Zasto je dovraga ovako hladno

  • 10 Odgovora
  • 9135 Pregleda
*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Zasto je dovraga ovako hladno
« poslato: Novembar 28, 2012, 09:52:56 pre podne »
tradicionalna astroloska meteorologija je definitivno Klaudijeva specijalnost. trenutne vremenske prilike u Evropi su me navele da pokusam da rezimiram najosnovnije postulate prema ovom autoru. ako se pazljivije pogleda na koji nacin on izlaze pravila o mundanoj astrologiji primetice se da mundanu metodologiju deli u dva dela: opstu metodologiju kojom obuhvata politicke i prirodne dogadjaje i njih primarno na osnovu solarnih i lunarnih eklipsi posmatra i drugi, posebni, deo koji se tice prirodnih uslova. ciklusi koje iz opstih prenosi u posebne uslove ticu se sezonskih ingresa, solarnih ingresa, helijackih faza superiornih planeta (MA,JU,SA) i lunacija pa tako za predvidjanje vremena u okviru jednog godisnjeg doba Ptolomej upucuje na:

1. sezonski ingres za vrlo opste uslove. (22.12.2011. 6.30. am Beograd)
2. prethodni ingresni sizigijum (mlad ili pun MO pre pocetka godisnjeg doba). ovde imamo pun MO od 10.12.2011. 15.36. Beograd
3. postingresni sizigijum iste vrste za sva tri znaka odnosnog godisnjeg doba (pun MO u Co, Aq i Pi do ekvinocija).
4. solarni ingres u svaki od znakova doba
5. uocavanje opstih karakteristika ovih horoskopskih slika. domicilne vladare sizigijuma kao i almutenske dispozitore ovih stepeni i vladara znaka asc ili onog ugla koji je sizigijumu najblizi.
6. primecivanje paranatalonti (nekretnice koje se uzdizu, kulminiraju ili zalaze u vreme sizigijuma)
7. za uze periode raditi karte lunarnih medjufaza prema cetvrtinama
8. stanice superiornih planeta prema faktorima pomenutih ciklusa.

u ovogodisnjem slucaju puni meseci su primarni jer je ta faza prethodila pocetku zime. sizigijumi se tumace i u kontekstu prethodnice i u kontekstu vremena posle sizigijuma, odnosno, od ulaska SO u odnosni znak do njegovog izlaska.

4 osnovna ptolomejska horoskopska faktora koja se ponavljaju i u natalnoj i mundanoj metodologiji jesu asc sa vladarem, MO, SO i fortuna, s napomenom da se fortuna ne pominje u mundanoj. u prvoj karti prethodnog ingresnog sizigijuma od 10.12.2011. u 15.36. za Beograd,  asc pada u Sa. ono sto je vrlo specificno za Ptolomeja jeste insistiranje na dvojakom izrazavanju elementalne osnove pa tako esencijalno topli i suvi Sa posmatra se i u kontekstu cinjenice da znak pada na kraj jeseni. u tom smislu imamo jesenji znak na asc prezimskog sizigijuma pri cemu je vladar JU okcidentalan u hladnom i suvom znaku pa mu je krajnji potpis zbog retrogradnosti hladan i vlazan. 1. ugao horoskopa ukazuje na umerene do iznad prosecne temperature na pocetku doba jer je Sa vatreni znak u jesenjoj cetvrti. r JU nikako nije dobar predznak jer r planete, a Ptolomej ih naglasava u opstem delu mundane metodologije kao posebne vesnike, simbolizuju ekstremne vremenske uslove i ovde je JU na donjem uglu pokazujuci da do pogorsanja dolazi na kraju zime, u drugoj polovini doba, odnosno, u 3. cetvrtini otprilike. cela karta se deli na 4 kardinalna dela pocinjuci od asc preko mc-a, kako to vec ide sa mundanim firdarima.

MO, 2. od 3 primarna faktora je ekstremno hladan i vlazan jer je u Sc, hladnom i vlaznom znaku, u poslednjoj hladnoj i vlaznoj fazi.

Sa na asc u opstim karakteristikama prema Ptolomeju simbolizuje vetrovito vreme i jace vazdusne struje. U 1. knjizi 18. poglavlju u delu u kojem govori o projekcionim trigonima (podela sveta prema dvodimenzionalnoj mapi), vatreni znaci pripadaju severnom i severno-zapadnom delu sveta s tim sto JU vlada borealnim (severnim) vazdusnim strujama uz kombinaciju sa MA iz zapadnog dela sveta pa imamo ukrstanja sa severa i jugozapada po pitanju vetrova u ovoj karti.

drugi horoskop asc postavlja u tople i vlazne Ge. MO iz pune faze je kod juznog cvora, dakle, imamo eklipticki MO sa okcidentalnom, hladnom i vlaznom VE na vrhu neba. MO je 90 MA-jugozapadni vetar pa od ovog dela zime imamo i neke jugozapadne vazdusne struje u kombinaciji sa borealnim. ovo je vec meteoroloska prica i ne ulazim u nju.  ME, vladar ovog horoskopa, je ekstreman jer je r (sve r planete upiucuju na nenormalnosti, odstupanja od proseka). Ptolomej, takodje, vrlo vodi racuna o latitudi planete. ME je ovde u severnom delu Sa ukazujuci na severno i hladno i to na dsc (2. polovina zime, razdelna tacka dijagrama izmedju solarnog i lunarnog). ME je ujedno i vladar asc i almuten MO.

treca relevantna karta (nisam sve po redu ni radila, vrlo brzo sam ovo pogledala pa ne znam sta se na sta odnosi) mada mislim da je ovo karta punog MO u Co posle 9.1.2012. Aq na asc, toplo i vlazno, ali i zimski znak na asc. SA, vladar horoskopa orjentalan, hladan i vlazan u vlaznom i toplom znaku blizu r stanice. okcidentalna VE na asc, ponovo ista kao i iz prethodne karte, ovoga puta na asc, vrlo hladna i vrlo vlazna. MO je u hladnom i vlaznom znaku, u 6. kuci koja simbolizuje objektivnevelike nedace i ciji je vrh na Sirijusu, pasjoj zvezdi. MO mundana pozicija ponovo ukazuje na neku drugu polovinu, nesto kasnije, i ovde idemo ka kraju januara jer je ovo karta januarskog sizigijuma.

pun MO za Aq asc postvalja asc u Li (kardinalni znak najvecih promena), orjentalniSA r na samom asc, dakle, ekstremno hladno i vlazno. vladar asc VE okcidentalna, hladana i vlazna, u hladnom i vlaznom znaku svoje egzaltacije (ekstremno hladno i ekstremno vlazno).

SO ingres u Aq. asc Le, dakle, toplo i suvo, ali SO vladar u egzilu u zimskoj Aq. na donjem uglu r SA (ekstremno hladan i vlazan), a na suprotnom uglu r JU u okcidentalnoj fazi jos uvek (vrlo hladan i vlazan). setite se opstih mundanih pretpostavki u vezi sa r superiornim planetama kako Ptolomej o njima govori. dva hronokratora jedan preko puta drugog, na dva ugla u r fazama (hladno i vlazno po ko zna koji put).

za Le na asc ciklusa Klaudije kaze da je njegov vodeci deo (onaj koji u primarnoj rotaciji izlazi na istoku) je "kuzan i baksuzan" (reci zavise od prevoda, ali u svakom imamo malefican opis).

paranatalonte nisam ni dotakla kao ni ostatak zime (ingres SO u Pi, pun MO u Pi, medjulunacije...). ovo ostavljam vama.

sta je poenta u svemu ovome? kada se pogledaju karte ono sto se mora uociti jesu planete na uglovima, njihovi temperamenti prema fazi i znaku, MO i vladar asc. poenta je uociti dominatni temperament. ovde, bez da se ponavljamo vise puta, lako cete zapamtiti "hladno i vlazno, hladno i vlazno, hladno i vlazno...". u ovome je sustina predvidjanja. kada se toliko puta istaknu hladni i vlazni signifikatori dobijamo ekstremnu hladnocu za prosecne uslove i ekstremnu vlagu koja u kontekstu zime i temperature moze znaciti samo sneg. prva karte preingresnog sizigijuma lepo pokazuje da do pogorsnja dolazi u drugoj polovini doba dok je prva polovina umerena.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Tanja

  • *****
  • 310
    • AstroSensa
Re: Zasto je dovraga ovako hladno
« Odgovor #1 poslato: Mart 27, 2013, 11:28:09 pre podne »
Da li neko pamti ovakav sneg krajem marta?
"Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge." M. Selimović

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Zasto je dovraga ovako hladno
« Odgovor #2 poslato: Mart 27, 2013, 11:30:40 pre podne »
Pamtim ja iz 90-ih sneg u drugoj polivini aprila. Ne secam se tacno godine, bio je Srdjanov rodjendan, a sneg je lepo vejao.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Miki

  • *****
  • 587
    • Astrologija.online
Re: Zasto je dovraga ovako hladno
« Odgovor #3 poslato: Mart 27, 2013, 11:55:14 pre podne »
Druga polovina aprila 1995. je cela bila ovakva
negde 78.79. ili 80. ne mogu da se setim tačno bio je sneg oko 1. maja
2004. oko 1. maja je bio jutarnji mraz
http://astrologija.online/

Robert Zoller:But in order for that to happen, I had to clear a lot of rubbish out of the way. The rubbish was New-Age astrology, New-Age ideas about magic, New-Age ideas about alchemy, and things of that sort. Which are all cul-de-sa

*

Van mreže Miki

  • *****
  • 587
    • Astrologija.online
Re: Zasto je dovraga ovako hladno
« Odgovor #4 poslato: Mart 27, 2013, 12:10:53 posle podne »
Evo relevantnih karata AR ingress i sizigija pred ingress



« Poslednja izmena: Mart 27, 2013, 12:13:23 posle podne od strane Miki »
http://astrologija.online/

Robert Zoller:But in order for that to happen, I had to clear a lot of rubbish out of the way. The rubbish was New-Age astrology, New-Age ideas about magic, New-Age ideas about alchemy, and things of that sort. Which are all cul-de-sa

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Zasto je dovraga ovako hladno
« Odgovor #5 poslato: Mart 27, 2013, 12:25:35 posle podne »
Konjunkcija u hladnom i vlaznom znaku, vladar konjunkcije okcidentalan, u zavrsnoj fazi, u vlaznom znaku i zatvorenoj kuci, SA u hladnom i vlaznom znaku u 1. kuci i r fazi, vrlo blizu egzaktne opozicije sa SO. SA unazad u hladnom i fiksnom znaku (prolongiranje, odrzavanje stanja iz prethodnog ciklusa...). Vladar asc faze u hladnom i vlaznom znaku...
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Zasto je dovraga ovako hladno
« Odgovor #6 poslato: Maj 15, 2014, 02:10:58 posle podne »
Da proverimo cikluse po pitanju aktuelnog potopa u Srbiji i izvan svakog proseka obilnih kisa. Analiza mundanih ciklusa, da se podsetimo, podrazumeva nekoliko nivoa. Ptolomej je narocito voleo pravila o predikcijama kvaliteta vremenskih prilika. Ta delineacija podrazumeva da se prvo posmatraju karte eklipsi, ako su iste vidljive nad odnosnom teritorijom, preingresni sizigijum (horoskop mladog ili punog meseca koji prethodi ulasku SO u prvi znak godisnjeg doba), horoskop ingresa i na cetvrtom, poslednjm mestu, stoje horoskopi lunarnih medjufaza. Poslednja lunarna i solarna eklipsa nije bila vidljiva nad ovim delom sveta. Solarna se desila u zemljanom znaku sto znaci da obuhvata sve znake tog elementa i zemlje koje su pod signifkacijom istih. Ovaj deo Balkana jeste pod delimicnom signifikacijom zemljanog trigona, tacnije znaka Co, ali samo delimicno jer Balkan je u Evropi koja pripada severo-istocnom kvadrantu vatre. Dakle, slaba vajda od poslednjih eklipsi. Drugi po znacaju ciklus je predingresni sizigijum. Pun mesec koji je prethodio ulasku SO u Ar desio se za Beograd 16.3.2014. u 19.08. Asc 2. Li. Almuten karte i vladar casa karte je JU egzaltiran u vodenom znaku Ca, na samom uglu. Ptolomej jasno kaze da su planete koje okupiraju uglove i njihove specificne helijacke faze od prvog znacaja. Od uglova prednost ima onaj koji sledi stepen lunacije. U ovom slucaju lunacija pada u 12. kucu sto znaci da je asc od prvog znacaja. Asc je topao i vlazan znak, njegov vladar je VE u orjentalnoj fazi u toplom i vlaznom znaku. VE je po osnovnoj signifikaciji planeta vodene simbolike i ista stoji u vazdusnom triplicitetu koji se u tradiciji, uz JU, vezuje za vrlo velike kise. Vladar MO je ME, takodje orjentalan, u vlaznom znaku. U znaku prvog mundanog polja stoji r MA, takodje, u vlaznom i toplom znaku. MA je u orjentalnom ciklusu, blizu opozicije sa SO. MA simbolizuje uvek lose vreme i snazne vetrove, narocito kada padne u vazdusni znak. Ne znam koliko su vetrovi snazni, ali vreme jeste izvan proseka vlazno, daleko iznad proseka. Tacka kise (asc+VE-MO) pada na 15. Aq, u vlazan znak u kome stoje i vladar asc i i vladar MO znaka. Dispozitor je SA u vlaznom i hladnom znaku vodenog trigona, u r fazi orjentalnog ciklusa. Orjentalni SA je uvek hladan i vlazan, ne hladan i suv po osnovnoj svojoj prirodi. Tako kaze Ptolomej i jos je u vodenom znaku. Sam ingres se desio za Beograd 20.3.2014. u 18.57. Pogledajte asc, na 3. Li, samo stepen od asc preingresnog sizigijuma. Kada god imamo poklapanje uglova dva uzastopna ciklusa, nesto se vazno sprema. Ponovo vlazan znak sa losim MA u njemu. JU dominira drugim uglom, egzaltiran je u vodenom znaku, na sredini kraja svog helijackog ciklusa sto znaci da je prilicno hladan u odnosu na svoju osnovnu toplu prirodu. Tacka kise pada na 27 Sa, vladar JU ponovo, egzaltiran u vodenom znaku i hladnoj fazi. MO u vodenom znaku u konjunkciji sa r SA u vodenoj helijackoj fazi i vodenom znaku. Poslednja lunaran medjufaza za Beograd desila se 7.5.2014. u 5.15. ujutro, asc je u Ta, u suvom znaku, ali avaj, SO je gotovo egzaktno 90 sa JU na uglu. Ovoga puta JU je na 1.5 od nekretnice Sirius koja se tradicionalno vezuje za izlivanje reka, konkretno reke Nil kada je orjentalna. Orjentalna ce biti tek od druge polovine jula meseca, ali ovde je ona na JU iz znaka na uglu. JU je egzaltiran, u vodi...JU je almuten i karte ingresa i karte preingresnog sizigijuma, MO vlada casom ingresa. Da rezimiram cikluse po redosledu znacaja kako Ptolomej izlaze: eklipsa ako je relevantna za odnosno podrucje, preingresni sizigijum, ingres, lunarne medjufaze. Kvaliteti se gledaju preko znakova na asc, vladara znakova na asc, uglova koji slede MO ili SO i uglovi generalno. Na to mozemo dodati vladare casa, almutene karti, nekretnice...jeste li izbrojali koliko puta sam ponovila vlazno, vodeno, JU u egzaltaciji, vodene planete:)  Poslednji MO aspekt i aspekt u sledu. U karti proleca za Beograd MO se odvaja od JU u vodenom znaku i ide ka r SA, takodje u vodenom znaku i sam MO je u vodenom znaku. R SA u vodenom znaku je planeta sa kojom je MO u poslednjem aspektu u karti predingresnog punog MO. MO se u karti poslednje medjufaze pre ovog potopa odvojio od r MA u vlaznom znaku i u sledu se spaja sa r SA u vodenom znaku. SA je na uglu, dakle, vazan po osnovnim pravilima. Aspekt sa SO se ne gleda jer isti formira iluminaciju i osnova je same mundane karte.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Miki

  • *****
  • 587
    • Astrologija.online
Re: Zasto je dovraga ovako hladno
« Odgovor #7 poslato: Maj 15, 2014, 07:29:33 posle podne »
usput i kad se vidi horoskop vlade, iako ga tako do danas nisam posmatrao, vidi se da će se baviti fijasko temama, od prirodnih do svih ostalih nepogoda.
S'druge strane, i stanje poljoprivrede i proizvodnje hrane je prikazano loše u obe karte(ingre i vlada)
tako da mi se nameće pitanje hoće li biti problema sa cenom i snabdevanjem osnovnim životnim namirnicama.
http://astrologija.online/

Robert Zoller:But in order for that to happen, I had to clear a lot of rubbish out of the way. The rubbish was New-Age astrology, New-Age ideas about magic, New-Age ideas about alchemy, and things of that sort. Which are all cul-de-sa

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Zasto je dovraga ovako hladno
« Odgovor #8 poslato: Maj 16, 2014, 06:17:13 posle podne »
Iako ce mnogima delovati blesavo, ali horoskop vlade itekako odmaze u ovoj katastrofi. Da je katarhai vlade bio bolji, a ne sa asc MA u deblitaciji i r fazi te 12 kuci i 180 MO, bolje bi se i u ovoj situaciji snasli ili bi "ublazili" posledice ili bi bili u stanju da dodju do masovnije pomoci iz inostranstva. Asc nove vlade pada na SA iz horoskopa predingresnog punog MO i ingresa, a SA je planeta u vodenom i destruktivnom znaku ka kome MO ide, odvajajuci se od dva vodena benefika od kojih je jedan u egzaltaciji, vodenom znaku i flegmaticnoj, vodenoj helijackoj fazi, na kraju svog solarnog ciklusa, na drugom uglu, dominirajuci nad tim SA u ranijoj orjentalnoj, deksternoj, poziciji. Ljudi, vidim, nisu svesni obima ove katastrofe pa pricaju kako je, eto, moglo biti i gore. Tesko, moglo je da se desi samo to da se trecina ili polovina Srbije bukvalno izmesti. Do sada ovakve vodene stihije nismo imali. Dodacu deo koji sam danas na fb-u napisala. Obrenovac je 80% pod vodom, Valjevo takodje, sada Sapcu preti totalna katastrofa kao i Zejecaru. Negde cujem pukla brana, ne dao nam Bog da ode i Perucac ili Djerdab. Pustaju vodu u Rumuniju pa uspevaju da odrze snagu toka, ali...ne znam, zaista, sta znaci da bi moglo biti i gore. Tesko.

Da pokusam da kompletiram Ptolomejev metod u vezi sa primarnim mundanim ciklusima. Ponavljam da, kada su veliki dogadjaji u pitanju, mora se slediti hijerahija mundanih ciklusa pa cu je u ovom postu jos jednom ponoviti jer je od vanrednog znacaja :eklipsa solarna ili lunarna ako je relavantna za analizirano podrucje, preingresni sizigijum (Ptolomej jasno naglasava da se pre ingresa, dakle, horoskopa godisnjeg doba, postavlja karta mladog ili punog MO koji godisnjem dobu prethodi), ingres i na poslednjme mestu sedmodnevne karte lunarnih medjufaza. U vezi sa njima pominje i pozicije i kvalitet MO tri dana pre i tri dana posle velikih faza, ali to previse odvlaci analizu u, verujem, manje potrebne detalje. Ono sto nije prikazano kroz prva tri ciklusa, sigurno nece biti prikazano kao 'velika stvar' manjim ciklusima. Kada se cita Ptolomej uocavaju se dva osnovna principijelna nivoa koji se ticu osnovnih priroda planeta i znakova. Prvi nivo je svima poznat i tice se osnovne planetarne prirode i prirode zodijackog segmenta. Drugi nivo je slozeniji i tice se, sa jedne strane, posebne kvalifikacije planeta u odnosu na helijacku fazu i posebne kvalifikacije znaka prema godisnjem dobu kojem pripada. Tako, recimo, osnovna priroda SA je suva i hladna, ali kada je orjentalan, narocito kada je do 90 stepeni istocno od SO, SA postaje reprezent vodenog, ne zemljanog elementa. Vodolija, recimo, samostalno jeste topao i vlazan znak, ali u kontekstu solarnih kvadranata (godisnjih doba) je hladan i vlazan znak. U II knjizi, 11. poglavlju kada govori o znacima Ptolomej kaze za Aq: "... je u celini hladan i vlazan (watery, vodenast)." Ca je, jednako tako, samostalno hladan i vlazan, a u kontekstu trojne celine leta topao i suv pa kaze; "...je lepog i toplog vremena kao celine, ali uzet deo po deo..." Jednako vazi i za planete. Helijacka faza i kontekst sa zodijackim znakom pa i delom zodijackog znaka, te latitudom (pozicijom iznad ili ispod ekliptike koju Ptolomej naziva gornjim i donjim delom znaka) planete mogu promeniti samostalni, osnovni, kvalitet i prirodu planete. Da vidimo kako stoje planete prema helijackim fazama u doba ovog, do sada nevidjenog, potopa. Dakle, glavni faktori karte, takodje prema Ptolomeju, jesu znak na asc, vladar asc, ugao koji sledi referencu ciklusa (MO ili SO) i svi ostali uglovi, u smislu pozicije planeta u njima. U znaku 1. kuce imamo u karti preingresnog sizigijuma r MA. Jos uvek orjentalan u rastu. Orjentalna faza generalno vlazi, drugi deo orjentalne faze izmedju 90 i 180 sa SO dodatno greje. MA je u toplom i vlaznom znaku, te toploj i vlaznoj fazi. MA donosi toplotu, ali i preveliku vlagu. Vladar asc i vladar MO pozicije oba stoje u toplom i vlaznom znaku, ali setimo se, Aq je ujedno i hladan i vlazan znak kada se posmatra sa kvadrantnog nivoa. Posebno se gleda u koji deo znaka planeta pada pa kaze: "Njegov vodeci deo je vise vlazan, a prateci (onaj koji poslednji izlazi iznad horizonta) je vetrovit" VE, vladar asc, je u prvom delu, dakle, vlaznom u vlaznom i hladnom, odnosno, vlaznom i toplom znaku, vlazne planete u vaznoj, orjentalnoj fazi. JU dominara mc-om. Kise su se pojacale u vreme vladavine trece luanrne cetvrtine i traju do danas u vreme karte punog MO. Dakle, moramo poceti od poslednje cetvrtine. JU je na ic-u, kod Siriusa, vladar tacke kise u karti ingresa. Gledamo posebnu helijacku fazu na kojima Ptolomej insistira. Faza je 60 od SO zapadno. Dakle, poslednji kvadrant ciklusa koji pripada flegmi, vodi, hladnom i vlaznom. Dakle, vladar tacke kisa na uglu lunacije u cije vreme potop pocinje stoji na zvezdi koja vlada poplavama, u vodenom znaku, vodenoj fazi, a pod osnovnom svojom simbolikom nekontrolisanog uvecavanja kvaliteta sto egzaltacija, izmedju ostalog, znaci. O tome da JU vlada kisama i gromovima nepotrebno je svedociti. Evo kratkog citata o Zevsu: 'Zeus, the great presiding deity of the universe, the ruler of heaven and earth, was regarded by the Greeks, first, as the god of all aerial phenomena; As the god of aerial phenomena he could, by shaking his aegis, produce storms, tempests, and intense darkness. At his command the mighty thunder rolls' Dakle, vazdusni fenomeni, oluje, bure, oblaci...Danas bi odgovarao zastitniku meteorologije prema ovakvim kvalifikacijama. Esencijalno JU je vazdusna planeta, a vazdusni element u tradiciji vlada vodenim ciklusom, odnosno, mehanizmom kruzenja vode u prirodi. O ovome je Dzon Froli govorio. Dakle, u prognozi vremena prica o beneficnosti i maleficnosti se ne posmatra sa osnovnog, prvog nivoa, vec sa nivoa kvadranata zodijackih i mundanih, helijackih faza i konteksta koji planeta ima u vezi sa podrucjem. Ptolomej jasno kaze: "...ako planete nisu gospodari zemalja (cije se karte posmatraju), niti su prevladane planetama koje su sa tom zemljom srodne, cinice intenzivan destruktivan uticaj na osnovu svog temepramenta..." Ovo govori u vezi savladajucim planetama karte i beneficima generalno, dakle, VE i JU u 8. poglavlju II knjige Tetrabiblosa.Trazi se kontekst. JU je prvi benefik augmentativnog karaktera. Ekspanzija je njegova prva rec. Benefik u podrucju u kom je astrologija nastala znacio je i onoga ko donosi kisu pa je kisa beneficna pojava u suvim predelima, ali, kako Ptolomej kaze, ako nije u kontekstu i nije srodan drugom podrucju, bice malefik. Ovaj deo Balkana je plodan, vlazan i bez JU, sa bogatim podzemnim i nadzemnim vodama. U konteksu Balkana JU egzaltacija u mudanom ciklusu, ako nije nadjacan SA, vladarem podrucja, bice malefik kako kaze Ptolomej. JU je desno od SA, vladara uzeg podrucja i stoji na drugom uglu, dominira kartom...Ima jos, ali necu da smaram dalje. Citajte oprezno i citajte precizno da ne biste sebe doveli i kontradiktornu situaciju prilikiom izvodjenja zakljucaka u interpretaciji.
« Poslednja izmena: Maj 16, 2014, 09:13:13 posle podne od strane Natasa »
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Zasto je dovraga ovako hladno
« Odgovor #9 poslato: Maj 26, 2014, 11:11:17 pre podne »
Ekstrakt iz Bonatijevog Libera:

"If indeed Mars were in the Ascendant at the hour of the re\·olution. fRe
(namely made fortunate and strong), it signifies there is going to be an eanhquake
in that region. And if he were in an eastern sign, it signifies it is going to
be in the first quarter of the revolution. If indeed he were in a southern sign, it
signifies it is going to be in the second quarter of the revolution. I f by chance he
were in a western sign, it signifies it is going to be in the third quarter of the
revolution. And if he were in a northern sign, it signifies it is going to be in the
last quarter of the revolution. It even signifies a scarcity of rains, and a scarcity
of battles. If indeed he were impeded and of bad condition, say the contrary,
namely instead of good say bad, and instead of bad say worse, except for rains"

MA u 1. ingresa u zapadnom znaku simbolizuje zemljotrese (ne daj Boze) u trecoj cetvrtini ingresa, sto znaci negde ne jesen. Kaze dalje da simbolizuje oskudne kise i odsustvo bitaka, ako je snazan, a ako je deblitiran onda obrcemo pa umesto dobrog zakljucujemo da je lose, a ako je oznaceno lose, bice jos gore, osim za kise, njih, po Bonatiju, nema sa MA u 1. Imali smo kise, tj. vode, ali ne obicne, vec milenijumske, sta god da to podrazumevalo. U vezi sa padavinama i MA u 1. potpuno drugacije zakljucivanje se izvodi ako je MA vladar godine, ako ispunjava uslove za tu ulogu. Bonati na vise mesta razdvaja tumacenja planeta u kucama i znacima kada su vladari i kada nisu vladari godine. Uloga vladara godine je posebno vazna.

If Jupiter were the Lord of the Year and were in Aries or in its triplicity, it
signifies the appearance of religions in the eastern parts which the sign (in which
he is) rules; and especially if he were in Aries it signifies their appearance, and
that of sects, and the observation of divine precepts and of justice and good
works in that revolution; and it signifies a multitude of winds from the area of
Khorasan, and the cold of winter, and rains (but not exterminated),326 and the
flooding of rivers

JU ispunjava preduslove za vladara godine ovog ingresa jer je u 10. cijim znakom, preko egzaltacije, vlada. MA je r u 1. pa prema Bonatiju, ne moze biti vladar godine, ali se njegovo stanje svejedno analizira. Nazalost nema navoda za vodeni triplicitet, za vatreni kada je nosilac godine JU, izmedju mnogo drugih stvari, donosi i "kise i izlivanje (poplave) reka. Ovo smo vec imali, ostaje nam da prezivimo MA koji, iako debilitiran, moze ostvariti nesto od signifikacije u vezi sa zemljotresima jer u ingresu za jesec stoji na ic-u, a u Ar ingresu u zapadnom znaku sto znaci, upravo, jesen ako brojimo od kraja marta.
« Poslednja izmena: Maj 26, 2014, 01:10:08 posle podne od strane Natasa »
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Miki

  • *****
  • 587
    • Astrologija.online
Re: Zasto je dovraga ovako hladno
« Odgovor #10 poslato: Jun 03, 2014, 08:59:56 pre podne »
Mora MA doneti i sukobe oko vlasti, a već je krenulo u njegovoj simbolici-ide čistka u policiji
http://astrologija.online/

Robert Zoller:But in order for that to happen, I had to clear a lot of rubbish out of the way. The rubbish was New-Age astrology, New-Age ideas about magic, New-Age ideas about alchemy, and things of that sort. Which are all cul-de-sa