Ljubavne afere i vladari tripliciteta

  • 20 Odgovora
  • 24968 Pregleda
*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Ljubavne afere i vladari tripliciteta
« poslato: April 26, 2013, 05:50:29 posle podne »
LJUBAVNE AFERE

Vrsta pitanja koje savremeni astrolozi najcesce ne zele da dobiju ili cak i odbijaju da stave pod lupu svoje analize, jeste pitanje o partnerskim prevarama. Sta god da opravdava njihov stav, eticki preduslov, strah od odgovornosti ili prosto neumece da se jasno kaze ko, sa kim, kada i kako, stari astroloski izvori jasno upucuju na legitimnost ovog pitanja, kako sa strane klijenta, tako i sa strane astrologa-tumaca, pod uslovom da je ovaj poslednji vanredno upucen u materiju. Tradicija na ovaj nacin namece jos jedan drzak izazov modernistickom pristupu, aktivirajuci i ona pitanja koja se ne ticu striktno astrologije kao takve, a koja, takodje, mogu postati deo ozbiljne javne rasprave.

Iako veci deo tradicionalnih izvora, tj. autora (Gvido Bonati, Vilijam Lili, Sahl) govori o zenskoj prevari i neverstvu, pravila se, prema logici proizasloj iz rasporeda signifikatora, jednako mogu primeniti i u obrnutom smeru, za slucaj pretpostavljene muske prevare. Dorotej je, cini se, uz Vetija Valensa jedini koji do izvesnog stepena pravi jasnu razliku u ovim stvarima, odnosno, jasno se obraca uceniku po pitanju raspodele uloga u ljubavnim pitanjima i njegov sam pristup vecim delom iznela na horarnom blogu.

Dva osnovna pristupa ovoj vrsti pitanja se pokazuju u teoriji. Prvi, daleko popularniji, jeste onaj koji osumnjicenom partneru dodeljuje 7. polje dok ascendent standardno pripada pitacu i drugi, stariji i prvim izvorima horarne blizi metod, jeste onaj koji ascendent uvek dodeljuju predmetu pitanja, nezavisno od pitaca. Lako cete prepoznati katarhai osnovu u ovome. Ascendent prema ovom nacinu pripada predmetu pitanja, odnosno, partneru/supruzniku u konkretnoj temi. U skladu sa pocetnom preraspodelom, ovaj nacin podrazumeva da se i MO dodeljuje predmetu pitanja, a ne pitacu. Interesantno je da suparnik/suparnica prema ovom pristupu nisu automatski pozicionirani u 7. kuci vec su, pre svega, predstavljeni Marsom, univerzalnim simbolom raskida, prekida, promena i turbulencija, ali i kroz druge planete prema njihovom univerzalnom znacenju, kada u aspektu sa vladarem 7. mogu opravdati opis supranika/suparnice. Dzon Froli je ovo jednostavno poistovetio sa konjunkcijama dok stari autori ovo pitanje dalje kvalifikuju prema aspektnoj razdaljini izmedju vladara asc ili MO i MA na prvom mestu. Ukoliko su vladar asc ili MO u konjunkciji sa MA do 3 stepena, a narocito ako su na istom stepenu, prevara je aktuelna i ozbiljna, s tim sto se kaze da bliskost ovakve konjunkcije simbolizuje i zajednicu zivota osumnjicenih sto je moguce, naravno, jedino ako pitac ne zivi sa partnerom. Pozicija vladara asc i MO u istom znaku sa MA, ali na vecoj razdaljini, znak je da osumnjiceni ne zive zajedno, ali je suparnik/suparnica neko ko ne dolazi iz daljine vec iz neposredne okoline. Separacioni aspekt ili konjunkcija simbolizuju aferu koja prolazi ili je prosla sto se moze zakljuciti prema velicini same separacije i blizine izlaska brze planete iz zbira poluorbisa. Aplikacija bilo koje vrste govori u prilog prevari koja je, ili aktuelna, ili je blizu da postane takva, takodje, prema aspektnoj orbisnoj velicini. Naravno, recepcije, pozitivne ili negativne, dodace opisu veze u pitanju. Gvido Bonati kvalifikuje procenu ovog pitanja prema opstim pravilima za procenu glasina i vesti jer kaze da ako su Mesec ili vladar asc na uglu, u fiksnom znaku, onda nema istine u sumnji ili glasini u vezi sa partnerovom prevarom. Suprotno ovome, ako su uglovi horoskopa kardinalni ili je MO ili vladar asc u kardinalnom znaku, iskusenje je zaista postojalo, ali da li se nesto i realizovalo, zavisi od pomenutih aspekata.

Nacin koji asc dodeljuje pitacu, a vladara 7. partneru/supruzniku je donekle specifican jer i on MO jednako tretira kao kosignifikatora pitaca i signifikatora opste vrste, odnosno, kosignifikatora predmeta pitanja, s tim sto planeta u sepraciji postaje signifikator nosioca asc, a planeta u MO sledu signifikator nosioca 7. kuce ili cak sam MO postaje iskljucivo kosignifikator partnera kao u prethodnom pristupu. Kao sto vidimo, sve su varijante u vezi sa MO moguce i svaki pojedinacni slucaj bi trebalo da nam pokaze sta sa MO raditi u datom trenutku. Kod nacina koji se zasniva na asc kao mundanom prostoru koji ekskluzivno, prema opstim pravilima, pripada pitacu, suparnik/suparnica se traze kroz vladare tripliciteta znaka na ascendentu, odnosno, kroz prva dva, osnovna triplicitetna vladara, mada Bonati insinuira da i treci moze biti akter. Vladar domicila pripada u celini pitacu. Prema ovim pravilima, ako MO ili vladar 7. kuce apliciraju vladaru asc, od prevare nema nista i partner je veran. Ako pak vladar 7. aplicira vladaru tripliciteta znaka asc, prevara postoji. Ovo je narocito potvrdjeno ako se MO istovremeno odvaja od vladara asc.

Osim vladara tripliciteta znaka na ascendentu i ovde ce sve planete osim vladara asc u vezi sa vladarem 7. ili MO biti signifikatori suparnika/suparnice, ali jedino u separaciji ili aplikaciji do 3 stepena koji predstavljaju prvu astrolosku konvenciju na pocetku razvoja orbisnih aspekata. Interesantno je da severni cvor na 3 stepena od vladara 7 ili vrha 7. jeste simbol prevare sam po sebi, nezavisno od toga da li  postoji ili ne aspekt sa relevatnomm drugom planetom.

Suparnik/suparnica uglavnom su opisani preko planete u aspektu sa vladarem 7. odnosno MO prema prirodnoj signifikaciji. Iz licnog iskustva preporucujem i kombinaciju planete sa znakom u kojem se nalazi. Ako se vladar 7. ili MO spaja sa JU u Ge, recimo, suparnik je visok, velikih saka, svetliji, sa visokim celom ili zaliscima, sireg donjeg od gornjeg dela tela ili jednako sirokog i gornjeg i donjeg dela tela jer JU uvecava deo tela prema znaku, ali promenljivi znaci prema tradicionalnim izvorima uvek sire od bokova ka zadnjici pa su obe varijante moguce. Vazdusni znak uglavnom simbolizuje natprosecne visine, osim ako signifikator ne pada na poslednjih 5 stepeni znaka. Najvisi su na prvih 5 stepeni. Svetliji je u konkretnom primeru jer JU kao benefik vlada svetlim bojama, a Ge kao pozni prolecni znak podrazumeva vecu kolicinu solarne svetlosti. Starost se moze gledati prema odnosu planete sa SO, ali i tu imamo dva nacina koja jednako tretiraju inferiorni i superiorni sektor planeta pa su mladji ispred SO, a stariji iza, dok Lili daje i slozeniji pristup koji sam vec jednom iznosila gde inferiorni sektor nosi obrnutu signifikaciju prema superiornom u istom helijackom statusu. Orjentalna VE tako moze biti simbol i mladje i starije zene, zavisno od izbora pravila. Na svakome je da “oseti” pravilo u svakom konkretnom slucaju. Sto je dalje od SO to planeta dobija ili gubi na godinama koje simbolizuje.

« Poslednja izmena: April 26, 2013, 06:05:33 posle podne od strane Natasa »
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Ljubavne afere i vladari tripliciteta
« Odgovor #1 poslato: April 26, 2013, 05:52:01 posle podne »
JEDNO CARSTVO TRI VLADARA

Triplicitetni vladari elemenata, od svih deriviranih specificnosti tradicionalnog astroloskog predmeta, najupornije ostaju u upotrebi, prakticno, preko 1000 godina. Prvobinto afirmisani kroz Dorotejevo delo koje se, pre svega, zasnivalo na triplicitetnoj podeli univerzalnih signifikacija planeta, vladare tripliciteta u istom maniru nasledjuju i srednjevekovni arapski autori. Dva, odnosno, tri opsta pristupa se mogu izdvojiti u posebne celine u vezi sa ovom temom. Prva, najjednostavnija, je celina koja triplicitete postavlja kao nosioce vremena, prakticno, kroz podelu pojedinacnih sektora na tri zivotna perioda gde se prvom vladaru dodeljuje prva trecina zivota u vezi sa znacenjem kuce, drugom druga trecina i trecem poslednja. Problematicnost ovog metoda je ta sto se ogranicava na prosecni zivotni vek od oko 70 godina (prema Bonatijevim insinuacijama) koji je, u tom smislu, vrlo relativna kategorija. Al Hajat, recimo, predstavlja autora koji objedinjuje sve moguce nivoe interpretacije ove vrlo tradicionalne specificnosti. Pre razmatranja posebnih delova natalnog dijagrama on pocinje sa cuvenom Dorotejevom procenom opstih preduslova kvaliteta rodjenja kroz triplicitetne vladare svetla vremena i znaka na ascendentu, s tim sto u vezi sa znakom asc, zanimljivo, pravi malu kvalifikaciju objedinjujuci ih sa domicilnim vladarima prva tri mundana ugla. Tako, prvi vladar znaka na ascendentu tek u poredjenju i otkrivanju veze sa vladarem domicila tog znaka, svedoci o opstem kvalitetu zivota u prvoj njegovoj trecini. Drugi vladar tripliciteta se dovodi u vezu sa domicilnim vladarem mc-a, odnosno, 10. znaka od asc, a treci sa vladarem dsc. U sustini, ovaj mali kvalifikovan doprinos Dorotejevom metodu nije nista drugo do spoj dva pristupa potpuno istoj stvari. Mundani firdari koji zivot dele na vise vremenskih delova isto su sto i vladari tripliciteta u prvom njihovom sagledavanju.

Dorotejeva triplicitetna dispozicija univerzalnih signifikacija planeta zadrzava se i kod ovog autora koji u delu natalne tematike koja govori o potomstvu, niz raznorodnih pravila okoncava procenom triplicitetnih JU dispozotora jer je JU prvi univerzalni signifikator plodnosti i potomstva. Jednako tako, u delu o braku, VE je ta koja niz okoncava sa svojim triplicitetnim dispozicijama kao univerzalni signifikator spajanja. Al Hajat je jedan od onih autora koji je prosirio moguce tumacenje tripliciteta jer je iste iz mundanih segmenata upotrebio za signifikaciju razlicitih stvari koje jedna horoskopska kuca simbolizuje. Tako, recimo, stariju bracu vidi kroz prvog vladara triplciteta treceg znaka od asc, srednju kroz drugog, a najmladje kroz treceg. Vladari tripliciteta u analizama gotovo svih mundanih kuca, ravnopravni su sa vladarem domicila znaka u koji kuca pada i on na to izricito i upucuje. Povremeno, u vezi sa pojedinim temama natala, poput teme o smrti i kraju zivota, poziva se na jedan sticajni faktor, tzv. almuten koji se dobija zbirom dostojanstava prirodnih signifikacija, derivacija i mundanih vladarstava. Tradicionalna astroloska teorija tako otkriva neverovatnu sirinu koja nam je dopustena u pristupu tumacenju. Vladari tripliciteta su jedna od tih stvari koje doprinose otkrivanju viseslojnosti jedne kuce i samo jedna planete. JU ce tako simbolizovati opsti kvalitet beneficija na svim nivoima, prvog nosioca potomstva, prvog nosioca materijalnog blagostanja i svetovne afirmacije, ali i sve ono na sta se odnose kuce cijim domicilnim, triplicitetnim ili almutenskim zbirom vlada. Jedan faktor na ovaj nacin postaje najveca beneficija i najveca maleficnost, recimo, jer se moze desiti da ugaoni JU, vlada almutenskom dispozicijom tacke fortune, ali i almutenskom dispozicijom faktora smrti (asc, 8. znaka, 4, 7 i 8. znaka od svetla vremena ili tacke fortune). “Sto me hrani, to me ubija” bila bi adekvatna deviza za ove situacije.

Al-Andarzagar je persijski astrolog iz ranog srednjeg veka (ne zna se pouzdano kada je ziveo). Znacajan za nasu pricu ovde je po tome sto je triplicitete rasporedio prema podeli stvari koje pripadaju jednoj mundanoj kuci. Iako i on zadrzava trend procene opstih uslova zivota kroz vremenski raspored vladara tripliciteta, specifican je jer prvi uvodi drugi nacin tumacenja ove stvari. Tako prvi vladar tripliciteta znaka na asc simbolizuje osnovni temperament i prirodu rodjenog, njegove zudnje i zavisnosti (najvece karakterne slabosti) kao i opsti kvalitet njegovog zivota u prvoj trecini. Drugi vladar tripliciteta se vise odnosi na fizicki deo licnosti, fizcku vitalnost i drugi deo zivota prema opstem kvalitetu. Treci vladar je korektivni, kvalifikuje oba prethodna dodatno i posebno simbolizuje smrt rodjenog.

Drugu kucu rasporedjuje samo preko vladarstva nad vremenom, u opstem maniru i trendu, ali se ovde namece kao vrlo opravdano pitanje da li je legitimno vladare tripliciteta znaka 2. kuce rasporediti kao i u slucaju asc. Logika koja se namece iz ovog pristupa je logika “vecih i uobicajenijih stvari na prvom mestu” koja se tice onoga sto nam prvo pada na pamet kada govorimo o nekoj kuci. U slucaju 2. to je novac i to su pokretne materijalne vrednosti, zbog cega postaje logicno prvom vladaru tripliciteta dodeliti vladarstvo nad ovim stvarima. Drugi vladar odlazi na ono sto je u drugoj liniji odredjeno kroz teoriju da pripada ovoj kuci. Najcesce su to pitanja hrane, odece i materijalnih sredstava odrzavanja vitalnosti 1. kuce. Na trecem nivou u 2. nalazimo mnogo toga, od advokata, reprezenata, zastupnika, svih onih koji nas na neki nacin profesionalno podrzavaju, ali i psiholoske interpretacije poput samopouzdanja i samovrednovanja. Treci vladar tripliciteta znaka 2. prema iznetoj logici prezentovanoj od pomenutog autora, vlada ovim stvarima.
Treca kuca, kao i slucaju znatno poznijeg Al Hajata, se rasporedjuje prema starosti brace i sestara.
Prvi vladar tripliciteta 4. simbolizuje oca i muske pretke, drugi vladar domovinu i nekretnine, treci kraj svih stvari i zatvaranje na duzi period.
Prvi vladar elementa 5. znaka simbolizuje potomstvo, drugi zudne kapacitete licnosti, a treci glasnike i ambasadore.
Sesta se kuca rasporedjuje na sledeci nacin: 1. bolesti i fizicki integritet, 2. podredjeni, 3. korist od istih i zivotinje koje nam sluze kao i zatocenistva.
Sedmo polje: 1. supruznik/ljubavni partner, 2. oponenti, 3. saveznici.
Osma kuca: 1. smrt, 2. stare stvari, 3.nasledstva.
Deveta kuca: 1. putovanja, daljine, 2. religioznost i duhovne aspiracije, kvalitet i forma duhovne afirmacije, 3. visa znanja, nauke, astrologija.
Deseti znak (kuca, polje): 1. svetovna vlast, visok polozaj i cast, 2. slava i, zanimljivo, hrabrost, 3. istrajnost i upornost u delu i nazoru.
Jedanaesta kuca: 1. vladar tripliciteta simbolizuje nadu i optimizam, 2. prijatelje, a 3. korist od istih.
Dvanaesta kuca : 1. neprijatelji, 2.srecu u nesreci i 3. velike zivotinje.

Dorotejevi tripliciteti na kojima su izgradjene sve ove metode su:
vatra: SO,JU,SA danju, obrnuto za prva dva nocu
zemlja: VE,MO,MA danju, obrnuto za prva dva nocu
vazduh: SA,ME,JU danju, obrnuto za prva dva nocu
voda: VE,MAMO danju, obrnuto za prva dva nocu

U mom konkretnom slucaju (17.3.1972. 13.45. Beograd), recimo, astrologija, prema ovom metodu, nije prezentovana vladarem 9. znaka, MA, jer 9. od asc je Ar, vec Sa u Ge u 11. jer je treci nosilac tripliciteta 9. znaka. Mozemo, naravno, ovo primenjivati i na kuce prema projekcionoj podeli prostora, stvar izbora. U tom slucaju, MO na mc-u u 9. bi bio signifikator “moje” astrologije, ali se cini da SA u ME daleko vise dogovara, obzirom na tradicionalnu simboliku helijacki poznog SA u ME znaku.
« Poslednja izmena: April 26, 2013, 05:54:28 posle podne od strane Natasa »
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

Re: Ljubavne afere i vladari tripliciteta
« Odgovor #2 poslato: April 26, 2013, 07:53:55 posle podne »
Razmisljam sada citajuci da li uzimamo vrh kuce ili znak. Recimo meni se Ic pada u znak Lava i po tome je otac prvi tripl vl.  Sunce u Blizancima dok ako gledamo 4. znak to je Devica i prvi tripl. vladar je Venera a moj otac je podznak Rak sa Mesecom u Biku. On veze nema sa Blizancima. Niti je procljiv niti komunikativan niti je veseo niti detinjast on je pravi Bik . Prilicno je materijano nastrojen, lenj, spor itd. sve u simbolici Bika pa mi se sve nekako cinilo da je on ta Venera u Biku kod mene pre nego to Sunce. Moguce je da gresim ali nikako mi ne ide uz to Sunce u Blizancima. A ako bi gledali podelu da je majka u zenskim natalima za dnevna rodjenja Venera bi trebala da bude majka ali meni se otac vise uklapa u taj znak Bika.
Ovde recimo ne pise majka kako se gleda? Da li ona ima veze sa 10. kucom ili ne?

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Ljubavne afere i vladari tripliciteta
« Odgovor #3 poslato: April 26, 2013, 08:04:37 posle podne »
Celi znaci se uvek na pravom mestu preporucuju pa i ovde, kao i u svim ostalim pristupima, imamo tu dvojnost bez definitivnog resenja. Ja kombinujem u tumacenju oba pristupa, s tim sto kod tripliciteta uzimam cele znake.

Majka je predstavljena u natalu VE danju, MO nocu i tackom majke, odnosno, njenim vladarom. 10 vise koristi u horarnoj, a u natalnoj vladara 10. na prvom mestu, ne triplicitete jer autor iz nekog razloga to tako nije predvideo. Dakle, majku mozes traziti, ili kroz vladara 10. ili kroz planetu u 10. ali pre kroz zenske planete VE i MO. Stari autori kada govore o 4. govore i da je to kuca roditelja, ne samo oca, ima i takvih resenja. Moras izabrati pristup, proceni sama sta se u kom slucaju uklapa.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

Re: Ljubavne afere i vladari tripliciteta
« Odgovor #4 poslato: April 26, 2013, 08:10:18 posle podne »
OK. Znaci ti preporucujes da sama pronadjem onu planetu koja mi se najvise uklapa u opis majke . Znaci ne mora nuzno biti vl. 10. Majka bi mogla svakako biti Mo0Ju u Sco jer je tacka majke cini mi se u Raku a majka mi je asc strelac sa Jupiteromu Raku90 Mesec. Tako da to bi svakako moglo da se uklopi pre nego mozda Saturn u Vagi ili mozda makar kao dopuna. A tata bi svakako mogao biti Venera u Biku i onda njihov odnos opozicija kako ih ja licno i dozivljavam gde je mama kao Mo u sco koja prima Veneru u svoj znak egzaltacije spremna bila njega uvek maksimalno da postedi i zastiti a on se bas i nije pokazao, valjda u skladu sa venerom u sco. Ali moze to i kod Sunce kao vl. Ic-a i Saturn kao vl. Mc-a slicno da se protumaci :) Jos nisam toliko vesta d abas mogu da procenim te detalje :)

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Ljubavne afere i vladari tripliciteta
« Odgovor #5 poslato: April 26, 2013, 08:16:07 posle podne »
Ja, urpkos vladarima tripliciteta, znam da je moj otac sasvim dobro opisan kroz SO u Pi i MA, vladara 4. znaka, od asc, a mama vrlo lici na mc u Ar i MO na mc-u iako je VE u Ta. Mogla bi se i ona uklopiti u opis, svakako, zbog njene melanholije. Sa druge strane, i VE u Ta, kao prvi vladar tripliciteta znaka 4. ima smisla u vezi sa mojim ocem jer i MA i VE stoje blizu u Ta dok VE nosi almutenski dispoziciju prema SO. VE tako jednako opisuje i oca i majku u mom slucaju. Kako su ljudi slozeni, tako se i nasi roditelji moraju prikazati kroz sticaj faktora. Uzmi sve u obzir iz teorije i izmesaj. Istaknutiji signifikator (na uglu ili  jacoj kuci ili u konjunkciji sa univerzalnim simbolima) ce biti i primetniji u prirodi roditelja.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Ljubavne afere i vladari tripliciteta
« Odgovor #6 poslato: April 27, 2013, 03:50:27 posle podne »
Evo jedan iz arhive na zadatu horarnu temu. Zena je pitala da li se muzu dopada koleginica sa njegovog posla. Supruznici su bili u nekoj krizi, stalnim svadjama i raspravama zbog sitnica, on je gledo da cesto ode iz kuce, cak i bez pravdanja ili pokusaja da se opravda. Razlog zbog kojeg je pitala za tu koleginicu je njegovo cesto pominjanje iste u konktekstu navodne pozrtvovanosti sa njene strane, teske zivotne situacije u kojoj se nasla, sposobnosti te zene da se snadje i tome slicno. Obzirom na napete odnose izmedju njih i njegovo pomalo cudno ponasanje u to vreme, postavila mi je pitanje. Sta biste joj odgovorili i sta mislite da se desavalo, ako se desavalo?

14.11.2007. 14.28. Beograd
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

Re: Ljubavne afere i vladari tripliciteta
« Odgovor #7 poslato: April 27, 2013, 04:26:56 posle podne »
Ja sam njemu dodjelila vl. Asc prvenstveno jer je muski signifikator i jer je lose polozen uz ovu separ. opoziciju prema Mo moglo bi da opise njegovo smisljeno potenciranje te druge zene ne bi li izazvao reakciju.

Moje misljenje je da nije nista bilo nego da se on inatio.

Re: Ljubavne afere i vladari tripliciteta
« Odgovor #8 poslato: April 27, 2013, 10:54:10 posle podne »
Ako sledimo ova pravila i ako sam ja to dobro razumela ako njoj dodelimo Mars i Mesec odnosno njemu Veneru i Mesec imamo da i Venera i Mesec apliciraju Marsu koji predstavlja nju samu i po tome nema prevare. Ako njemu dodlimo asc mislim da ne mozemo primeniti pravilo da postoji prevara ukoliko mesec ima aspekt sa marsom jer bi mars trebala biti suparnica/razlazak/raskid a ovde je to on sam. Tako da mislim da nije bilo prevare mada mi se cini da bi se njih dvoje mogli mozda i rastati bez obzira na postojanje ljubavenice ili ne jer izmedju vl. asc i desc je svakako kvadrat a mesec ide u opoziciju. Nije dobro.

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Ljubavne afere i vladari tripliciteta
« Odgovor #9 poslato: April 29, 2013, 11:29:36 pre podne »
Upravo tako Lady, nista nije bilo jer MO je preko opozicije, ali recepcije sa MA. Kod Lilija jedino takva opozicija nosi povoljan ishod. JU je vladar tripliciteta znaka asc, ali je VE predaleko od njega. Ipak, kardinalni uglovi i njegov signifikator, kao i MO u karinalnom znaku, svedoce da je bilo neke vrste iskusenja, kratkotrajnog i neozbiljnog, ali iskusenja.

Oni su u braku i sada.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

Re: Ljubavne afere i vladari tripliciteta
« Odgovor #10 poslato: April 29, 2013, 12:25:51 posle podne »
Natasa,

jesi li za njega uzimala AC ili DC?

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Ljubavne afere i vladari tripliciteta
« Odgovor #11 poslato: April 29, 2013, 12:28:17 posle podne »
Dsc. Ja preferiram nacin deriviranja, osim u slucajevima kada za nesto cujem, tada to tretiram kao dogadjaj. Ovo sa vladarima tripliciteta se lepo pokazalo u praksi.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

Re: Ljubavne afere i vladari tripliciteta
« Odgovor #12 poslato: April 29, 2013, 03:03:47 posle podne »
Znaci ipak je bilo sve ok na kraju. Lepo :)

*

Van mreže Tanja

  • *****
  • 310
    • AstroSensa
Re: Ljubavne afere i vladari tripliciteta
« Odgovor #13 poslato: Maj 02, 2013, 12:09:43 pre podne »
Dva osnovna pristupa ovoj vrsti pitanja se pokazuju u teoriji. Prvi, daleko popularniji, jeste onaj koji osumnjicenom partneru dodeljuje 7. polje dok ascendent standardno pripada pitacu i drugi, stariji i prvim izvorima horarne blizi metod, jeste onaj koji ascendent uvek dodeljuju predmetu pitanja, nezavisno od pitaca. Lako cete prepoznati katarhai osnovu u ovome.

Kad je reč o ljubavnim pitanjima nisu retka ni ona gde je pitač onaj sa kim se vara, odnosno kada ljubavnik/ljubavnica želi da zna kako će se "prelomiti" ljubavni trougao. I često sam kod tumačenja takvih pitanja od strane pojedinih praktikanata sretala čudno "rešenje" po kome se partneru dodeljuje 7., a osobi sa kojim je u bračnoj/vanbračnoj vezi 1.

Dakle, moguće je primeniti ovaj prvi metod u kome svako dobija signifikator i na osnovu aspekata se utvrđuje ko će sa kim ostati, ili pak drugi metod ukoliko pitača isključivo zanima ishod bračne/vanbračne veze u koju se nekako upleo (mada se to retko izolovano posmatra), s tim što smatram da je tada opravdano posmatrati 7. za suparnicu.
"Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge." M. Selimović

*

Van mreže alea

  • *****
  • 160
Re: Ljubavne afere i vladari tripliciteta
« Odgovor #14 poslato: Maj 02, 2013, 07:39:22 pre podne »
Bas mi je drago sto je Natasa otvorila ovu temu, jer sam je skoro postavila upravo ovakavo pitanje, i bas sam nameravala da joj napisem feed!

Nakon jedne svadje, kada je mom momku u pola noci zvonio telefon, a on odbijao pozive, sto je meni bilo u najmanju ruku "cudno" usledila je svadja a zatim potpuni prekid komunikacije medju nama. Ja sam se osetila uvredjenom, posumnjala sam u njega na kraju, jer mi nije bilo jasno zbog cega bi neko zvao njega nocu, a da on ne zeli da se javi, i mi smo nakon te svadje prekinuli precutno svaki kontakt. On je otisao nakon toga u inostranstvo.

Pitanje je bilo: Da li me vara i sta ce biti sa nama?



Natasa je dala sledece tumacenje:

Citat
suprotno siroko promovisanom jednostavnom metodu delineacije ovih pitanja, tekstovi pokazuju da stvar nikako nije tako jednostavna. postoje dva osnovna pristupa ovoj karti. prvi iskljucuje tebe kao pitaca pa se asc i MO dodeljuju njemu i drugi koji tebe zadrzava na asc, ali MO i sve u vezi sa 7. dodeljuje njemu dok su tvoje potencjalne suparnice predstavljene svim ostalim planetama, a narocito vladarima tripliciteta znaka na asc. necemo dobiti iste rezultate prema ovim tehnikama pa sam ja odlucila da tumacim kartu na oba nacina i nadjem neki kompromis. ako je asc i MO on videcemo da slika prilicno odgovara opisu situacije jer je on na putu, a SO je u 9. VE izlazi iz konjunkcije sa SO i ide ka JU, posle toga ka MA pod cijom je dispozicijom. prema ovoj slici ispada da on jeste imao neku kratku vezu (kardinalni znak), da je prilicno zagrejan za tu zensku osobu (SO preko egzaltacije je primilo VE), ali da ta devojka ne uzvraca istom merom jer je VE u separaciji i ide ka drugim muskim planetama i dodatno ne prihvata SO jer je u egzilu. dakle, vrlo moguce da ta devojka ima vezu, ima nekog drugog u koga je zaljubljena i nema ozbiljne namere prema tvom partneru.

ako karti pristupim prema pravilima druge delineacije koja se, takodje, moze naci kod Bonatija, Sahla i Lilija, dsc ce biti on, ali i MO, suprotno drugim vrstama pitanja gde MO uvek pripada aktivnoj strani, tj. pitacu. pravilo kaze da ako MO aplicira ka vladaru asc, onda je partner cist i prevare nema. isto vazi i za vladara dsc koji je ovde prilicno usamljen i r sto se opet moze tumaciti kao povratak tebi.

kako dolazimo do razlicitih zakljucaka prema dva razlicita pristupa zakljucujem da on jeste imao nesto sa zenom natprosecne visine (VE u prolecnom, muskom znaku 60 JU u muskom znaku), verovatno veoma svetle kose ili puti i ociju ili oba (VE u znaku solarne egzaltacije), ali da ce se ipak vratiti u vasu vezu jer MO aplicira ka vladaru asc prema drugoj delineaciji.

U potrazi za odgovorom, naisla sam na jedan fenomenalan tekst, koji je napisao Steven Birchfeld, a koji bas objasnjava kako se tumace ovakva pitanja. Evo, ostavljam link.

http://www.skyscript.co.uk/affair.pdf


Feed: Nakon nepunih mesec dana od prekida svake komunikacije, on se vratio iz inostranstva, i cesto sam ga vidjala da prolazi blizu mesta gde radim, ali nisam htela da se javim, jer sam se osecala strasno povredjeno. Tacno mesec dana od raskida, on se na kraju javio prvi, najpre mi poslao sms, i tako, malo po malo, mi smo uspostavili komunikaciju. Rekao je i tvrdio, da nista, nikada nije imao sa njom, da ga cesto zovu tako, zato sto vikendima radi u klubovima kao obezbedjenje, pa ga poznanici zovu kada izlaze u grad, da vide da li je u klubu ili ne, da sam strasno pogresila i da sam se jako ogresila o njega, da mu je strasno tesko palo sto je otisao tako da ga nisam ni ispratila, i da je ista zeleo da krije od mene, zar bi mi uopste ikada rekao ko ga zove? Mogao je da slaze da ga zove neki drugar, a on je ipak, kada sam ga pitala ko je, rekao istinu ko zove, jer nema sta da krije. Usledila je jedna zesca rasprava, oko toga ko je kriv, pri cemu je on bio vrlo negativan i povredjen ( SA retro u Skorpiji ) ali smo na kraju nekako izgladili, i juce proveli jedan divan dan, u Etno selu. Videcemo sta ce i kako ce dalje da se desavaju stvari :smiley:

Da li je, ili nije imao nesto sa njom, ne znam da li cu ikada saznati. On odgovorno tvrdi da nije, i da je ikada zeleo da laze nikada mi ne bi ni rekao istinu ko ga zove.

Prema prvoj delineaciji, VE se odvaja od SO koje je vladar ASC, i aplicira ostalim planetama. 

Ne znam, mozda i govori istinu, ipak je SO, ako ga prema prvoj delineaciji gledamo kroz njega, jako po dostojanstvu a planeta koja je jaka po dostojanstvu bi trebala da je puna vrline!? Druga stvar, uglovi su fiksni.
Ali, opet, meni je iskreno jako sumnjivo ovo prisustvo MA kome aplicira SO sa savrsenom rececijom, mada je orbis 4*, ali aplikacija je...
Medjutim, nisam sigurna onda ni kakva je uloga ove VE, jer ce ona pre SO stici do perfekcije sa MA?!

Sa druge strane, ako primenimo pravila druge delineacije, vidi se da je SA, kao vladar 7. imao poslednji aspekt sa ME u Ribama u orbisu od 3* bez recepcije, ali ME nema dostojanstvo tripiciteta na ASC. Pre toga, SA je  imao konjunkciju sa MO na Via kombusta, a da zatim, nakon promene znaka, MO preko aplikacionog trigona ide ka SO koje je vladar ASC. Perfekcija se desava za oko 5* sto odgovara vremenskoj jedinici od oko 5 nedelja ( taman ovih mesec dana otprilike ) , a SA, kao vladar 7 p.  je potpuno usamljen, i retrogradan!

Bravo za temu i odgovore Natasa i jos jedno bravo za stare majstore astrologije!  :applause:
« Poslednja izmena: Maj 02, 2013, 08:43:53 pre podne od strane alea »