Dvoumim se oko pristupa ovom pitanju.
Obično, kada se pita za osobu koja je bolesna toj osobi dodeljujem Asc, bez obzira ko je pitanje postavio, jer je ona u žiži interesovanja, dok sam pitač na neki način pada u drugi plan.
Međutim, ovde je nekako drugačije situacija, jer majka pitača nije bolesna u smislu da je to utvrđeno da pa se traži ishod, već mi ovo pitanje više liči na ono "istina ili ne", odnosno da li ono što pitača muči jeste činjenica ili samo nešto što je on "umislio".
Uglovi karte su u fiksnim znacima, što bi bio prvi pokazatelj da u onome što pitač misli ima neke istine.
MO se odvaja od SO koji vlada X, i sklapa partilan aspekt sa MA koji pored toga što vlada Asc-om ujedno vlada i VI, kućom bolesti. Sledeća aplikacija MO je sa sa ne baš dobro postavljenim JU u VIII.
Ovako posmatrano, zaista ima šanse da je majka ugrožena, mada sa tom porodičnom predispozicijom moglo bi se sumanjati i bez astrologije.
Ono što ne znam kako da procenim jeste što je i X, i njen vladar i MO u znaku vatrene prirode koji obično sa sobom ne vuku tu vrstu bolesti. Zatim, MA kao vladar radikalne VI prima u svoj znak ovaj MO što bih tumačila kao mogućnost da se sa bolešću (ako već postoji) majka može nekako izboriti i na taj način produži svoj životni vek na neko vreme.
Kod ovakvih pitanja ja nikad nisam sigurna kakav bih konačni odgovor dala, mada je pitanje zaista radikalno. No, ima i onaj aforizam koji kaže da bi astrolog treba biti oprezan kod prosuđivanja kada je Sc na Asc, jer ona može da zavara.