Al Hajatov metod za procenu duzine zivota

  • 0 Odgovora
  • 7587 Pregleda
*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Al Hajatov metod za procenu duzine zivota
« poslato: Februar 11, 2014, 03:55:36 posle podne »
Metodologija ove teme donekle je razlicita u tradicionalnim astroloskim izvorima. Al Hajat, za razliku od nekih drugih autora, poput Omara Tiberijskog koji kompilira celu tradiciju pre svog vremena, razlikuje samo dve diferencije. Diferencije su metodska pravila za procenu preduslova opstih pokazatelja duzine zivota, prema zivotnom dobu. Prva diferencija najcesce se u starim izvorima navodi pod naslovom "Odgajanje" ili "Deca koja nece biti gajena" i odnosi se na pravila procene natala kod smrtnosti novorodjene i dece do cetiri godine starosti. Cetiri godine su granica jer taj broj predstavlja lunarni period zivota prema Ptolomejevoj podeli. Kako je Mesec vladar tog doba, njegova pozicija bice i primarna u zivotu dece do 4. godine. Ako u procenu ove stvari ukljucimo i Dorotejevu ostavstinu o triplicitetnim dispozicijama, pocecemo sa svetlima, SO u dnevnim i MO u nocnim geniturama. Prva dva vladara tripliciteta su najvaznija i bitno je da su oni u dobrim kucama i da aspektuju jedan drugog, odnosno, da su u znacima koji se vide. Dobro je ako su svetla na uglovima, ali bez bliskog loseg aspekta sa MA ili SA. Ako je MO na uglu, ostecen od MA ili SA, to je lose za tek rodjeno dete, pod uslovom da benefici ne aspektuju sa druge strane MO ili su na uglu. To, onda, spasava zivot novorodjencetu. Takodje, vladari tripliciteta svetla doba rodjenja (SO u dnevnim MO u nocnim), ako su u dobrim kucama ili medjusobnom aspektu, ili u vezi sa VE ili JU, spasavaju stvar. Dakle, gledamo ukupni utisak i bitno je da posebno kvalifikujemo poziciju MO i u dnevnim i u nocnim geniturama. Najvaznije je da MO nije pod aflikcijom malefika na uglu. To je uvek problematicno.Vladari tripliciteta koji se ovde koriste su Dorotejevi i njihova struktura je:

Vatra: danju SO,JU,SA, nocu JU,SO,SA
Zemlja: danju VE,MO,MS, nocu MO,VE,MA
Vazduh: danju SA,ME,JU, nocu ME,SA,JU
Voda: danju VE,MA,MO, nocu MA,VE,MO

Ako je karta tek rodjenog deteta veoma losa, onda se procenjuje da ce dete ziveti onoliko dana, nedelja, meseci ili godina koliko stepeni ima do perfekcije aspekta izmedju asc i malefika, MO i malefika, nekog ugla i malefika. Sta tacno i sta prvo od ovoga, nije egzaktno za odrediti. Gde postoji aspekt, tu se broji. Kardinalni znaci daju dane, fleksibilni mesece, fiksni godine, ali se ovo uopste nije pokazalo kao cvrsto pravilo. Jedino u sta sigurniji mozemo biti jeste da sticaj losih pokazatelja, na celu sa aflikovanim MO na uglu, daju verovatnocu vrlo kratkog zivotnog veka, uz preduslov da su benefici izvan svake pomoci (kadentni i bez aspekta ka bitnim faktorima).

Za osobe iznad 4 godine zivota gledaju se nova pravila. U dnevnim rodjenjima polazi se od SO. Da bi SO bilo hajleg neophodno je da isto bude na uglu ili sledujucoj od ugla, ili u muskom znaku ili muskoj cetvrti. Muske cetvrti su 12,11 i 10 kuca, zatim prostor koji pokrivaju 6,5 i 4 kuca. Zenske cetvrti su prostori ostalih 6 kuca. Ipak, nije dovoljno da SO bude u odgovarajucoj kuci ili muskom znaku da bi bilo hajleg. Ono mora da vidi, da je u aspektu sa planetom koja vlada SO domicilom, egzaltacijom, triplicitetom, terminom ili licem. Aspekt ovde znaci prosto pogled, vezu preko znak, ne stepenske aspekte samo i misli se na direktne aspekte poput veze Pi i Ca, recimo ili Ar i Le, ili Ge i Le. Znaci koji nisu u aspektu poput Le i Pi, znaci da ni planete u njima ne vide jedna drugu.

Posle SO za dnevno rodjenje kandidat za hajlega bice MO ako se nalazi na uglu (bilo kom uglu, moze i ispod zemlje), sukcedentnoj od ugla, ili zenskom znaku, ili zenskoj cetvrti i ako je u aspektu sa jednim od svojih dispozitora (vladarem znaka, egzaltacije, tripliciteta, termina ili lica).

Ako ni MO ne moze da bude hajleg prema ovim uslovima, onda ce hajleg biti stepen asc, pod uslovom da je rodjenje posle mladog MO (MO u rastu do punog MO). Ako je rodjenja od punog MO (MO u padu) hajleg ce biti fortuna. U oba slucaja kada asc i fortuna pretenduju na ovu ulogu, postoji preduslov da stepeni asc, odnosno fortune, budu u aspektu sa nekim svojim dispozitorom (vladarem domicila, egzaltacije, tripliciteta itd.) i trazi se da stepeni budu u dobroj kuci. Ako ovoga nema onda se dalje trazi hajleg u stepenu prenatalnog sizigijuma ( stepen mladog ili punog MO pre rodjenja), ali taj stepen mora biti u ugaonoj ili sledujucoj kuci i aspektu sa nekim od vladara svoje pozicije.
U nocnom rodjenju se pocinje sa MO. On mora da je u dobroj kuci ili zenskom znaku, ili zenskoj cetvrti i aspektu sa nekim od vladara svog mesta. Ako MO nije ovakav, onda se gleda SO prema pravilima za SO (navedeno na pocetku za dnevno rodjenje). Ako ni ono ne moze, onda se gleda tacka fortune, ako je rodjenje od punog MO pa i ona mora da je u aspektu sa nekim od vladara svoje pozicije. Ako je rodjenje od mladog MO, gleda se asc prema pravilima gore iznetim , a ako ni on ne moze, onda se ide na stepen prenatalnog sizigijuma . I kod njega se gleda da li je u odgovarajucoj kuci i aspektu sa nekim od svojih vladara. Ako ni stepen prenatalnog sizigijuma ne moze da bude hajleg, onda se smatra da istog nema i da ce osoba zbog toga imati tezak i kratak zivot.

Alkohoden je planeta koja je u aspektu sa hajlegom, a koja vlada nekim od 5 dostojanstava mesta hajlega. Dakle, prvo nadjemo hajleg prema gore iznetim pravilima, pa onda tragamo za alkohodenom, okvirnim pokazateljm godina zivota. SO ce biti hajeg kada se nadje u Ar ili Le i ako ga ne aspektuje vladar tripliciteta, termina ili lica jer ono u tim znacima ima sticaj vladarstava. Isto vazi za MO u Ca i Ta. Tu nije neophodan aspekt sa drugom planetom.

Alkohoden kvalifikujemo prema poziciji u odnosu na ugao, aspektima koje pravi, zodijackom dostojanstvu i helijackoj fazi. Dobri aspekti sa beneficima dodaju najmanje godine alkohodena, losi aspekti sa maleficima oduzimaju iste te godine. Recimo, neka je alkohoden MA u 6. u Li. To mu ne bi dalo vise od 15 do 20 godina zivota, ali neka na uglu stoji JU 120 taj MA i taj ce mu JU produziti zivot za jos 15 do 20 godina. Isto je i sa VE. Takodje, dobro je ako su svetla na uglu i bez aflikcija od strane malefika. I ta pozicija dodace najmanje godine alkohodenu.

Kada okvirno procenimo godine koje daje alkohoden prema svim dodatnim kvalifikacijama, gledamo primarne direkcije hajlega prema mestu malefika ili vladara 8. kuce za tu dobijenu godinu zivota i par okolnih.

Godine koje daje alkohoden prema ukupnom kvalitetu (poziciji u odnosu na SO, znak, mundano polje), od najvecih, preko srednjih do najmanjih su:

SA 57, 43.5, 30
JU 79, 45.5, 12
MA 66, 40.5, 15
SO 120, 69.5, 19
VE 82, 45,8
ME 76, 48,20
MO 108, 66.5, 25

Od danas aktuelan primer Sirli Templ koja je umrla u 86. godini zivota. http://www.astro.com/tmpd/castro_2atw_e/astro_2atw_01_shirley_temple_black.63360.6167.gif Njen hajleg je MO jer je na uglu i aspektu sa vladarem svog domicila i tripliciteta, ME. ME je sukcedentan, pod solarnim zracima i u konjunkciji sa beneficnim JU. Zbog ove mesovitosti uzimamo njegove srednje godine, tacnije 48. Na ovo dodajemo ME manje godine zbog aspekta sa JU, dakle 20 i dobijamo 68 i na ovaj broj dodajemo jos 20 zbog pozcije MO na uglu i aspektu sa ME sto je ukupno 88. SA u 1. je u trigonskom odnosu prema ME, sto znaci da ne utice na njega, niti dodaje, niti oduzima. Ona je umrla sa 86 nepunih. U primarnim direkcijama MO nije dosao do malefika, vec do debilitirane VE u 5. Ona je jedan od triplicitetnih vladara znaka 8. kuce i egzaltacijski vladar 4. kuce, kuce kraja stvari. Ipak, profekcionim pomeranjem 7. znak od asc, u kome stoji natalni hajleg MO, ove godine dolazi u 8. natalnu, u koju pada ascendent solarnog povratka.
« Poslednja izmena: Septembar 02, 2014, 07:37:49 posle podne od strane Natasa »
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com