Kao i mnoge druge stvari u TA i V natalna kuca razlicito se objasnjava u nekim finesama kod razlicitih autora. Principi jesu isti osim kod Ptolomeja koji daje zanimljiva uputstva kod tumacenja pitanja potomstva. Zanimljivost se tice cinjenice da on prednost daje X I XI polju, a tek onda V kuci. Planete koje smatra plodnim su MO, JU i VE, a neplodnim SO, MA i SA dok je ME neutralan i tumaci se u zavisnosti od horoskopskih okolnosti koje su neposredno vezane za njega. Vec kod Ptolomeja imamo naznake potpuno neplodnih znakova i to su Lav i Devica. Kasniji autori dodace tome i Blizance. Kao i u slucaju Lilija i ovde savetujem oprez pri primeni njegovih pravila. Opravdano se namece pitanje zasto Ptolomej polazi od X i XI kuce kod ovih stvari. Kako sam kaze "tema dece sledi temu braka", a brak se u ranoj tradiciji vezivao za X polje kao polje formalnog statusa. X kuca je direktan produzetak IV koja se odnosi na genetsko poreklo i pretke iz cega logicno sledi da X, onda, mora biti kuca potomaka jer stoji naspram IV. XI kuca se moze bukvalno uzeti kao sledujuca od XI, a moze se posmatrati i u duhu cinjenice da je to kuca JU radovanja, najvaznije planete kod pitanja dece. JU je veoma plodan i nalazi se kao obavezna odrednica kod mnogih tradicionalnih autora. Arapski autori, odnosno neki od njih, polaze od V kuce, njenog vladara, VE, JU i tacke dece. Ovih tacaka ima vise, ja sam se opredelila za onu koju je koristio Al-Biruni, a njena formula je SA-JU+asc u dnevnim natalima i JU-SA+asc u nocnim. Narocito slozena pravila u vezi sa jednom drugom formulom daje Firmikus Maternus, ali ovde necu pricu siriti kako se ne bi izgubili u detaljima. Cuvena formula koju je Lili koristio je principijelno vezana za pozicije MA i JU i ta formula glasi asc+MA-JU. Decu u natalu pokazuje primarno V kuca sa svojim vladarem, JU, VE i tacka dece. Bitno je da je nesto od ovoga dobro pozicionirano, narocito mundano i da je bez losih aspekata sa debilitiranim maleficima. Snazno X polje pomaze u ovim stvarima i dodatni je plodni faktor. Na puno dece u danasnje vreme ukazuje sticaj citavog niza horoskopskih faktora poput plodnog vrha V polja (u vodenim znacima), JU u V polju u vodenom znaku ili ista takva VE i MO, naglaseno VII polje, narocito uzajamna postavka vladara I i VII na suprotnom uglu, ugaono pozicionirana VE i JU bez losih aspekata, dobro pozicionirana tacka dece i njen vladar itd. Odsustvo dece ili neka nesreca u vezi sa njima prikazani su spaljenoscu vladara V, njegovom debilitiranoscu, losom pozicijom VE i JU, ostecenom tackom dece i njenog vladara, neplodnim znacima vladara V itd.
Ovde cu navesti sopstveni primer kako bi videli na koji nacin natalni prediktivni ciklusi mogu da ukazu na trudnocu. Ja uvek polazim od znacajnih tranzita, a onda idem ka sekundarnim progresijama, solarnom povratku i relevantnom lunarnom povratku.Postoji jos nekoliko prediktivnih pomocnih metoda, ali najcesce je ovo dovoljno. U vreme moje trudnoce dva su znacajna tranzita. SA preko natalne prve u lavu i JU u skorpiji u opoziciji sa natalnom VE. Odatele pocinje. Kod tumacenja tranzita dobro je najpre proceniti kvalitet tranzitnih planeta u natalu i oblast zivota kojom vladaju. U mom slucaju, SA je dobar u triplicitetu u XI kuci (vratite se na Ptolomeja) i vladar je tacke dece u jarcu. JU je los, debilitiran, ali vlada natalnom V kucom i jedina je orjentalna planeta. Dalje idem na solarni povratak. Ovde cu ponoviti nesto sto sam vec spominjala, a to je da ne znam koji od dva nacina izracunavanja solara bolje radi, klasican ili onaj sa precesijskom korekcijom. Klasican solar za godinu pocetka trudnoce izbacuje solarni MO u opoziciju sa natalnim, ali to svakako nije ubedljiv pokazatelj trudnoce. Medjutim, korektivni solar stavlja natalni asc u solarnu V kucu sto je vec jaci pokazatelj. Lunarni povratak u vreme zaceca ima asc u natalnoj V kuci i natalnu VE tacno na vrhu lunarne V (VE, tradicionalni davalac dece). Sekundarne progresije su najubedljivije. Ovde uvek polazimo od progresije 5 osnovnih horoskopskih faktora: asc,mc, SO, MO i tacke fortune. Promene znaka, termina, znacajni aspekti, narocito konjunkcije i izlasci na relevantne nekretnice veoma su znacajni pokazatelji vecih zivotnih promena. U mom slucaju SO prelazi u novi znak, znak VE, a progresivna fortuna izlazi tacno na vrh natalne V kuce. Kod tumacenja progresija dovoljno je da samo jedan faktor ukaze na promenu. Kod trudnoce i sklapanja braka, ulasci u VE i JU znake, izlasci iz istih, ulasci u njihove termine, od velikog su znacaja . Lunarni povratak koji je padao u termin predvidjenog porodjaja imao je asc u natalnoj V i MA, vladara lunarne XII (porodjaj) tacno na MC-u. Ipak, ja sam se porodila pre tog septembarskog datuma i na to je ukazao vec analizirani horarac. Interesantno je ipak da sam tek 10.9. izasla iz bolnice bas u vreme pocetka tog lunarnog povratka koji je, u ovom slucaju, ukazivao na moj neposredni kontakt sa detetom. Profekcije, prediktivni metod koji se zasniva na 30-stepenom pomeranju asc za godinu dana. Profekcija za moju 34. godinu pocinje na natalnoj VE (od mog 33. rodjendana), a u vreme pocetka trudnoce zahvata osu natalne XI kuce, a samim tim i natalne V. Na kraju tranziti u vreme pocetka porodjaja. MC pada tacno na natalni MO (vodenjak mi je pukao u 21h, 29.8.2006.), MO tacno 180 VE, a MA120MA, SO120JU, a severni cvor preko natalnog SO. Kod predikcija ove vrste narocito paznju obratite na onu planetu koja je najbolje pozicionirana u natalu, a koja se vezuje za decu. Ovde se vratite na pocetak i pravila o vladaru V,XI,X, VE, JU i vladarau tacke dece. Jedna od ovih planeta, ona koja je mundano i zodijacki najbolje pozicionirana najcesce ce biti aktivirana progresijama i ostalim ciklusima. U mom slucaju to je VE jer je ubedljivo najjaca planeta natala, a jedan je od prirodnih signifikatora dece jer je prirodni vladar V polja.