Distribucije

  • 0 Odgovora
  • 3548 Pregleda
*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Distribucije
« poslato: Jul 03, 2016, 01:18:24 posle podne »
Ko razume, shvatice. Oprostite ako je komplikovano. Jednostavnije od ovoga ne moze, barem sto se mene tice:)

Distribucije/raspodele (jarbakhtar na persijskom) su jos jedna od tehnika ascenzija cija je osnova helenska. Ascenzije su, vec smo objasnili, broj stepeni koje meridijan predje za vreme izlaska celog jednog znaka na istoku. Nisu jedinstvene za sve delove planete i uslovljene su geografskom latitudom. Same ascenzije se mogu koristiti na vise nacina: direktno, kroz simboliku stepena koju nose samostalno ili u kombinaciji sa simbolikom brojeva planeta u znakovima koji se ascendiraju, kroz cirkumbulacije (jednom ce tema posebno biti u vezi sa ovim izlozena) ili kroz, upravo pomenute, distribucije. Ascenzije ove vrste odnose se na direktiranje neke tacke natala kroz termine planeta (izvorno se vezuju za egipatski set u primeni) pocevsi od natalnog termina. Uobicajeno je da se startuje od SO, MO, fortune ili ascendenta. Ascendent je najcesce primenjivan starter. Primer je moj natalni asc na 13. Le pripada SA terminu koji se prostire od 12. do 18. Le. SA termin prelazice preko natalnog ascendenta negde do oktobra 1979. kada na snagu stupa ME termin u sledu. Mnogi softveri imaju izracunate distribucije. Janus 4.3 u trad opciji istu ima pod naznakom Directing by terms. Rucno se izracunavaju tako sto se ukupan broj ascenzije znaka koji pomeramo deli na 30 kako bi se dobila ascenzijska vrednost jednog stepena. Vrednosti ascenzija sa iznetom metodom je na ovom linku http://www.bendykes.com/reviews/ascensions-table-2014.pdf

Osim primarnog distibutera, sto je, da ponovimo, vladar termina koji aktuelizuje ascenzijskim pomeranjem stepen ascendenta, u igri je i tzv. partner, planeta koja aspektuje neki od stepena koji su zahvaceni distributerom. Recimo, u mom slucaju jos od decembra 2004. na snazi je VE termin preko ascendenta. Kako se VE termin u pitanju krece iz znaka Vi, na poziciji izmedju 8. i 17. stepena, bilo sta iz natala sto egzaktno aspektuje neki od tih stepeni bice partner, participator, u vreme terminske distribucije. Kod mene ti stepeni su zahvaceni jedino VE sa 12. Ta. Dakle, kada 12. stepen Vi, koji je u okviru raspona termina VE u tom znaku, dodirne tacku natalnog ascendenta, u tom periodu (koji moze biti i veci od godinu dana zbog duge ascenzije znakova u ovom slucaju) ne samo da ce distributer biti VE, vec ce i participator/partner biti VE, cime ce se VE simbolika posebno aktuelizovati prema natalnim kvalifikacijama same planete. Kuce u kojoj je, kucom kojom vlada, tackom kojom vlada, posebnom ulogom koju nosi (vladar duse, almuten figuris...) i, naravno, prema svojoj univerzalnoj simblici spajanja/ljubavi...Ukoliko niti jedna druga planeta ne aspektuje terminski raspon koji je aktuelan, ta jedna, participirajuca, ostaje za sve vreme trajanja primarne distribucije. Ako ostoji jos neka koja spektuje terminski raspon, trenutni partner bice aktuelan do nastupanja onog stepena koji aspektuje ta druga planeta.

Abu Masar uocava osnovne razlike izmedju distributera i participatora i neke karakteristike istih u solarnom povratku:

1. Distributer obezbedjuje osnovnu signifikaciju za ceo period svog trajanja. Partner ukazuje na kratkotrajnija desavanja u skladu sa vremenom u kojem je aktuelan prema gore iznetom metodu.
2.Distributer obezbeduje glavnu temu, osnovne probleme koje ce aktuelizovati u vreme trajanja termina, dok ce partner distributera ukazati na izvor problema, odnosno, desavanja.
3.Planete koje aspektuju distributera pokazuju kakvo je psihicko stanje coveka u vreme odmotavanja ciklusa, ali u igri su i planete koje aspektuju partnera (u mom slucaju VE ima obe uloge) pa ce i one dodati ili oduzeti na osnovnom procenjenom kvalitetu dogadjaja. Ovo se narocito posmatra kroz stanje u solarnom povratku. Tranziti planeta preko aktuelnog termina na ascendentu se, takodje, uzimaju u obzir. Ovde treba uociti da se tranziti, odnosno, planete koje se nadju u toj poziciji u solarnom povratku, odnose na termin koji prelazi ascendent, ne natalni ascendent kao takav. U mom slucaju to je prostor izmedju 8. i 17. znaka Vi jer je metodom ascenzije taj deo Zodijaka izasao na natalni ascendent.
4. Ukoliko u natalu postoji neka vazna tacka kojom vlada planeta kojoj pripada aktuelna terminska distribucija, znacaj tacke bice aktuelizovan.
5. Ako u solarnom povratku distributer ili njegov partner imaju neku blisku vezu sa sopstvenom natalnom pozicijom bice posebno naglaseni.
6.Ako u solaru aspektuju samo mesto distribucije ili sam stepen ascendenta i njegovog vladara u natalu.
7.Ako su vladar godine (vladar znaka godisnje profekcije) i vladar distribucije jedna te ista planeta, onda je ta planeta posebno istaknuta u tom periodu, odnosno, toj godini.
8.Isto vazi ako je vladar distribucije ujedno i vladar ascendenta solarnog povratka.
9.Kada profekcija godine dodje do natalne pozicije distributera ili sam distributer tranzitira znakom godisnje profekcije u solarnom povratku.
10. Godina ce posebno biti pod dogadjajima na koje distributer ukazuje ako se broj ascenzije znaka njenog natalnog polozaja poklapaju sa godinama kada je distribucija aktuelna. Na mom primeru, ascenzija Ta, u kome se VE aktuelni distributer nalazi, iznosi oko 20 stepeni za sirinu Beograda, sto odgovara 21. godini zivota pa se ova stvar ne poklapa sa aktuelnom distribucijom i stavka otpada kao takva.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com