Eklipse

  • 0 Odgovora
  • 4109 Pregleda
*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Eklipse
« poslato: Jun 06, 2017, 02:26:37 posle podne »
Tetrabiblos, knjiga II, poglavlje 5. "O zemljama koje su afektirane (na koje se eklipsa najvise odnosi)"

1. Na prvom mestu tamo gde se eklipsa vidi ili kako Ptolomej kaze "narocito (ne i iskljucivo) tamo gde se vidi".
2. U zemljama koje pripadaju elementu u kojem se pomracenje desava ("...i zemlje srodne sa elementom" znaka pomracenja)
3.Gradovi/drzave ciji asc karte osnivanja (katarhai) ili stepen luminara te karte pada na stepen eklipse.
4. Gradovi/drzave ciji aktuelni vladar u natalu mc ima na stepenu pomracenja.

Sticaj ovih situacija-efekat eklipse snazniji. U ovom konkrektnom slucaju, od petka koji sledi, efekti ekipse bice najsnazniji
1. U regionu evropskog i atlantskog severa, sirem juznom regionu Severnog pola, Skandinaviji, baltickoj oblasti i ruskom severu, narocito u onim mestima/gradovima koje u katarhai osnivanja imaju asc ili luminara na stepenu eklipse ili mc aktuelne vlade/kralja u slucaju monarhije, na stepenu pomracenja, odnosno, luminare tih horoskopa na stepenu pomracenja.

2. Cela Evropa ukoliko postoji sticaj asc, mc, MO/SO na stepenu pomracenja za pojedina mesta i pojedine aktuelne vlade i vladare.

3. Afrika i jugozapadna Turska po osnovu velikih elementalnih mundanih kvadranata, te vladarstvom vodenog trigona, narocito u onim mestima/gradovima koji zadovoljavaju prethodne uslove posebnih stepeni katarhai mundanih karti.

4. Bilo gde u svetu u mestima/gradovima koji asc osnivanja ili luminare imaju u Pi na stepenu pomracenja ili na tom stepenu aktuelna vlada/predsednik imaju mc.

Jos jednom, sto vise ovih preduslova, efekti eklipse veci.

U narednom poglavlju jasno se sugerise da eklipsa nema svuda isti stepen pomracenja i jednako trajanje (iz prve kategorije zahvacenih regiona, a to su regioni vidljivosti pomracenja) i da se kao i u nativitetima posmatra karta mundanog dogadjaja, u ovom slucaju, karta pomracenja. Vreme manifestovanja efekta odredjuje se u odnosu na tri ugla od asc do dsc u oviru kojih se SO dnevno krece, gde se ukupnost trajanja prema ekvinocijalnim satima (u savremenom nacinu racunanja prema konvencionalnim satima) deli na tri i prevodi u vremenske jedinice. Prva trecina perioda pripada delu blize asc, druga trecina mc u, poslednja blize dsc... Za svaki deo sveta se posebno mora izracunati trajanje jednog te istog pomracenja. Nezavisno od ovoga efekti se mogu desiti pre ili kasnije ukoliko vazni segmenti horoskopa ovog ciklusa nad odredjenim mestom na planeti budu zahvaceni egzaktno r i d stanicama MA,JU i SA ili na tim stepenima (stepen asc horoskopa pomracenja, mc a ili sam stepen pomracenja) neka od planeta ostvaruje helijacki izlazak ili zalazak na 12 do 15 stepeni od SO u tranzitima: "Pocetak slabljenja i jacanja (intenzifikacija) zakljucujemo na osnovu konjunkcija planeta koje se desavaju u medjuvremenu (posle eklipse, a do kraja procenjenog vremena njenih efekata), pod uslovom da se pojavljuju u odnosnim delovima Zodijaka (element kojem pripada znak u koji eklipsa pada), takodje i na osnovu drugih planetarnih kretanja koja uticu na dogadjaje ukoliko izlaze, zalaze, stacionarne su...Kada planete rastu (udaljavaju se od konjunkcije sa SO u izlasku) ili su zaustavljene (stacionarne pred zaokret) daju intenzifikacije u dogadjajima, ali ako (helijacki) zalaze i pod zracima su Sunca, donose smirivanje..." Osim aktivacija uglova horoskopa ciklusa, nezavisno od istog, vazno je gledati helijacke faze planeta u vodenim znacima (jer se eklipsa desava u Pi) ili na onim stepenima svih znakova koji su u aspektu sa Pi. Verovatno se ovde misli na 3 stepena u maksimumu.

O kvalitetu predvidjenih dogadjaja Ptolomej sudi na osnovu vladajucih planeta, sto je pre svega planeta koja vlada znakom i delom Zodijaka u koji pomracenje pada. Ptolomej jednako misli na domicilnog i almutenskog vladara stepena pomracenja. Planete u konjunkciji ili eventualnom helijackom izlasku ili zalasku u tom trenutku, takodje, su relevantne. Te planete u znaku u kom se zateknu, aspektima sa drugim planetama, svojim opstim stanjem, te nekretnicama sa kojima su u vezi, opisuju i karakter dogadjaja. U skladu sa prethodnim jednaku ulogu ima i planeta koja vlada asc pomracenja za svako mesto na Zemlji...Od znacajnih planeta Jupiter kao domicilni vladar se posebno kvalifikuje prema znaku Lava u kojem se nalazi i kraju r faze, a prema relavantnim horoskopima svake drzave i mesta pojedinacno. Osim njega i Venera nosi znacaj jer ima sticaj dostojanstava u Ribama, Mars kao prvi vladar elementa, te Saturn kao vladar termina.

Jupiter donosi prosperitet nekim vladarima jer je u kraljevskom znaku, ali Mars zato donosi suprotno drugim vladarima jer je u prvom kraljevskom znaku. Mars je vladar elementa pomracenja i na kraju je helijackog ciklusa. Njegov zalazak i ponovni izlazak tokom ovog proleca aktivirace prve vece efekte eklipse u onim podrucjima koja su navedena kao zemlje koje trpe efekte. Mars su suse, ratovi, zarobljenistva, ropstvo, ustanci, "bes vodja", iznenadne smrti, nasilje, bezakonje, paljenja, pljacke. Od vremena jednako susa i nevreme u zavisnosti od podneblja i drugih ciklusnih pokazatelja. Brodolomi, borbe u vodama, niski vodostaji, zagadjenja voda...Venera je vrlo beneficna poput Jupitera i kome ce doneti blagostanje zavisi od konkretnih mundanih inicijalnih karti. Unapred to nikako ne mozemo znati bez konkretne arhive horoskopa. Saturn simbolizuje epidemije, masovne egzile, hladnoce i zamrzavanja u vreme zime, nesrecna putovanja, takodje i brodolome, pomor riba i visoke plime...Saturn je kao terminski vladar stepena pomracenja posebno znacajan jer je sest dana pre pomracenja ostvario r stanicu. Mesta i gradovi pod simbolikom Strelca (znaka SA) su, takodje, na udaru. Asc grada, drzave u tom znaku, mc vladara u tom znaku na tri stepna od SA, svetla horoskopa drzava i vladara na stepenu SA u trenutku pomracenja...

Opsti zakljucci se mogu izvesti na osnovu vidljive linije pomracenja i elementa znaka u koji pada, ali posebna i preciznija razmatranja zavise od prethodno iznetih posebnih preduslova. Ova je eklipsa od drugacijeg znacaja jer, ne samo da je poslednja totalna vidljiva nad ovim delom sveta za narednih deset godina, vec je i nosilac uloge "mladog meseca godine" kojeg Ptolomej posebno kvalifikuje. Ciklus je poznat i kao predingresni sizigijum i ravnopravno se tumaci sa ingresom za svako mesto na planeti. Ovo nije "obicna" totalna eklipsa za ovaj deo sveta iz jos jednog razloga koji se tice cinjenice da je poslednja te kategorije za Evropu i sever Evroazije pred promenu velikog hronokratorskog ciklusa. U kategoriju ove vrste spadaju i dve naredne totalne eklipse iz avgusta 2017. i jula 2019. vidljive iz oblasti Severne i Juzne Amerike, njihovog pacifickog i atlantskog dela. Ipak, ova koja nam predstoji od istih je kvalifikovanija za znacajku cinjenice da se radi o godisnjem predingresnom sizigijumu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_eclipse_of_March_20,_2015
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com