Katarhai

  • 1 Odgovora
  • 5913 Pregleda
*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Katarhai
« poslato: Novembar 28, 2012, 09:47:23 pre podne »
Katarhai (jednina katarhe) su stari uporedni, prediktivni i dijagnosticki metodi zasnovani na analizi karata napravljenih za trenutke pocetaka razlicitih vrsta koje su se, obicno, poredile sa radiks kartama (najcesce natalima). Iz katarhai se razvila horarna astroloska grana. Kao sto je vec u prvoj  recenici nagovesteno katarhai karte se dele na uporedne karte pocetaka (elekcije), prediktivne karte pocetaka (pitanja) i dijagnosticke karte (horarne dekumbiture ili jatromatematicke dekumbiture). U najsirem smislu katarhai podrazumevaju i sve karte napravljene za trenutak objave vesti u vezi sa bilo kojim dogadjajem. Najranija pravila se dosta razlikuju od kasnih arapskih i evropskih pravila razvijenih u radovima Bonatija, Lilija, Kalpepera i drugih. Ptolomej nije pominjao katarhai metode kao ni mnogi drugi rani astrolozi poput Pola Aleksandina, Helidora, Firmika Materna itd. Ovu su metodologiju, iz kojih je proizasla citava jedna astroloska grana, detaljno koristili Nigidije Figul, Akvila, Antioh Atinski i Dorotej iz sidona. Antioh Atinski metod razradjuje u delu pod nazivom "O ispitivanjima",a Dorotej u svojoj "Carmen Astrologicum". Veruje se da su katarhai starija astroloska grana koja poreklo vuce iz vavilonske magije pa se, grubo, moze podeliti i na magijsku (interventnu) i prognosticku (dijagnosticku) katarhai astrologiju. Prva se tice elekcionih intervencija, ali i intervencija na osnovu horarnih savetodavnih pitanja i tumacenja, a prognosticka se zasniva na svim horarnim kartama i kartama pocetaka iz kojih se, bez ikakvih intervencija, traga za predikcijom buducih dogadjaja ili rasvetljavanjem kakve svrsene situacije. Katarhai su u svom najranijem obliku zasnovane uglavnom na pozicijama uglova i MO iz cega sledi stara magijska veza sa vavilonskim lunarnim kucama. Dorotej, recimo, akcenat stavlja na vrste znakova i narocito insistira na koriscenju podele znakova na "prave" i "pogrbjene", odnosno na kratkouzlazne i dugouzlazne, tj. na one koji izlaze za manje ili vise od dva ekvinocijalna sata. Dogadjaj se komentarise u kontekstu svakog pitanja posebno. Ovu materiju on obradjuje u V knjizi pomenutog dela. Za njegov rad karakteristicne su dodekatemorije znakova kao i obavezno poredjenje katarhai karte sa orignalnom radiks kartom. Ova se veza gubi kasnijim samostalnim razvitkom horarne astrologije i njenim definitivnim odvajanjem od natalne. Kasnije cu u ovoj temi iznositi najosnovnija njegova resenja po razlicitim temama.

Iako se radi o skupu metoda cija je osnova vrlo stara, vavilonska, za Grke je u vreme afirmacije istih ovo bila nova skupina metoda koju nije krasila racionalna astronomska podloga genetliologijske (natalne horoskopske) astrologije jer je vremenski trenutak odvojen od predmeta istrazivanja. MO primarna uloga je direktna veza sa lunarnom vavilonskom protoastrologijom. O detaljima u postovima koji slede.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Katarhai
« Odgovor #1 poslato: Novembar 28, 2012, 09:48:01 pre podne »
Opste prosudjivanje katarhai horoskopa pocinje od asc karte gde se najpre gleda vrsta i kvalitet znaka prema kvalitetu i elementu i specificnostima poput duge i kratke ascenzije. Tumacenje dogadjaja i svega sto karta oznacava krenuce ka dobrom ukoliko se na asc ili I kuci nadju VE, JU, neostecen MO ili SO. Suprotno je sa MA i SA ako nemaju niti jedno znacajnije zodijacko dostojanstvo. Ako asc padne u Ca ili Co, to obicno oznacava prekidanje projekta ili akcije ili stvari u pitanju pre njenog privodjenja kraju. Naravno, kardinalni znaci mogu oznacavati i prirodu stavri u pitanju gde se znacenje odredjuje prema kontekstu. Uzdizanje fleksibilnog znaka znacice da se zavrsetak zapocete stvari nece desiti pre okoncanja neke druge akcije koja joj prethodi ili joj je preduslov. U elekcijama za dan bolje je ako je MO na asc u muskom znaku, a za elekcije i pitanja noci bolje je da je pozicioniran u zenskom delu zodijaka. Stvar u pitanju, elekciona ili horarna, nije dobra ukoliko je MO u eklispi, narocito ako je stepen eklipse u egzaktnom i bliskom aspektu sa natalnim MO. Nije dobro ni ako je mlad sve do prvog kresenda na oko treci dan od faze osim ako se stvar tice kradje, skrivanja, prevare ili tajne onda ta nevidljivost MO pomaze stvar u pitanju. Lose je i ako MO pada u znake i dodekatemorie znaka MA i SA, ukoliko mu se juzna deklinacija (juzna nebeska sirina merene polutkama nebeskih polova) povecava ili mu se povacava juzna latituda (odstupanje od ekliptike ka jugu). Takodje, los je ako je 180 od SO (8-12 * pre i posle), ako je u Via combusti, IX kuci jer je to kuca naspram njegovog radovanja, ali pod uslovom da je osa IX ili MO u dvotelesnom znaku. Ovo cesto dokazuje prekid zapocete stvari. Separacija MO oznacava ono sto je prethodilo stvari, aplikacija ono sto sledi. Separacija od benefika se smatra dobrim startom u elekcijama osim ako se karta ne odnosi na preseljenje ili tajni odlazak kada je bolje da se MO separira od malefika. MO je ostecen ako je opkoljen meleficima u istom znaku u kojem je i on, a pri tome nema bliskih aspekata sa beneficima. Dalje se kaze u ovim aforizmima da je MO prva faza dobra za elekcije trgovinskih poslova (sa preduslovom kresenda). Druga kolericna faza od kvadrata do opozicije, takodje, je dobra za kupovinu i obaranje cene. Treca faza je bolja za kupovinu nego prodaju, a poslednja faza je dobra za sve stvari kod kojih se ocekuje lagan tok i posteno poslovanje bez prevara i opstrukcija.

Kod stvari i elekcija kupoprodaje nekretnina i sklapanja ugovora sa advokatima ili punomocnicima treba gledati uz MO i asc jos i SA i JU da su snazni. Za pitanje i stvari trgovine, putovanja, pregovora, prepirki, glasina itd. znacaj se jos daje ME. Za stvari ljubavi i braka VE. Za drzavnicka pitanja i pitanja upave i vlasti JU i SO.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com