Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Natalna astrologija / Odg: Faktori životnog uspeha, ostvarenosti i prominencije prema Vetiju Valensu
« Poslednja poruka od strane Ivan poslato Januar 22, 2024, 04:08:40 posle podne »
Dajana, princeza od Velsa (engl. Diana, Princess of Wales; 1. jul 1961 — 31. avgust 1997), rođena kao Dajana Frensis Spenser (engl. Diana Frances Spencer), bila je prva supruga Čarlsa, princa od Velsa, najstarijeg sina kraljice Elizabete II i trenutnog kralja Ujedinjenog Kraljevstva. Dajana je jedna od najistaknutijih ličnosti popularne kulture dvadesetog veka, kao i jedna od najpopularnijih i najfotografisanijih modnih ikona. Plenila je svojom harizmom, britkim umom i čovekoljubljem.
Dajana je rođena u porodici britanskog plemstva sa kraljevskim poreklom kao Poštovana Dajana Spenser. Bila je treće dete i treća kćerka Džona Spensera, osmog grofa Spensera od Altorpa i Plemenite Fransis Rut Burk-Roš, ćerke lorda Fermoja. Odrasla je u Park Hausu, koji se nalazi na Sandringamskom posedu, a obrazovala se u Engleskoj i Švajcarskoj. Kada je njen otac nasledio titulu grofa Spensera 1975. godine, ona je postala dama Dajana Spenser.
Venčanje sa princom od Velsa održano je 29. jula 1981. godine, u katedrali Svetog Pavla, imalo je ogromnu svetsku gledanost od preko 750 miliona ljudi. Za vreme braka, Dajana je nosila titulu princeze od Velsa, vojvotkinje od Kornvola, vojvotkinje od Rotseja, grofice od Čestera i baronese od Renfrua. Rodila je dva sina, prinčeve Vilijama i Henrija, koji su drugi i treći u redu za nasledstvo britanskog prestola. Kao princeza od Velsa, Dajana je preuzela kraljevske dužnosti u ime kraljice i predstavljala kraljicu u inostranstvu. Stekla je ogromne simpatije svojim dobrotvornim radom i podršci Međunarodnoj kampanji zabrani mina. Održavala je vezu sa desetinama dobrotvornih organizacija uključujući londonsku bolnicu Velika Ormondova ulica za decu, kojom je predsedavala od 1989. godine.
Na dan 29. jula 1981. godine Dajana se udala za princa Čarlsa u katedrali Svetog Pavla u Londonu.
Tokom braka Dajana se borila sa bulimijom, depresijom, a čak je u par navrata pokušala sebi da oduzme život. Endru Morton (engl. Andrew Morton) je 1992. godine izdao knjigu „Dajana: njena istinita priča“. U toj knjizi je objavio dugogodišnju vezu princa Čarlsa sa Kamilom Parker Boulz (engl. Camila Parker Bowles), koja je tada bila u braku.
Čarls i Dajana su se konačno razveli 2. novembra 1996. godine.
Dajana i njen novi verenik Dodi Al Fajed (engl. Dodi Al Fayed, arap. دودي الفايد) su 31. avgusta 1997. godine nakon večere u hotelu Ric (engl. Ritz) u Parizu Dajaninim mercedesom krenuli u večernji izlazak. Automobil velikom brzinom uleće u tunel Alma i udara u zid i na mestu su poginuli vozač Henri Pol i Dodi, a Dajana je preminula 4 sata kasnije u bolnici. Jedini preživeli je Dodijev telohranitelj Trevor Riz Džons (engl. Trevor Rees Jones). Doktor Bruno Rion je u 4 sata ujutru objavio da je Dajana preminula od posledica unutrašnjeg krvarenja prouzrokovanog jakim povredama grudnog koša, pluća i glave.

Roden Rating A

From memory
Collector: Rodden




Tragična smrt Dajane, princeze od Velsa, ostaje obavijena velom tajne i nakon više od dvadeset godina. Na ideju o signifikatorima nasilne smrti u natalnoj karti podstakao me moj dobar prijatelj  Žarko Stanković, praktikant astrologije.
Smrt je, iako deo životnog ciklusa, u naše savremeno doba tabu tema. Međutim, nije oduvek bilo tako, i ovom temom su se u srednjem veku ponajviše bavili astrolozi u službi kraljeva, careva, plemića - svih onih koji su na neki način imali uzvišeniji status od ostalih ljudi. Posao astrologa je bio i da klijente upozore na moguće opasnosti od nasilne smrti, kako bi ovi pokušali da je izbegnu. Koliko su u tome uspevali (da izbegnu nasilnu smrt) - ostaje samo da nagađamo.
Žarko mi je pre par dana predložio da analiziramo natalnu kartu princeze Dajane, koja je tragično izgubila život 31. 8. 1997. u saobraćajnoj nesreći.
Isprva nisam bio baš zainteresovan, ali nisam odoleo izazovu da pronađem signifikatore nasilne smrti.
Moj primarni izvor u utvrđivanju signifikatora nasilne smrti je Valens. On kaže (u II knjizi Antologije) da za analizu nasilne smrti trebamo ponajviše razmatri sledeća tri faktora:
  • Prenatalni sizigijum
  • Položaj Meseca trećeg, sedmog i četrdesetog dana od rođenja i
  • Položaj i konfiguraciju svetala
Prenatalni sizigijum se nalazi na sedmom stepenu znaka Jarca. Ovako postavljen sizigijim je oštećen, iz dva razloga: prvi je što se u Jarcu nalazi i malefik Saturn, i to retrogradan; drugi je opozicija sa Suncem i Merkurom. Valens navodi da je opozicija Merkura i prenatalnog sizigijuma veoma ugrožavajuća po život natusa. Merkur je u kući smrti - VIII znaku od horoskoposa, retrogradan, pod zracima Sunca i bez ikakvog dostojanstva. To što je skriven pod zracima Sunca ukazuje na ne baš sasvim jasne okolnosti oko Dajanine smrti. Uzimajući do sad izloženo, Merkur ima veoma malefična svojstva. Ovde benefici ne pomažu - Jupiter je u averziji sa znakom sizigijuma, dok Venera - iako je u trigonu i svojoj kući - ne pomaže ništa iz VI mesta.
Dakle, prvi znak nasilne smrti je opozicija lošeg Merkura i prenatalnog sizigijuma. Ima li još loših znamenja? Ima, nažalost.
Mesec trećeg, sedmog i četrdsetog dana od rođenja, svojim položajem u znacima otkriva više. Ako uzmemo prosečnu dnevnu brzinu kretanja Meseca od 13 stepeni i 10 minuta, lako možemo proračunom doći do odgovarajućih položaja Meseca. Položaj trećeg dana od rođenja ćemo dobiti kada na natalnu poziciju Merkura dodamo 26 stepeni i 20 minuta. to ga postavlja u susedni znak - znak Riba. Ovde je Mesec postavljen loše: u opoziciji je sa natalnim Marsom, i istovremeno u kući smrti kao VIII znaku od Fortune (koja je u znaku Lava). Za položaj Meseca sedmog dana od rođenja dodaćemo na natalni Mesec 79 stepeni. Ovim postupkom će se natalni Mesec premestiti u znak Bika. I ovde je Mesec veoma loše postavljen: u znaku loše sreće (VI od horoskoposa), u znaku tačke neprijatelja i Dajmona. Venera kao vladar Bika, ništa nije u mogućnosti da pomogne - i sama se nalazi u znaku Bika na lošem mestu.





Položaj Meseca četrdesetog dana od rođenja se dobija kada na natalni položaj dodamo 153 stepeni i 30 minuta (iako Valens pominje da drugi astrolozi dodaju vrednost od 160 stepeni). Na ovaj način Mesec dolazi u svoju kuću - znak Raka, koji i je mesto smrti kao VIII znak od horoskoposa, i u opoziciju sa prenatalnim sizigijumom! Po treći put veoma loš položaj Meseca.
Analizom položaja Meseca trećeg, sedmog i četrdesetog dana od rođenja dolazi se do zaključka da je Mesec u sva tri nova položaja veoma ugrožen, što predstavlja veoma snažan signifikator nasilne smrti. Ostaje još da se analizira i položaj natalnih svetala.
Sunce je svojim položajem u VIII znaku od horoskoposa, u ženskom kvadrantu i znaku veoma veoma ugroženo. Ali je Mesec oštećen još više od Sunca. Nije teško primetiti da se Mesec odvaja od kvadrata sa Venerom i da je do kraja znaka u praznom hodu. Kao što je poznato, prazan hod Meseca je teško oštećenje, ovde još više zbog separacije od benefika.
Fortuna i Dajmon su na kadentnin mestima, kao i njihovi vladari.
I za kraj - položaji benefika - Jupitera i Venere - ništa ne obećavaju. I Jupiter i Venera su kadentni, na lošim mestima. Mars na desetom mestu u dnevnim rođenjima donosi gubitak ugleda, časti i dostojanstva - gubitak koji se ovde pokazao i kao gubitak onog najvrednijeg od svega. Života.
2
Natalna astrologija / Odg: Faktori životnog uspeha, ostvarenosti i prominencije prema Vetiju Valensu
« Poslednja poruka od strane Ivan poslato Januar 12, 2024, 08:33:36 posle podne »
UPDATE: Našao sam sledeće podatke o bračnom statusu Kristijana Melera:


"Oženio se 20. juna 1931. u Solerodu sa Elom Kirsten Pedersen (8. septembra 1901. u Skodsborgu - 19. juna 1984. u Skvošovedu), ćerkom portira u DSB Hansa Pedersena (1875-1962) i Kamile Kristensen (1874-1956)."


Podataka o deci nema, te se može pretpostaviti da ih nije ni imao, ili o njima ne postoje raspoloživi podaci (što je manje verovatno).
3
Natalna astrologija / Odg: Faktori životnog uspeha, ostvarenosti i prominencije prema Vetiju Valensu
« Poslednja poruka od strane Ivan poslato Januar 10, 2024, 02:23:08 posle podne »
Kristijan Meler (Christian Møller, Hundslev, 22. decembar 1904), bio je danski teorijski fizičar koji je dao veliki doprinos teoriji relativnosti, gravitacije i kvantne mehanike. Najpoznatiji je po teoriji sudara između elektrona, nazvanoj Melerovo rasejanje.
Kristijan Meler je bio sin bakalina Jergena Melera i Marie Terkelsen. Postao je student Državne škole u Sondenborgu 1923. godine i magistrirao fiziku 1929. Docent matematičke fizike na Univerzitetu u Kopenhagenu postaje 1940.
Tokom svoje karijere, Meler je bio povezan sa Institutom Nils Bor. U periodu od 1943. do 1975. radio je kao vanredni profesor matematičke fizike. Dugi niz godina (1957-1971) bio je na čelu Nordita (Nordijski institut za teorijsku atomsku fiziku).
Kristijan Meler je umro 14. januara 1980. godine u Ordrupu, u 76. godini.

Rodden Rating AA
BC/BR in hand
Collector: Scolfield






O uzvišenosti uma, svetskoj slavi i eminenciji profesora Melera neću sada obrazlagati. Kao i u svim prethodnim primerima eminentnih ljudi, signifikatora ima poprilično, i prepustiću ih analizi radoznalom čitaocu. Ono na šta bih obratio pažnju su signifikatori braka i dece u ovoj karti. Čitajući o dostignućima i biografiji Kristijana Melera, ni u jednom tekstu o njemu na internetu ne postoje podaci o njegovom bračnom životu i da li je imao dece. Iz tog razloga sam njegov natal analizirao - kako bih utvrdio da li je - ili nije bio oženjen, i da li je imao dece.







Pri ovakvim analizama moramo ispitati glavne faktore za brak i decu; Najpre za brak, to su:
  • Tačka braka i njen vladar
  • Znak Fortune i njen vladar
  • VII znak od Horoskoposa i njegov vladar
  • Venera
  • Jupiter
Tačka braka se nalazi na ascendentu (Strelac), a njen vladar je u V kući (kuća dobre sreće), u znaku Ovna - svog tripliciteta. Ovako povoljnu konfiguraciju Jupitera ne može narušiti ni Mars, koji opozicijom aplicira Jupiteru. Osim Marsa, Jupiteru aplicira i Merkur, koji je vladar VII znaka od ascendenta, Meseca i Fortune. Venera, kao opšti signifikator braka, aplicira telesno Saturnu, u njegovoj kući - Vodoliji. Treba još za kvalitet braka treba ispitati i triplicitetne vladare Fortune - Merkur, Saturn i Jupiter (obzirom  da je rođenje noćno).
Da će biti samo jednog braka, ukazuje nam Tačka braka, svojim položajem u prvoj kući (ascendent). Ovako postavljena Tačka braka daje samo jedan brak.
Natusova supruga će biti starija od njega. Na to nam ukazuju: vladar Fortune - Merkur, koji se nalazi u Jarcu, Satrunovoj kući, i Venera koja aplicira telesno Saturnu.
Da će brak biti stabilan i dugotrajan ukazuje Jupiter, vladar Tačke braka, koji je u trigonalnoj formi sa ascendentom i u znaku svog tripliciteta. Na stabilnost i trajnost braka takođe ukazuje i Merkur u Jarcu, vladar Fortune, kuće braka i Meseca.


Po pitanju dece i njihovom broju...
Primarni pokazatelj za decu je Tačka dece. Ova se nalazi u Vodoliji. Kadentna je, u kući Saturna, i da situacija bude još teža, u Tački dece je i Saturn. Venera u Tački dece koja aplicira Saturnu mi ukazuje na sterilitet žene ili na veoma otežanu mogućnost začeća, u vezi sa neuspehom i/ili odlaganjem. Kako je Vodolija umereno neplodan znak, Tačka dece u njoj, sa prisutnim Saturnom i Venerom mi ukazuje na najviše jedno dete, poslo mnogo problema i neuspeha.
Na rođenje deteta u poznijem, starijem dobu ukazuje i Saturn, vladar Tačke dece, koji je kadentan, okcidentalan i ispod zemlje.
Na mali broj dece i poteškoće oko zaćeča ukazuje i Mars (vladar V kuće), u partilnoj opoziciji sa Jupiterom, koji je u V kući - kući dece.
Mišljenja sa m da bi za broj i stanje dece trebalo pogledatu i peti znak od Fortune. U ovom slučaju je peti znak od Fortune Vaga, u kojoj se nalazi Mars. Još jedna nepovoljna konfiguracija za imanje i blagostanje dece.


Kako podatke o braku i deci Kristijana Melera nisam uspeo da nađem u vreme pisanja ovog teksta, dajem sebi za obavezu da podatke objavim kasnije, ukoliko do nečega dođem. Ili ako neko od čitalaca uspe nešto da dozna, neka napiše u komentaru.
4
Natalna astrologija / Odg: Faktori životnog uspeha, ostvarenosti i prominencije prema Vetiju Valensu
« Poslednja poruka od strane Ivan poslato Decembar 26, 2023, 12:40:59 posle podne »
Ema Šarlot Djuer Votson (Emma Charlotte Duerre Watson, Pariz, 15. april 1990) engleska je glumica, manekenka i aktivistkinja.
Proslavila se ulogom Hermione Grejndžer u filmovoma iz serijala Hari Poter u kojima je nastupala od 2001. do 2011. godine.
Pre toga Votsonova je glumila samo u školskim predstavama, a ova uloga donela joj je svetsku slavu i zaradu od preko deset miliona funti.
Maja 2014. godine dilpomirala je englesku književnost na univerzitetu Braun.
Iste godine osvojila je nagradu Britanske akademije filmske i televizijske umetnosti za britanskog umetnika godine, i imenovana za ambasadorku dobre volje inicijative Ujedinjenih nacija za ženska prava pod nazivom UN Women.
Votsonova se takože bavi manekenstvom - bila je zaštitino lice kompanije Bluberry i Lancome i učestvovala je u kreiranju modne kolekcije za organizaciju People Tree.


Roden Rating AA
BC/BR in hand
Collector Liefeld









Blagostanje neke osobe se posmatra kroz triplicitetne vladare svetla sekte. Kako je Sunce vladajuće svetlo i nalazi se u znaku Ovna, to su njegovi triplicitetni vladari:


1) Sunce
2) Jupiter
3) Saturn


Sva tri su odlično postavljena zodijački i mundano: Sunce u znaku svoje egzaltacije i VIII mestu, Jupiter takođe u znaku egzaltacije i XI mestu, i Saturn kao treći u svojoj kući i V mestu.


Ovako postavljeni kazuju na veliko blagostanje i imovinu tokom celom života.


Sledeće od intereresa za eminentnost, profesiju i blagostanje su Fortuna i Daimon:



Fortuna, njen vladar i planete u znaku Fortune ukazuju na profesiju natusa. Fortuna i Merkur u Biku, i vladar Fortune - Venera u znaku svoje egzaltacije - Ribama (VII mesto), bliže ukazuju na glumačku karijeru ove mlade osobe, kao i njen angažman u manekenstvu i UN.


Na izrazitu eminentnost i materijalno blagostanje ukazuju i Mesto ostvarenja (XI znak od Fortune) i Mesto kulminacije (X znak od Fortune), više puta pominjana do sada.
Mesto ostvarenja je znak Riba, u kome je Venera i to egzaltirana.
Mesto kulminacije je znak Vodolije, u kojem je orjentalni Mars.


Prenatali sizigijum je 21. stepenu Vage, stepenu egzalatcije Saturna - vladara Daimona.
Egzaltacije natala je kao i Horoskopos u znaku Device - čiji je vladar Merkur u znaku Fortune i trigonu sa njima.


Mesec i Sunce su u egzaktnom trigonu; Mesec na donjem uglu, Sunce u znaku svoje egzaltacije.


Jedina nepovoljno postavljena planeta po pitanju zdravlja i telesnog integriteta je Mars na VI mestu.
Na probleme sa zdravljem ukazuje i znak u kojem se nalazi vladar Fortune - Ribe, zato Ema ima (li će imati) probleme sa potkolenicom i stopalima.
5
Natalna astrologija / Odg: Faktori životnog uspeha, ostvarenosti i prominencije prema Vetiju Valensu
« Poslednja poruka od strane Ivan poslato Avgust 31, 2023, 09:44:30 posle podne »

Uvažio sam sugestiju moje dobre prijatejice Anđele da i mlađi svetski poznati pojedinci zaslužuju svoje mesto u ovim objavama.

Michael Jeffrey Jordan bivši je američki košarkaš, kojeg mnogi smatraju najboljim košarkašem svih vremena.
Majkl Džordan je u NBA ligi proveo 15 sezona, sa 30,12 poena po utakmici u regularnoj sezoni (najviše u NBA). Osvojio je 6 NBA šampionata sa Čikago Bulsima, bio 10 puta najbolji strelac i 5 puta najkorisniji igrač lige. Devet puta je izabran u prvu odbrambenu petorku,  a tri puta je bio najbolji po broju ukradenih lopti. Od 1983. rekordnih 49 puta se pojavio na naslovnoj stranici časopisa Sports Ilustrated, a 1991. bio je proglašen za sportistu godine po izboru ovog časopisa. Proglašen je za 1999. za "najvećeg severnoameričkog sportistu u XX veku" po izboru sportskog kanala ESPN, a drugi je na listi najboljih sportista veka po izboru Associated Press-a. Njegov snažan odraz i zakucavanje sa linije slobodnih bacanja doneli su mu nadimke "Er Džordan" (Air Jordan) i "Njegovo vazdušno veličanstvo" (His Airness).

2023. Džordan je prodao svoj većinski udeo u Šarlot Hornetsima za tri milijarde dolara, navodi ESPN.


Rodden Rating AA
BC/BR in hand
Collector Rodden









Ovog puta ću preskočiti do sada već ustaljeni način analize, koji polazi od ispitivanja triplicitetnih vladara svetla sekte. Iako izuzetno važni, ovi će sada za početak ustupiti mesto vladaru Horoskoposa. Veću važnost ovaj dobija zato što je njegov vladar Mesec. Iako je neosporna činjenica da vladar Horoskoposa na VI mestu ima veoma nepovoljno značenje - ukazivavši na nesreće, bolesti, povrede itd, ovaj Mesec u natalu Majkla Džordana jedan je od faktora njegove svetske slave i enormnog bogatstva - kažem samo jedan, jer ima ih još, ali o njima nešto kasnije.
Jedan znak Zodijaka ima jednog vladara - ali i (jednog) suvladara. Suvladar je planeta koja je egzaltirana u znaku od interesa. U ovom slučaju Mesec kao vladar Horoskoposa aplicira kroz formu kvadrata suvladaru Horoskoposa - Jupiteru. Mesec u znaku Strelca (Jupiterova kuća) aplicira Jupiteru, koji je u svojoj drugoj kući (Ribe). Ima li šta veličanstvenije od ovakvog vida recepcije?! Pri tom je Mesec u nadmoćnom položaju u odnosu na Jupiter - u X je znaku od njega - i zajedno sa njim ostvaruju svoj maksimalni potencijal. Trebalo bi napomenuti i to da je Jupiter na 3 stepena od stepena Mc-ja, i da mu aplicira kao najbliža planeta.


Treći triplicitetni vladar svetla sekte - Jupter, ukazujući na treći, poslednji deo života natusa.
Značaj Meseca za eminentnost i globalnu slavu Džordana je i trigonalna (trougaona) forma - II,VI,X. Mesec i Mars su u trigonu sa MC znakom, i ovakva konfiguracija prema Pavlu iz Aleksandrije se mora ozbiljno uzeti u razmatranje.


Drugi i prvi triplicitetni vladari svetla sekte su Saturn i Merkur. Ovaj dvojac je par kopljonoša (doriforija - toliko zaboravljena tradicija!), zbog kojih je Sunce toliko dobija na važnosti.
Sunce jeste u 8. znaku od Horoskoposa, i jeste u ženskom kvadrantu, i jeste u znaku svog izgona, ali samim svojim prisustvom u muškom znaku i pod "zaštitom" kopljonoša veoma je istaknuto.
Poznato je da je Džordan i zavisnik od kockanja i da voli da dominira u svemu što radi - tipično za Sunce u Vodoliji u VIII znaku.


  • Fortuna u Ovnu
  • Daimon u Vagi
  • Mesto smrti u Škorpiji
  • Mesto kulminacije u Jarcu
  • Mesto ostvarenja u Vodoliji (!)
  • Mesto egzaltacije u Lavu
  • Prenatalni sizigijum u Lavu
Ostaviću u razmatranje pažljivom čitaocu da vladare ovih mesta ispita i uoči njihovu važnost i značaj.


Ali ipak nešto moram da prokomentarišem. Pravi borac, neko ko nikada ne odustaje, neko ko od svojih saigrača nikad nije tražio da urade nešto što ne može da uradi sam - to je Majkl Džordan. Perfekcionista u svakom pogledu. Njegov nepokolebljiv duh je u nadležnosti njegovog Daimona, čiji je vladar Venera. Venera je na Mestu kulminacije, u sedmom znaku od Horoskoposa, i što je još bitnije, egzaktno na stepenu opozicije sa stepenom Horoskoposa. Istaknuta na ovaj način - da, toliko da se rečima ova istaknutost teško može opisati.


Razmatranjem vremenskih perioda, počev od Fotune kao startera, procenio  sam životni vek Džordanov na 72 godine.


Ovan daje 15 godina
Bik 8
Blizanci 20
Rak 25


Zbirno do sada 15+8+20+25 = 68


Lav bi trebao da daje 19, ali kako je u njemu anaireta Mars čiji je period 15 godina, to će se umnjiti za toliko i daće samo 4.


Sumarno životni vek bi bio 68+4 = 72 godine.


Ukratko - Michael Jeffrey Jordan. The Goat.
6
Natalna astrologija / Odg: Faktori životnog uspeha, ostvarenosti i prominencije prema Vetiju Valensu
« Poslednja poruka od strane Ivan poslato Avgust 26, 2023, 11:41:44 pre podne »
Brazilska vizuelna umetnica koja je bila posebno poznata po svojim modernim skulpturama. Maria Martins je rođena u Kampanji u Brazilu, kao Maria de Lourdes Faria Alves.

Njen prvi muž bio je književni kritičar Otavio Tarkvinio de Souza, sa kojim je imala ćerku Luciju Mariju. Međutim, kada se udala za mladog diplomatu Karlosa Martinsa 1926. godine promenila je ime u Maria Martins.
Martins je imala aferu sa francuskim umetnikom Marselom Dišanom koja je započela od 1946, okončavši se njenim odlaskom u Brazil 1951, i njegovim brakom sa drugom suprugom Aleksinom Dišan 1954.
Maria Martins je međunarodno poznata kao "vajar tropa" i "veliki vajar nadrealizma". Takođe i kao crtač, graver, slikar, pisac i muzičar. Bila je jedna  od najuticajnijih nadrealista u Brazilu; ponekad je nazivaju "brazilska Frida Kalo".
Zbog svoje profesije Maria je do kasnih tridesetih živela u nekoliko evropskih zemalja. U Briselu je 1934. počela da studira vajarstvo kod Oskara Jaspersa. Pre nego što je nastavila sa Žakom Lipičicom 1936, kada se preselila u Nju Jork. Martins je konsolidovala svoje skulpture kao deo nadrealističkog pokreta, kome se priklonila između 1942. i 1943. godine.
Održavala je razne samostalne izložbe u Nju Jorku i Parizu, gde je predstavila skulpture organskih oblika vezanih za prirodu i misticizam kao alternativu zapadnom logocentrizmu. Godine 1947. učestvovala je na Međunarodnoj izložbi nadrealista održanoj u galeriji Maeght u Parizu.
Od kasnih pedesetih, Martins se najviše posvetila pisanju o misticizmu i Ničeovoj filozofiji, ne napuštajući u potpunosti umetničku produkciju. Objavila je tri knjige o ovim temama u Brazilu.


Maria Martins umrla je 27. marta 1973. u 79-oj godini u Rio de Žaneiru.


Rodden Rating AA
BC/BR in hand
Collector Rodden









Kosmički sat neprestano radi, pokazujući nama radoznalima život ljudski kao na filmskom platnu. Iznova se vraćamo triplicitetnim vladarima svetla sekte, kao glavnim vremenskim signifikatorima, i na osnovu njihovih postavki u natalu prosuđujemo periode. Dodaćemo još i položaje ostalih mesta od značaja:
  • Fortuna u Jarcu
  • Daimon u Lavu
  • Mesto smrti (VIII znak od Fortune) u Lavu
  • Mesto kulminacije (X znak od fortune) u Vagi
  • Mesto ostvarenja (XI znak od Fortune) u Škorpiji
  • Mesto egzaltacije u Blizancima
Prvi triplicitetni vladar svetla sekte je Sunce. U XI znaku (Lav) od Horoskoposa, na mestu Dobrog duha, Daimona i Mesta smrti. Neopterećeno od malefika - sa Marsom u trigonu, Saturnom i Jupiterom u sekstilu. Mežutim, ono što je tako uočljivo, i što dodatno osnažuje već veoma povoljno postavljeno Sunce su njegove izvidnice (kopljonoše): Merkur, Venera i Jupiter.
Posmatrano u odnosu na dnevnu rotaciju Nebesa, sve tri planete su orjentalne od Sunca, na jutarnjem izlasku, veoma povoljno postavljene: Merkur i Venera na MC-ju, Jupiter na mestu radovanja Sunca i Mestu egzaltacije natala. Ništa bolje niti adekvatnije ne može opisati profesiju Marie Martins od Merkura, Venere i Jupitera: vajar, crtač, graver, slikar, pisac, muzičar, i u poznijem životnom dobu filozof. Sjajan primer kako se aforizmi drevnih astrologa mogu upotrebiti za analizu karijere, statusa i poslovnog ostvarenja.


Drugi triplicitetni vladar svetla sekte je Jupiter. Već pomenuti Jupiter, iako u znaku svog izgona, odlično je postavljen. Jupiter kao vladar III mesta u IX je signifikator proviđenja, snova, vid komunikacije sa onostranim, metafizičkim delom univerzuma, i ja sam veoma siguran da je Maria imala neki vid komunikacije sa višim bićima od kojih je dobijala inspiraciju za svoj rad. Od pedesetih je pisala o misticizmu i Ničeovoj filozofiji. Period posvećenosti filozofiji poklapa se sa središnjim delom njenog života, kojem Jupiter, kao drugi triplicitetni i vlada.


Treći triplicitetni vladar svetla sekte je Saturn. Saturn na Horoskoposu je veoma istaknut, jer se nalazi i u znaku svoje egzaltacije. Saturn se takođe nalazi i na Mestu kulminacije natala, što mu dodatno daje na značaju po pitanju uspešnosti, karijere i poslovne ostvarenosti. Međutim, da ne bude sve tako idealno, zaslužan je Mars na VII mestu, u opoziciji sa Saturnom. Mars je i vladar Mesta ostvarenja - te će zbog toga označavati i gubitke, materijalne i nematerijalne, neprijateljstva, sudske parnice i probleme u braku za koje ne postoji rešenje. Povoljna stvar za ostvarenje imovine je trigon Jupitera i Saturna.


Dakle, pri prosuđivanju poslovnog uspeha, karijere, statusa i ugleda Marie Martins trebamo uzeti u obzir sledeće:
  • Sunce i njegove zaštitinike (kopljonoše) (+)
  • Trigon Saturna na Horoskoposu sa Jupiterom u IX (+)
  • Opozociju Saturna na Horoskoposu i Marsa na descendentu (-)
  • Mesta od interesa (videti iznad) i njihove vladare
Videti šta preovladava, i na nosnovu toga doneti sud.


Tačka braka je u Jarcu. Ako je vladar tačke braka Saturn, pri tom postavljen na Horoskoposu ili VII znaku od njega, ukazivaće (prema Doroteju i ostalima) da će natus biti stariji od svojih bračnih partnera, što je u slučaju Marie Martins i bio slučaj.


Obzirom da je Mesto smrti u znaku Lava u kojem je i Sunce, mišljenja sam da je Maria umrla od infarkta ili zastoja srca, što ne mogu da potvrdim ili opovrgnem, jer taj podatak nisam našao.

Ukratko - svetski poznata nadrealna umetnica - Maria Martins.
7
Natalna astrologija / Odg: Faktori životnog uspeha, ostvarenosti i prominencije prema Vetiju Valensu
« Poslednja poruka od strane Ivan poslato Avgust 23, 2023, 12:24:04 posle podne »

Allan Stewart Konigsberg - Woody Allen.

Američki komičar, pisac, glumac, filmski reditelj, scenarista, dramaturg i muzičar. Scenarista i režiser filma Eni Hol iz 1977.  koji je osvojio četiri Oskara 1978. Među ostalim filmova su  Spavač i Ljubav i smrt.
Ultimativni pesimista, Alen je antihedonista - onaj koji psihički nije u stanju da uživa; možda najsmešniji neurotičar dvadesetog veka. Poznat po svojoj bolnoj ljubaznosti, velikodušnosti i mahnitim pokušajima da izbegne publicitet, voli da kupuje antikvitete, posećuje umetničke galerije i muzeje.
Niskog rasta, proređene kose i zabrinutog izraza lica, sa svojom visinom od 167cm i masom od 54kg, Alen privlači pažnju gde god da se pojavi.


Mrzeo je školu - dobijao je loše ocene iz svih predmeta osim iz engleskog. U večitom strahu, bio je ispunjen anksioznošću koja se izražavala kao strah od vode, visine, stjuardesa (!?), mašina za pranje sudova. Najveći strah imao je od mraka i smrti. Stidljiv i introvertan, otkrio je da ume da zasmejava drugove iz razreda. Sa šesnaest godina je počeo da prodaje svoje aforizme kolumnistima i novinarima,  pišući oko trideset tekstova dnevno.

Tada je promenio ime u Woody Allen.


Rodden Rating AA

BC/BR in hand
Collector Rodden






Merkur, Saturn i Jupiter - triplicitetni vladari svetla sekte, Meseca, su na kardinalnim mestima: Merkur i Jupiter na četvrtom, Saturn na sedmom od Horoskoposa.
Fortuna je u Škorpiji, Daimon u Blizancima. Sva tri vladara na istaknutim mestima ukazuju na eminenciju tokom celom života natusa.









Prenatalni sizigijum je u Strelcu.
Mesto smrti (VIII znak od Fortune) u Blizancima.
Mesto ostvarenja (XI znak od Fortune) u Devici.
Mesto kulminacije (X znak od Fortune) u Lavu.
Mesto egzaltacije natala je u Strelcu.


Istaknutost neke planate može se iskazati brojem autoritativnih mesta u karti koji se nalaze u njenoj nadležnosti - vladarstvu. U ovom slučaju najviše vladarskih epiteta poneće Merkur.
Merkur je:
  • Prvi tripliciteni vladar svetla sekte, obzirom da je noćno rođenje pa menja mesto sa Saturnom
  • Vladar Daimona
  • Vladar Mesta smrti
  • Vladar Mesta ostvarenja i
  • Vladar Horoskoposa
Merkur se nalazi na IV mestu, u znaku Strelca, na Mestu egzaltacije natala, nedaleko od Jupitera i Sunca. Združuje se sa Jupiterom, koji mu pruža toplu dobrodošlicu u svoj dom, i na taj način ga štiti od blizine Sunca, koje je takođe njegov gost. Ako ovome pridodamo i brzinu nešto veću od stepen i po na dan, tada istaknutost Merkura još više dobija na značaju, te ga mogu nazvati i Almutenom karte.

Svi strahovi koje Vudi Alen ima lako su objašnjivi: Vladar Daimona i mesta smrti (Merkur) na dnu neba - IV mestu.


Saturn na VII mestu ukazuje na mnoštvo neprijateljstava i problematične odnose sa ženama.


Vudi Alen se ženio četiri puta, i imao decu sa svakom od žena.


Na njegov turbulentni ljubavni život i više dece ukazuju Venera, Mars i Tačka braka. Venera je u nadmoćnom, superiornom kvadratu sa Marsom, obzirom da je u X znaku od njega i blisko mu aplicira. Ako je vladar Tačke braka Saturn na VII mestu od Horoskoposa, tada će postojati znatna razlika u godinama između natusa i njegovih žena. Ovde to i jeste slučaj.

Na veliki uspeh u svetu sedme umetnosti i svetsku popularnost zbog onoga čime se bavi, ukazuju Merkur - vladar Daimona i Mesta ostvarenja, i Mars, vladar Fortune. Takođe Jupiter (vladar egzaltacije) i Sunce (vladar Mesta kulninacije) u znaku egzaltacije natala, u Strelcu.

Saturn na silaznom uglu ukazuje na počasti u satrosti, ali i na zdravstvene tegobe sa digesticnim traktom. Takođe i neprijateljstva i nestabilnosti sa ženama, ali i sudske procese i optužbe. Takođe i svi strahovi koje je imao (od vode, mraka, smrti) mogu objasniti i Saturnom  koji je u opziciji sa horoskoposom.

Woody Allen, istaknuti glumac, scenarista reditelj i muzičar. Dovoljno je reći samo - Woody Allen.
8
Natalna astrologija / Odg: Faktori životnog uspeha, ostvarenosti i prominencije prema Vetiju Valensu
« Poslednja poruka od strane Ivan poslato Avgust 17, 2023, 02:07:46 posle podne »
Lujza Trahano (Luiza Trajano), poslovna žena, milijarderka. Predsedavajuća je maloprodajnog magazina Lujza i povezanih kompanija. Od jula 2020, nalazi se ne FORBS-ovoj listi najbogatijih žena Brazila.
Trahano je član savetodavnog odbora UNICEF-a u Brazilu. 2021. godine Lujza je bila na listi časopisa TIME kao jedna od stotinu najuticajnijih ljudi na svetu. Ona je i feministkinja.
Aprila 2022. godine neto vrednost njene imovine procenjena je na 1,4 milijarde dolara.


Rodden Raiting AA
BC/BR in hand
Collector Schofield







Posmatrajući kvalitet vremenskih perioda, helenisti su, kao i Valens, veliki značaj pridavali vladarima tripliciteta svetla sekte. Ništa novo niti nepoznato. Sada ćemo detaljnije razmotriti prvog, drugog i trećeg vladara tripliciteta Mesesa, obzirom da je rođenje noćno.


Prvi - Mesec. U znaku svog izgona, ali na sedmom mestu od horoskoposa, što ga čini veoma istaknutim.


Drugi - Venera. Ovde bih se malo zadržao. Na prvi pogled, Venera je postavljena nepovoljno. U znaku svog pada, na kedentnom (padajućem) mestu, i odvaja se od Saturna. Jeste tako, ali ovo je samo jedan od načina posmatranja. Ako sada posmatramo iz drugačijeg ugla, primetiće se nešto sasvim drugačije. Treće mesto od Horoskoposa je mesto radovanja Meseca. Iz tog razloga, Venera će biti veoma izražena i dominantna - razlog više što je Mesec vladar horoskoposa, i pri tom je na uglu i u trigonu sa Venerom. Dominacija Venere u odnosu na ostale panete, pre svega na Sunce, Merkur, Mars, Jupiter i Mesec je ogleda se i u nadmoćnom, superiornijem položaju u odnosu na sve njih (sa izuzetkom Saturna). Zato što primarnom rotacijom neba izlazi pre njih. Venera se može u ovoj situaciji posmatrati i kao vladar na svom prestolu, kao neko koje po eminenciji i značaju daleko iznad svih.
Uzimajući u obzir sve do sada izrečeno, Venera se istovremeno nalazi i u nepovoljnom i u povoljnom položaju. Koliko god zvučalo nemoguće i kontradiktorno, ovo je zaista moguće, zato što je signifacija Venere (kao i svih ostalih planeta) višeznačna, i manifestovaće se na različitim vremensko-prostornim ravnima. Zapravo, u nekim sferama života manifestovaće loše događaje. Jedan od tih loših događaja i smrt Lujzinog supruga 2009. godine. Međutim, na polju statusa, eminencije i blagostanja, Venera kao najdominantnija planeta u karti iskazuje se u svom punom sjaju i moći. Ono što ćemo sada pridodati dosadašenjem tumačenju je i to je Venera vladar Fortune, Daimona i prenatalnog sizigijuma!





Analogna situacija kao u natalu Stena Frankla.


Treći - Mars. Opet ću se ovde zadržati. I to s pravom. Mars je izuzetno povoljno postavljen. U svojoj sekti i znaku u kojem se raduje (prema Doroteju i ostalima), u znaku Dobre sreće, koji je peti od horoskoposa. Jedino je nepovoljno to što se nalazi u terminu Saturna. Ono što je još bitnije i značajnije od same postavke Marsa, jeste to da je on vladara Mesta egzaltacije natala. Za noćno rođenje, egzaltacija natala se nalazi tako što se rastojanje (u znacima) od Bika do znaka u kojem je Mesec projektuje od znaka Horoskoposa. Sledeći ovaj postupak, lako se nalazi da je Mesto egzaltacije u znaku Škorpije.


Mars i Merkur u znaku Mesta egzaltacije ukazuju na izvanredne mentalne, intelektulane i umne sposobnosti Lujze Trahano. Ovako dominantan i snažan intelekt u sadejstvu je sa snažnom dušom, koja se manifestuje u arhetipskom obliku Venere, koja pored Fortune, kao što smo već videli, vlada i Daimonom.


Istaknutosti Venere dodatno doprinose i zraci koje prima od Marsa i Merkura (sekstil), Jupitera (kvadrat) i trigona (Mesec).


Još jedan primer u kome gotovo sve planete operativne; neke neposredno (Venera i Mars), neke posredno, kao pomagači (Sunce, Merkur, Mars i Mesec).


https://en.wikipedia.org/wiki/Luiza_Trajano
9
Natalna astrologija / Faktori životnog uspeha, ostvarenosti i prominencije prema Vetiju Valensu
« Poslednja poruka od strane Ivan poslato Avgust 12, 2023, 08:18:20 posle podne »
Sten Frankl (Stan Frankel) je bio američki kompjuterski naučnik koji je radio na projektu Menhetn četrdesetih godina prošlog veka. Kao konsultant radio je i na razvoju različitih računara, posebno desktop računara pedesetih, i elektronskih kalkulatora šezdesetih.
Pohađao je postdiplomske studije na univerzitetu u Ročesteru, doktorirao fiziku na Kalifornija univerzitetu u Berkliju, a karijeru je započeo kao postdoktorand kod Roberta Openhajmera na istom univerzitetu 1942. godine.
Frankl je učestvovao u razvoju računarskih tehnika korišćenih u nuklearnim istraživanjima koja su se odvijala u to vreme, posebno u izradi nekih od ranih proračuna koji se odnose na difuziju neutrona u kritičnom sklopu uranijuma sa Eldredom Nelsonom.
Tokom bogate (i nažalost ne tako dugotrajne) karijere, bio je i konsultant kompanije Packard Bell Computer na dizajnu računara PB-250.


Sten Frankl je umro 2, maja 1978. u 59. godini u Los Anđelesu, Kalifornija.


Roden Rating: AA
Collector: Scholfield





Ono što čoveka uzdigne do neslućenih visina na bilo kom životnom polju nije samo um (intelekt), već i duša. Um sam po sebi nije dovoljan ako nije u sadejstvu sa izrazitom, snažnom dušom. Jer duša je pokretač svega. Odgovorna je ne samo za telesni rast i razvoj, već i za manifestaciju čoveka u ovozemaljskom životu.
Da bi neko bio uspešan, i postizao izvanredne rezultate na bilo kom polju delatnosti, treba da ima sinergiju duše i uma. Jedino jaki um i duša mogu da pojedinca izdignu iznad prosečnosti, stvarajući izuzetne ličnosti koje pamte i ljudi i istorija.
U analizi kvaliteta snage duše i uma, upotrebiću saznanja do kojih sam došao analizirajući natale eminentnih ljudi, koje je izradio i komentarisao Vetius Valens.
Tako, prema Valensu, pri ispitivanju duše i uma sledeći faktori su od najvećeg značaja:
  • Fortuna
  • Daimon
  • Prenatalni sizigijum i
  • Mesto egzaltacije natala
Egzaltacija natala se može koristiti i za analizu intelekta. Horoskopos jeste od važnosti, ali nije od primarnog značaja.





Prenatalni sizigijum i egzaltacija natala su u Blizancima.


Mars, koji je vladar i fortune i daimona, je najeminentnija, najbolje postavljena planeta u celoj karti. Na mestu dobrog duha (11. znak od horoskoposa), prenatalnog sizigijuma i egzaltacije dominira Mars, koji je na samom početku helijačkog ciklusa (jutarnji izlazak). Samo tri lučna minuta Mars je udaljen od idealnih 7 stepeni od Sunca. Ovakav položaj Marasa dodatno biva unapređen prisustvom Merkura, vladarem prenatalnog sizigijuma i egzaltacije natala. Topla dobrodošlica koju Merkur priređuje svojim gostima svojim gostima Suncu i Marsu od velike je važnosti (recepcija).
Saturn na horoskoposu daje postojan i stabilan um, no ne uvek i shvaćen od okoline - ipak je Saturn u znaku svog izgona.


Kada se uzmu u obzir sve planete koje su signifikatori duše i uma to su, poređane prema istaknutosti:
  • Mars, Merkur, Sunce
  • Saturn
Četiri od sedam planeta aktivno uzima učešće u signifikaciji duše i intelekta istaknutog fizičara i kompjuterskog naučnika, Stena Frankla.


https://www.astro.com/astro-databank/Frankel,_Stan
10
Mundana astrologija / Odg: Mundane aktuelnosti
« Poslednja poruka od strane Miki poslato Decembar 03, 2021, 09:03:26 posle podne »
Između dva pomračenja, otkrili su se planovi pomračenih umova koji žele da nam unište identitet i pretvore nas u robove. Hibridni, biološki i ekološki rat, praćen informatičkim, preti da pređe u građanski.
https://youtu.be/WfBG3SZVV2E
Stranice: [1] 2 3 ... 10