HOROSKOPSKI FAKTORI BRAKA I LJUBAVI PREMA VETIJU VALENSU

  • 1 Odgovora
  • 4293 Pregleda
*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
HOROSKOPSKI FAKTORI BRAKA I LJUBAVI PREMA VETIJU VALENSU
« poslato: April 06, 2018, 05:50:43 posle podne »
1. 7. kuca sa vladarem i aspektima
2. Venera prema sopstvenoj poziciji, svim mogucim kvalifikacijama, ali i prema kvalifikacijama njenog dispozitora. Takodje, manje primetno, ali prisutno kod ovog autora je i pozivanje na stanje Venerinih znakova, ne samo Venere.
3. Cetiri relevantne tacke braka. Vetije je ovde specifican jer dve primarne hermeticke tacke dovodi u vezu sa ovim pitanjem s obzirom da fortuna i duh predstavljaju fokusnu tacku odnosa luminara projektivanu od ascendenta. Fortuna, kao lunarna tacka, tako simbolizuje i tacku braka i ljubavi u zenskim nativitetima, duh kao solarna isto to u muskim.

Vetije je specifican sto tacke konstruise u zavisnosti od pola rodjenog. Zenska tacka braka, pored tacke fortune, dobija se na osnovu distance izmedju Meseca i Marsa koja se odbija od stepena ascendenta. Muska u obzir uzima rastojanje izmedju Sunca i Venere, a prema stepenu ascendenta. Vetije objasnjava i logiku koja lezi iza obe ove formule i poziva se na egzaltacije. Naime, Venera vlada znakom koji je 7. u odnosu na solarnu egzaltaciju, a Mars vlada 7. znakom od znaka lunarne egzaltacije.

Aforizama u ovom poglavlju negove Antologije ima toliko pa cu nabrojati samo neke i to one koje se mogu smatrati generalijama nezavisno od ovog autora.

Kada govori o Veneri njena pozicija u kardinalnom ili znaku dve figure uvek svedoci o visebrojnosti ili nestabilnosti neke vrste kada su ljubav, brak i ljubavne veze u pitanju. Ubedljivo najgora od svih mogucih kombinacija je njena veza sa Saturnom, posebno preko kvadrata i opozicije. Cak i kada je Venera dostojanstvena veza sa Saturnom je kvari pa ce, po njemu, zena sa takvom planetarnom kombinacijom privlaciti paznju socijalno nisko rangiranih muskaraca, ruznih muskaraca, bolesnih ili starih musakraca. Negativna je cak i veza Venere i Merkura jer isti, sa jedne strane, daje partnera koji je previse posvecen merkurijanskim prioritetima i ucenjima da bi imao snage za venerijanske. Takodje, i Merkur moze biti simbol veze sa drustveno nisko rangiranim muskarcima.

Suprotno ovome veza sa Jupiterom ukazuje na partnere i partnerke iz vise drustvene hijerahije.

Ako Saturn kulminira, a Venera je na donjem uglu ili veza ide preko linije zapda i severa (kvadrat) je posebno losa konfiguracija koja ukazuje na partnera/partnerku iz nizih drustvenih nivoa. Vetije je prilicno opterecen vezom Venere i Saturna koju smatra najgorom mogucom kada su ljubavne prilike rodjenog u pitanju.

Nezavisno od toga da li je ili ne Venera angularna, aspekt sa Saturnom iz sukcedentne ili angularne njegove pozicije dace neku vrstu seksualne divergencije i neadekvatnosti, bilo da je sama osoba promiskuitetna i besramna, bilo da se upusta u seksualne i ljubavne veze sa "nedostojnim" partnerima. Ovo "nedostojan ili nevredan, manje vredan" se moze komentarisati u vrlo razlicitim kontekstima negativnih vrednosnih kvalifikacija. Dakle, momci, ako ste ubogi, ruzni, nemate para, poziciju, bas nikakvu zivotnu infrakstrukturu ili cak nemate ni morala, tragajte za zenom sa losim aspektom izmedju Venere i Saturna. Jednako vazi i obratno. Muskarci sa ovim aspektima nailaze na ruzne, starije, neugledne, nemoralne i svakojako devastirane zenske prema Valensu:)))

Jupiter, kao sto sam vec rekla, simbolizuje svemu ovome suprotno. Daje ugledne, imucne, ucene, pristojne, lepe, moralne partnere...Sam Jupiter, ako je povezan sa losim konfiguracijama Venere i Saturna, ublazice lose startne indicije istog.

Od drugih aforizama mogu se izdvojiti sledeci:

Mesec u solarnom orbisu, pod solarnim zracima, je generalno los za ljubav i brak. Mars i Venera kada su preblizu Suncu simbolizuju ceste i duge tajne veze i afere, paralelne ljubavne zivote. Ovo je narocito pojacano postavkom signifikatora u kardinalnim znacima.

Veza Marsa i Venere preko beneficnog aspekta simbolizuje brak posle duzeg perioda varanja partnera kada se prvi partner ostavlja zbog drugog.

Mesec i Venera u istom znaku, uz istovremenu aspektualnu vezu sa Jupiterom i Marsom, daje incestne ljubavne veze ili vezu/brak sa daljom rodjakom u natalima muskaraca.

Neobicnih aforizama ima jos mnogo, narocito u delu gde govori o pomenutim tackama pa ih ovde necu iznositi jer svako moze da procita i sam. Delo je online dostupno na netu.

Da ponovim. Osnovni faktori natala za procenu kvaliteta ljubavnih veza su: 7. znak od ascendenta, skupa sa vladarem i planetama u njemu, Venera, skupa sa njenim vladarem i aspektima koje sama prima, te opstim kvalifikacionim preduslovima, tacke braka, sto su za zenu fortuna i tacka koja se dobija rastojanjem od Meseca do Marsa odbijenim od ascendenta, a za muskarca to su tacka duha i tacka braka koja se dobija rastojanjem od Sunca do Venere, a prema ascendentu. Sve se racuna, znak, kuca, aspekti prema tacki i aspekti i stanje njenog vladara. Pogledajte posebno da li se neka planeta ponavlja po osnovu veze sa pomenutim faktorima. Ta ce planeta, svakako, imati posebnog znacaja u proceni. Na mom primeru to je, svakako, Merkur u Ar u 9. jer je dipozitor vladara 7. vladar tacke fortune, Vetijeve zenske tacke braka, ali i osnovne tacke braka sa Saturnom u formuli (sve tri padaju u znak Vi). Na kraju isti cak vlada i Venerinim terminom.Ako takva planeta postoji, ista ce uvek biti najveci donosilac promena u vezi sa ovim pitanjem (ali ne i jedini). Njeno univerzalno, slucajno i znacenje prema poziciji u kuci dace prvi nivo znacenja u odnosnom pitanju, pa ce ciklusi te planete posebno biti tretirani u traganju za predikcijama ovog tipa.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Odg: HOROSKOPSKI FAKTORI BRAKA I LJUBAVI PREMA VETIJU VALENSU
« Odgovor #1 poslato: April 06, 2018, 05:51:47 posle podne »
Najcesce navodjena pravila u vezi sa brakom i ljubavnim partnerstvima redovno se ticu znaka 7. kuce, vladara ove kuce, tacke braka (najvaznija, u smislu najcesce navodjena, je tacka sa Saturnom i Venerom u formuli) i Venere, jednako preko njene osnovne pozicije i aspekata koje prima i vladara tripliciteta znaka u koji pada. Dorotej je autor koji Veneru postavlja u prvi plan, jednako u muskim i zenskim rodjenjima i jednako prema njenim triplicitetnim dispozitorima. Sedma kuca i nekolicina tacaka dolaze tek posle Venere kod ovog autora. Ptolomej opet u muskim nativitetima prednost daje Mesecu, u zenskim Suncu, dok Venera i Mars spadaju u natalne signifikatore seksualnosti itd. No, Vetije Valens je posebno zanimljiv jer pricu o braku pocinje sa Mesecom. Na pocetku svog pisanja, kod opstih opisa planeta, za Mesec kaze da predstavlja: "zivot, telo, majku, izgled, vid, negu, starijeg brata, kraljicu, vlasnistvo, materijalnu srecu, grad, masu ljudi, putovanja, lutanja i zajednicki zivot, odnosno, legalni brak." Kao i u svemu Vetije prvo pise o opstim znacenjima u odnosu na sve grane astrologije. Tako je Mesec u mundanoj katarhai jednako grad ili je narod u nekom mundanom ciklusu ili je kraljica zbog radovanja u 3. kuci, koja je sedma od radovanja Sunca u 9. Mesec je i jedan od faktora procene materijalne situacije pa je uvek ravnopravan uz vladara 2. i njegovu tacku, tacku fortune i po ovom pitanju. Kao univerzalni horoskopski faktor kosignifikuje, prakticno, svako pitanje svakog horoskopa, jednako natalnog, horarnog ili mundanog. Zanimljivo ja da kao univerzalni zenski simbol Mesec kod Valensa simbolizuje i starijeg brata zbog radovanja u trecoj kuci. Mesec tako univerzalno vlada ovim delom horoskopa, ali po Haldejskom redosledu pada u 7. (Ovo Lili spominje na kraju tradicionalne astroloske epohe). No, ovde je Valens zanimljiv jer Mesecu u Mesecevim derivacijama dodeljuje jos jedan nivo znacenja u vezi sa pitanjem braka. Posle 7. kuce i Venere, Mesec je najvazniji faktor, odnosno, dve tacke u kojima Meseceva simbolika participira, a to su tacke duha i fortune. Pre ovoga na jednom mestu kaze da posebno mlad mesec simbolizuje brak u nekim ciklusima. Fortuna i duh su tacke odnosa muskog i zenskog svetla pa je u muskim rodjenjima: "Mesto braka tacka duha, u zenskim se o ovom pitanju valja suditi prema tacki fortune jer ova mesta sjedinjuju Sunce i Mesec. Jednako za muskarce i zene neophodno je proceniti stanje ovih tacaka, kvadrate i opozicije koje primaju, njihove vladare i videti da li su oni benefici ili malefici."

Uobicajena je derivacija od fortune kao alternative ascendentu pa se brak prosudjuje po sedmom znaku od ove tacke, no kod Valensa Mesec, fortuna i duh imaju ekskluzivno znacenje i za ovo pitanje po sebi. Dakle, fortunu ne gledamo kao drugi ascendent, vec tacku braka i mesto braka u rodjenjima zena. Duh je mesto braka u natalima muskaraca. Pokusajte sa ovim. Pogledajte koje aspekte prima, narocito kvadrate i opozicije jer i kod Doroteja planeta u kvadratu sa tackom braka je najvaznija po ovom pitanju. Gde stoji fortuna, odnosno, duh, u kakvoj kuci i gde je vladar znaka u kojima se nalazi. Par vrlo konkretnih informacija cete dobiti samo na osnovu ovog. Dakle, fortuna je mesto braka u natalima zena, tacka duha u natalima muskaraca.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com