Još nešto što sam našao intrigantno je to što mnogi tradicionalni astrolozi danas smatraju da je Jupiter signifikator novca a ne i Venera, i da je to moderna izmišljotina. Nije moderna izmišljotina, več je baš u srži tradicionalno.
Abu Mašar kaže da Venera predstavlja:
odječa, nakit, zlato, luksuz itd..
Stari nisu imali novac kakav mi poznajemo danas, t.j. papirne novčanice. Njihova je parična razmena bila u zlatne i srebrne novčanice.
Novac je ono što nam pomaže i daje slobodu da Uživamo, a Venera je upravo signifikator užitka i zadovoljstva, zato se i njeno prirodno prebivalište u 5 kuči povezuje sa kockom, jer kocka tako počinje: sa užitkom i potrebu da se zaradi veči novac, alčnost; pa se opet vračamo na to da Venera predstavlja pohlepnost, požudnost i sve ono što nas vadi iz balansirano spiritualno stanje.
Poenta mi je da je pogrešno smatrati da je etikitiranje Venere kao signifikator novca moderna izmišljotina. Oni sigurno ne znaju zašto je Venera novac, to je druga priča sama po sebi tragična, ali Venera tradicionalno označava novac. Novac koji nam je potreban da uživamo.
Motivisala me lektura jednog tradicionalnog astrologa (da mu ne pominjem ime) koji trenutno slušam a koji je rekao da Venera ne predstavlja nikakav novac i da je to moderno