Devet zvezdanih parana

  • 0 Odgovora
  • 3652 Pregleda
*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Devet zvezdanih parana
« poslato: Maj 23, 2014, 02:59:26 posle podne »
Jutarnji subsolar, jutarnja kulminacija, jutarnji zalazak, podnevni subsolar, podnevna kulminacija, podnevni zalazak, vecernji subsolar, vecernja kulminacija i vecernji zalazak jesu paranatalonte koje predstavljaju pozicije zvezda i planeta koje se prate prema kontaktu SO sa linijama meridijana i horizonta.  U tradiciji su se koristile i u kontekstu istovremenih izlazaka dekanata. Ptolomej je u Almagestu, VIII knjizi i 4. poglavlju razvrstao 9 osnovnih paranatalonta situacija:

1. Orjentalni izlazak zvezde sa SO na istoku u zoru u varijacijama nevidljivosti odmah iza SO, partilano sa SO ili precedentni orjentalni izlazak kada zvezda, odvojena od SO, postaje vidljiva na istoku pre samog izlaska SO.
2. Orjentalna (izlazeca) pojava zvezde na meridijanu, bilo gornjem ili donjem, u trenutku izlaska SO sa svim varijantama: da je zvezda istovremeno sa izlaskom SO tacno na meridijanskoj poziciji ili da meridijan dostize neposredno posle ili neposredno pre izlaska SO.
3.Orjentalni zalazak zvezde postoji kada SO dostize dsc, trenutno zalazi, ali je zvezda u tom trenutku na asc ,180 od SO u svim varijantama istovremenosti pojave sa SO, pre SO ili nesto posle SO.
4.Meridijanski subsolar je pozicija zvezde na asc kada je SO tacno na mc-u. Varijante ove paranatolentu su: dnevna vidljivost nekretnice ili planete kada ona izlazi dok je SO na mc-u, nocni izlazak zvezde dok je SO tacno na ic-u.
5.Meridijanska konjunkcija kada su SO i zvezda istovremeno na meridijanu i tu imamo tri varijante, dnevna konjunkcija na mc-u i nocna konjunkcija na ic-u, odnosno, opozicija SO i zvezda na meridijanskoj liniji.
6.Meridijanski zalazak zvezde potoji kada se ona zatekne na dsc u vreme dostizanja SO tacke mc-a ili ic-a.
7.Vespertini (nocni) subsolar se javlja kada se zvezda zatekne na asc dok je SO na dsc. Vespertini sukcedentni izlazak postoji kada zvezda izlazi neposredno posle zalaska SO. Vespertini koizlazak postoji kada zvezda raste, a SO zalazi u isto vreme. Precedentni vespertini izlazak se javlja kada zvezda raste malo pre nego sto SO zadje.
8.Vespertina pozicija na meridijanu postoji kada zvezda dostize juzni ili severni meridijan dok SO izlazi. Vidljiva vespertina pozicija ove vrste postoji kada je zvezda na mc-u odmah posle zalaska SO, druga varijanta je pozicija zvezde na mc-u tacno u trenutku zalaska li vespertina kulminacija zvezde na mc-u neposredno pre izlaska SO.
9.Vespertini zalazak zvezde postoji kada zvezda, skupa sa SO, zalazi u svim mogucim varijantama neposredno pre ili posle SO.

Paranatalonte se jednako mogu pratiti na nivou bilo koje mundane karte, ali i na nivou diurnala, tj. karti izlazaka, zalazaka i meridijanskih kontakata SO za analizirano podrucje. Primer cemo uzeti iz poslednjih dogadjaja. Recimo, 16.5.2014. dan najveceg intenziteta poplava. SO je tog dana u Beogradu izaslo u 5h 7m 48s, asc 24. Ta. Imamo Algol na asc za Beograd ovog diurnala u varijanti prve vrste orjentalnog izlaska zvezde odmah posle SO. Na dsc imamo Agenu, zvezdu JU, VE prirode (vodene i kisne). U slucaju Agene imamo Vespertini zalazak jer ova zvezda dostize zapadni horizont istovremeno sa SO na istocnom. Dakle, imamo najmaleficniji Algol na asc za Beograd u prvoj paranatalonta poziciji i Agenu, zvezdu JU prirode u 9. paranatalonta poziciji.U trenutku zalaska SO tog dana oko 20h, na donjem meridijanu se zatekla nekretnica Ahernar, izrazito JU simbolike u znacenu imena reka, u 8. paranatalonta situaciji. Trenutna njena pozicija je na polovini znaka Pi.
« Poslednja izmena: Maj 24, 2014, 01:02:25 pre podne od strane Natasa »
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com