Mundana astrologija-Srbija

  • 0 Odgovora
  • 6048 Pregleda
*

Van mreže Miki

  • *****
  • 587
    • Astrologija.online
Mundana astrologija-Srbija
« poslato: April 29, 2013, 02:02:37 posle podne »
Problematika određivanja mundanih horoskopa
Mundana astrologija i mundani horoskop, iako dele sve simbolizme i tehnike sa natalnim, zbog svog osnovnog pitanja a to je svet, u drugi, ili čak treći plan stavljaju momenat rođenja neke države. Mnogo puta sam se susreo sa idejom o "natalnoj karti" države, konkretno Srbije te su na tu temu i mnogi "slavni astrolozi" davali svoja "mišljenja". Srećom te osim nakaradnih mišljenja postoje i jasna astrološka pravila koja ću izneti.
 
Kako uglavnom pišem na svom blogu i po forumima redovno nailazim na širenje ove besmislene ideje i na ne razumevanje kako mundana astrologija funkcioniše, mada isto tako često naiđem i na to da osobe koje teže da se bave astrologijom ne znaju temeljne principe, način funkcionisanja, zašto su dovedene određene planete u vladarsku vezu spram određenih znakova, koje su planete astrološke, i šta je razlika u odnosu na astronomiju. Tu je i sveprisutni manjak obrazovanja, pa kad nekim "stručnjacima" predočim Aristotela, Platone, Hiparha, Posidonija, Ptolomeja, počnu da mešaju babe i žabe i da izleću sasvim sumanutim teorijama o svemu tome. Da ne pominjem opet jednu dežurnu budalu sa diskusione grupe na facebook-u koji je tvrdio, i iza tvrdnje stao svim svojim "autoritetom i obrazovanjem" da se u jednom danu na planeti zemlji mogu roditi osobe sa dva dijametralna znaka, konkretno Blizanac i Strelac jednovremeno, pa sam i zbog toga pisao poseban tekst . Napomena: nikakvo čudo nije da se u jednom danu rode osobe dva znaka, to se dešava uvek na prelasku Sunca iz znaka u znak ali se prati redosled, napr, Ovan i Bik, Rak I Lav itd. se rađaju u istom danu.
Globalna dešavanja, vezana su prevashodno za celu planetu, kao holistički organizam u kome je čovek još jedan činioc suživota. na taj način mundani astrološki temelji nose život čoveka i život sveta na jedintvenoj astrološkoj platformi. Ta platforma jesu šetiri elementa, vazduh, vatra, zemlja i voda, od kojih su i čovek i svet sazdati, ali i vreme u kome se sve to odvija.
Četiri stuba jesu kardinalne tačke ekvinocijuma, prolećne i jesenje ravnodnevice, dani kada Sunce ulazi u Ovna i Vagu, te ulaskom u Ovna označava početak nove solarne godine i solisticiji, odnosno letnja dugodnevica ulaskom Sunca u Raka i zimska kratkodnevica ulaskom Sunca u Jarca.
Najvažnija od ovih karata jeste za ulazak Sunca u Ovna jer važi do sledećeg i pokriva celu godinu u smislu da je "nadređena" ostalim kardinalnim kartama.
Zatim imamo karte eklipsi, pomračenja Sunca i Meseca, kao i karte velikih konjunkcija, odnosno konjunkcija Jupitera i Saturna. Ove se konjunkcije odvijaju svakih 20 godina, ali i one imaju svoje cikluse promena tripliciteta, pa je najmanji ciklus negde oko 200 godina a najveći blizu 800 godina.
Tripliciteti koji su  osnov astrologije, u smislu pomenuta 4 elementa, u natalnoj su osnov čoveka po temperamentu-načinu primene elemenata na karakter, telesnu građu i psihu natusa. U mundanoj su način da se hronokratorske konjunkcije prevedu u velike cikluse koji prate razvoj događaja kroz veliki vremenski protok.
Po elementima, vazduh, vatra,  zemlja i voda je podeljen i svet.
na sledećim kartama je primena elementarne mundane podele:
podela  po Ptolomeju

               
I po podeli sveta na osnovu geografskog centra kopnene mase:
 
 
           
Na osnovu ove podele vrši se opšta podelamundanih karata oslonjenih na primarne principe.
Sledeći nivo jesu podpodele regiona u skladu sa primenom ovog istog metoda u malom.
Podela u malom podrazumeva da se unutar svakog kvadranta ponovi vrši podela na 4 podkvadranta. Po ovoj podeli teritorija Balkana potpada pod jugoistočnu četvrtinu, a samim tim je triplicitetni element zemlja, što se ogleda kroz trojstvo Bika, Device i Jarca i njihovim vladarima, Venerom, Merkurom i Saturnom.  Osim Balkana tu je i obalno područje Male Azije i ostrvo Krit.  I ove ima pod podela, pa teritorija današnje  Male Azije ima upliv Venere i Bika,  Grča Merkura i Device, dok ostatk Balkana(exYu državice) suvereno drži simbolizam Jarca i Saturna.
Tek na ove primarne temelje se vrši dalja nadogradnja mundanih principa. Dakle ako bi gledali osnov Srbije, to jeste Jarac i Saturn, ali to ne znači da su Srbi i Srbija u bilo kakvom "genetskom" ili slično glupo nazvanom horoskopu Jarac. Iz prostog razloga što "genetski" horoskop ne postoji, čak ni kad u primarnoj podeli na kvadrante dobijemo temelnji nivo mundanih osobina.
Proglašenje država i zakona, krunisanja vladara, ili proglašenje promene političkog sistema; na primer ukudanje monarhije i proglašenje republike ili obrnuto, jesu jedan od bitnih momenta u mundanim događanjima. Samo ovde postoji greška koju "astrolozi" stalno ponavljaju, a to je da se taj datum uzme kao "natalna" karta neke države. To nije tako, jer taj datum služi da bi se odredio prethodni mundani pokazatelj u smislu prethodnog kardinalnog horoskopa, kao i prethodnog godišnjeg horoskopa-ulaska Sunca u Ovna.
Dakle karte koje se konsultuju za dalju budućnost Srbije jesu u prvom redu:
-kardinalni ingres pred donoenje "Novembarskog ustava" 2006. godine
-godišnji kardinalni ingres ulaska Sunca u Ovna 2006.
potom ostale karte navedene u rečenom pravilu.
Osim toga mogu se konsultovati i karete stupanja novog predsednika na dužnost, nove vlade-tačnije svake nove vlade, kao godišnja karta ulaska Sunca u Ovna za svaku kalendarsku godinu.
Sve ove karete se razmatraju u vezi sa navedenim kartama u pomenutom pravilu, kao i sa kardinalnom kartom pred proglašenje ustava, države, nezavisnosti, promene političkog sistema ect.
http://astrologija.online/

Robert Zoller:But in order for that to happen, I had to clear a lot of rubbish out of the way. The rubbish was New-Age astrology, New-Age ideas about magic, New-Age ideas about alchemy, and things of that sort. Which are all cul-de-sa