Sada mi padaju na pamet dve osobe . Jedna sa Asc u Sco i Marsom u Ribama a druga Asc Rak sa Mesecom u Sco. Obojica su divni momci. Ili ih ja sam mojim Mesecom u Sco tako dozivljavam.
Nista samostalno, po sebi, nece dati definitivan odgovor. Malefik u vezi sa Sc na asc, zapecatice negativne signifikacije znaka, benefik ce ih skrenuti na vanpersonalno ili ih ublaziti u velikoj meri. Ovde se to odnosi kako na poziciju planete u znaku, tako i na blizak aspekt do 3 stepena prema asc. Nemojte nikada zaboraviti dekanatske i terminske preraspodele, kao ni dvanaestine. Vladar asc kao nosilac artikulacije znaka ascendenta u pravcu primarne motivacije, za sebe ce ispricati pricu. Nije isto imati SA u Sc u drugom, prvom ili trecem dekanatu, bez dodira benefika i istog tog SA u istoj poziciji uz benefika. Veoma vazno za razumeti. Svaki detalj, izbrojte ih prema utisku. Takodje, ponavljam jos jednom, ne samo domicilni, vec i drugi vladari iz znaka kao i eventualni almuten, reci ce ponesto o motivaciji same osobe, ali ne i obavezno u vezi sa karakterom i snagom da se izbori protiv svojih demona. Za samosvenost te vrste trazi se snazna potvrda iz 9. kuce, odnos MO i ME, solidna solarna integracija i sve to u kontekstu prvopomenutih nijansi stepena ascendenta. Samo jedna razlicita stvar, ponekad i monomorija, skrenuce karakter u drugom pravcu. Kada govorimo o licnosti mi govorimo o mnogo cemu. O temperamentu, motivu, intelektu, emocionalnom kapacitetu i kvalitetu, moralnom ustrojstvu koje donekle ima veze sa duhovnim kapacitetom licnosti. Ovo poslednje povelike veze ima sa onim sto sam tek dotakla u poslednjem tekstu o gnozi i veri. Izvan razvijenog duhovnog kapaciteta, nema ni dobre osobe po tradiciji. Duhovni kapacitet nema veze sa intelektualnim i ova je stvar vanredno suptilna. Pored znaka na ascendentu, njegovog vladara, MO i ME, 9. kuce, gledaju se jos tacka fortune, duha i tacka baze koja je u Frolijevoj interpretaciji isto sto i Pavla iz Aleksandrije, tacka ljubavi. Odnos, tacnije, povezanost dusevnog i duhovnog nivoa licnosti odrazava se kroz VE tacku, tacku ljubavi ili tacku baze. Gledajte i tu tacku u ukupnom skoru, uz sve prethodno receno da biste izveli zakljucak o tome da li je ili ne neko karakterno vise na ispravnom nego losem putu. Retki su veoma dobri, ali ih ima i tu se ne radi uvek o blagoj naravi, daleko je slozenije. Integracija svih nabrojanih faktora dace okvirni utisak o ovome. Hajat pominje i tacku vere, ali kako je ona u vezi sa MO i ME, podrazumeva se kao deo tog korpusa. Ne moramo govoriti o odnosu MO i SO, u vezi je sa pricom o tackama. Ja poznajem solidan broj Sc na ascendentu i ima tu svakojakih borbi sa licnim manama i porivima, ima vise i manje svesnih imperativa da se sa tim mora izboriti. Moja najbolja drugarica ima asc u poslednjem dekanatu Sc i MO u prvom dekanatu znaka i svasta nesto, ima i zavisti i hronicnog poredjenja sa drugima, velike zudnje da se visoko poleti. Njen vladar je MA na pocetku Vi obuhvacen SO iz 9. Veliki ego i vitalno nezadovoljstvo postignutim, ali i veliki samopregor prema stvarima duha i interesima te vrste. Zaista, njeno SO iz 9. koje obuhvata MA jednako steti i koristi. I veliki je putnik, nikada mirna. I nema dece, kaze Hefestion za taj deo Sc da je u nesreci zbog dece. MO u 12. ili 1. gledamo oba, ali 120 VE iz Ca u 8. Osim ginekoloskih muka i operacija, ova VE joj labavi voljnost jer ne prihvata MO u Sc, ali je to benefik pa ce ublaziti eventualnu zlocu u njoj. Ima svacega, nije crno-belo, ali procenjujem da domicilno SO u 9. spasava karakter i duh jer prema dvanaestinama asc tu dolazi. Tacka duha je tacno na mc-u, dominira natalom, ali ne vidi svog valdara koji je r i udaljava se od SO. I bas tako, stalno za sebe govori kako je neposlusanje njen prvi greh. Ne ume da se savije, ego presnazan...Racionalizuje stvari, ali sustina je u "ja sam bolja od drugih"...ME, vladar tacke duha r u Le, u izvlacenju iz SO orbisa. Ovo izvlacenje i povlacenje kod nje se prilicn razvilo u pravcu prepoznavanja velikih licnih mana. Svakodnevno se bori sa sobom. Neki ostanu nizvodno sa losim delovima svoga bica, neki uspeju da prepoznaju i da se donekle izbore. I jedni i drugi mogu imati isti dekanat, isti termin, istog znaka na asc.