O prominenciji u kratkim crtama

  • 0 Odgovora
  • 3287 Pregleda
*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
O prominenciji u kratkim crtama
« poslato: Jul 03, 2016, 01:25:44 posle podne »
Ljudi koji raspolazu najvecim odlucujucim i egzekutivnim svetovnim mocima bi trebalo da su rodjeni u vreme sledecih horoskopskih konfiguracija:

1. Da su im oba svetla u muskom znaku i na uglu ili da je barem jedno od njih takvo.
2. Da svetla imaju aspekt sa bilo kojom planetom koja se po nekom osnovnom dualnom deljenju moze svrstati uz jedno od njih i da ta planeta bude na uglu ili u sukcedentnoj. Za Sunce to je veza, ili sa planetama iz dnevne vrste, ili sa planetama iz superiornog sektora. Ovo poslednje znaci da osim JU i SA sa SO u aspektu treba da bude i MA. Mozemo kombinovati oba pravila jer superiorni sektor nosi znacenje "muskosti" jednako kao i dnevne planete, iako jedna od superioraca nije dnevna, a to je MA.
3. Pratece planete, ne samo da moraju da budu na uglu ili barem sukcedentnoj, vec je pozeljno da u odnosu na SO sa njim aspekt prave iz desne pozicije, a u odnosu na MO iz leve.
4. Nezavisno od aspekta kvalifikovana doriforija ce postojati i u slucaju planete koja izlazi pre SO, a posle MO i nalazi se do 30-tak stepeni od njih, odnosno, izmedju njih. Ako je na uglu ili u sukcedentnoj kuci to je jaca.
5. Indirektna doriforija (moja primedba) postoji i kada prateca planeta aspektuje stepen direktne doriforije sto je za SO na oko 15 stepeni od njega, a pre njega u primarnoj rotaciji.
6. Ako bismo na ova Ptolomejeva pravila dodali i Dorotejeva o triplicitetima gde se, uz dobru poziciju benefika i svetala, trazi da mundano tako budu postavljeni i vladari vladajuceg svetla, odnosno, prva dva, pravila o svetovnoj moci se sumiraju na oko 6 kategorija ljudi. Najniza pozicija postoji kada su oba luminara u zenskom znaku i kadenciji i kada su u kadenciji njiima pratece planete, dok su benefici slabi po svim osnovama, a vladari tripliciteta svetla vremena kadentni. Vrlo je tesko roditi se bas u ovakav cas, kao sto su retka radjanja u casu suprotnog kvaliteta sa oba luminara na uglu, u muskim znacima i aspektu sa planetama iste vrste po nekom osnovu,a na uglu, uz vladare elementa svetla vremena na uglu takodje.

Prominenciji doprinose i dobre postavke tacke fortune, duha i baze na uglu i aspektu sa svetlima, beneficima ili sopstvenim vladarem ili sa jakim planetama u 10. i 11. znaku od njihove pozicije ili u kombinaciji njihovih medjusobnih pozicija (vladar jedne u 10. od 1. ili u znaku 1. ili dve ili tri tacke u jednom znaku...)

Prominencija i moc nisu iste stvari. Osoba moze biti poznata, a ne biti mocna tako da se Ptolomejeva pravila pre odnose na moc dok Dorotejeva govore o dobroj materijalnoj infrastrukturi zivota koja moze i ne mora obezbediti i slavu, odnosno, moc. Tacke fortune, duha i baze, takodje, jednako govore o moci i slavi. Na moc ce, prema arapskim izvorima, ukazati i aplikacija izmedju vladara ASC i MC-a, a na uglovima. Ovde su moguce kombinacije ugaonog vladara ASC, a slabog MC-a i obratno i tumace se kao slavno ime i slaba licna dela i obratno. Pozicija vladara ASC na MC-u ili suprotno, takodje, je jedan od pokazatelja prominentnosti. MC cesto supstituise aspekt izmedju SO i vladara ASC, ukljucujuci i konjunkciju pa spaljenost, u tom smislu, moze da bude i pozitivna stvar. Spaljenost vladra ASC ukazuje na bliskost osobe sa vladarima i ljudima od moci i poznavanje njihovih tajni.Bolje je ako je vladar ASC superiorna planeta pa jos u muskom znaku i svojoj sekti, a najbolje u nekom kraljevskom znaku (Ar, Le, Sa). Inferiorna planeta u ovo ulozi vladara ASC ili MC-a ukazuje na neku moc, ali ne veliku, u danasnjim uslovima na egzekutivnu poziciju u delu lanca vlasti, ali ne na vrhu (sektor u korporaciji, ministarstvo u drzavnoj vlasti, oblast neke vrste u nekom sistemu...). Planete u egzaltaciji najvise i obecavaju. Domicili daju nesto nizu poziciju, tripliciteti jos nizu. U svakoj posebnoj profesiji, nezavisno od politicke moci, treba gledati i tacku rada koja ima formulu ASC+SO-JU, obrnuto po noci. Jednako nju i njenog vladara.Za politicku moc bolje je gledati tacku kraljevanja/kraljevine koja se dobija prema ASC+MA-MO, obrnuto nocu. Kada se razmatraju svetla, MO ima prednost nocu u odnosu na SO, pa je onda dobro imati vladara ASC sa njim na uglu...Na sve ovo dodaju se i nekretnice prema njihovoj posebnoj simbolici i znacaju. Pravila ima mnogo i previse, ovo su samo osnovne postavke. Jos jedno mi u trenutku pada na pamet, a to je da pratece zvezde iz Ptolomejeve delineacije, ako nisu na uglu, onda moraju biti u znaku koji vidi uglove. Jos jedna tacka koja promice u izvorima je tacka egzaltacije/casti. ASC+19.Ar-SO dnevno, ASC+3.Ta-MO nocu
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com