Crno-beli svet

  • 0 Odgovora
  • 2937 Pregleda
*

Van mreže Tanja

  • *****
  • 310
    • AstroSensa
Crno-beli svet
« poslato: April 20, 2013, 08:22:06 pre podne »
U astrologiji se na svakom koraku srećemo sa dualizmom. Planete, znaci, kuće, pa i aspekti se po različitim osnovama dele u dve grupe koje su jedna drugoj često suprotstavljene. Najviše korišćene podele su na dnevno-noćno i muško-žensko, a potom na toplo-hladno, vlažno-suvo, orijentalno-okcidentalno, itd. Međutim, postoji jedna podela koja se u tradiciji smatra značajnom, ali kod mnogih modernih teoretičara i praktičara nailazi na odbijanje ili modifikovanje. To je podela na dobro-loše ili prema latinskom izvoru reči benefično-malefično.

Pa tako, danas nije “politički korektno” reći za neku planetu da je po prirodi nesrećna. Saturnu, koji se tradicionalno smatra velikim malefikom, obično se pripisuje nešto poput ‘veliki učitelj’ uz opravdanje da njegove mučne lekcije donose vredno iskustvo za dalji život, dok se manji malefik Mars vezuje uglavnom za pojam akcije. Ipak, postavlja se pitanje koliko patnja, gubici, žrtve, fizičke ili mentalne bolesti, materijalno ili duhovno siromaštvo mogu biti poučni, posebno kada imaju kontinuitet ili se dešavaju najbližima, i zašto se zanemaruje negativnost iznenadnih udara, nasilja, besa, preterane požude i sl. U slučaju Jupitera i Venere benefični pridev je mnogo prihvatljiviji i nije retkost da se od ovih planeta očekuje i više nego što su u mogućnosti da pruže. S druge strane ima i onih koji pokušavaju da naglase njigovu negativnu simboliku koja postoji jednako koliko i pozitivna kod malefika i koja je obično uslovljena položajem planete u razmatranoj karti, a ne osnovnom prirodom.

Čisto radi podsećanja, priroda planeta je vezana za kvalitete koji mogu biti pozitivni (toplo i vlažno) kao i negativni (hladno i suvo). Saturn je malefičan usled preterane hladnoće, a pri tome je još i suv pokazujući praktično time odsustvo kvaliteta. Otuda mu se i pripisuju smrt, jalovost, restriktivnost, strah, zloba tj. odsustvo moralnih, humanih i pozitivnih životnih vrednosti. Mars je, pak, preterano suv, ali ga prisustvo toplote čini manjim malefikom. Usled takvih osobina on se vezuje za sirovu snagu i energiju, ali i za nepromišljatost, nepredvidivost, ektremnost, jer nekontrolisana moć može biti vrlo razorna. Jupiterova topla i vlažna priroda direktno objašnjava njegovu reputaciju velikog benefika, pošto oba pozitivna kvaliteta utiču na blagorodnost, velikodušnost, humanost, sve ono što je vezano za radost življenja uz prihvatanje duhovnih i moralnih normi. Venera je nešto manje topla pa joj se ne mogu pripisati baš sve benefične osobine, ali i dalje imamo prirodu koja je plodonosna, umirujuća, sklona poštovanju drugih i lepim manirima. Priroda Meseca u fazama gde dominiraju pozitivni kvaliteti, tj. dok raste u svetlosti, je bolja i srećnija nego kada opada, blizina Sunca spaljuje tako da ga teško možemo nazvati benefikom u pravom smislu reči, a svi opisi Merkura zavise od toga sa kim i kakve aspekte pravi, što ukazuje da položaj ova tri tela pri kvalifikaciji ima veći uticaj nego kod drugih planeta.

Zaobilazak negativne simbolike imamo i kod značenja mundanih kuća gde se VI pripisuje zanimanje i zdravlje umesto služenja i bolesti, VIII sex uz vešto preskakanje pojma smrti, a XII duhovnost pa čak i nekad esencija celog života umesto izolacije, nevolja, dugovanja, pa i robovanja porocima i lošim navikama. Malefičnost ovih mesta potiče usled nedostatka aspekta sa Ascendentom, što je mnogo jasnije onima koji koriste sistem celih znakova ili jednakih kuća.

Podela na dobre i loše aspekte možda ponajviše nailazi na otpor i “zamenu teza” tako što se trigoni i sekstili tretiraju kao lenji, dobijajući tako negativan kontekst, kvadrati kao pokretački, a u opozicijama se traži komplementarnost i mogućnost uspostavljanja neke ravnoteže. No, ako im nazovemo harmonični i neharmonični onda je to prihvatljivije iako je reč o potpuno istom osnovu podele.


Kvalifikacija aspekta takođe je dobrim delom vezana za kvalitete. Trigon spaja znakove koji su istog elementa, dok sekstil, kao slabiji benefični aspekt ima vezu samo preko jednog kvaliteta (toplo-hladno). Oba aspekta grupišu znakove istog pola (muško-žensko) i planete u tom odnosu uvek nalaze nešto zajedničko, usklađuju se, što utiče na povoljniji razvoj onoga što predstavljaju. Nasuprot tome, planete u kvadratnim znakovima, koji nisu vezani ni elementom ni polom, pokazuju nerazumevanje, odbijaju saradnju i sukobljavaju se i tako nanose štetu stvarima čiji su prirodni ili slučajni signifikatori. Opozicija i pored toga što spaja znakove istog pola i jednog zajedničkog kvaliteta, odražava krajnje suprotnosti na više nivoa, a to se direktno prenosi na planete koje se u takvom odnosu nađu.

Veza između aspekata i planeta izgleda tako što trigon odgovara Jupiteru, sekstil Veneri, kvadrat Marsu i opozicija Saturnu. Ovakvo poređenje je jasnije ukoliko se ima u vidu raspored vladara znakova u odnosu na luminare (tzv. horusova linija) i podela na dnevnu i noćnu stranu zodijaka. U skladu sa vladajućim svetlom prva počinje domicilom Sunca i prostire se narednih šest znakova prema njihovom redosledu, a druga domicilom Meseca obuhvatajući šest znakova suprotno njihovom redosledu. Lav u okviru dnevnog zodijačkog sektora ima trigon sa Strelcem, sekstil sa Vagom i kvadrat sa Škorpionom. Slično, Rak u okviru noćnog sektora ima trigon sa Ribama, sekstil sa Bikom i kvadrat sa Ovnom. Oba luminarna domicila opoziciju grade sa Saturnovim znakovima koji se nalaze u suprotnom sektoru, oslikavajući time nepomirljivost razlika koju taj aspekt nosi.

Naravno, astrološko prosuđivanje se ne može svesti na crno-beli model, čak ni kod nas tradicionalista. Modifikovanje karakteristika planeta može biti samo u manjem obimu, a usklađeno sa njihovom zodijačkom, mundanom i konfiguracionom postavkom. Kad je reč o aspektima onda recepcije mogu imati značajnog uticaja, s tim da se nikad ne ispušta iz vida kvalitet onoga što se međusobno posmatra. Možda ne bi bilo loše ponoviti i pravilo da je celokupna slika jednako važna kao i njeni pojedinačni elementi.

http://astrosensa.com
"Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge." M. Selimović