Jatromatematicke dekumbiture

  • 0 Odgovora
  • 4001 Pregleda
*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Jatromatematicke dekumbiture
« poslato: Novembar 28, 2012, 09:50:03 pre podne »
Dorotejeve jatromatematicke (pitanja o bolesti) katarhai karte tumacile su se prema pravilima koja se razlikuju od engleske skole XVI veka.

Asc simbolizuje lekara jer je on aktivna strana koja drzi sudbinu bolesnika u svojim rukama (bolesnik zavisi od njegovog umeca i znanja). MC je bolesnik jer je on predmet pitanja i cilj lekarove akcije (X od asc), dsc je mesto koje pokriva uzrok oboljenja i disbalansa telesnih humora jer je to mesto MO munane pozicije, a MO u prvoj astrologiji vlada telom vise nego dusom koje pripada SO. Zapadni horizont ima veze sa bolescu i zato sto je to tacka simbolickog svrsetka zivota, ugrozavanja vitalnog integriteta jer SO ovde zalazi i gubi snagu diurnalne vladavine. IC je kuca krajnjeg ishoda, odnosno, opravka ili smrti. Ukoliko se benefici nalaze u VII kuci, u znaku dsc, bolesnik ce se vrlo brzo oparaviti bez dugotrajnog i ozbiljnog tretmana. Ako je malefik na asc u opoziciji sa benefikom u VII lekar ugrozava bolesnika i upropastava stvar koja se mogla spasiti da se on nije upleo.

Ako je MO zavrsio aspekt sa benefikom u trenutku postavljanja pitanja to je dobar pozitivan znak oporavka. Separacija sa MA je znak visoke temperature, agonije ili hirurske intervencije koja ce se morati preduzeti. Takodje i znak amputacija i oziljaka nanetih usled medicinskog tretmana. Vrlo je lose ako je MO u separaciji od MA u rastu posle prvog kresenda (treci dan od poslednjeg konjunkcijskog sizigijuma) sve do punog MO ukljucujuci i ovu fazu. Bolje je ako pada iz aspekta sa MA. Separacija sa SA oznacava dugotrajnu i tesku bolest pa se stvar valja dodatno tumaciti u kontekstu stanja MC-a i IC-a. Dodatni otezavajuci faktor je ako se MO u rastu nadje u fiksnom znaku ispod horizonta. SO ispod horizonta, takodje, nije srecan znak.

Katarhai kartu valja uporediti sa bolesnikovim natalom. Lose je ako katarhai MO pada u znak u kome u natalu stoji jedan od malefika ili vladar VI ili je u VI natala. Na tezinu bolesti ukazuje i pozcija katarhai MO u natalnoj VI ili XII blizu vrhova kuca u istom znaku. Ako katarhai MO pada u znak benefika natala ili je u aspektu sa njima bolesnik ce se oporaviti. Bolest ce biti dugotrajna i teska ukoliko katarhai MO pravi sisnister kvadrat sa svojom natalnom pozicijom ili pada u znak koji u natalu okupira prvi vladar IC tripliciteta ukoliko je isti debilitiran ili ugrozen mundanom ili aspektnom pozicijom ili pozicijom na maleficnoj nekrtnici.

Provera toka bolesti vrsi se kada MO prodje 10 i 40 stepeni od svoje katarhai pozicije i ovde valja pogledati njegove aspekte sa katarhai faktorima i sa tranzitnim faktorima u relanom vremenu jednako. Ukoliko na tim pozicijama dodje u kontakt sa beneficima covek ce se oporaviti, ali ako su na tom mestu ostvareni kontakti sa maleficima to je vrlo los znak i cesto oznacava smrt.

Hirurske intervencije ne bi treblo preduzimati kada asc i MO padaju u Ta, Vi, Co ili Pi, kada je MO blizu SO ili 180 od njega, ukoliko malefici aspektuju asc ili MO za vreme kada je pocetak operacije planiran. Dobro je ako MO opada u fazama, ali je dovoljno daleko od SO, bar jedan znak, kada malefici zodijacki slede MO, a VE i JU prave asepkt sa asc ili MO pocetka operacije. Dorotej kaze da MO i asc operacije ne treba da padaju u onaj znak koji se dovodi u vezu sa delom tela na kojem se operacija vrsi.

Lose je i ako MO raste na epiciklu (Ptolomejev geometrijski model koji je sluzio za objasnjenje varijacija u brzini, pravcu kretanja i udaljenosti luminara i planeta na osnovu kretanja planetarnih krugova unutar veceg referentnog kruga koji se naziva deferent) u istom znaku u kojem leze SO ili MA katarhai karte. Ovo je siguran znak smrti koja ce, verovatno, nastupiti kada MO dodje u 90 ili 180 sa svojom katarhai pozicijom.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com