Ima nesto u ME simbolici, nesto okultno i sakriveno. Najblizi je SO, ali SO svesnosti, onom sa tackom u krugu. Ta transcendencija pretpostavlja prevazilazenje onoga sto SO u nama predstavlja, a to se, u tim misterijskim krugovima starih Helena, cinilo preko "sakupljca", "glasnika", "sublimatora", Merkura. Hermetizam, stvar solarne vrste sa Merkurovim imenom u naslovnici. Ne znam, to mi je sada fokus pa se rasplinjujem, ali se secam sta je Froli za Fomalhaut govorio i zaista ispada da superiorne planete vode ascenzijom izvan coveka, dok inferiorni sektor to cini iz njega, preko izmene stanja svesti i prelaska svesnosti. Sve se desava u coveku, ceo kosmos, zapravo. Unutrasnji sektor, unutrasnjost coveka. Ima ovo veze i sa Aristotelovom podelom, pa i Platonovom na trojnost u coveku koju prebacujemo na trojnost Boga samoga. Citam intenzivno o ritualima antickih misterija i ispada da su SO, MO i ME, da su to fokusi, s tim sto ME ima dva lica, dva su ME, kao sto su i dva SO, sa tackom i bez tacke koje simbolizuje prvo lice Boga, ono nemanifestno, nedelatno, a aktivno u suprotnosti. Jedino mu ME moze prici. Otuda gnoza, hermetizam, od ME simbolike i otuda Fomalhaut kao posmatrac ekliptike i prevodilac preko nje. Simbol SO sa tackom ka SO bez tacke u krugu. Konacna transcendencija. Cuvari neba su cuvari granica fizickog univerzuma, cuvari nase samosvesnosti i individualnosti koja se prebacuje preko granice uz ME vodjstvo kako bi se u konacnici dezintegrisalo (obozilo). Tacka vere predstavlja relaciju MO i ME prema asc. ME u veri, gnoza kao vera. Fomalhaut nosi dvojnu prirodu, prirodu VE, pistisa i prirodu ME, gnoze sto znaci da granicu mozes preci kroz srce i kroz racionalnu kontemplaciju. Put srca i put gnoze. Odakle ovo Ptolomeju, hteo ili nehteo da kaze bas ovo. Ko mu je ovo ubacio za Fomalhaut u vreme dizanja hriscanstva, samom njegovom pocetku i u vreme borbe izmedju vere i gnoze. U konacnici se izlazi na istu stranu, ako se ispravnim putem krenulo. I Dzon je sugerisao ovu transcendentnu simboliku Juznih riba.Kada citam ezotericnu astrologiju i kada je uporedim sa navodima ove svetovne, primenjene za svrhu ovog zivota, shvatam neke stvari. Ko je sta od starih autora zaista mislio kada je govorio kako je govorio. Veliki broj slojeva simbolike koji se otkrivaju prema svrsi upotrebe. Ispada da je i Klaudije misticniji nego sto se to bilo kome cini na prvu loptu. Ovo postaje sve zanimljivija stvar. Taman kada ulazim u MA zivotni period i SA firdariu.