Natalna astrologija (primeri)

  • 1425 Odgovora
  • 640412 Pregleda
Re: Natalna astrologija (primeri)
« Odgovor #705 poslato: Februar 24, 2013, 10:59:22 posle podne »
Nesto razmisljam , pa rekoh da vas pitam , koliko ste isprobavali da gledate Fortunu kao alternativni Asc. Nesto mi je slucajno skoro upalo u oci kada sam pregledavala karte bivsih momaka. Elem, meni je Fortuna u Sco zajedno sa Mo0Ju a desc bi onda bio u Biku sa Venerom u Biku. Taj moj bivsi sa kojim sam se slucajno najduze zabavljala i sa kojim bih mozda sada i ostala jer tada sam bila klinka pa mi doslo da menjam ima Asc u Vagi sa Venerom u Biku egzaktno na mojoj Veneri. Mada ne znam, mozda prosto moze ta moja Venera da opise nekog jer je u aspektu sa Jupiterom kao vl. desc. I definitivno je bila najstabilnija nego su mene hvatale lutke  ;D Jel ima neko neko takvo iskustvo?

*

Van mreže Eoja

  • ***
  • 32
Re: Natalna astrologija (primeri)
« Odgovor #706 poslato: Februar 25, 2013, 12:01:18 pre podne »
Ljudi sa Suncem u Lavu blizu Asc (i uopšte uglova) su za moj ukus prenapadni, iako volim ekstrovertne ljude, ali nekako sam imala nezgodaciju da s tim SO Le blizu uglova nalijećem baš na prostake i prostakuše, prizeman humor, kliberenje bez smisla, kinđurenje i šepurenje.
Dok sam bila djevojčurak, vrlo lako su se lijepili Le i Ar tipovi za mene, valjda zbog te Venere u Le. Nikad nisu bili moj izbor, i nisu znali za NE. Što si im više govorio NE, to su više trčali k'o sumanuti. Svima SO ili MA istaknuti, u kombinaciju sa Ar i Le znacima.

Ja sam pak uvijek voljela odmjerene muškarce, finih manira, pismene s dobrim izražavanjem i dobrim pravopisom (kad vidim nepismenu poruku, dođe mi da se ranim  :scared:), s dozom gospodskog u sebi (ne elitističke naduvanke, nego onako ''prirodnog gospodina'' ako znate na šta mislim) - valjda JU0SA u Li u prvom polju pri čemu je JU vladar 7. I tri posljednje veze uključujući muža su bili samozatajna gospoda koja su se duuuuugo, duuuuuugo udvarala  ;D, vrlo nenametljivo, usporeno k'o usporeni filmovi toliko da su pojedinim drugaricama već išli na nerve  :D.

Mada, istini za volju, osim što je pismen i nenametljiv, muž se nikako i ni po čemu ne uklapa u moj tip muškarca, niti imamo mnogo dodirnih tačaka i interesovanja. Bliski stavovi po pitanju vaspitanja djece (što je važan faktor, oko toga se u braku ratovi vode) i sličan ukus kada je hrana u pitanju - ostalo nebo i zemlja.  :-\
« Poslednja izmena: Februar 25, 2013, 12:04:45 pre podne od strane Eoja »

*

Van mreže mina

  • *****
  • 192
Re: Natalna astrologija (primeri)
« Odgovor #707 poslato: Februar 25, 2013, 12:16:08 pre podne »
Citat
kad vidim nepismenu poruku, dođe mi da se ranim :scared:

ovo k'o da sam ja pisala, a vecito i to je strasno zbog mog idiotskog Merkura ja nalecem na potpuno nepismene tipove koji reccu ne obavezno pisu spojeno sa glagolom :mad: i iskreno toliko mi smeta da svaki put odreagujem...ali dzaba...osim svih ostalih merkurovskih kvaliteta koji ih 'krase'...da je to za antologiju minijade...

meni cerka ima Mo/Ma egzaktna konjukcija u Lavu...verujte toliko je dramaturgija na delu da mi se kosa dize na glavi..potpuno je uzivljena u 'ulogu' kada misli da je 'igra', a posebno kad isteruje svoje bubice...

Fakat da i sama imam So u 1p i da imam ajd nazovi 'dominaciju' kako bi je drugi opisali, retoriku jaku, umem i da se 'derem' kad treba, ali mene je Sa 90 totalno slupao da sam davnih dana prestala da se 'busam u grudi' po pitanju 'ja pa ja'....tako da se svesno povlacim iz odredjenih situacija...iako bih ranije cini mi se mnogo burnije reagovala (mene ionako samo emocije *ebu) ostatak drzim nazovi pod kontrolom potpune izolacije u kuci (Sa), pisanja, citanja, prevodjenja (Me), zaradjivanja i trosenja (Ma), odlazaka u crkvu i zanimanje za sve moguce sto se tice Pravoslavlja (Ju/Mo), osta ona pusta Ve kad hocu da namazem nokte jednom mesecno  :D :D :D

Ma Eoja volela ja 'razne' pa dzaba...kad je toliko sve slupano...evo sinoc upoznam nekog tipa, nista mu teoretski ne fali, razveden, dvoje dece, 7 godina stariji od mene...ali dzaba...nista kod mene nije proradilo tako 'jako' da bih pozelela...dzaba...porodican covek, cak i kuva :)...ali sta vredi kad mene ne vuce...tako da stvarno ponekad pomislim da nije dzaba onaj moj coroskop vaki kaki je...jer ja ne mogu bez snaznih emocija to stoji, a opet ne mogu ni ono rutinski, a da nemam o cemu da pricam...imam problem sto moram da 'komuniciram' plus da ima tu crtu 'muzjaka'... i onda nikako da uklopim...ako komuniciram nema muzjaka, ako ima muzjaka nema komunikacije...retko sam imala oba tj. ne mogu da se setim :thumbsup2:

« Poslednja izmena: Februar 25, 2013, 12:17:45 pre podne od strane mina »

Re: Natalna astrologija (primeri)
« Odgovor #708 poslato: Februar 25, 2013, 08:20:40 pre podne »
Nesto sam sinoc razmisljala da sve osobe koje poznajem da im je SO u Li imaju nekakav nedostatak ocinske figure, ili je otac umro ili je jako cesto na putu ili je potpuni antitalenat za odgoj pa ga se i ne dozivljava kao jednog od roditelja imate li vi slicna iskustva sa So u Li?

Meni su se uvijek svidjali intelektualci samo se na kraju svedemo na to da meni pametuje  ::) To ovaj moj Ju u Sco jadan luta

*

Van mreže mina

  • *****
  • 192
Re: Natalna astrologija (primeri)
« Odgovor #709 poslato: Februar 25, 2013, 12:20:29 posle podne »
Meni su majka i cerka Vage, majka stelijum u Vagi, cerka samo So, moj deda je bio strog covek nimalo blizak sa cerkom, tipicna slika 'gazde' koji drekom i ostrinom postize sve, a otac moje cerke svi znamo nikada nije ucestvovao ni u cemu i na kraju i preminuo.

*

Van mreže Ile

  • *****
  • 313
    • Beyond The Heaven
Re: Natalna astrologija (primeri)
« Odgovor #710 poslato: Februar 25, 2013, 04:56:03 posle podne »
Več nekoliko dana razmišljam o ovoj karti i ne mogu da je uzvadim iz uma. Veoma zanimljiv primer, i drago mi je što je Nataša pokrenula tematike karakterne ili eto, psihološke analize karte-natusa. Kad sam bio u modernoj astrologiji dosta sam često čitao i divio se psiholozima i psihologije, osobeno sam voleo Junga i Adlera. Kad sam ušao u TA nekako sam bacio psihologiju sa strane i pokušao da uđem u srednovekovno antični um što je možno preciznije bez ikakvih modernih smernica ne samo astroloških več i filozofsko socioloških.
Ja još uvek imam neke generalne probleme sa celokupnom naukom ili kvazi-naukom, kako god, koja se zove psihologija ili psihijatrija, ali su neke segmente u istoj, veoma dobre u smislu analize čovekovog ponašanja i unutarnjih stanja. Ne ulazim u to koji je izvor istih i šta se se krije iza psiholoških kompleksa jer smo to več diskutirali. U svakom slučaju, drago mi je što se ova tema potegnula i sada se postavljaju nekoliko bazičnih pitanja, između koja su: „Da li možemo putem tradicionalnih principa, tehnika, pogled stvari, uči u psihološke komplekse ličnosti bez da u upotrebi postavimo Neptun i moderno tumačenje iste (planete) kao stvoritelj dosta disacojiacija unutar ličnosti? Ja mislim da možemo.
Čini se da ova devojka ima potrebu pažnje i odobravanje od strane drugih ljudi, a to se često događa kao posledica nedovoljne pažnje i pohvale od stranu roditelja (ili oni koji su je odrasli) dok dete rasti, osobeno u te početne godine kad se psihološko odvajanje deteta od roditelja dešava. Ja bi to Sunce na Asc uzeo kao predstavnik nju same, jer vlada asc i nalazi se na asc. Ako uzmemo u obzir planetu koja bi predstavljala oca, imamo nekoliko opcija, jedna od njih je Vladar 4-te, a to je Mars. Vidimo da Sunce i Mars nisu u aspektu, u averziju su. Ako uzmemo Almuten Oca, onda bi to bio Merkur, koji je, opet, u averziju sa Suncem. Čak što više ovaj drugi, u svom znaku i egzaltaciju, čini se kao dovoljan okrenut sam sebi, i uzimajuči averziju sa Suncem u obzir, kao da ne mari mnogo za odnos sa čerkom.
Onda, ako pogledamo planete koje bi predstavljale majku, imamo nekoliko opcija. Mars kao predstavnik „roditelja“, po neki, bi rekao nešto i o majci. Ako uzmemo vladar 10-te, onda je to Venera, koja je opet, u averziju sa Suncem. Ako izračunam almuten majke, opet bi Venera zajedno so Merkur (po danju, po noči je venera apsolutni pobednik) bila pobednik, i dolazimo do slični zaključak.
Ako uzmemo prirodni signifikatori majka i oca, po danju bi Sunce predstavljalo oca, po noču Saturn. Ali pošto je Sunce, kako rekosmo, predstavnik nju same, ja bi uzeo Saturn u konsideraciju. Za majku bi gledali Venera po danju a Mesec po noču. Opet nijedna planeta, sem Saturn, nije povezana sa Suncem. Čak što više, kao da postoji i disacoijacija između oca i majke. Ja bi taj Saturn ko-prisutan sa Suncem u istom znaku uzeo kao delineacija njene očajne kompenzacije da pronađe odobravanje od oca i majku kroz partnera. T.j. ono odobravanje, pohvala i sl., koje ona nije dobila od roditelja, pa sad očajno traži u svetu, a to je, putem partnerstva.
Tačka Oca je u Devici a Tačka Majke u Škorpiju. Znači po ovim, Merkur i Devica bi imali nešto da kažu što se tiče oca, a Škorpija i Mars nešto što se tiče Majke. Znači, ponavlja se simbolika o koju smo ranije pričali.
Rekao bi da je Sunce nekako ostavljeno samo po stranu (u samu sebe?) sa taj Saturn i kvadrat sa Jupiterom koji je ipak, vladar 8-e, nosi aksidentalnu simboliku anksioznosti, strahove (na unutarnjom nivou), a na spoljnom nivou svi znamo več simboliku 8 kuče, da ne ulazim sad u to.
Znači, vidi se da je to Sunce nekako disasocijativno od mnoge tematike karte, i koncentrisano na nekoliko tema, a to je partnerstvo, kariera možda (Jupiter u 10) ali sve to propračeno sa anksioznosti i želja da se kompenzira unutarnja praznota koju oseča, t.j. misli koje joj nisu sređeni i usmereni u nekom pravcu boljeg i pozitivnijeg ispoljavanja.
Prvi znak obično pokazuje primarna motivacija u životu a planeta koja vlada, ispoljavanje, manifestacija iste. Kako sam več rekao, vatreni znak na asc, Lav, rojalni, ukazuje na potrebu delovanja u nekom smeru, potrebu slobode, sloboda od sve što nam stane na putu. To je Solarni znak koji je povezan sa vizuelnošču, svetlošču, to su obično ljudi koji žele da siju, a ottud i neki vid pažnje usmerene na sebi. Zato mislim, da pored simboliku Meseca i Duha u 12., što smo več objasnili, ove psihološke potrebe i kompleksi, takođe imaju svoj udel u njenu unutarnju konstituciju. Da ne pričam da je vatra i kolerik, često povezana sa raznim kompulzijama i potreba da se deluje bez razmišljanja.
Takođe bi primetio da karta fali planete u vazdušnim znacima, pa je možda i komunikacija u pitanju, t.j. problem komunikacije, izražavanja i razumevanja.

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Natalna astrologija (primeri)
« Odgovor #711 poslato: Februar 25, 2013, 05:37:42 posle podne »
Psiholoska analiza jeste jezik interpretacije, deo moguceg interpretativnog obima dijagrama, a ne nesto sto stoji izvan moguceg jer astrologija, kao univerzalni jezik, mora pokriti sve nivoe realnosti. Niko od nas ne trazi da postavljamo dijagnoze, utiremo terapije ili razvrstavamo nivoe licnosti prema Frojdovoj, Jungovoj, Adlerovoj ili nekoj sasvim novoj teoriji o strukturi licnosti, alli to ne znaci da ako ne znam ko, Firmik ili Vetius nekada nisu psihologizirali u svojim primerima, da je psihologija nesto krajnje kontroverzno za anticki ili srednjevekovni um. Da je tako, ne bi Aristotel raspravljao na temu duse ili Ptolomej na temu nekakvih signifikatora iste sa vrlo eksplicitnim opisima u natalnom delu Tetrabiblosa. Uostalom, najlakse je potegnuti aforizme planetarnih aspekata ili pozicija i shvatiti da tamo ima i opisa ljudskih osobina. Drugo je pitanje da li treba ili ne tradicionalnu metodu podrediti Jungovoj ili Adlerovoj semi. Na najvise nivou apstrakcije to je sasvim legitimno jer, kao sto rekoh, astrologija je jezik simbola, a ne jezik negiranja savremenosti. Sve sto je ikada bilo i sto jeste pod signifikacijom je misticnog dela univerzuma koji je konstantan dok se nesto dramaticno ne izmenu u nasem postojanju. Kada kazem dramaticno, mislim na eshatoloske biblijske promene. Tradicija je ziva stvar, ona se nije prekinula u 18. veku, takav dozivljaj astrologije je moguc jedino ako se ista vidi samo kroz tehnike i prateci ambijent, ali to, ne samo da je usko gledanje na stvari, vec je i nemoguce jer mi ne mozemo razmisljati niti govoriti kao sto su to cinili anticki nasi preci. Mi smo izgradjeni kroz veliko istorisjko iskustvo, genetski oblikovani i ne smemo pokusavati to da negiramo. Biti anticki um danas je moguce samo u domenu razumevanja anticke ideje, a ne kroz negiranje svega sto je posle toga nastalo. Poput hriscanstva ili islama koji utiru svoj drugi, odnosno, treci milenijum, neke stvari se jesu promenile, ali bazicni postulati nisu. Kao sto je moguce biti srcani hriscanin danas, jednak ili bolji od savernika iz 3. ili 4. veka, moguce je biti i tradicionalni hermeticar iz 21. veka noseci drevnu ideju kroz savremeni jezik i oblike. Ovo je Dzonov stav i moj jer se tradicionalnost otkriva u duhu, a ne trivijalnostima formi i pojava.

Sto se ove devojke tice, za sve ove godine o njenim roditeljima nista nisam uspela da saznam, osim gde zive, sta su radili. Sa njima je normalno komunicirala, bila u svakodnevnom kontaktu. Ima brata i sestru, dvojajcane blizance. Ni o tom odnosu ona nikada nije govorila, uvek samo o sebi i svojoj potrebi da bilo kog muskarca veze za sebe trajno. Opsednuta je muskim principom, musko i jedino musko i ona svoju sudbinu dozivljava kroz taj hendikep, da ono sto je esencijalno, normalno i redovno za sve zene, njoj, eto, nije dato. Mislim da svoj odnos sa roditeljima i bratom i sestrom ne bi umela verbalno ni da izrazi jer je toliko osiromasena u odnosu prema zivotu i razumevanju "zivotnosti" u punom i pravom smislu reci. Razmere njenog intimnog hendikepa zaista nije lako razumeti jer takvo iskustvo jeste retko. Ne znam kako ovo da vam docaram. Ona ne vidi nista lepo ni u cemu, ne vidi ni ruzno, ne vidi kategorije. Svejedno joj je sta ce obuci, gde ce raditi, sta ce jesti, gde ce ziveti, nema misljenje ni o cemu, osim o tome da li ce ili ne sebe realizovati kroz odnos sa muskarcem. Zbog tog "muskog" imperativa u njenoj dusi, SO na asc mi se pokazuje krajnje sumnjivo, u smislu da tu negde lezi simbolika takve disfunkcionalnosti.Vracam se na kontekst i cinjenicu da jedan horoskopski dijagram moze biti ispravno protumacen jedino u kontekstu, a ovo je kontekst zene sa definisanim dusevnim deficitom o kojem smo govorili.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

Re: Natalna astrologija (primeri)
« Odgovor #712 poslato: Februar 25, 2013, 05:57:14 posle podne »
Ako imate, postavite jos neku kartu sa Suncem na Asc jer se onda mozda moze povuci neka paralela, ovako dodje izolovan slucaj. A ovo sto Eps prica se kod mene recimo lepo uklapa na neki nacin.

Ispada da se pozicija Sunca na Asc kod zena manifestuje slicno kao da je vladar desc u prvoj kuci. Jer imam neke primere sa takvim pozicijama kod zena koje su opterecene muskarcima. Mada iskreno da vam kazem ja ne poznajem ni jednu zensku osobu ( za muskarce ne znam ) koja nije opterecena ljubavnim pitanjima a da je single. Normalno je da ce osoba kojoj u ljubavi cvetaju ruze psihici biti sredjenija i moci ce da se usredsredi i na neke druge stvari u zivotu, ovako joj ljubav dodje glavna preokupacija. Ako i nije preokupirana time ona je ili frigidna malo ili je prosto toliko razocarana da je to potisnula i ne zeli vise time da se opterecuje nego se lupam posveti karijeri.
« Poslednja izmena: Februar 25, 2013, 06:01:19 posle podne od strane LadyInRed »

*

Van mreže Cherry

  • *****
  • 258
Re: Natalna astrologija (primeri)
« Odgovor #713 poslato: Februar 25, 2013, 06:07:10 posle podne »
Pitaću ja opet moju drugaricu, mada ne verujem da će pristati. Kod nje Sunce nije na samom asc, ali su Sunce i Mars u prvoj kući, Sa ih gleda iz VII, averzija svetala, averzija vladar I/vladar VII..

p.s. Ile je lepo opisao ono za mog partnera, da je samopouzdan kroz akciju. Negde mi odgovara najviše da je to + kurčevit :D
A recimo kada je samo kurčevit, to me odbija.

p.s.2
Cor, ok nije problem da priznam da sam prebrzo zaključila da ih je bilo više sa istim scenarijom.
« Poslednja izmena: Februar 25, 2013, 06:14:26 posle podne od strane Cherry »

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Natalna astrologija (primeri)
« Odgovor #714 poslato: Februar 25, 2013, 06:08:54 posle podne »
To se vec mora nivelisati. Jedno je opterecena, a drugo disfunkcionalna. Samo SO na asc mislim da ne moze biti definitivni pokazatelj za bilo sta. Problem sa ovom je sto je SO u Le, na asc. Previse muskog principa u zenskom rodjenju i to u MA terminu i dekanatu. Na koje se sve nacine ovo moglo pokazati u njenom zivotu je vec druga stvar. Mogli smo ga doziveti kao signifikatora svetovne afirmacije, profesionalne realizacije, ali kod nje eto, ispalo da se odrazilo na psiholoskom nivou. Da je muskarac, verovatno, bi ovo sve bilo drugacije.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

Re: Natalna astrologija (primeri)
« Odgovor #715 poslato: Februar 25, 2013, 06:13:21 posle podne »
A posebno mi je cudno da nema potrebu da se dotera i sredi. Lavice bas vole da zablistaju u svakom smislu.

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Natalna astrologija (primeri)
« Odgovor #716 poslato: Februar 25, 2013, 06:16:37 posle podne »
Kontekst je vazan. Jedan simbol moze znaciti na desetine, stotine mogucih stvari, ali nikada sve te stvari odjednom. Kontekst kaze da se radi o dusevno veoma disbalansiranoj zeni i u tim okvirima se sve mora tumaciti.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Cherry

  • *****
  • 258
Re: Natalna astrologija (primeri)
« Odgovor #717 poslato: Februar 25, 2013, 06:18:37 posle podne »
A posebno mi je cudno da nema potrebu da se dotera i sredi. Lavice bas vole da zablistaju u svakom smislu.

Baš među starijim ženama sam primetila da neke odu u suprotnu krajnost, najzapuštenije osobe, verovatno taj jak ego ne želi da se sređuje za druge. Ili ako dobiju moć na nekom drugom nivou, usmere se na to i ovaj estetski deo zapostave. Moguće da nema sređivanja bez nekog uticaja Ve.

*

Van mreže Ile

  • *****
  • 313
    • Beyond The Heaven
Re: Natalna astrologija (primeri)
« Odgovor #718 poslato: Februar 25, 2013, 06:24:25 posle podne »
A posebno mi je cudno da nema potrebu da se dotera i sredi. Lavice bas vole da zablistaju u svakom smislu.

Imam 3 dobre "Lavice" (na asc) na umu: Merilin Monro, Jessica Alba, Severina  ;D
Prve dve, zanimljivo, sa Mesecom u Vodoliju u 7.

Re: Natalna astrologija (primeri)
« Odgovor #719 poslato: Februar 25, 2013, 06:28:27 posle podne »
Pa ok, ne mora biti da budu najlepse ali nekako mi Sunce vuce na to da zele da budu u centru paznje samo mozda biraju razlicite stvari po cemu ce biti prepoznatljive. Ili ja previse gledam kroz sebe sve to pa onda gresim. Mada eto i za tebe znam da ti je bas bitno da si sredjena. Ali moguce je da mora biti i Venera upletena. Sad mi je pala na pamet drugarica koja je u podznaku Lav sa Suncem 0 Venera u Sco. Ona zivi za to da se lepo obuce, sredi, bude negovana. Kod tebe je Asc u Vagi sa Venerom u Lavu a meni Venera duadom dolazi na Sunce a i mozda aspekt planeta iz znaka Vage dodaju malo. Ja sam bas opterecena time da uvek moram da izgledam tip top i ne samo to nego da sam uvek drugacija od ostalih. Ono, da budem unikat na neki nacin.

Njoj Venera ne vidi Asc ni vl Asc ni ovako ni duadom. Moguce je da joj je estetika totalno nebitna.

Edit: Hm, Merlin je isto bila psihicki dosta labilna a i opterecena muskarcima. Bas je bila nekako neshvacena odnosno tako se osecala. NJoj vl. Asc dolazi u 12. znak koliko se secam. Odnosno nije Sunce je u Blizancima.
« Poslednja izmena: Februar 25, 2013, 06:31:10 posle podne od strane LadyInRed »