Katarhai pravila o braku

  • 0 Odgovora
  • 4383 Pregleda
*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Katarhai pravila o braku
« poslato: Novembar 28, 2012, 09:49:18 pre podne »
Ono sto sustinski odvaja prvobitne katarhai karte od potonjih horaraca koje, uglavnom, danas primenjujemo jeste sustinsko odsustvo derivacija i lociranja pitaca te odvajanja istog od predmeta pitanja. Karta se uvek  odnosi na stvar u pitanju bez znacaja kuca i njihovog izvlacenja prema pirodi stvari. Tako recimo, trenutak u kojem se pita za sklopljeni brak ili trenutak kada se za isti cuje ili, pak, trenutak sklapanja braka se, prakticno, jednako tumace tako sto se, prema Doroteju recimo, muz procenjuje preko pozicije SO, asc i planete sa kojom je MO napravio poslednji aspekt, a zena prema VE, dsc i MO aplikaciji u sledu. Stanje braka, odnos izmedju supruznika, javna slika braka preko stanja MC i njegovog vladara, miraz i krajnji ishod preko IC i vladara. Stvar se uvek procenjuje prema osnovnim pravilima. Tako, recimo,ako je SO slabo, a VE jaka prema poziciji ili aspektima sa beneficima zena bolje prolazi u braku, obrnuto je ako je VE na bilo koji nacin ugrozena. Spaljena VE je znak poslusne i zavisne zene koja je uvek u senci muza. Nikako nije dobro ako je MO veoma ugrozen, a kada je ugrozen receno je u prethodnim postovima. Ovde treba gledati gde se nalazi ugrozeni MO i u kojoj kuci se nalaze malefici koji ga ugrozavaju. Tako, recimo, ako je MO vrlo ugrozen u V, nesreca braku dolazi zbog dece, ili ako malefik ugrozava MO iz II, finansije i sredstva za zivot su u pitanju. Za pitaja dece stvar moze popraviti snazan ME ili ME u aplikaciji sa benefikom. Narocito je lose ako se u katarhai karti MO nadje u Ca ili Co u losem aspektu sa malefikom i losoj kuci. Veruje se da tada brak nece dugo trajati. VE u Ca i Co u losim apspektima i XII kuci daje neveru sa njene strane u braku. Nevernica ce biti i ako se u trenutku katarhai (ponavljam to moze biti pitanje, vest o braku ili trenutak sklapanja braka) MO nadje na prvih 5 i poslednjih 5 stepeni Ta dok sredina istog daje vrlo dobru i vernu zenu. Izuzetno lose je ako se MO nadje u Ca, naizgled suprotno logici, ali treba imati u vidu da su pravila nastala u patrijarhalnim drustvima gde suvise snazna pozicija zene nije bila vrlina pa se zato MO pozicija u Le smatra srecnom stvari jer je MO pod vlascu SO. Dalje se kaze da je za zenidbu dobro ako je MO u Vi, ali samo sa zrelom zenom koja je vec bila udata, ali ne i sa mladom do tada neudavanom devojkom. MO u Li je pozicija dobra za flert i udvaranje, ali ne i za trajnost braka pa je bolje ici u prosnju tada nego sklapati brak u to vreme. Pozicija u Sc je generalno losa, u Sa neutralna, u Co i Aq grozna, u Pi osrednja.

Nema srrece u braku ako je VE ostecena ili je jaka istovremeno sa MO osim ako iste ne nadjacava JU prema svojoj mundanoj poziciji. Izuzetno je srecna stvar ako su MO i VE u aspektu sa JU, narocito dobrom ili u konjunkciji. Katarhai je pozeljno uporediti sa natalima supruznika.

Kod katarhai pitanja i dogadjaja koji se ticu svadja i nevolja u braku, takodje, treba gledati primarno SO i VE. Ako je SO iznad horizonta u dobroj kuci, a VE r onda to znaci da ce se spruznici pomiriti ili ce se zena vratiti muzu ili ce popustiti u svojim stavovima. Narocito je dobro ako je VE okcidentalna. Ako je VE orjentalna, brza u hodu, a SO slabo onda to znaci da ce zena insistirati na svojoj dominaciji. Isto se da zakljuciti ako se u trenutu svadje i privremene rastave ili vesti o njima VE nadje iznad horizonta, orjentalna ili orjentalna u fleksibilnom ili dvostrukom znaku (sto je uz pormenljive i Aq) uz istovremeno slabo SO ispod horizonta ili SO u dvotelesnom znaku ili u kadentnoj kuci, onda od stabilnog braka i oporavka nece biti nista. Opozicija luminara u trenutku svadje ili rastanka donosi mnogo bola i borbe izmedju supruznika i ako je opozicija separaciona onda ima sanse za pomirenje, ali ako je aplikaciona onda su sanse male, narocito ako su u karti istaknuti malefici na bilo koji nacin. Opozicija se kvalifikuje i stanjem benefika takodje koji stvar mogu suprotno resiti.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com