za vodene i za dan i za noć); za Dorotheusa su vatreni vladari bili Sunce dnevni, Jupiter noćni i Saturn za oboje; za Schönera su bili Sunce dnevni, Jupiter noćni i Mars za oboje; za Morina Sunce dnevni, Mars noćni i Jupiter za oboje. Kod Lillya imam samo dva vladara po Elementu. Kod Antioha i Porfirija nema ni spomena tripliciteta. Našto to upućuje kad se ne može naći konsens? Pa da nitko nije zadovoljen objašnjenjem. A zašto nije? Zato što je sve to piljevina.

Lica do srednjeg vjeka nisu ni važili kao dostojanstva. Isto neki isprdak egipatske tradicije. Postoje sačuvani opisi u kojima svaki dekan ima tajanstvena egipatska imena o kojima nemamo pojma. To su više instrumenti vračanja i babske mađije. Isto tako i Monomorije (kao i sabijski simboli) nemaju ništa od samorazumljivosti, glupost i konfuzija, astrologija orakla i sujevjerja za mjesečare na javi.

I na kraju imamo kompletnu zbrku: Saturn je u Ovnu i u padu i u triplicitetu; Mars u Raku isto, Mjesec u Škorpionu itd. I kad se još monomorije, dekani/lica i granice nabace preko znakova nastaje zbrka koju nitko ne može procesirati osim za muljanje - taj visoki koncentrat vladarstva prvenstveno služi tomu da astrolog post festum uvjek nađe neku determinantu za nešto; ako ovo, ovo i ovo ne pali, onda ovo.

I onda zbrka sa spolovima, u kojoj se posebno očituje kompulzivna asocijativnost drevnih ljudi. Mond-Merkur-Venera su ženski (unutrašnji) sektor kaldejskog reda. Mars-Jupiter-Saturn su muški. Po Ptolemeusu je još i Sunce muško, dok je Merkur neutralan, pa onda imamo 2 ženske i 4 muške planete, pa onda jedan zloćud mora seliti na drugu stranu, pa je planet muškosti Mars prekomandiran u žensku sektu. I  onda glupost nad glupošću - spolnost zodijačkih znakova. Vatra i Zrak jesu odvojeni od Zemlje i Vode - ali ne po spolu! U pitanju je nešto daleko suptilnije od kurčevitosti i vaginolikosti! Za to mi treba daleko više prostora i vremena nego što raspolažem, zato to ostavljam netaknutim.
Dalje, Ptolemeus je bio aristotelovac i po svemu sudeći je ozbiljno naštetio astrologiji ubacivajući aristotelove primarne kvalitete (vruće, hladno, suho, vlažno) kao odlike  planeta, koje su se onda vremenom proširile i na znakove zodijaka. Pa pošto obe kvalitete (na znaku) ne mogu flipovati u suprotnost nego samo jedna, onda nastaje fiktivni problem dinamičkog kontinuiteta Zodijaka, koji ionako ne postoji, ali koji je stoljećima bio diskutiran. Ta klasicifikacija elemenata na taktilne kvalitete koji imjau status objektivne realnosti je glupost na kvadrat, vjerovatno nešto najgluplje šta je izrodio taj veliki um. Vjerovatno to nije ni njegova ideja nego se silom tradicije ušvercala u njegov sistem.
Da niste tako zabunkerisani u vašoj priči, primjetili bi da se moji opisi suštinske polarnosti Mjeseca i Saturna (Raka i Jarca stavimo po strani) uveliko podudaraju sa vašom aristotel-ptolomejovoj kozmologikom - utoliko prije što sam do ovih artibuta došao bez poznavanja kaldejskog reda. Još jednom:
hladnoća vs toplina
tvrdoća vs mekoća
suvoća vs vlažnost
vani vs unutra
dajina, distanca vs blizina, bliskost, dodir
svjetlo vs tama
 
Osim možda svjetla i tame, sve se glatko uklapa sferni univerzum. Ptolomej naziva Saturna najhladniji i najvanjskiji. Mjesec je najunutrnjiji od unutarnjih planeta (u odnosu na Sunce u središtu) i Saturn najvanjskiji od vanjskih, dakle unutar vs vani. Uz to dolazi i blizina vs daljina ili distanca. Unutarnje je meko, vanjsko je okorjelo, znači meko vs tvrdo. Unutarnje je i vlažno; vanjsko je suvo (vidi 2 orijentacije epitheliuma), dakle vlažno vs suvo. Unutarnje je i toplo; vanjsko je hladno, izloženo vanjštini, vjetrovima itd. - toplo vs hladno. Unutra je zatvoreno, tama; napolju je svjetlo - mrak i svjetlo. Ali kad se kaže da je Saturn najbliže “bogu” i prima najviše svjetla i isto tako Mjesec najmanje, ne bulazni se ništa više nego što se ovdje inače bulazni. Usput, intuitivno sam došao i do onog što Ptolemeus drži za Mjesečeve astromedicinske korespodence “nepce, jednjak i grotlo, želudac, stomak i maternica.” i Saturn kao koščani system itd. Dakle, da niste sekta, da ste malo otvoreniji, mogli ste nešto i naučiti o toj vašoj priči.
Sve ove gore navedene polarnosti se u jednom eteričnom svjetu metafora javljaju u punoj jasnoći analogija i do toga se ne dolazi matematikom nego rafiniranom fenomenologijom. O svemu tome se može napisati jedna debela metaforologija zodijačkog i planetarnog sustava. Taj level suptilne stvarnosti je nešto o čemu vi nemate ni tračak slutnje, a tu se sve odvija. Vi za razliku od toga operirate sa simbolima kao bageristi. Isto tako i svi ti vaši tradicionalisti àla Frawley, van Slooten, Brand itd. Ta sušta mehanika, tupava lego-astrologija je po svemu sudeći zajednička stilska odlika svih tradicionalista. Nigdje vizije, živa simbola, sagledavanja njegove unutrašnjosti u kojoj analogije zažive, nego sve izvana i mehanički, slaganje dogmatskih cigli jednu na drugu ili kao neko činovništvo koje stavlja kvačice na tabelarnu listu korespodenci. Još kad vam vidim te vase proleterske fiziognomije sve se sklapa u cjelinu. Sudeći po tvojoj Čukiću si ti, ako dopuštaš da te pozicioniram bez astrološkog naprezanja, hvala što dopuštaš, nezaposleni mašinski inžinjer kojeg ni jedan poslodavac neće, jer ti paranoidne crte strše u gestici i mimici, dok ti misliš da su te mađijski napadi crowleyijanaca doveli do toga, pa ti ništa drugo ne preostaje nego da se nadaš da ćeš dobitkom na tombuli putem elekcione astrologije izići iz turobnosti života. A Nataša mi doje kao neki ispaljeni mix profesora filologije i vidovite Zorke, što se vidi i iz iste ambivalentnosti u pisanju: rapidnog pada nivoa kad se spusti sa katedre u svakodnevnicu, gdje onda odjednom flipuje u zlonamjernu tračericu. Prvosvećenici Nataši s jedne njene strane sjedi paranaoik, sa druge raspojasani manijakalni oboljeli, ko dva nahuškana psa, a nju ne smetaju eskapade ludaka, ona i elementarno dostojanstvo žrtvuje da bi još više blistala u kontrastu sa takvim environmentom. Znači, klika čudaka u klimi paranoidnih isparenja, koja je na tom Facebook prostoru ko neke hijene na svom reviru, stalno netko ubacuje citate drugih astrologa da bi ih onda tragali zubima. Kad vas gledam tako na izgubljenoj koti, umislili da su na pojilu mudrosti, ne mogu vas mrziti. Ruku na srce, Nataši mogu i biti zahvalan, pošto sam čitajući njene blog-tekstove ponešto i naučio o istoriji astrologije.

*

Van mreže Miki

  • *****
  • 587
    • Astrologija.online
Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Odgovor #17 poslato: Januar 28, 2018, 08:27:59 posle podne »
Hahahahahahahaaaaaa
http://astrologija.online/

Robert Zoller:But in order for that to happen, I had to clear a lot of rubbish out of the way. The rubbish was New-Age astrology, New-Age ideas about magic, New-Age ideas about alchemy, and things of that sort. Which are all cul-de-sa

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Odgovor #18 poslato: Januar 28, 2018, 08:45:43 posle podne »
A gde je Goran u svemu ovome, nije fer da ostane neobradjen. Hahahaha. Nego Miki, paranoidni inzenjeru bez posla, odakle ovaj poznaje tvoju gestikulaciju i mimiku, da te ne stalkuje Gnomo fiziognomer kad smo vec kod paranoje. :D
« Poslednja izmena: Januar 28, 2018, 09:21:22 posle podne od strane Natasa »
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Cor scorpii

  • *****
  • 244
  • ARS LONGA VITA BREVIS
Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Odgovor #19 poslato: Januar 29, 2018, 05:27:19 posle podne »
Citat
Prvosvećenici Nataši s jedne njene strane sjedi paranaoik, sa druge raspojasani manijakalni oboljeli, ko dva nahuškana psa, a nju ne smetaju eskapade ludaka, ona i elementarno dostojanstvo žrtvuje da bi još više blistala u kontrastu sa takvim environmentom.
 

Влајко ме окарактерисао у складу са природом манифестације  својих најтежих симптома који се најбоље очитују у упорном а смјехотресном покушају наметања властитих сомнабуналних бунцања о астрологији и још трагикомичнијим напорима да се уђе у "Астролошке дијалоге" без тачног одговора на постављена питања.
https://klasicnaastrologija.wordpress.com/
https://7heavenastrology.wordpress.com/
Psalm 14:1  The fool hath said in his heart, there is no God.
Proverbs 9:10 The fear of the LORD is the beginning of wisdom

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Odgovor #20 poslato: Januar 29, 2018, 08:19:27 posle podne »
A ja razumela da se obe kvalifikacije odnose na mene:))) Pise gotovo ko Milan Radmanovic, taman ga toliko i tako razumem.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Cor scorpii

  • *****
  • 244
  • ARS LONGA VITA BREVIS
Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Odgovor #21 poslato: Januar 30, 2018, 08:59:28 posle podne »
Ааааааа, нееее...он тебе воле и поштује, од тебе и научи понешто, проблем њему, а још више теби, смо ја и Мики. Наступа са ненадјебиво суптилном тактиком психолошког ратовања која циља на разбијање нашег монолитног наступа, мора да су га томе групно подучавали у купатилу главног стожера ХВ-а док је испод туша хватао сапун. Јбг, без муке нема  ни науке.
« Poslednja izmena: Januar 30, 2018, 09:05:59 posle podne od strane Cor scorpii »
https://klasicnaastrologija.wordpress.com/
https://7heavenastrology.wordpress.com/
Psalm 14:1  The fool hath said in his heart, there is no God.
Proverbs 9:10 The fear of the LORD is the beginning of wisdom

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Odgovor #22 poslato: Januar 30, 2018, 10:21:48 posle podne »
To onda samo znaci da se previse bavi nama cim razvija taktiku. Hvata me jeza od pomisli na to jer sta mu je, onda, strategija. Posmatrac iz prikrajka. Cemu?
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Cor scorpii

  • *****
  • 244
  • ARS LONGA VITA BREVIS
Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Odgovor #23 poslato: Januar 30, 2018, 10:39:53 posle podne »
Стратегија? Нема он то. Писањем даје надрилитерарни одушак својој компулсивној потреби за (интелектуалном) онанијом.
https://klasicnaastrologija.wordpress.com/
https://7heavenastrology.wordpress.com/
Psalm 14:1  The fool hath said in his heart, there is no God.
Proverbs 9:10 The fear of the LORD is the beginning of wisdom

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Odgovor #24 poslato: Januar 31, 2018, 12:42:49 pre podne »
Sujetan i gnevan covek.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Cor scorpii

  • *****
  • 244
  • ARS LONGA VITA BREVIS
Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Odgovor #25 poslato: Januar 31, 2018, 07:04:11 pre podne »
Citat
To astrološko naslijeđe je jedan lijep ali isprazan sinkretizam i samo slijedbenik tobožnje objave tri-put-velikog mora misliti da zodijački znaci kao (latentne) ličnosti nemaju smisla. U helenističku astrološko-kosmološku viziju, u vrijeme kad je nastala kompletna horoskopija skalilo se onomad sve i svašta, kao što su se u svako imperijalno doba diverzne kulture sponatano tkale jedna u drugu. I sam Hermetizam je mix staroegipatskih, židovskih, perzijsko-kaldejskih, neoplatonskih i stoičkih elemenata. Ovdje naravno nitko nema problema sa sinkretističkim karakterom helenističkog astrološkog sistema, sve je veli fino sjelo, ali isti takvi imperijalni historizam 19-tog i 20-tog stoljeća, kad su teozofski (percepcija mističnih religija istoka) uplivi modelirali astrologiju, je apsolutno nedopustiv.

Један од најупечатљвијих доказа да је само спектакуларно глуп.
https://klasicnaastrologija.wordpress.com/
https://7heavenastrology.wordpress.com/
Psalm 14:1  The fool hath said in his heart, there is no God.
Proverbs 9:10 The fear of the LORD is the beginning of wisdom

*

Van mreže Gnomo

  • ***
  • 11
Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Odgovor #26 poslato: Februar 13, 2018, 12:31:31 posle podne »
Kao što već rekoh, provjerio sam temeljito sve vaše prognoze iz odgovarajućih topica ovog foruma gdje ste vaše vještine stavljali na ispit. Zaključak: nema nikakve razlike u rezulatatima u odnosu na horoskopske prognoze moderne astrologije. Na ugašenom njemačkom forumu “Astrologix” (ali i na drugima) je postojao isti takav ugao foruma, gdje su se vještine tumačenja horokopa stavljale na probu, samo u znatno većem opsegu ako se dobro sjećam. Ti forumski prognozeri su isto tako nastupali puni elana zbog svojih tobožnjih divinatorskih talenata na djelu, iako, da prostiš na izrazu, kurca nisu pogađali - isto kao i vi ovdje. Kad sam im pokušavao skrenuti pažnju na njihovu nesposobnost da bez ikakvih postavljenih ukaza bilo šta vide preko horoskopa, bio sam umalo baniran.

Na ovom forumu je veliku većinu horoskopskih zadataka postavljala Nataša. Ako smijem naslutiti, između ostalog i da sama nebi morala pogađati, jer ako se Lady in Red kao neophyt nižih inicijacija blamira promašajima nije toliko strašno kao kad se blamira generalna inspektorka. Natašini horoskopski zadaci su skoro uvjek velikodušni prema odgonetačima, fokus je često već u pitanju sužen na bitno, i poslije prvih promašaja ga ona sužava sve više, da se promašaji nebi gomilali. Nataša se naravno brine o svojim pilićima, uvjek ih malko gurka da ne skrenu s puta, pošto zna da ovi lupaju ko maxim po diviziji. I kad netko debelo omaši ova reagira tješiteljski u stilu “pa u neku ruku si na pravom putu”, kao kad bi netko rekao nekom snajperisti, svaka čast, nisi pogodio pravog čovjeka ali pogodio si ipak čovjeka. Čak i pod takvim okolnostima suženih opcija ne postoje neki spektakularni pogodci. Bar ja u toj kiši pitanja i odgovora nikad nisam doživio ni jedan jedini odgovor koji me iznenadio svojom daljinom od slučaja.

Pravilo je uglavnom da se kače simptomatični horoskopi, koji se podudaraju sa odgovarajućim konstelacijama, nekad zato i što su urađene poželjne rektifikacije. Pošto su kod tradicionalne astrologije tehnike sve a vizija ništa, postoji jedna sugestivnost zajedničke gramatike, tako da nije teško naslutiti o čemu je riječ, obično na osnovu odgovarajućih gomilanja ili sl. Moglo bi se reći da je često komad odgovora sadržan već u pitanju, pogotovo kad se uzme u obzir da su neke postavljene karte reprize, tj. javljale se vec na “astro-artu”. Bilo bi zanimljivo promatrati prognozersku eficijencu ili još bolje reakcije na sumirane rezultate tumačenja potpuno proizvoljnih horoskopa.

Jedno od stvari koje tradicionalni astrolog voli naglasiti kad ga se pita o razlici moderne i tradicionalne astrologije je da su tradicionalisti za razliku od modernista smjeli i precizni u prognozama. Prateći iščitavanja horoskopa nisam baš stekao takav utisak - osim kad se radi o iščitavanju već poznatog, gdje su, razumije se, i modernisti pravi snajperisti. Iskazi su dosuše često konkretni, ali onda, ili takvi da su amortizirani sa jednim “mada” ili “ali ipak”, ili ih se toliko nagomila odjednom da se jedva može promašit (pa se ipak promaši), ono u stilu: pogodi na koji dan sam rodjen? Pa, ili ponedjeljak ili srijeda ili petak ili subota? Subota - svaka cast! U ovoj difuziji pogađanja svima prednjaci Lady in Red koja se nekad relativira samo u jednoj rečenici u stilu: Sigurno je “-”, ali opet s druge strane vidim “+”. Kad se onda stvar objelodani i naknadno sagledava onda su svi mudri, konkretni i sigurni. Prethodeći večernji umor i nekoncentriranost nestanu kao rukom odnešeni. Osim toga postoje i tematski okviri: skoro uvjek se postavljaju standardne teme: bolest, smrt bližnjih, uglavnom roditelja, ljubav i brak. Kad treba da se odredi profesija onda se lupa u sve četri. Ono što mi je upadljivo je i ambivalentnost nastupa: s jedne strane jedan arogantni, samouvjereni ton, s druge strane prilično stidljiv pristup kad se treba odrediti i biti konkretan. Osjeća se da je u pozadini bogato iskustvo promašaja.

Kod takve očigledne neeficijentnosti pogađanja, čovjek bi se trebao naći poznavnim da preispita cjelu stvar. Ovdje se međutim ustraje na arhajskim tehnikama i što više promašaja to ih se čvršće drži. Nataša ima bogatu arhivu aforizama, skupljenu iz prašnjavih knjiga, i ako negdje omaši, misli da je problem u tome što ih ima premalo umjesto previše, kao npr. kad se kod teme adoptirana djeca ili hermafroditi osjeća nemoćnom zato što nema odgovarajuće aforizme. Taj dogmatizam je dakle ovdje na forumu i općenito kod TA omniprezent, iako su tehnike očigledno jalove. Svi su u tim dogmama učahureni, uživaju njihov komfor i ne izlaze nikad napolje da sagledaju stvari iz druge perspektive. Kad sam onomad napisao da je Rakov unutrašnji ustroj asocijacija dodira, Nataša je to u stilu autiste referencirala na svoj pojmovni model, u smislu (prve) asocijacije na astronomske činjenice ili sl., umjesto da to shvati onako kao je jasno napisano, kao asocijativni mehanizam; ili izraz “oralno” vezano uz Raka kao pojam u sistemu korespodenci, umjesto prosto kao jedan opisni pridjev. Ali razlog je sigurno i u tome što ona baš voli tu svoju pojmovnu zgradu, taj usiljeni hermetično-juristički pojmovnik kojeg je formalno istrenirala na univerzitetu. Dakle, ono u čemu je Nataša sigurno talentirana, je vještina nalaženja jedne nerazumljive rječ za razumljivu, sigurno ne iz stilskih razloga, već iz intelektualne taštine - iako ona ima sasvim drugačije opažanje sebe: “Ja sam sklona, recimo, da sto vise reci, ako je moguce, prevedem na srpski. ” veli na jednom mjestu. To poremećeno samoopažanje posebno dolazi do izražaja kad se ona, izložena nekim optužbama, prezentira moralno apsolutno besprijekornom, iako svi znaju da je hladna i da voli da se ljudi oko nje afektivno razgolite u konfliktima i da ne kažem još šta. Na ovom forumu mnogi njeni eseji nemaju nikakvih replika, ne što bi ona bila stručni idiot, trom u zauzimanju tuđe perspektive (sigurno nešto i zbog toga), nego zato što toliko želi imponirati pseudoprofesorskim jezikom, da izgubi iz vida kome je to namjenjeno. Iz istog razloga ide okolo po internetu polemizirati kao neki Sokrat i soliti drugima pamet - samo da bi imponirala.

Kad bi vi recimo bili pošteni astrolozi nebi bili fokusirani na potvrde odgovarajućih konstelacija, nego upravo na suprotno, njihovu falsifikaciju (Popper). Problem je jedino što bi onda horoskopija, kao kad se guli bjeli luk, gubila sloj po sloj i unutra bi ostalo jedno ništa. Kad bi ja bio ubjeđen kao vi da horoskopske postavke imaju nekog smisla, kao u iskazima Mikija Tombole: “Svetla nose primarnu simboliku vezanu za oči, na bilo koji način. Jesi li sigurna da svi ljudi koji imaju SO u 6.p. nemaju problem sa očima (bilo koji problem, ne mislim na ovaj jer svaki natal ima specifičnost), jer uvek sam nailazio na probleme vezane za oči kad god je natus imao luminare u 6, 8, ili 12 polju” ili Natašinim: “MA u 8. je prilicno direktan pokazatelj nasilne smrti od vatrenog oruzja jer je u vrelom znaku” -  ja bi ozbiljno poradio na tome da se to zvanično provjeri i dospije u javnost kao jedan spektakularni nalaz (i uživao bi čast pionira u izvjensom smislu). Astrologija onda nebi morala obitavati u opskurnim nišama i astrolog nebi više imao image napuklog freaka, nego naprotiv profesora za a priori pitanja. Ali tradicionalni astrolozi ne žele da se okušaju u tome iz sasvim razumljivih razloga: oni naime znaju da bi ih statistika okrutno deziluzionirala. Napraviti od astrologije (religioznu) supstancu svog života, vidjeti se u posjedu ekskluzivne istine, i onda pasti na ispitu istine sa osjećajem zgaženog kukca, ko bi to riskirao?

Kad sam već dokačio Natašu da krznem malko i ostalo dvoje iz svetog trojstva. S obzirom za obilje hvale i simpatije koju Nataša gaji za Končara, mislio sam da ovaj igra značajniju ulogu od dvorske lude na njenom dvoru, da ima neke valjane zasluge. Ništa od toga nisam mogao naći. U iščitavanju horoskopa je nesiguran i prakticira više neku horoskopsku onaniju, usiljenu demonstraciju svog tehničkog svaštarstva. Ali i u njegovim općim misaonim doprinosima je prilično jalov s obzirom na njegovu jezičavost - prepisati članak sa skyscript-a (“Kako su transsaturni uvedeni u astrologiju”) i skrnaviti ga nekom svojom tričavo-paranoidnom pričom, gdje su kao ondašnji mjerodavni političari željeli neki plutonski image i sl. gluposti, ne budi baš neku silu respekta.

Za Mikija Tombolu mogu samo proširiti što sam već napisao. Miki u neistomišljeništvu i šire uvjek vidi splektarenje i lično okorištavanje. Svatko se promoviše zarad svog ega, novca, podmuklo vara, podmeće; nitko nije čist i nitko ne zaslužuje povjerenje. Pošto ljudi često polaze od sebe kod percepcije okoline, to bi se s obzirom na masivnost ovog fenomena moglo glatko uzeti kao autoportretisanje. Taj njegov paranoidni univerzum u kojem iza svakog žbunja netko viri mu se očituje i u udbaškoj pojavi, s tom razlikom što mu se u sjaju oka očituje jedan malecki Aliester Crowley, The great Beast, koji se kod njega trajno nastanio kao moždani parazit. Kad sam se prvi put pojavio na forumu, čovjek nije mogao da se načudi da nisam pokrio IP adresu, pa je onda mozgao koja je strategija u pozadini toga haha. Zato što iza svakog kamena leži zmija on ne gubi vrijeme - neistomišljenike uvijek bez upozorenja gađa drvljem i kamenjem, jer “zna” čovjek da ovi spremaju neki otrov.

Da je tradicionalni astrolog obično tupavi tehnokrat svjedoči nepregledno brdo tehnika kojima ovi ekscesivno operiraju. Mnogi su strastveni kolekcionari i korisnici svake tehnike koju su negdje i u foodnote našli spomenutu u skriptama starih astrologa. Za tradicionaliste i podrignuće jednog starovjekovnog astrologa ima status nedodirljive dogme. Ta ljubav prema aromama i patinama buvlje pijace se kod Nataše pokazuje već u činjenici da je pohađala srednju filološku. Meni međutim nije jasno kako netko taj antički gulaš od tehnika može uzeti ozbiljno. Nataša se divi starogrčkoj matematičkoj racionalnosti, a kad sagledaš tu staru horoskopiju pada u oči kakva je bolesna opsesivnost osmišljavanja brojeva onomad vladala. Red ondašnjeg horoskopa izgleda ko neka mandala ludila i veleuvaženi grčki um kao neko osamostaljenje matematičkog uma koje kao neki pokvareni aparat svaku matematičku jedninicu asocira sa nečim. Djeljenje jednog zodijačkog znaka na 30 = Monomorie, na 12 = Dodekatemorie, na 6 = Quinate, na 3 = Dekani, djeljenje kuća na dekane itd. i asociranje planeta (ili znakova) na svaki taj odjeljak je jednostavno kompletno ludilo. Ako ovo ne spada pod mikijev “njuejdžerski” postmodernizam tipa “anything goes”, onda ne znam šta spada. To se sve može dovesti u vezu sa kartezijanskom ili novovjekovnom epohom, koja je kao model rekonstrukcije fenomena uzimala satni mehanizam i sve objasnjavala mehanicistički (L’homme machine), tako da to iz danasnje perspektive izgleda kao neko manijakalno oduševljenje kauzalitetom. Isto tako su i starogrčki zvjezdoznanci očigledno do te mjere bili oduševljeni matematikom, da su imali tik da matematiziraju sve što im osvane pred nosom i napune nekim zvjezdanim smislom.

Otkud vama izvjesnost da (helenisticka i sl.) značenja horoskopskih oblasti nisu nastala na isti način na koji je npr. Uran dobio inicijalni sadrzaj od strane ilustratora John Varley-a? Mundane kuće su npr. najprije bile samo škrte natuknice - kapija Hada, Bog, Božica, dobri i loš duh itd. Zna li netko zašto su 11. i 12. kuća bile dobar i loš daimon? Naravno da ne zna. U čemu su utemeljeni prvi nakndani opisni dodaci od strane Valenta ovim škrtim nazivima? Otkud vama sigurnost da u “kanon” astrologije nisu uletile neke proizvoljnosti autoriteta, kao npr. egzaltacije autoritetom tradicije ili ptolomejeve pra-kvalitete njegovim autoritetom? U ovakvim slučajevima nije na odmet uzeti u obzir slijedeće pravilo: kad netko stekne neku značajnu reputaciju, u nauci, umjetnosti i isto tako u astrologiji, onda mu se da prostiš i govno pozlati. Period formiranja astrologije je trajao stoljećima i tko zna odakle je sve to šta se tu nataložilo. Tripliciteti, dodekatemorie, monomorie i mnogo šta drugo su tek postepeno postajale konvencije. Posebno u svjetlu činjenice da ljudi tada nisu imali tako razvijenu kritičku svjest i da su informacije tekle preko “gluhih telefona” je važno sve to uzeti na kritičku oštricu. Astrologija je bez ikakve sumnje puna nekih naknadno nakalemljenih gluposti, uključujući i pomenutu ptolemejevu. Šta npr. sve ne sadrži njegove čulne prakvalitete? Mjesečeve mjene, kvadranti, elementi itd. Zrak je npr. topao i vlažan, isto kao i Jupiter, koji u domicilnom smislu nema veze sa Zrakom. Venera isto tako itd. Kroz to historijsko kompiliranje se skupio i niz tehnika koje si proturječe, što za tradicionaliste svejedno važi po maximi “anything goes”, samo ako su dovoljno stare; npr. kad se sračunavaju tačke za vladara horoskopa i jedan koristi ptolomejove i drugi egipatske terme, onda je vladar horoskopa jednom jedan drugom drugi. Horoskop sa svim tim historijskim talozima ima takvu gustinu značenja da ništa ne može proći kroz njega bez da negdje legne. Postoji bezbroj mogućnosti koje nude odslik za svaki karakter i svaki usud. Pa i ako ta gusta struktura indikatora ne pali, onda se okrećemo prednatalnim ciklusima - jednostavno kompletno ludilo. Nego da se vratim na onaj primjer o nastajanju mundanih kuća. Njih je kako znamo prvobitno bilo 8 komada (uostalom postoje indicije da se koristio sistem i od 36 kuća). Znači jedna sasvim druga priča nego sa 12 kuća. Po svemu sudeći je grčka astrologija ubacila 12 kuća adaptirajući ih na zodijak. Činjenica da se kuće zovu isto kao što su se prije znakovi zvali (oikos) i da su bile sinhronizirane sa znakovima i ne kvadrantni sustavi govori o tome da su bile dio zodijaka. Kuće su se između ostalog nazivale i prvi, drugi itd. zodion (zodijački znak). Usput da spomenem, da su i značenja kuća još od početka imale blagog dodira sa značenjem zodijačkih znakova, u svakom slučaju više nego što po natašinoj tezi planete imaju dodira sa kućama oktatoposa (Merkur = ozljede; Mars = braća..) gdje ona to gura u svoj (ili frawleyov) metafizički koncept, gdje prizemne kuće ne mogu imati dodira sa visoko postavljenim nebeskim zodijakom. I onda su kasnije te “cjeli znak”-kuće opet bile odvojene trisekcijom kvadranta. Znači stalno se mjenja smisao. Prvobitno je 7. kuća značila smrt, što je i razumljivo s obzirom da je 1. kuća značila ulazak u život. Kad su se onda oktatopos i dodekatopos stopili u jedno, onda se smrt preselila u 8. kuću. I onda su vremenom ubacivane nove teme itd. itd.

*

Van mreže Cor scorpii

  • *****
  • 244
  • ARS LONGA VITA BREVIS
Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Odgovor #27 poslato: Februar 14, 2018, 08:04:50 posle podne »
 :applause:  :king: :thumbsup2: ОооооООООООоооооо, Влајкооооооо....млого ти недостајасмо, како се да видјети? Честитам на оволикој упорности да нам се допаднеш, мада баш ништа не знаш, не разумијеш нити имаш капацитета да икад схватиш. Разочаравајуће кратак и досадан текст, ако се има у виду колико је прошло од твог претходног јављања. Можеш ти то боље  :thumbsup:
https://klasicnaastrologija.wordpress.com/
https://7heavenastrology.wordpress.com/
Psalm 14:1  The fool hath said in his heart, there is no God.
Proverbs 9:10 The fear of the LORD is the beginning of wisdom

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Odgovor #28 poslato: Februar 14, 2018, 08:12:39 posle podne »
"Prvobitno je 7. kuća značila smrt, što je i razumljivo s obzirom da je 1. kuća značila ulazak u život. Kad su se onda oktatopos i dodekatopos stopili u jedno, onda se smrt preselila u 8. kuću. I onda su vremenom ubacivane nove teme itd. itd."

Hahahaha. Ne, 8. kuca ima prvobitno znacenje smrti, kasnije se na to dodaje i 7. i do kraja tako ostaje. Nista spajanje sa tim veze nema. Sedma ima svoju logiku za smrt i bolest zbog zalaska Sunca, 8. zbog averzije prema ASC i padanja ka 7. u primarnoj rotaciji. Grcki naziv joj je iz primarne rotacije izveden. Takodje, mozemo zakljuciti da 8. sa smrcu ima veze jer je povezana i sa Saturnom u Haldejskoj raspodeli. Imas kod Debore Holding sve lepo o imenima kuca zasto i kako. Dodaje se jos da svetlost dana opada u dnevnom poluluku i da je 8. i zato u vezi sa ovim. Istrazi kako je dobila ime.

"Usput da spomenem, da su i značenja kuća još od početka imale blagog dodira sa značenjem zodijačkih znakova, u svakom slučaju više nego što po natašinoj tezi planete imaju dodira sa kućama oktatoposa (Merkur = ozljede; Mars = braća..) gdje ona to gura u svoj" Urnebesno. Znaci radovanje ME u 1. ima veze sa Ovnom, a radovanje Meseca u 3. sa bracom i Blizancima. MA jesu braca po univerzalnoj, ne mundanoj signifikaciji. Znacenje kuca je izvedeno iz radovanja planeta, a podela prostora iz 24 casovne sheme dekana. Nikada kuce nisu imale nikakvog dodira sa znacima, idi citaj sta kazu istoricari horoskopije na tu temu. Pobrkao si redosled radovanja i Haldejsku vezu planeta i kuca. I uvek su tu planete sa kucama, nikada znaci sa kucama u vezi. ME je sesti po redu, MA je treci itd. ali radovanja su vaznija. No, koju bilo raspodelu da uzmes nigde nema znak-kuca jednakosti.

 "Po svemu sudeći je grčka astrologija ubacila 12 kuća adaptirajući ih na zodijak." Po svemu sudeci nisi procitao sve sto treba da procitas. Recimo ovo https://www.hellenisticastrology.com/the-planetary-joys.pdf gde stoji:

"The Significations of the Houses
In the Hellenistic tradition, astrologers do not appear to have followed the modern convention of
equating specific houses with certain signs of the zodiac and the rulers of those signs. For example, in
modern astrology the 1st house is usually equated with the first sign of the zodiac, Aries, as well as the
planet that rules that sign, Mars. The 2nd house is associated with the second sign, Taurus, and the
ruler of that sign, Venus. Oftentimes, modern astrologers will borrow significations from the sign of the
zodiac or the planet associated with that sign in order to talk about the meaning of a specific house.
Despite how prevalent this practice is in modern times, there is no evidence that it was used as a method
for determining the significations of the houses in the Hellenistic tradition.
Instead, the Hellenistic astrologers appear to have derived the significations of the houses from
considerations such as the angularity of the house or its position within the scheme of the angular
triads, the configuration to the rising sign or lack thereof, and the symbolic significance of the house in
astronomical or visual terms. Some of the basic significations of the houses can be derived in this way.
But there is a fourth, little-explored consideration: the planetary joys."

"Isto tako su i starogrčki zvjezdoznanci očigledno do te mjere bili oduševljeni matematikom, da su imali tik da matematiziraju sve što im osvane pred nosom i napune nekim zvjezdanim smislom."

Ali starogrcki zvezdoznanci su sve ovo konstruisali. Sad' sto se to tebi ne dopada ne dokazuje bas nista. Sa cime se ti boris ovde? Sa cinjenicom da su horoskopiju i njen konstrukt izmislili Grci i sa cinjenicom da to sto ti mislis je Zodijak i da su kuce nije u skladu sa delom otaca tvorevine o kojoj govorimo. Ne svidja ti se ok, ali zasto uporno pokusavas da negiras cinjenice. Ne mozes ti da promenis istoriju. Prosto, tako je kako je. Zodijak, horoskop, znacenje kuca, dostojanstva, aspketi su sastavni delovi dela u cijem stvaranju nisi ucestvovao ti. Ti bi sada da se to tvoje ubaci u ono od pre dva milenijuma pa cas kritikujes sve, cas pokusavas da ides kontra cinjenicama kao da bi, eto, po svaku cenu zeleo da pronadjes dokaz da su znak i kuca jedno te isto. Jebiga nisu i to ces u svakoj istoriji astrologije da procitas. To sto se tebi cini, sto ti mislis, boze moj, misljenje je kao gace svako ga ima. Svidjalo se tebi ili ne Grci su stvorili horoskopsku astrologiju.
Gotovo svaka recenica koju si napisao ovde je pogresna. Nemam snage ni vremena da ti objasnjavam gde sve gresis.

"Mundane kuće su npr. najprije bile samo škrte natuknice - kapija Hada, Bog, Božica, dobri i loš duh itd. Zna li netko zašto su 11. i 12. kuća bile dobar i loš daimon? Naravno da ne zna."


Naravno da zna, ali ti ne zasluzujes da ti se objasni.
« Poslednja izmena: Februar 14, 2018, 08:56:32 posle podne od strane Natasa »
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Miki

  • *****
  • 587
    • Astrologija.online
Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Odgovor #29 poslato: Februar 14, 2018, 08:21:47 posle podne »
Kad bi ja bio ubjeđen kao vi da horoskopske postavke imaju nekog smisla, kao u iskazima Mikija Tombole: “Svetla nose primarnu simboliku vezanu za oči, na bilo koji način. Jesi li sigurna da svi ljudi koji imaju SO u 6.p. nemaju problem sa očima (bilo koji problem, ne mislim na ovaj jer svaki natal ima specifičnost), jer uvek sam nailazio na probleme vezane za oči kad god je natus imao luminare u 6, 8, ili 12 polju”
I Gnome, jesi'l proverio, jesi'l spremio gomilu primera da me demantuješ????


Kad sam već dokačio Natašu da krznem malko i ostalo dvoje iz svetog trojstva. S obzirom za obilje hvale i simpatije koju Nataša gaji za Končara, mislio sam da ovaj igra značajniju ulogu od dvorske lude na njenom dvoru, da ima neke valjane zasluge.

Ljubomoran na Gorana, opaaa!!!! :D :D :D

Miki u neistomišljeništvu i šire uvjek vidi splektarenje i lično okorištavanje. Svatko se promoviše zarad svog ega, novca, podmuklo vara, podmeće; nitko nije čist i nitko ne zaslužuje povjerenje.

Ajde mi nađi jednog koji nije i imenuj ga ovde, uključujući i tebe. Koliko si visokomoralan i koliko te čast vodi pokazuješ uvredama i pogrdnim nazivima koje koristiš za nas. Kao da smo ti samo mi krivi što si glup ko četvrtpismeni Imširagić.







« Poslednja izmena: Februar 14, 2018, 09:03:23 posle podne od strane Miki »
http://astrologija.online/

Robert Zoller:But in order for that to happen, I had to clear a lot of rubbish out of the way. The rubbish was New-Age astrology, New-Age ideas about magic, New-Age ideas about alchemy, and things of that sort. Which are all cul-de-sa